Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Το Μαυρολιθάρι αναγνωρίστηκε και επίσημα ως “Μαρτυρικό χωριό”

To Μαυρολιθάρι αναγνωρίστηκε επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρικό χωριό και συμπεριλαμβάνεται πλέον στο «Δίκτυο των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος». 


Πρόκειται για μια κατάληξη που βασίστηκε σε μακροχρόνιο αίτημα και προέκυψε έπειτα από τη δραστηριοποίηση των κατοίκων του χωριού και όσων έλκουν την καταγωγή τους από αυτό, η οποία υιοθετήθηκε και προωθήθηκε από την παρούσα δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της, μετά την απόφαση αριθ. 13 από Νοεμβρίου 2014 του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαυρολιθαρίου και εν συνεχεία με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμ. 167./27.04.2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών.

Μια πολιτική θέση, που τεκμηριώθηκε μεταξύ άλλων με έγγραφα όπως: ιστορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αγωγή των κατοίκων του χωριού κατά του Γερμανικού Δημοσίου το 1996 για αποζημίωση και αποσπάσματα αποφάσεων του Υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως του 1946 και 1947, από τα οποία συνάγεται αβίαστα και με καθολική παραδοχή ότι το Μαυρολιθάρι υπέστη μεγάλες υλικές καταστροφές με το κάψιμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο χαρακτηρισμός του Μαυρολιθαρίου ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τις θυσίες που υπέστησαν οι άνθρωποι του χωριού και συμβάλλει «κατ’ ελάχιστον» στη συμπλήρωση της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα της ιστορίας του τόπου μας.

Πλέον, το Μαυρολιθάρι αποτελεί το έβδομο μαρτυρικό χωριό του Δήμου Δελφών από τα δώδεκα συνολικά ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τα οποία η δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει και αναλάβει ολοκληρωμένη δράση ανάδειξης της ιστορικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς, όπως έχει το απαράγραπτο καθήκον να πράξει, και που επιγραμματικά αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

1. Συντονισμένη και νομικά τεκμηριωμένη ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά.

2. Πρωτοβουλία για τη σύσταση άτυπου δικτύου μαρτυρικών χωριών του δήμου και στα οποία σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί κι από ένα μικρό αρχείο για τη θυσία του κάθε χωριού και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στο Δήμο μας και

3. Πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ξεκινώντας από τη Στρώμη θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Δήμου Δελφών για να καταλήξει στο Γοργοπόταμο και στο οποίο, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα εμπλέκονται και συνεργάζονται οι δήμοι Δελφών και Λαμιέων.

Ναπολέων Ζέρβας και Άρης Βελουχιώτης σέρνουν το χορό στην πλατεία
στο Μαυρολιθάρι μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου