Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Συνεργασία Συλλόγων Δ.Δ. Ευπαλίου για σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων

ΠΡΟΣ
Πολιτιστικούς Συλλόγους ΔΔ Ευπαλίου
Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων ΔΔ Ευπαλίου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ :
α) Διασύνδεση των χωριών μας με την Αθήνα
β) Δημιουργία δικτύου μονοπατιών


Το καλοκαίρι ξεκινάει και τα χωριά της περιοχής μας για ακόμη μια φορά βρίσκονται αβοήθητα, αναμένοντας νέα πτώση στην ήδη μειωμένη επισκεψιμότητα. Η κρίση τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις οικονομικές δυνατότητες των καταγόμενων, από την περιοχή μας επισκεπτών, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη σπανιότερα. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί και οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων τουριστών που επέλεγαν την περιοχή μας για διακοπές.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το κόστος μετακίνησης. Πλέον με τα σημερινά δεδομένα το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου για να επισκεφτεί κάποιος τα χωριά μας είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για 2 ή 3 επιβαίνοντες. Η εναλλακτική είναι τα λεωφορεία τα οποία δυστυχώς, είχαν απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιηθεί τα προσφερόμενα δρομολόγια.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η χρονική διάρκεια της σαιζόν, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες δραστηριότητες. Θέμα πολύ μεγάλο αλλά που σε πρώτη φάση μπορεί να επικεντρωθεί στα μονοπάτια, λόγω και της προβολής που τυγχάνουν και θα μπορούν να επιτύχουν περαιτέρω από την ύπαρξη του Τείχιο Race, ενός αγώνα που στηρίζεται στην συνεργασία ιδιωτικής και συλλογικής (εθελοντικής) πρωτοβουλίας με εμφανή αποτελέσματα.

Στόχος λοιπόν της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί μια βάση συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων και των Τοπικών Κοινοτήτων, πρωταρχικά του ΔΔ Ευπαλίου, όπου με διαβούλευση θα σχεδιάσουν τις αντίστοιχες δράσεις και παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις προς τους αντίστοιχους φορείς ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια λεωφορείων προς τις μεγάλες πόλεις, πετυχαίνοντας παράλληλα και εκπτωτικά πακέτα. Συνεργασίες και δράσεις για την προβολή και αξιοποίηση των παλαιών μονοπατιών που θα αύξαναν το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας.

Προκειμένου να διερευνήσουμε από κοινού τις δυνατότητες και τους τρόπους σας προσκαλούμε σε διάλογο την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30 στο χώρο του Συλλόγου μας στο Μαραθιά (Οίκημα Γκανιάτσου), ώστε να διαμορφώσουμε μαζί μια ενιαία πρόταση και λύση.

Για το ΔΣ του Πολιτιστικού και
Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά

Μελίστας Νίκος 6947004708 - Ασημάκης Θάνος 6976648395

Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Η Καλλιθέα"

Οι υπογράφοντες Νικόλαος Γ. Ζεντέφης και Ιωάννης Π. Μπάκας, με την ιδιότητα των τακτικών μελών του σωματείου με την επωνυμία «Εκπολιτιστικός Σύλλογος Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ», που εδρεύει στον Άγιο Σπυρίδωνα της πρώην κοινότητας Καλλιθέας και ήδη Τ.Δ. Καλλιθέας του Δήμου Δωρίδος, του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 86/1984 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας και το οποίο έχει εγγραφεί στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Άμφισσας, με αύξοντα αριθμό 169 την 19.4.1984, προσκαλούν όντας το 1/10 από τα τακτικά μέλη του ανωτέρω σωματείου όλα τα εναπομείναντα τακτικά μέλη αυτού, να προσέλθουν και λάβουν μέρος στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου, που θα γίνει την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30 στο οίκημα ιδιοκτησίας του συλλόγου, στον Άγιο Νικόλαο Τ.Δ. Καλλιθέας Δήμου Δωρίδος, όπου θα συζητηθούν και θα παρθούν σχετικές αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

1) Έλεγχος και εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού των εναπομεινάντων τακτικών μελών του σωματείου λόγω θανάτων και αποχωρήσεων (ρητών ή σιωπηρών).

2) Απόφαση για την διάλυση ή μη του σωματείου.

3) Διορισμός εκκαθαριστή ή εκκαθαριστών σε περίπτωση διαλύσεως με οποιονδήποτε τρόπο του σωματείου.

Η ανωτέρω Έκτακτη Γενική Συνέλευση συνέρχεται κατ’ άρθρα 16, 18, 19 και 35 του ισχύοντος από 12.2.1984 καταστατικού του ανωτέρω σωματείου και άρθρου 96 του Α.Κ., λόγω ανυπαρξίας Διοικητικού Συμβουλίου επί σειρά ετών.

Σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ανωτέρω καταστατικού στον ίδιο τόπο και ώρα 19:00, με τα ίδια θέματα ημερησίας διατάξεως, με την παρουσία προς ύπαρξη απαρτίας των 4/5 των ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών του σωματείου.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΝΤΕΦΗΣ       ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ 

Εκδήλωση Συλλόγου Γυναικών ΚονιάκουΠαρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Προγράμματα ΕΣΠΑ για ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων πτυχιούχων

Η εταιρεία Δωρικής Επιχειρηματικής Αρμονίας ΙΚΕ (DORIC BUSINESS HARMONY) ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” (Β Κύκλος)

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Αναλυτικότερα: 

Προϋπολογισμός Δράσης

Η δράση του Β κύκλου χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 80 εκατ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) και κατανέμεται ανά ομάδα Περιφερειών και ανά κατηγορία Δικαιούχων Α) Νέες Επιχειρήσεις (60%) και Β) Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (40%).

Δικαιούχοι της δράσης είναι:

Απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, από ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμένες από το Υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος (το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1/1/1995).

Μπορούν να συμμετέχουν:

Κατηγορία Δικαιούχων Α: Ανεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ , μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), υφιστάμενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρία με ανέργους ή μισθωτούς.

Κατηγορία Δικαιούχων Β: Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών.

Επιδοτούνται για: τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέας ή υφιστάμενης επιχείρησης συναφούς με τις σπουδές τους.


Επιδοτούνται με:
5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ για ένα δικαιούχο με ατομική επιχείρηση, έως 40.000 ευρώ συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων, έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.

Χρηματοδοτείται το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

I. Εισοδηματικά κριτήρια
Για τους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν αίτηση με την ιδιότητα του ανέργου ή μισθωτού ισχύουν τα εξής:


Για την κατηγορία Α, ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013, να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015 τις 22.000 ευρώ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα.

Για την κατηγορία Β, ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα έτη 2015, 2014 & 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. 

II. Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν
Ο ενδιαφερόμενος να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1/1/2013, πλην προγραμμάτων κατάρτισης.


ΙΙΙ. Να μην συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1/1/2015, εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

ΙV. Να μην έχουν και την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

3 κύκλοι ηλεκτρονικής υποβολής

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται στις 5.7.2017. Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:

1η περίοδος υποβολής: Έναρξη 5.7.2017 - Λήξη 9.8.2017
2η περίoδος υποβολής: Έναρξη 6.9.2017 - Λήξη 11.10.2017
3η περίοδος υποβολής: Έναρξη 8.11.2017 - Λήξη 13.12.2017

Σημεία Ιδιαίτερης Προσοχής

Ι. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου: www.ependyseis.gr.

Ι. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Προσωρινού Καταλόγου Δυνητικών Δικαιούχων, έως 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.

ΙII. Κάθε δυνητικός δικαιούχος, έχει δικαίωμα υποβολής σε μια μόνο περίοδο υποβολής αιτήσεων. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι περιλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων στο πλαίσιο του Α κύκλου της Δράσης, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής.

Η Εταιρεία Δωρικής Επιχειρηματικής Αρμονίας ΙΚΕ ( DORIC BUSINESS HARMONY) αναλαμβάνει πλήρως όλες τις διαδικασίες επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων στο ΕΣΠΑ καθώς και κάθε άλλο Πρόγραμμα. (Αναπτυξιακός Νόμος, Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Leader, Κοινοτικά).

 Τηλ. 2109709770 & 6944427010 , emai l: info@doricharmony.gr

Το αντισταθμιστικό τέλος για τα νερά του Μόρνου… προ των πυλών της Δωρίδας !

 
Το αντισταθμιστικό τέλος για τα νερά του Μόρνου ήταν και είναι εδώ και χρόνια το «μεγάλο στοίχημα» για την Δημοτική Αρχή της Δωρίδας και φαίνεται ότι κερδίζεται.

Μετά από δεκάδες ενημερωτικές συναντήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς το θέμα μάλλον δρομολογείται θετικά.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με διάταξη που προβλέπει την καταβολή από το φορέα διαχείρισης υδάτων τεχνητών και φυσικών ταμιευτήρων που υδροδοτούν την Περιφέρεια Αττικής, τιμήματος 0,01 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο ακατέργαστου ύδατος επιφανειακών υδάτινων πόρων, που λαμβάνεται από τους ταμιευτήρες προς περαιτέρω εκμετάλλευση, υπέρ των Δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι ταμιευτήρες.

Με το τίμημα αυτό τα οφέλη για τον Δήμο Δωρίδας προβλέπονται να είναι περίπου 2.000.000 ευρώ ετησίως.

Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης που είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας "δεν διεκδικούμε σε καμία περίπτωση το αντισταθμιστικό τέλος, επειδή δίνουμε το νερό της περιοχής μας στην πρωτεύουσα και την Περιφέρεια Αττικής. Το διεκδικούμε για την άρση των επιπτώσεων που είχε, έχει και θα έχει στην περιοχή μας η δημιουργία και παρουσία στο διηνεκές της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, γεγονός που δεν υφίσταται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας".

Συνοπτικά οι επιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Στην τοπική οικονομία, από το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης και δεν επιτρέπουν καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία και αξιοποίηση ιδιοκτησιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αυτό γίνεται χωρίς καμία αποζημίωση ή απαλλοτρίωση σε όσους υφίστανται αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
2. Οικονομικές επιπτώσεις, από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά και εμπορικά κέντρα, καθώς και το Λιδωρίκι την έδρα του Δήμου μας, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως προϊόντων και υπηρεσιών, από και προς τις περιοχές γύρω από τη λίμνη.
3. Κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης, που είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και την εγκατάλειψη της από τον ενεργό πληθυσμό.
4. Αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Η συνολική ποσότητα νερού που καταλήγει στην παράκτια ζώνη είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την προ κατασκευής του φράγματος περίοδο.
5. Επιπτώσεις από την απουσία οικολογικής παροχής και αποσάθρωση των εδαφών, κατολισθήσεις. Είναι προφανές ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο υδατικό σύστημα αφορούν τις περιοχές κατάντη του φράγματος. Με την κατασκευή και τη λειτουργία του φράγματος του Μόρνου ουσιαστικά η κατάντη του φράγματος υδρολογική λεκάνη του Μόρνου απώλεσε το σύνολο σχεδόν των παροχών της.
6. Επιπτώσεις από τη διάβρωση των ακτών λόγω μη απόθεσης της αναμενόμενης ικανής φερτής ύλης, μείωση των αγροτικών εκτάσεων εισχώρηση θαλάσσιου μετώπου στην ξηρά.
7. Καταστροφή των καλλιεργειών στις παραποτάμιες περιοχές και στην πεδιάδα του Μόρνου.
8. Απώλεια νέων αγροτικών κτηνοτροφικών και δευτερογενών επενδύσεων.
9. Πρόβλημα στη διαχείριση λυμάτων των οικισμών περιμετρικά της λίμνης.
10. Ερημοποίηση των Τοπικών Κοινοτήτων της ορεινής Δωρίδας από την αναπτυξιακή απραξία.

Με όλα αυτά τα δίκαια και αιτιολογημένα επιχειρήματα η Δημοτική Αρχή Δωρίδας έχει ξεκινήσει μια «εκστρατεία ενημέρωσης» κυβέρνησης, κομμάτων και συναρμόδιων φορέων τα τελευταία χρόνια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

· Ενημερώθηκε με επιστολή για το θέμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο από τον Δήμο Δωρίδος, όσο και από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής και τη νομοθετική της ρύθμιση.


· Πραγματοποιήθηκαν πέντε και πλέον συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να οριστικοποιηθεί η διατύπωση του σχετικού άρθρου 66, που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Ενημερώθηκαν επίσης:

· Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δια Κωνσταντίνου Σκρέκα π. Υπουργού Ανάπτυξης, Βουλευτή Τρικάλων και υπεύθυνου του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, λόγω έκτακτου κωλύματος την ημέρα της συνάντησης του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην Άμφισσα, όπου του παρέδωσε προσωπική επιστολή.

· Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Φώφη Γεννηματά, που μαζί με τον Γραμματέα Οργανωτικού και π. Δήμαρχο Καλλιθέας και π. Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστα Ασκούνη και το Γραμματέα Περιβάλλοντος Γιάννη Ράπτη, δέχθηκαν την αντιπροσωπεία του Δήμου.

· Ο επικεφαλής από το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, που μαζί με τον Βουλευτή Β’ Αθηνών Γιώργο Αμυρά και τον Γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη, δέχθηκαν την αντιπροσωπεία του Δήμου.

· Το ΚΚΕ στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό. Την αντιπροσωπεία του Δήμου δέχθηκαν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκος Σοφιανός και το αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

· Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Άρης Ασλανίδης Φυσικός και η Γρηγορία Λεβέντη Γεωπόνος Περιβαλλοντολόγος δέχθηκαν την αντιπροσωπεία του Δήμου.

· Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος λόγω εκτάκτου κωλύματος του ενημερώθηκε δια του Βουλευτή Δημητρίου Καμμένου, που δέχθηκε την αντιπροσωπεία του Δήμου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Πέρα από τις συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με:
· Τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη προκειμένου να ενσωματωθεί η διάταξη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου.
· Τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, καταγόμενο από τη Δωρίδα, Δημήτρη Τζανακόπουλο, σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις.
· Τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις.
· Τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Μαυραγάνη
· Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πουλάκη
· Το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιο Δέδε


Με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη


Με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο


Με τον π.Υπουργό Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Σκρέκα

Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

Με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό


Με τον Πρόεδρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρο Θεοδωράκη
Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη
Με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ βουλευτή Δημήτρη Καμμένο


Με τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά
 

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Γράφει ιστορία ο Πολιτιστικός Τολοφώνας

 Ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν τους εκατοντάδες Δωριείς που κατέκλυσαν την κερκίδα του γηπέδου Τολοφώνας οι εκδηλώσεις που έγιναν εκεί του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου παρουσία του Δημάρχου Γ. Καπεντζώνη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων Κοινοτήτων και εκπροσώπων άλλων τοπικών φορέων.

Τα παιδιά-χορευτές παρουσίασαν σειρά Δημοτικών χορών , Κλασσικού μπαλέτου και Σύγχρονου χορού καθώς και ασκήσεις και παιχνίδια τμημάτων Tae Kwon Do.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους τους, στους διοργανωτές και στην… ψυχή όλης αυτής της δραστηριότητας, Προέδρου του Πολιτιστικού Ηλία Κορομπίλη.

Πεπραγμένα τετραετίας του ΤΟΕΒ Μόρνου


Αναλυτικά στοιχεία, ιστορικά και πεπραγμένα για την δραστηριότητα της τελευταίας 4ετίας έδωσε ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της πεδιάδας του Μόρνου 

Σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Ιόνια Οδό ο Ηλίας Παπαλέξης από το Μαλανδρίνο

Σκοτώθηκε χθες τα ξημερώματα σε τροχαίο ο γνωστός ταβερνιάρης του Μαλανδρίνου Ηλίας Παπαλέξης.

Η είδηση σκόρπισε τη θλίψη σε όλη τη Δωρίδα γιατί ο Παπαλέξης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και από την ταβέρνα του είχε περάσει όλη η Δωρίδα και όχι μόνο.

Το δυστύχημα έγινε στην Ιόνια Οδό όπου ο Παπαλέξης επέστρεφε από το Μεσολόγγι στο Μαλανδρίνο και το φορτηγό που οδηγούσε φορτωμένο τριφύλλι συγκρούστηκε με νταλίκα, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και η νταλίκα να υποστεί μεγάλη ζημιά στο κουβούκλιο του οδηγού.

Στο σημείο έφτασαν άμεσα πυροσβεστικά οχήματα της υπηρεσίας Μεσολογγίου, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Μεσολόγγι και πληρώματα της τροχαίας Μεσολογγίου.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν νεκρό τον 59χρονο Ηλία Παπαλέξη ενώ ο οδηγός της νταλίκας διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου.

Τα δυο οχήματα είχαν την ίδια κατεύθυνση προς Αντίρριο, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 46χρονος οδηγός της νταλίκας έπεσε στο πίσω μέρος του φορτηγού που προπορευόταν, με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί.

Ο οδηγός ο οποίος κατάγεται από την Καλαμπάκα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στο σημείο έσπευσαν και περιπολικά της τροχαίας Μεσολογγίου η οποία και διερευνά τα αίτια του τροχαίου.

Ο δρόμος έκλεισε για αρκετή ώρα και η κυκλοφορία διεξάγονταν από την παλιά εθνική.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προσκαλεί αγρότες και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας σε επιμορφωτική ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:00 στην Λαμία, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, Αινιάνων 6 με θέμα,

"Δεξιότητες για τους γεωργούς του μέλλοντος"

Η ημερίδα γίνεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, Υπολογιστών & Εκδόσεων, συντονιστή του έργου SKIFF - SKILLS FOR Future Farmers, και αφορά την παροχή ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης σε θέματα αιχμής όπως Οργανική Γεωργία, Αγροτική Ανάπτυξη, Αγορές της Αγροτικής Οικονομίας, Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας, Βιο-οικονομία.

Ενημέρωση για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του ΟΓΑ Στερεάς

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών με την Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Στερεάς Ελλάδας και δεδομένου ότι, οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ, ο ΟΓΑ της Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι:

1. H Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Στερεάς Ελλάδας, δέχεται το κοινό όλες τις εργάσιμες μέρες από τις 10.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

2. Οι αρμοδιότητες αφορούν στα αντικείμενα: α) Οικογενειακά Επιδόματα και β) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

3. Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες και ενημέρωση για θέματα σχετικά με Οικογενειακά Επιδόματα και Ανασφάλιστους Υπερήλικες μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα:
Οικογενειακά επιδόματα (Α21)
Τηλέφωνα επικοινωνίας  22313-55302, 22313-55381,
Ανασφάλιστοι Υπερήλικες
Τηλέφωνα επικοινωνίας 22313-55322, 22313-55313, 22313 -55321
                                 22313-22342
E- mail: ypok.stereas@oga.gr

Τα ανωτέρω υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr 

4. Σε ότι αφορά σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που έχουν μεταφερθεί από τον ΟΓΑ από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 
Υπαγωγή Ελλήνων/Μητρώο Ασφαλισμένων           
 22313-55308,22313-55336
Συντάξεις Γήρατος                                   
 22313-55315
Συντάξεις Αναπηρίας                                 
22313-55332
Υπαγωγή Αλλοδαπών /Βεβαιώσεις               
22313-55308,22313-55336

Επίσης, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα (www.efka.gov.gr) ή να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο ΕΦΚΑ Αγροτών το 213.15.19.100 – 200.

Πανήγυρη Αγ.Αυγουστίνου 15 Ιουνίου 2017

Σας προσκαλούμε στις 14 και 15 Ιουνίου 2017, εορτή του Αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος όπως με την παρουσία σας τιμήσετε την ιερά πανήγυρη του Ιερού Ησυχαστηρίου μας, όπου πανηγυρικώς και πανευφροσύνως θα εορτάσουμε και φέτος τον προστάτη Άγιό μας, συμφώνως με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Τετάρτη 14 Ιουνίου: 7.30 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
  • Πέμπτη 15 Ιουνίου: 7.00 π.μ. Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
Το διήμερο αυτό θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και της μητέρας του Αγίας Μόνικας, ενώ προς τιμή των Αγίων θα ηχήσει και το μεγάλο καμπαναριό με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες.
 
Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά η παρουσία σας στο Ιερό Ησυχαστήριό μας κατά τις ημέρες με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Αυγουστίνου.
 
 Εκ του Ιερού Ησυχαστηρίου

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Μήνυμα Δημάρχου για πανελλήνιες 2017

Αγαπημένοι νέοι και νέες της Δωρίδας!

Εθιμοτυπικά καλούμαι να σας ευχηθώ, για το καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλήνιες εξετάσεις που θα κληθείτε να διαγωνισθείτε. Και πραγματικά θα σας το ευχηθώ ολόψυχα!

Αυτή τη φορά οι περιστάσεις στη χώρα μας και αλλού, σας αποστρέφουν το βλέμμα από τον επικείμενο αγώνα που με αγωνία, πείσμα και αποφασιστικότητα θα δώσετε, προκειμένου να ανέλθετε ένα βήμα προόδου, θεμελιώνοντας το μέλλον σας με τα ατσάλινα στηρίγματα που μόνο η Γνώση σας προσφέρει.

Όμως, φύσει και θέσει αισιόδοξος, έρχομαι σήμερα αγγέλων ότι εσείς οι νέοι και οι νέες είστε η ελπίδα της εξέλιξης. Κρίκοι λαμπροί σε μια αιώνια αλυσίδα προόδου. Εσείς υπερέχετε του παρελθόντος με μόνα όπλα τα νιάτα, τη γνώση και το χαλύβδινο πάθος για υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα!

Αγαπημένοι μου νέοι και νέες, είμαι μαζί σας ευχόμενος και προσευχόμενος να περάσετε με επιτυχία ετούτη τη δοκιμασία και κάθε μελλοντική που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε με βήματα σταθερά, σ ένα αύριο διανθισμένο με όλες εκείνες τις λαμπρές παρακαταθήκες που έχουμε ως Έλληνες!

Ελπίζω ότι οι ευχές μου θα είναι μαζί σας!

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους σας!


Ο Δήμαρχος Δωρίδας
                                                                                    
Γιώργος Καπεντζώνης
 

Ανοιχτή Επιστολή Αστυνομικών Φωκίδας

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,


Η ένωσή μας την τελευταία 4ετία έδωσε έναν άνισο, δύσκολο και γεμάτο απρόβλεπτα εμπόδια αγώνα, αγώνα μέσω του οποίου διεκδικήσαμε μια δίκαια και ορθολογική αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Δ.Α. Φωκίδας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, προς όφελος και της εύρυθμης λειτουργίας αυτών και των συναδέλφων μας, καθώς επίσης και των αναγκών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Σε αυτόν τον αγώνα όμως δε μείναμε ποτέ μόνοι. Δε μπορούμε παρά να μην ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό μας, πρωτίστως τους συναδέλφους μας και στη συνέχεια όλους τους τοπικούς φορείς, τους απλούς συμπολίτες μας, τους αυτοδιοικητικούς, τους τοπικούς συλλόγους, τους διαφόρους πολιτικούς και κάποιους -ελαχίστους- υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εμπράκτως και μέχρι και την τελευταία στιγμή, στάθηκαν δίπλα μας, δίπλα στους συναδέλφους μας, δίπλα στην κοινωνία.

Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά και ιδιαίτερα οι συνάδελφοί μας, ποιοι στάθηκαν απέναντι στη προσπάθεια μας, ποιοι υπονόμευσαν τη Φωκίδα και τους πολίτες της απαξιώνοντάς τη και ποιοι στάθηκαν πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων, προσθέτοντας ο καθένας ένα λιθαράκι από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται.

Να είστε σίγουροι ότι κι εμείς πριν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε την κριτική μας, έχουμε κάνει πρώτα την αυτοκριτική μας και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας.

Η νέα δομή των αστυνομικών υπηρεσιών της Φωκίδας είναι πλέον γεγονός και εντός του επόμενου δεκαημέρου θα εφαρμοστεί και στην πράξη.

Εμείς, όπως πάντα θα είμαστε εδώ, κοντά στους συναδέλφους μας και πάντα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, για να αναδείξουμε τις όποιες δυσλειτουργίες και να προσπαθήσουμε για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Δρόσος   ΝΤΕΛΗΣ Χρήστος
 

Στο Λιδωρίκι… “με το φεγγάρι αγκαλιά”!


Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για τα αντισταθμιστικά των νερών του Μόρνου

Σημαντική ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα με θέμα τα αντισταθμιστικά των νερών του Μόρνου.

Διοργανώνεται από την Δωρική Αδελφότητα και το Δήμο Δωρίδας την Παρασκευή 9 Ιουνίου το απόγευμα από 18:00 έως 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη 1α.

Ομιλητές :

Ηλίας Κουρεμένος με θέμα "Δυνατότητες αξιοποίησης της λίμνης για αθλητικές διοργανώσεις: παραδείγματα λιμνών με πόσιμο νερό"

Δρ Έλενα Μουρελάτου με θέμα : "Αποτελέσματα τεχνικο-οικονομικής μελέτης επιπτώσεων και δυνατότητες διεκδίκησης"

Γιώργος Καπεντζώνης με αναλυτική ενημέρωση για όσα έγιναν μέχρι τώρα και τι περιμένουμε.

Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Ευχές από τον Κων. Χαλιορή σε μαθητές και μαθήτριες που δίνουν Πανελλήνιες


 

Λήξη πρωταθλήματος με τον Αστέρα πρώτο και δεύτερο τον Απόλλωνα του Ευπαλίου


Του Τάσου ΤσόλκαΠρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και MVP
ο Γιώργος Φλέγγας του Απόλλωνα Ευπαλίου
Ολοκληρώθηκε με την 30η αγωνιστική το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας 2016-2017 με τον Αστέρα Ιτέας να αναδεικνύεται πρωταθλητής και από την νέα σαιζόν θα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική της χώρας.

Ο Απόλλων Ευπαλίου το πάλεψε μέχρι το τέλος καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω στην 3η θέση τον ισχυρό Φωκικό Άμφισσας που μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική!

Στη πορεία φάνηκε ότι ο Απόλλων δεν θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση αφού το μπάτζετ του Αστέρα ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μεγαλύτερο!

Οι άλλες ομάδες της Δωρίδας όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την μετριότητα παραμένοντας στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας εκτός της νεανικής ομάδας του Δωρικού Μαλαμάτων που στάθηκε ικανοποιητικά και πλασαρίστηκε στο μέσον της βαθμολογίας.

Στους αγώνες της τελευταίες αγωνιστικής ο Απόλλων Ευπαλίου πέτυχε μεγάλη νίκη στο Πολύδροσο επί του ισχυρού Διαγόρα με 1 - 3. Προηγήθηκε στο ημίχρονο με 0 - 2. Δύο γκολ πέτυχε ο Γιώργος Φλέγγας που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 36 γκολ συνολικά.
Επίσης ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε με 4 - 1 την Ακαδημία Άμφισσας , ημίχρονο 2 - 0, και κατέλαβε την 7η θέση στην τελική βαθμολογία.

Μεγάλη νίκη πέτυχε και η Ένωση Γλυφάδας  στο Χρισσό κερδίζοντας τον Απόλλωνα Δελφών με 1 - 2, ημίχρονο 1 - 1.

Η Τολοφώνα Ερατεινή και ο Κρισσαίος Χρισσού αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 3 - 3, ενώ στο ημίχρονο η ομάδα των Δελφών είχε προηγηθεί με 0 - 2.

Τέλος ο Αετός Λιδωρικίου έχασε στο γήπεδο του Χρισσού από την Ακαδημία Ιτέας με 7 - 1.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της
τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος :

Απόλλων Δελφών  -  Ένωση Γλυφάδας                  1 - 2
Τολοφώνα Ερατεινή  - Κρισσαίος Χρισσού           3 - 3
Διαγόρας Πολυδρόσου  -  Απόλλων Ευπαλίου     1 - 3
Αστέρας Ιτέας  -  Ολυμπιακός Κίρρας                    3 - 0  ά.α.
Ακαδημία Ιτέας  -  Αετός Λιδωρικίου                     7 - 1
Δωρικός Μαλαμάτων  - Ακαδημία Άμφισσας       4 - 1
Φωκικός  Άμφισσας  -  Αμφισσαϊκός                      4 - 2
Ρεπό είχε ο Ησαΐας Δεσφίνας

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΦΩΚΙΔΑΣ  2016-2017
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ           ΤΕΛΙΚΗ  

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                    79          116 - 08
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                      73            97 - 29
3. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                          71            99 - 19
4. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                  52            56 - 35
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                                45           66 - 56
6. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                               42           51 - 43
7. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                   41           53 - 55
8. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      41            44 - 56
9. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                           40            58 - 61
10.ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                     37            55 - 70
11.ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                           34            46 - 57
12.ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ                         25            29 - 87
13.ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                           22            31 - 76
14.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                   14            33 - 88
15.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                       -6              5 - 99

*Ο Ολυμπιακός Κίρρας είχε αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και το παράδειγμα της ορεινής Δωρίδας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής*


“Ποτέ δεν θα κρίνεις μία κατάσταση, εάν δεν έχεις βιώσει αντίστοιχα μία όμοια. Επίσης, ποτέ δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις το πρόβλημα του άλλου, εάν δεν το δεις με τα μάτια σου”. Ακολουθώντας την συμβουλή του πολιτικού μου μέντορα αναφορικά με την εκτίμηση θεμάτων και καταστάσεων, αποφάσισα λακωνικά να εκθέσω τις απόψεις μου για την αγροτοκτηνοτροφία στην περιοχή της ορεινής Δωρίδας (λόγω καταγωγής και ιδιαίτερης αγάπης) αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα του μαρασμού των αγροτοκτηνοτρόφων της ορεινής Δωρίδας, περιοχής που όλη η Ελλάδα (η Αθήνα άρα όλη η Ελλάδα) γνωρίζει λόγω του ταμιευτήρα του Μόρνου και των κρυστάλλινων υδάτων που διοχετεύει στην πρωτεύουσα 38 χρόνια, είναι ένα καλό παράδειγμα για να προβληματίσει τους κρατικούς λειτουργούς.

Οι εξαγγελίες μέσω προγραμμάτων στήριξης των εκάστοτε κυβερνώντων στους αγροκτηνοτρόφους, προσωπικά με κούρασαν. Δεν θα σταθώ επίσης σε πολιτικούς που καβαλούσαν τα τρακτέρ με πράσινες σημαίες (κατά κύριο λόγο, υπήρξαν και μπλε κατά καιρούς δεν λέω…) μέχρι χθες και μοβ σημαίες σήμερα, μέχρι και την ημέρα που κέρδιζαν τις εκλογές. Μετά ξεχνούσαν και το πόσες ρόδες είχε το τρακτέρ. Κουράστηκα πολύ και εγώ, κουράστηκε πολύ και ο κόσμος.

Θα σταθώ μόνο στην συνάντηση μου με τον πρόεδρο, κο Νίκο Ασημακόπουλο και αντιπρόεδρο, κο Κων/νο Κουτσούμπα, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδος σε κτηνοτροφική μονάδα στο ιστορικό Λιδορίκι, με τους οποίους τηρώντας την τακτική του μέντορα μου λερώσαμε τα παπούτσια μας. Εγώ για δεύτερη ή τρίτη φορά αν θυμάμαι καλά, αυτοί απλά για μία ακόμα.

Από την συζήτηση μας εστιάζω στο μεγάλο πρόβλημα με την έκδοση αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται πέριξ της λίμνης του Μόρνου. Το ισχύον καθεστώς απαγορεύει πλήρως σε ακτίνα 1.500μ από την λίμνη, οποιαδήποτε επένδυση. Αν θελήσει με απλά λόγια κάποιος να ιδρύσει με αυτό το καθεστώς κτηνοτροφική μονάδα και βρεθεί εκτός ακτίνας 1.500μ., θα καβαλήσει την κορυφή της Γκιώνας. Σε συνδυασμό με τους απαγορευτικούς όρους αναφορικά με σχέδια βελτίωσης των προϋπαρχόντων μονάδων (πριν την κατασκευή του ταμιευτήρα) γύρω από την λίμνη, επί της ουσίας τους διώχνει από τα σπίτια τους.

Εάν δηλαδή ένας αγροτοκτηνοτρόφος κάπου στην Ελλάδα έχει να σκεφτεί το βράδυ πριν κοιμηθεί τρία ζητήματα αναφορικά με την επιβίωση του, ο αντίστοιχος στην Δωρίδα έχει να σκεφτεί πολλαπλάσια. Και εάν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει τις εξελίξεις του τομέα του και στραφεί προς την βιολογική γεωργία ή κτηνοτροφία, το υπερβολικό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις πληρωμών των επιδοτήσεων γιγαντώνει την αβεβαιότητα.

Καταλήγουμε στον ίδιο παρονομαστή. Το κράτος δεν επιτελεί τον σκοπό του. Τρομάζει, αμελεί, δεν διευκολύνει και τελικά αποθαρρύνει τους αγροτοκτηνοτρόφους να δράσουν. Και το παράδειγμα των αγροτοκτηνοτρόφων της ορεινής Δωρίδας είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής αμέλειας. Προφανώς και οι ντόπιοι αντιλαμβάνονται την σημασία της διοχέτευσης καθαρού νερού στους συνέλληνες του λεκανοπεδίου. Και ούτε είχαν την ψευδαίσθηση ότι το κράτος θα ενημέρωνε τον Αττικό λαό για τον μαρασμό πολλών επαγγελματικών κλάδων μίας περιοχής, μετά την κατασκευή αυτού του σημαντικού κατά τα άλλα έργου. Είχαν όμως την ψευδαίσθηση, ότι το κράτος θα ανταπέδιδε με τρόπους που το ίδιο ξέρει και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του θα γνωστοποιούσαν, την αναπτυξιακή προοπτική του συγκεκριμένου τόπου. Που άκμαζε για αιώνες πίσω και εδώ και 40 χρόνια παρακμάζει. Και εάν το κράτος δεν μπορεί να το κάνει καταμεσής της κρίσης, ας νομοθετήσει ώστε να το κάνει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε που τόσα χρόνια εμπορεύεται έναν εθνικό πλούτο.

Σε γενικότερο επίπεδο βέβαια, πρέπει και οι ίδιοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μάθουν να λειτουργούν με κανόνες και να ακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους. Χρειάζεται μία άλλη φιλοσοφία και από τις δύο πλευρές. Μακριά από λαϊκιστές πολιτικούς ανεβασμένους σε τρακτέρ, αλλά και αγροτοκτηνοτρόφους με Porche Cayeene που εκβιάζουν πολιτικούς στα γραφεία τους.

Εν κατακλείδι, οι πολιτικοί πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα αυτιά τους στους οικογενειάρχες αγρότες και κτηνοτρόφους. Δίπλα στους μικρούς μαθαίνεις την αλήθεια που ψάχνεις. Εγώ τουλάχιστον εκεί την βρήκα.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής