Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ο Δήμος Δωρίδας αδελφοποιείται με τους Δήμους του Βύρωνα και του Μεσολογγίου

 Στην αδελφοποίηση με τους Δήμους του Βύρωνα Αττικής και του Μεσολογγίου προχωρά ο Δήμος Δωρίδας με απόφαση που θα πάρει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του.

Είναι μια ιστορική απόφαση αφού με την αδελφοποίηση και την διασύνδεση με τους Δήμους αυτούς θα υπάρξει  ένα ευρύ πεδίο ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας και υλοποίησης κοινών δράσεων σε σειρά πεδίων, όπως του πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, τουρισμού κ.ά.

Τις σχετικές εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνει ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Αντωνόπουλος που σύμφωνα με το κείμενο που παρέδωσε προς τους Δημοτικούς Συμβούλους αναφέρει:

Για τον Δήμο Βύρωνα

Ο εισηγητής των αδελφοποιήσεων Κ.Αντωνόπουλος
Η Δωρίδα μετά τον πρώτο και κυρίως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την μετανάστευση των κατοίκων της στο εξωτερικό και κυρίως στο εσωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της, με οδυνηρές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξή της.

Οι νέες και οι νέοι της Δωρίδας κατευθύνθηκαν προς αναζήτηση εργασίας και σπουδών, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Στον Βύρωνα και το Παγκράτι εγκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος τους.

Σήμερα στο Βύρωνα κατοικούν, εργάζονται, δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες και συμμετέχουν στα δημοτικά και πολιτικά δρώμενα, κλπ, χιλιάδες Δωριείς και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, για τον οποίο αισθανόμαστε το Δήμο Βύρωνα ως αδελφό Δήμο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα οι Δωριείς εξέλεγαν πάντα Δημοτικούς Συμβούλους, ως απόδειξη του ενδιαφέροντος τους για την πόλη που επέλεξαν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν. Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα είναι εκλεγμένοι τέσσερις (4) Δημοτικοί Σύμβουλοι, με καταγωγή από τη Δωρίδα. 

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ
ΔΗΜΩΝ  ΔΩΡΙΔΟΣ και ΒΥΡΩΝΑ

Οι Δήμοι Δωρίδος και Βύρωνα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες του Κατασκηνωτικού Κέντρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου», που έχει δημιουργηθεί σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, στην Τοπική Κοινότητα Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος.

Το κατασκηνωτικό κέντρο έχει ως εμπνευστές και δημιουργούς, τους παλαιούς προσκόπους Βύρωνα, που εκφράζονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  «Άρης Κωνσταντόγλου».

Στις εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού κέντρου θα φιλοξενούνται πρόσωπα από το Δήμο Βύρωνα όπως,  πρόσκοποι, παιδιά με μικρό οικογενειακό εισόδημα, συνοδοί, μαθητές σχολείων, μέλη φορέων από τον Βύρωνα, καθώς και παιδιά από το Δήμο Δωρίδος ανεξάρτητα από την προσκοπική ιδιότητα, προς το σκοπό σύσφιξης των σχέσεων των νέων ανθρώπων από τους δύο Δήμους.

Μέσα από τις δραστηριότητες του κατασκηνωτικού κέντρου οι νέοι του Βύρωνα θα γνωρίσουν τη Δωρίδα, αφού έχουν ως σκοπό τις εκδρομές στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωρίδος, για προσκοπικές δραστηριότητες, για συμμετοχή σε  πολιτιστικές δράσεις των τοπικών συλλόγων, καθώς και σε συναφείς δράσεις του Δήμου. Επίσης θα αναπτύξουν και θαλάσσιες δραστηριότητες, κολύμπι, κλπ στις παραλίες της Δωρίδας. Ήδη για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βύρωνα αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Δωρίδος ενός λεωφορείου 20 θέσεων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου» θέλοντας να τιμήσει τους δύο Δήμους έχει συμπεριλάβει στο καταστατικό του διάταξη με την οποία σε περίπτωση διάλυσής του,  η περιουσία του περιέρχεται στους Δήμους Βύρωνα και Δωρίδος σε ποσοστό 50% για τον καθένα. Εμείς βέβαια ευχόμαστε να συνεχίσουν την πολυποίκιλη και δημιουργική δράση τους και θα τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο.   

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που εκλέχθηκαν οι 2 νέες Δημοτικές αρχές και με αφορμή το παραπάνω αναφερόμενο κατασκηνωτικό κέντρο, έχουν γίνει ήδη 3 συναντήσεις των 2 Δημάρχων και αντιπροσωπειών των 2 Δήμων, τόσο στην Δωρίδα όσο και στο Βύρωνα, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας.

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα δώσει την ευκαιρία σε μελετητές και ερευνητές, να μελετήσουν σε βάθος, ιστορικά, λαογραφικά, κ.ά στοιχεία που τους συνδέουν. Επίσης να μελετήσουν τα σύγχρονα κοινά στοιχεία που εστιάζονται στην μόνιμη διαμονή χιλιάδων  καταγόμενων από την Δωρίδα, στο Δήμο Βύρωνα. Τη συμμετοχή τους στα διοικητικά κέντρα, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις, σε δραστηριότητες του  ιδιωτικού τομέα και γενικά στα κέντρα αποφάσεων που συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης του Δήμου Βύρωνα, με αντίκτυπο στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, και κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με τη ζωή και ανάπτυξη της πόλης που τους φιλοξενεί. Τέλος θα δώσει την ευκαιρία στους δύο Δήμους να αναπτύξουν κοινές δράσεις προς όφελος των κατοίκων τους.

Για τον Δήμο Μεσολογγίου

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, οι οπλαρχηγοί της Δωρίδας στέλνουν ένοπλα τμήματα για την ενίσχυση της άμυνας του. Ο Τριαντάφυλλος Αποκορίτης από την Ποτιδάνια με 200 μαχητές από τα χωριά της Δωρίδας, με νυχτερινή ενέργεια μπαίνει μέσα στο Μεσολόγγι και ενισχύει τη φρουρά του (18 Ιανουαρίου 1826). Το ίδιο κάνει και ο Κώστας Καλύβας, υπαρχηγός του Αρτοτινού οπλαρχηγού Σκαλτσοδήμου, με Δωριείς από τα βόρεια χωριά της Δωρίδας, μετά από σπουδαία μάχη στην Κλείσοβα.

Οι Δωριείς μαχητές πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, υπερασπιζόμενοι την ιδέα της Ελευθερίας μέσω της υπεράσπισης του Μεσολογγίου. Συγκαταλέγονται και αυτοί στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, που υμνεί κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, που αγωνίζεται για αυτή την ιδέα σε κάθε εποχή, ανεξάρτητα από ποιούς πολιορκείται.

 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ
ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου, αρκετά τμήματα των υπερασπιστών του, αποδεκατισμένα, εξασθενημένα και καταπονημένα, κινήθηκαν ανατολικά προς την περιοχή της Δωρίδας, με στόχο να βρουν εκεί καταφύγιο ή να κινηθούν προς Σάλωνα και αλλού.

Αρκετοί εγκαταστάθηκαν στα βόρεια χωριά της Δωρίδας, όπως Αρτοτίνα, Πενταγιούς, κ.ά και οι υπόλοιποι προχώρησαν προς Σάλωνα και άλλες κατευθύνσεις.

Μέρος των τμημάτων αυτών έφτασε στο Λιδωρίκι πρωτεύουσα της Δωρίδας, όπου έτυχαν θερμής φιλοξενίας. Στο Λιδωρίκι μπόρεσαν να ανασυγκροτηθούν, να περιποιηθούν τους τραυματίες και τους πλέον εξασθενισμένους μαχητές, και γενικά να αναπαυθούν από τις απίστευτες ταλαιπωρίες. Η παραμονή τους στο Λιδωρίκι και η φιλοξενία των Δωριέων ήταν τέτοια, ώστε ενέπνευσε έγκριτους λόγιους της εποχής και με ποιητικά τους έργα, απέδωσαν στη δημοτική παράδοση αυτά τα γεγονότα.

Ο Γεώργιος Τερτσέτης, (1800 – 1874), Δικαστής και Λόγιος  αναφέρει στο ποίημά του «Ο χορός των οπλαρχηγών και η νύχτα του Μαΐου», ότι έστησαν μαζί με τους ντόπιους «καλόν χορόν», όχι για να γλεντήσουν, αλλά «δια να δώσουνε θάρρος εις την πατρίδα, πως όσο και αν εμείνανε λίγα τα παλληκάρια, τα στήθη τους δεν δείλιασαν, στους φόνους και στο αίμα και χαίρονται και τραγουδούν σαν τις καλές τις μέρες», αναβιώνοντας ένα πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο.

Ο Γεώργιος Τερτσέτης, ήταν Έλληνας αγωνιστής της επανάστασης του 1821, ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, απομνημονευματογράφος και νομικός. Το 1832 διορίστηκε από την Αντιβασιλεία μέλος του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου που δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.ά. Ο Τερτσέτης τότε μαζί με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη γνωρίζοντας πολύ καλά την αθωότητα των κατηγορουμένων, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο με  αποκεφαλισμό για εσχάτη προδοσία. Η κίνησή αυτή προκάλεσε την οριστική τους παύση, τη φυλάκιση και την άγρια κακοποίησή τους από την Αντιβασιλεία.

Το γεγονός ότι το πέρασμα των υπερασπιστών του Μεσολογγίου από το Λιδωρίκι, η παραμονή τους εκεί, η θερμή υποδοχή και φιλοξενία και τέλος ο χορός των οπλαρχηγών, αποτυπώθηκε από ένα λόγιο του διαμετρήματος Γεωργίου Τερτσέτη, φανερώνει τον αντίκτυπο που είχε την εποχή εκείνη στους Έλληνες αγωνιστές, το πέρασμα των υπερασπιστών του Μεσολογγίου από τη Δωρίδα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς στίχους του ποιήματος), που πρωτοδημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου, στο φύλλο αριθ 15, της «Εθνικής Εφημερίδας, στο Ναύπλιο.

«Ώ χιονισμένε Παρνασσέ, σπηλιές στο Λιδορίκι,
σείς είδετε καλόν χορόν άπ’ άνδρες και γυναίκες.
Όμορφονιές καί γέροντες κι ανδρειωμένοι νέοι,
στένουν ζωνάρι ένα χορό και εύμορφα τραγουδούνε,
κι οι νιές όπου χορεύουνε φορούν άνδρίκια ρούχα,
καί μ’  άρματα πλακώνουνε τά τρυφερά βυζιά τους.
Είναι τα Έλληνοπαιδα πού απ’ το Μισολόγγι,
μέ τά σπαθιά τους γλύτωσαν στής νύχτας τό φεγγάρι,
καί τώρα στενούνε χορό, ψηλά στο Λιδορίκι.
Χορεύουν να ημερώσουνε την λύπη της καρδιάς τους,
πώς πλιά δέν θέλει, μεταϊδούν τούς νιούς πού εχαθήκαν
χορεύουν δια νά δώσουνε θάρρος εις την πατρίδα,
πώς όσο κι αν εμείνανε λίγα τά παλληκάρια,
τα στήθη τους δεν δείλιασαν στους φόνους κα στο αίμα,
καί χαίρονται καί τραγουδούν σαν στές καλές ήμερες.»

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης (1867 – 1945), ο επαχτίτης λόγιος, εμπνεύστηκε και αυτός, σε διαφορετικό χρόνο, από το αντάμωμα των Δωριέων Λιδωρικιωτών και των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και το αποδίδει με μοναδικό τρόπο. Το γεγονός ότι το ποίημα αυτό γράφτηκε πολλά χρόνια μετά από το αντάμωμα, αποδεικνύει τη σημαντικότητα του και τη διατήρησή του στη μνήμη του λαού και των λογίων της εποχής.

«Της Έξοδος τ' αντίβροντο γέμισε των βουνών τα κάρκαρα,
λιάκουρες και κλεισούρες αντιβουίσαν ,
κι' οι κρυμμένοι χωριανοί βγήκανε τέλος
από τους κρυψώνες τους
και τρέξαν από πίσω στο συμπεθερικό,
σα διψασμένα αγρίμια,να ρωτήσουν και να μάθουν.

Τους προφτάσανε πολλοί στο Λιδωρίκι.
Εκεί, μπρος στ' αχνισμένα λείψανα, που δείχνουν της ζωής τη φλόγα μες΄τα μάτια τους να θαμποσβήνει σα μακρυσμένο απόβραδο,
οι χωριανοί λησμονήσαν και το ρώτημα και το άκουσμα.
Άλλοι λειψό ψωμί ζυμώσαν, άλλοι ψήσαν αρνάκι τρυφερό,
άλλοι ξετρυπώσαν τ' αντιψύχι του παλιού κρασιού
και στρώσαν το τραπέζι, όλο δαφνόμυρτα,
και μοίρασαν το φαί,
λίγο από λίγο, κι' ενώ τους βλέπουνε να τρώνε,
μένουν αυτοί γονατιστοί και κλαίνε.
Δες όμως και τι θάμα ήταν αυτό.
Όχι σαν ηλιοβασίλεμα που φεύγει,
μα σαν κοντινή ανατολή η ζωή γυρίζει στη ματιά τους.
Το χαμόγελό τους μοιάζει με του Αυγερινού το πρωτοχάραμα,
και ξαφνικά λάμπει στο μέτωπό τους
τ' άγιο αστέρι το λαμπρό.
Είναι του Μεσολογγιού η θύμηση η γλυκειά
που ξαναγύρισε κι' έφεξε γύρω.
Σηκώνονται απ' το τραπέζι το λιτό.
Άντρες - γυναίκες σιάζουν τ' αχτένιστα μαλλιά,
σφίγγουν τη μέση, χεροπιάνονται όλοι νιάτα,
από θείο πιοτό γεμάτη την καρδιά.
Ένας σουλιώτης , που' κρυβε στα στήθια τη σημαία
του Μεσολογγιού, την ξετυλίγει, την κρεμάει απ' ένα κλάδο.
Δεν είναι πια σημαία του πολέμου αυτή,
φλάμπουρο είναι γάμου,
και κάνει τη χαρά του το λυπημένο συμπεθερικό,
και παίρνει τη λαχτάρα
της ζωής για νύφη, νύφη μια και μόνη.
Ο λόγος ο στοματικός, που φύλαξε
του θείου αυτού χορού το θάμα,
λησμόνησε για το τραγούδι να μας πει ,
 που είπαν οι χορευτάδες.
Μα θα'πρεπε τέτοιο τραγούδι στόμα
ανθρώπου να μη το ξανατραγουδήσει.
Θα ' πρεπε μονάχα σ' άγιο βήμα,
που δεν τό'χτισε χέρι ανθρώπινο,
εκεί που προσκυνιέται κι΄ο ήχος του
να μοιράζεται σαν από δισκοπότηρο,
με τη σταλαματιά, σα γάργαρο νερό
μαργαριτάρι σε φρυγμένα στόματα.»

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης γεννήθηκε στη Ναύπακτο. Η κυριότερη συμβολή του ήταν οι μεγάλες ιστοριοδιφικές έρευνες που διεξήγαγε, διασώζοντας αρχεία, πολύτιμα απομνημονεύματα αγωνιστών και έγγραφα για την επανάσταση του 1821.

Το σπουδαιότερο του επίτευγμα, που ίσως καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λαϊκή πρόσληψη για το 1821 μέχρι τις μέρες μας, ήταν η εύρεση και η δημοσίευση το 1907 των απομνημονευμάτων του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, που γεννήθηκε στον Αβορίτη  Κροκυλείου Δωρίδος.

Μελετώντας κάποια αρχεία υποψιάστηκε ότι ο Μακρυγιάννης πρέπει να είχε καταγράψει τα απομνημονεύματα του. Απευθύνθηκε στον Κίτσο Μακρυγιάννη και του ζήτησε να ψάξει, μήπως ο πατέρας του είχε κρατήσει κρυμμένα χειρόγραφα.

Πραγματικά μετά από έρευνα, βρέθηκε το χειρόγραφο σε έναν τενεκέ στο υπόγειο του σπιτιού του Κίτσου Μακρυγιάννη και ο Βλαχογιάννης ανέλαβε το δύσκολο έργο να το επεξεργαστεί. Στο πρωτότυπο δεν υπάρχουν τόνοι και σημεία στίξεως και ο Βλαχογιάννης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την πιστή απόδοση του περιεχομένου. Το έργο εκδόθηκε πρώτη φορά στα 1907.

Άλλα τμήματα Δωριέων υπερασπιστών του Μεσολογγίου με  τους οπλαρχηγούς της Δωρίδας Τριαντάφυλλο Αποκορίτη και Κώστα Καλύβα και τους ελάχιστους εναπομείναντες άνδρες τους επέστρεψαν στη Δωρίδα και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, όπου ο Καραϊσκάκης οργάνωσε νέα γραμμή άμυνας, στέλνοντας αποσπάσματα επαναστατών σε επίκαιρες θέσεις εναντίον του περάσματος του Κιουταχή.

Ο Κιουταχής έστειλε τον περιώνυμο Μουστάμπεη και τον Κεχαγιάμπεη με πολλούς Τουρκαλβανούς (αναφέρεται δύναμη 4.000 ανδρών). Στόχος των Τούρκων ήταν να καταλάβουν τη Μονή (όπου είχαν καταφύγει τμήματα Ελλήνων μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου και πολλοί οπλαρχηγοί, όπως ο Κίτσος Τζαβέλας, κ.ά) για να εγκαταστήσουν φρουρά.

Η πολιορκία άρχισε τα χαράματα της 20ής Μαΐου 1826, αλλά οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των Τούρκων να καταλάβουν τη Μονή, απέτυχαν με μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Η πολιορκία κράτησε ημέρες, ωστόσο οι Τούρκοι αδυνατούσαν να καταλάβουν το μοναστήρι. Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες εκπόρθησης των οχυρώσεών του χωρίς επιτυχία, αποφάσισαν μυστικά να σκάψουν υπόγεια, κάτω από τη μονή, με σκοπό να την ανατινάξουν. Το μυστικό τους προδόθηκε, στους μοναχούς και στις 26 Μαΐου οι πολιορκημένοι, αποφάσισαν έξοδο και έτσι εξόρμησαν τα μεσάνυχτα με το σπαθί στο χέρι.

Οι Τούρκοι κατόπιν τοποθέτησαν δυναμίτη στις υπόγειες στοές και ανατίναξαν το μοναστήρι, το οποίο όμως ανοικοδομήθηκε μετά από 5 χρόνια, το 1831 από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077 και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης».

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Η ιστορική σχέση των δύο περιοχών θεωρείται δεδομένη και ο Δήμος Δωρίδος στέλνει κάθε χρόνο εκπροσώπους του στις εκδηλώσεις για την έξοδο του Μεσολογγίου.

Στις νεότερες εποχές οι κτηνοτρόφοι της βορειοδυτικής Δωρίδας και κυρίως της Αρτοτίνας, για πολλές δεκαετίες,  μετακινούσαν τα παραγωγικά ζώα τους το χειμώνα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου και το καλοκαίρι τα επέστρεφαν στα λιβάδια των Βαρδουσίων.  Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να διαθέτουν δύο σπίτια, ένα για κάθε εποχή. Οι περισσότεροι προσδιόριζαν την καταγωγή τους και από τις δύο περιοχές με ιδιαίτερη υπερηφάνεια.

Επακόλουθο αυτής της σχέσης ήταν η σταδιακή μόνιμη εγκατάσταση Δωριέων, κυρίως Αρτοτινών στο Μεσολόγγι.

Το έτος 1987 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αρτοτινών Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος  με την αριθμ. 39/16-12-1987 απόφαση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Σήμερα οι Αρτοτινοί  αποτελούν σημαντικό μόνιμο τμήμα της κοινωνίας του Μεσολογγίου και υπολογίζεται ότι αριθμούν 1.000 και πλέον άτομα. Οι Δωριείς Αρτοτινοί συμπατριώτες μας συμμετέχουν ενεργά  στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, κλπ, ζωή του Δήμου της Ιερά Πόλεως του Μεσολογγίου.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν ξεχνούν τις καταβολές και τη γενέθλια γη τους. Κάθε χρόνο διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην Αρτοτίνα μαζί με Μεσολογγίτες, σφραγίζοντας κάθε χρόνο το συμβόλαιο αίματος και τιμής που συνδέει τις ηρωικές αυτές περιοχές.

Τα Διάκεια, προς τιμή του τέκνου της Αρτοτίνας Αθανασίου Διάκου, είναι η κορυφαία εκδήλωση μνήμης στη Βορειοδυτική Δωρίδα.

Η γιορτή των μελισσοκόμων Δωρίδας και Μεσολογγίου, στην Αρτοτίνα, καθιερώθηκε από το έτος 2011, ως θεσμός συνδιοργάνωσης των μελισσοκόμων Δωρίδας και Μεσολογγίου, που μελισσοκομούν επί σειρά ετών και στις δύο περιοχές.   

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα δώσει την ευκαιρία σε μελετητές και ερευνητές, να μελετήσουν σε βάθος, ιστορικά, λαογραφικά, κ.ά στοιχεία που τους συνδέουν. Επίσης να μελετήσουν τα σύγχρονα κοινά στοιχεία που εστιάζονται στην μόνιμη διαμονή μεγάλου αριθμού καταγόμενων από την Δωρίδα, κυρίως από την Κοινότητα Αρτοτίνας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Τη συμμετοχή τους στα διοικητικά κέντρα, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην αυτοδιοίκηση, στον επιχειρηματικό κλάδο, σε δραστηριότητες του  ιδιωτικού τομέα και γενικά στα κέντρα αποφάσεων που συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης του Δήμου, με αντίκτυπο στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, και κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με τη ζωή και ανάπτυξη της πόλης.  

Δύσκολο παιχνίδι εκτός για τον Απόλλωνα και για τη Γλυφάδα εντός με τον Φωκικό

Ντέρμπυ στο Λιδωρίκι του Αετού με τον Απόλλωνα Δελφών και στη Δεσφίνα του Δωρικού Μαλαμάτων με τον Ησαΐα

 Του Τάσου Τσόλκα


Στη προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος φτάσαμε και οι ομάδες δίνουν αγώνες γοήτρου περισσότερο αφού ο πρωταθλητής Αστέρας Ιτέας έχει αναδειχθεί ήδη από την προηγούμενη αγωνιστική και του χρόνου θα παίξει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.


Ο Απόλλων Ευπαλίου θα αγωνιστεί στην Άμφισσα κόντρα στον πάντα υπολογίσιμο Αμφισσαϊκό θέλοντας να πάρει τη νίκη και να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση.

Το ίδιο θα επιδιώξει και ο Φωκικός Άμφισσας στη Γλυφάδα εναντίον της Ένωσης περιμένοντας το στραβοπάτημα του Απόλλωνα Ευπαλίου.

Ντέρμπυ όμως δίνει και ο Δωρικός Μαλαμάτων στην Δεσφίνα απέναντι στον Ησαΐα διεκδικώντας τη νίκη και ένα καλλίτερο πλασάρισμα στη σειρά της βαθμολογίας.

Στο ντέρμπυ των ουραγών στο Λιδωρίκι ο Αετός αναμένεται έστω και δύσκολα να πάρει την νίκη από τον ισόβαθμό του Απόλλωνα Δελφών.

Τέλος η Τολοφώνα Ερατεινής θα εκδράμει στην Άμφισσα για να αγωνιστεί με την τοπική Ακαδημία.

Αναλυτικά οι αγώνες του Σαββατοκύριακου
για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΪΟΥ           ΩΡΑ 17:00
Αμφισσαϊκός - Απόλλων Ευπαλίου
Ησαΐας Δεσφίνας - Δωρικός Μαλαμάτων
Ακαδημία Άμφισσας - Τολοφώνα Ερατεινή 


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ              ΩΡΑ 17:00
Αετός Λιδωρικίου - Απόλλων Δελφών
Κρισσαίος Χρισσού - Αστέρας Ιτέας
Ένωση Γλυφάδας - Φωκικός Άμφισσας
Ολυμπιακός Κίρρας - Διαγόρας Πολυδρόσου    0 - 3 ά.α
Ρεπό έχει η Ακαδημία Ιτέας


Στον αγώνα Κρισσαίου Χρισσού - Αστέρα Ιτέας θα γίνει και η τελετή απονομής του πρωταθλήματος στον Αστέρα Ιτέας, γιατί ο Αστέρας τελειώνει τους αγώνες του, αφού την τελευταία αγωνιστική είχε αγώνα με τον Ολυμπιακό Κίρρας που έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     28η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                          73   107 - 07 
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ *            67     88 - 26
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *                65     88 - 13
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *        49     62 - 32                         
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                        42     59 - 55
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                 39     54 - 52                             
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                       39     49 - 42                            
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *        38      48 - 52
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *            38      40 - 51
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                            37      51 - 60     
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                 31      40 - 49
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ *                 22      29 - 71        
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *               22      25 - 79
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *         13      29 - 82              
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *             -6        5 - 93
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Μέτρα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης

Του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου *

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), με τη στάση της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επιλογές στελεχών και το Ισλαμικό Τέμενος στην Αθήνα, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι βάζει το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον.


Το αφήγημα της Κυβέρνησης για τη μετατροπή του συλλόγου διδασκόντων σε εκλεκτορικό σώμα ακυρώθηκε από το ΣτΕ και οι θητείες στα στελέχη της εκπαίδευσης δεν πέρασαν με τη δική μας αντίδραση.

Με τις προτάσεις και τις τροπολογίες που καταθέσαμε, έγιναν νομοτεχνικές βελτιώσεις και λύθηκαν ζητήματα όπως: Οι θητείες, η μείωση της προϋπόθεσης συμμετοχής στα 8 χρόνια, η υποβολή δήλωσης προτίμησης μετά τη συνέντευξη, η προσμέτρηση διδακτικής υπηρεσίας για τα στελέχη της εκπαίδευσης επί θητεία και η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης.

Η αταλάντευτη και καθαρή στάση μας για το Ισλαμικό Τέμενος από την πρώτη στιγμή έσωσε την παρτίδα, προκειμένου να έρθει το συγκεκριμένο άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή.

Αποκαλύφθηκε η αστάθεια της κυβερνησιμότητας και αναδείχτηκε ο κυρίαρχος ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο χώρο της κεντροαριστεράς σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τη Βουλή, για να ανατρέψουμε το δίπολο της κρίσης και να οδηγήσουμε τη χώρας μας στην ανάπτυξη με σχέδιο για την Ελλάδα.

* Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, είναι βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ και Εισηγητής στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας 

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

"Ανοιχτές πόρτες" στα οινοποιεία Στερεάς

Τα οινοποιεία όλης της Ελλάδος ανοίγουν τις πόρτες τους στις 27 και 28 Μάιου 2017 και σας προσκαλούν σε ένα μεθυστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων.

Ξενάγηση στα αμπέλι, στα χώρο παραγωγής, στην κάβα, γευστική δοκιμή των κρασιών, εκδηλώσεις και εκπλήξεις είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στα οινοποιεία.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) συμμετέχει στην πανελλαδική εκδήλωση ‘Ανοιχτές Πόρτες 2017’ και καλεί όλους τους οινόφιλους να επισκεφτούν τα μέλη της, να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς και να δοκιμάσουν τα μεγάλα κρασιά των βουνών της Κεντρικής Ελλάδος.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στους Δρόμους του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας, να ξεναγηθεί στις ομορφιές των επισκέψιμων οινοποιείων της, να χαρεί το ελληνικό κρασί στον φυσικό του χώρο και να προμηθευτεί τα κρασιά των οινοποιείων που συμμετέχουν σε ελκυστικές τιμές.

Τις Ανοιχτές Πόρτες 2017 στηρίζει για μια ακόμα φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
2 ΧΛΜ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ,ΘΕΣΗ ΧΟΛΕΒΑΙΝΑ www.enoake.gr info@enoake.gr
   
Ωράριο Λειτουργίας : 11π.μ – 19μ.μ - Είσοδος Ελεύθερη 

 • Δρόμοι του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδος
Επισκέψιμα οινοποιεία :
 · Δρόμοι του Κρασιού της Ριτσώνας
Αμπελώνες Τζιβάνη BIO WINES ,τηλ. 2102533000 , 6974040444 http://www.tzivaniwines.gr/
Κτήμα Πετρήεσσα τηλ 2221031086 , http://www.petriessa.gr/
 
· Δρόμοι του Κρασιού της Δίρφης
Κτήμα Αβαντίς ,τηλ. 2221055350, http://www.avantisestate.gr/
Lykos Winery ,τηλ. 2229068222 , http://lykoswines.gr/
· Δρόμοι του κρασιού του Τελεθρίου
Vrinioti Wines τηλ.2226032429, http://vriniotiwines.gr/
Koutsogiorgakis Winery τηλ.6973346031 , http://istiaia-wines.gr/
· Δρόμοι του Κρασιού του Ελικώνα
Θηβαϊκή Γή ,τηλ. 2262062246 , http://www.thivaikigi.gr/
Κτήμα Μουσών ,τηλ. 2262067290 , http://www.musesestate.com/
Samartzis Wines ,τηλ. 2262067009 , http://www.samartziswines.gr/
Οινοποιεία Αγάτσα τηλ. 2262025696 , http://oinos-agatsa.blogspot.gr/
 
ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
2 ΧΛΜ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ,ΘΕΣΗ ΧΟΛΕΒΑΙΝΑ www.enoake.gr info@enoake.gr   
· Δρόμοι του Κρασιού του Κιθαιρώνα 
Gikas Winery ,τηλ. 2106634595 , Σπάτα Αττικής , www.gikaswinery.gr
· Δρόμοι του Κρασιού της Κοιλάδας Αταλάντης
Κτήμα Χατζημιχάλη τηλ. 2233080324, 2108075512 , www.hatzimichalis.gr
Κύκλοι Οίνου τηλ. 2233092080 , www.circlesofwine.com
Κτήμα Παπουτσή τηλ 2233022508 , 
· Δρόμοι του Κρασιού του Παρνασσού
Argyriou Winery - Αμπελώνες Παρνασσού , τηλ. 2234029616, www.argyriouwinery.eu
· Δρόμοι του Κρασιού του Αχινού Στυλίδας
La Tour Melas - τηλ. 6944756556 , http://latourmelas.com
· Δρόμοι του Κρασιού της Θεσσαλίας
Οινοποιία Ελασσόνας ,τηλ. 2493024942 , http://www.elassonawine.gr
Κτήμα Ζαφειράκη ,τηλ . 2492025280 , http:// www.domainezafeirakis.gr
Κτήμα Δ. Μίγας , τηλ 2492025215 , 6932560880, http://www.domaine-migas.gr/
· Δρόμοι του Κρασιού των Μετεώρων
Τσιλιλής - Κτήμα Θεόπετρα τηλ. 2431085885 , http://www.tsililis.gr/  

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει η ψαλίδα, μεταξύ ΝΔ 30% και του ΣΥΡΙΖΑ 17%

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, για λογαριασμό του Action24.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά η ΝΔ συγκεντρώνει 30% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας την διαφορά των δύο κομμάτων κατά μία μονάδα συγκριτικά με τη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% και το ΚΚΕ με 6%. Εκτός βουλής μένουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με 1,5% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 2%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανεβαίνει στο 14% καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 33% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντριπτική είναι η διαφορά (47 μονάδες) υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης: Η ΝΔ εκτιμάται σε ποσοστό 64% έναντι 17% που εκτιμούν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (34%) με διαφορά 15 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα (19%). «Κανένας από τους δύο» απαντά το 43%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:
 • ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        30%
 • ΣΥΡΙΖΑ                              17%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                    7%
 • ΠΑΣΟΚ - ΔΗ ΣΥ               6,5%
 • ΚΚΕ                                     6%
 • ΠΟΤΑΜΙ                            1,5%
 • ΑΝ ΕΛ                                1,5%
 • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ        1,5%
 • ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ            1%
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ                       1%
 • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ   2%
 • ΕΠΑΜ                                 1%
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ           1,5%
 
 
  
 

Το πρόγραμμα εκδήλωσης του Συλλόγου της Τολοφώνας με Μπαλέτο και χορούςΕνημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα για τα αντισταθμιστικά της λίμνης του Μόρνου

Οι δυνατότητες διεκδίκηση αντισταθμιστικών-ανταποδοτικών ωφελημάτων από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου θα παρουσιαστούν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιούν η Δωρική Αδελφότητα και ο Δήμος Δωρίδας την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 από 18:00 – 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη 1α, Αθήνα).

Η εκδήλωση έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης παρουσίασης και δημόσιου διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 10.3.2017 στο Λιδωρίκι, που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι και οι πολίτες της Δωρίδας στην Αττική για την πορεία των διεκδικήσεων αντισταθμιστικών / ανταποδοτικών ωφελημάτων από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου εντός του εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει ενημέρωση – διάλογο, απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατασκευής της λίμνης στην περιοχή, σύντομη ιστορική αναδρομή των ενεργειών διεκδίκησης, διευκρινίσεις για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και τις δυνατότητες παρέμβασης με συντονισμένες ενέργειες για τα δίκαια και πάγια αιτήματα προς την Πολιτεία αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος θα εκδοθεί Ψήφισμα. 

Χαμένη ευκαιρία

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *


Μπορεί για τον πρωθυπουργό ο καιρός που περνά να είναι ευχάριστος. Έχει πλέον συνηθίσει το μαρμάρινο πάτωμα στο φουαγιέ του Μαξίμου, τη λιμουζίνα, τη φρουρά και τους ανοικτούς δρόμους, την αίσθηση αυτή της εξουσίας που σε κάνει να νιώθεις διαφορετικός.

Οι μέρες κυλούν ευχάριστα στη σκέψη ότι κανείς μα κανείς δεν θα είχε ποτέ του φανταστεί ότι θα έφτανε το κόμμα του τόσο ψηλά και ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε την ύψιστη ευθύνη μεταξύ των αξιωμάτων που προβλέπει το συνταγματικό μας καθεστώς.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως κάθε μέρα που περνά χωρίς να έχει σηκώσει από τις πλάτες των συμπατριωτών του το βάρος της κρίσης είναι μια πολύ δύσκολη μέρα.

Μάλλον δεν υπάρχει κανείς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να εξηγήσει, παραστατικά και με στοιχεία, ότι μετά τις 15 του μήνα δεν μπαίνει άνθρωπος στα καταστήματα, οι τεχνίτες κοιτούν το τηλέφωνο που δεν κουδουνίζει, οι οικοδόμοι δεν βρίσκουν μεροκάματο και δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κυνηγούν όσους τους χρωστούν μήπως και εισπράξουν κάτι από τα χρεωστούμενα.

Είναι βεβαίως δύσκολο για κάποιον που προτού καθίσει σε κάποια από τις πολυθρόνες της πρώτης στα δεξιά αιθούσης του πρωθυπουργικού μεγάρου, είχε λίγο πολύ τις ίδιες συνήθειες. Άφιξη, με κάποια χρονική άνεση, στα κεντρικά της Κουμουνδούρου, καφές και ενημέρωση για όσα γράφονται στις εφημερίδες και τα σάιτ, υποχρεώσεις για ομιλίες, γκρίνιες και προειδοποιήσεις για συντροφικά μαχαιρώματα.

Μέχρις ότου ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, δεν είχε αφιερώσει χρόνο για να κατανοήσει τα περίπλοκα ζητήματα του δημόσιου λογιστικού, την αλληλεξάρτηση των οικονομικών παραγόντων, τη σημασία της εμπιστοσύνης και τις βαρύτατες συνέπειες ενός τραπεζικού κραχ που θα προκαλούσε η εμμονή στο «δεν πληρώνω» το οποίο ενεθάρρυνε και υποσχόταν.

Ούτε άλλωστε φρόντισε -αν δεν εμπόδιζε κιόλας- να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ομάδα στελεχών που θα κατανοούσε τον τρόπο διαπραγμάτευσης των τροϊκανών, θα είχε -έστω- διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» στα μνημόνια.

Τα στελέχη της πλειοψηφίας διαπραγματεύονται αδιαφορώντας για τον χρόνο που περνά χωρίς αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο προχθεσινό Γιούρογκρουπ χωρίς να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε μια απόφαση που θα έθετε τις βάσεις για την επιστροφή μιας κάποιας αισιοδοξίας. Μία ακόμη ευκαιρία, χάθηκε!

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ, με  καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

"Ιεροκήρυκας"… της Παναχαϊκής έχει γίνει ο Κώστας Κατσουράνης

"Ιεροκήρυκας" της Παναχαϊκής έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και τωρινός Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας Κώστας Κατσουράνης.


Χθες Τετάρτη, 24 Μαΐου επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στη Ναύπακτο.

Ξεναγήθηκε στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων και στη συνέχεια συνομίλησε με τους μαθητές, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στην αξία του αθλητισμού, παροτρύνοντας τα παιδιά να ασχοληθούν ενεργά μ’ αυτόν.

Μοίρασε αυτόγραφα και έπαιξε ποδόσφαιρο μαζί με τους μικρούς μαθητές στις αθλητικές εγκαταστάσεις (5Χ5) του Εκπαιδευτηρίου.

Ο Κατσουράνης ηγείται της Παναχαϊκής εδώ και ένα χρόνο από την θέση του Τεχνικού Διευθυντή που του εμπιστεύτηκε η «Παναχαϊκή Συμμαχία», ο όμιλος των Πατρινών επιχειρηματιών που έχει πάρει την ιδιοκτησία της ομάδας.


Πράγματι η δουλειά που γίνεται είναι σε υψηλό επίπεδο επαγγελματική και η ομάδα κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να ανέβει στη Β΄ Εθνική και βάζει πλώρη για ακόμα πιο ψηλά.

Ο Κατσουράνης που ξεκίνησε την πορεία του από την Παναχαϊκή, με τις τεράστιες εμπειρίες που έχει αποκτήσει ως παίκτης και αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ αλλά και της μεγάλης Μπενφίκα Πορτογαλίας υλοποιεί βήμα – βήμα ένα πρόγραμμα ώστε η ομάδα να οικοδομηθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα μεγάλων και σύγχρονων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών κλαμπ.

Εκτός όλων των άλλων τη χρονιά που πέρασε έχει επισκεφθεί δεκάδες δημοτικά σχολεία της Πάτρας, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, μιλώντας για τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, την μεγάλη ιστορία της Παναχαϊκής, υπογράφει αυτόγραφα και παίζει για λίγο ποδόσφαιρο με τα παιδιά.

Παράλληλα έχει καθιερώσει την ελεύθερη είσοδο στους αγώνες της Παναχαϊκής για όλα τα παιδιά μέχρι 12 ετών καθώς και στις γυναίκες.

Στόχος να αγαπήσουν την ομάδα οι μικροί φίλοι όχι μόνο της Πάτρας αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας. 

Με 16 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Με 16 θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος είναι τα εξής :

1. Επιλογή υδρονομέων άρδευσης στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

2. Περί παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας και του προαύλιου αυτού χώρου στον Οικισμό Παραλίας Σεργούλας, στην εκκλησιαστική επιτροπή Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας του Οικισμού Παραλίας Σεργούλας της Τ.Κ. Σεργούλας, κατά το έτος 2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

3. Ορισμός αναπληρωτή του τακτικού μέλους του Δήμου Δωρίδος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

4. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 24/253/2016 απόφασης Δ.Σ., για αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος

5. Έγκριση 1ου & Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου με τίτλο: «Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας ΔΕ Βαρδουσίων» και αριθ. μελέτης 03/2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

6. Έγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης και καθορισμός ανταλλάγματος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

7. Αποδοχή πίστωσης ποσού 77.400,00 € για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας Δήμου Δωρίδος έτους 2017 και κατανομή αυτής. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παλασκώνης Κωνσταντίνος)

8. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017 και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

9. Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επέκταση πλωτής μονάδας πάχυνσης κατά 10 στρέμματα (από 30 στρέμματα σε 40 στρέμματα), με παράλληλη αύξηση δυναμικότητας, υφιστάμενης πλωτής μονάδας πάχυνσης, στη θέση «Βαθειά Λιμάνια», Δ.Ε. Τολοφώνος, του Δήμου Δωρίδος Νομού Φωκίδας, της εταιρείας «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

10. Αποδοχή δωρεάς προτομής Σπυρίδωνος Μποκολίνη διατελέσαντος Δασκάλου στην Τ.Κ. Τρικόρφου και έγκριση τοποθέτησης σε δημοτικό χώρο της Τ.Κ. Τρικόρφου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

11. Επί αιτήσεως Ζησιάδη Κων/νου και πολιτών Παραλίας Πανόρμου, για κατασκευή μειωτήρων ταχύτητας οχημάτων (σαμαράκια) στον παραλιακό δρόμο της Τ.Κ. Πανόρμου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης

12. Μίσθωση ιδιωτικών χώρων στον οικισμό Χανίων Τ.Κ. Τριζονίων, για ελεύθερο χώρο στάθμευσης οχημάτων των επισκεπτών της νήσου Τριζονίων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

13. Διάθεση καυσόξυλων άνευ δημοπρασίας. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών Φλετούρης Κωνσταντίνος)

14. Συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος στην «Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος

15. Αδελφοποίηση του Δήμου Δωρίδος με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

16. Αδελφοποίηση του Δήμου Δωρίδος με το Δήμο Βύρωνα. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

Οι αποδοχές εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικών λογαριασμών

Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου και του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιουνίου 2017, με την οποία καθιερώνεται η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών.

Σε εργοδότες που τυχόν παραβούν την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό τους, θα επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα περιορίσει φαινόμενα μη καταβολής αποδοχών, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματικό έλεγχο και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Έντονη δραστηριότητα της Πυροσβεστικής

Εξειδικευμένη εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φωκίδας σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε πλοία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαΐου.

Η εκπαίδευση αυτή κρίθηκε αναγκαία όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας Αντιπύραρχος Σίμος Ηλ. Αποστόλου λόγω των σημαντικών λιμένων που υπάρχουν στη Φωκίδα.

Ειδικότερα στην εκπαίδευση συμμετείχε το προσωπικό από τα τμήματα Πυροσβεστικής Άμφισσας, Ιτέας, Λιδωρικίου και Πολυδρόσου και έγινε από τον Υποδιοικητή καθώς και τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πλωτών Μέσων του Αρχηγείου ΠΣ Πύραρχο Π/Κ Γκαναβία Δημήτριο και Πυραγό Π/Κ Καλτσή Σεραφείμ.

Τα αντικείμενα τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν:

1. Παρουσίαση Σχεδίου Επέμβασης-Διάσωσης σε Πλωτά Μέσα σε λιμένες περιοχής ευθύνης Π.Υ. Ιτέας
2. Fire Plan πλοίων, κατόψεις
3. Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης πλοίων
4. Νομοθεσία, διεθνές και εθνικό δίκαιο πλοίων
5. Διαδικασίες και ενέργειες ομάδων προσβολής
6. Μέτρα προστασίας πυροσβεστών κατά την επέμβαση σε πυρκαγιές πλοίων.


Επίσης στις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Άμφισσας προκειμένου να γίνει επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε θέματα πυρασφάλειας και αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων.

Μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν στην εκπαίδευση και αποκόμισαν χρήσιμες οδηγίες για την πυρασφάλεια κλειστών και ανοιχτών χώρων.