Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Πρωτοποριακή εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού θερισμού και αλωνίσματος

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού θερισμού και αλωνίσματος στο Πευκάκι Δωρίδος την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια της Δωρικής Αδελφότητας και των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων Δροσάτου - Ευπαλίου - Καστρακίου - Κλήματος - Πηγής - Μοναστηρακίου - Τρικόρφου - Φιλοθέης.

O στόχος της εκδήλωσης ήταν διττός: 

· να ενημερώσει τους νεότερους για ήθη, έθιμα και παραδόσεις που αφορούν το θερισμό και το αλώνισμα με παραδοσιακά μέσα και στους μεγαλύτερους να ξυπνήσει νοσταλγικές εικόνες 

· να συμβάλει στην "Δημιουργία μονοπατιών Πολιτισμού στη Δ.Ε. Ευπαλίου" αφού τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη της μελέτης του έργου αυτού με τελικό στόχο την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα LEADER.

Ο κόσμος άρχισε να συρρέει στην κεντρική πλατεία στο Πευκάκι σταδιακά από όλα τα σημεία της Δωρίδας, τη Ναύπακτο, την Πάτρα αλλά και την Αθήνα !

Στις 8:30 μμ ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις αναπαράστασης του θερισμού και του αλωνίσματος. Δύο λεβέντικα άλογα περιστρέφονταν στο πέτρινο αλώνι, γύρω από το κεντρικό στύλο (στιχερός), πότε αριστερόστροφα και πότε δεξιόστροφα πατώντας τα στάχυα. Ακολούθησε η διαδικασία του λιχνίσματος όπου οι λιχνιστάδες με τα δικράνια πετούσαν ψηλά το αλωνικό και ο αέρας έπαιρνε το ελαφρύ άχυρο μεταφέροντάς το από την άλλη μεριά του σκοινιού, ενώ ο καρπός σωριαζόταν στα πόδια τους. Την στιγμή που διαδραματίζονταν ζωντανά τα γεγονότα, η εκπαιδευτικός  Όλγα Παπαϊωάννου εξηγούσε στο κοινό τα δρώμενα.

Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας λαογραφικών ειδών (εργαλείων και παλαιών αντικειμένων) με θέμα τον “κύκλο” του ψωμιού και τοπικών παραγωγικών προϊόντων σιταριού.

Τη μουσικοχορευτική εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της Ερατεινής συνοδευόμενο από κατοίκους της περιοχής που τραγουδούσαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτική ορχήστρα, συνοδευόμενο από φαγητό και συνοδευτικά.

Χαιρετισμό απηύθυναν:

· Ο Πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου Χαράλαμπος Αλεξανδρής, ψυχή και συντονιστής της εκδήλωσης, που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους 

· Ο Γιώργος Καλαντζής, μέλος της Δωρικής Αδελφότητας και Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φιλοθέης , υπεύθυνος για το συντονισμό των ομάδων Εθελοντών

· Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Γιάννης Μπαλατσούρας ο οποίος εξήρε τους στόχους της κοινής προσπάθειας

· Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ερατεινής «Άθληση, Τέχνη, Πολιτισμός», Μουρίκη Δήμητρα και 

· Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης που επαίνεσε τόσο την συλλογική προσπάθεια και συνεργασία εθελοντών και συλλόγων όσο και τους στόχους της εκδήλωσης.

Να τονίσουμε ότι η εκδήλωση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό των μελών των Συλλόγων, των κατοίκων καθώς και των τοπικών επιχειρήσεων.

Γι’αυτό, εκ μέρους όλων των Συλλόγων οι διοργανωτές εκφράσανε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές που ξεπέρασαν τους 110 και συνεισέφεραν είτε με την εργασία τους, είτε μέσω της προσφοράς υλικών.

Ειδική μνεία έγινε στις γυναίκες - εθελόντριες που η συμβολή τους ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική.

Επίσης στο Δήμο Δωρίδας και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου για την αρωγή τους.

Στο χορευτικό της Ερατεινής και την δασκάλα και συντονίστρια τους, Παναγιωτοπούλου ‘Εφη, Διδάκτωρ Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του χορού

Τέλος, ευχαρίστησαν όλους ανεξαιρέτως τους Χορηγούς της εκδήλωσης, που συνεισέφεραν σε αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση που χάρηκαν μικροί και μεγάλοι !!

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, o Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου Ανδρέας Ευσταθίου, οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Αντωνόπουλος και Κων/νος Φλετούρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαράλαμπος Κατσαρός, ο τέως Βουλευτής- Ποινικολόγος Πέτρος Μαντούβαλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος του οργανισμού Πολιτισμού-Παιδείας του Δήμου Γιάννης Φλέγγας, ο π.Δήμαρχος Ευπαλίου Τάσος Παγώνης, ο Πρόεδρος των ΦιΛΜΟΤ Κώστας Αποστολόπουλος, ο π.Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Παπαδάκης, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Δροσάτου Κων/νος Αλεξανδρής, Ευπαλίου Κων/νος Τσιούστας, Μοναστηρακίου Γεώργιος Λάγιος, Κλήματος Κων/νος Ηλιόπουλος, Τρικόρφου Κων/νος Βίτσας, Φιλοθέης Ανδρέας Καλαντζής, Παλαιοξαρίου Φώτης Κατσούδας, Μαλαμάτων Παναγιώτης Καραδήμας και Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης, ο υπεύθυνος ενημέρωσης της ιστοσελίδας Dorida News Περικλής Λουκόπουλος, πολλοί Πρόεδροι και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δωρίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου