Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Παρέμβαση για την διάσωση-αναστήλωση του Βυζαντινού ναού Αϊ Γιάννη Ευπαλίου

Την άμεση παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη καταρρεύσει ο ιστορικός βυζαντινός ναός του Αϊ Γιάννη Ευπαλίου ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κωνσταντίνος Τσιούστας.

Με την επιστολή που κοινοποιεί και προς την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας και το Δήμο Δωρίδας ο Πρόεδρος ζητά να γίνει τετραμερής συνάντηση που θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την διάσωση του ιστορικού αυτού βυζαντινού μνημείου, με την χιλιόχρονη ιστορία του.

Ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου της Τ.Κ. Ευπαλίου,

Προς : Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Κοιν.: 1) Ι.Μητρόπολη Φωκίδος
           2) Δήμο Δωρίδος

Αξιότιμη κ. Προϊσταμένη,


Η Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου με την παρούσα επιστολή ζητά την πολύτιμη αρωγή σας στην αναστήλωση και διατήρηση του Βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος.

Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιστορικά ανήκε στο Ευπάλιο, στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του. Το εκκλησάκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του χωριού και της γύρω περιοχής, είναι κομμάτι της ζωής και των θρησκευτικών μας εκδηλώσεων - παραδόσεων. Παράλληλα, αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού και ανθρώπων με αρχαιολογικά και ιστορικά ενδιαφέροντα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ναός, ως σπάνιο μνημείο βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, μελετήθηκε πολλές φορές στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων, από μαθητές των σχολείων του Ευπαλίου. Σήμερα η επίσκεψη στο μνημείο είναι αδύνατη καθώς ο ναός παραμένει κλειδωμένος και παραμελημένος.

Το σημαντικότερο ωστόσο ζήτημα είναι πως το μνημείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Έχουμε όλοι μας χρέος να το κρατήσουμε όρθιο. Σας παρακαλούμε λοιπόν στο πλαίσιο της αναστήλωσης της Ι.Μ. Βαρνάκοβας να γίνει ταυτόχρονα μελέτη και αναστήλωση του ναού του Αγίου Ιωάννη.

Αίτημά μας, επίσης, είναι να μας επιτραπεί ο καθαρισμός του χώρου και να τελεστεί Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο του ναού στις 8 Μαΐου και του Αγίου Πνεύματος, όπως γινόταν κατά παράδοση και είναι απαίτηση πλέον όλων των κατοίκων.

Άλλωστε στα Αρχεία της Μητροπόλεως υπάρχουν πολλά έγγραφα, που φανερώνουν τις ενέργειες συντήρησης και καθαρισμού στο ναό και στον προαύλιο χώρο από τους κατοίκους.

Τέλος, επιθυμούμε άμεσα μια συνάντηση με εσάς, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστο και τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη, προκειμένου να σας ενημερώσουμε προσωπικά και διεξοδικά για την αναγκαιότητα της αναστήλωσης του σημαντικού ιστορικού μνημείου που έχουμε όλοι μας χρέος να διασώσουμε πριν την οριστική του κατάρρευση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευπαλίου
ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου