Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Συγχώνευση κοινοτήτων Μαραθιά-Πύργου


Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 διοργανώνεται στο Οίκημα Γκανιάτσου και ώρα 18:00, συγκέντρωση για διαβούλευση με θέμα την συγχώνευση των δύο κοινοτήτων σε μία και τις ωφέλειες που θα επιφέρει στους κατοίκους και τους εκ Μαραθιά και Πύργο καταγόμενους.

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά καλεί όλους τους πολίτες από τα χωριά αυτά να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες. 

Αντιστροφή ρόλων ή εξέλιξη του ρόλου;

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, Ημέρα του Πατέρα

Η ημέρα του πατέρα γιορτάζεται την 3η Κυριακή του Ιουνίου και αφορά την πατρότητα γενικά και τη συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία είναι μια ημέρα που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας, παρόλο που πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.


Η σύγχρονη οικογένεια προτού φτάσει στη σημερινή της μορφή, πέρασε από πολλά στάδια, τροποποιήθηκε όσον αφορά τα κοινωνιολογικά της στοιχεία, παλιές αξίες αντικαταστάθηκαν με νέες με την πάροδο των αιώνων και η δομή της άλλαξε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές αλλαγές και απαιτήσεις.

Η έννοια της πατρότητας εξελίχθηκε και ο ρόλος του πατέρα άλλαξε δραματικά στο πέρασμα του χρόνου. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν, κυρίως, με κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και αλλαγές των κοινωνικών δομών.

Στα αποικιακά χρόνια, ο πατέρας περιγράφεται ως ο «ηθικός δάσκαλος» της οικογένειας, που είναι αυστηρός και ταυτόχρονα ο πνευματικός αρχηγός της. Η ευθύνη του ήταν να μεγαλώσει τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά να γίνουν ηθικά και ενάρετα.

Αργότερα, στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης και μέχρι την οικονομική ύφεση, ο ρόλος του αλλάζει και γίνεται «κουβαλητής», δουλεύει σκληρά και λείπει πολλές ώρες από την οικογένεια του χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι έχει χάσει και τον προηγούμενο ρόλο του. Ως απόρροια αυτού η ανάμειξή του στην καθημερινή φροντίδα του παιδιού μειώνεται και ενισχύεται ο ρόλος της μητέρας.

Στη δεκαετία 1930-1940, ο ρόλος του ως ηθικού δασκάλου και κουβαλητή δεν έχει εξαλειφθεί τελείως και καθώς έχει γίνει όλο και πιο απόμακρος, λόγω της εργασίας του, προτείνεται η ενίσχυση της συμμετοχικότητάς του στη ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα ως πρότυπο αρρενωπότητας (Dick, 2004).

Στα μέσα του 1970 και μετά, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής της γυναίκας στο εργατικό δυναμικό και αρχίζουν να αλλάζουν τα στερεότυπα που ήθελαν τη μητέρα να ασχολείται με την φροντίδα των παιδιών. Ο πατέρας αρχίζει να εμπλέκεται περισσότερο στην ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών και αναλαμβάνει ρόλους και καθήκοντα που αναλάμβανε η μητέρα. Ο ρόλος του πατέρα ως κουβαλητή αρχίζει να εξαλείφεται, διότι οι γυναίκες δουλεύουν σχεδόν τις ίδιες ώρες με τους συζύγους τους και βγάζουν τα ίδια χρήματα (Pruett, 1998).

Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ο τρόπος που γίνεται αντιληπτός, αλλά και ασκείται, ο πατρικός ρόλος. Η είσοδος της γυναίκας στην παραγωγή, η διεκδίκηση ισότιμων ευκαιριών στη μόρφωση, αλλά και στην καριέρα, επέβαλαν αλλαγές στο οικογενειακό πλαίσιο, όπου η ανάγκη συμμετοχής του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του έγινε επιτακτική (Κυριαζοπούλου, 2011).

Στη σημερινή εποχή, εν μέσω κοινωνικό-οικονομικών αλλαγών και κοινωνικό-πολιτικής αστάθειας, καλείται να διαχειριστεί την αγωνία, το φόβο ή το θυμό στην πορεία αναζήτησης του νέου του ρόλου και της προσαρμογής του σε αυτόν.

Ο σύγχρονος πατέρας, αν και φαίνεται να είναι απαλλαγμένος από τα παρελθοντικά στερεότυπα του ρόλου του, φοβάται τις αλλαγές αλλά γνωρίζοντας την αναγκαιότητά τους, δεσμεύεται να ακολουθήσει την εξέλιξη. Δείχνει να έχει κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στον επιμερισμό των ευθυνών της ανατροφής, αλλά και της διαπαιδαγώγησης και βρίσκει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει σε πρώτο επίπεδο τους άλλους και σε δεύτερο τον εαυτό του.

Οι πατέρες πλέον έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, αν και δηλώνουν ότι έχουν περιορισμένη εμπειρία και γνώση. Συνειδητοποιούν ότι αυτό με το οποίο έχουν γαλουχηθεί, να έχουν δηλαδή τον έλεγχο στα πράγματα, είναι ψευδαίσθηση. Έχουν απελευθερωθεί από την ιδέα ότι πρέπει να προβάλουν μια εικόνα αλάνθαστου και άτρωτου και ότι δείχνοντας τρυφερότητα και ευαισθησία βλάπτουν την εικόνα της αρρενωπότητάς τους. Ίσως τελικά οι κοινωνικές αλλαγές και οι συνεχόμενες εξελίξεις να έχουν θετική έκβαση στην αλλαγή του ρόλου του πατέρα.

Ο ρόλος των μπαμπάδων λοιπόν, εκτός από πιο πολύπλοκος, είναι πλέον και πολύ πιο ισχυρός σε σύγκριση με το παρελθόν. Συμβάλλουν σημαντικά στη μάθηση των παιδιών τους, στην καλύτερη απόδοση στο σχολείο, στην καλή αυτοεκτίμηση, στις υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους και στην καλύτερη προσωπική ευτυχία. Γίνονται πιο συμπονετικοί μέσα από την πατρότητα, γενικότερα, όχι μόνο μέσα στην οικογένεια.

Ο τρόπος που οι πατεράδες παίζουν με τα παιδιά είναι πιο προσανατολισμένος στη δράση, έχουν τη τάση να ενεργοποιούν τα παιδιά, να τα ζωντανεύουν πολύ στο παιχνίδι τους, διαφοροποιούμενοι από το διδακτικό χαρακτήρα του παιχνιδιού της μητέρας. Η χρήση της γλώσσας, επίσης, είναι διαφορετική. Οι μανάδες την χρησιμοποιούν πάλι διδακτικά πιο πολύ και στην διήγηση ιστοριών, ενώ στο παιχνίδι οι πατεράδες προωθούν περισσότερο την εξερεύνηση, την ανάγκη των παιδιών για καινοτομία. Διαχειρίζονται διαφορετικά τη δυσφορία και το στρες που νιώθουν τα παιδιά σε καινοτόμες καταστάσεις.

Ακόμα, ο πατρικός ρόλος είναι απαραίτητος για τη σεξουαλική ταυτοποίηση, την πνευματική εξέλιξη, την ωρίμανση της προσωπικότητας των αγοριών και των κοριτσιών. Παράλληλα, οι σχέσεις του πατέρα με τη μητέρα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρούν όλες τις πλευρές της συμπεριφοράς τους ως συζύγων. Ενώ επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος της πατρικής φιγούρας για την ενίσχυση της συναισθηματικής ισορροπίας της μητέρας την περίοδο του ερχομού του παιδιού, λειτουργώντας ως αντίβαρο στη σχέση μητέρας-παιδιού, βοηθώντας τη να μην παρασυρθεί και να εγκλωβιστεί σε μια υπερβολική σχέση με το παιδί. Είναι αυτονόητο ότι για να το πετύχει αυτό ο πατέρας θα πρέπει να κατέχει μια σημαντική θέση στο συναισθηματικό κόσμο της μητέρας.

Οι ρόλοι που καλούμαστε να παίξουμε στην οικογένεια είναι πια πολυεπίπεδοι και σύνθετοι, καθώς τα πράγματα γενικότερα έχουν γίνει πιο πολύπλοκα και οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την υγιή ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών χρειάζεται και η πατρική και η μητρική φροντίδα.

Σε κάθε στάδιο εξέλιξης του παιδιού στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το παιδί χρειάζεται όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα ως αντικείμενο αγάπης, ασφάλειας, σύνδεσης με τον εξωτερικό κόσμο και την αρχή της πραγματικότητας, ως μορφή ταυτοποίησης ή ακόμα και ως μορφή την οποία μπορεί να αμφισβητήσει.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τα καθήκοντα του άλλου. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό, σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Με απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και έγκαιρη παρέμβαση οι ειδικοί ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας είναι δίπλα στην οικογένεια στο σύνολό της και σε κάθε μέλος ξεχωριστά. Υποστηρίζουν τη σημαντικότητα του θεσμού της οικογένειας και ενισχύουν τη δυναμική των ρόλων των μελών της για μια αρμονική συμβίωση και εξέλιξη.

Ιωάννα Καλλία, Ψυχολόγος
Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνικός Λειτουργός
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας

Δύο σημαντικά οδικά έργα στη Φωκίδα

Με δύο σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της οδοποιίας στη Φωκίδα προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για δομικές παρεμβάσεις, με τις οποίες θα αποκατασταθεί η ομαλή διέλευση των οχημάτων αλλά και θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς οδήγησης.
 
1. Το πρώτο έργο αφορά στη συντήρηση και προσωρινή αποκατάσταση τμημάτων του υπάρχοντος φθαρμένου ασφαλτικού οδοστρώματος, της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Νο27 στους Αγίους Αποστόλους, ενώ προβλέπεται ο καθαρισμός τάφρων και πρανών αλλά και η επισκευή της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 286.247,14€.

2. Το δεύτερο έργο προβλέπει παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης τμημάτων στο κλάδο Άµφισσας- Γραβιάς και συγκεκριμένα από τη θέση «ΑηΛιώσα» πλησίον οικισμού Ελαιώνα έως θέση «Πουρί», µε προϋπολογισμό 290.000,00€.

Στόχος και των δύο έργων είναι, άμεσα, να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει, ώστε να αντιμετωπιστούν οι φθορές που έχουν προκληθεί στο οδόστρωμα από τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα και η ασφάλειά τους.

Με αφορμή αυτά τα δύο έργα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της Περιφέρειας να αλλάξει ριζικά, όχι μόνο η εικόνα των δρόμων της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και η ποιότητά τους. «Οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράμε στις παρεμβάσεις για τους δρόμους μας, δείχνουν ότι έχουμε χαράξει μία σταθερή πορεία για να πετύχουμε τον στόχο μας. Να προσφέρουμε στους πολίτες και τους επισκέπτες της Στερεάς, ασφαλείς αλλά και όμορφες διαδρομές. Είναι στόχος που δεν εγκαταλείπουμε ποτέ γιατί πιστεύουμε ότι με την επίτευξή του, δίνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Αναπτυξιακή Περιφερειακή ημερίδα στη Λαμία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με το «Πρόγραμμα Ελλάδα» φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μία ολοκληρωμένη παραγωγική ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε αυτή την πρόταση, κεντρική θέση έχει ο περιφερειακός σχεδιασμός τον οποίο θέλουμε να διαμορφώσουμε με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Επειδή έχουμε βαθειά πεποίθηση ότι είναι μία προσπάθεια εθνική και όχι κομματική είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατάθεση των απόψεων και εμπειριών από όλους, για θέματα της Περιφέρειας αλλά και της χώρας.

Σας προσκαλούμε στην Ανοικτή Περιφερειακή Αναπτυξιακή Ημερίδα το Σάββατο 17/06,στις 10.00 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων Λεωνίδου 11, 2ος όροφος 

Η Οργανωτική Περιφερειακή Επιτροπή
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ)

Στο Λιδωρίκι... "Με το φεγγάρι αγκαλιά"


Δωρεά οχήματος προσωπικού από την ΕΥΔΑΠ στην Πυροσβεστική Φωκίδας


Ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού CITROEN JUMPER δώρισε η ΕΥΔΑΠ στην πυροσβεστική υπηρεσία της Άμφισσας για τις επιχειρησιακές της ανάγκες.

Τα κλειδιά του οχήματος παραδόθηκαν στην αντιπροσωπεία της Πυροσβεστικής αποτελούμενη από τον Διοικητή της Αντιπύραρχο Σίμο Αποστόλου και την επιτροπή παραλαβών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στο Γαλάτσι, από τον πρόεδρο της εταιρείας Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον Οικονομικό Δ/ντή Σπύρο Κυριάκη.

Οι δωρητές ευχήθηκαν η δωρεά αυτή να συνδράμει στην καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Π.Υ. Άμφισσας στην Π.Ε. Φωκίδας.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ιτέα


Συνεδριάζει την Κυριακή στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας

Με επτά (7) θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο της Δωρίδας.

Τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος είναι τα εξής :

1.      Καθορισμός χρήσης κοινοχρήστων χώρων επί του Αιγιαλού & Παραλίας των οποίων θα παραχωρηθεί η χρήση με Δημοπρασία και  λήψη απόφασης για την διενέργεια φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για το έτος  2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Ζέτος Παναγιώτης)

2.      Ορισμός ελεγκτών για τις χρήσεις Οικ. Ετών 2011, 2012, 2013, 2014 & 2015  για   ΔΗ.Κ.Ε.Δ. και ΔΗ.Κ.Ε.Λ.. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

3.      Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

4.      Έγκριση ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τίτλο «Δίκτυο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη Φωκίδα ‘Δίκτυο Δελφών’» με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Δελφών και του Καταστατικού αυτής και της Έκθεσης Σκοπιμότητας, κατ΄ άρθρο 101 του Ν.3852/2010. (Εισηγητής: Δήμαρχος  Καπεντζώνης Γεώργιος)

5.      Αποδοχή ένταξης της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δωρίδος» με κωδικό ΟΠΣ 5008006 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2010». (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)

6.   Έγκριση μετακίνησης εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος, για συμμετοχή τους στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα στις 29, 30 Ιουνίου & 1η Ιουλίου 2017.(Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

7.      Έγκριση διεξαγωγής ενημερωτικής εκδήλωσης στο Λιδωρίκι, με θέμα: «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός – Νερό – Περιβάλλον: Δίκτυο Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων». (Εισηγητής: Δήμαρχος  Καπεντζώνης Γεώργιος)

Η ΛΑΕ Φωκίδας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Κλιμάκιο της ΛΑΕ Φωκίδας, επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες την ΔΕΗ Άμφισσας όπου μοίρασε έντυπο υλικό, μίλησε με καταναλωτές για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδυναμία πληρωμής των αυξημένων λογαριασμών και με τους διευθυντές του Υποκαταστήματος οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι έχει ανέβει κατά 90% το ποσοστό των καταναλωτών που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ημερομηνίες πληρωμής των λογαριασμών και κατά 60% των καταναλωτών που αν και έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αδυνατούν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις λόγου οικονομικής στενότητας.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των Μνημονιακών και αντιλαϊκών πολιτικών.

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε όχι μόνο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. αλλά και την λεηλασία της Δημόσιας περιουσίας που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει μια από τις πιο καυτές ιδιωτικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος της εκχώρησης της Δημόσιας περιουσίας προς τους δανειστές. Ιδιωτικοποίηση την αποφυγή της οποίας είχε κάνει λάβαρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όμως αποδεικνύεται οι υποχωρήσεις και τα τεράστια ψέματά του προς τον Ελληνικό Λαό δεν έχουν τελειωμό.

Η Κυβέρνηση με το 3ο Μνημόνιο διέλυσε τη ΔΕΗ μέσα απ’ τα περιβόητα ΝΟΜΕ, όπου υποχρεώθηκε να πουλάει ρεύμα στους ιδιώτες ανταγωνιστές της κάτω του κόστους και την υποχρέωση να εκχωρήσει το 50% των πελατών της μέχρι το 2020.

Τώρα με το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα και χωρίς εξουσιοδότηση, ξεπουλάει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ και τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας αφού δεσμεύτηκε να δοθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων μαζί με τα ορυχεία και επιπλέον το 17% των μετοχών του δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι η χαριστική βολή για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

·  Το κόστος του ρεύματος θα ανεβεί και άλλο και θα γίνει πολυτέλεια το αγαθό της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
·   Όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο πρόσωπο μιας εταιρείας που θα μιλάει για κέρδη και ζημιές αποκλειστικά, χωρίς να υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές. Η πρόσφατη ψήφιση των ομαδικών απολύσεων στοχεύει τους υπαλλήλους των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.


Ο τόπος έχει ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την ύπαρξη μιας Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία είναι αδύνατο να συμβαδίσει με Μνημονιακές πολιτικές και την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των Μνημονιακών πολιτικών.

Να σταματήσουμε το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. την διάλυση της Δημόσιας περιουσίας και την εκχώρηση των Εθνικών πηγών παραγωγής της Ενέργειας.

 ΛΑΪΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΦΩΚΙΔΑΣ

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Τα αντισταθμιστικά από τη Λίμνη Μόρνου, το δίκαιο αίτημα δεκαετιών της Δωρίδας

Ολοκληρωμένη τεχνική-οικονομική μελέτη και οι νομικές προεκτάσεις της διεκδίκησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τα αντισταθμιστικά της Λίμνης του Μόρνου παρουσιάστηκαν στη δεύτερη ειδική ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε στην Αθήνα στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών.

Θέμα της εκδήλωσης : «Πανδωρικό αίτημα: Διεκδίκηση αντισταθμιστικών/ανταποδοτικών ωφελημάτων για την άρση των επιπτώσεων από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου», και διοργανώθηκε από την Δωρική Αδελφότητα σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται ήδη οι διεκδικήσεις του Δήμου, εντός του εθνικού και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου ενώ θετικές είναι οι δεσμεύσεις κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για πολιτική νομοθετική λύση.

Επιστημονική μελέτη τεκμηριώνει τη Μόνιμη Περιβαλλοντική Ζημία από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και «κλειδώνει» τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών/ανταποδοτικών ωφελημάτων από το Δήμο Δωρίδος.

Ειδικότερα με βάση τη συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη τεκμηριώθηκαν:
  • Η Μόνιμη Περιβαλλοντική Ζημία: που έχει υποστεί η Δωρίδα τα τελευταία 35 χρόνια, από το 1981, που κατασκευάστηκε το φράγμα του ποταμού Μόρνου και άρχισε να λειτουργεί η τεχνητή λίμνη για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Ζημία, η οποία λόγω της λειτουργίας του Ταμιευτήρα θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, διατηρώντας ανοιχτό και ταυτόχρονα απόλυτα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο το αίτημα της απόδοσης των ανταποδοτικών ωφελημάτων από το ελληνικό κράτος στο Δήμο Δωρίδος.
  • Η Κοστολόγηση της Ζημίας: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, το οικονομικό ύψος της Περιβαλλοντικής Ζημίας προκύπτει από θεσμοθετημένο μαθηματικό μοντέλο (αλγόριθμο) υπολογισμού της βλάβης, που προκαλείται τόσο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, όσο και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχή
  • Οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές βλάβες που έχουν προκληθεί από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου στη Δωρίδα:
Χάρτης που φαίνεται η ζώνη απόλυτου περιορισμού χρήσεων γύρω από τον ταμιευτήρα του Μόρνου σε απόσταση 1500 μέτρων γύρω από αυτόν (μώβ περίγραμμα) και η ζώνη σε απόσταση 3500 μέτρων (μπλέ γραμμή) από την λίμνη έξω από την οποία πρέπει να διατίθενται τα επεξεργασμένα λύματα, συνολικής έκτασης 10300 στρεμμάτων περίπου.
Ειδικότερα υπογραμμίστηκαν οι επιπτώσεις: στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, στη διάβρωση των ακτών, στα προβλήματα της καλλιεργήσιμης γης στην πεδιάδα του Μόρνου από την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και εν γένει το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που έχει αφήσει η διαχείριση των υδάτων της λίμνης από τον αρμόδιο φορέα, σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος. Έγινε αναφορά στο άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα τον αργό θάνατο υφιστάμενων κτηνοτροφικών και άλλων παραγωγικών μονάδων και παράλληλα τον αποκλεισμό νέων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Παράλληλα εντείνεται ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αστικών εμπορικών κέντρων, λόγω ύπαρξης της τεχνητής λίμνης, που έχει ως επακόλουθο την αύξηση του κόστους ζωής, προϊόντων, μεταφορών, υπηρεσιών, την απαξίωση έως αχρήστευση εκτάσεων γης και περιουσιών, τη συρρίκνωση εισοδημάτων και τη συνεχή εγκατάλειψη της Δωρίδας από τον ενεργό πληθυσμό.
  • Η μερική και εντέλει πλημμελής και αποσπασματική ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νερό: H Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», όπως τελικά εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017), έχει εμφανώς εξαιρέσει και δεν περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος στον υπολογισμό κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα Νερά, όπως ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο με το ν.3199/2003. Η πλήρης εφαρμογή των σχετικών με το νερό προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας συνδέεται με αιρεσιμότητα του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα άνω του 1 δις ευρώ, χρήματα που η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσει σε αμφιβολία ή κίνδυνο. Η ορθή ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο συνδέεται επίσης, έναντι της σημερινής ατεκμηρίωτης πολύμορφης και σε πολλές περιπτώσεις ασύδοτης χρέωσης του νερού, με την καθιέρωση νέων αξιόπιστων αντικειμενικών και δίκαιων κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Κανόνες που υπολογίζεται ότι ως επί το πλείστον θα οδηγήσουν σε φθηνότερες χρεώσεις του νερού από τις εταιρίες ύδρευσης της χώρας προς την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τους, ιδίως των ευαίσθητων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και έχουν ανάγκες.
Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα
ελπίδας και …. εμπαιγμού

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ενημερωτικής εκδήλωσης αναδείχθηκε περίτρανα, από το σύνολο των εισηγήσεων και τοποθετήσεων, ότι για το θέμα των αντισταθμιστικών-ανταποδοτικών ωφελημάτων του Μόρνου έχουν στερέψει τελείως τα αποθέματα υπομονής και ελπίδας των κατοίκων της Δωρίδας, έναντι των διαχρονικών υποσχέσεων και εξαγγελιών, που τους έχουν επιφυλάξει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 35 ετών.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης, βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας την πορεία της διεκδίκησης, που ακολουθεί ο Δήμος σε συνεργασία με τους τεχνικούς-επιστημονικούς συμβούλους του, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι από την περίοδο 1996-97, που ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις για τον Μόρνο, με μεγάλα Παμφωκικά συλλαλητήρια και ξεσηκωμούς των κατοίκων της περιοχής, δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός, που να είπε όχι στην ικανοποίηση του αιτήματος. Αντίθετα, όλοι υπερθεμάτισαν για το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκαν για την άμεση επίλυση του, χωρίς όμως αυτό να γίνει ποτέ. Με αποκορύφωμα την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που συμπεριελήφθη σε πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ρύθμιση, που αιφνιδίως απαλείφθηκε και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

«Ο Δήμος δεν έχει καμία αντιδικία και ανταγωνισμό με οιονδήποτε τρίτο και εταιρία. Το αίτημα και η διεκδίκηση του Δήμου Δωρίδος να δοθούν αντισταθμιστικά/ανταποδοτικά ωφελήματα από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, απευθύνεται κατευθείαν στο ελληνικό κράτος», τόνισε ο Γ. Καπεντζώνης.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος αναφέρθηκε ακόμη σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, του ίδιου και των συνεργατών του, με εκπροσώπους της κυβέρνησης Υπουργούς και άλλα μέλη των πολιτικών ηγεσιών όλων των αρμοδίων υπουργείων, όπως επίσης με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Έλληνες ευρωβουλευτές και άλλους αρμόδιους παράγοντες.

Έδωσε το μήνυμα ότι τουλάχιστον σε επίπεδο διαλόγου και διαβούλευσης αναθερμαίνονται για άλλη μια φορά οι δεσμεύσεις ικανοποίησης του αιτήματος του Δήμου Δωρίδος, χωρίς όπως τόνισε ο Δήμαρχος, αυτό να επιτρέπει εφησυχασμό και αισιοδοξία, αν δεν υπάρξει χειροπιαστό τελικό αποτέλεσμα.

«Ο Δήμος Δωρίδος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει μέχρι την ύστατη στιγμή την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και λύσης με νομοθετική ρύθμιση, από τα συναρμόδια υπουργεία», είπε ο Δήμαρχος Δωρίδος. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Δήμος Δωρίδος ακολουθεί την απευθείας τεχνική, οικονομική και νομική τεκμηρίωση και διεκδίκηση του αιτήματος του για το Μόρνο, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική συμμαχιών, συνεργασίας και κοινών διεκδικήσεων, που έχει αναλάβει με άλλους Δήμους τα τελευταία χρόνια.

Ο Γ. Καπεντζώνης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος το αίτημα του Δήμου Δωρίδος για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η εκδήλωση, εντάσσεται σε κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων του Δήμου και έγινε με στόχο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και οι πολίτες της Δωρίδας στην Αττική, για την πορεία της διεκδίκησης αντισταθμιστικών/ανταποδοτικών ωφελημάτων από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, εντός του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Υπήρξε πλήθος συμμετοχών και παρεμβάσεων στην εκδήλωση από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων και Φορέων και ιδίως από νομικούς και τεχνικούς επιστήμονες της Δωρίδας και αναπτύχθηκε πλούσιος και αποτελεσματικός διάλογος.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το DORIDA NEWS είχε πλούσιο αναλυτικό ρεπορτάζ πριν λίγες ημέρες με τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Δήμου, τις τεκμηριωμένες νομικά και οικονομικά θέσεις και τις ενημερωτικές επαφές που έγιναν με κυβερνητικούς παράγοντες, κόμματα και αρμόδιους φορείς.

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σήμερα 13 Ιουνίου & αύριο 14 Ιουνίου, 33.000 μαθητές από 263 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια) σε 21 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς συμμετέχουν με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς στο μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης των σχολικών βιβλίων με τίτλο «Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο
Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) - ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, φορέα του Υπουργείου Παιδείας.


Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με τη συνεισφορά των Δήμων – Μελών του:

Αγράφων, Αλιάρτου - Θεσπιέων, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Δελφών, Διρφύων - Μεσσαπίων, Δομοκού, Δωρίδας, Ερέτριας, Θηβαίων, Ιστιαίας - Αιδηψού, Καρπενησίου, Κύμης - Αλιβερίου, Λαμιέων, Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας, Λοκρών, Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, Ορχομενού, Σκύρου, Στυλίδας, Τανάγρας, Χαλκίδας.

Τα έσοδα από την ανακύκλωση των βιβλίων θα επιστραφούν ανταποδοτικά στα σχολεία ως χαρτί φωτοτυπικού για τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Ο ΦοΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας καλεί όλους τους μαθητές & γονείς να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα "Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία"

Ποιοι επιβάτες δικαιούνται έκπτωση στα ναύλα τους σε ακτοπλοϊκά πλοία


Με εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες προσώπων και οχημάτων που δικαιούνται έκπτωση επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ανεξαρτήτου τρόπου δρομολογήσεως.

Αναλυτικά:

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ


1. ΑΠΟΡΟΙ (με πιστοποιητικό της οικείας υπηρεσίας, νομαρχίας, δελτίου ταυτότητας και υπηρεσιακού σημειώματος της λιμενικής αρχής κατά περίπτωση) μέχρι 10 άτομα ανώτατο όριο κατά πλοίο και για κάθε δρομολογιακή γραμμή 100% – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ

2. ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 5 ΕΤΩΝ 100% – ΚΑΤ ́ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΟΝΕΑ ή ΚΗΔΕΜΟΝΑ (ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑ ΔΥΟ ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ )

3. A. ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ
Β. ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Γ. ΒΟΗΘΟΙ ή ΣΥΝΟΔΟΙ (ΘΕΡΑΠΕΝΙΔΕΣ ή ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ) (ΑΝ. ΠΟΛ.) [ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΣΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Α & Β) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (Γ)] 50% – ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΛΙΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΛΙΝΕΣ


4. Α. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ή ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ (ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑ ΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α.) ή ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ή ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥΣ)
Β. ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ή ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ, ΤΥΦΛΩΣΗ, ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN
Γ. ΕΑΝ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟΤΕ Ο ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 50% – ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ


5. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (ΕΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ) 50% – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ

(Για τους τρίτεκνους ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ. Όμως πάρα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν (με δική τους πρωτοβουλία) εκπτώσεις στους τρίτεκνους)

6. ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ και σπουδαστές όλων των ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας ή δελτίο σπουδαστικής ιδιότητας για τους σπουδαστές ΑΕΝ – ΚΕ ΣΕΝ) 50% – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Σχετικά με τους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και το δελτίο ταυτότητας μειωμένου εισιτηρίου στις συγκοινωνίες (ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ)
7. ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ):
Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ: i. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΑΝΘ/ΣΤΕΣ, ΥΠΑΞ/ΚΟΙ, Λ/Φ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ii. ΔΟΚΙΜΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΥΠΑ/ΞΚΟΙ, Λ/Φ , όταν μετακινούνται ομαδικά και μέχρι 50 άτομα ανά πλοίο για εκπαιδευτικούς σκοπούς
Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Υ.Ν.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ 100


ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ

ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ


1. Αναπηρικά οχήματα ΙΧΕ [(συνοδευόμενα απο το δικαιούχο και φέροντα ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων των ατόμων με αναπηρίες (δελτίο στάθμευσης «αμα»)] 50%

2. ΟΧΗΜΑΤΑ ΥΝΑ / ΛΣ – ΕΛΑΚΤ 100%

Οι εκπτώσεις που αναφέρονται στους Πίνακες Ι και ΙΙ της παρούσης, δεν ισχύουν για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/ Δυναμικώς Υποστηριζόμενα πλοία κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με τον όρο ότι, οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ιδίας ημέρας (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή), καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.

Ο επιβάτης ο οποίος δικαιούται καταβολής μειωμένου ναύλου με περισσότερες από μία ιδιότητες, δικαιούται κατ ́ επιλογή του την παροχή μόνον μίας έκπτωσης.

Στους παραβάτες των αναφερομένων στην παρούσα, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο ενδέκατο του ν. 2932/2001 (Α ́145) κυρώσεις.

Στο Φωκικό για 1 χρόνο ακόμα ο Ι.Λύτρας

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Φωκικού Άμφισσας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού  για την ποδοσφαιρική σεζόν 2017-18 ανανέωσε την συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Λύτρα για έναν ακόμα χρόνο.

Επίσης το ΔΣ του Φωκικού εκφράζει τα πιο θερμά του συγχαρητήρια προς τον Πανουργιά Παπαϊωάννου, το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία, το αγωνιστικό τμήμα και το φίλαθλο κοινό της Φθιωτικής ομάδας για την άνοδο στη Super League και την πραγματοποίηση ενός πόθου δεκαετιών, όχι μόνο για το λαμιώτικο ποδόσφαιρο, αλλά και ολόκληρης της Στερεάς.

Παράλληλα ευχόμαστε, τονίζεται στη συγχαρητήρια επιστολή, προς το φίλο ιστορικό σωματείο της Λαμίας, με το οποίο μας συνδέουν απαράγραπτοι δεσμοί πολλών δεκαετιών στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καλή δύναμη μπροστά στη νέα πρόκληση και δηλώνουμε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά μας ότι με τη συμβολή του Πανουργιά Παπαϊωάννου και με τη στήριξη ολόκληρης της φίλαθλης Στερεάς η ιστορική ομάδα της Λαμίας θα ανταποκριθεί με την μέγιστη δυνατή επιτυχία στις νέες απαιτήσεις που ανοίγονται μπροστά της.

Κυκλοφόρησε "η δάφνη", το περιοδικό με πλούσια ύλη από Ναυπάκτιους & Δωριείς

Με πλούσια όπως πάντα ύλη κυκλοφόρησε στις 12 Ιουνίου 2017 το εξαμηνιαίο ( 36 τεύχος ) του περιοδικού του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίων και Δωριέων «η δάφνη».

Και στο τεύχος αυτό μετά απο ένα υπέροχο πρόλογο, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες κυρίως Ναυπακτίων και Δωριέων με ιστορικά, πολιτιστικά, λαογραφικά, αναπτυξιακά, τουριστικά κ.ά κείμενα.

Από τους Δωριείς γράφουν οι : Ζέρβας Αντώνιος (Ευπάλιο), Φλωρόπουλος Γιώργος (Μανάγουλη), Μαυραγάνης Νικόλαος (Αρτοτίνα), Χύμης Αθανάσιος (Κουκουβίτσα), Δασκαλόπουλος Αντώνιος (Παλαιοξάρι), Ράπτης Παναγιώτης (Κερασιά), Ταρτσάλης Ιωάννης (Πυρά), Ρούδας Γεώργιος (Άγιος Σπυρίδων), Βερρή Γιώτα (Μοναστηράκι), Γκίκας Θανάσης (Τρίκορφο), Κονιστής Τάκης (Ποτιδάνεια), Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος (Παλαιοξάρι-Ευπάλιο).

Από τους Ναυπάκτιους οι: Μεντζάς Μάρκος (Δάφνη), Βαρελάς Γρηγόρης (Ναύπακτος), Στυλιαράς Κώστας (Δάφνη), Μακρυγιάννης Ντίνος (Στράνωμα), Κανέλλος Βασίλης (Γραμμένη Οξυά), Κονίδας Κώστας (Σκάλα), Δημητρόπουλος Ηλίας (Νιόκαστρο), Μπέσσας Ανδρέας (Βελβίνα), Παραλίκας Νικόλαος (Ναύπακτος), Κοτίνης Μπάμπης (Ναύπακτος), Κατσάνος Γιώργος (Ναύπακτος), Ανδρεοπούλου-Πάσχου Έφη (Ναύπακτος- Λευκαδίτι).

Στις σελίδες του υπάρχουν ακόμα: Επιστολές - Ειδήσεις - Σχόλια - Ανέκδοτα!

Έχουμε την άποψη οτι «η δάφνη» αποτελεί μια δροσερή αύρα για τις μέρες του καλοκαιριού, και γι'αυτό σας συνιστούμε να την προμηθευτείτε.

Εκδότης ο π. Γυμνασιάρχης Μάρκος Μεντζάς τηλ. 6979475710

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Χιλιάδες πολίτες στην έκθεση των Παραγωγών της Στερεάς Ελλάδας

Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών συγκέντρωσαν τα περίπτερα των παραγωγών της Στερεάς Ελλάδας που συμμετέχουν στην έκθεση «Κρασί-μέλι-λάδι και ελιά» στο άλσος Περιστερίου, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Περιστερίου.

Στην έκθεση, που συμμετέχουν 72 παραγωγοί και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου, επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς, τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούν και τα υψηλών προδιαγραφών προϊόντα που παράγουν.

Την έκθεση επισκέφτηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος συνεχάρη όλους τους παραγωγούς και αφού ευχαρίστησε, για την άψογη συνεργασία για την διοργάνωση, τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, δήλωσε:

«Τέτοιες συνέργειες δίνουν προοπτική στην ελληνική οικονομία. Είναι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για να επιτύχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: Να δείξουμε παντού ότι οι παραγωγοί μας δικαιωματικά αξιώνουν ένα μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Δικαιωματικά, γιατί είναι άνθρωποι που δεν ασχολούνται απλώς με τη γη. Εκσυγχρονίζουν την παραγωγή τους ή πρωτοπορούν. Το αποτέλεσμα φαίνεται στα προϊόντα μας και αυτά θέλουμε να φτάνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δυνατότητές της όσο λίγοι. Τον Ανδρέα Παχατουρίδη. Χωρίς την τεχνογνωσία και την αγάπη του γι’ αυτήν, δεν θα σημείωνε αυτή την τεράστια επιτυχία η έκθεση».

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Την πούλεψε κι ο Δεμερτζής...

Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Όποιος είχε και θώπευε αυταπάτες για το πόσο φιλολαϊκά κακόψυχοι είναι ορισμένοι, τις έχασε διαβάζοντας τι έγραψαν με αφορμή την παρακρατική(;) απόπειρα κατά Παπαδήμου και για τον θάνατο του πολύ σημαντικού πολιτικού άνδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θέλησαν να κρυφτούν, αλλά δεν τους άφησε η έντονη χαρά. Δεν άντεξαν να κρατήσουν τα προσχήματα του σεβασμού. Ούτε μασίφ ισλαμιστές να ήταν, μετά το Μπατακλάν.

Ενώ ένας σχεδόν αγράμματος άνθρωπος, ο Μάρκος Βαμβακάρης, θέλοντας να σατιρίσει την πολιτική τάξη, έγραψε και τραγούδησε την άνοιξη του 1936, λίγους μήνες πριν από τη δικτατορία Μεταξά, με θυμόσοφη διάθεση αλλά και με κάποια παιγνιώδη, λαϊκή ευγένεια, το «Όσοι γενούν πρωθυπουργοί», μιας και εκείνη τη χρονιά πέθαναν έξι πρώην πρωθυπουργοί, τρεις πριν από το άσμα και τρεις μετά:

την 1η Φεβρουαρίου 1936 ο Γεώργιος Κονδύλης, τη 18η Μαρτίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τη 13η Απριλίου ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, τη 17η Μαΐου ο Παναγής Τσαλδάρης, τη 16η Σεπτεμβρίου ο Αλέξανδρος Ζαΐμης και τη 17η Νοεμβρίου ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου που είχε διατελέσει πρωθυπουργός για δέκα ημέρες. Όλοι μέσα σε έναν χρόνο, σε βαθμό που να μοιάζει σχεδόν με «εκκαθάριση» μιας ολόκληρης πολιτικής τάξης και τέλος εποχής που διέταξε ο επουράνιος εισαγγελέας.

Γράφει, λοιπόν, ο Μάρκος:

«Απέθανε ο Κονδύλης μας, πάει κι ο Βενιζέλος
Την πούλεψε κι ο Δεμερτζής που θα 'φερνε το τέλος...»


Το πιο ενδιαφέρον είναι η χρήση των ρημάτων, που απομυθοποιεί την πολιτική εξουσία και τα σχετικά αξιώματα και φέρνει τους πρώην πρωθυπουργούς στο μέτρο των κοινών θνητών: γράφει «πάει κι ο Βενιζέλος» - η λέξη «πάει», κατεβάζει τον ηγέτη στο επίπεδο του απλού ανθρώπου, τον απαμφιέζει από το αξίωμα, ενώ το ωραιότατο και κάπως μάγκικο «την πούλεψε κι ο Δεμερτζής» αποφλοιώνει τον βαρύ και σημαντικό άνδρα από κάθε πολιτική ισχύ, μεγαλείο και μυθολογία. «Την πούλεψε κι ο Δεμερτζής, που θα 'φερνε το τέλος», τέλος όμως δεν υπάρχει παρά μόνο για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους, κοινή γαρ η μοίρα και το μέλλον αόρατον.

Αλλά συνήθως κανένας και κυρίως οι εξουσιάζοντες δεν σκέφτονται το τέλος - γενικώς υπάρχει η άποψη ότι στην Ελλάδα τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο και χτίζουμε τεράστια σπίτια λες και θα υπάρχουμε αιώνια. Κι εξουσιάζουμε σαν να είναι να ζήσουμε με τα βουνά. Από εκεί προκύπτει και η Ύβρις. Αλλά ο νταμπλάς έρχεται αιφνιδίως και βάζει πάντα τα πράγματα στη θέση τους. Γι' αυτό και ο Αλεξανδρινός επαινεί τον βασιλέα κυρ-Μανουήλ τον Κομνηνό που «μια μέρα μελαγχολική του Σεπτεμβρίου αισθάνθηκε τον θάνατο κοντά» και τότε έβγαλε τα βασιλικά του ρούχα και ζήτησε να ντυθεί καλόγερος ώστε να πεθάνει έτσι, μέσα στην απλότητα:

«Ευτυχισμένοι όλοι που πιστεύουν
Και σαν τον βασιλέα κυρ Μανουήλ τελειώνουν
Ντυμένοι μες στην πίστι των σεμνότατα».


Το λέει κάπως αλλιώς ο νομπελίστας Πάμπλο Νερούδα στο «Εστραβαγάριο»:

«Αριά και πού πρέπει να κάνουμε
ένα λουτρό τάφου
Να βλέπουμε τη ζωή μας

απ' το ύψος του θανάτου μας».

Εμείς συνήθως έχουμε την άποψη ότι δεν ξέρουμε πόσο θα ζήσουμε, πάντως δεν θα πεθάνουμε ποτέ (κουφάλα νεκροθάφτη). Δεν έχει σημασία αν συμβαίνει σε άλλους, εφόσον είναι βέβαιο πως εμείς τελικά θα διαφύγουμε, οπότε έχουμε και το δικαίωμα να βρίζουμε τους αντιπάλους, ακόμα και όταν αυτοί μεταναστεύουν προς τα άνω.

Ακόμα και ο Μανόλης Αναγνωστάκης είναι κάπως αυστηρός με τον Λαυρέντη, που προφανώς είναι φανταστικό (αλλά αντιπροσωπευτικό) πρόσωπο, γι' αυτό και ο ποιητής επιτρέπει στον εαυτό του κάποια λογική (και πιθανώς δικαιολογημένη) σκληρότητα όταν γράφει στο «Επιτύμβιον»:

«Πέθανες κι έγινες κι εσύ:
ο καλός, ο λαμπρός άνθρωπος
Ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.
Τριάντα έξι στέφανα σε συνοδέψανε,

τρεις λόγοι αντιπροέδρων
Εφτά ψηφίσματα για τις υπέροχες

υπηρεσίες που προσέφερες.
Α, ρε, Λαυρέντη, εγώ που μόνο ήξερα

τι κάθαρμα ήσουν
Τι κάλπικος παράς, μια ολόκληρη

ζωή μέσα στο ψέμα
Κοιμού εν ειρήνη, δεν θα 'ρθω

την ησυχία σου να ταράξω...»

Ο Αναγνωστάκης είχε ζήσει και γνωρίσει αρκετούς πολιτικούς απατεώνες ένθεν και ένθεν, και δεν είχε, τουλάχιστον προς τα γεράματα, καμιάν αυταπάτη. Κι ο Λαυρέντης του καλύπτει ανάλογα αστέρια όλου του φάσματος. Τουλάχιστον τώρα μπορούμε να το πούμε κι εμείς που έχουμε, πια, ζήσει όλες τις βασικές παρατάξεις.

Αλλά βέβαια υπάρχουν πάντα και εξόχως σημαντικοί πολιτικοί με αξιοπρέπεια και πραγματικό πατριωτισμό - οι γενικεύσεις δεν ισχύουν, αλλιώς ξεπέφτουμε στον δασύτριχο λαϊκισμό, ή έστω στην κακοζηλία εκείνου που έγραψε σε ένα τοίχο των Εξαρχείων:

«Θάνος στους Μικρούτσικους». Τι του φταίνε;   

Μπορεί απλώς να του άρεσε η σύλληψη, το λογοπαίγνιο, και δεν μπορούσε να αντισταθεί στο να το γράψει. Κι έπειτα ο Θάνος Μικρούτσικος εγκατέλειψε εγκαίρως την πολιτική, τουλάχιστον την ευθεία ανάμειξη.

Πολύ πιο προωθημένος, αυτοκριτικός και τραγικός είναι εκείνος ο ισπανός αριστερός που έγραψε σε τοίχο της Μαδρίτης: «Εναντίον του Φράνκο ήμασταν καλύτερα».

Αλλά για εκείνους τους φιλοαίματους ουμανιστές που δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν βόμβες στα πόδια του Παπαδήμου και του Στουρνάρα, μυκτήρισαν μετά θάνατον τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ή επαίνεσαν την απόπειρα κατά του Σόιμπλε, υπάρχει και γι' αυτούς (καθώς και για όλους μας) το τέλος. Συχνά αναπάντεχο. Κι αυτοί θα την πουλέψουν.

Και δυνητικά, υπάρχει για όλους μας το αμαξίδιο. Κανείς μας δεν ξέρει τι λένε τα άστρα για αύριο. Αν θα προκύψει και γι' αυτόν το καροτσάκι, χωρίς ο ίδιος να έχει και τη δόξα του Σόιμπλε. Οπότε, σε αυτή την περίσταση υπάρχει, όχι βέβαια η πρωθύστερη και απαράδεκτη προστακτική των κοινωνικών δικτύων «ψόφα», αλλά οπωσδήποτε το κατάλληλο επιτύμβιο επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου:

Πολλά φαγών και πολλά πιών και πολλά κάκ' (κακά) ειπών ανθρώπους, κείμαι, Τιμοκρέων ο Ρόδιος.

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ιτέα

 

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: λαχειοφόρος αγορά

Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, οι εκδηλώσεις που πήραν το όνομά τους από τον γνωστό Αγιαθυμιώτη λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, συνεπή στην κατ’ έτος συνάντησή τους με όσους τα έχουν αγαπήσει και τα περιμένουν, θα δώσουν και φέτος, για 23η συνεχή χρονιά, το «παρών» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Φωκίδας, από το τέλος Ιουλίου έως και μετά το Δεκαπενταύγουστο, στην Αγία Ευθυμία.

Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών «ο Άγιος Ευθύμιος», αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2017 και λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα και οι πολίτες, αποφάσισε τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς με συμβολική τιμή λαχνού. Θα κληρωθούν πολλά και καλά δώρα και η τιμή του λαχνού είναι μόλις 1€ ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν όλοι. Δίνοντας από λίγα οι πολλοί μπορούμε να πετύχουμε αρκετά.

Ζητάμε την βοήθεια όλων ώστε τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ να διατηρήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσει κανείς στην επιτυχία της λαχειοφόρου αγοράς. Μπορείτε να πάρετε μπλοκ με λαχνούς και να τους διαθέσετε σε γνωστούς και φίλους, μπορείτε να προσφέρετε δώρα ή να αγοράσετε οι ίδιοι λαχνούς.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν διαθέτοντας λαχνούς ή προσφέροντας δώρα το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2103250354 και το e-mail του Συλλόγου: info@agiathimia.com. Φυσικά λαχνοί θα διατίθενται και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ο πνευματικός κόσμος της χώρας στο πλευρό της Σώτης Τριανταφύλλου

Εκατοντάδες επώνυμοι του πνευματικού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ανοιχτή επιστολή εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στη δημοσιογράφο και συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου για την αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της.

Η αγωγή έγινε από πολίτη μετά από άρθρο της Σώτης για «υποκίνηση ισλαμοφοβικής βίας», κάτι που η εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας απεδέχθη και παρέπεμψε σε δίκη τη Σώτη Τριανταφύλλου που θα εκδικαστεί στις 21 Ιουνίου στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών.

"Θεωρούμε ότι η κατηγορία εναντίον της για το άρθρο της “Rock and roll will never die” που δημοσιεύθηκε στην “Athens Voice” είναι άδικη", τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή και "εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι η τυχόν καταδίκη της Σώτης Τριανταφύλλου, πέρα από την αδικία στην ίδια, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της ποινικοποίησης του δικαιώματος της προσωπικής άποψης. Αυτό σίγουρα δεν είναι το πνεύμα του νομοθέτη στον αντιρατσιστικό νόμο, έναν νόμο που πρέπει να διαφυλαχθεί κυρίως μέσα από τη σωστή εφαρμογή του. Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, ως φρουρός της δημοκρατίας, θα αποδώσει στη Σώτη Τριανταφύλλου το δίκιο της".

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι:

Eιρήνη Αγαπηδάκη, ψυχολόγος, αρθρογράφος
Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας
Γιώργος Αλεξάκης, δημοσιογράφος
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ψυχίατρος, ποιητής
Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ
Σίσσυ Αλωνιστιώτου, δημοσιογράφος
Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγουδίστρια
Νάσος Βαγενάς, ποιητής, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Περικλής Βαλλιάνος, καθηγητής ΕΚΠΑ
Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός
Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος
Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αλέξης Βερούκας, ζωγράφος
Αναστάσης Βιστωνίτης, συγγραφέας
Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας
Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας
Γεώργιος Γεραπετρίτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, ΕΚΠΑ
Ρωμανός Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Bournemouth
Θοδωρής Γεωργακόπουλος, αρθρογράφος
Βένα Γεωργακοπούλου, δημοσιογράφος
Ρούλα Γεωργακοπούλου, δημοσιογράφος
Ρηγούλα Γεωργιάδου, μεταφράστρια
Αρετή Γεωργιλή, Βιβλιοπωλείο-εκδόσεις Free Thinking Zone
Ελένη Γιαννακάκη, συγγραφέας
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Πόπη Γκανά, Εκδόσεις Μελάνι
Μιχάλης Γκανάς, ποιητής
Σωτήρης Γκορίτσας, σκηνοθέτης
Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής, καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας
Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας
Στέφανος Δασκαλάκης, ζωγράφος
Αγγελος Δεληβορριάς, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ
Λουκία Δέρβη, συγγραφέας
Γιώργος Δερτιλής, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Δημήτρης Δημητράκος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, στιχουργός
Νίκος Δήμου, συγγραφέας
Κική Δημουλά, ποιήτρια, ακαδημαϊκός
Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός
Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας
Aρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, αρθρογράφος
Mάρω Δούκα, συγγραφέας
Ανδρέας Δρυμιώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων, αρθρογράφος
Παύλος Ελευθεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Ανδρέας Ζαμπούκας, αρθρογράφος
Αλκη Ζέη, συγγραφέας
Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας
Κωνσταντίνος Ζούλας, δημοσιογράφος
Ισίδωρος Ζουργός, συγγραφέας
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια
Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας
Κώστας Καζαμιάκης, αρχιτέκτων ΕΜΠ, ιστορικός αρχιτεκτονικής, ιστορικός τέχνης
Αθηνά Κακούρη, συγγραφέας
Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός
Δημήτρης Καλοκύρης, συγγραφέας
Στάθης Καλύβας, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Yale
Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ηλίας Κανέλλης, δημοσιογράφος, The Books’ Journal
Αβραάμ Κάουα, συγγραφέας
Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέας
Νόνη Καραγιάννη, δημοσιογράφος
Εύα Kαραϊτίδη, Εκδόσεις Εστία
Κόρα Καρβούνη, ηθοποιός
Κατερίνα Καρύδη, Εκδόσεις Ίκαρος
Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας
Μαρία Κατσουνάκη, δημοσιογράφος
Αντώνης Καφετζόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Διονύσης Καψάλης, ποιητής
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Λένα Κιτσοπούλου, συγγραφέας
Μαρία Κοκκίνου, αρχιτέκτων
Ζέφη Κόλια, συγγραφέας
Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτων, καθηγητής ΕΜΠ
Δημήτρης Κούρκουλας, Εκδόσεις Διάμετρος
Κώστας Κούρκουλος, δικηγόρος, αρθρογράφος
Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης
Δημοσθένης Κούρτοβικ, συγγραφέας
Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος
Αλέξης Κυριτσόπουλος, ζωγράφος
Αλέξανδρος Κύρτσης, καθηγητής ΕΚΠΑ
Αγγελος Κωβαίος, δημοσιογράφος
Kώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ
Χρήστος Λάζος, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Τάκης Λαϊνάς, δημοσιογράφος
Παναγιώτης Λάμψιας, δημοσιογράφος
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος
Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος
Βιργινία Μαντουβάλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής, University College, Λονδίνο
Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
Αλέξανδρος Μασσαβέτας, συγγραφέας
Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, τ. καθηγητής ΕΚΠΑ
Γιώργος Μαυρωτάς, καθηγητής ΕΜΠ
Νίκος Μεγαπάνος, Εκδόσεις Ωκεανίδα
Καρολίνα Μέρμηγκα, συγγραφέας
Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας
Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας
Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος
Τάσος Μπουλμέτης, σκηνοθέτης
Ελένη Μπούρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας
Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας
Ηλίας Ντίνας, πολιτικός επιστήμων, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος
Γιώργος Ξενάριος, συγγραφέας
Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Αννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος
Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας
Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθέτης
Αλέξης Πανσέληνος, συγγραφέας
Νώντας Παπαγεωργίου, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Αλέκος Παπαδάτος, σκιτσογράφος
Κώστας Παπαδημητρίου, καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΕΚΠΑ
Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας
Μάιρα Παπαθανασοπούλου, συγγραφέας
Ντορίνα Παπαλιού, συγγραφέας
Αννα Πατάκη, Εκδόσεις Πατάκη
Ελενα Πατάκη, Εκδόσεις Πατάκη
Στέφανος Πατάκης, Εκδόσεις Πατάκη
Τίτος Πατρίκιος, ποιητής
Γιώργος Παυλάκης, γιατρός-ερευνητής, ανώτατος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ
Νίκος Περάκης, σκηνοθέτης
Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος, αρθρογράφος
Σταὐρος Πετσόπουλος, Εκδόσεις Άγρα
Λουκία Πιστιόλα, ηθοποιός
Μαρλένα Πολιτοπούλου, συγγραφέας
Σήφης Πολυμίλης, δημοσιογράφος
Νίκος Πορτοκάλογλου, τραγουδοποιός
Αννα Ποταμιάνου, ψυχαναλύτρια, συγγραφέας
Γιώργος Προκοπάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κολούμπια, αρθρογράφος
Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφος
Λαμπρινή Ρόρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Ειρήνη Σακελλάρη, δημοσιογράφος
Ολγα Σελλά, δημοσιογράφος
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας
Σακελλάρης Σκουμπουρδής, αρθρογράφος
Λέανδρος Σλάβης, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος
Μαριαλένα Σπυροπούλου, συγγραφέας
Εύα Στεφανή, σκηνοθέτης
Γιώργος Συμπάρδης, συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παν. Πελοποννήσου
Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
Βασίλης Τζεβελέκος, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής, Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ
Αρης Τόλιος, δημοσιογράφος
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ
Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης
Μάκης Τσίτας, συγγραφέας, διευθυντής του diastixo.gr
Φίλιππος Τσίτος, σκηνοθέτης
Δημήτρης Τσομόκος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής, Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick
Γιώτα Φέστα, ηθοποιός
Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας
Δημήτρης Φὐσσας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής ΕΚΠΑ
Γιώργος Χατζημιχάλης, ζωγράφος
Κίμων Χατζημπίρος, περιβαλλοντολόγος, καθηγητής ΕΜΠ
Ελενα Χουζούρη, συγγραφέας
Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφος
Περικλής Χούρσογλου, σκηνοθέτης
Νίκος Σ. Χριστοδουλάκης, καθηγητής Βιολογίας ΕΚΠΑ
Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας
Lucile Arnoux, maître de conférences en littérature comparée, Université de Tours (France) / επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Tours (Γαλλία)
Pascal Bruckner, συγγραφέας
Noam Chomsky, γλωσσολόγος, πολιτικός στοχαστής
David Gurevich, συγγραφέας
Zulfu Livaneli, συγγραφέας, συνθέτης
Boualem Samsal, συγγραφέας
Andrea Schroth, μεταφράστρια

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων