Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Θεία Μεταμόρφωση - Σατανική Μεταμόρφωση

Του Πρωτοσύγκελου Ι. Μ. Φωκίδος
Γέροντος Νεκταρίου ΜουλατσιώτηΑκούω νοερά την φωνή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μεταφερόμενη μέσα από τα Ευαγγέλια να λέγει: «Ιδού ποιώ τα πάντα καινά». (Αποκ. ΚΑ΄ 5

Ναι, με ισχυρή και δυνατή φωνή ο Χριστός μας λέγει προς όλους μας, θα κάνω τα πάντα καινούργια. Τέλος η παλαιά ζωή, όποιος με ακολουθήσει, θα ζήσει μια νέα, μια καινούργια ζωή. Τέλος τα παλαιά ήθη και έθιμα, όποιος με ακολουθήσει θα ζήσει με νέα ήθη και νέα έθιμα.

Τέλος η αμαρτία, η ασωτία, η διαφθορά, η αδικία, το ψεύδος, η απάτη, η κλοπή και όλα τα έργα του σκότους. Όποιος με ακολουθήσει, θα ζήσει και θα γνωρίσει ένα νέο κόσμο που θα πολεμά την αμαρτία, ένα κόσμο αγιότητας, δικαιοσύνης, αληθείας, ένα κόσμο που όλα θα είναι καινούργια και λουσμένα μέσα στο φως.

Ακόμη και τους ουρανούς και την γη θα τους αλλάξω, «νέον ουρανό και νέα γη θα κάνω». (Αποκ. ΚΑ΄ 1). Θα κάνω τα πάντα καινούργια, όλα θα είναι νέα και θ’ ακτινοβολούν μέσα στο φως της Χάριτος του Θεού.

Ναι αδελφοί μου, όσοι ακολούθησαν τον Χριστό, ουσιαστικά και όχι τυπικά, αυτοί γεύτηκαν και γεύονται τα όσα υποσχέθηκε ο Κύριός μας. Ζουν μέσα σε ένα νέο μεταμορφωμένο κόσμο. Ένα κόσμο πνευματικό, ψυχικό, γεμάτο ευτυχία, χαρά ατέλειωτη, ένα κόσμο που μόνον όσοι έχουν γραμμένο στις καρδιές τους το όνομα Χριστός, μπορούν να κατανοήσουν τα γραφόμενα λόγια μου. Οι ζώντες και φέροντες το όνομα Χριστιανός τυπικά, αδυνατούν σήμερα να με αντιληφθούν, διότι στο όνομα είναι μόνον Χριστιανοί και όχι στην ουσία. Αν και έχουν μάτια, στην ουσία είναι τυφλοί, γι’ αυτό δεν βλέπουν την νέα ζωή όπου όλα λούζονται μέσα στο άκτιστο φως. Αυτοί ζουν ακόμη μέσα στο σκοτάδι. Αν και έχουν αυτιά, στην ουσία είναι κουφοί, γιατί αδυνατούν ν’ ακούσουν την γλυκειά φωνή του Θεού μας.

Αν και έχουν στόμα, στην ουσία είναι μουγκοί, γιατί αδυνατούν να ομιλήσουν την γλώσσα των αγγέλων και των αγίων. Αν και έχουν καρδιά, στην ουσία είναι άκαρδοι, γιατί αδυνατούν ν’ αγαπήσουν. «Αγαπούν» μόνο τον εαυτό τους και όσα πρόσωπα συμφεροντολογικά αυτοί επιλέγουν. Αδυνατούν ν’ αγαπήσουν τον υπόλοιπο κόσμο, την φύση και τους ανθρώπους της γης, γι’ αυτό τους κατακρίνουν, τους αδικούν, τους ζηλεύουν, τους φθονούν, τους συκοφαντούν, τους υβρίζουν, τους διώκουν, τους δολοφονούν, τους κλέπτουν και τους περιφρονούν.

Γυρίζουν καθημερινά μόνο γύρω από τον εαυτό τους. Ζουν στην «ΕΓΩ πόλη» τους και όχι στην πόλη του Χριστού. Όλοι αυτοί ζουν στο σκοτάδι, γιατί δεν γνώρισαν το φως της μεταμορφώσεως του Χριστού, που κάνει τα πάντα καινούργια. Μεταμορφώθηκε ο Χριστός και έλαμψε όλος μέσα στο φως, διότι ήλθε η ώρα να μεταμορφωθούμε κι εμείς, αλλάζοντας τρόπο ζωής, χαρακτήρα, νου και καρδιά.

Τα πάντα γίνονται νέα. Η μεταμόρφωση του Χριστού γεννά την αλλαγή και μεταμόρφωση της δικής μας ζωής.

Αν τόσα χρόνια δεν μεταμόρφωσες άνθρωπε τον τρόπο ζωής σου, τον χαρακτήρα σου, ζώντας την εν Χριστώ ζωή, τίποτε δεν έκανες και δεν πέτυχες με το πέρασμά σου πάνω από την γη. Γεννήθηκες και έζησες στο σκότος και δεν γεύθηκες το φως, την ομορφιά της μεταμόρφωσης και την χαρά της εν Χριστώ ζωής. Αυτή είναι η Θεία Μεταμόρφωση.

Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η σατανική μεταμόρφωση. Αυτή η μεταμόρφωση συνέβη στον καλύτερο Άγγελο του Θεού, που ήταν μέσα στο φως λουσμένος. Έφερε πάνω του το φως του Χριστού, γι’ αυτό και ονομαζόταν Εωσφόρος. Όμως άλλαξε απομακρυνόμενος από την αγκαλιά του Θεού και από άγγελος φωτός μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε άγγελο του σκότους και πατέρα του ψεύδους, της αδικίας, του φόνου και όλων των κακών. Εδώ έχουμε σατανική μεταμόρφωση!

Στο πρόσωπο του Χριστού ζούμε την Θεία Μεταμόρφωση, στο πρόσωπο του Εωσφόρου βλέπουμε την σατανική μεταμόρφωση.

Σήμερα η Εκκλησία μας, 6 Αυγούστου, τιμά, προβάλλει και παρουσιάζει στον πιστό λαό και στον κόσμο όλο την Θεία Μεταμόρφωση, καλώντας όλους μας να ακολουθήσουμε την φωνή του Ιησού Χριστού, που όποιος Τον ακολουθεί, μεταμορφώνει και την δική του ζωή, κάνοντας τα πάντα καινούργια, ζώντας πλέον εν Χριστώ, την ζωή των αγγέλων και των αγίων.

Η Εκκλησία, μας καλεί σήμερα και κάθε μέρα να μεταμορφωθούμε εν Χριστώ. Η Εκκλησία, μας δείχνει την Θεία Μεταμόρφωση και μας προτρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στον εωσφόρο που βίωσε και βιώνει την σατανική μεταμόρφωσή του, προσπαθώντας να πάρει με το μέρος του όσους μπορεί, ώστε να μείνουν για πάντα τυφλοί, κουφοί και μουγκοί μέσα στο αιώνιο σκότος.

Εμείς λέμε ναι στην Θεία Μεταμόρφωση και αρνούμαστε, όπως δηλώσαμε και στην βάπτισή μας, τον σατανά και πάσα λατρεία αυτού και πάντα τα έργα αυτού. Συντασσόμαστε εμείς με τον Χριστό, ζώντας την δική μας αγία μεταμόρφωση που πραγματοποιείται διά της μετανοίας και των ιερών μυστηρίων μόνο μέσα στο χώρο της του Χριστού Εκκλησίας, στον οποίο ανήκει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση εις τους αιώνας των αιώνων. ΑΜΗΝ.

Η “μουσική καρδιά” της Δωρίδας χτυπά σήμερα το βράδυ στα Κτίρια Ευπαλίου !

Σε λίγες ώρες η “μουσική καρδιά” της Δωρίδας θα χτυπά στο Ευπάλιο και στη μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ήδη οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν διατεθεί μέχρι χθες περίπου 1500 εισιτήρια και η ζήτηση είναι τεράστια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή και πήραν εισιτήρια πάνω από 200 μέλη από Λέσχες Μοτοσυκλέτας Μεσολογγίου, Πάτρας, Πύργου, Αγρινίου, Λευκάδας, Θέρμου, Χαλκίδας κ.ά.

Στο μεταξύ τα τελευταία 24ωρα με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία οργάνωσης της μεγάλης αυτής συναυλίας του καλοκαιριού.

Ο τεράστιος χώρος στα "Κτίρια" Ευπαλίου καθαρίζεται, αναμορφώνεται, με την αμέριστη συνδρομή τόσο της Τοπικής Κοινότητας, όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών - Πυροσβεστικής και Αστυνομίας- ώστε όλα να είναι έτοιμα, για να υποδεχθούν το βράδυ, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, και τους HardCover Band από το Ευπάλιο, τον Θανάση Κατσουλιέρη και Μάρω Λύτρα από την Ιτέα και τον Αντρέα Καλαντζή από τη Ναύπακτο και τους χιλιάδες φίλους τους...

Στο συναυλιακό χώρο θα λειτουργεί μπαρ, ψησταριά, ενώ ο χώρος έχει εξοπλιστεί και με χημικές τουαλέτες για το κοινό, αλλά και με ιατρείο έκτακτων αναγκών...

Οι πόρτες του "Radical 2017" θα ανοίξουν στις 8:30μμ και η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:30μμ.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθεύεστε μέχρι σήμερα Σάββατο μεσημέρι από τα δύο βασικά σημεία προπώλησης: Στο Grilicious στη Ναύπακτο και στο "Ευπόλιον" Βιβλιοπωλείο, στην κεντρική πλατεία Καρυάς του Ευπαλίου.

Για όσους δεν προλάβουν, εισιτήρια θα πωλούνται και στην είσοδο του Φεστιβάλ.

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Φωκίδας για Ιερείς-Εκκλησιαστικά Συμβούλια Φωκίδας

Με εγκύκλιο σημείωμα ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος προς όλη την εκκλησιαστική ιεραρχία της Φωκίδας καθώς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια αναφέρει τα εξής :

Α΄. Κατασκηνωτικό διήμερο διά ἱερεῖς, διακόνους, πρεσβυτέρες καί διακόνισσες.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας διοργανώνει γιά ἱερεῖς, διακόνους, πρεσβυτέρες καί διακόνισσες τήν Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ἑορτή τοῦ Ἁγίου Θεοκτίστου καί Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου κατασκηνωτικό διήμερο στίς κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας στό Τρίκορφο Δωρίδος. Ὥρα προσέλευσης 5:00 μ.μ. τήν Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Ὥρα ἀναχώρησης Δευτέρα μετά τό μεσημβρινό γεῦμα.

Δηλώσεις συμμετοχῆς στόν Ἱεροκήρυκα καί Ὑπεύθυνο Νεότητος καί κατασκηνώσεων Ἀρχιμ. Αὐγουστίνο Σύρρο. Τηλέφωνο 26340 44282 καί 6973736424 καθημερινά ἀπό 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. καί τό ἀπόγευμα ἀπό 6:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ. ἐκτός Σαββατοκύριακου.

Ἀπαραίτητα μαζί σας σεντόνια, μαξιλαροθήκες καί πετσέτες προσώπου.

Β΄. Αἱμοδοσία κληρικῶν καί λαϊκῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μας

Ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας διοργανώνει τό Σάββατο 26 Αὐγούστου καί ὥρα 9:30 π.μ. - 2:00 μ.μ. ἐθελοντική αἱμοδοσία στήν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ καί Ἱεραπο-στολικού Κέντρου Νεότητος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Καστρακίου Δωρίδος. Καλοῦνται οἱ κληρικοί μας μετά τῶν συζύγων, τέκνων καί τῶν ἐνοριτῶν τους ἡλικίας 18 – 60 ἐτῶν νά προσέλθουν στήν αἱμοδοσία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας δείχνοντας ἔτσι τήν ἔμπρακτη ἀγάπη στόν ἄρρωστο συνάνθρωπό μας.

Γ΄. Κατασκηνωτική περίοδος γιά ἔγγαμα ζευγάρια, νέους καί νέες

Νά ἀνακοινώσετε στούς ἐνορίτες σας ὅτι στίς κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητρο-πόλεώς μας στό Τρίκορφο Δωρίδος λειτουργοῦν:

          α) ἀπό 17 ἕως 20 Αὐγούστου κατασκηνωτική περίοδος γιά ἔγγαμα ζευγάρια ἡλικίας ἕως 50 ἐτῶν,

β) ἀπό 21 ἕως 27 Αὐγούστου κατασκηνωτική περίοδος γιά νέους καί νέες ἡλικίας 18 – 40 ἐτῶν.

Ὅσοι ἐκ τῶν ἐνοριτῶν σας θέλουν νά συμμετάσχουν νά ἐπικοινωνήσουν στό τηλέφωνο 26340 44282 καθημερινά ἀπό 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. καί τό ἀπόγευμα ἀπό 6:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ. ἐκτός Σαββατοκύριακου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΩΚΙΔΟΣ   Θ Ε Ο Κ Τ Ι Σ Τ Ο Σ

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: ομιλία για το 1821 και ρουμελιώτικοι χοροί την Κυριακή

Με Εσπερινό, ομιλία του Ανδρέα Κούκου για το 1821 και χορούς της Ρούμελης συνεχίζονται τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ την Κυριακή 6 Αυγούστου
Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017 την Κυριακή μεταφέρονται στον φιλόξενο χώρο του Αγίου Ευθυμίου. Έτσι, μετά τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου,

θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:
·       Στις 8.15 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Δρ Ανδρέας Κούκος (Ιστορικός, Νομικός, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια) θα μιλήσει με θέμα «Προσεγγίζοντας το 1821: Η καταγραφή της ιστορίας μέσα από μύθους και πραγματικότητες».

·       Με την ολοκλήρωση της ομιλίας το Χορευτικό της Αγίας Ευθυμίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Ρούμελης.

Χορευτικά δρώμενα από τον Σύλλογο της Ερατεινής " Άθληση Τέχνη Πολιτισμός "

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αιμοδοτών Καστρακίου Δωρίδας "Η Αγ.Παρασκευή"

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Καστρακίου "Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ", σας ενημερώνει ότι στις 6-8-2017 και ώρα 8:30 π.μ. ημέρα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση μελών στα γραφεία του συλλόγου με θέματα

1) προκήρυξη εκλογών
2) εκλογή κεντρικής εφορευτικής επιτροπής


Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα ταμειακώς ενήμερα μέλη.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την Πέμπτη 10-8-2017 και ώρα 22:00 μ.μ, στα μέλη του συλλόγου Λεωνίδα Ντότσικα και Άγγελο Ευσταθίου.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα επαναληφθεί στις 13-8-2017 την ίδια ώρα και στα γραφεία του συλλόγου.

Από το Δ.Σ

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ : Δεν είναι έτσι κ.Μπούγα, επειδή έτσι νομίζετε !

Με νέα της ανακοίνωση η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φωκίδας απαντά στην επιστολή του πρώην βουλευτή Ιωάννη Μπούγα σε ότι αφορά το σημαντικό θέμα για τη Δωρίδα των αντισταθμιστικών από τα νερά του Μόρνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φωκίδας :

"Ο κ. Ι. Μπούγας με τη μακροσκελέστατη απάντησή στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, σχετικά με την καταβολή αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος, επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία της πρώτης επιστολής του, στην οποία απάντησε με ουσιαστικά επιχειρήματα η Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική αυτή, διότι σκοπός είναι να συνδράμουμε στο δίκαιο αίτημα του λαού και του Δήμου Δωρίδος και όχι να τους παραπλανούμε και αποπροσανατολίζουμε με μακροσκελή κείμενα, που ενδεχόμενα μέσα στο πλήθος των λέξεων θέλουν να κρύψουν την έλλειψη δεσμεύσεων και υποχρεώσεων έναντι του λαού της Δωρίδας.

Επισημαίνουμε ότι:

1. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη πολιτική δύναμη που κατέθεσε εγγράφως και στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, τροπολογία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αντισταθμιστικών για τον Μόρνο και τον Εύηνο και συγχρόνως δεσμεύτηκε για τις μελλοντικές κινήσεις του την κρίσιμη αυτή στιγμή, όταν άλλοι απέφευγαν να στηρίξουν το αίτημα και να δεσμευθούν.

2. Ο κανονισμός της Βουλής για την κατάθεση και αποδοχή των βουλευτικών τροπολογιών είναι τόσο σαφής, ώστε η οποιαδήποτε επανάληψη για τη διαδικασία είναι άνευ ουσίας.

3. Ο κ. Μπούγας, όπως προκύπτει από την απάντησή του, εξάντλησε την υποστήριξή του στο αίτημα του λαού της Δωρίδας, με ανέξοδες ομιλίες και δηλώσεις, χωρίς να αναλάβει πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση, προς το σκοπό οριστικής επίλυσης του θέματος, όταν είχε εκλεγεί 2 φορές Βουλευτής του τότε κυβερνώντος κόμματος, έχοντας μάλιστα διατελέσει και Υφυπουργός Ανάπτυξης.

4. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις και των άλλων υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμούν να εκπροσωπήσουν το λαό της Φωκίδας στο κοινοβούλιο, εκτός και αν τους καλύπτουν οι τοποθετήσεις του κ. Μπούγα.

5. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αντισταθμιστικά ζητούνται από το κράτος, διότι τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και τα αντλιοστάσια απορροφήθηκαν από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν ζητούνται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ όπως υποστηρίζει ο κ. Μπούγας.

6. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος για τη θεσμοθέτηση των αντισταθμιστικών που αναφέρει ο κ. Μπούγας ήταν η περίοδος 1979-1980, από τους τότε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Φωκίδας και την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου όταν το φράγμα είχε ολοκληρωθεί, σχηματιζόταν η λίμνη και εμφανίζονταν τα προβλήματα.

7. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας θεωρεί ότι, για το σημαντικό θέμα της καταβολής αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος, έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση των πολιτών, μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του κ. Ι. Μπούγα. Εκτιμά ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των απαντήσεων και ανταπαντήσεων και οι πολίτες είναι σε θέση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Γραφείο Τύπου
Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στην "Εν Δελφοίς"

Διαβάστε στην «Εν Δελφοίς» που κυκλοφορεί με 36 σελίδες πλούσιας ύλης και ένθετο αφιέρωμα για τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις στη Φωκίδα.

- «Εσείς τι κάνατε κ. Μπούγα;». Η απάντηση του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου στο πρώην βουλευτή Φωκίδας για την υπόθεση των αντισταθμιστικών. Και επίσης γιατί είναι πλέον η ώρα των πράξεων και όχι των λόγων.
- Γιατί και σε τι ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου εκτελεί την εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
- «Θετικό το πρόσημο για τα αντισταθμιστικά…» Ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε μία μεγάλη συνέντευξη για όλα όσα συμβαίνουν στο δήμο.
- Τι σημαίνει για τον Κορινθιακό Κόλπο η ένταξή του στο δίκτυο Natura 2000.
- Ποιο είναι το νέο αίτημα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας προς την κυβέρνηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων.
- Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ο απολογισμός της Περιφέρειας.
- Γιατί επιμένουν να διαφωνούν για τους αναξιοπαθούντες στη Δ.Κ. Γαλαξιδίου; Και όλα όσα συζήτησε και αποφάσισε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Δελφών.
- Διαβάστε επίσης το πλήρες πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με προτάσεις για όλα τα γούστα. Για να ξέρετε τι δεν θα πρέπει να χάσετε.
- Και μαζί με την ‘Εν Δελφοίς» αυτής της Παρασκευής ένα ένθετο 8σελίδο αφιέρωμα στην παραλιακή Φωκίδα. Εστιατόρια, καφέ- bar, beach bar, καφετέριες, ξενοδοχεία… Οι καλύτερες επιλογές για τους αναγνώστες που θέλουν να επιλέγουν γνωρίζοντας…

Μια όμορφη βραδιά με... φεγγάρι και μουσική μας υπόσχονται στο Πευκάκι

Οι VAVOURA BAND στην Αγία Ευθυμία

Σήμερα Παρασκευή 4 Αυγούστου και από ώρα 9.30 το βράδυ στην ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017 θα εμφανιστεί το γνωστό ροκ συγκρότημα VAVOURA BAND σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ VAVOURA BAND»

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Ο ΤΖΩΝΥ ΒΑΒΟΥΡΑΣ (μπάσο-φωνή), ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΟΛΑΠΑΣ (κιθάρα) και ο ΘΩΜΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ (τύμπανα),θα απογειώσουν τους φίλους της ροκ μουσικής παίζοντας classic rock και ethnic rock, δικά τους και γνωστά ξένα κομμάτια. 

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Ποτιδάνεια


Συμμετοχή επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας στην Έκθεση «FOOD & LIFE» στο Μόναχο

Το εκθεσιακό κέντρο του Μονάχου που θα
  πραγματοποιηθεί FOOD & LIFE 2017 
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην έκθεση παραδοσιακών τροφίμων και ποτών «FOOD & LIFE», που θα διεξαχθεί στο Μόναχο Γερμανίας από 20 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Messe Munchen.

Η έκθεση FOOD & LIFE αποτελεί τη μεγαλύτερη καταναλωτική έκθεση τροφίμων και ποτών της Βαυαρίας, στην οποία λαμβάνουν μέρος παραγωγοί και εταιρείες με βιολογικά και gourmet προϊόντα, μη βιομηχανοποιημένα και μη μεταλλαγμένα. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον τελικό καταναλωτή, αλλά και σε εμπορικές εταιρείες χονδρικής, μικρές αλυσίδες, εστιατόρια, delicatessen κ.α.

Οι κατηγορίες των προϊόντων που προσφέρονται προς πώληση είναι οι εξής: προϊόντα ελαιολάδου, μελισσοκομικά, delicatessen, μπαχαρικά, βότανα, ξηροί καρποί , αλλαντικά, γαλακτοκομικά, ποτά, οίνος χυμοί, μεταλλικό νερό, φυσικά φαρμακευτικά κ.α..

Εκτός από τη λιανική πώληση προϊόντων που επιτρέπεται στην έκθεση, η Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των παραγωγών της και στον τομέα των εμπορικών συναντήσεων. Για το λόγο αυτό, η εταιρία διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μετά από αίτημα της Περιφέρειας, θα αποστείλει ενημερωτικό υλικό, επιστολές και προσκλήσεις σε επαγγελματίες του χώρου στη Γερμανία (εισαγωγείς, χονδρεμπόρους, διανομείς, delicatessen, εστιατόρια κ.α.), προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες παραγωγούς, με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για την εξαγωγή των προϊόντων τους.

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση, καθώς και η κατασκευή του περιπτέρου στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Η οικονομική συμμετοχή για κάθε εταιρεία - παραγωγό ανέρχεται στα €400(συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρήσεων στο περίπτερο της Περιφέρειας προϋποθέτει την παρουσία εκπροσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των εκπροσώπων βαρύνουν την ίδια την επιχείρηση.

Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 30 Αυγούστου 2017, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221036055).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συγκέντρωσης ικανοποιητικού αριθμού εκθετών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης της συμμετοχής στην εν λόγω έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, (Αρμόδια Υπάλληλος: κα Ελευθερία Σιώζου, Τ. 2221353594).

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Η συναυλία “RADICAL 2017” στο Ευπάλιο το Σάββατο με Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Συνέντευξη με τoν επικεφαλής των “ΔΩΡΙΣ Radical Γιάννη ΚούγιαΓια πρώτη φορά εφέτος, διοργανώνεται στη
Δωρίδα, ένα μουσικο-πολιτιστικό event υπό τον τίτλο RADICAL 2017, που φέρνει στις 5 Αυγούστου στο Ευπάλιο, την πασίγνωστη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, να τραγουδήσει μαζί με τοπικά νεανικά σχήματα, όπως οι HardCover Band με ελληνικό & ξένο ροκ από το Ευπάλιο, o Ανδρέας Καλαντζής από τη Ναύπακτο και οι Θανάσης Κατσουλιέρης & Μάρω Λιάπη από την Ιτέα που θα κάνουν τη σύνδεση με την ελληνική έντεχνη σκηνή…


Το RADICAL 2017, λοιπόν εκ πρώτης όψεως είναι ένα συναυλιακό event με την παρουσία μιας Μεγάλης Φωνής και τη σύνδεσή της με τοπικές φωνές με δυνατό μέλλον… Είναι όμως μόνο αυτό;

Mιλήσαμε με τον εμπνευστή του RADICAL 2017 και διαχειριστή του ενημερωτικού blog «ΔΩΡΙΣ Radical» Γιάννη Κούγια, ο οποίος μας εξηγεί παρακάτω πως γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ και ποιοι είναι οι στόχοι του…

· Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα event με τη μορφή φεστιβάλ στη Δωρίδα;

Γ.Κ. Εδώ και ένα χρόνο όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στο ΔΩΡΙΣ Radical με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από διάφορα σημεία της παραλιακής -κυρίως- Δωρίδας, σκεφτήκαμε ότι εκτός όλων των άλλων παρεμβάσεων στην περιοχή μας, η Δωρίδα να έχει φωνή προς τον κόσμο και ο κόσμος να την γνωρίσει. Άρα τι καλύτερο, από το να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα έχει ποικίλα χαρακτηριστικά και θα συνδυάζει, μουσική – πολιτισμό – τοπικά μηνύματα και κινήματα. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα για το “RADICAL”, το οποίο αφενός ταιριάζει με το όνομά μας αφετέρου ταιριάζει με την κοσμοθεωρία μας, ως ομάδας…
  • Το moto για τις 5 Αυγούστου, είναι όπως είδαμε και από την αφίσα «RADICAL…Από τη Δωρίδα για όλο τον κόσμο». Τι σηματοδοτεί αυτό;
Γ.Κ. Το μοτο αυτό ουσιαστικά περικλείει όλη την φιλοσοφία μας ως διοργανωτών για το event αυτού του καλοκαιριού, αλλά και όσα ευελπιστούμε να έρθουν στο μέλλον. Θέλουμε η Δωρίδα να έχει δυνατή φωνή. Να δηλώνει παρούσα. Να μην επαναπαύεται και να είναι RADICAL. Αν αυτό μπορεί να εκφραστεί μια φορά το χρόνο μέσα από ένα μουσικό φεστιβάλ που θα έχει και ένα τοπικό μήνυμα, έχουμε ήδη πετύχει μεγάλο μέρος του στόχου μας.
  • Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος του RADICAL. Γιατί μιλάτε ως διοργανωτές για «τρίπτυχο» στόχων;
Γ.Κ. Όσο και αν μπορεί να τρομάζει η λέξη «τρίπτυχο» ή να σηματοδοτεί κάτι πολύ βαθύ, η απάντηση είναι εύκολη για την ομάδα του ΔΩΡΙΣ Radical. Θέλουμε -όπως λέμε και στην ταυτότητά μας- να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα καλοκαιρινό γεγονός, που θα έχει 3 βασικά στοιχεία : α) ένα συναυλιακό γεγονός για να διασκεδάσουμε όλοι παρέα. Και τι καλύτερο για αρχή από τον μεγάλο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και τα πολύ δυνατά τοπικά support σχήματα, γιατί μας αρέσει να αναδεικνύουμε την περιοχή μας, β) ένα τοπικό μήνυμα που συνάμα αποτελεί και στοιχείο του μεγαλύτερου διεθνούς κοινωνικού κινήματος που έχει υπάρξει ποτέ, ΤΟ ΝΕΡΟ και το δικαίωμά μας σε αυτό -που εμείς στη Δωρίδα το νοηματοδοτούμε και διαφορετικά λόγω της ύπαρξης του φράγματος του Μόρνου και γ) ένα κοινωνικό αποτέλεσμα από το RADICAL, γιατί μόνο έτσι είσαι τελικά χρήσιμος στην τοπική κοινωνία. Όπως έχουμε λοιπόν δεσμευθεί μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ήδη έχουμε στα χέρια μας τη λίστα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες των δημοτικών σχολείων και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου θα έχουμε έρθει σε επαφή με την αρμόδια Υπηρεσία για να παραδώσουμε τη ΔΩΡΕΑ μας, που θα έχει συγκεντρωθεί φυσικά τόσο από τους χορηγούς, όσο και τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στο RADICAL.
  • Μίλα μας λίγο για την καλλιτεχνική επιλογή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο RADICAL 2017


Γ.Κ. Όταν ως ΔΩΡΙΣ Radical, μιλήσαμε μέσω και της εταιρείας παραγωγής του φεστιβάλ, Good Heart Productions, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ζητώντας του να έρθει να τραγουδήσει στη Δωρίδα και το Ευπάλιο συγκεκριμένα και του είπαμε τηλεφωνικά την λέξη «RADICAL», ο ίδιος μας αποστόμωσε λέγοντας «μετά από 40 χρόνια στη σκηνή αισθάνομαι Radical», άρα η αποδοχή της πρότασής μας και η συνεργασία ήρθε πολύ φυσικά. Ο ίδιος μάλιστα καλεί όσους όσοι θα έρθουν αν τον ακούσουν από κοντά στις 5 Αυγούστου στις 9.30 μμ στα «Κτίρια» στην Αγ. Παρασκευή στο Ευπάλιο «να είναι Radical, να μην επαναπαύονται ποτέ και να μην αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή τους». Πιο ταιριαστή επιλογή δεν θα υπήρχε!
  • Το φεστιβάλ έχει ήδη την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Πως το έχει δει ο κόσμος;

Γ.Κ. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος στην αρχή είδε απλά μια ακόμη συναυλία ενός μεγάλου ονόματος στην περιοχή του και αυτό είναι θεμιτό, και θέλουμε να έρθει ο κόσμος να διασκεδάσει. Πέρα από αυτό, ωστόσο, έχουμε δεχθεί πολλά θετικά μηνύματα για την φιλοσοφία του RADICAL, για το γεγονός ότι θέλαμε μόνο παιδιά από τον τόπο μας να αποτελέσουν τα Support σχήματα στον Βασίλη, για το κοινωνικό μήνυμα της βοήθειας στα σχολεία, αλλά και το μήνυμα για το νερό. Ο Δήμος Δωρίδας, η Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου -μιας και το RADICAL ξεκινά εφέτος από εκεί και θα δούμε πως θα συνεχίσει- οι Φίλοι Μοτοσυκλέτας Ευπαλίου (ΦΙΛ.ΜΟΤ.Ε), λίγες μεγάλες και πολλές μικρές επιχειρήσεις από όλη τη Δωρίδα, ήδη στηρίζουν εμπράκτως την προετοιμασία . Ως διοργανωτές τους ευχαριστούμε όλους και καλούμε όλους να προμηθευτούν εγκαίρως το εισιτήριό τους στην τιμή των 10 ευρώ, και να τραγουδήσουν μαζί μας και με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, στις 5 Αυγούστου στο Ευπάλιο Δωρίδας. Σας περιμένουμε!

Η "ΨΕΥΔΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ" ΜΙΑΣ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και επτά μετά από την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης που επέβαλαν οι εταίροι, εξαιτίας της χρεοκοπίας του δημοσίου, αναρωτιέται κανείς εάν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που ήταν η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει επιτευχθεί. Ή τουλάχιστον, εάν η προσπάθεια βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αποδίδει, έστω, τους πρώτους καρπούς.

Ερωτήματα κρίσιμα για την προοπτική της χώρας, με δεδομένο πως όλες οι κοινωνικές ομάδες και το πολιτικό σύστημα υποστηρίζουμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού υπήρξαν πράγματι μεγάλες...

Σε πρώτη ανάγνωση η ελληνική οικονομία φαίνεται πως όντως, διέρχεται υπό την πίεση του «προγράμματος» μία φάση αναδιάρθρωσης. Αλλά αυτό, σε μία ουσιαστικότερη προσέγγιση, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι η μισή αλήθεια και δεν αντικατοπτρίζει μία βαθύτερη αλλαγή. Η οικονομία δεν αναβαθμίζεται παραγωγικά και δεν εκσυγχρονίζεται ανταποκρινόμενη στις τάσεις της διεθνούς ζήτησης.

Συνεπώς δεν φαίνεται να γίνεται προοδευτικά ανταγωνιστικότερη και να κερδίζει πόντους σε αυτό που θα λέγαμε διεθνή καταμερισμό εργασίας. Οι κινήσεις όλες αποτελούν ένα είδος «οικονομικού τακτικισμού», χωρίς ωστόσο τη στρατηγική και το όραμα της οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου, πιο παραγωγικού και στέρεου για την ανάπτυξη στο μέλλον.

Μπορεί, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, να μειώνονται τα κόστη εργασίας, αλλά, από την άλλη, αυξάνονται υπέρμετρα τα κόστη φορολογίας και ασφάλισης.

Μπορεί ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια να διπλασιάστηκε, πλησιάζοντας τα τριάντα εκατομμύρια επισκέψεις, αλλά ούτε τα φορολογικά έσοδα από το τουρισμό διευρύνθηκαν αντίστοιχα, ούτε τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μείωσαν τα «κόκκινα δάνεια» στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που θα ήταν λογικό κατά την γραμμική ανάγνωση.

Προφανώς, κάτι δεν γίνεται καλά. Οι αντιφάσεις του συστήματος ανακυκλώνονται, παρατηρούνται μεν αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία αναδομείται και εκσυγχρονίζεται, διορθώνοντας τις πληγές του παρελθόντος.

Το μοντέλο του υπερ- καταναλωτισμού άλλαξε, σημαντικά, αλλά αυτό έγινε λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, δεν σημαίνει προς θεού ότι αυξήθηκε η αποταμίευση ούτε ότι γίνονται επενδύσεις.

Η αγορά εργασίας μπορεί να έγινε πιο ευέλικτη, εντούτοις η επιχειρηματικότητα ακόμη δεν θεωρείται από το πολιτικό περιβάλλον φιλική, αναγκαία και γόνιμη για την ανάπτυξη.

Χωρίς όμως την επιχειρηματική και παραγωγική ανασυγκρότηση, τι είδους ανάπτυξη πάλι θα έχουμε; Πόσο ανταγωνιστική και βιώσιμη ; Πως θα προσελκύσει ο τόπος κεφάλαια για νέες άμεσες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και κυρίως σε τομείς του μέλλοντος ;

Αυτό που λέμε αναδιάρθρωση γίνεται με ένα ημιτελή, σχεδόν ψευδή τρόπο. Και με τον τρόπο αυτό, δεν μπορεί να αλλάξει κλίμακα και χαρακτήρα η ελληνική οικονομία. Η μία πολιτική αναιρεί την άλλη και για αυτό η χώρα παραμένει ακόμη στα μνημόνια και άγνωστο πότε επί της ουσίας θα απεμπλακεί.

Μπορεί να μειώθηκαν δραστικά για παράδειγμα οι μικρές επιχειρήσεις και ο υπερ-επαγγελματισμός που ήταν ένα πρόβλημα (κόστη, φοροδιαφυγή κλπ.), αλλά ο τεράστιος και απίστευτα βραδύς δημόσιος τομέας, που ήταν ένα άλλο καυτό πρόβλημα, παραμένει αμετάβλητος…
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από Δωρίδα 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ:Καλοκαιρινές εκδηλώσεις


Αναπαράσταση Πυροφανιού στο Μαραθιά, μια ενημερωτική και νοσταλγική βραδιά

Μια πανέμορφη βραδιά διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό σύλλογο Μαραθιά την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 στο λιμανάκι και την παραλία του Μαραθιά.

Στο πλαίσιο δράσεων για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Κορινθιακού, ο Πολιτιστικός σύλλογος φώτισε την παραλία και τον ουρανό με χιλιάδες φαναράκια και μοίρασε ενημερωτικό υλικό για δράσεις προστασίας της θάλασσας. Ταυτόχρονα οι ψαράδες του χωριού δημιούργησαν στη θάλασσα ένα πανέμορφο σκηνικό αναπαριστώντας τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος με πυροφάνι.

Η μαγική βραδιά, με τα χιλιάδες φαναράκια στην παραλία, τα ιπτάμενα φανάρια στον ουρανό, τα βεγγαλικά και της φωτισμένες βάρκες στη θάλασσα προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών που απόλαυσαν μια ρομαντική βόλτα στο Μαραθιά. Οι εντυπώσεις που έμειναν από την εκδήλωση ήταν οι καλύτερες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθιά δεσμεύτηκε ότι θα κάνει την εκδήλωση θεσμό για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
 
Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές για την οργάνωση και το συντονισμό που απαιτήθηκε για να πετύχει αυτή η εκδήλωση, επίσης τα καταστήματα που προσέφεραν υλικό για την διοργάνωση της αναπαράστασης (Χαρτικά Αλφαχαρτ, Αμπελώνες Σπηλιωτόπουλου), τους ψαράδες που παρά τον έντονο αέρα βγήκαν στη θάλασσα με τις βάρκες τους και τέλος τους εκατοντάδες κόσμου που παρευρέθηκαν στο Μαραθιά για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. 

Κυκλοφόρησε η "Φωνή του Μαλανδρίνου"


Νέα έκθεση ζωγραφικής στα Τριζόνια


Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του ζωγράφου Παντελή Τρομπούκη πραγματοποιείται στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Τριζονίων στα πλαίσια των καλοκαιριών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Σύλλογός "ΤΑ ΤΡΙΖΟΝΗΣΙΑ",
από 8 έως 15 Αυγούστου 2017 και ώρα 07.00 έως 09.00΄ μμ
Αξίζει να την επισκεφτείτε.


Τηλ επικοινωνίας: Σπύρος Μαχαίρας: 6942203644, Λίτσα Αλεξάνδρου - Πανά: 6945608949  
Βιογραφικό του Παντελή Τρομπούκη
O Παντελής Τρομπούκης γεννήθηκε στη Κοζάνη, μεγάλωσε στην Αθήνα και στη Ναύπακτο, και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την τέχνη της Αγιογραφίας και τα εικαστικά. Στην πορεία παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Αγιογραφίας στη σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών . Συνεργάστηκε με τον ομότιμο καθηγητή της σχολής καλών τεχνών Αθηνών κύριο Σώζο Γιαννούδη, στην αγιογράφηση και ψηφιδογράφηση ιερών ναών Ελλάδας, Κύπρου και εξωτερικού. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Σπούδασε στην Εscuela de bellas artes de Barcelona με ειδίκευση στη γλυπτική και στην φωτογραφία. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το viral σκίτσο time-lapse ‘’η Αθήνα από ψηλά’’ στοyoutube (βλέπε athensketch). Έχει συμμετάσχει με τη ζωγραφική του σε ομαδικές εκθέσεις στην περιοχή των Αθηνών και της Βαρκελώνης.

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξη Αρβανίτη στη Ναύπακτο για την… "διαπραγμάτευση"

Οι εκδόσεις Gutenberg και το βιβλιοκαφέ ADAGIO ΙΙ στη Ναύπακτο παρουσιάζουν την Πέμπτη 3 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. το βιβλίο του Αλέξη Αρβανίτη με τίτλο Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι. Τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

13 Ιουλίου 2015. Ύστερα από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών τσαλακωμένος και κουρασμένος, για να ανακοινώσει στο Πανελλήνιο ότι κατάφερε να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε αργότερα ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, έγιναν διαπραγματευτικά λάθη και αναφέρθηκε σε «αυταπάτες». Το πάθημα, όμως, δεν μπορεί να γίνει μάθημα ούτε για τους κυβερνώντες ούτε για τη χώρα δίχως τη συνδρομή σοβαρής επιστημονικής ανάλυσης. Οι επιστήμες των οικονομικών και της κοινωνικής ψυχολογίας μπορούν να μας εξηγήσουν αρκετά απλά ποια είναι αυτά τα λάθη και να μας διδάξουν πώς πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και στην καθημερινότητά μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Αλέξης Αρβανίτης, που έχει καταγωγή από την Δωρίδα, διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την κοινωνική ψυχολογία. Με τις διαπραγματεύσεις έχει ασχοληθεί επισταμένως σε μεμονωμένα μαθήματα στις οικονομικές σχολές του Χάρβαρντ και της Βιέννης, στη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία, στη διδακτορική του διατριβή, στη μεταδιδακτορική του εργασία, σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις (Philosophical Psychology, New Ideas in Psychology), στον διεθνή Τύπο (Project Syndicate, Social Europe, Open Democracy, World Financial Review) και στον ελληνικό Τύπο (Καθημερινή, Βήμα, Protagon, Athens Voice, Books’Journal). Είναι διαμεσολαβητής, πιστοποιημένος από τον βρετανικό οργανισμό Chartered Institute of Arbitrators.


Η καταστροφική διαπραγμάτευση
Αναφορά και κριτική στο βιβλίο από τον δημοσιογράφο

Πάσχο Μανδραβέλη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 Ένας μεγάλος, επταετής καημός της χώρας, είναι η διαπραγμάτευση του μνημονίου. Από το 2010 και μετά όλοι είχαν γίνει εξπέρ του καλού «πάρε-δώσε». Τι κι αν η χώρα είχε πάρει, μέχρι τότε, το μεγαλύτερο δάνειο στην παγκόσμια Ιστορία και μάλιστα από μια Ένωση που ρητώς απαγόρευσε τη «διάσωση χωρών από τη χρεοκοπία»; Τι κι αν το 2010 ατύπως άλλαξε η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και το 2011 και τυπικώς; Για κάθε περικοπή του δυσθεώρητου πρωτογενούς ελλείμματος των 24 δισ. που είχε αφήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, ο Ελληναράς είχε το συμπέρασμά του: «Τι τα θες; Δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση...».

Όμως καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τον Βαρουφάκη. Η «κακή διαπραγμάτευση» που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (240 δισ. σε δύο δόσεις) και το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία (106 δισ.) αντικαταστάθηκε από τη «διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω» που είχε ως αποτέλεσμα δύο μνημόνια χωρίς χρηματοδότηση, αν και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανήκεστος βλάβη που επέφεραν στην οικονομία τα capital controls. Το τμήμα διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέδωσε την ετήσια λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματεύσεις της χρονιάς. Στην πρώτη θέση τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγμάτευση που έκανε με τους Ευρωπαίους εταίρους το πρώτο εξάμηνο του 2015. « Έκαναν πολύ κακή δουλειά ”, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων ο καθηγητής Ρόμπερτ Μονούκιν. “Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των καλών επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί γι’ αυτό ασχολήθηκε με ρητορική άνθηση” είπε χαρακτηριστικά. Για τον Αμερικανό καθηγητή αυτό που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του αυτός που διαπραγματεύεται –και παίζει ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα– είναι ότι “οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η διαπραγμάτευση δεν στηρίζεται σε αφηρημένες έννοιες”» («Καθημερινή» 17.01.2016).

Η περήφανη λοιπόν διαπραγμάτευση του 2015 θα μελετάται από εδώ και πέρα ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο κ. Αλέξης Αρβανίτης επίκουρος καθηγητής (υπό διορισμό) στο Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει κάνει το διδακτορικό του στις διαπραγματεύσεις και όπως γράφει «όταν ξεκινούσα το 2005, δεν φανταζόμουν πόσο συχνά θα συναντούσε ο ελληνικός λαός τη λέξη “διαπραγμάτευση” σε λίγα μόλις χρόνια.

Σταδιακά αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής καθημερινότητας με τρόπο που δυστυχώς δεν απέδιδε το πραγματικό νόημά της. Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο που η πολιτική ζωή του τόπου έχει υποφέρει όχι μόνο από τον οικονομικό αναλφαβητισμό των Ελλήνων αλλά και από έναν ιδιότυπο “διαπραγματευτικό αναλφαβητισμό”».

Στο νέο βιβλίο με τίτλο «Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι. Τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη» εξετάζει το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπό το πρίσμα της επιστήμης. Ο,τι αποτελεί κοινό τόπο στα εγχειρίδια των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα έκανε ανάποδα.

Όπως σημειώνει, η Πρώτη Φορά Αριστερά «πριν εξερευνήσει τους κοινούς τόπους, πριν ακόμη αναλάβει καλά καλά τη διακυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε ότι πρώτα θα συγκρουστεί στη βάση πολιτικών θέσεων κι έπειτα θα διαπραγματευτεί στη βάση των κοινών συμφερόντων. “Οι θέσεις μας είναι γνωστές”, έλεγε, “και περιμένουμε την άλλη πλευρά να καταθέσει τις δικές της”.

Είναι αμφίβολο αν κατανόησε την έννοια της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας την οποία επικαλούνταν, καθώς συνέχισε να εμμένει στις θέσεις της και να αποκλείει από τη διαπραγμάτευση ολόκληρα ζητήματα που θα μπορούσαν να παράσχουν πρόσφορο έδαφος για την εύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης. Πάνω απ’ όλα, συνέχισε να υπονομεύει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, προτάσσοντας τις αφηρημένες πολιτικές της θέσεις σαν το απόλυτο ζητούμενο.

Ακολουθούσε σχεδόν κατά γράμμα τις συνταγές μιας win-lose συμφωνίας, με την ελπίδα ότι θα είναι η πλευρά που θα νικήσει. Η win-lose συμφωνία υπέρ της Ελλάδας ύστερα από λίγο ξεθώριασε. Προκρίθηκε ο “έντιμος συμβιβασμός”, δηλαδή μια ανεπαρκής συμφωνία που δεν είναι προϊόν πραγματικής διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης στη βάση των κοινών συμφερόντων, αλλά ένας συγκερασμός πολιτικών θέσεων από δύο πλευρές που έχουν στυλώσει τα πόδια τους. Στη βιβλιογραφία, τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας περίπτωσης είναι γνωστά ως lose-lose...

Στα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ “διαπραγματεύτηκε” για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Στην πράξη, υιοθέτησε τη μετωπική σύγκρουση με σκοπό τη νίκη, αλλά κατέληξε αναπόφευκτα στο lose-lose σενάριο του “έντιμου συμβιβασμού”. Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως χαρακτηριστικό παγκόσμιο παράδειγμα μιας κυβέρνησης που ήξερε να συγκρούεται αλλά όχι να διαπραγματεύεται».

Το εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο ξεκινά με την εκλαΐκευση όλων των σύγχρονων συμπερασμάτων της επιστήμης της διαπραγμάτευσης: το παίγνιο της κότας· τα παίγνια μη μηδενικού αθροίσματος· τις διάφορες, συχνά ασυνείδητες, μεροληψίες που επιδεικνύει το άτομο· την έννοια της εμπιστοσύνης· την ΒΑΤΝΑ (σ.σ.: Best Alternative To a Negotiated Agreement, την καλύτερη δυνατή εναλλακτική σε μια διαπραγματευόμενη συμφωνία) κ.ά. Τα αντιπαραβάλλει με τις τακτικές Τσίπρα - Βαρουφάκη για να διαπιστώσει ότι αυτά τα οποία χειροκροτούσαν οι αφιονισμένοι οπαδοί του τσαμπουκά, αναγκαστικά οδηγούσαν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο και την Ελλάδα στα βράχια.

Κόστισε δισεκατομμύρια η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω και γι’ αυτό τουλάχιστον πρέπει να μάθουμε. «Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες», γράφει ο κ. Αρβανίτης, «μπορούμε να προσφέρουμε τον δεκάλογο του “μαθητευόμενου διαπραγματευτή”:

1. Μην μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να γνωρίζεις καλά τη ΒΑΤΝΑ σου. Είναι ο νούμερο 1 τρόπος να υπονομεύσεις την ισχύ σου.
2. Μην “εκβιάζεις” ποτέ με την ΒΑΤΝΑ σου. Δεν θα πάρεις ποτέ κάτι παραπάνω.
3. Μην αφήσεις τον εγωισμό και την υπερβολική σου αυτοπεποίθηση να υπονομεύσουν την προετοιμασία και τη ρεαλιστική στοιχειοθεσία σου.
4. Μην ντύνεσαι με τρόπο αναντίστοιχο προς την περίσταση. Η εικόνα σου είναι ανάλογη των αποτελεσμάτων που θα αποκομίσεις.
5. Μην αφήσεις το ουδέτερο ή το αρνητικό συναίσθημα να υπαγορεύσει τη διαπραγματευτική σου στρατηγική. Χωρίς θετικό συναίσθημα, δεν θα μεγαλώσεις τη διαπραγματευτική πίτα.
6. Μη φάσκεις και αντιφάσκεις. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να υπονομεύσεις την αξιοπιστία σου.
7. Μη μιλάς για ηθικές αρχές χωρίς να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις μέρος των συμφερόντων σου. Δεν θα πείσεις κανέναν αν σκοπός σου είναι να τις χρησιμοποιήσεις ως προπέτασμα για την εξυπηρέτηση των δικών σου σκοπιμοτήτων.
8. Μη χρησιμοποιείς αστήρικτα επιχειρήματα. Τα ισχυρά επιχειρήματα, ακόμη περισσότερο και από τα ισχυρά συμφέροντα, είναι ο βασικός τρόπος να ενδυναμώσεις τις αξιώσεις σου.
9. Μην ενδίδεις σε εθνοκεντρικές αντιλήψεις και οπαδικές νοοτροπίες. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
10. Μη συγχέεις τη σύγκρουση ή την αντίσταση με τη διαπραγμάτευση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Οι εκδηλώσεις στα "Μακρυγιάννεια 2017"

Ο Σύλλογος Κροκυλιωτών “Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ” μαζί με τον Δήμο Δωρίδας, πραγματοποιεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μακρυγιάννεια 2017», στο Κροκύλειο Δωρίδας και τα γύρω χωριά, από 10 έως 16 Αυγούστου, συνεχίζοντας έτσι τον επιτυχημένο πρωτοποριακό θεσμό που ξεκίνησε το 1975.

Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο:

· Ρεμπέτικο και παραδοσιακό γλέντι (10/8)

· Θεατρική παράσταση – "Το Σταυρούδι στη Γούβα" του Α. Θαλασσινού (11/8)

· Live των Appalachian Cobra Worshipers (12/8)

· Έκθεσης Ζωγραφικής με έργα του Κώστα Κουνάλη (14/8-16/8)

· Μουσική παράσταση με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (14/8)

Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων, παζάρι γυναικών, παράσταση καραγκιόζη, αθλητικούς αγώνες, λαϊκή πεζοπορία, χορό Γαμβρών και Νυμφών, βραδιά νεολαίας με dj, τοξοβολία, flying fox και πολλά άλλα σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Πενταγιωτών και Περιβoλιωτών

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: Γεγονότα, πρόσωπα και… "Τυφλή Δικαιοσύνη" στη Φωκίδα !

Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης μιας πραγματικής ιστορίας στον τόπο μας από το διήγημα του Εμ. Λυκούδη

Με διπλή εκδήλωση συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017, στην Αγία Ευθυμία.
Στις 8.30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γεγονότα και πρόσωπα του τόπου μας, στο διήγημα ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ του Εμ. Λυκούδη - Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης της πραγματικής ιστορίας από τον Δημήτρη Παλούκη (Φιλόλογος-Συγγραφέας) και τον Γιάννη Κολιαβά (Φιλόλογος-Διευθυντής Γυμνασίου Άμφισσας)»

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση
«Καταλωνία: εικόνες, ήχοι και χρώματα απ’ τη χώρα καλών φίλων», (εικόνες από το διαδίκτυο, τραγούδια και υλικό από επίσκεψη του Γυμνασίου Άμφισσας).
Συντονίζει ο Γιάννης Κολιαβάς

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος (Άμφισσας), ο δικαστής και συγγραφέας Εμ. Λυκούδης (1849-1925), ενεπλάκη στις ανακριτικές διαδικασίες ενός εγκλήματος - ανθρωποκτονίας που συνέβη στο Γαλαξίδι (προτελευταία δεκαετία του 19ου αι.) και συντάραξε την περιφέρειά μας, με θύμα έναν επιφανή επιχειρηματία - καπετάνιο που ετοιμαζόταν να νυμφευτεί. Ένας ποιμένας απ’ την Αγία Ευθυμία ενοχοποιήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε στο κακουργιοδικείο Λαμίας. Κλείστηκε στις φυλακές του Ναυπλιού και πέθανε, μη αντέχοντας την αδικία. Η χήρα και οι κόρες του, ξενοδουλεύοντας για την επιβίωση σε ελαιοκτηματίες της Άμφισσας, άθελά τους αναθέρμαναν τις βασανιστικές τύψεις του διαφεύγοντα δράστη, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος αμφισσέας. Με διαθήκη τις κατέστησε κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας του, προσπαθώντας να εξιλεωθεί και μετά αυτοχειριάστηκε.

Ο Εμ. Λυκούδης δημοσίευσε σε εκτεταμένο διήγημα, υπό τον τίτλο «Τυφλή Δικαιοσύνη», τα γεγονότα στο βιβλίο του «Νέα Διηγήματα» (1925).
Παρά τις ως τώρα προσπάθειες τεκμηρίωσής τους: στον Τύπο της εποχής, τα αρχεία των Δικαστηρίων, τα βιβλία Δήμων και Κοινοτήτων, Υποθηκοφυλακείων, αλλά και από τυχόν προφορικές παραδόσεις παλαιοτέρων, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα…

Επιχειρείται έτσι μια προσέγγιση των συμβάντων από τον Δημήτρη Παλούκη και τον Γιάννη Κολιαβά μέσα απ’ το λογοτεχνικό κείμενο του Εμ. Λυκούδη.

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Από σχολιασμό καλά πάμε κ. Μπούγα... αλλά από ουσία

Του Βαγγέλη Καρανικόλα

Το ότι το θέμα των αντισταθμιστικών δεν έχει πιθανότητες να περάσεις στο πολυνομοσχέδιο αυτής της περιόδου είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν. Όποιος έχει γνώση των επεισοδίων έως σήμερα, και βαδίζει σκεπτόμενος με τη λογική, μπορεί κάλλιστα να καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Το γνωρίζουν και στη Δωρίδα, φρονώ, μην τρέφοντας αυταπάτες.


Τι κάνουν λοιπόν, με τις τελευταίες τους ενέργειες. Κρατούν το θέμα πάνω στο τραπέζι, δημιουργώντας συνεχώς συμμαχίες, όχι μόνο για σήμερα, αλλά κυρίως, θα έλεγα εγώ, για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για αγώνα μαραθωνίου άλλωστε, που απαιτεί αρκετά μεγάλη δόση υπομονής.

Σχολιάζοντας στον τοπικό τύπο τους χειρισμούς της υπόθεσης, ο Γιάννης Μπούγας, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτικός, τόσο για το κομμάτι της στρατηγικής, όσο και για των τεχνικών λεπτομερειών. Αφορμή φυσικά υπήρξε η κατάθεση τροπολογίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, η οποία κρίνεται από τον πρώην βουλευτή καταδικασμένη εν τη γενέσει της. Και έχει δίκιο, αλλά... γιατί εδώ υπάρχει κι ένα αλλά...

Εστιάζοντας στο κεφάλαιο στρατηγική, θα πρέπει να αναφέρουμε καταρχάς πως εάν είχε κάποια πιθανότητα επιτυχίας η κίνηση αυτή, τότε το πιο πιθανό είναι να είχε κατατεθεί η τροπολογία από τον κυβερνητικό βουλευτή Φωκίδας, ακόμα κι αν δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχέδιο. Ο Κωστοπαναγιώτου ξέρει καλά πως το θέμα δεν περνά από την πλειοψηφία της βουλής σήμερα, οπότε δεν ενεπλάκη στην υπόθεση περισσότερο, πέρα από το να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Με τούτο ως δεδομένο, λοιπόν, καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα "καλώς ή κακώς πράττει στρατηγικά ο δήμος Δωρίδος";

Αναφερόμενος πάντα στο θέμα του χειρισμού θα μου επιτρέψει ο πρώην βουλευτής να διαφωνήσω μαζί του. Η φράση "υπονομεύουν το θέμα", που χρησιμοποίησε, κατά τη δική μου άποψη δεν ταιριάζει στους χειρισμούς της υπόθεσης, μιας και σε όλη αυτή την περίοδο ο δήμος έχει φροντίσει, από τη μία να κάνει γνωστό το θέμα περισσότερο από ποτέ, κι από την άλλη να δημιουργήσει καλές γέφυρες επικοινωνίας- συμμαχίας με διάφορα κόμματα. Το ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα παίρνει ανοιχτά θέση με την κατάθεση της τροπολογίας, για όσους βλέπουν το παρόν, δεν σημαίνει κάτι. Για όσους όμως βλέπουν και το αύριο μόνο αμελητέο δεν είναι. Οι πολικοί συσχετισμοί της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές δεν είναι διόλου απίθανο να δώσουν στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα το ρόλο του χρήσιμου ρυθμιστή για τη σύσταση κυβερνητικής πλειοψηφίας, κι αυτό στη Δωρίδα το ξέρουν καλά. Έχοντάς το λοιπόν στο πλευρό τους, μόνο ωφελημένοι μπορούν να βγουν
 
ΥΓ: Η τροπολογία έγινε γνωστή και στη Νέα Δημοκρατία, όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δέχθηκε να την καταθέσει. Γιατί άραγε; Επειδή δεν πιστεύει στην επιτυχία της, επειδή δε συμφωνεί μαζί της, ή μήπως επειδή δε θέλει να δεσμευτεί για κάτι, το οποίο θα βρει μπροστά του αύριο, ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας; Καλό θα είναι ο κύριος Μπούγας, λοιπόν, να απαντήσει και στο συγκεκριμένο ερώτημα, ως ενεργό στέλεχος του κόμματος, με παρεμβατικό ρόλο μάλιστα στο πολιτικό γίγνεσθαι της Φωκίδας. Όποια απάντηση μάλιστα κι αν δώσει, ας αναλάβει και τον αντίστοιχο ρόλο, ώστε το κόμμα του να αλλάξει θέση, γιατί για την ώρα σύμμαχο δεν το λες. Και επειδή γνωρίζουμε καλά, χρόνια τώρα, πως χαράσσεται η πολιτική στην Ελλάδα, σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων που αφορούν την περιφέρεια, καλό θα είναι και ο ίδιος να αναλογιστεί για το εάν έχει μερίδιο ευθυνών, που ένα αίτημα της Δωρίδας, αλλά και του νομού γενικότερα, χρόνια τώρα δεν περπάτησε όσο θα έπρεπε.
* το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εν Δελφοίς" την Παρασκευή 28 Ιουλίου 

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: «Η λατρεία στην Εσπερία Λοκρίδα», 1η Αυγούστου


Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Λιδωρίκι

73η επαιτιακή εκδήλωση στις Καρούτες

Απολογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Λαμία

Ποιες αναφορές έγιναν από Υπουργούς για έργα στη Δωρίδα

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι γόνιμες και αποδοτικές εργασίες του διήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Στ. Ελλάδας που έγινε στη Λαμία στις 26 και 27/7.

Είναι το 2ο από τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες για να συγκροτηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να είναι υπόθεση και ιδιοκτησία της κοινωνίας.

Σε τέσσερα θεματικά τραπέζια (επιχειρηματικότητα-αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον-ενέργεια, εργασία-πρόνοια-κοινωνική οικονομία, υποδομές-τουρισμός) συμμετείχαν 12 υπουργοί που ήρθαν εδώ στη περιφέρεια όχι μόνο να μιλήσουν αλλά κυρίως να ακούσουν.

Η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου των υπουργών απευθείας με την κοινωνία αποτελεί τομή για την χώρα μας.

Η συμμετοχή των φορέων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Όλοι οι δήμαρχοι, πλήθος αυτοδιοικητικών, εκπρόσωποι παραγωγικών, επαγγελματικών φορέων και ενεργοί πολίτες αυτές τις δύο ημέρες παραβρέθηκαν και αφού άκουσαν τους υπουργούς, συζήτησαν, πρότειναν, έκαναν κριτική ώστε όλος αυτός ο πλούσιος διάλογος να συμβάλλει στο σχέδιο για μια δίκαιη ανάπτυξη υπέρ της κοινωνίας και της εργασίας.

Προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν από τις κυβερνήσεις εδώ και 40 χρόνια, ζητήματα που οξύνθηκαν από την ανερμάτιστη πολιτική τόσων κυβερνήσεων και που η κρίση ανέδειξε ακόμη περισσότερο, θέματα ξεχασμένα αλλά αναγκαία, όλα μπήκαν στο πλαίσιο διαλόγου για άμεση ή μεσοπρόθεσμη επίλυση.

Φυσικά κορυφαίο το πρόβλημα της ανεργίας για αυτό το λόγο δόθηκε ειδικό βάρος στη συζήτηση που παραβρέθηκαν η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου και οι αναπληρώτριες υπουργοί (Ρ. Αντωνοπούλου και Θ. Φωτίου) του υπουργείου Εργασίας. Η αλληλέγγυα οικονομία, τα προβλήματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, το ασφαλιστικό, η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη για αυτούς που δοκιμάζονται από την κρίση.

Οι αναφορές των υπουργών για την περιοχή της Φωκίδας όπως αναπτύχθηκαν στα θεματικά τραπέζια αφορούσαν θέματα που η τοπική κοινωνία έχει αναδείξει και ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας με τον βουλευτή Ηλ. Κωστοπαναγιώτου προωθούν: Ελαιώνας Άμφισσας, φράγμα Τολοφώνας (Χάρμισκο), αναδασμός Μόρνου, παραλίμνιος αγωγός Μόρνου, Βιολογικός Καθαρισμός φυλακών Μαλανδρίνου και Λιδορικίου, περιβαλλοντικά ζητήματα, αξιοποίηση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας των Δελφών, θαλάσσιο μέτωπο της Ιτέας, αξιοποίηση ορεινού όγκου, ενίσχυση του τουρισμού, οδικοί άξονες και άλλα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας: «οι ανάγκες και οι προτάσεις, που έχουν καταγραφεί αυτό το διήμερο, θα γίνουν αντικείμενο λεπτομερέστερης επεξεργασίας, ώστε η διαδικασία να περάσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, από τη φάση της διαβούλευσης στη φάση του σχεδιασμού και της υλοποίησης».

Επειδή λοιπόν το συνέδριο δεν είναι το τέλος της διαδικασίας αλλά η αρχή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ σε συνεργασία με τον βουλευτή Ηλ. Κωστοπαναγιώτου θα συμβάλλει στην ανάδειξη του αναπτυξιακού σχεδίου για τη Φωκίδα και στην προώθηση των επιμέρους θεμάτων στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ