Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Η Πίτα της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας
Σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ. η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας θα κόψει την πίτα της σε μια όμορφη εκδήλωση στο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών στην πλατεία Ρηγίλλης στην Αθήνα.

Περιμένουμε όλες τις Ευπαλιώτισσες και τους Ευπαλιώτες με τους φίλους τους και όλους τους φίλους Δωριείς να γιορτάσουμε μαζί.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας

Εύκολα περνούν Φωκικός & Αστέρας Ιτέας ενώ το ρεπό κάνει ο Απόλλωνας Ευπαλίου


Του Τάσου Τσόλκα

Εύκολο πρόγραμμα έχουν στην 11η αγωνιστική
του πρωταθλήματος που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, οι δύο από τους διεκδικητές του τίτλου Φωκικός και Αστέρας Ιτέας ενώ ο τρίτος διεκδικητής Απόλλων Ευπαλίου θα κάνει το ρεπό του.


Εύκολα αναμένεται να επικρατήσει και ο Αετός Λιδωρικίου απέναντι στον αδύναμο και ουραγό Ολυμπιακό Κίρρας.

Ντέρμπι αναμένεται να έχουμε στο δημοτικό γήπεδο Μαλαμάτων ανάμεσα στον Δωρικό και τον Διαγόρα Πολυδρόσου και στο Χρισσό μεταξύ Κρισσαίου και Ένωσης Γλυφάδας.

Αναλυτικά τα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής,

ΣΑΒΒΑΤΟ  4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ          ΩΡΑ 15:00
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ            ΩΡΑ 15:00
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ
Ρεπό έχει ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ      10η αγωνιστική

1. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                       27            33-06 
2. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                                25            30-01
3. ΦΩΚΙΚΟΣ                                             25            31-05

4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *                  19            18-11
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                               16            24-18   
6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                         16            18-13      
                 
7. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                                 15            15-18
8. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                          13            19-16     
9. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                          12            14-21
10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *             11            20-16     
11. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *              10            17-21  
12. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                             6             10-20
13. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *                 6             13-34 
14. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *                         3             06-28 
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *                    0             04-43  
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους
** Διαγόρας Πολυδρόσου και Ησαΐας Δεσφίνας έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Τέσσερις επιχειρήσεις από τη Φωκίδα στην Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών


Το Επιμελητήριο Φωκίδας και τα μέλη της
επιχειρηματικής κοινότητας συμμετέχουν στην 4η έκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών, «ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.


Το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επισκέφτηκε και ο Κώστας Χαλιορής με τον αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας fedHATTA Νικόλα Κελαϊδίτη όπου ξεναγήθηκαν στα 4 περίπτερα της Φωκίδας, 
  • Αγνός Σαπών Ελαίων Δελφών – εργαστήριο χειροποίητου σαπουνιού (Κοιι.Σ.Π.Ε.),
  • ΜΕΛΛΗΝ-PREMIUM ORGANIC GREEK HONEY-εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού (Ρέλλος Κωνσταντίνος),
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΥΘΙΟ - παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου (Σκορλέτος Παναγιώτης),
  • ΡΑΚΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΛΩΝΑ-απόσταξη και εμφιάλωση τσίπουρου (Ανδρέου Χρήστος).
Όπως δήλωσε ο Κ.Χαλιορής είναι Επιχειρήσεις που μας κάνουν περήφανους και μας γεμίζευν με αισιοδοξία για το αύριο.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να δείξουμε όλοι μας την δέουσα προσοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την οργάνωση και στο Επιμελητήριο Φωκίδος που στηρίζει πάντα κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον νομό μας.

Η Στερεά Ελλάδα στο 7ο Φεστιβάλ ελαιολάδου και Ελιάς στην Αθήνα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει για πρώτη φορά στο “7o Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στην Αθήνα, με στόχο την οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή των ελαιοκομικών προϊόντων και του συνόλου του παραγωγικού της κεφαλαίου.

Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα και στηρίζεται από τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα

Στόχος του είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των επιτραπέζιων ελιών στο καταναλωτικό, στο εμπορικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης ελαιοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού. Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιείται επιστημονικό συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο καθώς και ο 5ος Διαγωνισμός «Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων».

Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα λάβουν χώρο στο ενιαίο διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (108 τ.μ.), το οποίο στηρίζεται οργανωτικά και οικονομικά από την Περιφέρεια. Το κόστος συμμετοχής για κάθε εκθέτη ανέρχεται στα €100 (το ΦΠΑ περιλαμβάνεται).

Παρακαλούμε τους παραγωγούς που επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 15 Φεβρουαρίου 2017, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221353555).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, (Αρμόδια Υπάλληλος: κα Ελευθερία Σιώζου, Τ. 2221353594).

Ο Αντιπεριφερειάρχης                                 Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αναπτυξιακού Προγραμματισμού               Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας         & Κτηνιατρικής
Θεμιστοκλής Χειμάρας                              Κώστας Αποστολόπουλος

Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Δωρίδας Νέας Δημοκρατίας για την καταστροφή της Ι.Μ.Βαρνάκοβας


Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Δωρίδας Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη, για το τραγικό περιστατικό της καταστροφικής πυρκαγιάς στο ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2017.

Καλεί, άμεσα, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, να συνδράμουν τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, δηλώνει αλληλέγγυα στην προσπάθεια των μοναχών και της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας, για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναστήλωση της Ιεράς Μονής.

Οφείλουμε και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι, στη προσπάθεια αυτή.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να βοηθήσουν ώστε να γίνει εφικτή η επαναφορά της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας στη προ της πυρκαγιάς κατάσταση.

Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί ειδικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό λογαριασμού: GR7101104260000042654500125.

Προσφέροντας ο καθένας μας λίγα, αλλά όλοι μαζί οι Δωριείς, να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνάκοβας.

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δύο έργα στη Φωκίδα από την Περιφέρεια

Σε τέσσερα σημαντικά έργα στην Φθιώτιδα και τη Φωκίδα προχωρά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, υπέγραψε τις αντίστοιχες συμβάσεις έργων που αφορούν στην οδική ασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου και την αντιπλημμυρική προστασία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πρόκειται για τα έργα:

1. Αντιμετώπιση των καταπτώσεων στον επαρχιακό δρόμο Ιτέας-Δεσφίνας, παρεμβάσεις στον κόμβο Δεσφίνας προς Αντίκυρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 440.000 ευρώ. Προβλέπονται χωματουργικές εργασίες, επενδύσεις προστασίας πρανών, παρεμβάσεις στο οδόστρωμα και τον φωτισμό και την σήμανση.

2. Αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών του Σπερχειού ποταμού στην περιοχή Ανθήλης – Μοσχοχωρίου – Δαμάστας - Κόμματος του Δήμου Λαμιέων. Το έργο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, αφορά στον καθαρισμό και την αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού αλλά και εργασίες διευθέτησης της ροής κάτω από το οδικό δίκτυο και τις σιδηροδρομικές γραμμές.

3. Αποκατάσταση, συντήρηση και αναβάθμιση σε τμήματα του δρόμου του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου των ΤΚ Κομποτάδων και Κωσταλεξίου του Δήμου Λαμιέων, που έχουν υποστεί ζημιές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 100.000 ευρώ και αφορά τόσο στην αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα και του οδοστρώματος όσο και την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και σήμανσης.

4. Συντήρηση Οδικού Δικτύου Γαλαξειδίου-Πεντεορίων-Βουνιχώρας. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση ζημιών σε τμήματα του Επαρχιακού Δικτύου με κατασκευή τοιχίων, επιδιόρθωση ζημιών και κατασκευή στηθαίων. Προϋπολογισμός έργου 190.000 ευρώ.

Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Περνάμε έναν δύσκολο χειμώνα που ήδη έχει αφήσει πίσω του πολλές ζημιές και προβλήματα. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε άμεσα για να αποκαταστήσουμε τόσο το οδικό δίκτυο μας όσο και να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική προστασία. Παράλληλα είναι και μία ευκαιρία να συνεχίσουμε τα έργα που έχουμε ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του Οδικού Δικτύου της Στερεάς Ελλάδας».

Ο Χαλιορής σε συζήτηση για τα κόμματα


Σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "Τα κόμματα και ο ρόλος τους στη δημοκρατία σε εποχές κρίσεων" συμμετείχε και το στέλεχος της Ν.Δ. Φωκίδας Κώστας Χαλιορής.

Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεριζωθεί η γάγγραινα του λαϊκισμού και κατά πόσο τα κόμματα, οι πολιτικοί φορείς είναι έτοιμοι να πουν αλήθειες και ας "πονούν".

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός και ο Χρύσανθος Τάσση, Λέκτορας πολιτικής επιστήμης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με συντονιστή τον Γεράσιμο Ιλινόιου- Τσουρούφλη, Υπ. Διδάκτορα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παράλληλα το νεαρό στέλεχος πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου και το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν.

Όπως δήλωσε ο Κ.Χαλιορής “είναι ο αστυνομικός που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, σταθερά ως πυλώνας ασφάλειας, ευημερίας και καλής λειτουργίας της περιοχής.
Είναι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, που με περίσσια ψυχή και αυταπάρνηση δουλεύουν πέρα και πάνω από τα ωράρια τους, με συνείδηση και αίσθηση καθήκοντος.
Είναι αυτοί που στις δύσκολες στιγμές είναι πάντα εκεί”.


Επίσης ήρθε σε επαφή με τον Βασίλειο Γιόγιακα, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας του Ν. Θεσπρωτίας ο οποίος και κατέθεσε στη βουλή ερώτηση σχετικά με τις διατάξεις, οι οποίες δεν εφαρμόζονται εδώ και 3 χρόνια, σχετικά με την πρόσληψη μέλους της οικογένειας αστυνομικού ή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ώρα υπηρεσίας.
Η προστασία των οικογενειών και η αξιοπρεπή τους διαβίωση αποτελεί ηθικό χρέος της Πολιτείας προς αυτούς που έπεσαν στο καθήκον.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η επαναλειτουργία του Γαλλο – Γερμανικού άξονα, αναδεικνύεται πλέον σε καθοριστική προϋπόθεση επιβίωσης της Ευρώπης, κάτω από τις σημερινές απροσδόκητες αλλαγές στη διεθνή σκακιέρα.

Αυτό προκύπτει από τις μεγάλες ανατροπές που σημειώνονται στο γεωπολιτικό χάρτη με το Brexit, με την εκλογή Τράμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την συνακόλουθη επιστροφή στον προστατευτισμό, καθώς, όμως, και από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία έχει γονατίσει αρκετές κοινωνίες χωρών μελών της Ευρωζώνης και έχει προκαλέσει ένα διευρυνόμενο κύμα αντιευρωπαϊκού εθνικισμού.

Είναι εξελίξεις που επιβάλλουν στην Ευρώπη γενναίες αποφάσεις και τη διαμόρφωση μίας ενιαίας πολιτικής στρατηγικής, την οποία, ωστόσο, ούτε μπορεί, ούτε πρέπει και είναι αποδεκτό να χαράξει μόνη της η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομικά ευρωπαϊκή χώρα.

Χρειάζεται οπωσδήποτε η Γαλλία, ως ισότιμος πολιτικά εταίρος, διότι διαφορετικά – με τη Βρετανία σε έξοδο και την Ιταλία σε αποσταθεροποίηση – η Ευρώπη θα διαλυθεί

Αυτή την αγωνία αντανακλούν και οι επαφές της κ. Μέρκελ με τους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας, τουλάχιστον αυτούς που έχουν πιθανότητες εκλογής και ένα σαφές ευρωπαϊκό πρόσημο.

Η Γαλλία εξελίσσεται υπό το πρίσμα αυτό στον πλέον κρίσιμο και επισφαλή κρίκο για το μέλλον της Ευρώπης και την ώρα αυτή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε με ασφάλεια, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σε τέσσερεις μήνες.

Στην ακραία περίπτωση που η Λεπέν αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ευρώπη να παραμείνει όπως έχει σήμερα. Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία μπορεί να υπάρξει, αναμφίβολα, αλλά Ευρώπη χωρίς τη Γαλλία είναι εντελώς αδύνατο να λειτουργήσει και να ευδοκιμήσει εν μέσω μάλιστα του νέου σκοτεινότερου γεωπολιτικού ορίζοντα.

Μετά από την έξοδο της Βρετανίας και την επιστροφή της Αμερικής στο παρελθόν, μία τυχόν επικράτηση του «λεπενισμού» στη Γαλλία θα οδηγήσει - αναπόφευκτα - την ενιαία ευρωπαϊκή οντότητα στην κονιορτοποίηση…

Η ελπίδα είναι να κερδίσει ο Φιγιόν ή ακόμη καλύτερα ο Μακρόν, ο οποίος ενστερνίζεται πολύ περισσότερο την ανάγκη της στενής συνεργασίας της Γαλλίας με τη Γερμανία, έναντι στου σκληρού «γκωλικού» Φιγιόν. Είναι ζωτικής σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου η εκλογή του Μαΐου.

Δυστυχώς, με τον απερχόμενο Ολάντ η Γαλλία δεν μπόρεσε να παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο για την Ευρώπη, περιορίστηκε σημαντικά η επιρροή της, υποβαθμίστηκε επικίνδυνα η σημασία και η αποφασιστική πολιτική ενέργεια που παρήγαγε ο περίφημος άλλοτε Γαλλο – Γερμανικός άξονας.

Ετσι, αναδείχθηκε και σε απόλυτο κυρίαρχο του παιγνιδιού η Γερμανία. Δεν οφείλεται μόνο στον Ολάντ η πτώση αυτή και με τον Σαρκοζί η διαφορά δεν ήταν μεγάλη, αλλά με τον τελευταίο πρόεδρο το πουλόβερ παραξηλώθηκε, αφήνοντας με την έννοια τούτη και περισσότερο απροστάτευτες τη χώρες μέλη του Νότου, τις οποίες ήθελε να εκπροσωπήσει !

Η αναθέρμανση του Γαλλο – Γερμανικού μοτέρ θα είναι αναμφισβήτητα προς όφελος κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά κρατών μελών και φυσικά της Ελλάδας.

Με μία σαφώς ευρωπαϊκή και απαιτητική Γαλλία δίπλα στον μεγαλύτερο εταίρο, θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για τη διόρθωση της δογματικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν οι Γερμανοί, εις βάρος τελικά των υπολοίπων εταίρων.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Οι “Παπαροκάδες” και η Ιερά Μονή Τρικόρφου της Δωρίδας

Ανοιχτή επιστολή από την Ιερά Μονή Τρικόρφου Δωρίδας

Αξιότιμοι κύριοι,


Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας αναφέρουμε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε άρθρο με τον τίτλο «Τι κάνουν σήμερα οι Παπαροκάδες» και το οποίο δεν είναι αληθές.

Α) Διότι είναι ένα παλαιό δημοσίευμα του 2006 ή 2007. Τότε οι μοναχοί στο Τρίκορφο ήταν 10 και όντως αναχώρησαν τρεις χωρίς να διαπληκτιστούν μετά του Ηγουμένου ή μετ’ άλλων μοναχών. Σήμερα οι μοναχοί στο Τρίκορφο Φωκίδος είναι 25 εκ των οποίων ο μεν Ηγούμενος Γέροντας Νεκτάριος είναι Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος, 12 εξ αυτών είναι ιεροκήρυκες της αυτής Ι. Μητροπόλεως και οι υπόλοιποι απλοί μοναχοί.

Β) Οι τρεις αυτοί μοναχοί που αναφέρει το παλαιό δημοσίευμα ζήτησαν τότε κανονικά απολυτήρια και γράφτηκαν στα μοναχολόγια της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος και από εκεί απεχώρησαν πάλι για να μετατεθούν στην Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όταν Επίσκοπος εκεί ήταν ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Γ) Δεν είναι πρώτη φορά που κάποιοι προδίδουν και εγκαταλείπουν το ράσο. Πρώτος το έκανε ο Ιούδας, ο οποίος εγκατέλειψε τον Χριστό μας και φυσικά τον πούλησε και τον πρόδωσε. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος μας λέει στην Αγία Γραφή ότι ο μαθητής του Δημάς τον εγκατέλειψε και επέστρεψε στην κοσμική ζωή. Αλλά και από το Άγιον Όρος και από άλλα Μοναστήρια ανά μέσω των αιώνων έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Τι το παράξενο το ότι συνέβηκε και στο δικό μας Μοναστήρι προ δεκαετίας και πλέον; Έφυγαν τρεις το 2005 και ήρθαν από τότε άλλοι 18.

Δ) Το Μοναστήρι σήμερα 2/2/2017 έχει 25 μοναχούς όπως προαναφέραμε και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του και θα την συνεχίζει. Οι προδότες που προδίδουν την αποστολή τους, τον Χριστό, την Εκκλησία και την Ελλάδα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.

Ταύτα προς αποκατάσταση της αληθείας.

Εκ της Ιεράς Μονής

Τρίκορφο Φωκίδος   2/2/2017 

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Στη Ναύπακτο αύριο 3/2 Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης

Στα πλαίσια της καμπάνιας για τα 2 χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση της Ο.Μ. Ναυπακτίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί την πόλη της Ναυπάκτου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας, συναντήσεις με τον δήμαρχο Ναυπακτίας και εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, και του σωματείου υπαλλήλων του δήμου.

Στις 8.00 μμ θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση, στο ΞΕΝΙΑ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «2 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ενημερωτική εκδήλωση για τις "βιολογικές καλλιέργειας"από Αντιπεριφέρεια Φωκίδας


Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Τμήμα
 Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καλούν τους αγρότες της Φωκίδας στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνουν


τη Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2017 ώρα 17:00,

στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, στο ισόγειο του παλαιού κτιρίου της Νομαρχίας, στην Άμφισσα, με θέμα:

«ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 11: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» 

Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Κατσαγούνου η εν λόγω εκδήλωση αποβλέπει:

Στην ενημέρωση γεωργών, κτηνοτρόφων, συμβούλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και φορέων της περιοχής για τις προϋποθέσεις ένταξης, τις δεσμεύσεις, τις διαδικασίες εγγραφής και τη συμμετοχή στις προκηρυσσόμενες δράσεις του εν λόγω Μέτρου.

Στη συνειδητοποίηση των αρχών και των μεθόδων άσκησης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με την χρήση πρακτικών βιολογικής παραγωγής όπως αποτυπώνονται στο ισχύον Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Με στόχο την πλήρη ενημέρωσή σας επί του θέματος, η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00  Προσέλευση συμμετεχόντων
17:15  Έναρξη Εκδήλωσης – Χαιρετισμοί
17:30  Έναρξη εισηγήσεων


1η. Το Μέτρο 11: «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020
Ευαγγελία Χρηστάκου, Γεωπόνος ΟΠΕΚΕΠΕ Χαλκίδας


2η. Το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία
Ευστάθιος Σταυριανός, Γεωπόνος,PhD Υπ.ΑΑ&Τ, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας


3η. Η εφαρμογή πρακτικών και μεθόδων για την βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων.,
Νικόλαος Σιδηρόπουλος, Γεωπόνος Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Π.Ε. Φωκίδας 


18:30  Ερωτήσεις - Συζήτηση
19:00  Λήξη της εκδήλωσης
 Συντονιστές:

Στάθης Σταυριανός   τηλ. 2265 350 605
Παρασκευή Καστρίτη τηλ. 226 5350 656

Συνάντηση Μπακογιάννη με τους αγρότες

Αντιπροσωπεία αγροτών δέχθηκε χθες στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Οι εκπρόσωποι επέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη, ενώ, κατά τη συνάντηση, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μπακογιάννης, κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει μία κοινή απόφαση από το σύνολο του και δήλωσε:

«Σε μία περίοδο που δοκιμάζονται όλοι, έτσι δοκιμάζονται και οι αγρότες. Δίνουν έναν υπαρξιακό αγώνα, έναν αγώνα έναντι του υπέρογκου κόστους παραγωγής και της υπερφορολόγησης τους. Έναν αγώνα για την επαγγελματική τους επιβίωση. Η Στερεά Ελλάδα είναι μία αγροτική περιφέρεια, η οικονομία της βασίζεται και στην πρωτογενή παραγωγή και θα πρέπει να την στηρίξουμε. Είμαστε στο πλευρό τους».

Ο Ν.Χαρδαλιάς υποψήφιος στην Αττική το 2019 και στο βάθος… Κ. Μπακογιάννης !


Παρών δηλώνει για τις εκλογές του 2019 στην
 Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρώην Δήμαρχος Βύρωνα επί 12 χρόνια και μέχρι πρότινος δεξί χέρι του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ως Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε γνωστό ναυτιλιακό περιοδικό ξεκαθαρίζει ότι θα είναι υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 στην Αττική χωρίς όμως να διευκρινίζει από ποιο μετερίζι.

Έτσι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί κύκλοι της Αθήνας εκτιμούν ότι η παραίτησή του πρόσφατα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ήταν το δεξί χέρι του Κώστα Μπακογιάννη είχε σκοπό την κάθοδό του στην Αθήνα για να οργανώσει το όλο εγχείρημα της μεταπήδησης του επιτυχημένου γενικά Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι και στις τελευταίες Περιφερειακές εκλογές είχε κατέβει με το ψηφοδέλτιο Ι.Σγουρού, ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης.

Το σίγουρο είναι και προκύπτει τόσο από την συνέντευξή του Ν.Χαρδαλιά, όσο και από κάθε συνομιλία είτε με τον ίδιο, είτε με τους στενούς του συνεργάτες, ότι ο δραστήριος 48χρονος αυτοδιοικητικός, ετοιμάζεται για το στοίχημα του 2019, επιλέγοντας προσεκτικές κινήσεις και χαμηλούς τόνους και κυρίως παρακολουθώντας προσεχτικά τις εξελίξεις και είναι χαρακτηριστικά το όσα απαντάει στην συνέντευξή του και στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Όπως δηλώνει «...Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 θα είμαι παρών στην Περιφέρεια Αττικής, μιας και πραγματικά αισθάνομαι ότι και γνώσεις, και εμπειρία αλλά και διάθεση έχω να είμαι χρήσιμος στην καθημερινότητα των πολιτών και στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Τον βαθμό της ενασχόλησης μου όμως, και τις ευθύνες που μπορεί να διεκδικήσω ή να αναλάβω θα την καθορίσουν οι ευρύτερες συγκυρίες και κυρίως η βούληση και εντολή των πολιτών του Λεκανοπεδίου, που ξεκάθαρα ζητούν συνεργασία, συνεννόηση, σχέδιο και κυρίως αποτέλεσμα σε κάθε γειτονιά της Αττικής. Άλλωστε, θα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι τόσο στην δουλειά μου , όσο και στην καθημερινότητα μου, παραμένω διαχρονικά θιασώτης της ρήσης του Ισοκράτη, «Βουλεύου μεν βραδέως, εκτελεί δε ταχέως τα δόξαντα», δηλ. να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη αλλά να εκτελείς γρήγορα. Όλα λοιπόν στην ώρα τους!».

Αναπτυξιακά θέματα της Φωκίδας στην ατζέντα Κωστοπαναγιώτου - Σκουρλέτη

Σειρά αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν τη Φωκίδα συζήτησαν στη συνάντησή τους ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Ειδικότερα αναζητήθηκαν λύσεις στο θέμα των αντισταθμιστικών του Μόρνου όπου ο Βουλευτής εισηγήθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση και οι δύο δήμοι του νομού, Δ.Δελφών και Δ. Δωρίδας. Σημειώθηκε από τον Υπουργό ότι θα υπάρξει άμεση συνέργεια με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα το πάγιο και δίκαιο αυτό αίτημα των πολιτών του νομού.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η μετονομασία του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας σε Λιμενικό Ταμείο Δήμου Δελφών με έδρα την Ιτέα και ταυτόχρονη διατήρηση του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, ανάγκη που προκύπτει λόγω της ίδρυσης του Λ.Τ.Δ. Δωρίδας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε άμεση δέσμευση του Υπουργού για το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση για την ίδρυση του Λ.Τ.Δ. Δελφών έγινε αναφορά στο θέμα του Καλλικράτη και στον τρόπο που αυτός ο νέος σχεδιασμός επηρεάζει το νομό της Φωκίδας.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό για την Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί και που θα προσθέτει στους ενδιαφερόμενους για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ τα μόρια της εντοπιότητας, όπου ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση διόρθωση της παράληψης που υπήρξε τα τελευταία χρόνια και αφορά και άλλους νομούς της χώρας.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες που προτίθεται να κάνει σχετικά με τους Δήμους οι οποίοι δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις στον τόσο ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας. 

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε τον Απόλλωνα Ευπαλίου 4-0 στον ημιτελικό Κυπέλλου

Του Τάσου Τσόλκα

Ανώτερος ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε το απόγευμα στο γήπεδο του Χρισσού τον Απόλλωνα Ευπαλίου με 4 - 0 στον πρώτο ημιτελικό για το Κύπελλο Φωκίδας μεταξύ των δύο ομάδων.

Έτσι βρίσκεται με το ένα πόδι στον τελικό που θα βρεί αντίπαλο τον Φωκικό.

Ο αγώνας ήταν ανοιχτός με την ομάδα της Ιτέας να έχει την εδαφική υπεροχή και προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με 1 - 0.

Στο δεύτερο ημίχρονο δύο αναγκαστικές αλλαγές του Απόλλωνα βασικών παιχτών λόγω τραυματισμού αποδυνάμωσαν την ομάδα του Ευπαλίου που δέχτηκε άλλα τρία τέρματα.

Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα θα γίνει στην έδρα του Απόλλωνα στο γήπεδο των Μαλαμάτων και αναμένεται να είναι μια διαδικαστική υπόθεση για τον Αστέρα να περάσει στον τελικό.

Η Στερεά Ελλάδα πάει Σουηδία στην... έκθεση Mediterranean Panorama

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα συμμετέχει στην έκθεση τουρισμού, γαστρονομίας και πολιτισμού “MEDITERRANEANPANORAMA ”, που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας, την Στοκχόλμη από 17 έως 19 Μαρτίου 2017.

Το Mediterranean Panorama, που θα αναπτυχθεί σε χώρο 8.000 τ.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο της Στοκχόλμης Stockholmsmässan, θα ενσωματώσει και θα μετεξελίξει το Grekland Panorama, την έκθεση αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο ανέτρεψε τα εκθεσιακά δεδομένα στη Σουηδία και κατέγραψε μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία τρία χρόνια. Η επισκεψιμότητα της 3ης έκθεσης Grekland Panorama τον Φεβρουάριο 2016, έφθασε τους 11.000 επισκέπτες, και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Σουηδίας.

Παράλληλα με την τουριστική έκθεση δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν αγροδιατροφικά προϊόντα από κάθε χώρα. Εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα ψυγείου.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη διασύνδεση και ανάπτυξη συνεργειών του αγροδιατροφικού μας κλάδου με αυτόν του τουρισμού, καλούμε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να διαθέσουν δείγματα από τα προϊόντα τους καθώς και έντυπο διαφημιστικό υλικό, τα οποία θα παρουσιαστούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στο περίπτερο της Στερεάς Ελλάδας. Σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές και ειδικές επιδείξεις.

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν εκπρόσωπο στο περίπτερο μας, θα πρέπει να μας αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία του, ώστε να μεριμνήσουμε για την κάρτα εισόδου στην έκθεση. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής του εκπροσώπου καλύπτονται από την επιχείρηση. Η φόρτωση και αποστολή των εκθεμάτων στη Σουηδία δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει άμεσα να ενημερώσουν στο τηλ. 2221353543 ή στο e-mail info@agrifoodcentralgreece.gr
(Υπεύθυνη: Δέσποινα Καμπουροπούλου) και να αποστείλουν
τα προϊόντα τους αυστηρά μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93 – Χαλκίδα, 3ος όροφος, γραφείο 321).

Αυτοπροστασία στην Αυτοκαταστροφικότητα

2η Συνάντηση Ενημέρωσης για το Πρόγραμμα
Erasmus+Dsh- Positive Choices
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ DSH – Positive Choices (Deliberate Self – Harm Positive Choices) – Αυτοπροστασία στην Αυτοκαταστροφικότητα πρακτικές αυτοπρόληψης που αφορά την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 πριν να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα στην Φωκίδα, τώρα, ενάμιση χρόνο μετά σας καλούμε, εσάς την ομάδα κύρους της κοινότητας για να σας ενημερώσουμε για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του Προγράμματος στην Φωκίδα και για να σκεφτούμε μαζί τρόπους διάχυσης και αξιοποίησης του.

Ο ρόλος της ομάδας προσώπων κύρους της κοινότητας είναι να υποστηρίξουν το πρόγραμμα, να ενισχύσουν τη συνέχιση του έργου κυρίως για την έγκαιρη παρέμβαση σε νέους. Μετά το πέρας της χρηματοδότησης του έργου ο ρόλος της συγκεκριμένης ομάδας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός εφόσον θα χρειαστεί να συμβάλλει στη διάχυση του προγράμματος αλλά και στην αξιολόγηση του.

Θα ήταν τιμή για εμάς να συμμετέχετε στην 2η συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12, στο Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, Σαλώνων 29 στην Άμφισσα.

Είμαστε στη διάθεση σας για ερωτήσεις ή διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Σκυλογιάννης              Αθηνά Φραγκούλη
Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών                Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο                             της Εταιρίας

Θεσσαλονίκης                                             Κοινωνικής Ψυχιατρικής
                                                                        και Ψυχικής Υγείας

(Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2265022924, 2265023222
Πρόσωπα Αναφοράς: Δέσποινα Παπαϊωάννου, Ιωάννα Καλλία).

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η Δωρική Αδελφότητα για την Βαρνάκοβα

Το Δ.Σ. της Δωρικής Αδελφότητας εκφράζει την οδύνη και τη βαθύτατη θλίψη του για το δυσάρεστο συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην ιστορική Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Δ.Ε. Ευπαλίου την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017.

Όλοι εμείς οι Δωριείς καλούμαστε να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια για την επαναφορά του ξεχωριστού αυτού θρησκευτικού μνημείου της Δωρίδας στην πρότερη κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν.

Για το σκοπό αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας έχει ανοίξει σχετικό λογαριασμό στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας με τον ακόλουθο αριθμό:

IBAN Λογαριασμού: GR7101104260000042654500125
Με Τιμή,
 Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Μπαλατσούρας Ιωάννης        Κρικέλας Χρήστος
6977309242                           6977987479 

Ανακοινωθέν της Ι. Μητρόπολης Φωκίδος για την Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας

Στην δυσάρεστη και τραγική θέση βρέθηκε από εχθές η Ιερά Μητρόπολή μας μετά από την ολοκληρωτική καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιστορικό μοναστήρι του 11ου αιώνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (Ναυπάκτου, Αχαΐας, Ιτέας, Μεσολογγίου) έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να περισώσουν το ιστορικό μοναστήρι. Η φωτιά λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων εξαπλωνόταν με ταχύτητα με αποτέλεσμα το έργο της πυροσβεστικής ήταν αρκετά δύσκολο.

Η καταστροφική πυρκαγιά ήταν ολοκληρωτική για το ιστορικό μοναστήρι. Οι 17 περίπου μοναχές είναι καλά στην υγεία τους και κατάφεραν να σώσουν την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας καθώς και τα Ιερά Λείψανα της Μονής.

Σε λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνακόβης θα ξεκινήσει της προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών με την βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και του κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των μοναζουσών της Ιεράς Μονής και κάνει έκκληση προς τους πιστούς γνωρίζοντας την κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας, ώστε να βοηθήσουν προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η ανοικοδόμηση του ιστορικού μοναστηριού, καθώς και η επιβίωση των 17 μοναζουσών.

Για την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, η Ιερά Μονή άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορούν να συνδράμουν όσοι το επιθυμούν για την αναβίωση και πάλι της ιστορικής μονής.

Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και ο αριθμός είναι:

IBAN Λογαριασμού GR7101104260000042654500125

Επίσης για πληροφορίες σχετικά με τη μονή μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως 22650 28224 και στο τηλ.της Μονής 6946 248 615.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

'Οτι άφησε πίσω της η λαίλαπα της φωτιάς στο ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας

 Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς βρήκε το Μοναστήρι της Ι.Μ. Βαρνάκοβας βαριά τραυματισμένο αλλά ακόμα ζωντανό.
Οι μεγάλες πληγές του αποτυπώνονται σε φωτορεπορτάζ του DORIDA NEWS.
 
 


  


Μερικά μέρη του Μοναστηριού χάρη στην τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών ευτυχώς διασώθηκαν και βασικά ο ιστορικός ναός και η εικόνα της Παναγίας