Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

SOS για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που ήρθαν και στην Ελλάδα

Οδηγίες προς τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών δίνει με ανακοίνωση της η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών που έχουν παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κτηνιατρικής υπηρεσίας :
 1. Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.)
 2. Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
 3. Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
 4. Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, μετά την έξοδό τους από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στο κοτέτσι να παραμένουν εκτός σπιτιού.
 5. Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χερών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται επιπλέον και απολυμαντικό χεριών.
 6. Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν τα άγρια πτηνά.
 7. Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
 8. Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά.
 9. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατό πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
 10. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3%

την εβδομάδα να ενημερωθούν αμέσως οι αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου