Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Η ελπίδα δεν ήρθε ούτε στην αυτοδιοίκηση ούτε στη δημοκρατία

Toυ Επαμεινώνδα Τριβήλου*


Τι εστί τελικά «περισσότερη δημοκρατία»? Ακούγοντας την πλέον δημοφιλή φράση από επίσημα κυβερνητικά χείλη για ακόμα μία φορά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι για χρόνια πριν ζούσαμε σε συνθήκες «λιγότερης δημοκρατίας», ας μου επιτραπεί ο όρος.

Πιθανόν περισσότερη δημοκρατία αναζητούσε η κυβέρνηση καταθέτοντας τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Βέβαια αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και συνταγματικός να είχε κριθεί, η κοινή γνώμη είχε συμπεράνει ότι απώτερος σκοπός της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθούν νέα κανάλια διοικούμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα που πρόσκεινται κομματικά σε αυτή. Αποτυχημένη προσπάθεια να αντιληφθούμε τι εστί «περισσότερη δημοκρατία».

Στη συνέχεια διαβάζοντας το πολύ αναμενόμενο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι η «περισσότερη δημοκρατία» και αυτή την φορά κρύβεται πίσω από κομματικά συμφέροντα. Καθότι ξεκάθαρα δεν προκύπτει καμία αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μόνο που προκύπτει είναι η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα.

Με την μέθοδο την απλής αναλογικής ευνοείται αυτός που οι πολίτες δεν στήριξαν με μεγάλα ποσοστά. Παραδόξως (έκπληξη) το κυβερνών κόμμα αυτοδιοικητικά διαθέτει πολύ μικρά ποσοστά. Ενισχύει με αυτό τον τρόπο τον δικό του κομματικό ρόλο, αποσκοπώντας να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή, εφόσον αναγκάζει τον μελλοντικό δήμαρχο που δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία σε δημοτικούς συμβούλους, ανεξάρτητα αν θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό, να αναζητεί συμμαχίες δεξιά και αριστερά για μία απλή απόφαση.

Το μοντέλο αυτό ιστορικά έχει δοκιμαστεί και οδήγησε σε ακυβερνησία. Το επιχείρημα δε ότι το μοντέλο αυτό ενισχύει την κουλτούρα των συνεργασιών, καταρρίπτεται δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κουλτούρα ήδη έχει αναπτυχθεί ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα μία αποτυχημένη προσπάθεια να αντιληφθούμε τι εστί «περισσότερη δημοκρατία».

Εάν οι σημερινοί κυβερνώντες θέλουν να δώσουν αξία στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να τις αφήσουν να αυτοδιαχειριστούν τα κεκτημένα τους. Όχι να παραθέτουν γενικόλογες λαϊκίστικες ιδεοληψίες περί «περισσότερης δημοκρατίας» στο πλαίσιο εκλογής των εκπροσώπων με την μέθοδο της απλής αναλογικής.

Δεν πείθει εύκολα κάποιος που επιθυμεί την απλή αναλογική την στιγμή που βλέπει ότι φεύγει από την εξουσία. Τη στιγμή που τα ποσοστά του παίρνουν την κατηφόρα και θέλει φεύγοντας να ενισχύσει την παρεμβατικότητά του. Τα δε χαμηλά εκλογικά ποσοστά που φαίνεται ότι θα λάβει, δεν τα παίρνει μετά από κλήρωση αλλά μετά από την ψήφο του λαού που έκρινε την απόδοσή του και την εν γένει παρουσία του.

Η προσπάθεια των κυβερνητικών βουλευτών, αιρετών και απλών υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος να επικοινωνήσουν κάποια μορφή διαφορετικότητας σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου (με μοναδική εξαίρεση το μοντέλο της Βενεζουέλας που ταυτίζονται απόλυτα όπως δηλώνουν), πείθει πλέον συγκεκριμένο κοινό. Σε μεγαλύτερο βαθμό νεανικό δεδομένου ότι όλοι μας στα 17 έτη ζωής νιώθαμε διαφορετικοί, αμφισβητώντας μέχρι και τον προσανατολισμό της δύσης του ηλίου. Ας ψηφίσουν λοιπόν και αυτοί σκέφτηκαν στην κυβέρνηση. Διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά σε ζητήματα ενίσχυσης του κομματικού στρατού τους.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν προκύπτει από το ποιοι και από ποια ηλικία και μετά θα ψηφίζουν, ώστε να διασωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Προκύπτει από την προσπάθεια τους να προσδιορίσουν αυτή την διαφορετικότητα με όρους δημοκρατικών φρονημάτων (περισσότερο δημοκράτης ή λιγότερο δημοκράτης) και όχι πολιτικών θέσεων.

Σαν αποτέλεσμα αυτού δηλητηριάζουν και διχάζουν την κοινωνία, πόσο μάλλον τις νέες γενιές. Εκτίμηση μου είναι ότι αυτοί που ποντάρουν στον διχασμό θα αποτύχουν. Και η αποτυχία τους θα συνοδευτεί με τις ανάλογες ιστορικές ευθύνες.
* Ο Επαμεινώνδας Τριβήλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός MSc, μέλος του τομέα τουρισμού της ΝΔ, με καταγωγή από την Αρτοτίνα 

1 σχόλιο:

  1. Έχω αρχίσει να θέλω "λιγότερη" δημοκρατία, για να μην πω ότι έχω επιθυμήσει την "καθόλου" δημοκρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή