Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Δύο Δωρικά ντέρμπυ στην 23η αγωνιστική και ο Απόλλων Ευπαλίου εκτός με Φωκικό

Του Τάσου Τσόλκα

Την Κυριακή θα κριθεί αν ο Απόλλων Ευπαλίου θα παραμείνει σε τροχιά τίτλου, στο ντέρμπυ της 23ης αγωνιστικής με τον Φωκικό στην Άμφισσα.
Ουσιαστικά πάει για νίκη περιμένοντας στη συνέχεια κάποιο στραβοπάτημα του πρωτοπόρου Αστέρα Ιτέας.
Το ίδιο όμως πρεσβεύει και ο Φωκικός γιατί διαφορετικά ο Αστέρας θα στεφθεί πρωταθλητής από τώρα, αφού τόσο ο Φωκικός όσο και ο Απόλλων Ευπαλίου δεν έχουν κάνει ακόμα το ρεπό τους.
Στην 23η αγωνιστική αυτού του Σαββατοκύριακου θα έχουμε και δύο Δωρικά ντέρμπυ γοήτρου μεταξύ Τολοφώνα Ερατεινής - Ένωση Γλυφάδας και Δωρικού Μαλαμάτων - Αετού Λιδορικίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ     Ώρα 16:30
Ησαΐας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου
Αστέρας Ιτέας - Αμφισσαϊκός

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ       Ώρα 16:30
Δωρικός Μαλαμάτων - Αετός Λιδορικίου
Ακαδημία Ιτέας - Κρισσαίος Χρισσού
Τολοφώνας Ερατεινής - Ένωση Γλυφάδας
Φωκικός Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου
Απόλλων Δελφών - Ολυμπιακός Κίρρας           3 - 0      ά.α.
Ρεπό έχει η Ακαδημία Άμφισσας


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     22η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ *
58     74 - 06 
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ
55     75 - 18 
ΦΩΚΙΚΟΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ
55     68 - 13 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
35     37 - 39
ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *
33     42 - 29
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ
33     44 - 45
ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΙΤΕΑΣ
33     48 - 41
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ
29     33 - 29
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *
28     34 - 42
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *
25     35 - 48
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ *
22     31 - 41
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ
19     25 - 44
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ *
13     23 - 60
ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *
13     16 - 63
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ
-                  -

*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών των Δήμων της χώρας

Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών των δήμων και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία έτη δεν επιτρέπει στους δήμους να αναλάβουν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους με βάση τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί.

Ως εκ τούτου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης καλεί, σε πρώτη φάση τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τεχνικά δελτία για την καταγραφή των αναγκών τους μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα στο έγγραφό του ο Κ. Πουλάκης τονίζει ότι από το 2014 έως σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών έχει χορηγήσει περί τα 395 «ειδικά σήματα καταλληλότητας λειτουργίας» σε παιδικές χαρές ανά την επικράτεια.

Ωστόσο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλους τους συναρμόδιους φορείς, ΟΤΑ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οικείες Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών (ΕΕΠΧ), καθώς και το υπουργείο, ο ρυθμός διάθεσης των σημάτων είναι χαμηλός και αυτό αποδίδεται στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία έτη.

«Το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζει ο Κ. Πουλάκης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναψυχή όλων των πολιτών, που επισκέπτονται τις παιδικές χαρές και προάγοντας την ψυχαγωγία των νηπίων και των μικρών παιδιών, αλλά και της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας των προεφήβων και των εφήβων και αφουγκραζόμενο, παράλληλα, το αίτημα των ΟΤΑ για χρηματοδότηση, στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κατάλληλους και ασφαλείς χώρους παιχνιδιού, με τον εκσυγχρονισμό των παιδικών τους χαρών, εναρμονίζοντάς τες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο πνεύμα αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην καταγραφή των αναγκών των παιδικών χαρών τους, προκειμένου σε δεύτερη φάση να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τις παιδικές χαρές, με γνώμονα την άμεση, νόμιμη και πιστοποιημένη λειτουργία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το τεχνικό δελτίο καταγραφής των αναγκών σας στη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τ.Α. μέχρι τις 31.05.2017″.

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Χορός Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθιά

Τον ετήσιο χορό του πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Μαραθιά αύριο Σάββατο 22 Απριλίου.

Ο χορός θα γίνει στην ταβέρνα Captain Jimmys με ζωντανή μουσική.

Για όσους θέλουν να παρευρεθούν η πρόσκληση για ενήλικους είναι 15 ευρώ και η παιδική 5 ευρώ.

Με λαχνό που στοιχίζει 1 ευρώ υπάρχει και πλούσια λαχειοφόρος με πρώτο δώρο μία τηλεόραση 40΄.

Οι ημερομηνίες των φετινών εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι μαθητές

Στην τελική ευθεία μπαίνουν σιγά-σιγά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας, για το δίμηνο των εξετάσεων που περιλαμβάνουν τις απολυτήριες και τις πανελλαδικές εξετάσεις στα λύκεια και τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια.

Φέτος, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου).

Αν και, δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έχει απευθυνθεί έκκληση για «αποδραματοποίηση» των Πανελλαδικών, φαίνεται πως -και φέτος - κάθε ελληνική οικογένεια που έχει στα μέλη της τελειόφοιτο λυκείου, θα ζει τις δικές της «εβδομάδες των παθών», περιμένοντας την έκδοση των αποτελεσμάτων στα τέλη του Ιουνίου και την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου.

Αναλυτικά, για τα λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις, που φέτος προηγούνται των Πανελλαδικών, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 11-26 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ και η 7η Ιουνίου, για τα ΓΕΛ.

Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕΛ.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις, για όσους, λόγω σοβαρού προβλήματος απουσίασαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 26 Μαΐου, ενώ προβλέπονται και τρεις ημέρες (29-31 Μαΐου), αφιερωμένες στην επανάληψη της διδακτέας ύλης ή/και σε εκδηλώσεις των σχολείων και στην παράδοση των ελέγχων. Από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στη συνέχεια, και για πρώτη φορά φέτος, από τις 13 έως και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους, οι οποίοι θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις, στις 26 και 27 Ιουνίου.

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Η Αρχαία Φωκίδα σε τριήμερο συνέδριο επιστημονικής αρχαιολογικής κοινότητας

Ένα σημαντικό τριήμερο συνέδριο διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών & τη Γαλλική Σχολή Αθηνών που είχε ως θέμα του την αρχαία Φωκίδα.

Συνολικά έλαβαν μέρος 42 επιστήμονες από 9 χώρες, παρουσιάζοντας την έρευνά τους σε 36 ομιλίες, στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (DAI), μεταξύ των οποίων η Έφορος Δελφών Νάνσυ Ψάλτη, η Έφορος Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή, ο Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Φωκίδας Νίκος Πετρόπουλος κ.α.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (DAI) με στόχο να αποδοθεί στην αρχαία Φωκίδα η ερευνητική προσοχή που της αξίζει.

Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γερμανίας και αποκάλυψε νέες πλευρές της αρχαίας Φωκίδας δίνοντας ώθηση στις έρευνες και στη μελέτη της περιοχής.

Από την πλευρά της Δωρίδας παραβρέθηκαν ο τ. Αντιδήμαρχος Δωρίδος , Εντεταλμένος Σύμβουλος Κώστας Αντωνόπουλος, ο πολιτευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο Σύμβουλος του Δημάρχου Δωρίδας Επαμεινώνδας Τριβήλος.

Πήρε το ντέρμπυ 3 - 1 ο Αετός Λιδωρικίου έχασε η Γλυφάδα από Αστέρα Ιτέας 0 - 4

Ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε και τον Ησαΐα Δεσφίνας με 3 - 0
 

Του Τάσου Τσόλκα

Ο Αετός Λιδωρικίου ήθελε περισσότερο το ματς και ανώτερος από την Τολοφώνα Ερατεινή πήρε το Δωρικό τοπικό ντέρμπυ των ουραγών με 3 - 1.

Ο Απόλλων Ευπαλίου χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα ξεπέρασε με 3 - 0 και το εμπόδιο του Ησαΐα Δεσφίνας παραμένοντας σφήνα στην τριάδα της κορυφής.

Ο πρωτοπόρος Αστέρας Ιτέας πέρασε εύκολο από την Γλυφάδα με 0 - 4 επί της τοπικής Ένωσης.

Μεγάλη νίκη πέτυχε στην Άμφισσα ο Διαγόρας Πολυδρόσου επικρατώντας με 1 - 3 επί του Αμφισσαϊκού.

Ο Φωκικός Άμφισσας που θα πάρει στα χαρτιά με 3 - 0 τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Κίρρας, έπαιζε χθες στην Άμφισσα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, επικράτησε με 2 - 0 του Σκουφά Κομποτίου Άρτας και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής,

Απόλλων Ευπαλίου - Ησαΐας Δεσφίνας          3 - 0
Αμφισσαϊκός - Διαγόρας Πολυδρόσου           1 - 3
Ένωση Γλυφάδας - Αστέρας Ιτέας                  0 - 4
Κρισσαίος Χρισσού - Απόλλων Δελφών         3 - 0
Αετός Λιδωρικίου - Τολοφώνα Ερατεινή        3 - 1
Ολυμπιακός Κίρρας - Φωκικός Άμφισσας      0 - 3 ά.ά

Ακαδημίας Άμφισσας - Ακαδημία Ιτέας         1 - 3
Ρεπό είχε ο Δωρικός Μαλαμάτων


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ      22η αγωνιστική

1.ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                       58       74 - 06
2.ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ              55       75 - 18
3.ΦΩΚΙΚΟΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ              55       68 - 13
4.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ            35       37 - 39
5.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *     33       42 - 29
6.ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                 33       44 - 45
7.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                      33       48 - 41
8.ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                    29        33 - 29
9.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *        28       34 - 42
10.ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                       25       35 - 48
11.ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *               22       31 - 41
12.ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                 19       25 - 44
13.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *       13       23 - 60
14.ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *             13       16 - 63
15.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ             -            -


* Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα


Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι αγώνες της 23ης αγωνιστικής

Ησαΐας Δεσφίνας  -  Διαγόρας Πολυδρόσου
Φωκικός  Άμφισσας  -  Απόλλων Ευπαλίου
Αστέρας Ιτέας   -  Αμφισσαϊκός
Απόλλων Δελφών  -  Ολυμπιακός Κίρρας         3 - 0 ά.α.
Τολοφώνα Ερατεινή   -  Ένωση Γλυφάδας
Ακαδημία Ιτέας  -   Κρισσαίος Χρισσού
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Αετός Λιδωρικίου
Ρεπό έχει η Ακαδημία Άμφισσας

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Δημοτικές εκλογές με απλή αναλογική, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το 2019


Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
Την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στους
δήμους και στις περιφέρειες της χώρας προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος".


Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη», ενώ φαίνεται πως η εν λόγω αλλαγή ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών. Η τελική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών. Κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 - λόγω εσωκομματικών ισορροπιών- στερώντας τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες.

Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου.

Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.

Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν, είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Θεωρητικώς δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί» εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και σχολιάζει: «Τι σημαίνει όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα σκουπίδια ή για το εάν πεζοδρομηθεί ένας δρόμος;».

Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν προοδευτικό πρόσημο στους δήμους και τις περιφέρειες.

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει και σε αυτοκριτική διότι η Κουμουνδούρου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 δεν επεχείρησε τα απαιτούμενα ανοίγματα διστάζοντας να συνεργαστεί με πρόσωπα που θα εξασφάλιζαν μία πιο δυναμική παρουσία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τότε είχε πει πως οι λάθος επιλογές στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν καταστροφικές προϊδεάζοντας τα στελέχη του κόμματος πως «οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019, τις πρώτες εκλογές που έχουμε μπροστά μας».

Ανώτερος παράγων του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος τονίζει ότι με την απλή αναλογική «θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από την Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μπροστά σ' αυτήν την προοπτική. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ντέρμπυ ουραγών & γοήτρου στο Λιδωρίκι ενώ η Γλυφάδα υποδέχεται Αστέρα Ιτέας

Του Τάσου Τσόλκα

Με το ντέρμπυ των ουραγών Αετού Λιδωρικίου - Τολοφώνα Ερατεινή, που είναι και ντέρμπυ γοήτρου συνεχίζεται το πρωτάθλημα Φωκίδας σήμερα Τετάρτη 19 Απριλίου για την 22η αγωνιστική.

Δύσκολο απόγευμα για την Ένωση Γλυφάδας που υποδέχεται στο γήπεδό της τον πρωτοπόρο Αστέρα Ιτέας ενώ αντίθετα ο Απόλλων Ευπαλίου θα αγωνιστεί στο Δημοτικό γήπεδο Μαλαμάτων εναντίον του Ησαΐα Δεσφίνας και αναμένεται εύκολα να πάρει τους τρείς βαθμούς.

Το ρεπό του θα κάνει ο Δωρικός Μαλαμάτων ενώ ο Φωκικός Άμφισσας την ίδια μέρα θα παίξει με το Κομπότι Άρτας στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας για την 3ης αγωνιστική της Β’ φάσης του κυπέλλου ερασιτεχνών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής,

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ       Ώρα 4:00 μ.μ.
Απόλλων Ευπαλίου - Ησαΐας Δεσφίνας
Αμφισσαϊκός - Διαγόρας Πολυδρόσου  
Ένωση Γλυφάδας - Αστέρας Ιτέας
Κρισσαίος Χρισσού - Απόλλων Δελφών
Αετός Λιδωρικίου - Τολοφώνα Ερατεινή   

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ       Ώρα 4:00 μ.μ.
Ακαδημία Άμφισσας - Ακαδημία Ιτέας
Ολυμπιακός Κίρρας - Φωκικός Άμφισσας   0 - 3 ά.ά
Ρεπό έχει ο Δωρικός Μαλαμάτων
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     21η αγωνιστική
 
1.ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ *
55         70 - 06
2.ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ
52         72 - 18
3.ΦΩΚΙΚΟΣ
52         65 - 13
4.ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ
35         36 - 36
5.ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ
30         41 - 45
6.ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΙΤΕΑΣ
30         45 - 40
7.ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *
30         39 - 28
8.ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ
29         33 - 26
9.ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
28         34 - 42
10.ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *
25         34 - 45
11.ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ *
22         31 - 37
12.ΑΠΟΛΛΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ
19         25 - 41
13.ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ *
13         22 - 57
14.ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *
10         13 - 62
15.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ
  -                -

*   Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους 
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Πάσχα στο Μοναστήρι Τρικόρφου Δωρίδας

Σε κλίμα κατανυκτικό κατά το μοναστηριακό τυπικό, διεξήχθησαν οι ιερές ακολουθίες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδος.  

Στιγμές πνευματικής ανάτασης βίωσαν όσοι παρευρέθηκαν στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τρικόρφου, ενώ το βράδυ της Ανάστασης έζησαν στιγμές πνευματικής αγαλλιάσεως και χαράς από την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας.  

Στιγμές μοναδικές μιας και οι αναπαραστάσεις του Μεγάλου Σαββάτου ζωντανεύουν τα Ιεροσόλυμα στο Τρίκορφο Δωρίδος, ενώ η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δίνει το στίγμα των Μονών του Αγίου Όρους.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το βράδυ της Ανάστασης και τον Εσπερινό της Αγάπης και την πανηγυρική μοναστηριακή τράπεζα.


Αίσθηση και εκτός Φωκίδας από την κάρτα με τις ευχές του Κωνσταντίνου Χαλιορή

Έχει κάνει θραύση στα social media. Τι αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά»…


Με μία πρωτότυπη ευχετήρια κάρτα επέλεξε να ευχηθεί για τις γιορτές του Πάσχα στους συμπολίτες του, ο νεαρός επιχειρηματίας και πολιτευτής Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χαλιορής που συχνά επιλέγει σκίτσα και "έξυπνες" εικόνες για να απευθυνθεί στους διαδικτυακούς του φίλους και ψηφοφόρους του.

Αυτή τη φορά, με αφορή το Πάσχα, ο νεαρός πολιτευτής ανήρτησε και απέστειλε μία ευρηματική κάρτα που απεικονίζει ένα πασχαλινό αυγό, στο εσωτερικό του οποίου αναγράφονται όλα τα χωριά του νομού Φωκίδας και στο κέντρο βρίσκεται το σκίτσο του ίδιου. Η ευχετήρια κάρτα έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι από τους δραστήριους νέους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει στην περιοχή του έντονη κινητικότητα πραγματοποιώντας επισκέψεις και συναντήσεις με κόσμο σε όλες τις περιοχές του νομού Φωκίδας. 

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Εκλογές για νέο ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας ΔωρίδαςΕκλογές πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 17 Απριλίου 2017 για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβούλιου ο Πολιτιστικό Σύλλογος Καλλιθέας "Ο Πλάτανος".

Οι εκλογές θα γίνουν στο Κτήριο Παλιού Συλλόγου στον Άγιο Νικόλαο από 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2004

Ο μεγάλος αγώνας που περίμενε η Δυτική Ελλάδα


Του Τάσου Τσόλκα

Ήταν κάτι που περίμενε πολύ κόσμος να ανακοινωθεί και η Παναχαϊκή Συμμαχία το επισημοποίησε! Η Πατρινή ομάδα θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη 19 Απριλίου στις 7:00 το απόγευμα την dream team του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Παναχαϊκής στην Αγυιά υπό το φως των προβολέων.

Η μικτή αυτή ομάδα της Εθνικής θα αποτελείται από μεγάλα ονόματα-τοτέμ του εγχώριου ποδοσφαίρου και θα έχει φυσικά την αίγλη της ομάδας εκείνης που είχε καταπλήξει τον πλανήτη το 2004.

Οι 22 ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν στην Πάτρα και έχουν τιμήσει τα ελληνικά εθνικά χρώματα αποτελώντας την ζωντανή σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι εξής:

Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Καψής, Κυργιάκος, Δέλλας, Γκούμας, Γεωργάτος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καφές, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Παπαδόπουλος, Βρύζας, Λάκης, Γεωργιάδης, Λυμπερόπουλος.

Με αφορμή τον φιλικό αγώνα της Τετάρτης (19/4/2017) από την Παναχαϊκή Συμμαχία ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η Γενική Είσοδος για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών ορίζεται στην τιμή των 5 ευρώ.

Από την τιμή αυτή εξαιρούνται μόνο τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών η είσοδος των οποίων θα είναι δωρεάν.

Επισημαίνεται επίσης ότι δεν ισχύουν τα εισιτήρια διαρκείας λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα του αγώνα.

Εισιτήρια του αγώνα θα προπωλούνται από τα εξής σημεία:
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων Κολοκυθάς:
1. Κανελλοπούλου 17, Έξω Αγυιά
2. TRUCK STOP, Λεωφόρος Γλαύκου 100
3. Πατρών – Πύργου 1, Παραλία Πατρών
4. Πατρών – Αθηνών 40
  • Από τα καταστήματα κρεάτων CARNA
1. Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 204
2. Ελευθερίου Βενιζέλου 227
3. Θερμοπυλών 53 & Αμερικής
  • Από το κατάστημα Ελαστικών Λαμπρόπουλος (οδός Κανελλοπούλου 17)
  • Στα Γραφεία της Παναχαϊκής Συμμαχίας Πατρέως 13-15
  • Έξω από το γήπεδο της Παναχαϊκής κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.»

Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Πάσχα στο Λιδωρίκι στην TV της Βουλής«Πάσχα στο Λιδωρίκι» στην τηλεοπτική εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» με τον Χρήστο Μυλωνά
στην Τηλεόραση της Βουλής
16 Απριλίου 2017, Κυριακή, 12.00 - 14.00
17 Απριλίου 2017, Δευτέρα,  12.00 - 14.00
Στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την εκπομπή μετά την Κυριακή του Θωμά, Δευτέρα ή Τρίτη, 23 ή 24 Απριλίου 2017.

Ευχές από Σύλλογο Δροσάτου - Πευκακίου

 

Οι ευρηματικές ευχές για το Πάσχα της Φωκίδας από τον Κωνσταντίνο Χαλιορή


ΧΙΛΙΑΔΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ: Νέα πυρκαγιά... ξέσπασε ανήμερα το Πάσχα !!Δεν πρόλαβαν να σβήσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που ξέσπασε το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα δυτικά της Χιλιαδούς Δωρίδας και είχαμε νέα ανήμερα του Πάσχα στο ίδιο σημείο.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική με τρία οχήματα και κατάφερε να την θέσει υπό έλεγχο έχοντας σύμμαχο την χαμηλή ένταση των δυτικών ανέμων.

Ενώ οι ανακρίσεις συνεχίζονται το βέβαιο είναι ότι οι πυρκαγιές προέρχονται από εμπρησμό αφού οι χθεσινές ξεκίνησαν από δύο σημεία ταυτόχρονα και βέβαια η σημερινή νέα στο ίδιο σημείο που είναι φανερό ότι οι εμπρηστές ήθελαν να ολοκληρώσουν το έργο τους !

Η πυρκαγιές αυτές έκαψαν δεκάδες στρέμματα και από θαύμα και με τη βοήθεια βέβαια της πυροσβεστικής δεν κινδύνεψαν δύο ξενοδοχεία της περιοχής που η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές τους, καθώς επίσης δεν επεκτάθηκε στο διπλανό λόφο γεμάτο ελιές και άλλα δένδρα όπου θα καίγονταν σπίτια και μεγαλύτερες εκτάσεις βοηθούντος του δυτικού άνεμου που έπνεε χθες.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να διερευνήσουν πλέον οι ανακριτικές αρχές είναι η συχνότητα που ανάβουν φωτιές στη περιοχή αυτή κάτι που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν.