Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Μεγάλη Εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο τα πάθη του Χριστού στο Τρίκορφο Δωρίδος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρκετοί πιστοί προσήλθαν καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, (από την Κυριακή των Βαΐων έως και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής), στο Μοναστήρι του Τρικόρφου, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες που τελούνται κατά το μοναστηριακό τυπικό.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2017, αρκετοί πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέφθασαν για να συμμετάσχουν στην κατανυκτική ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως εντός του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου που τελέστηκε με κάθε ιεροπρέπεια και μοναστηριακή τάξη.

Στη συνέχεια όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας της ακολουθίας της Ιεράς Αποκαθήλωσης, τελέστηκε στον χώρο του Ησυχαστηρίου κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, η αναπαράσταση των παθών του Χριστού. Η δίκη και η καταδίκη του Ιησού στο Πραιτώριο, η πορεία με τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση και η ταφή του Χριστού.

Τα Ιεροσόλυμα ζωντανεύουν κάθε χρόνο στο Τρίκορφο Δωρίδος, μιας και είναι το πρώτο μοναστήρι όπου τελούνται οι αναπαραστάσεις κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, για πάνω από 25 συνεχόμενα έτη.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως κάθε χρόνο γίνεται υποδοχή του Αγίου Φωτός στην είσοδο του Ιερού Ησυχαστηρίου και εν συνεχεία η αναπαράσταση της εις Άδου καθόδου του Κυρίου μας. Έπειτα γίνεται αναπαράσταση της τελετής του Αγίου Φωτός όπως στα Ιεροσόλυμα στο ομοίωμα του Παναγίου Τάφου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ησυχαστηρίου.

Τέλος τελείται αγιορείτικη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Κάτι το μοναδικό γι αυτούς που δεν μπορούν να το ζήσουν από κοντά στο Άγιον Όρος.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου