Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Είναι μια μεγάλη ιστορική πρόκληση...

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η ανάδειξη του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας θα είναι ασφαλώς η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη. Ο Μακρόν εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Γαλλίας στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και θα επαναλειτουργήσει τον γαλλογερμανικό άξονα, σε μια εποχή που ευρωπαϊκή ενότητα κλονίζεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ χωρών – δανειστών και δανειζομένων, από την λιτότητα, την απόσχιση της Βρετανίας, αλλά και το διχαστικό κλίμα που διαμορφώνει η κυβέρνηση Τραμπ.


Το γεγονός ότι ο Μακρόν ήταν ο κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκής υποψήφιος για την προεδρία, έναντι όλων των άλλων υποψηφίων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων περισσότερη αισιοδοξία για στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία, με ζητούμενο την ενίσχυση της Ευρώπης, οικονομικά και πολιτικά (κοινή άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό).

Ο κεντρώος υποψήφιος δείχνει πως έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν έχει ουσιαστικά κανένα μέλλον κατακερματισμένη μέσα στο πολύπλοκο και εξόχως ανταγωνιστικό πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον, όπου οι παραδοσιακές δομές και συμμαχίες γκρεμίζονται.

Με την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ρόλου της Γαλλίας, στον βαθμό ασφαλής στο βαθμό ασφαλώς που επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι προβλέψεις και οι προεκλογικές επαγγελίες, μπορεί πράγματι να ταρακουνηθεί και η Γερμανία από τη θέση του απρόθυμου όπως λέγεται ηγεμόνα- ότι είναι να συμβεί , πάντως, θα συμβεί μετά και τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Μακρόν υπό το πρίσμα αυτό, ήταν και είναι ο μόνος ή ο ικανότερος από όλους τους υποψήφιους ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει μια μεταβολή στο αυστηρό οικονομικό δόγμα της Γερμανίας για την Ευρώπη, βάζοντας τους Γερμανούς μπροστά στο στρατηγικό δίλημμα της συνοχής και της επιτάχυνσης της ενοποίησης ή της διάλυσης της Ευρώπης ως πολιτικά ενιαίας οντότητας.

Η Γαλλία ακόμα και με μια πιο αδύναμη σήμερα οικονομία, είναι το μόνο κράτος-μέλος που διαθέτει το βάρος να διαπραγματευτεί με τους Γερμανούς και να οδηγήσει σε μια συμβιβαστική αλλαγή της ατζέντας.

Εξάλλου η προοπτική αυτή είναι μονόδρομος για την ευρωπαϊκή επιβίωση και αυτό έχουν επίσης συνειδητοποιήσει ( προφανές κατά την γνώμη μας από τους χειρισμούς τους ) και η Άγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς, με δεδομένο ότι Γερμανία μπορεί να είναι μεγάλη ως δύναμη στην Ευρώπη, αλλά είναι μικρή για να μπορέσει να σταθεί πρωταγωνιστικά από μόνη της – χωρίς την Ευρώπη και τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ απέναντι στο παγκόσμιο παιχνίδι.

Με άλλα λόγια εάν ο Μακρόν εκλεγεί αύριο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, μπορεί να αναθερμάνει τη βασική ατμομηχανή της εξέλιξης και της ενοποίησης της Ευρώπης, τον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα, που σχεδόν έχει παραλύσει.

Να αναβιώσει ενδεχομένως μια πολύ παραγωγική παράδοση, την οποία υπηρέτησαν με συνέπεια για το συμφέρον της Ευρώπης τα γαλλογερμανικά δίδυμα Ζισκάρ ντ΄Εστέν - Χέλμουτ Σμιτ, Μιτεράν - Κολ, Σιράκ - Σρέντερ.

Μπορεί να φαίνονται όλα αυτά λίγο θεωρητικά και πολύ αισιόδοξα, αλλά μπορεί να συμβούν γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τα ευρωπαϊκά, μεγάλα και μικρά συμφέροντα. Είναι μια ιστορική πρόκληση…
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα

Εύκολο πρόγραμμα για Αστέρα και Φωκικό δύσκολο ταξίδι στο Πολύδροσο για Δωρικό

Του Τάσου Τσόλκα

Η μάχη για την πρωτιά μεταξύ Αστέρα Ιτέας και Φωκικού Άμφισσας συνεχίζεται, με εύκολο πρόγραμμα εντός έδρας και για τους δύο.

Να σημειώσουμε ότι ο Φωκικός έχει έναν αγώνα λιγότερο, όμως έχει να κάνει το ρεπό του και μειονεκτεί σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Αστέρα Ιτέας.

Ο Απόλλων Ευπαλίου κάνει το ρεπό του και ο Αετός Λιδωρικίου παίρνει άνευ αγώνα τους τρεις βαθμούς από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Κίρρας.

Δύσκολο απόγευμα θα έχει ο Δωρικός Μαλαμάτων στο Πολύδροσο απέναντι στον ισχυρό Διαγόρα ενώ η Ένωση Γλυφάδας παίζει στο γήπεδό της απέναντι στον πάντα υπολογίσιμο Κρισσαίο Χρισσού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής,

ΣΑΒΒΑΤΟ  6  ΜΑΪΟΥ        ΩΡΑ 17:00
Απόλλων Δελφών - Ησαΐας Δεσφίνας
Αμφισσαϊκός - Ακαδημία Άμφισσας
Διαγόρας Πολυδρόσου - Δωρικός Μαλαμάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ  7  ΜΑΪΟΥ          ΩΡΑ 17:00
Αστέρας Ιτέας - Τολοφώνα Ερατεινή
Φωκικός Άμφισσας - Ακαδημία Ιτέας
Ένωση Γλυφάδας - Κρισσαίος Χρισσού
Ολυμπιακός Κίρρας - Αετός Λιδορικίου    0-3 ά.α.
Ρεπό έχει ο Απόλλων Ευπαλίου


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     25η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                             64          84 - 08
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      61          79 - 13
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  58          78 - 23
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *           42          49 - 31 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                           39           52 - 45
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                    36           53 - 47
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *               35           38 - 42 

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *           31           36 - 45
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                          29           33 - 36 

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                               31          43 - 55
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                     28          35 - 44
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                        22           28 - 50 

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *                   19           20 - 65
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *             13           26 - 70
 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *                  -                 -
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Απόλλων Ευπαλίου, Δωρικός Μαλαμάτων, Φωκικός Άμφισσας, Αετός Λιδωρικίου, Απόλλων Δελφών και Ησαΐας Δεσφίνας έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Μείωση του τιμήματος ανταλλάγματος χρήσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Μειώνεται το ύψος του ανταλλάγματος χρήσης, για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Το τίμημα αυτό επιβάλλεται ως διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, εξαιτίας της αλλαγής χρήσης αυτών των εκτάσεων. Σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπέγραψαν οι Αναπληρωτές Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ καθορίζει το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007, ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

α) σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους)β) σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους,
γ) σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του νόμου 998/1979 ως ισχύει (χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις), το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.


Επιπλέον, για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, της τάξης του 10% της «αξίας δάσους», που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Οπότε, τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα.

Οι εκτάσεις προ του 1975 δεν υπόκεινται στη «δαπάνη αναδάσωσης».

Το αντάλλαγμα χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Η μείωση αυτή συμπληρώνει τη μείωση που προέβλεψε ο νόμος 4467/2017 στο κόστος εξαγοράς μιας έκτασης δασικού χαρακτήρα που άλλαξε χρήση για γεωργική εκμετάλλευση πριν το 1975, όπου προβλέπεται πια η καταβολή του ¼ της αντικειμενικής αξίας.

Με τον ίδιο νόμο έχουν επέλθει και σημαντικές βελτιώσεις των απαιτήσεων της αίτησης που υποβάλλουν στις Δασικές Υπηρεσίες οι αγρότες και καλλιεργητές, αφού δεν απαιτείται πια υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μεταξύ 1975-2007, εφόσον αυτές είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ σε όλες τις παραπάνω εκτάσεις επιτρέπεται πια η ύπαρξη μικροεγκαταστάσεων (υπόστεγα, μετρητές ΔΕΗ, δεξαμενές, γεωτρήσεις, κλπ) που εξυπηρετούν τη γεωργική καλλιέργεια. 

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Υποτροφίες από την Περιφέρεια Στερεάς

Την χορήγηση δύο υποτροφιών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης αποφάσισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) καθηγητή Σπυρίδωνα Φλογαΐτη.

Πρόκειται για τη χορήγηση υποτροφιών σε δύο συμμετέχοντες, που θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν από τον EPLO, και το κόστος τους θα καλυφθεί πλήρως από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιμόρφωση στα γνωστικά πεδία του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης καθώς και η εξοικείωση με έννοιες και εργαλεία της δημόσιας πολιτικής και των διεθνών σχέσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για τις υποτροφίες και το πρόγραμμα, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση. Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά παράλληλα να δημιουργεί και συνθήκες διεξόδου και ανάπτυξης μέσα στην κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που δίνει στους νέους της ευκαιρίες για κατάρτιση και απόκτηση πολύτιμων γνώσεων. Σε αυτό προσβλέπουμε και γι αυτό συνεργαζόμαστε και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Γιατί η ανάπτυξη ξεκινά από τη γνώση» τόνισε ο Κ. Μπακογιάννης.

Για περισσότερες πληροφορίες:   www.elgs.eu

ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτές είναι οι 25 αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Τις είκοσι πέντε βασικές αλλαγές που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΣ, στο δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και παρουσία πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών από όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ και δεν εξαντλούνται, όπως τόνισε ο Κ. Πουλάκης, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, παρ’ όλο που, όπως ανέφερε, αυτή αναμένεται να φέρει μία «μικρή επανάσταση». Και απαρίθμησε τις εξής σημαντικότερες εξ αυτών:
 - Ριζικός επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων,
- Δημιουργία διακριτών «μοντέλων» Ο.Τ.Α., ανάλογα με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους,
- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, είτε στο επίπεδο των πρώην «καποδιστριακών» Δήμων, είτε στο επίπεδο των σημερινών τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων,
- Αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α., όπως ισχύει και για τη Βουλή, ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης»,
- Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη,
- Μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου,
- Αλλαγή του τρόπου επιλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών,
- Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων,
- Αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπή,
- Ανάθεση στον Γενικού Γραμματέα του Δήμου ή της Περιφέρειας των αρμοδιοτήτων τρέχουσας διαχείρισης, ώστε οι αιρετοί να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στα μείζονα και πιο πολιτικά ζητήματα της περιοχής τους,
- Θεσμοθέτηση διαδικασιών υποχρεωτικής διαβούλευσης, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης τόσο μέσα στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, σε επίπεδο κοινωνίας, για τα πιο σημαντικά θέματα διοίκησης των ΟΤΑ (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα), προκειμένου να εξασφαλιστεί η περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ,
- Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του οικείου ΟΤΑ (Δημοτικό / Περιφερειακό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή),
- Καθιέρωση δημοψηφισμάτων σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, για όλα τα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, είτε με απόφαση του Δημοτικού/Περιφερειακού Συμβουλίου είτε με λαϊκή πρωτοβουλία,
- Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων και καθιέρωση συνελεύσεων γειτονιάς, προκειμένου να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων,
- Αλλαγή του περιεχομένου και των διαδικασιών εποπτείας των Ο.Τ.Α.,
- Ενίσχυση της Τοπικής Διαμεσολάβησης,
- Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» και αντικατάστασή του από έναν νέο μηχανισμό δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που θα είναι σε θέση – σε συνεργασία μαζί τους – να εντοπίζει τα δομικά προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν και να τους παρέχει υποστήριξη για την οριστική επίλυσή τους,
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την οικονομική διοίκηση και τα ίδια έσοδα των ΟΤΑ, που διέπονται από εξαιρετικά απαρχαιωμένη και διάσπαρτη νομοθεσία, προσπάθεια η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ άμεσα
- Ενίσχυση των δομών και διαδικασιών του συμμετοχικού προϋπολογισμού,
Επανασχεδιασμός του θεσμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών,
- Αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός των Δήμων και των Περιφερειών, μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων,
- Εκσυγχρονισμός του συστήματος των ΚΑΠ, της κρατικής δηλαδή χρηματοδότησης των ΟΤΑ, μέσω της δημιουργίας ενός νέου αλγόριθμου κατανομής τους, που να λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ και τη μείωση των ανισοτήτων,
- Αναπροσανατολισμός του δανεισμού των ΟΤΑ, ώστε αφ’ ενός να υπακούει στους κανόνες της χρηστής διαχείρισης, αφ’ ετέρου να δίνει προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης,
- Καταγραφή, παρακολούθηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ΟΤΑ σε κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση,
- Αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ στο πλαίσιο του δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού.


Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφεξής, μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής του ΥΠΕΣ και μέχρι την τελική μορφοποίηση των αλλαγών, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε :

«Είμαστε ανοιχτοί και αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για ευρεία δημοκρατική συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Όταν λέμε λοιπόν ότι θέλουμε να ακούσουμε, το εννοούμε. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την κακή παράδοση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έγιναν σε κλειστά γραφεία, ερήμην της κοινωνίας. Γι’ αυτό και είπαμε εξαρχής ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Επιτροπή του ΥΠΕΣ είναι ένα πολύτιμο υλικό, που προέκυψε επίσης από διάλογο, το οποίο όμως θα αποτελέσει απλώς τη βάση για περαιτέρω συζήτηση σε όλα τα επίπεδα».


Αντίδραση του
Γ. Πατούλη
Προέδρου της ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης σχετικά με τις ανακοινώσεις του Κ. Πουλάκη έκανε την εξής δήλωση :


«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης αποφάσισε να παρουσιάσει τις θέσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Καλλικράτη σε εκδήλωση δημοτικής παράταξης που υποστηρίχθηκε από το κόμμα του στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Επέλεξε ένα κομματικό ακροατήριο, αντί να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου θα είχε τη δυνατότητα να ακούσει και τις απόψεις των επισήμων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Ά Βαθμού.

Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επιλέγει τους μονολόγους, από το διάλογο.

Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι μεταρρύθμιση του Κράτους και της αυτοδιοίκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων δεν μπορεί να γίνει»

Άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας… προκάλεσε ψιλο-πανικό στα Τριζόνια !


Προσωρινό πανικό προκάλεσε στους κατοίκους των Τριζονίων αλλά και της απέναντι ακτής, προγραμματισμένη άσκηση της Πυροσβεστικής για φωτιά που εκδηλώθηκε στο νησί.

Το σενάριο της άσκησης μιλούσε για φωτιά που απειλούσε άμεσα το νησί και τον οικισμό από δύο μέτωπα, το ένα ανατολικά και το άλλο δυτικά του οικισμού.

Η παρέμβαση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου ήταν άμεση, με επικεφαλής τον Διοικητή Χρ. Μπόκα, η οποία με ένα όχημα 4Χ4 φορητές αντλίες και πεζοπόρο τμήμα αποβιβάστηκαν στο νησί μέσω των Χανίων Γλυφάδας.

Παράλληλα σε ετοιμότητα βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης και το πλωτό πυροσβεστικό πλοίο της υπηρεσίας έτοιμο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας χωρίς όμως τελικά να χρειαστεί να επέμβει.

Την όλη επιχείρηση συνέδραμαν η Ελληνική Αστυνομία Ευπαλίου, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και τεχνικό κλιμάκιο της ΔΕΗ.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κων. Κυριακόπουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, οι αντιδήμαρχοι Π. Ζέτος και Κ. Μπαλασκώνης και ο πρόεδρος των Τριζονίων Ανδ. Μπότης.

Να αναφέρουμε ότι ανάλογες ασκήσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με διαφορετικά βέβαια σενάρια έγιναν σε όλους του Δήμους της χώρας.

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τους βωξίτες


Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ενημέρωση του Ευρωβουλευτή Ν. Μαριά για τα προβλήματα του Δήμου Δωρίδας


Ενημερωτική συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και Πρόεδρο του Κόμματος «Ελλάδα - ο Άλλος Δρόμος» είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη.

Συζητήθηκαν, η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος για άρση των επιπτώσεων από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, θέματα ανάπτυξης και προστασίας των κτηνοτροφικών μονάδων και η στήριξη των δράσεων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς ενημερώθηκε:

1. Για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της λίμνης του Μόρνου, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα και στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η διαχείριση των υδάτων της λίμνης από τον αρμόδιο φορέα. Τη νομική βάση για την υποστήριξη καταβολής του αντισταθμιστικού τιμήματος, που είναι το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες της Δωρίδας σχετικά με την ανάπτυξή και τον εκσυγχρονισμό τους, τις αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, επιθέσεις λύκων, κ.ά. Ο Νότης Μαριάς είναι γνώστης των θεμάτων αυτών και έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων και προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες επιτροπές του.

3. Για τις δραστηριότητες του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, που εκπροσωπεί 34 Δήμους από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και συνδεδεμένα μέλη Δήμους, Περιφέρειες και Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες δράσης του Δικτύου, σε σχέση με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων, τα θέματα ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών των Δήμων μελών, τις ιδιαιτερότητες κάθε λίμνης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους φορείς διαχείρισης, τη συμμετοχή του Δικτύου σε Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων για το περιβάλλον κ.ά.

Ο Ν. Μαριάς δήλωσε ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Δωρίδος σε σχέση με τα παραπάνω θέματα, καθώς και τις δράσεις του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Ν. Μαριά στη Δωρίδα, προκειμένου να δει και τις ομορφιές της, αλλά και τα προβλήματά της. Ο Ν. Μαριάς δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Δήμο Δωρίδος.

Ο Νότης Μαριάς, είναι συμπατριώτης μας, καταγόμενος από τη Λαμία, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα - ο Άλλος Δρόμος», Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών.
Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωρίδος, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και το Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Φλέγγα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού


Η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν με την πρόσφατη έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, έπειτα από γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αυστηρούς όρους, απαγορεύεται κάθε λατομική και μεταλλευτική εξόρυξη στο σύνολο της έκτασης που αυτό καλύπτει (όρος 9 στους Γενικούς όρους). Σε κανένα σημείο της απόφασης δεν αναφέρεται έγκριση μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί κατευθυντήριο χωροταξικό σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιφέρειας της Δ.Ε. Ιτέας – Κίρρας του Δήμου Δελφών.

Για την καρδιά του Δελφικού Τοπίου ειδικότερα, δεν εγκρίθηκαν τα αρχικώς προβλεπόμενα από το ΓΠΣ. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, έγιναν επισημάνσεις προκειμένου τα οριζόμενα στο ΓΠΣ να εναρμονιστούν με τα οριζόμενα στην αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία κατισχύει.

Το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί στενά και τη λειτουργία των συνοδών εγκαταστάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και φόρτωσης-εκφόρτωσης βωξίτη, οι οποίες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, στη θέση Κεφαλή – Λαρνάκι, έχουν εγκριθεί από το τέως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το 2013 (οικ. 2763/57/16-01-2013 – ΑΔΑ: ΒΕΙΠ0-ΜΩΚ) και έχουν άδεια λειτουργίας για δέκα έτη, δηλαδή μέχρι το 2023.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως. Παρά ταύτα, στην πρόσφατη Απόφαση, υπάρχει ο ιδιαιτέρως αυστηρός γενικός όρος (με αρ.8) για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, ο οποίος επιτρέπει τη συνέχιση υφιστάμενων δραστηριοτήτων που λειτουργούν νομίμως, σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, μόνον εφόσον τεκμηριωμένα, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιότητες και στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό.

Το σχόλιο του Μπακογιάννη για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα


Τους δεκατρείς Περιφερειάρχες της χώρας έκανε δεκτούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είχε την δυνατότητα να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για θέματα που απασχολούν την περιφερειακή διοίκηση αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν επιμέρους τις περιοχές.

«Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες.

Αργότερα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας αινιγματικά πως καλό θα ήταν «να περάσουμε από τις συσκέψεις στην πράξη...».

Ολόκληρη η ανάρτηση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας:

«Χαίρομαι που, έστω και τώρα, κληθήκαμε να συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό. Επειδή λέξεις όπως η ανάπτυξη ή η παραγωγική ανασυγκρότηση έχουν κακοποιηθεί στην Ελλάδα, καιρός είναι να επιμείνουμε στην ουσία. Εμείς δεν κάνουμε υψηλή πολιτική. Λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Καλό θα είναι, οι κυβερνήσεις να μάθουν να μιλούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να τη βοηθούν. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται πρόοδος πέρα και πάνω από κόμματα. Αρκεί να περάσουμε από τις συσκέψεις στην πράξη...», σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

Του Κωνσταντίνου Χαλιορή *

Η καλλιέργεια του νου είναι τόσο αναγκαία, όσο η τροφή για το σώμα όπως είπε ο Κικέρων.


Όπως κατά το παρελθόν ο σύγχρονος διανοούμενος και αμετανόητος μαρξιστής Βασίλης Ραφαηλίδης διατύπωσε στο βιβλίο του, με τίτλο Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους, «ο φασισμός είναι λαϊκισμός και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός.

Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει ανάγκη από έναν σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ’ τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομμουνιστές που απειλούν το όνειρό του για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”». Το βασικό συστατικό της νεοελληνικής λαϊκίστικής ρητορείας, είναι η θυματικότητα.

Η αίσθηση που δημιουργούν οι «αλεπούδες» πολιτικοί στον μικροαστό ότι εξωτερικοί παράγοντες σαν την διεθνή τοκογλυφία, τους εσωτερικούς εχθρούς του έθνους, τις ΗΠΑ, τους Ροκφέλερ, τους ψεκασμούς κ.α τον μετέτρεψαν σε θύμα. Και τον υπέταξαν. Του στέρησαν το όνειρο που δικαιούταν για το πέρασμα στην ανώτερη τάξη. Και η λύση στο πρόβλημά του είναι ο πρώτος ευκαιριακός λαϊκιστής. Το θέμα είναι, γιατί στην σύγχρονη ιστορία μας το ίδιο έργο το βλέπουμε ξανά και ξανά;

Αντίδοτο στον λαϊκισμό, η πνευματική μας καλλιέργεια. Πνευματική καλλιέργεια σημαίνει μόρφωση. Η καλλιέργεια του νου είναι τόσο αναγκαία, όσο η τροφή για το σώμα όπως είπε ο Κικέρων. Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η σημασία της οικογένειας και του ρόλου της στην διαπαιδαγώγηση των γενεών που πλάθονται.

Ειδικά οι νεότεροι που επενδύουν στην μόρφωση τους και την δια βίου εκπαίδευση τους καθότι μέρος της κουλτούρας τους, πρέπει να κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, όχι να τα κλείνουν αλλά να μην τους αγγίζουν στο άκουσμα τους. Ο βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος ακούει τα πάντα κρίνει και εξελίσσεσαι.

Ο λαϊκισμός, το ψέμα, έχει κοντά ποδάρια. Η ευκαιρία δίνεται απλόχερα και χωρίς μέτρο να το καταλάβουμε όλοι μας, την τελευταία 2ετία. Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανέναν πριν από αυτή την 2ετία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είδε, δεν άκουσε και δεν κατάλαβε πλέον τι εστί λαϊκισμός.
* Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι Οικονομολόγος M.Sc.
& επιχειρηματίας, στέλεχος της Ν.Δ. Φωκίδας 

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τους Γραμματείς Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ

Τη Φωκίδα εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Χρήστος Τσαμαντάνης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Κώστας Αντωνόπουλος


Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των Γραμματέων και Αναπληρωτών Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα, με την Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ Φώφη Γεννηματά.

Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οι επιπτώσεις από το 4ο μνημόνιο και η πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Χρήστος Τσαμαντάνης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Κώστας Αντωνόπουλος.

Η Πρόεδρος ενημέρωσε λεπτομερώς τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Τα Εθνικά μας Θέματα διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίστηκε ότι θέλουμε μια Τουρκία, δημοκρατική, σταθερή, Ευρωπαϊκή. Χωρίς αυταρχισμούς και καταπιεστικές αντιδημοκρατικές πρακτικές, αντίθετες στις Ευρωπαϊκές αξίες, στο κράτος δικαίου, στο διεθνές δίκαιο. Οι τελευταίες εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα προκαλούν βαθύτατη ανησυχία.

Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ ζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή επιρροή για την επαναφορά της Τουρκίας στην δημοκρατική τάξη και το σεβασμό των διεθνών συνθηκών.

Για την «Β΄ Αξιολόγηση» και την δέσμευση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ) για πολλά χρόνια. Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα «Grexit ή διαρκή λιτότητα».

Ζήτησε να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα /Καμμένου και το σύνολο των κειμένων συμφωνίας που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον. Και αυτό γιατί κανείς πια δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ Τσίπρας και οι Υπουργοί του, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο Ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων. Να μάθει ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον.

Στο τέλος Ιουνίου του 2017 θα πραγματοποιηθεί το Πολιτικό – Προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Συνέδριο θα αποτυπώσει το πολιτικό μας στίγμα, και τη νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, όπως ζητούν από εμάς οι πολίτες.

Το Συνέδριο θα επεξεργασθεί το Πρόγραμμα Ελλάδα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι Συνέδριο ανοιχτό σε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας.

Το Φθινόπωρο του 2017 θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2016 και περιλαμβάνει:

· Την Εκλογή του Επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση,
· Την εκλογή οργάνων


Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική του.

Γραφείο Τύπου
Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

Θα λειτουργήσουν τα εξεταστικά κέντρα στα Λύκεια Λιδωρικίου και Γραβιάς

Ανακλήθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, που καταργούσε τα Εξεταστικά Κέντρα στα Γενικά Λύκεια Λιδωρικίου, και Γραβιάς, από τη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

Έτσι με νεώτερη απόφαση θα λειτουργήσουν κανονικά τα εξεταστικά κέντρα μετά την γενική αντίδραση που υπήρξε από κόμματα αλλά και φορείς της Φωκίδας.

Πρέπει να πούμε ότι η προηγούμενη απόφαση ήταν αυθαίρετη, αντιπαιδαγωγική και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους μαθητές - υποψήφιους, κυρίως των ορεινών περιοχών, που τουλάχιστον αυτή την κρίσιμη ώρα, πρέπει να λειτουργούν απερίσπαστοι, χωρίς πρόσθετο άγχος, άσκοπες και χρονοβόρες μετακινήσεις, με αντίξοες συγκοινωνιακές συνθήκες.

Το τίμημα της πρωτιάς

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το μέλλον των ενωτικών διαδικασιών στην Ευρώπη περνάει από τον γαλλογερμανικό άξονα, την ανάδειξη μιας MittelEuropa, μιας ευρωπαϊκής «αυτοκρατορίας» ικανής να αντεπιτεθεί στις απανωτές επιτυχίες της «αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας» ή στην εκπληκτική άνοδο της «κινεζικής υπερδύναμης».

Το όνειρο που ξεκίνησαν οι Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Σμιτ τη δεκαετία του ’70, και πήρε άλλες διαστάσεις όταν ο Μιτεράν, στις 22 Σεπτεμβρίου 1984, έπιασε από το χέρι τον εμβρόντητο Κολ κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων σε μια τελετή λήθης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γαλλία στήριξε τη Γερμανία σε όλη την κρίσιμη δεκαετία του ’90 ώστε να αντεπεξέλθει στο τεράστιο βάρος επανένταξης των ανατολικών κρατιδίων. Δέχτηκε να στηθεί η Ευρωζώνη στα στενόχωρα πρότυπα του επιτυχημένου μάρκου και δεν αντέδρασε όταν φάνηκε, από την πρώτη κιόλας δεκαετία, ότι υπήρχαν όρια στο κοινό όνειρο.

Η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού μοντέλου στήριξης των μεγάλων οικονομιών βρήκε τη Γερμανία προετοιμασμένη καλύτερα από τη Γαλλία. Η μεγάλη ομοσπονδιακή δύναμη είχε εφαρμόσει με πόνο αλλά με επιτυχία τις μεταρρυθμιστικές συνταγές της Κοινής Συμφωνίας της Ουάσιγκτον (επειδή έγινε στη συγκεκριμένη πόλη κι όχι επειδή είναι αμερικανικής εμπνεύσεως!).

Στο γαλλικό εξάγωνο τα πράγματα αποδείχτηκαν πολύ δυσκολότερα. Ο Σαρκοζί προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κάμψει τον κρατικολαϊκισμό. ΟΙ Γάλλοι λατρεύουν να ζητούν ένα άλλο κράτος, αλλά δύσκολα θα αποχωριστούν όσα τους προσφέρει. Ο Ολάντ προώθησε μερικές αλλαγές, κάποιες από τις σπουδαιότερες βρίσκονται στον «νόμο Μακρόν», και πέτυχε να κρατήσει τη Γαλλία εκτός εξευτελιστικών διαδικασιών ελέγχου, αφήνοντας όμως τη δημοσιονομική αξιοπιστία στα χέρια του κ. Σόιμπλε και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η προσαρμογή συνεχίστηκε χαλαρά, τα ελλείμματα μειώθηκαν αργά, αλλά παρέμειναν υψηλά, αφού το γαλλικό κράτος δαπανά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ περισσότερο από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να φορολογεί βαρύτερα κατά το ίδιο μέγεθος, ενώ και ο κρατικός δανεισμός μεγάλωσε κατά 30 μονάδες του ΑΕΠ μετά το 2008.

Την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο μοντέλων. Το ένα, φιλικό σε μια κάποια ιδέα που καλλιεργούν με υπερηφάνεια οι Γάλλοι για τον εαυτό τους, τις ικανότητες των βιομηχανιών τους, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το κύρος του κράτους.

Μια πολιτική περίκλειστη, εχθρική προς όλους, με επιλεγμένες φιλίες, σήμερα με τους Τραμπ και Πούτιν, η οποία επιθυμεί να αναβιώσει τον αντιγερμανισμό κι ας θαυμάζει στιγμές της Ιστορίας που οι γείτονες θέλουν να ξεχάσουν. Ενα πρόγραμμα σύγκρουσης.

Η άλλη πλευρά στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δύσκολων και όχι ιδιαίτερα αγαπητών στους Γάλλους. Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται κοντά στις προτάσεις Φιγιόν, λίγο πιο αριστερά, λίγο πιο φιλικός στο κοινωνικό μοντέλο, αλλά εξίσου τολμηρός στην προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η Γαλλία για να βελτιώσει την παραγωγικότητα εργαζομένων και κεφαλαίου και τελικώς την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας έναντι της γερμανικής, κατά κύριο λόγο.

Ο Μακρόν χρειάζεται μιαν Ευρώπη λειτουργική, η Λεπέν είναι έτοιμη να προκαλέσει τη ρήξη ακόμη και στο θέμα του νομίσματος, με επιστροφή στο γαλλικό φράγκο.

Οι απόψεις της ακροδεξιάς υποψηφίου έχουν πολλαπλάσια επιρροή για τους ίδιους λόγους που ο δήθεν «κοινωνικός» λαϊκισμός κερδίζει χώρο και δύναμη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι, στα κεντρικά ζητήματα της οικονομίας, Λεπέν και Μελανσόν ελάχιστα διαφέρουν.

Ακόμη κι αν η «Μαρίν» δεν κερδίσει την προεδρική κούρσα, ο εντυπωσιακός νεαρός ηγέτης θα χρειαστεί διαφορετικά προσόντα, πάντως όμως το ίδιο ρηξικέλευθα με εκείνα που είχε ο τριαντάρης Ναπολέων όταν έγινε μέγας ύπαρχος μιας χώρας που θέλει να είναι παντού μπροστά, αρνείται όμως σήμερα να πληρώσει το τίμημα της πρωτιάς.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
      και τον ΣΚΑΪ, με καταγωγή από τη Δωρίδα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Νέες δράσεις για τον τουρισμό της Στερεάς Ελλάδας

Ακόμη ένα έργο για την προβολή της Στερεάς Ελλάδας υλοποιείται μετά την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το έργο, συνολικής δαπάνης 1.183.380,00 ευρώ, εντάσσεται στον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων για την προβολή της Στερεάς Ελλάδας, των τουριστικών υποδομών της, του φυσικού της κάλλους και των προϊόντων της, όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.

Οι στοχευμένες δράσεις του έργου αφορούν στην ανάπτυξη ενός συστήματος τουριστικής ταυτότητας, αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών εξειδίκευσης σε συνεργασία με βασικούς θεσμικούς τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση, αξιοποίηση και εφαρμογή ενός ενιαίου πλαισίου ευρύτερης Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Οι δράσεις αυτές πρόκειται να συμβάλουν στην προβολή του τουρισμού και του πολιτισμού της Περιφέρειας με βάση την ανάδειξη εμπειριών, τη δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας σε εθνικά ΜΜΕ, τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και διοργάνωση επιχειρηματικών ταξιδιών, και τις εξειδικευμένες ενέργειες προώθησης και ανάδειξης προϊόντων του καλαθιού της Περιφέρειας Στερεάς που συσχετίζονται με διατροφικά πρότυπα.

Με αφορμή την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Ο τουρισμός είναι ένας Μαραθώνιος. Θέλει διαρκή αγώνα και στοχευμένες κινήσεις για να μπορέσεις να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε μπει στον Μαραθώνιο αυτό και τρέχουμε σε όλο τον κόσμο για να κάνουμε γνωστή τη Στερεά Ελλάδα, τις υποδομές και τις τουριστικές υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και τα προϊόντα της. Έχουμε λάβει μέρος στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και έχουμε φέρει σε επαφή τους επιχειρηματίες του τουρισμού μας και τους παραγωγούς μας με τους φορείς του παγκόσμιου τουρισμού. Δεν χάνουμε χρόνο, συνεχίζουμε το τρέξιμο και υλοποιούμε το σχέδιό μας για να γίνει γνωστό παντού ότι η Στερεά Ελλάδα προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα

Στο Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ με τον Θανάση Σαράντο
 

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΙΟΥ θα μιλήσει για τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (υπεύθυνος για την αναστήλωση του Παρθενώνα)
κ. Μανώλης Κορρές.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος


Μουσικός επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει Νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

INFO


Παραστάσεις:

Σάββατο ώρα 21.00
Κυριακή ώρα 19.00
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 
Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής»
τηλ. κρατήσεων: 210-3425.637
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας για εξεταστικά κέντρα Λιδωρικίου και Γραβιάς

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας εκφράζει τη στήριξή της στο δίκαιο αίτημα των μαθητών και γονέων της Γραβιάς και του Λιδορικίου να παραμείνουν τα σχολεία αυτά ως Εξεταστικά Κέντρα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα αρχίσουν σε μερικές μέρες.

Οι μαθητές της Γραβιάς και του Λιδορικίου προέρχονται από ορεινά χωριά του νομού μας και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα και σε δύσκολο οδικό δίκτυο. Επιπρόσθετα το Λιδορίκι είναι η έδρα του Δήμου Δωρίδας και επίσης το σχολείο του Λιδορικίου έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Παιδείας δυσπρόσιτο.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η απόφαση προς όφελος των μαθητών της Γραβιάς και του Λιδορικίου και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει στρέψει τις προσπάθειές της.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Πολλά τα γκολ στην 25η αγωνιστική και νίκες για Αετό, Γλυφάδα και Απόλλωνα

Του Τάσου Τσόλκα

Μία από τις πιο παραγωγικές αγωνιστικές του πρωταθλήματος είχαμε αυτό το Σαββατοκύριακο με τα 28 συνολικά γκολ που επιτεύχθηκαν.


Σπουδαία νίκη πήρε εκτός έδρας στην Άμφισσα με 0 - 1 η Ένωση Γλυφάδας επί της Ακαδημίας.

Επίσης ο Απόλλων Ευπαλίου εκτός έδρας κέρδισε με 0 - 3 την ισχυρή Ακαδημία Ιτέας.

Στο Λιδωρίκι ο Αετός κέρδισε με 2 - 1 τον Κρισσαίο Χρισσού και φαίνεται ότι τώρα προς το τέλος του πρωταθλήματος φαίνεται να βρίσκει τα πατήματά του.

Αντίθετα ο Δωρικός Μαλαμάτων και η Τολοφώνα Ερατεινή έχασαν στην έδρα τους με το ίδιο σκορ 2 - 3 από τον Αμφισσαϊκό και τον Διαγόρα Πολυδρόσου αντίστοιχα. Μάλιστα η Τολοφώνα είχε προηγηθεί με 2 - 0 αλλά στο τέλος ξέμεινε από δυνάμεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής,

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                  2 - 1
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ              0 - 1
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                0 - 6
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                            0 - 5
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                     2 - 3
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                 0 - 3
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ   2 - 3
Ρεπό είχε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ

 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     25η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                        64        84 - 08
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 61        79 - 13
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ              58        78 - 23
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      42        49 - 31
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                      39         52 - 45
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *               36         53 - 47
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *          35         38 - 42
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *        31         36 - 45
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     29         33 - 36

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                          31         43 - 55
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                  28         35 - 44
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                   22         28 - 50
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *                 19         20 - 65
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *           13         26 - 70

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *              -               -
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Απόλλων Ευπαλίου, Δωρικός Μαλαμάτων, Φωκικός Άμφισσας, Αετός Λιδωρικίου, Απόλλων Δελφών και Ησαΐας Δεσφίνας έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν
οι αγώνες της 26ης αγωνιστικής

Απόλλων Δελφών  -  Ησαΐας Δεσφίνας
Αστέρας Ιτέας  -  Τολοφώνα Ερατεινή
Φωκικός Άμφισσας  -  Ακαδημία Ιτέας
Διαγόρας Πολυδρόσου  -  Δωρικός Μαλαμάτων
Αμφισσαϊκός  -  Ακαδημία Άμφισσας
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Αετός Λιδωρικίου            0 - 3 ά.α.
Ένωση Γλυφάδας  -  Κρισσαίος Χρισσού
Ρεπό έχει ο Απόλλων Ευπαλίου

Έγινε η παρουσίαση του TihioRace 2017

Η παρουσίαση του μεγάλου αγώνα TihioRace 2017, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαίου, έγινε χθες σε συνέντευξη που έδωσαν στο Τείχιο ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης, ο διοργανωτής Θ.Ρούμπας και ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα Απ.Μόσχος.

Για την σημασία του αγώνα για την Δωρίδα και την ευρύτερη περιοχή, μίλησε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης. «Τέτοιες δράσεις, μας βοηθάνε πολύ στην προβολή της περιοχής» , ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Γ. Καπεντζώνης.

Από την πλευρά του, ο διοργανωτής του αγώνα, Θωμάς Ρούμπας, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια να γίνει θεσμός το TihioRace. Αναφέρθηκε στις πλούσιες παροχές του αγώνα, ενώ ανακοίνωσε και τις νέες δράσεις για το 2018, που είναι ο αγώνας Δελφοί-Ναύπακτος και το Τρίαθλο που θα ξεκινάει από τη Ναύπακτο και θα καταλήγει στο Τείχιο.

Ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα, Απόστολος Μόσχος, μίλησε για τις διαδρομές του αγώνα, ενώ ανέφερε πως φέτος οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Ειδικότερα στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν όλα όσα θα πραγματοποιηθούν στον μεγάλο φετινό αγώνα Ορεινού τρεξίματος στο χωριό Τείχιο, στις 14 Μαΐου 2017 ενώ ανακοινώθηκαν και 2 νέες δράσεις.

Στον αγώνα θα υπάρχουν 4 διαδρομές, 50, 28, 18, και 8 χλμ αλλά και αγώνας 1.000 μέτρων για παιδιά. Παράλληλα θα υπάρχουν σημαντικές δράσεις με περιβαλλοντικό χαρακτήρα για παιδιά καθώς και ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Εκτός των παραπάνω, ανακοινώθηκαν και δύο σημαντικές νέες δράσεις της διοργάνωσης για το 2018, που αφορούν τον αγώνα Δελφοί-Ναύπακτος που θα συνδέσει τις 2 σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, αλλά και τον αγώνα τριάθλου που θα ξεκινάει από τη Ναύπακτο και θα καταλήγει στο Τείχιο.

Η ΛΑ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ζητά γενικό ξεσηκωμό για την Εργατική 1η του Μάη τη Δευτέρα

Η ΛΑΕ Φωκίδας προσκαλεί να συμμετάσχουν όλες & όλοι οι συμπατριώτες μας, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι την Δευτέρα στην συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Άμφισσα.

Συμπατριώτισσες - Συμπατριώτες

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Εδώ στον τόπο μας, τελευταία γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων των πολιτικών αυτών, μέσα από την αποθράσυνση της διοίκησης των Μεταλλείων της εξόρυξης του Βωξίτη, που μαζί με τους εργαζόμενους κολαούζους τους, προσπαθεί να διαλύσει και να ελέγξει τα σωματεία των εργαζομένων, με απειλές, με τον φόβο, με τον τσαμπουκά.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

Παλλαϊκός ξεσηκωμός να μην περάσει το νέο 4ο μνημόνιο

Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα, ευρώ

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στην συγκέντρωση την Δευτέρα στην Άμφισσα

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά,
Υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις μας,
Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.
 
Πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο ανατροπής ΤΩΡΑ

Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ευπαλίου