Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

 

Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η Γεννηματά στα λευκά, ο Σημίτης με πουκάμισο, ο Γιώργος ξυρισμένος και η Βάσω Παπανδρέου με ξανθιά φράντζα !


Γεμάτο ήταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στελέχη γνωστά από παλιά ξαναβρέθηκαν στο συνέδριο από διαφορετικές αφετηρίες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ντυμένη στα λευκά αντήλλαξε θερμές χειραψίες με όλους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με πουκάμισο ευδιάθετος και χαμογελαστός, ο αγέρωχος και αειθαλής Παρασκευάς Αυγερινός πρώην υπουργός Υγείας, και η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου που προκάλεσε αίσθηση με την ξανθιά φράντζα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου με ξυρισμένο το μουστάκι.

Παρών και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα που είχε τα γενέθλιά της, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο μεταξύ με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, o Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει: «Άκουσα με προσοχή τις σωστές και σημαντικές προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη δημιουργία νέου, ενωμένου, προοδευτικού φορέα. Είναι ευρύτατα γνωστό ότι επιδιώκω την επικράτηση σχεδόν των ίδιων προτάσεων.

Μόλις ανακοίνωσα στους οργανωτές του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι αποδέχομαι την πρόσκληση που παρέλαβα ως ιδρυτικό μέλος της "Ώρας Αποφάσεων" για να παραστώ και να μιλήσω».

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο δεν θα παραστούν από συνειδητή επιλογή οι συνοδοιπόροι του Γιάννη Ραγκούση στην «Ώρα Αποφάσεων» Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Φλωρίδης.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ...
 
 

 

Διέγραψαν τον Ραγκούση !

Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Φώφη Γεννηματά: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Οκτώβριο, Συνέδριο τον Δεκέμβριο και σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

 
Πλήρη πρόταση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά.

Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Συγκεκριμένα η Φ. Γεννηματά ανέφερε: «Αμέσως μετά το Συνέδριο τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας. Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα της.

Πρώτον: Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο 2017. Προτείνω την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, κοινής αποδοχής, προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Τρίτον: Δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.

Τέταρτον: Εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Πέμπτον: Ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε τη πρότασή της προς όλους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λέγοντας πως «είναι η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας. Περιθώρια για διαστρεβλώσεις, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλήμματα δεν υπάρχουν πια».

Η Φ. Γεννηματά «έκλεισε» τη πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε ότι «πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της... αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Και συμπλήρωσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

«Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα, ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση» τόνισε.

Αιχμηρά βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά και θύμισε την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής. «Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της - η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».

Σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά, αναγκαία σήμερα είναι η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ». Η ίδια ανέπτυξε το «σχέδιο Ελλάδα», εκφράζοντας την φιλοδοξία να γίνει αυτό ο κορμός μιας «εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση» που μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης, μπορεί να την υλοποιήσει.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «στόχος είναι η νέα αλλαγή για την ζωή μας, για την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, νέα αλλαγή για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές. Νέα αλλαγή για μια νέα, μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης».

Προσδιόρισε ως ταυτότητά της τη μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας που είναι, όπως είπε, θεματοφύλακες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που σφράγισε τις καλύτερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Μίλησε για πατριωτική, ευρωπαϊκή, αναπτυξιακή προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη, που θα εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές μέλλον για τον ελληνικό λαό με ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη.

Απών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει σήμερα Σάββατο  στην ολομέλεια του συνεδρίου

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την προσεχή Τρίτη 4 Ιουλίου στις 7:30 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι : 

1. Κανονισμός Άρδευσης Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
2. Περί διαγραφής ή μη οφειλών άρδευσης Μαραθιά, Σκαλώματος. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος) ΘΕΜΑ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
3. Περί διαγραφής και μεταφοράς οφειλών ύδρευσης σε κληρονόμους, λόγω θανάτου των οφειλετών. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
4. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Βελτίωση ύδρευσης Τ.Κ. Ελαίας», Δήμου Δωρίδος (Α.Μ. 4/2011). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
5. Παράταση προθεσμίας σταδίων της μελέτης «Αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Δ.Δ. Σεργούλας - Μαραθιά - Μοναστηρακίου - Μανάγουλης - Μαλαμάτων - Καστρακίου και Ευπαλίου» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
6. Ψήφιση πιστώσεων του άρθρου 158, παρ. 3, Ν. 3463/2006, έτους 2017. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)
7. Αποδοχή πίστωσης για το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δωρίδος» και αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)
8. Διαπιστωτική Πράξη για είσοδο ανεπιτήρητων και αδέσποτων αιγοπροβάτων στην Τοπική Κοινότητα Συκέας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Φλέγγας Ιωάννης)
9. Επί αιτήσεως Αικατερίνης Ανδρεοπούλου - Σάττα για χορήγηση άδειας κατασκευής πεζοδρομίου έμπροσθεν οικίας της στην Τ.Κ. Ερατεινής. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
10. Επί αιτήσεως Ελένης Τσίγκα για χορήγηση άδειας διαμόρφωσης κοινοχρήστου πεζοδρομίου έμπροσθεν οικίας της στην Τ.Κ. Ερατεινής. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
11. Λήψη απόφασης για την εκδήλωση συμπαράστασης και υποστήριξης της προσπάθειας του Δήμου Μήλου για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης : Παρουσίες, ομιλίες και αποφάσεις

Με ομιλία της Φώφης Γεννηματά ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αποτελεί και ένα κρίσιμο τεστ για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Τρεις χιλιάδες σύνεδροι θα βρεθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου με τη συμμετοχή τους να αναδιαμορφώσουν τις αρχές λειτουργίας της Συμπαράταξης, το στίγμα των νέων επιλογών του συμμαχικού σχήματος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, τις κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση, το «Σχέδιο Ελλάδα» με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη μετάβασης στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Εκτός της Φώφης Γεννηματά θα μιλήσουν οι επικεφαλής (ή εκπρόσωποι) των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Στο Συνέδριο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα δώσει τελικά το "παρών", την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η παρουσία μάλιστα του επικεφαλής του Ποταμιού θεωρείται ως ένας καλός οιωνός αναφορικά με τις μελλοντικές διεργασίες, ο οποίος στη ομιλία του αναμένεται να ζητήσει εκλογή αρχηγού από τη βάση και δημιουργία νέου φορέα στο χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Το παρών, επίσης, αναμένεται να δώσει πλήθος πολιτικών προσώπων, πρώην βουλευτές, ιστορικά στελέχη του Κινήματος, αλλά και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως οι: Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Πάνος Τσακλόγλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ μια παρουσία που θα συζητηθεί είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, που θα συμμετάσχει τόσο στην έναρξη κατά την πρώτη ημέρα, όσο και το Σάββατο σε ειδικό workshop σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση.

Στο συνέδριο δεν θα παρευρεθούν τα στελέχη της «Ώρας Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης, τα οποία κλήθηκαν ως πρόσωπα και όχι ως πολιτική κίνηση. Σύμφωνα με πηγές της κίνησης, τα στελέχη της θεωρούν ότι δεν κλήθηκαν συνειδητά, άρα δεν έχουν να απαντήσουν σε τίποτα. Όπως σημειώνουν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και περιμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ.

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου θα είναι το "Ενώνουμε, Αλλάζουμε Προχωράμε", ενώ τα χρώματα που θα κυριαρχούν στους χώρους του συνεδρίου, δεν θα είναι το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα παραπέμπουν σε αυτά που χρησιμοποιεί το PES, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Βασική επιδίωξη των επιτελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο χώρος παραμένει ισχυρός πόλος που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα, αλλά και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ξένων αντιπροσωπειών.

Ειδικότερα, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρετισμούς αναμένεται να στείλουν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ κ.α

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχισθούν το Σάββατο το πρωί με την παρουσίαση των εισηγήσεων και τις τοποθετήσεις συνέδρων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα στους χώρους του συνεδρίου θα λειτουργήσουν τα «εργαστήρια» πολιτικής με θέματα που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, την ομάδα για τη «Νέα Γενιά», τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη, την ομάδα για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, το Πολιτικό Σύστημα και Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις κ.α, ενώ στην μεγάλη αίθουσα του ΣΕΦ, θα συζητηθούν το Πρόγραμμα Ελλάδα, η Πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης.

Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και την έγκριση των κεντρικών εισηγήσεων από τους συνέδρους δια ανατάσεως της χειρός.

Δηλαδή, τη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα», και το σχέδιο για την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ. Η τελευταία έχει να κάνει με την οργανωτική δομή του σχήματος, μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, τα αποκεντρωμένα όργανα (περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά), αλλά και τη συγκρότηση ενός Κεντρικού Συμβουλίου που θα αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν η/ο Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.

Η επιλογή των 50 μελών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με απόφαση των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗΣΥ, είτε μέσω εκλογής είτε μέσω ορισμού.

Στο διάστημα μέχρι την εκλογή επικεφαλής, με ανοιχτή διαδικασία από τη κοινωνική βάση της παράταξης, επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερου φορέα της Συμπαράταξης.

Για την Κυριακή, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στην παρουσίαση του συμβόλου του συμμαχικού σχήματος. 

ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

Του Γιάννη Κοτόφωλου*

Ο Κολ ήταν πραγματικά ένας πολύ σπουδαίος ηγέτης. Για την Ευρώπη και το μέλλον της. Ήταν ο πολιτικός του μεγάλου διαμετρήματος, που άλλαξε και διαμόρφωσε τη μοίρα της χώρας του, αναδιαρθρώνοντας και την προοπτική μίας ολόκληρης ηπείρου. Βρήκε βέβαια έναν πολύ άξιο, διορατικό και εξίσου σπουδαίο ηγέτη δίπλα του, τον Μιττεράν, με τον οποίο εξέφρασαν το ευρωπαϊκό όραμα του μεταπολέμου και έκαναν μαζί τα πρώτα θεμελιώδη βήματα οικοδόμησης της Ενωμένης Ευρώπης.

Ήταν δύο ηγέτες, οι οποίοι λειτούργησαν με βάση το υπερεθνικό συμφέρον της Γηραιάς Ηπείρου, διαβλέποντας τις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης. Δεν λειτούργησαν με στενά εθνικά και μικρόψυχα κομματικά κριτήρια. Γνώμονας βασικός ήταν να συνεχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά και να διατηρεί η Ευρώπη τον πολιτισμό και τη δημοκρατία της, εν μέσω κολοσσιαίων ανατροπών στη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα. Και απάντηση άλλη για την επιβίωση και την πρόοδο, εκτός από τη διαδικασία της ενοποίησης, σε ένα άγρια ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει για την Ευρώπη.

Ο Κολ, πρωτίστως, αλλά και ο Μιττεράν, είχαν συλλάβει και ακολούθησαν ιστορικά μία «υποχρεωτική» αλήθεια η ενοποίηση θα οδηγούσε ολόκληρη την ήπειρο, όλους τους Ευρωπαίους, σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά, ταυτόχρονα, θα απέδιδε τα μέγιστα και για τις ίδιες τις χώρες τις οποίες κυβερνούσαν. Ιδίως τη Γερμανία, η οποία μόλις ξεκινούσε την υπερ-δεκαετή προσπάθεια της επανένωσης !

Ο χάρτης της Ευρώπης επανα-χαρασσόταν, υπό κάθε έννοια, ο τροχός για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και όλα τα υπόλοιπα, άρχισε να γυρίζει… Τα υπενθυμίζουμε, τα στρατηγικά αυτά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, σχεδόν 30 χρόνια μετά, όχι μόνο γιατί έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Χέλμουτ Κολ, αλλά και γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε μία αντίστοιχη σήμερα μεγάλη πρόκληση.

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ακολουθήσουν το ιστορικό μάθημα του Κολ και του Μιττεράν, δίνοντας νέα πνοή και σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εθνική προτεραιότητα και για τους δύο μεγάλους εταίρους, τη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν είναι η πολιτική εσωστρέφεια και η εθνική περιχαράκωση, είναι πλέον (για τη μέγιστη απόδοση ωφελειών) η Ενωμένη Ευρώπη.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν θα πρέπει να διδαχθούν και να εμπνευστούν από τους Κολ και Μιττεράν. Να καταλάβουν, όπως πράγματι φαίνεται να συνειδητοποιούν, πόσο μυωπική και επιβλαβής είναι η εθνικιστική αντίληψη του απομονωτισμού, ηγετών κολλημένων στην ενδοστρέφεια και μάλλον μικρού βεληνεκούς για την ιστορία, όπως είναι ο Τραμπ και η Μέι.

Γκρεμίζουν συμμαχίες που έγιναν με πολύ δάκρυ και αίμα ανάμεσα σε τόσες και τόσες και δεκαετίες, καταστρέφουν αντί να οικοδομούν, διχάζουν το δυτικό κόσμο αντί να ενώνουν τις δυνάμεις του…

Ο καγκελάριος Κολ, μετά την πτώση του Τείχους, αισθάνθηκε τον αέρα που ερχόταν από το παράθυρο της ιστορίας και αναποδογύρισε τη ροή των πολιτικών πραγμάτων στην Ευρώπη. Τον ξεχωρίζω, ενθυμούμενος και το κοινό γράμμα με τον πρόεδρο Μιττεράν, για την πολιτική ένωση. Που δεν μπορεί να μην «συνοδεύσει» τη νομισματική ένωση ! Το επιβεβαίωσε δραματικά η κρίση. Ο Μιττεράν έκανε πίσω…
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Έργα 14 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα


Την ένταξη 19 έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.896,755 εκατ. ευρώ που αφορούν στον εκσυγχρονισμό υποδομών, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και στην οδοποιία.

Τα συγκεκριμένα έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κριτήριο την αναγκαιότητα υλοποίησής τους, αλλά και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε ολόκληρη τη Στερεά, βάσει των στόχων που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή.

Με αφορμή την ένταξη των έργων που θα υλοποιηθούν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι προχωρά το σχέδιο της Περιφέρειας για να «αλλάξει η ζωή στη Στερεά», όπως χαρακτηριστικά είπε και προσέθεσε ότι αυτά τα έργα αποδεικνύουν ότι όταν γίνεται ομαδική δουλειά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο θετικό για όλους τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

"19 έργα που πρέπει να γίνουν. Παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των πολιτών ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Αυτός είναι ο στόχος μας και δουλεύουμε με συγκεκριμένο πλάνο για να τον πετύχουμε. Δουλειά μας είναι να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να δημιουργούμε νέες συνθήκες, νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων. Η καθημερινότητα αλλάζει με πολύ σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο. Πρόκειται για έργα που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει και προχωράμε".

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Χωρίς σκουπίδια με καθαρές παραλίες και τέσσερις “γαλάζιες σημαίες” η Δωρίδα !

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η Δωρίδα με τα σκουπίδια αφού η αποκομιδή τους γίνεται κανονικά από το εργατικό προσωπικό του Δήμου και με τα τέσσερα οχήματα σκουπιδιών που διαθέτει.

Επίσης όλες οι παραλίες από την Χιλιαδού μέχρι και την Πάνορμο έχουν καθαριστεί και μπορούν οι παραθεριστές και οι λουόμενοι να απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού.

Υπενθυμίζουμε ότι και για την φετεινή περίοδο ο Δήμος Δωρίδας και για το 2017 πήρε τέσσερις “γαλάζιες σημαίες” για τις παραλίες Χιλιαδούς, Παραθάλασσου, Σεργούλας και Ερατεινής.

Για να διατηρηθούν καθαρές οι παραλίες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου, παρακαλεί όλους τους κατοίκους και τους παραθεριστές να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, φαγητά και άλλα σκουπίδια στις ακτές αλλά στους κάδους απορριμμάτων που έχει τοποθετήσει ο Δήμος.

Έτσι μόνο θα τις ξαναβρούμε καθαρές και όμορφες ώστε να απολαμβάνουμε τα μπάνια μας.

Η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, όλα τα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τα ταμεία για προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2017 την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017.

Ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2017 την Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2017 την Τρίτη 04 Ιουλίου 2017.

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Η ελπίδα δεν ήρθε ούτε στην αυτοδιοίκηση ούτε στη δημοκρατία

Toυ Επαμεινώνδα Τριβήλου*


Τι εστί τελικά «περισσότερη δημοκρατία»? Ακούγοντας την πλέον δημοφιλή φράση από επίσημα κυβερνητικά χείλη για ακόμα μία φορά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι για χρόνια πριν ζούσαμε σε συνθήκες «λιγότερης δημοκρατίας», ας μου επιτραπεί ο όρος.

Πιθανόν περισσότερη δημοκρατία αναζητούσε η κυβέρνηση καταθέτοντας τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Βέβαια αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και συνταγματικός να είχε κριθεί, η κοινή γνώμη είχε συμπεράνει ότι απώτερος σκοπός της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθούν νέα κανάλια διοικούμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα που πρόσκεινται κομματικά σε αυτή. Αποτυχημένη προσπάθεια να αντιληφθούμε τι εστί «περισσότερη δημοκρατία».

Στη συνέχεια διαβάζοντας το πολύ αναμενόμενο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι η «περισσότερη δημοκρατία» και αυτή την φορά κρύβεται πίσω από κομματικά συμφέροντα. Καθότι ξεκάθαρα δεν προκύπτει καμία αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μόνο που προκύπτει είναι η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα.

Με την μέθοδο την απλής αναλογικής ευνοείται αυτός που οι πολίτες δεν στήριξαν με μεγάλα ποσοστά. Παραδόξως (έκπληξη) το κυβερνών κόμμα αυτοδιοικητικά διαθέτει πολύ μικρά ποσοστά. Ενισχύει με αυτό τον τρόπο τον δικό του κομματικό ρόλο, αποσκοπώντας να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή, εφόσον αναγκάζει τον μελλοντικό δήμαρχο που δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία σε δημοτικούς συμβούλους, ανεξάρτητα αν θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό, να αναζητεί συμμαχίες δεξιά και αριστερά για μία απλή απόφαση.

Το μοντέλο αυτό ιστορικά έχει δοκιμαστεί και οδήγησε σε ακυβερνησία. Το επιχείρημα δε ότι το μοντέλο αυτό ενισχύει την κουλτούρα των συνεργασιών, καταρρίπτεται δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κουλτούρα ήδη έχει αναπτυχθεί ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα μία αποτυχημένη προσπάθεια να αντιληφθούμε τι εστί «περισσότερη δημοκρατία».

Εάν οι σημερινοί κυβερνώντες θέλουν να δώσουν αξία στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να τις αφήσουν να αυτοδιαχειριστούν τα κεκτημένα τους. Όχι να παραθέτουν γενικόλογες λαϊκίστικες ιδεοληψίες περί «περισσότερης δημοκρατίας» στο πλαίσιο εκλογής των εκπροσώπων με την μέθοδο της απλής αναλογικής.

Δεν πείθει εύκολα κάποιος που επιθυμεί την απλή αναλογική την στιγμή που βλέπει ότι φεύγει από την εξουσία. Τη στιγμή που τα ποσοστά του παίρνουν την κατηφόρα και θέλει φεύγοντας να ενισχύσει την παρεμβατικότητά του. Τα δε χαμηλά εκλογικά ποσοστά που φαίνεται ότι θα λάβει, δεν τα παίρνει μετά από κλήρωση αλλά μετά από την ψήφο του λαού που έκρινε την απόδοσή του και την εν γένει παρουσία του.

Η προσπάθεια των κυβερνητικών βουλευτών, αιρετών και απλών υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος να επικοινωνήσουν κάποια μορφή διαφορετικότητας σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου (με μοναδική εξαίρεση το μοντέλο της Βενεζουέλας που ταυτίζονται απόλυτα όπως δηλώνουν), πείθει πλέον συγκεκριμένο κοινό. Σε μεγαλύτερο βαθμό νεανικό δεδομένου ότι όλοι μας στα 17 έτη ζωής νιώθαμε διαφορετικοί, αμφισβητώντας μέχρι και τον προσανατολισμό της δύσης του ηλίου. Ας ψηφίσουν λοιπόν και αυτοί σκέφτηκαν στην κυβέρνηση. Διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά σε ζητήματα ενίσχυσης του κομματικού στρατού τους.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν προκύπτει από το ποιοι και από ποια ηλικία και μετά θα ψηφίζουν, ώστε να διασωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Προκύπτει από την προσπάθεια τους να προσδιορίσουν αυτή την διαφορετικότητα με όρους δημοκρατικών φρονημάτων (περισσότερο δημοκράτης ή λιγότερο δημοκράτης) και όχι πολιτικών θέσεων.

Σαν αποτέλεσμα αυτού δηλητηριάζουν και διχάζουν την κοινωνία, πόσο μάλλον τις νέες γενιές. Εκτίμηση μου είναι ότι αυτοί που ποντάρουν στον διχασμό θα αποτύχουν. Και η αποτυχία τους θα συνοδευτεί με τις ανάλογες ιστορικές ευθύνες.
* Ο Επαμεινώνδας Τριβήλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός MSc, μέλος του τομέα τουρισμού της ΝΔ, με καταγωγή από την Αρτοτίνα 

ΚΑΥΣΩΝΑΣ, Οδηγίες για την αποφυγή θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας

Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Μούστρης, MD, MSc 

Παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος διατηρείται αξιοσημείωτα σταθερή. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα πλήθος ομοιοστατικών μηχανισμών που ρυθμίζονται από τον υποθάλαμο. Πρόκειται για μια νευρική δομή που λειτουργεί ως θερμοστάτης: όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, συντονίζει την αύξηση της καρδιακής παροχής, τη διαστολή των περιφερικών φλεβών και την αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, ώστε τελικά να αυξηθεί ο ρυθμός αποβολής θερμότητας και να επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να καταστούν ανεπαρκείς. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία σχετίζεται με ένα φάσμα συμπτωμάτων. Στα αρχικά στάδια, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου της θερμικής εξάντλησης:
 • Κράμπες (επώδυνες μυικές συσπάσεις)
 • Αίσθημα γενικευμένης αδυναμίας
 • Αίσθημα ζάλης
 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία ή έμετοι
 • Υπερβολική εφίδρωση
 • Ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές) και ταχυκαρδία
 • Δίψα
 • Θερμοκρασία >37°C

Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαιρετικά σοβαρή και επείγουσα θερμοπληξία, η οποία χαρακτηρίζεται από:
 • Θερμοκρασία > 40 °C
 • Κατάρρευση των θερμορυθμιστικών μηχανισμών
 • Συμπτώματα διάχυτης δυσλειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (σύγχυση, ψευδαισθήσεις, δυσαρθρία, τρόμο, αδυναμία συντονισμού των μυών, ληθαργικότητα, σπασμούς)
 • Ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων του σώματος

Ποια άτομα είναι πιο ευπαθή στις υψηλές θερμοκρασίες;

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και στις περιπτώσεις που η απομάκρυνση από το ζεστό περιβάλλον είναι δυσχερής.
Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες είναι:
 • Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα με συνυπάρχουσες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
 • Τα βρέφη και τα νήπια
 • Τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις
 • Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς:
  Διουρητικά και β-
  blockers (καρδιολογικά σκευάσματα)

  Αντιχολινεργικά
  Νευροληπτικά (αντιψυχωσικά)
  Αντι-ισταμινικά
Συμβουλές για την πρόληψη της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας
 • Πίνετε άφθονα υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα: η αφυδάτωση παραβλάπτει σημαντικά τις θερμορυθμιστικές ικανότητες του οργανισμού. Μην περιμένετε να νιώσετε αίσθημα δίψας για να πιείτε νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.
 • Αποφύγετε τη σωματική άσκηση υπό ακραίες θερμοκρασίες. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Εάν κατά τη διάρκεια της άσκησης νιώσετε ασυνήθιστη καταβολή, ναυτία, ζάλη ή πονοκέφαλο, σταματήστε άμεσα τη δραστηριότητα.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης.
 • Ντυθείτε με ελαφριά και άνετα ρούχα, ώστε να μην παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Κάνετε ντους με κρύο νερό
 • Προτιμήστε τα ελαφριά γεύματα, με άφθονα φρούτα και σαλάτες.
 • Εάν πάσχετε από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τα συμπτώματα (φαινόμενο Uhthoff).
 • Προτιμήστε τη χρήση κλιματιστικού κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

"Θα πέσουν κορμιά" στη Νέα Δημοκρατία στις μονοεδρικές Περιφέρειες της χώρας!

Τι αναφέρει ρεπορτάζ των “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ” για τη Φωκίδα

Εκτενές ρεπορτάζ με τον τίτλο “θα πέσουν κορμιά” είχε στο τελευταίο της τεύχος η εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” για τις μονοεδρικές έδρες της χώρας και τους διεκδικητές υποψηφίους από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.


Για τη Φωκίδα, που είναι μία από της μονοεδρικές περιφέρειες, που ως γνωστόν οι υποψήφιοι θα είναι τρείς για κάθε κόμμα, το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη Θανάση Φουσκίδη αναφέρει τα εξής :
 
Ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας δείχνει διατεθειμένος να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πρώην βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα.


Αισθητή έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα η παρουσία του νεαρού οικονομολόγου και επιχειρηματία Κωνσταντίνου Χαλιορή, που έχει σταθερή παρουσία στο νομό και η υποψηφιότητά του κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα.

Όμως ο παράγων που δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή είναι ο γνωστός δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς επαφές και περιοδείες, έχοντας ήδη καταφέρει να δώσει ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Στην Κύπρο η Περιφέρεια Στερεάς για δικτύωση με επιχειρηματικούς φορείς

 Στη Λευκωσία της Κύπρου βρέθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, Θεμιστοκλής Χειμάρας, και συμμετείχε ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη στην ετήσια εκδήλωση του αρμόδιου για την προώθηση επενδύσεων Κυπριακού φορέα CIPA (Cyprus Investment Promotion Agency), με θέμα: “CIPA Investment Awards”, η οποία έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Η εκδήλωση αποτελεί πλέον θεσμό για την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου και όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, βραβεύθηκαν εταιρείες, οι οποίες συνέβαλαν έμπρακτα στην κυπριακή οικονομία, καθώς και προσωπικότητες, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη του νησιού ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, μέσω της δημιουργίας βέλτιστων πλαισίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ανάμεσα στους καλεσμένους της φετινής απονομής ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, ξένοι επενδυτές, καθώς και επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν η μοναδική ελληνική περιφέρεια που συμμετείχε στην εκδήλωση.

“Έχουμε την τιμή να βρισκόμαστε στην εκδήλωση βράβευσης των επενδύσεων και των επιχειρηματιών που διακρίθηκαν στην οικονομία της Κύπρου το 2016. Ο πρόεδρος του οργανισμού Invest in Cyprus, κ. Αγκαστινιώτης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο νησί και εκείνος που συνεργάζεται στενά με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Μπακογιάννη, με απώτερο στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος στην Κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα.”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Θεμ.. Χειμάρας.

Μέτρα προστασίας από τους καύσωνες

Εν όψει της θερινής περιόδου και των επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας οδηγίες και μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη επιπτώσεων από ένα πιθανό καύσωνα.

Αναλυτικά συστήνεται:

-  Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα
-  Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης
-  Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών
- Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα με περιορισμό των λιπαρών, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
-  Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
-  Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
-  Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
-  Ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λπ. Κατά συνέπεια ιδίως οι ανήκοντες σ΄ αυτές τις ομάδες, αλλά και οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.


Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό. Γι’ αυτό ας δίνουμε την δέουσα προσοχή, προκειμένου να το χαιρόμαστε χωρίς προβλήματα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού καύσωνα.

Ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 και ώρα 7μ.μ. στην Ιτέα (Κυριακοπούλειο) θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση και συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός για όλους-Παρεμβάσεις στη Φωκίδα» και ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου.


Ο Ι. Συναδινός θα αναφερθεί στις τροπολογίες του νομοσχεδίου οι οποίες θα διευκολύνουν σωματεία, προπονητές και γενικά τον αθλητισμό και ειδικότερα στις διατάξεις που προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των αθλητικών υποδομών και ρυθμίζουν τις προδιαγραφές τους καθώς και στο ηλεκτρονικό μητρώο και τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος των προπονητών.

Επίσης θα γίνει αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης της υγείας στο χώρο του αθλητισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί 18 χρόνια δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που να αφορά την κάρτα υγείας του αθλητή και δεν είχαν εκδοθεί τα απαραίτητα ιατρικά πρωτόκολλα.

Ο Ι. Συναδινός θα ενημερώσει για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού: Με την ευκαιρία της ανάληψης από τη χώρα μας της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας για το 2018 η ΓΓΑ θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε μέσα από τον αθλητισμό να ενισχυθούν στη νεολαία τα μηνύματα κοινωνικής προσφοράς.

Τέλος θα γίνει συζήτηση για τις κτιριακές υποδομές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νομό μας.

Περιμένουμε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά, όσους ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα (πχ γονείς παιδιών που αθλούνται) σε μια ανταλλαγή απόψεων που σίγουρα θα εμπλουτίσει τη συζήτηση.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας