Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

SOS, για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών του Λαϊκού Νοσοκομείου

 Του Θανάση Γιαννόπουλου *

 Το μεγαλύτερο και ιστορικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών που είναι η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα μεγάλης ιατρικής και κοινωνικής διάστασης.


Το κέντρο αυτό παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο αριθμό στο επίπεδο μεταμοσχεύσεων νεφρών από ζώντες δότες, σήμερα για να πάρει κάποιο περιστατικό τη σειρά του θα υπολογίζει χρόνο χειρουργείου τέλη του 2018.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα παρά τις επίπονες και συνεχείς αναφορές του Δ/ντού του Κέντρου κ. Ζαβού. Θα έλεγε κανείς ότι η συμπεριφορά αυτή των υπευθύνων είναι απάνθρωπη και ανάλγητη μπροστά στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα των νεφροπαθών να τους κρατάει σε αυτή την ομηρία της αναμονής μη υπολογίζοντας όχι το κόστος που είναι αναγκασμένος να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ που είναι υπερβολικό για τους αρρώστους αυτούς αλλά τη τραυματική φόρτιση που δημιουργεί σε αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Υπάρχει λύση? Και βέβαια υπάρχει. Αν διορισθούν άμεσα με διαδικασία επείγοντος 12 νοσηλεύτριες και βρεθούν 2 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα περισσότερα για τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων.

Οι νοσηλεύτριες μπορούν να βρεθούν από τις πιστώσεις που έχουνε από τις 150 θέσεις που δεν έχουν διορισθεί στο διαγωνισμό που εκκρεμεί για τις ΜΕΘ. Άρα λοιπόν πίστωση χρημάτων υπάρχει.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείο Υγείας άγνοια και ανάλγητη πολιτική και συμπεριφορά. Δίνεται η ευκαιρία τώρα να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος που εμφανίζεται στη χώρα μας. Να έχουμε ζώντες δότες, αλλά να μην μπορούν οι δικοί τους άνθρωποι να δεχτούν τα μοσχεύματα και έτσι να αποκτήσουν μια ευτυχή ζωή. Είναι ανάγκη άμεσα να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος αυτού. Τολμήστε!!!

* Ο Θανάσης  Λ. Γιαννόπουλος είναι  Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – χειρούργος,
τ.Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου