Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΠΑΣΟΚ: για συμβασιούχους καθαριότητας, "η σοβαρότητα είναι η μισή αρχοντιά"

Από τον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, η Κυβέρνηση οφείλει:

1. Να βρει άμεσα πρακτική και εφαρμόσιμη λύση να πληρωθούν νόμιμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για τα δεδουλευμένα τους, χωρίς τον κίνδυνο καταλογισμών σε αιρετούς και υπαλλήλους. Και μια και βρίσκεται σε πλήρη άγνοια, ας συνεργαστεί με τους θεματοφύλακες της νομιμότητας προκειμένου να υποδειχθεί ο τρόπος, αντί να τους λοιδορεί για να καλύψει τις ευθύνες της.

2. Να δρομολογηθούν από την Κυβέρνηση άμεσα προσλήψειςστον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και αξιοκρατία, σε συνεννόηση όμως με τους Δήμους της Χώρας, βάσει ενός επεξεργασμένου σχεδίου. Και να γίνει επιτέλους πραγματικότητα ο σεβασμός στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλειατης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντί να νομίζουν στο Μαξίμου και στην Πλατεία Κλαυθμώνος ότι τα ξέρουν όλα και μπορούν να αποφασίζουν για όλη τη χώρα μόνοι τους, από τη Γαύδο ως το Διδυμότειχο.

3. Τέλος οι εργαζόμενοι στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, όπως και σ’ όλες τις χειρωνακτικές δουλειές, αξίζουν σεβασμού και αναγνώρισης καιοι αόριστες υποσχέσεις και οι ανεπεξέργαστες εξαγγελίες δεν είναι σεβασμός, είναι περιφρόνηση.Δεν πρέπει ωστόσο να διαλυθεί η χώρα περιμένοντας την Κυβέρνηση αποκτήσει σοβαρότητα και στοιχειώδη ειλικρίνεια, γιατί οι πολίτες αξιώνουν από όλους υπευθυνότητα και επίλυση του προβλήματος με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Από κει και πέρα και επειδή βασιλεύει το ψεύδος, η ανευθυνότητα και η προπαγάνδα, πρέπει να γίνει σαφές ότι το ζήτημα των “παρατασιούχων” καθαριότητας, που μένουν απλήρωτοι και αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων και την εργασία τους, δεν είναι αφηρημένο, ούτε προήλθε εξ ουρανού ούτε βέβαια κληρονομήθηκε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων της συγκυβέρνησης κατά τα έτη 2015-2016-2017 με τις οποίες, ακόμα και με ΠΝΠ παραμονές Πρωτοχρονιάς, επιβλήθηκε η παράταση των συμβάσεων καθαριότητες ορισμένου χρόνου, χωρίς να το ζητήσουν ή να ερωτηθούν καν οι Δήμοι και οι οποίες κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντισυνταγματικές.

Δυόμισι χρόνια ο κ.Τσίπρας και η παρέα του πάτησαν το γκάζι του λαϊκισμού και διέλυσαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.Με σπασμένα τα φρένα της πολιτικής ηθικής, έταζαν δεκάδες χιλιάδες μονιμοποιήσεων. Πουλώντας “αριστεροσύνη”, έπαιζαν στα ζάρια την αγωνία για επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας. Αν σήμερα πνίγουν τις πόλεις τα σκουπίδια, είναι γιατί δυόμισι χρόνια μας έπνιξαν τα “αριστερά” τους παραμύθια.

Οι ιστορικές πολιτικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το εμπόριο κάλπικης ελπίδας δεν θα ξεπλυθούν. 

Κλείνει τους δήμους η ΚΕΔΕ αν δεν βρεθεί λύση για τους συμβασιούχους

Τη διεξαγωγή έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δε δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας. Στην εισήγηση του ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θα αναμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων προκειμένου να εξεταστεί από τις νομικές της υπηρεσίες και κατόπιν να τεθεί υπό την έγκριση των μελών του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει ένα οριστικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος, τότε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ θα εξεταστεί η επιλογή να κλείσουν οι Δήμοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλα ο Γ.Πατούλης εγκάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τα συνεχή αιτήματα της ΚΕΔΕ, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τα εξής ζητήματα:

1. Γιατί κρατά στα συρτάρια του γραφείου του, αν και το έχει έτοιμο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, με το οποίο επιλύονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων

2. Είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών της σημερινής Κυβέρνησης που αποδέχθηκε να μειωθούν κατά 214 εκατ. ευρώ οι πόροι της Αυτοδιοίκησης από τον Προϋπολογισμό του 2017.

3. Για τη μη απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ που ανήκουν στην αρμοδιότητα του.

4. Δεν έχει προωθήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη του προχώρησαν στην καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την προσέλευση των αιρετών στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο ψηφίσματος. Διευκρινιστική Δήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη.

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη με την αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων ξεκαθαρίζουμε ότι η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθάρισε πως για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Σκουρλέτης είναι αυτός που δημιούργησε, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους. Και για τη βίαιη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Υπουργός διακοπή της εργασιακής τους σχέσης, υπεύθυνοι είναι όσοι παρέτειναν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών με αντισυνταγματική σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο , νομοθετική ρύθμιση.
Ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε ότι είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η παρουσίαση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα. Την αναμένουμε. Διατυπώσαμε τη θέση ότι θεωρούμε δικαίωμα των Δήμων και των αιρετών Διοικήσεων τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα πάντοτε από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση οι Δήμοι και οι δημότες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αλλά το Κεντρικό Κράτος να αποφασίζει με ποιον τρόπο θα καλύπτονται οι ανάγκες αυτές.
Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. διατύπωσε τη θέση ότι οι Δήμοι χρειάζονται μόνιμους εργαζόμενους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους. Στην κατεύθυνση αυτή και μόνον, δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων αυτών.
Συνένοχοι όμως στις λανθασμένες επιλογές του κ. Σκουρλέτη δεν θα γίνουμε. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι είναι άλλο πράγμα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, που θα γίνει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκφρασμένες ανάγκες κάθε Δήμου. Κι άλλο η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, που απαιτεί άμεση λύση και προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων κάθε Δήμου, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ο γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης για το μάθημα των θρησκευτικών

Μεγάλος θόρυβος γίνεται για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία μας. Πολλοί κληρικοί παντός βαθμού διαμαρτύρονται... η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας συνεδριάζει στις 27 Ιουνίου 2017 με μόνο θέμα το μάθημα των θρησκευτικών. Δεν διαφωνώ ούτε με όσους διαμαρτύρονται, ούτε με εκείνους που σιωπούν. Απλά θέλω να θέσω μια ερώτηση προς όλους τους κληρικούς μας. Τα παιδιά των σχολείων μας, έχουν γονείς ή όχι; Που είναι οι γονείς; 

Θέλουν τα παιδιά τους να διδάσκονται θρησκευτικά στα σχολεία ή όχι; Τα θρησκευτικά όπως τα ξέραμε φεύγουν από τα σχολεία. Αν διαφωνούν οι γονείς που είναι να το διατρανώσουν; Ναι, αν οι γονείς βγουν στους δρόμους τότε πρέπει κι εμείς να είμαστε κοντά τους. Αν όμως οι γονείς δεν διαφωνούν με όσα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και μάλλον δεν διαφωνούν, αφού δεν είδαμε κάποια πορεία γονέων στους δρόμους, ούτε υπομνήματα Συλλόγων Γονέων κλπ, τότε εμείς οι κληρικοί γιατί να διαμαρτυρηθούμε;

Προβληματίζομαι αρκετά από την σιωπή των γονέων... Οι κληρικοί, όταν ο λαός διαμαρτύρεται πρέπει να μπαίνουν μπροστά, αυτό έγινε και με τις νέες ταυτότητες. Πρώτα κατέβηκε ο λαός στους δρόμους και εμείς οι κληρικοί σταθήκαμε δίπλα στο λαό μας. Τώρα, που είναι ο λαός; Που είναι οι Σύλλογοι Γονέων; Που είναι τελικά οι γονείς των παιδιών;

Τρίκορφο Δωρίδος 23-6-2017
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης 

Συναυλία Παπακωνσταντίνου στο Ευπάλιο

Δικαιώνοντας το μότο του φεστιβάλ RADICAL 2017 «Από τη Δωρίδα για όλο τον Κόσμο», οι διοργανωτές του μουσικού-πολιτιστικού γεγονότος του καλοκαιριού στην περιοχή μας, που θα γίνει στις 5 Αυγούστου στο Ευπάλιο, ανακοινώνουν με περηφάνια δύο σημαντικά Support Σχήματα που θα πλαισιώσουν τη φωνή του μεγάλου Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η “Hardcover Band” με τον Χρήστο Αλεξανδρή από το Ευπάλιο και την παρέα του (Κωνσταντίνος Μάτσικας - Μπάσο, Φωνή , Ανδρέας Παπανδρέου - Κιθάρες, Φωνή, Χριστίνα Παπανδρέου – Πλήκτρα, Χρήστος Αλεξανδρής, ντράμς), με classic rock κομμάτια θα στρώσουν το χαλί για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ενώ οι μελωδικές φωνές των Θανάση Κατσουλιέρη & Μάρως Λιάπη από την Ιτέα, θα κάνουν τη σύνδεση με την ελληνική έντεχνη και mild rock σκηνή, δίνοντας βήμα σε νέες φωνές από την τοπική κοινωνία που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν τους νέους της Δωρίδας και όχι μόνον…

Με μεγάλη υπερηφάνεια για τις φωνές των δικών μας παιδιών, ανακοινώνουμε ως ΔΩΡΙΣ Radical και διοργανωτές της εκδήλωσης RADICAL 2017, δύο Support με δύναμη και κυρίως τοπικό χαρακτήρα… Σας περιμένουμε όλους να τραγουδήσουμε μαζί στις 5 Αυγούστου, στα «Κτίρια» στο Ευπάλιο, με τους Hardcover Band, τον Θανάση Κατσουλιέρη, τη Μάρω Λιάπη και βεβαίως τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις 9.30 μμ!

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Ο Γενικ. Γραμ. Αθλητισμού Ι.Συναδινός την Τετάρτη 28/6 σε εκδήλωση στη Φωκίδα

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας σε συνεργασία με τον βουλευτή Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Κωστοπαναγιώτου σας καλούν την Τετάρτη 28 / 6 /2017 και ώρα 7.00μμ στην Ιτέα (Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο) σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα

«Αθλητισμός για όλους-Παρεμβάσεις
της ΓΓΑ στο Ν. Φωκίδας».

Ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για τις κτιριακές υποδομές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νομό μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ι. Συναδινός με τους συνεργάτες του θα βρίσκεται στο Νομό μας από το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να περιοδεύσει στις αθλητικές εγκαταστάσεις και να έχει ιδία αντίληψη με στόχο να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να δοθούν λύσεις με το μέγιστο κοινωνικό όφελος.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.2265028840 και 6907013696
Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Έρευνα Prorata για Εφημερίδα Συντακτών ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ 14%

Το αφήγημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία που προσπαθεί να περάσει μετά τη συμφωνία του Eurogroup, δεν έχει πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η PRORATA για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η έρευνα διεξήχθη στις 19 και 20 Ιουνίου, δηλαδή το διήμερο που ακολούθησε το Eurogroup της Πέμπτης, και από αυτή προκύπτει ότι οι πολίτες δεν στάθηκαν στην επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά στα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για αύξηση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων.

Όσον αφορά στη συμφωνία του Eurogroup για την αξιολόγηση και το χρέος, το 67% των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζει «μάλλον κακή και κακή», ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό στην ίδια ερώτηση είναι στο 55%, έναντι του 30% που τη θεωρεί «καλή ή μάλλον καλή».

Ανοίγει η ψαλίδα για τη ΝΔ

Παράλληλα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της PRORATA, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 16 μονάδες με την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει 6 μονάδες από τον Μάιο και να φτάνει στο 36%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος στο 20%.

Και τα υπόλοιπα κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Συμπαράταξη πάει στο 14% από το 11%, το ΚΚΕ στο 13% από το 9%, και το Ποτάμι φτάνει στο 9% κερδίζοντας 2 μονάδες. Άνοδος και για τη Λαϊκή Ενότητα που από το 2% φτάνει στο 4%.

Στάσιμη παραμένει στο 9% η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 8%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο.

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν πτώση στο 2% από το 5%.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"


Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η πολυθρύλητη ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε στην Ευρώπη, κατά κοινή παραδοχή, μετά από οκτώ χρόνια παρατεταμένης και άγριας κρίσης, θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο μοντέλο, πολύ πιο παραγωγικό και στέρεο.


Για να αποτραπούν νέες κρίσεις και καταστροφές ανυπολόγιστες και να αναχαιτιστούν οι συνεχώς οξυνόμενες κοινωνικές αντιθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν και με την ποιότητα της δημοκρατίας στην μεταπολεμική Ευρώπη. Ευελπιστούμε σε έναν νέο κύκλο και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά η συνταγή και τα υλικά δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισμένα.

Οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, εφαρμόζοντας μία σειρά μεταρρυθμίσεων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να προχωρήσει απαραιτήτως μεγιστοποιώντας τα κοινά οφέλη, αλλά, παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε στην Ευρώπη και κάτι καινούργιο, το υποκατάστατο του πρώην «κοινωνικού κράτους».

Το παλαιό κοινωνικό κράτος, το οποίο έγινε στις περισσότερες χώρες σκόνη, από την κρίση, την παγκοσμιοποίηση και τις αστοχίες διαχείρισης, είναι σήμερα αναγκαίο να αντικατασταθεί, με ένα νέο πλαίσιο, μα μία άλλη μορφή, σε άλλη ασφαλώς βάση, σύγχρονο, ευέλικτο και πιο αποδοτικό. Ο κόσμος ολόκληρος έχει αλλάξει, αλλά η ανάγκη ενός κοινωνικού πλαισίου στήριξης πάντα παραμένει…

Η Σουηδία, για να πάρουμε ένα απομονωμένο παράδειγμα, είναι μία ανταγωνιστική οικονομία, με υψηλό πολύ ωστόσο κοινωνικό δείκτη. Κάποια στιγμή, όπως έλεγε και ο Ζακ Ντελόρ, πρέπει να μιλήσουμε και για την «κοινωνική Ευρώπη», για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική στο μέλλον.

Αλλά η υπόθεση αυτή, δεν είναι καθόλου εύκολη και ίσως ακόμη είναι μακρινή, παρά τις πολιτικές αναταράξεις και τις απρόβλεπτες εκλογικές αντιδράσεις. Χρειάζονται νέες αποφάσεις μεγάλες και σε υπερεθνικό επίπεδο, ίσως αυτό δεν έχει γίνει τόσο συνείδηση και προτεραιότητα.

Η «επανασύσταση» του κοινωνικού κράτους όπως το γνωρίσαμε μεταπολεμικά είναι ουτοπία και λάθος. Η πολιτική ανάγκη ωστόσο ενός πλαισίου εξισορρόπησης των ταξικών δυνάμεων είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά.

Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να τολμήσουμε. Να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο ανταγωνιστικών και αναπτυσσόμενων οικονομιών, σε συνδυασμό με έναν ικανοποιητικό κοινωνικό δείκτη, ο οποίος θα προφυλάσσει τους οικονομικά ασθενείς και δεν θα τους στέλνει στο περιθώριο και τον λαϊκισμό. Ένας μηχανισμός απαραίτητος, που θα αμβλύνει τις διογκούμενες συνεχώς κοινωνικές ανισότητες, στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Είναι μία τεράστια πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες… πλην όμως χωρίς την ασφάλεια και την συναίνεση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, το ιστορικό εγχείρημα της ενοποίησης θα αποτύχει.

Επαναφορά στο κοινωνικό κράτος παλαιάς κοπής δεν υπάρχει, το επαναλαμβάνουμε με αφορμή ορισμένες ερμηνείες για την εκλογική επιτυχία του Κόρμπιν. Δεν έχεις σήμερα τους ίδιους πόρους και πολλά άλλα.

Τα περισσότερα κράτη είναι υπερχρεωμένα, η παγκοσμιοποίηση επαύξησε τον ανοικτό ανταγωνισμό αλλά βοήθησε και την από-φορολόγηση του κεφαλαίου, ο πληθυσμός της Ευρώπης σήμερα γηράσκει επικίνδυνα επίσης.

Ένα νέο μεγάλο γρανάζι θα πρέπει να επανα -εφευρεθεί και να τοποθετηθεί στη μηχανή αναδιάρθρωσης των οικονομιών της Ευρώπης και για την πολιτική της ενοποίησης. Αναγκαίο, αλλά αλλαγμένο πολύ, ένα γρανάζι – κομμάτι αναπόσπαστο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται όλος ο δημόσιος τομέας, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Η Δωρίδα συμμετέχει στην κινητοποίηση για την Ανεργία την Κυριακή 25 Ιουνίου


Με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα» ο Δήμος Δωρίδος, οι Φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής μας, ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων και συμμετέχουν στην κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 11.00 το πρωί στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.
 

ΜΕΔΟΥΣΕΣ:Ο Κορινθιακός εκπέμπει SOS!


Του Γιώργου Λιάλιου

Αποτέλεσμα της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης, είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Και δεν είναι η μόνη συνέπεια: η υπεραλίευση πλήττει τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας και οδηγεί στη μείωση των θηρευτών των αχινών, που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξησή τους και στην «υπερβόσκηση» των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί στο σύνολό του ο Κορινθιακός θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί.

Τα οικολογικά προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα που απασχολεί φέτος όλες τις παράκτιες περιοχές: τη μεγάλη αύξηση των μεδουσών.

«Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να μας πει αν πονάει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης. Μόνο όταν χάσουμε τις ανέσεις μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων».

«Αυτό που γίνεται στον Κορινθιακό δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κλειστή θάλασσα και δεν μπορεί να επιτρέπεται χωρίς καμία προστασία και ελεγκτικούς μηχανισμούς να γίνεται υπεραλίευση και μάλιστα από γρι γρι», προσέθεσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός.

«H αύξηση των μεδουσών είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα», εκτίμησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν πολύ ενοχλητικά, εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, όπως τα ρεύματα και οι άνεμοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει».

Όμως η υπεραλίευση του Κορινθιακού είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009. «Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... “τα κατσίκια της θάλασσας”, προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».

Παλιές «αμαρτίες»

Υπάρχουν όμως και οι «παλαιές αμαρτίες». «Η απόρριψη λάσπης από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον σταματήσει, αλλά το πρόβλημα των 40 ετών απόρριψης δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Σήμερα η κόκκινη λάσπη, που έχει εκατοντάδες φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από τα φυσικά ιζήματα, καταλαμβάνει περισσότερα από 200 τ. χλμ. στον πυθμένα του Κορινθιακού», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κορινθιακός «αντιστέκεται». Όπως ανέφερε η κ. Σαλωμίδου, ο κόλπος με τα λιβάδια ποσειδωνίας, τις υποθαλάσσιες εκλύσεις αερίων, τους υφάλους και τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς είναι μια γοητευτική μικρογραφία της Μεσογείου.

Όπως συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Κορινθιακός φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών και μάλιστα έχει καταγραφεί και ένα είδος «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, κάτι που δεν συμβαίνει ανοιχτοπέλαγα. Οι επιστήμονες ζητούν να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο των θαλάσσιων Natura, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Η ένταξη του Κορινθιακού στις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα», ανέφερε η Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. «Ο Κορινθιακός “βρέχει” τέσσερις περιφέρειες, επομένως ένας ενιαίος χωρικός σχεδιασμός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο».

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Ωραία χορευτική εκδήλωση στο Λιδωρίκι


Για τη νέα σχολική περίοδο 1.800.000 ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Στερεάς Ελλάδας και των έργων που αφορούν στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκαν τρεις νέες προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.815.685 ευρώ που στοχεύουν στην έγκαιρη προετοιμασία, αλλά και στη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας και αφορούν σε:

«Παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής (2017-2018)», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.394.440 ευρώ.
Η πράξη αφορά στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων), θέσης φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής σε παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (2017-2018)», συνολικής δημόσιας δαπάνης 27.925 ευρώ.
Η πράξη αφορά στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο είναι κηδεμόνας παιδιού με αναπηρία), θέσης φροντίδας και φύλαξης βρεφών, νηπίων, παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για προνήπια με αναπηρία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία.


«Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 393.320 ευρώ.
Η πράξη αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το σχολικό έτος 2017-2018, μέσω της στελέχωσής τους με το αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) – Σχολικοί Νοσηλευτές.


Πρόκειται για τις προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ», που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Είναι σημαντικό, όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην προετοιμασία για τη νέα σχολική περίοδο και ειδικά για παιδιά και γονείς που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, να τρέξουν γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Κάνουμε όσα πρέπει από τώρα και γι αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, ώστε να μη προκληθεί κανένα πρόβλημα στην έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και να διατηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Σε ότι μας αφορά ως Περιφέρεια, θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την έκδοση των προσκλήσεων.

Όταν η νεολαία παίρνει… τα βουνά !

Της Έφης Κάπα


Ολοένα και περισσότεροι είναι οι νέοι που αφήνουν πίσω την ασφυκτική πίεση της πόλης και επιστρέφουν στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους κάνοντας μια καινούρια αρχή!

Και πολλοί τα καταφέρνουν εξαιρετικά! Τρανό παράδειγμα η συντοπίτισσά μας, πλέον, Μαρίνα Κουτσοπούλου. Στα 27 της μόλις χρόνια, η Μαρίνα αποφάσισε ότι η μεγάλη αγάπη της για το χωριό είναι και μια ευκαιρία ζωής!

Αφήνοντας πίσω την Αθήνα για τα «μάτια» του χωριού της, Διχώρι Δωρίδος (Κωστάριτσα), η Μαρίνα ανέλαβε τα ηνία στο "Μαγαζί του Χωριού" και μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο κατάφερε με πείσμα και μεράκι να το αναδείξει σε ένα διαμάντι της περιοχής!

Όπως η ίδια άλλωστε πιστεύει, η ζωή στο χωριό για τους νέους είναι εύκολη αρκεί να έχουν όρεξη και πάθος για να το βελτιώσουν, να το αναδείξουν και έτσι να προσφέρουν στον τόπο καταγωγής τους.

Και στην κορφή… ψητό!

Με θέα την ψ­ηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, την πραγματικά υπέροχη κεντρική πλατεία του Διχωρίου – μια πλατεία που όμοιά της δύσκολα βρίσκεις αλλού στην ορεινή Ελλάδα - «στολίζει» το Μαγαζί Του Χωριού!

Εκεί θα βρείτε καθημερινά την Μαρίνα να σερβίρει, εκτός από θετική ενέργεια και διάθεση, μοναδικές τοπικές νοστιμιές και μεζέδες για κρασί & τσίπουρο αλλά και πλούσιες αυθεντικές ρουμελιώτικες γεύσεις όπως κοντοσούβλια, κοκορέτσια, τρυφερά παϊδάκια και παραδοσιακά ψητά (αρνί & προβατίνα).

Κι επειδή μετά από ένα καλό φαΐ πάντα θες το γλυκό σου, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τις «σπεσιαλιτέ» του μαγαζιού: τα θεσπέσια χειροποίητα γλυκά, με μεγάλους «πρωταγωνιστές» τα παραδοσιακά σιροπιαστά ταψιού - βλέπετε η Μαρίνα συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση του ζαχαροπλάστη παππού της.

Και φυσικά, τι καλύτερος τρόπος να κλείσεις τη μέρα σου από ένα απολαυστικό καφεδάκι με θέα το καταπράσινο δασικό τοπίο - ελληνικός για τους μερακλήδες αλλά και όλες οι μοντέρνες εκδοχές για τους νέους κάθε ηλικίας που δεν θέλουν να αποχωριστούν το εσπρεσάκι τους στο χωριό! 

"Το Μαγαζί του Χωριού"
Διχώρι (Κωστάριτσα), Δωρίδα
Τηλ. 6978 762191

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το Απριλιανό πραξικόπημα

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, πραγματοποίησε η ΚΟΒ Ιτέας του ΚΚΕ στο Κυριακοπούλειο, τη Δευτέρα 19 Ιούνη.
 
Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Δικτατορία 1967-1974. Κείμενα και Ντοκουμέντα». Ένα βιβλίο που είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης και συλλογικής προσπάθειας του ΚΚΕ, ενώ αποτελεί και πρόπλασμα στην επεξεργασία του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Γ’ τόμος, 1967-1974», που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στη μελέτη της ιστορία από το ΚΚΕ, επισήμανε ότι «μελετάμε αυτήν την περίοδο όπως και όλη την ιστορία του ΚΚΕ για να εξοπλιστούμε με τα συμπεράσματα για τις σύγχρονες απαιτήσεις της πάλης…

Η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ είναι μελέτη της στρατηγικής του και την περίοδο της δικτατορίας, από αυτήν την πλευρά την εξετάζουμε. Στη μελέτη αυτή έχει αναδειχθεί ένα θεμελιακό συμπέρασμα. Η διαμόρφωση ενδιάμεσου στόχου προγραμματικής σύγκλισης με αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα απομάκρυνε το στόχο του σοσιαλισμού, οδηγούσε αναπόφευκτα τη διεξαγωγή της πάλης στα στενά όρια του συστήματος όπως επίσης δεν επιβεβαιώθηκε ότι επιβαλλόταν η επιλογή μεταβατικής κυβέρνησης επειδή απέναντι είχες π.χ. τη δικτατορία ή τη βασιλευόμενη δημοκρατία ή την παρανομία ή το ξέσπασμα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του πραξικοπήματος ανέφερε ότι «το πραξικόπημα στις 21 Απρίλη του 67 δεν έγινε για να αντιμετωπιστεί η κομμουνιστική απειλή όπως προφασιζόταν η Χούντα. Κίνδυνος τέτοιος δεν υπήρχε γιατί παρά τους σκληρούς αγώνες, η πάλη δεν έβγαινε έξω από το πλαίσιο του αστικού συντάγματος. Ούτε βέβαια το πραξικόπημα ήταν έργο ορισμένων επίορκων και αφρόνων αξιωματικών που υποστηρίζει η ΝΔ. Όπως επίσης η Χούντα δεν έγινε για να αποφευχθεί η νίκη της ΕΚ στις εκλογές όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οι αιτίες έχουν τη ρίζα τους βαθειά πίσω στα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης του ’46-’49. Πρέπει να αναζητηθούν στις ίδιες τις ενδοαστικές αντιθέσεις οι οποίες βγήκαν έντονα στην επιφάνεια μετά την ήττα του ΔΣΕ. Οι αστικές αντιθέσεις εδράζονταν στην ανάγκη να προχωρήσει η ομαλή ενσωμάτωση των λαϊκών μαζών κάτι που το μετεμφυλιακό καθεστώς δεν υπηρετούσε. Οι όποιες προσπάθειες για εκσυγχρονισμό από τις κυβερνήσεις Καραμανλή - Παπανδρέου, σκόνταφταν στο ρόλο του παλατιού με το οποίο πότε η ΕΚ πότε η ΕΡΕ συμμαχούσαν μαζί του ο ένας εναντίον του άλλου.

Μέσα σε αυτήν την αντίθεση παλατιού - αστικών κομμάτων, αντρώθηκε ο αντικομμουνιστικός θύλακας της Χούντας και εκδηλώθηκε μετά τα λεγόμενα Ιουλιανά όπου η όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων πέρασε σε νέα φάση. Άρα λοιπόν, η δικτατορία γεννήθηκε μέσα στην κρίση του πολιτικού συστήματος για να το βγάλει από αυτή».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα στη στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στη χούντα, όπως και στη στάση των σοσιαλιστικών κρατών. Τόνισε τη στήριξη που παρείχε στη χούντα το εγχώριο κεφάλαιο, ειδικά το εφοπλιστικό, καθώς και τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, όπως φοροελαφρύνσεις και χρηματοδότηση επενδύσεων, που πήρε η χουντική κυβέρνηση.

Σε ξεχωριστό σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Μπάτσικας αναφέρθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, στο γεγονός πως το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνάντησε άμεση λαϊκή αντίδραση, καθώς δεν υπήρχε καμία ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ενώ, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του ΚΚΕ, είπε για την αρνητική επίδραση που είχε το γεγονός της αυτοδιάλυσης των Κομματικών Οργανώσεων από το 1958 και τη διάχυση των κομματικών μελών στην ΕΔΑ, όπως είπε και για την ιστορική σημασία της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1968 που πήρε μέτρα κομματικής οικοδόμησης και οργανωτικής αυτοτέλειας του ΚΚΕ. Κι εξήγησε ότι το ΚΚΕ, μετά την απόφαση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ και συνολικά της δράσης του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, πήρε μέτρα για την ντε φάκτο νομιμοποίησή του και την επιστροφή στην Ελλάδα της καθοδήγησής του, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της νόμιμης πολιτικής του παρουσίας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Το μήνυμα της εορτής των Αγ. Αποστόλων

Του Πρωτοσύγκελου Ι.Μ. Φωκίδος
Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη


Αγαπητοί μου αδελφοί,


Η αγία μας Εκκλησία τιμά το μήνα Ιούνιο τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και μάλιστα τους ονομάζει Πρωτοκορυφαίους. Αναρωτηθήκατε ποτέ διατί ονομάζονται Πρωτοκορυφαίοι; Διότι για να φέρουν ψυχές κοντά στον Χριστό, εργάστηκαν και κοπίασαν ιεραποστολικά, σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη, περισσότερο από όλους τους άλλους Αποστόλους.

Ήταν ο Πέτρος, αλλά και ο Παύλος πρόσωπα δυναμικά, εργατικά, ζηλωτές του Ευαγγελίου. Εργάστηκαν θυσιαστικά και όπως όλοι οι μαθητές του Κυρίου, δεν μερίμνησαν για το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά για το συμφέρον της Εκκλησίας και το θέλημα του Κυρίου μας.

Αυτή η φλογερή αγάπη τους για τον Χριστό, αλλά και ο ιεραποστολικός τους ζήλος για να κερδίσουν ψυχές φέρνοντάς τες κοντά στον Κύριό μας, τους κατέταξε στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας μας στην πρώτη θέση. Έτσι έλαβαν τον τίτλο, Πρωτόθρονοι και Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι.

Ο Πέτρος, ο Παύλος αλλά και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του Κυρίου υπήκουσαν στην πρώτη εντολή του διδασκάλου τους, που τους κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ελάτε κοντά μου και θα σας κάνω όλους αλιείς – ψαράδες δηλαδή – ανθρωπίνων ψυχών».

Ναι, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κυρίου, μετά την Πεντηκοστή έγιναν ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Έτρεχαν παντού, στα σπίτια των φίλων τους, των συγγενών τους, στην γειτονιά τους, σε τόπους κοντινούς και μακρινούς, για να μιλήσουν για τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα των ψυχών τους. Γνωρίσαμε τον Μεσσία!!! Βρήκαμε τον Ελευθερωτή!!! Ελάτε κοντά Του, έλεγαν προς όλους.

Με την θυσιαστική τους δράση, οι Άγιοι Απόστολοι έφεραν δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες ψυχές κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Στο ερώτημα του Χριστού προς τους Αποστόλους: «Πέτρο, Παύλο, Ιωάννη, Ανδρέα, Μάρθα, Μαγδαληνή κλπ, τι “σοδιά” φέρατε, τι ψυχές αλιεύσατε;», oι μαθητές του Κυρίου, άνδρες και γυναίκες είχαν να επιδείξουν πολλές ψυχές.

Ο διδάσκαλος χαίρει, διότι οι μαθητές Tου εργάσθηκαν στον αμπελώνα Του και έφεραν καρπό πολύ. Όμως αδελφοί μου, ο Κύριός μας δεν ήταν μόνο διδάσκαλος των πρώτων μαθητών, αλλά είναι και διδάσκαλος όλων μας. Εμείς οι κληρικοί, αλλά κι εσείς οι χριστιανοί άνδρες και γυναίκες, είμαστε οι σημερινοί μαθητές του Κυρίου μας.

Η εντολή του Ιησού, να γίνουμε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών, δεν απευθυνόταν μόνο προς τους 12 μαθητές και τις Μυροφόρες γυναίκες, αλλά είναι εντολή που ισχύει για όλους εμάς, αφού κι εμείς είμαστε οι σημερινοί μαθητές Του.

Εμείς γίναμε όμως ψαράδες ψυχών; Εμείς εργαζόμαστε νύκτα και μέρα για την διάδοση του Ευαγγελίου και για να φέρουμε και άλλες ψυχές κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του; Εμείς εργαζόμαστε ιεραποστολικά, στο σπίτι μας, στην γειτονιά μας, στο χωριό μας, στην ενορία μας, στην πόλη μας; Εμείς θυσιαζόμαστε για την αγάπη του Κυρίου μας; Άραγε ο κάθε ένας από εμάς, αγωνίζεται για τη δόξα του Χριστού και το καλό της Εκκλησίας Του ή κοιτά το προσωπικό του συμφέρον;

Στην ερώτηση του διδασκάλου μας, πόσες ψυχές φέραμε κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία Του τι θα απαντούσαμε; Το ότι σήμερα στους ναούς μας προσέρχονται κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας, μαρτυρεί ότι δεν «ψαρεύουμε» ψυχές ανθρώπων.

Την στιγμή που οι αιρετικοί γυρνούν από πόρτα σε πόρτα και από πόλη σε πόλη για να διαδώσουν την πλάνη τους και την αίρεσή τους, εμείς φέρουμε τεράστια ευθύνη περιφρονώντας την εντολή του Χριστού. Όταν η ψυχή μας βρεθεί ενώπιον του Κριτηρίου, τι θα απολογηθούμε στον Κύριό μας, αν τα δίκτυα μας δεν έχουν αλιεύσει ψυχές ανθρώπων;

Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων είναι ξεκάθαρο προς όλους μας. Είναι μήνυμα παραδειγματισμού και μίμησης. Να γίνουμε όλοι ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών. Όλοι μας να τρέξουμε όπως έτρεξαν και κοπίασαν οι εορτάζοντες Απόστολοι και Άγιοι, ώστε να μην βρεθούμε αναπολόγητοι ενώπιον του Κριτού, την ημέρα της Κρίσεώς μας.

Είμαστε υπεύθυνοι για τις ψυχές που χάνονται, διότι δεν γνώρισαν τον Χριστό. Είμαστε υπεύθυνοι που οι καρδιές των νέων μας δεν γνώρισαν και δεν αγάπησαν τον Χριστό ζώντας σήμερα μακρυά Του. Είμαστε υπεύθυνοι που δεν κερδίσαμε τις καρδιές και τις ψυχές φίλων, γειτόνων και συγγενών μας, ώστε να ζουν κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Ας εργαστούμε όλοι λοιπόν από σήμερα ως αληθινοί μαθητές του Κυρίου μας, όπως ο ίδιος μας ζήτησε. Ας γίνουμε ψαράδες ανθρωπίνων ψυχών σαν τον Πέτρο και τον Παύλο, τους Πρωτοκορυφαίους μαθητές και Αποστόλους Του. Αμήν.

Και ο Δήμος Δωρίδας στον αγώνα για την ελάφρυνση των διοδίων Ρίου - Αντίρριου

Συνάντηση στο Ευπάλιο με αντιπροσωπεία του Δήμου Πατρών όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανεργία και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το σοβαρό θέμα της ελάφρυνσης των διοδίων της γέφυρας του Ρίου – Αντίρριου και την πορεία του αγώνα για την δικαίωση του αιτήματος, συζήτησε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης με αντιπροσωπεία του Δήμου Πατρέων που τον επισκέφθηκε.


Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Πατρών συμμετείχε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μελά, ενώ από πλευράς του Δήμου Δωρίδας συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος, Ανδρέας Ευσταθίου.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον Δήμαρχο, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών διοργανώνεται μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας, την προσεχή Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των άνεργων και των οικογενειών τους».

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του για την κινητοποίηση και δήλωσε ότι η Δωρίδα θα είναι παρούσα στον αγώνα κατά της ανεργίας.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τον ενημέρωσε και για το θέμα των εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων που πρέπει άμεσα, με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση, να διασφαλίσει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και τη νέα παρέμβαση των Δημάρχων της Αχαΐας, μέσω της οποίας ζητούν και συνάντηση, άμεσα, με τον αρμόδιο Υπουργό Π. Σκουρλέτη.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, είπε ότι ως Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, θα θέσει το ζήτημα στο Δ.Σ.

Συζήτησαν επίσης το θέμα των υψηλών διοδίων που καταβάλλουν οι πολίτες για να διέλθουν τη Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου και η ανάγκη να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία των Δήμων ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις στο κόστος διέλευσης.

Το Λιδωρίκι... "Με το φεγγάρι αγκαλιά"!


Θέση κλειδί για τον Κωνσταντίνο Χαλιορή

Ατομική πρόσκληση για την συμμετοχή του στον νευραλγικό τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη δέχθηκε ο νεαρός πολιτευτής του νομού Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Η διαδικασία αξιολόγησης πολιτικών στελεχών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα.

Από τα στελέχη που ξεχώρισαν σε ανώτερο επίπεδο είναι και ο Δωριέας πολιτευτής. Πέραν των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το ξεχωριστό για τα δεδομένα του νομού πολιτικό του στυλ, που συνάδει απόλυτα με αυτό της σύγχρονης πολιτικής σκηνής.

Αποτελεί ενεργό χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθώντας τον παλμό της εποχής και πολιτικό που ξέρει να λέει όχι σε κάτι που δεν μπορεί να πει ναι.

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης πολιτικών στελεχών είναι η συμμετοχή τους στην Πολιτική Ακαδημία, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε βασικές θεματικές ενότητες, όπως την οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και σε ουσιαστικές δεξιότητες, όπως η ηγεσία και η επικοινωνία.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1979.Κατάγεται από το γραφικό Καστράκι Δωρίδας το οποίο επισκέπτεται κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο επισκέψεών του στον νομό. Έχει σπουδάσει οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και σήμερα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Οικονομίας και Οικολογίας, Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση «Μεταλλική Χάντρα», η οποία δραστηριοποιείται από το 1984 στην κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων ακριβείας βιομηχανικού τύπου και καταφέρνει παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία να διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο συνεργατών της στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά.

Σήμερα, παρά την οικονομική κρίση της χώρας μας, η επιχείρησή παραμένει υγιής, καθώς το 75% της συνολικής παραγωγής αφορά εξαγωγές στη διεθνή αγορά.Η επιχείρηση του έχει φιλοξενηθεί σε αφιέρωμα της οικονομικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ως μία υγιής επιχείρηση που παρά την κρίση κατάφερε με όπλο την ποιότητα κατασκευής και την εξωστρέφεια να θεωρείται σήμερα εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Στην Φωκίδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια με την έντονη παρουσία τόσο στα τοπικά δρώμενα όσο και με παρεμβάσεις του σε σημαντικά θέματα που αφορούν την περιοχη, να αποκτήσει στενούς συνεργάτες, πολιτικούς φίλους και φανατικούς υποστηρικτές. Θετική αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι συχνά επικοινωνεί τοπικά θέματα, αρθογραφώντας σε εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας. 

Μετράνε μέρες να τελειώσει η Ιόνια Οδός …και τότε Δωρίδα - Γιάννενα σε 2 ώρες !

Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός και στα μικρά εναπομείναντα κομμάτια ώστε αρχές Αυγούστου να τεθεί πλήρης σε κυκλοφορία, από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα.

Οι ρυθμοί σε όλα τα εργοτάξια είναι εντατικοί, με αποτέλεσμα να έχει κερδηθεί ο χρόνος και στο βόρειο τμήμα, αυτό από το Αβγό μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας, όπου ήταν το τελευταίο στο οποίο άνοιξαν μέτωπα.

Ήδη μεγάλα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έχουν ασφαλτοστρωθεί, ενώ παράλληλα προχωρούν οι εργασίες στις δύο γέφυρες καθώς και στο παράλληλο δίκτυο, αυτό που δημιουργεί προσβάσεις στους οικισμούς.

Το βόρειο άκρο της Ιόνιας, αναμένεται να είναι αυτό που θα δοθεί τελευταίο στην κυκλοφορία. Εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως έτοιμο στις αρχές Αυγούστου, οπότε θα προστεθεί στον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο.

Νωρίτερα, μέσα στον Ιούλιο, θα πάρουν οριστικά τέλος οι περιβόητες στροφές του Μενιδίου, περίπου 27 χιλιόμετρα νέου αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο της Άρτας μέχρι την Αμφιλοχία που θα αντικαταστήσουν ένα από τα δυσκολότερα και πιο επικίνδυνα σημεία της υφιστάμενης εθνικής οδού.

Το συγκεκριμένο τμήμα καθυστέρησε λόγω των σοβαρών γεωτεχνικών προβλημάτων στο Κρίκελο… Τέσσερα χιλιόμετρα ουσιαστικά, που κράτησαν δεσμευμένα και τα υπόλοιπα. Όμως οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουν περατωθεί.

Σε λιγότερο από δύο μήνες λοιπόν αναμένεται το σύνολο του οδικού άξονα να βρίσκεται στην κυκλοφορία και μαζί να αλλάζει οριστικά τον χάρτη των μετακινήσεων στην Δυτική Ελλάδα, φέρνοντας τη Δωρίδα σε απόσταση 2 ωρών από τα Ιωάννινα και γενικότερα την Ήπειρο, 25 λεπτά από το Μεσολόγγι και 40 λεπτά από το Αγρίνιο !

Περικοπή σύνταξης έως 60% για τους συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

Ποιοι εξαιρούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας


Αντιμέτωποι με «μαχαίρι» στη σύνταξη κατά 60% αναμένεται να βρεθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου και μετά και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα ενώ επιπλέον θα κληθούν να πληρώσουν και εισφορές.

Οι συνταξιούχοι διαχωρίζονται σε συνταξιούχους αγρότες, σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους των άλλων ταμείων για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα εντός του ΕΦΚΑ.

Εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι συνταξιούχοι που εξαιρούνται από την καταβολή των εισφορών αλλά και τη μείωση της σύνταξης εφόσον έχουν αγροτικό εισόδημα είναι:
  • Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ έως το 2024
  • Οι συνταξιούχοι από τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (ή λαμβάνουν σύνταξη) έως τις 12 Μαΐου του 2016, δηλαδή πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα επιστραφούν εισφορές σε όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1950 και εντός του 2017 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν καταβάλει εισφορές σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί εδώ ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.

Συνεπώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αίτηση διακοπής οφείλουν να καταθέσουν όσοι αγρότες θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2025 και εφεξής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν σε μείωση της σύνταξης κατά 60% αλλά και σε καταβολή εισφορών για το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Επισημαίνεται πάντως ότι στη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση, ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνει σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότητας.
 

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Ο Δωριέας χημικός Αλέξης Αθανασόπουλος Γενικός Διευθυντής της ΕΚΟ Βουλγαρίας !

Με απόφαση της Διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων ο Δωριέας χημικός μηχανικός Αλέξης Αθανασόπουλος αναλαμβάνει την πολύ σημαντική θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρει :

"Λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές και λειτουργικές ανάγκες στην ΕΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων,

Ο κ. Αλέξης Αθανασόπουλος μέχρι σήμερα CPC (Commission on Protection of Competition) Expert Manager της ΕΚΟ Bulgaria EAD, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή ΕΚΟ Bulgaria EAD, με άμεση ισχύ.

Ο κ. Αλέξης Αθανασόπουλος αντικαθιστά τον κ. Georgi Deyanov, τον οποίον ευχαριστούμε για την μέχρι σήμερα συνεργασία του.

Ευχόμαστε στον κ.Αλέξη Αθανασόπουλο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και στον κ. Georgi Deyanov, επιτυχία σε κάθε νέα του επιλογή."

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα αλλάξει ο τρόπος κατανομής επιχορήγησης στους ΟΤΑ

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για την αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με στόχο να περιοριστούν οι ανισότητες στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο «9ο Forum της Αυτοδιοίκησης», το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι εξετάζονται νέα κριτήρια κατανομής και τρόποι είσπραξης των ιδίων εσόδων.

Παράλληλα, όπως είπε, μελετάται η θέσπιση ενός «δημοκρατικού και αποτελεσματικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και τις αρχές της αυτοτέλειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, τον ίδιο στόχο υπηρετεί η «μοντελοποίηση» των ΟΤΑ και η επεξεργασία μιας διακριτής αντιμετώπισης δήμων ειδικών κατηγοριών, όπως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί.

Πρόγραμμα της μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Ερατεινή, Ευπάλιο και Λιδωρίκι

Ανακοινώθηκαν οι ημέρες και ώρες που θα βρίσκεται στην Ερατεινή, το Ευπάλιο και το Λιδωρίκι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας μέχρι το τέλος Ιουνίου, που θα είναι οι εξής:

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017
10.00 – 14.00: Ερατεινή, Περιφερειακό Ιατρείο


Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
10.00 – 14.00: Ευπάλιο, Περιφερειακό Ιατρείο


Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
10.00 – 14.00: Λιδωρίκι, Περιφερειακό Ιατρείο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του συλλόγου Θεσσαλών νομού Φωκίδας

Μια νέα σελίδα ξεκινάει για τον Σύλλογο Θεσσαλών Νομού Φωκίδας καθώς συγκροτήθηκε την 7η Ιουνίου 2017 σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Φωκίδας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν την 28η Μαΐου 2017, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου στην Ιτέα.
Σε κλίμα ομοφωνίας και με θετική διάθεση συμμετοχής από όλους, το νέο προεδρείο συγκροτήθηκε ως εξής:

1.ΠΡΟΕΔΡΟΣ :                 ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ  Ιωάννα                             2.ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :       ΤΣΙΑΜΗΣ Απόστολος
3.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΛΑΜΠΑΔΑΡΗΣ Ιωάννης
4.Τ Α Μ Ι Α Σ :                 ΤΖΗΜΑΣ Δημήτριος
5.ΜΕΛΟΣ :                       ΧΑΝΙΩΤΗΣ Αθανάσιος     
6.ΜΕΛΟΣ :                       ΞΑΝΘΗΣ Στέφανος
7.ΜΕΛΟΣ :                       ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Βησσαρίων


Η συμμετοχή νέων μελών και η εκλογή τους στο Δ.Σ. όπως και η συνεργασία με τα παλαιότερα εμπειρότερα μέλη δίνει μια νέα ώθηση στον Σύλλογο .
Καλούμε όλους τους Θεσσαλούς να στηρίξουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου.


Θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα μαζί στις εκδηλώσεις της Φωκίδας συμμετέχοντας σε αυτές και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ιωάννα Ντρισμπιώτη       Ιωάννης Λαμπαδάρης

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ " ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ " ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Του Γιάννη Βούλγαρη *

«Καημένε Αλέξη Τσίπρα» χλευάζει η επιθεώρηση Politico σχολιάζοντας τα συνεχή τηλέφωνα στη Μέρκελ. Παρότι είχαμε συμφωνήσει, «οι Έλληνες είχαν ζητήσει τρεις επιπλέον εβδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους» επιβεβαιώνει ο Σόιμπλε - αυτό που ήδη ξέραμε από τα πρακτικά του προηγούμενου Eurogroup και από τον Τσακαλώτο.


Και από την άλλη, η «Libération» προτρέπει «Κύριε Μακρόν, απλώστε το χέρι στον ελληνικό λαό»! Η κοινωνία ζει σε ένα κλίμα καταπιεσμένης οργής και μοιρολατρίας. Τα όσα όμως διαμείφθηκαν στην πρόσφατη διαπραγμάτευση για τη δόση προσθέτουν ένα συναίσθημα εθνικής απαξίωσης.

Παράδοξη πράγματι η ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε από ελπίδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε αντικείμενο χλευασμού ή ελεήμονος συμπάθειας! Όταν εκτοξεύτηκε απότομα στο στερέωμα της ελληνικής κρίσης, εξέπληξε γιατί φάνταζε σαν πρωτοπορία. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όσων δεν ήξεραν την Ελλάδα ή δεν συναισθάνονταν την ελληνική κοινωνία. Δεν έλειψαν και αυτοί που είδαν την ευκαιρία να ζήσουν στην Ελλάδα τον μύθο τους που δεν μπορούσαν να ζήσουν στη χώρα τους.

Γρήγορα έγινε φανερό ότι όπως η ελληνική κρίση ήταν μέρος μιας γενικότερης κρίσης, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σύμπτωμα γενικότερων διεργασιών. Εντάχθηκε λοιπόν στο γενικότερο ρεύμα που έστρεφε σημαντικό τμήμα των δυτικών κοινωνιών κατά του «κατεστημένου», όπως και αν αυτό προσωποποιούνταν σε κάθε χώρα.

Η «αντικατεστημένη» διάθεση πόρρω απείχε από το να έχει μια βαθύτερη ανατρεπτική δυναμική που θα αποτυπωνόταν σε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Τροφοδότησε όμως ποικίλους λαϊκισμούς. Ακροδεξιούς συνήθως στις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης, αριστερούς και ακροδεξιούς στη Νότια Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες αυτής της τελευταίας αποδομήθηκαν τα κομματικά συστήματα.

Στην ελληνική περίπτωση, και ίσως στην Ισπανία, αποδυναμώθηκαν τα σοσιαλιστικά κόμματα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής τους βάσης μετακινήθηκε σε ό,τι θεωρούσαν εγγύτερο συγγενή χώρο.

Η εθνικολαϊκιστική κυρίως πτέρυγα του παλαιού ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, οργισμένη από τα Μνημόνια και ελκόμενη από τον Τσίπρα.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαψευστεί η λαϊκιστική υπόσχεση. Λάθος εκτίμηση συσχετισμών, λάθος ανάγνωση των τάσεων, έλλειψη στοιχειώδους προγράμματος σε επαφή με την πραγματικότητα.

Συνέπεια, η υπόλοιπη Ευρώπη αφήνει πίσω την κρίση, ενώ η Ελλάδα έχει παγιδευτεί. Αλλά στην πορεία η διάψευση πάει να εξελιχτεί σε ευτελισμό καθώς η «επικοινωνία» προσπαθεί να υποκαταστήσει το κενό.

Ένα κόμμα που δεν είναι ριζοσπαστικό, γιατί είχε υποσχεθεί να συντηρήσει με κάποιον μαγικό τρόπο το παρελθόν.

Ενα κόμμα που δεν είναι μεταρρυθμιστικό, γιατί δεν έχει ούτε το σχέδιο ούτε τη μαζική βάση στην κοινωνία για να κάνει προοδευτικές αλλαγές δικής του επιλογής.

Ένα κόμμα που δεν είναι διαχειριστικό, γιατί ούτε ξέρει ούτε είναι διατεθειμένο να μάθει από εκείνους που ξέρουν.

Τι να σου κάνει λοιπόν και η «επικοινωνιακή διαχείριση»; Πώς η συνεχής ενασχόληση με την επικοινωνία να μην υποβαθμίζει το κύρος της χώρας;

Η κρίση φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή σε διάφορα ενδεχόμενα, αλλά δεν φαίνεται ο ίδιος να έχει την ικανότητα να ακολουθήσει με δική του απόφαση και με την αναγκαία συνέπεια κάποιο από αυτά. Οι εξωτερικές συνθήκες θα καθορίσουν την εξέλιξή του. Ώς τότε κινδυνεύει από το προφανές: να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ο πολιτικός κυνισμός και να συγκροτείται μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων.

Στο διεθνές πεδίο, επίσης, το κύμα των λαϊκισμών φαίνεται να ανακόπτεται και να απομυθοποιείται λόγω των αποτυχιών και της διάψευσης των υποσχέσεών του. Οι αντίπαλοί του, τουλάχιστον οι πιο αισιόδοξοι, άρχισαν ήδη να πανηγυρίζουν. Άλλωστε, σε έναν κόσμο που η πληροφορία και τα γεγονότα κυκλοφορούν ακαριαία, είναι φυσικό και τα συναισθήματα να εναλλάσσονται εξίσου ραγδαία.

Θα ήταν λάθος όμως ο πρόωρος ενθουσιασμός. Και θα ήταν λάθος η αντίληψη ότι θα γυρίσουμε σε μια «κανονικότητα» που πρόσκαιρα διακόπηκε από έναν περιστασιακό εκτροχιασμό. Η άνοδος των λαϊκισμών και τα προβλήματα αντιπροσώπευσης που εμφανίστηκαν έχουν μεγαλύτερο βάθος και δεν οφείλονται μόνο στην παγκόσμια κρίση του 2008. Πηγάζουν από την αλλαγή ιστορικής εποχής που ζούμε και οι μετασχηματισμοί αυτοί μάλλον θα επιταχυνθούν.

Είναι επίσης περιοριστικό, και μάλλον παραπλανητικό, να ερμηνεύουμε την ήττα των λαϊκισμών και των αυταρχισμών με όρους απλώς κομματικούς. Ότι δηλαδή οι δυνάμεις που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία ανακτούν την επιρροή τους, ότι το «Κέντρο άντεξε» ή ότι επανέρχονται τα παραδοσιακά κόμματα.

Η ήττα των λαϊκισμών και των αυταρχισμών δεν θα επέλθει με την απλή αλλαγή των κομματικών συσχετισμών, όσο και αν αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση. Αυτό που στην ουσία θα κρίνει την έκβαση της παρούσας ιστορικής φάσης είναι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θα μπορέσουν να ανανεώσουν τις πηγές της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής νομιμοποίησής τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αναζητήσεις με τους βαρείς τίτλους «δίκαιη και περιληπτική (inclusive) ανάπτυξη», «δημοκρατική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης», «εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης», «νέα αρχιτεκτονική του ευρώ» κ.λπ. Σε κάθε χώρα οι γενικές αυτές στοχοθεσίες αποκτούν το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, με δραματικότερους όμως όρους καθώς ζούμε ακόμα σε συνθήκες ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική πολιτική και νοοτροπιακή αλλαγή. Μια νέα νομιμοποιητική βάση λειτουργίας που θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ετσι άλλωστε συμβαίνει ύστερα από δραματικές κρίσεις. Η νέα εποχή αρχίζει όταν διαμορφώνεται ένα άγραφο πλαίσιο αξιών, ιδεών και συμπεριφορών, το οποίο εκφράζει τη νέα αυτογνωσία και τους μελλοντικούς στόχους.

Χρειάζεται λοιπόν να διατηρήσουμε το «δημοκρατικό κεκτημένο» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας προφυλάσσοντάς το από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας. Παράλληλα όμως πρέπει να υπερβούμε αυτές που είτε εκ γενετής ή κατά την πορεία αναδείχτηκαν επικίνδυνες παθογένειες.

Οι κατευθύνσεις και τα θέματα είναι γνωστά. Από την κατανάλωση και τη διανομή στην παραγωγή, την επένδυση και την επιχειρηματικότητα. Από το παραταξιακό πελατειακό κράτος στο επιτελικό κράτος με αυτονομία απέναντι στα κόμματα και τα οργανωμένα συμφέροντα, αναγέννηση της Δικαιοσύνης, υπεράσπιση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και αποτροπή της οπισθοδρόμησης, κοινωνική συμφωνία για την παραγωγικότητα, δυναμική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, ιδεολογική καταδίκη της τρομοκρατίας και της βίας, ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας και του αυτόνομου ρόλου μας στην Ευρώπη.

Οι στόχοι είναι μεγάλοι και γι' αυτό η «στρατηγική ήττα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή της νοοτροπίας που καλλιέργησαν στην κοινωνία, είναι μέρος της νέας φάσης, αλλά όχι επαρκής συνθήκη.

Η Ελλάδα χρειάζεται να επανεπινοήσει τον εαυτό της σώζοντας από το παρελθόν ό,τι είναι να σωθεί και αλλάζοντας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ό,τι πρέπει να αλλάξει. Πέρα, πάνω και παρά τα όποια κυβερνητικά σχήματα που θα προκύψουν από την ψήφο των πολιτών.

Η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί η πολιτική ζωή του τόπου να κινηθεί σε δύο διακριτά, αν και αλληλένδετα, επίπεδα: της διακυβέρνησης και της νέας νομιμοποίησης της πολιτείας.

Αλλιώς ο χρόνος μέχρι τη νέα εθνική κρίση θα είναι βραχύς.

* Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής
     Εστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Το Μαυρολιθάρι αναγνωρίστηκε και επίσημα ως “Μαρτυρικό χωριό”

To Μαυρολιθάρι αναγνωρίστηκε επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρικό χωριό και συμπεριλαμβάνεται πλέον στο «Δίκτυο των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος». 


Πρόκειται για μια κατάληξη που βασίστηκε σε μακροχρόνιο αίτημα και προέκυψε έπειτα από τη δραστηριοποίηση των κατοίκων του χωριού και όσων έλκουν την καταγωγή τους από αυτό, η οποία υιοθετήθηκε και προωθήθηκε από την παρούσα δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της, μετά την απόφαση αριθ. 13 από Νοεμβρίου 2014 του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαυρολιθαρίου και εν συνεχεία με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμ. 167./27.04.2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών.

Μια πολιτική θέση, που τεκμηριώθηκε μεταξύ άλλων με έγγραφα όπως: ιστορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αγωγή των κατοίκων του χωριού κατά του Γερμανικού Δημοσίου το 1996 για αποζημίωση και αποσπάσματα αποφάσεων του Υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως του 1946 και 1947, από τα οποία συνάγεται αβίαστα και με καθολική παραδοχή ότι το Μαυρολιθάρι υπέστη μεγάλες υλικές καταστροφές με το κάψιμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο χαρακτηρισμός του Μαυρολιθαρίου ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τις θυσίες που υπέστησαν οι άνθρωποι του χωριού και συμβάλλει «κατ’ ελάχιστον» στη συμπλήρωση της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα της ιστορίας του τόπου μας.

Πλέον, το Μαυρολιθάρι αποτελεί το έβδομο μαρτυρικό χωριό του Δήμου Δελφών από τα δώδεκα συνολικά ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τα οποία η δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει και αναλάβει ολοκληρωμένη δράση ανάδειξης της ιστορικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς, όπως έχει το απαράγραπτο καθήκον να πράξει, και που επιγραμματικά αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

1. Συντονισμένη και νομικά τεκμηριωμένη ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά.

2. Πρωτοβουλία για τη σύσταση άτυπου δικτύου μαρτυρικών χωριών του δήμου και στα οποία σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί κι από ένα μικρό αρχείο για τη θυσία του κάθε χωριού και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στο Δήμο μας και

3. Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ξεκινώντας από τη Στρώμη θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Δήμου Δελφών για να καταλήξει στο Γοργοπόταμο και στο οποίο, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα εμπλέκονται και συνεργάζονται οι δήμοι Δελφών και Λαμιέων.

Ναπολέων Ζέρβας και Άρης Βελουχιώτης σέρνουν το χορό στην πλατεία
στο Μαυρολιθάρι μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PROJEKT... " ΕΥΡΩΠΗ "

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η ολοκλήρωση της ενοποίησης , η οποία αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη διεθνή σκακιέρα, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει, εάν δεν κερδίσει τη συναίνεση και τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης.

Η συνείδηση και η ενεργοποίηση της πλειοψηφίας των κοινωνικών ομάδων για το κοινό συμφέρον της ενοποίησης , σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προϋποθέτει, ωστόσο, ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα τη Ζώνη του Ευρώ.

Προϋποθέτει, πρωτίστως, μια Ευρώπη πολύ δημοκρατικότερη, στο συνολικό πλαίσιο, με διαδικασίες που θα νομιμοποιούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πολιτικό κέντρο για λογαριασμό τετρακοσίων εκατομμυρίων πολιτών.

Επί της ουσίας η ολοκλήρωση, με τη δημοσιονομική ένωση, την τραπεζική ένωση και παράλληλα την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικών εξουσιών. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και να γίνει εύκολα αποδεκτό από τους πολίτες – ψηφοφόρους, εάν τα υπερεθνικά όργανα που λαμβάνουν τις (τόσο κρίσιμες για το μέλλον) αποφάσεις, δεν είναι άμεσα εκλεγμένα από τους λαούς της Ευρώπης.

Εάν δηλαδή οι ίδιοι οι ηγέτες που διαχειρίζονται τις τύχες της Γηραιάς Ηπείρου, δεν λογοδοτούν στους πολίτες της Ευρώπης και όχι στους ψηφοφόρους της δικής τους εθνικότητας. Εκ των πραγμάτων, μια τέτοια εξέλιξη, θα αναβαθμίσει τον διάλογο με βάση κοινές – γόνιμες λύσεις που θα εξισορροπούν τις σημερινές εθνικές σκοπιμότητες, και θα προβάλλουν πάνω απ’ όλα τα αμοιβαία υπερεθνικά συμφέροντα μιας πραγματικά ενιαίας Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί μια στέρεη προοπτική, άλλη συνείδηση, άλλη συμμετοχή…

Η ένωση της Ευρώπης είναι το πιο δύσκολο και το πιο μεγάλο πολιτικό project που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Πρόκειται για την συνλειτουργία τόσων πολλών χωρών, με αξιοσημείωτα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετές διαφορές, από την ιστορική του διαδρομή μέχρι το σημερινό ειδικό τους βάρος.

Είναι φύσει αδύνατο λοιπόν να παραμείνει μια υπόθεση δυναμική, χωρίς την κατανόηση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των κοινωνικών ομάδων. Και όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη άμεση συμμετοχή των πολιτών, όπως έτσι έχει μάθει να αναπτύσσεται η Δύση και να προοδεύει κάνοντας τη διαφορά!

Ενωμένη Ευρώπη εκ των πραγμάτων σημαίνει ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, σημαίνει εκλογές, αντιπροσώπευση, σημαίνει αλληλεγγύη, στενή συνεργασία, εν μέρει αναδιανομή πόρων, το αμοιβαίο πάνω απ’ όλα συμφέρον!

Είναι πράγματι ένα κολοσσιαίο project η υπόθεση της Ευρώπης και θεωρείται αδύνατο να μπορέσουν να το σηκώσουν στις πλάτες τους καμία οικονομική ελίτ και καμία πολιτική ηγεσία… Μέχρι προχθές, άλλωστε, δεν ξέραμε εάν η Ευρώπη θα σταθεί όρθια ή θα κινδυνέψει να διαλυθεί.

Θα πρέπει επίσης, για τη διαδικασία της δημοκρατικής νομιμοποίησης να αλλάξει και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των ομάδων-σχηματισμών του Ευρωκοινοβουλίου (χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, αριστεροί, πράσινοι κ.λ.π) σε πανευρωπαϊκά κόμματα, δυνάμεις πολιτικές με συνοχή και ουσία.

Δηλαδή, όχι απλά κοινής αντίληψης και προσέγγισης ομάδες, αλλά κόμματα με προγράμματα, με λύσεις για τα πανευρωπαϊκά προβλήματα, με μέτρα υπερεθνικού βεληνεκούς και δεσμεύσεις. Δεν μπορεί, υπό μια έννοια, να διοικεί την Ευρώπη π.χ. το συμβούλιο υπουργών ( Eurogroup)…
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα