Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: Γεγονότα, πρόσωπα και… "Τυφλή Δικαιοσύνη" στη Φωκίδα !

Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης μιας πραγματικής ιστορίας στον τόπο μας από το διήγημα του Εμ. Λυκούδη

Με διπλή εκδήλωση συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017, στην Αγία Ευθυμία.
Στις 8.30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γεγονότα και πρόσωπα του τόπου μας, στο διήγημα ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ του Εμ. Λυκούδη - Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης της πραγματικής ιστορίας από τον Δημήτρη Παλούκη (Φιλόλογος-Συγγραφέας) και τον Γιάννη Κολιαβά (Φιλόλογος-Διευθυντής Γυμνασίου Άμφισσας)»

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση
«Καταλωνία: εικόνες, ήχοι και χρώματα απ’ τη χώρα καλών φίλων», (εικόνες από το διαδίκτυο, τραγούδια και υλικό από επίσκεψη του Γυμνασίου Άμφισσας).
Συντονίζει ο Γιάννης Κολιαβάς

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος (Άμφισσας), ο δικαστής και συγγραφέας Εμ. Λυκούδης (1849-1925), ενεπλάκη στις ανακριτικές διαδικασίες ενός εγκλήματος - ανθρωποκτονίας που συνέβη στο Γαλαξίδι (προτελευταία δεκαετία του 19ου αι.) και συντάραξε την περιφέρειά μας, με θύμα έναν επιφανή επιχειρηματία - καπετάνιο που ετοιμαζόταν να νυμφευτεί. Ένας ποιμένας απ’ την Αγία Ευθυμία ενοχοποιήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε στο κακουργιοδικείο Λαμίας. Κλείστηκε στις φυλακές του Ναυπλιού και πέθανε, μη αντέχοντας την αδικία. Η χήρα και οι κόρες του, ξενοδουλεύοντας για την επιβίωση σε ελαιοκτηματίες της Άμφισσας, άθελά τους αναθέρμαναν τις βασανιστικές τύψεις του διαφεύγοντα δράστη, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος αμφισσέας. Με διαθήκη τις κατέστησε κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας του, προσπαθώντας να εξιλεωθεί και μετά αυτοχειριάστηκε.

Ο Εμ. Λυκούδης δημοσίευσε σε εκτεταμένο διήγημα, υπό τον τίτλο «Τυφλή Δικαιοσύνη», τα γεγονότα στο βιβλίο του «Νέα Διηγήματα» (1925).
Παρά τις ως τώρα προσπάθειες τεκμηρίωσής τους: στον Τύπο της εποχής, τα αρχεία των Δικαστηρίων, τα βιβλία Δήμων και Κοινοτήτων, Υποθηκοφυλακείων, αλλά και από τυχόν προφορικές παραδόσεις παλαιοτέρων, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα…

Επιχειρείται έτσι μια προσέγγιση των συμβάντων από τον Δημήτρη Παλούκη και τον Γιάννη Κολιαβά μέσα απ’ το λογοτεχνικό κείμενο του Εμ. Λυκούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου