Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης : Παρουσίες, ομιλίες και αποφάσεις

Με ομιλία της Φώφης Γεννηματά ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αποτελεί και ένα κρίσιμο τεστ για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Τρεις χιλιάδες σύνεδροι θα βρεθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου με τη συμμετοχή τους να αναδιαμορφώσουν τις αρχές λειτουργίας της Συμπαράταξης, το στίγμα των νέων επιλογών του συμμαχικού σχήματος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, τις κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση, το «Σχέδιο Ελλάδα» με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη μετάβασης στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Εκτός της Φώφης Γεννηματά θα μιλήσουν οι επικεφαλής (ή εκπρόσωποι) των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Στο Συνέδριο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα δώσει τελικά το "παρών", την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η παρουσία μάλιστα του επικεφαλής του Ποταμιού θεωρείται ως ένας καλός οιωνός αναφορικά με τις μελλοντικές διεργασίες, ο οποίος στη ομιλία του αναμένεται να ζητήσει εκλογή αρχηγού από τη βάση και δημιουργία νέου φορέα στο χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Το παρών, επίσης, αναμένεται να δώσει πλήθος πολιτικών προσώπων, πρώην βουλευτές, ιστορικά στελέχη του Κινήματος, αλλά και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως οι: Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Πάνος Τσακλόγλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ μια παρουσία που θα συζητηθεί είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, που θα συμμετάσχει τόσο στην έναρξη κατά την πρώτη ημέρα, όσο και το Σάββατο σε ειδικό workshop σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση.

Στο συνέδριο δεν θα παρευρεθούν τα στελέχη της «Ώρας Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης, τα οποία κλήθηκαν ως πρόσωπα και όχι ως πολιτική κίνηση. Σύμφωνα με πηγές της κίνησης, τα στελέχη της θεωρούν ότι δεν κλήθηκαν συνειδητά, άρα δεν έχουν να απαντήσουν σε τίποτα. Όπως σημειώνουν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και περιμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ.

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου θα είναι το "Ενώνουμε, Αλλάζουμε Προχωράμε", ενώ τα χρώματα που θα κυριαρχούν στους χώρους του συνεδρίου, δεν θα είναι το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα παραπέμπουν σε αυτά που χρησιμοποιεί το PES, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Βασική επιδίωξη των επιτελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο χώρος παραμένει ισχυρός πόλος που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα, αλλά και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ξένων αντιπροσωπειών.

Ειδικότερα, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρετισμούς αναμένεται να στείλουν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ κ.α

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχισθούν το Σάββατο το πρωί με την παρουσίαση των εισηγήσεων και τις τοποθετήσεις συνέδρων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα στους χώρους του συνεδρίου θα λειτουργήσουν τα «εργαστήρια» πολιτικής με θέματα που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, την ομάδα για τη «Νέα Γενιά», τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη, την ομάδα για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, το Πολιτικό Σύστημα και Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις κ.α, ενώ στην μεγάλη αίθουσα του ΣΕΦ, θα συζητηθούν το Πρόγραμμα Ελλάδα, η Πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης.

Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και την έγκριση των κεντρικών εισηγήσεων από τους συνέδρους δια ανατάσεως της χειρός.

Δηλαδή, τη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα», και το σχέδιο για την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ. Η τελευταία έχει να κάνει με την οργανωτική δομή του σχήματος, μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, τα αποκεντρωμένα όργανα (περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά), αλλά και τη συγκρότηση ενός Κεντρικού Συμβουλίου που θα αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν η/ο Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.

Η επιλογή των 50 μελών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με απόφαση των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗΣΥ, είτε μέσω εκλογής είτε μέσω ορισμού.

Στο διάστημα μέχρι την εκλογή επικεφαλής, με ανοιχτή διαδικασία από τη κοινωνική βάση της παράταξης, επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερου φορέα της Συμπαράταξης.

Για την Κυριακή, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στην παρουσίαση του συμβόλου του συμμαχικού σχήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου