Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα "φεστιβάλ αφήγησης" στο Ευπάλιο


Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

a1
a2
a3
a4
a5
a6
a8
a7
a9


a11
a12
a13


Οι νέες εθνικές προκλήσεις για τη χώρα

Του Κωνσταντίνου Χαλιορή *

Με μια προκλητική και άνευ προηγουμένου δήλωση ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και θέτει θέμα αναθεώρησής της.

Μια συνθήκη ειρήνης, που υπογράφτηκε το 1923 μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και των άλλων χωρών που συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις του κ.Ερντογάν δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της γείτονα χώρας, που ένας Πρόεδρος εκφράζει τη διαφωνία του για τη Συνθήκη.

Εγείρονται, όπως είναι λογικό, διπλωματικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς το περιστατικό συμπίπτει με την ανιστόρητη και αναληθή απάντηση του Αυστριακού Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη στην οποία απάντησε γραπτώς και ανέφερε, ότι μεταξύ των ανοικτών θεμάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία είναι η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των Τσάμηδων. Θέματα που σίγουρα δε θεωρούνται ανοιχτά για την Ελλάδα.

Περιστατικά, όπως τα παραπάνω, που τυχαίνει να συμπίπτουν χρονικά και να αγγίζουν λεπτές και ευαίσθητες πτυχές, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύουν για άλλη μία φορά την ένταση που επικρατεί στην περιοχή, την ανάγκη προάσπισης των εθνικών μας συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά ταυτόχρονα, δυστυχώς, καταδεικνύουν την ανεκτική στάση, που διατηρεί η χώρα μας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του Υπουργού, Νίκου Κοτζιά, αλλά φυσικά και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η ανάγκη, πλέον, χάραξης μιας εθνικής και σταθερής γραμμής εξωτερικής πολιτικής είναι αδήριτη. Πρέπει, πριν να είναι αργά, να απομακρυνθούμε από πολιτικούς εγωισμούς, κομματικές τακτικές, προσωπικές αναστολές και να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα ετών της χώρας μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια υπερκομματική, εθνική εξωτερική πολιτική, σταθερή και αμετάβλητη, στην οποία θα συμφωνήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα χωρίς εξαιρέσεις και θα την υπηρετήσει στο διηνεκές. 


 * Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι οικονομολόγος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας

Η επιχειρηματικότητα προτεραιότητα για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Τα στοιχεία για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τα τελευταία δύο χρόνια δημοσιοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του απολογισμού της .

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια, στον απολογισμό της αναφέρει:

- Δημιουργούμε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΚΥΕ).
Με έδρα στη Λαμία, και τοπικά γραφεία στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα, το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα σε όποιον επιχειρεί ή επιθυμεί να επιχειρήσει.

- Συνέργεια με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την υποστήριξη υποτροφιών μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για νέους ερευνητές σε Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας.

- Επίσκεψη Διπλωματικής Αποστολής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Synergassia Program (Απρίλιος 2016).

Αποτελέσματα:

 •  800 κατ’ ιδίαν προγραμματισμένες συναντήσεις των διπλωματών με επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας.
 • Επιτόπιες επισκέψεις σε βιομηχανίες και πρότυπες επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας.
 •  Εξαγωγικό σεμινάριο για τις ΜμΕ της περιφέρειας.
 •  Ημερίδα για τις επενδυτικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας με θέμα «Το Επιχειρηματικό Προφίλ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Ευκαιρίες & Προοπτικές».
 •  Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Enterprise Greece (αρμόδιος εθνικός φορέας για τις ξένες επενδύσεις & τις εξαγωγές) με απώτερο στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.
- Συμμετοχή της Περιφέρειας με ειδικά διαμορφωμένα ενιαία περίπτερα για τις επιχειρήσεις της σε Διεθνείς Εκθέσεις στο εξωτερικό.

- Ηλεκτρονική καταγραφή των διαδικασιών αδειοδότησης και παρεχόμενων υπηρεσιών της Π.Σ.Ε προς τον πολίτη (portal)

- Δημιουργήθηκε το “Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία”, (Κε.Πε.Το.Κ.).
Το Κέντρο εμπεριέχει δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών και προγραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν στους τομείς:

Για το σημαντικό αυτό θέμα της επιχειρηματικότητας ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε :
 
« Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μία γενική ή αφηρημένη έννοια. Θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες. Σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις είναι να κάνεις τομές, να δημιουργήσεις και να πρωτοτυπήσεις. Μαζί με τους ανθρώπους που παλεύουν και καινοτομούν, και όχι απέναντί τους, υλοποιούμε τη στρατηγική μας, με γνώμονα τη στήριξη των ανθρώπων της αγοράς και το άνοιγμά τους σε όλο τον κόσμο».
 

Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: αντισταθμιστικά για τα νερά του Εύηνου και του Μόρνου


Την διαβεβαίωση έδωσε ό Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ότι θα δοθούν στους Δήμους Δωρίδας και Ναυπακτίας αντισταθμιστικά οφέλη για τα νερά του Μόρνου και του Εύηνου.

Σε σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα με τη συμμετοχή των Δημάρχων της περιοχής έδωσε την υπόσχεση και διαβεβαίωση ότι σύντομα προχωρά η σχετική απόφαση από την Κυβέρνηση για υλοποίηση του πάγιου αιτήματος των δύο Δήμων, καταβολής αντισταθμιστικών για τα νερά του Μόρνου και του Εύηνου που παίρνει για ύδρευση το συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Είναι ένα δίκαιο αίτημα ανέφερε ο Υπουργός η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής αυτής.

Αντικείμενο της ευρείας αυτής σύσκεψης ήταν οι γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης ο αναπτυξιακός και παρεμβατικός τους ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει έναν ενημερωτικό μαραθώνιο όλων των ηγεσιών των κομμάτων του Κοινοβουλίου, κάνοντας και πολλές επαφές με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου ανέπτυξε τις δίκαιες θέσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη που διεκδικεί ο Δήμος Δωρίδας.

Όλες οι ηγεσίες των κομμάτων διαβεβαίωσαν τον Δήμαρχο ότι θα στηρίξουν το θέμα όταν έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

"Νεφέλη, Ορφέας, Φαίδρα εναντίον Κούλας, Θανάση, Τούλας"

Της Φένιας Ρουγκούνη *

Γεμάτη πιτσιρίκια, η παραλία σφύζει από γέλια και σκανταλιές. Και από των παππούδων τις φωνές, που με μάτι άγρυπνο επιτηρούν τους εγγονούς. «Νεφέλη, έβαλες αντηλιακό;» ρωτά η γιαγιά Κούλα, «Ορφέα, το καπέλο σου!», διατάζει η γιαγιά Σούλα, «Δανάη, έλα γρήγορα, το παγωτό θα λιώσει!» λέει ο παππούς Θανάσης.

Ο Μήτσος, ο Θανάσης, ο Βαγγέλης, η Κούλα, η Σούλα και η Κική έχουν απόγονους τον Έκτορα, τον Ίωνα, τον Ορφέα, την Δανάη, την Νεφέλη, την Κυβέλη. Και βέβαια τους Αλέξανδρους, που είναι οι σημερινοί ισοδύναμοι των Γιώργηδων του παρελθόντος. Οι Αλέξανδροι, που πάντα υπήρχαν στη ζωή μας, τους ξέραμε όμως σαν Αλέκους.

Αυτή η μαζική τάση καλλωπισμού των ονομάτων, που αποτελεί φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, και έχει αλλάξει το τοπίο της ονοματοδοσίας των παιδιών της ελληνικής οικογένειας, είναι άραγε δείγμα προόδου; Σηματοδοτεί αλλαγή αισθητικής η επιστροφή στην ένδοξη αρχαιότητα; Γιατί αν συμβαίνει πράγματι αυτό, τότε λογικά πρέπει και άλλες πτυχές του βίου μας να καλλωπίζονται παράλληλα. Για παράδειγμα, αν πράγματι έχουμε προχωρήσει στο πεδίο της αισθητικής, τότε δεν θα ξύνουμε τα τρόπαια του ανδρισμού εν μέση οδώ ενώπιον κόσμου, ούτε θα φτύνουμε στον δρόμο ανέμελα και χαλαρά. Δεν θα σκαλίζουμε τη μύτη μας όταν μας πιάνει το φανάρι ενώ οδηγούμε. Κι αν είμαστε φιλόζωοι περιπατητές, θα έχουμε πάντοτε μαζί ένα σακουλάκι για τα περιττώματα του σκύλου.

Η καθημερινότητα όμως είναι των φαντασιώσεων ο ανελέητος διώκτης. Κάθε πρωί, σαν τον ζογκλέρ στροβιλιζόμαστε να μην πατήσουμε πάνω στις εκροές των σκύλων, τα μάτια χαμηλώνουμε με αιδώ όταν ο απέναντι πεζός στο ξύσιμο επιδίδεται με πάθος, σφυρίζουμε αμήχανα όταν ο διπλανός μας οδηγός με ζήλο ανασκάπτει το ρουθούνι του. Με άλλα λόγια, η αισθητική των μικρών συνηθειών μας μοιάζει αναλλοίωτη στον χρόνο. Κανένα άλμα προόδου ορατό στο πεδίο αυτό. Αυτό που όλοι βιώνουμε είναι μια καθημερινότητα απεχθής, μια κουρελού κακοραμμένη που πάνω της ξεβάφουν όλες οι ματαιώσεις μας. Και ξάφνου, μέσα στο γκρίζο σκηνικό, το θαύμα συντελείται. Ο Βάγγος μας βαφτίζεται Ορφέας.

Δεν είναι όμως το όνομα εγγύηση του κάλλους. Είναι πράγματι γοητευτικό να ακούς το «σ' αγαπώ» από έναν Μάριο ή μια Μιράντα. Εξωτική φαντάζει η ζωή με μια Κυβέλη ή έναν Ίωνα. Ωστόσο, το ευγενές του ονόματος δεν είναι μαγικό ραβδί που μεταμορφώνει τα ευτελή του βίου σε ευγενή. Η μετεξέλιξη της Κούλας σε Αριάδνη δεν ανεβάζει αυτόματα και τον πολιτισμό της. Η ποιητική των μικρών πραγμάτων είναι απείρως πιο σημαντική από την ποιητική των μικρών ονομάτων. Και απείρως πιο δύσκολο να κατακτηθεί.

Και ας μην ξεχνάμε πως την Κοτοπούλη την λέγανε Μαρίκα και την Παξινού την λέγανε Κατίνα. Διόλου δεν τις εμπόδισε να λάμψουν το όνομά τους το μπανάλ.


* Η Φένια Ρουγκούνη έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, νομικά και μάνατζμεντ, εργάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη και είναι πολίτης της Δωρίδας.

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

445η Επέτειος Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο του εορτασμού


Στο πλαίσιο του εορτασμού της 445ης Επετείου
για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου διοργανώνουν για το Σαββατοκύριακο τις εξής εκδηλώσεις :

Ημερίδα Ιστορίας το Σάββατο 1η Οκτώβρη και ώρα 18:00 στο Κτίριο Ναυπακτία (λιμάνι Ναυπάκτου).
 

Μία αξιόπιστη επιστημονική προσέγγιση, σύμφωνα με τα νεότερα πορίσματα της ιστορικής έρευνας, από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς κι ερευνητές, για τις εμβληματικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο στα μεσαιωνικά και νεώτερα χρόνια, αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της ημερίδας.
 

18:00 Έναρξη - Προσφωνήσεις
Διαλέξεις:
18:15 – 19:00 Τηλέμαχος Λουγγής, Ομότιμος διευθυντής ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ, «Η βυζαντινή ναυτική πολιτική ως το 1204».
19:00 – 19:45 Βασιλική Βλυσίδου, Διευθύντρια ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ, «Ο δρόμος προς την κατάκτηση της νότιας Ιταλίας τον 9ο και 10ο αιώνα».
19:45-20:00 Διάλειμμα
20:00-20:45 Ν. Μοσχονάς, Ομότιμος διευθυντής ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, «Ο βενετο-γενουατικός ανταγωνισμός στη Μεσόγειο και ο ελληνικός κόσμος».
20:45 – 21:30 Γεράσιμος Παγκράτης, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ο ναυτικός πόλεμος στη θάλασσα του Ιονίου (τέλη 15ου – αρχές 19ου αιώνα)» .

Την Κυριακή 2 Οκτώβρη και ώρα 20:00 στο ισόγειο του κτιρίου Τσώνη, ο φωτογράφος Παντελής Γ. Μπαλής εκθέτει φωτογραφίες από την Ορεινή Ναυπακτία.

Η Στερεά Ελλάδα αλλάζει με έργα

Στην δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στα έργα που εκτελούνται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την υλοποίηση και τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 προχώρησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των δύο χρόνων διοίκησης από την νέα Περιφερειακή αρχή.

Συγκεκριμένα: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2016

Εγγεγραμμένα 312 έργα - μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 336.735.179,42 €

 - Μέσα στη διετία ολοκληρώθηκαν 150 έργα και 18 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 116.762.927,95 €

- Βρίσκονται σε εξέλιξη 131 έργα και 42 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 156.748.246,64 €

- Τα δύο τελευταία έτη δημοπρατήθηκαν 157 έργα και 10 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 69.327.680,94 €

- Μέσα στη διετία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας 54 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 36.848.551,87 € και 27 νέες μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 4.720.707,01 €.

 
Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Σε ότι αφορά την έκδοση προσκλήσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας 2014-2020:
 • Έως σήμερα έχουν εκδοθεί 26 προσκλήσεις σε 8 Άξονες Προτεραιότητας συνολικού Π/Υ 80,65 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 42,44%.
 • Έως το τέλος του 2016 έχει προγραμματιστεί η έκδοση επιπλέον 4 προσκλήσεων (Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, Υποδομές υγείας, Προστασία υδάτων και Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υπόλοιπα ποσά τεχνικής βοήθειας ΕΤΠΑ και ΕΚΤ) σε 5 Άξονες Προτεραιότητας, συνολικού Π/Υ 19,46 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 10,24%.
 • Συνολικά έως τις 31.12.2016 οι προσκλήσεις θα φθάσουν τα 100,11 εκατ. €, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53% του προγράμματος.
Σε ότι αφορά τις εντάξεις του Προγράμματος:
 • Έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 20 έργα συνολικού Π/Υ 19,17 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 10,09%.
 • Έως 31.12.2016 αναμένεται να ενταχθούν επιπλέον έργα συνολικού Π/Υ 49,17 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 25,87%.
 • Οι συνολικές εντάξεις στο τέλος του έτους προβλέπεται να είναι 68,34 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 36%.
Σχετικά με τις δαπάνες του Προγράμματος έως τις 31.12.2016 αναμένεται το ύψος τους να φθάσει στα 20,14 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 10,60%.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης για την πορεία αυτή δήλωσε :

«Βασική αρχή κάθε διοίκησης πρέπει να είναι η αδιάκοπη προσπάθεια για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πόρων που δικαιούται η Περιφέρειά μας. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλάμε με υπερηφάνεια, γιατί κάθε κονδύλι, κάθε ευκαιρία που δίνεται για να γίνουν έργα υποδομής στην Στερεά, αξιοποιείται. Έχουμε δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα με αντικείμενο να εξοικονομεί, να σχεδιάζει, να μελετά και να διεκδικεί υπεύθυνα όσα δικαιούνται οι πολίτες. Όχι γραφειοκρατία, όχι καθυστερήσεις. Μόνο έργα, δράσεις και αξιοπρέπεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».
 

Η λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων και του Γενικού Νοσοκομείου στη Φωκίδα

Του Κωνσταντίνου Εμ. Χαλιορή*

Άλλη μία κίνηση, μακριά από την κοινή λογική, έρχεται να προβληματίσει τους κατοίκους της Φωκίδας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Τόσκας επαναφέρει το θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση του 40% των τμημάτων ασφαλείας και τροχαίας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κατά το σχεδιασμό της εν λόγω αναδιάρθρωσης, όμως, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν των αρμοδίων ο ιδιαίτερος γεωμορφολογικός χαρακτήρας της περιοχής, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο του νομού, αλλά και η επισκεψιμότητά της από Έλληνες και ξένους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο νομό Φωκίδας από τις 15 αστυνομικές υπηρεσίες, που τίθενται σε ισχύ θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μόνο οι 10. Τα λουκέτα και οι συμπτύξεις στη Φωκίδα είναι άνευ προηγουμένου. Είναι ο νομός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της περιοχής, δεδομένου ότι κάποιοι μένουν ανεπηρέαστοι και κάποιοι υφίστανται μικρές αλλαγές.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πικρία και αγανάκτηση, διότι η τόσο ευαίσθητη ορεινή περιοχή με έντονα πολιτιστικά στοιχεία, εγκαταλείπεται από το ενδιαφέρον της πολιτείας. Η διατήρηση των Αστυνομικών Τμημάτων είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η κατάργησή τους θα επιδράσει έντονα αρνητικά στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Οι κάτοικοι είναι συχνά αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και χρειάζονται υποστήριξη και ασφάλεια. Δεν είναι, λοιπόν, απλώς επιτακτική ανάγκη, αλλά απαίτηση η καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς θα μεταβούμε σε καταστάσεις, που δε θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως αστυνόμευση, αλλά περισσότερο ως τυπική υποχρέωση προς την υπηρεσία.

Καλείται, επομένως, η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, αλλά και όλοι οι παράγοντες, που επηρεάζουν την ασφάλειά της, ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση για την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, ότι είναι ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης προφασιζόμενο την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και τη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, που όμως, έμμεσα, στοχεύει αποκλειστικά στη μείωση του προσωπικού, αφήνοντας εκτεθειμένη και χωρίς ουσιαστική και επαρκή αστυνόμευση την περιοχή και τους κατοίκους της.

Κι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα σοβαρά και επί μακρόν άλυτα προβλήματα στον τομέα της υγείας στην περιοχή της Φωκίδας, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και σε υποδομές δεν έχουν επιλυθεί. Η κατάσταση οδηγείται προς το αδιέξοδο και οι ασθενείς παραμένουν απροστάτευτοι. Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς την περίθαλψη των ασθενών. Η παθολογική κλινική, ουσιαστικά, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή. Η υποβάθμιση του νοσοκομείου είναι πια γεγονός, καθώς η υποστελέχωσή του δεν αφορά μόνο το ιατρικό προσωπικό, αλλά και το νοσηλευτικό. Η περίθαλψη των πολιτών και η προάσπιση παροχής της δημόσιας και δωρεάν υγείας είναι πέρα από κομματικά στεγανά και πολιτικούς εγωισμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της Φωκίδας σε δύο νευραλγικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η υγεία. Ας αντιληφθούμε, ότι η εποχή επιτάσσει κινήσεις ρηξικέλευθες και επί της ουσίας.

Οφείλουμε, ωστόσο, να συγχαρούμε τόσο το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να ανταπεξέρχονται καθημερινά στις υποχρεώσεις τους, παρά τις ελλείψεις και τα εμπόδια που η πολιτεία τους υψώνει. Η αυτοθυσία, η μεγάλη εμπειρία και το συλλογικό πνεύμα, που τους χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και κάτω από συνθήκες υπέρογκου φόρτου εργασίας και εξουθενωτικών ρυθμών απασχόλησης. Άνθρωποι αξιέπαινοι, που παραδειγματικά προτάσσουν το συλλογικό όφελος.
* Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι Οικονομολόγος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόταση Σάλλα για τα «κόκκινα» δάνεια Χρυσή τομή για δανειολήπτες &τράπεζες

Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων, η οποία απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών, έκανε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας, Επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Oι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη, δηλώνει ο Μιχάλης Σάλλας, με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, όπου καταθέτει τη δική του πρόταση ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων με παράλληλη προστασία της αξίας των ακινήτων και χωρίς να διαλυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Η παρέμβαση του Μιχάλη Σάλλα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι τράπεζες "κλειδώνουν" με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Η συνέντευξη του κ. Σάλλα όπως δημοσιεύεται στο
www.protothema.gr έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ.

Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.

Ποια θα μπορούσε να ήταν μία τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά την γνώμη σας;

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για "sales and lease back", επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.

Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Κατέστρεψαν... το Ιντερνέτ στα Τριζόνια!!


Δυστυχώς ανάμεσά μας κυκλοφορούν όχι μόνο κλεφτρόνια και λαμόγια αλλά και άνθρωποι άξεστοι με βανδαλικές τάσεις !

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Δωρίδας εδώ και δύο χρόνια κάτοικοι και τουρίστες στην παραλία της Σεργούλας, τα Χάνια, τη Γλυφάδα, την Σπηλιά και τα Τριζόνια είχαν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο χάρη στο «i-4-Free» που διατηρούσε εγκαταστάσεις στα Τριζόνια, χάρη στο μεράκι και τη συνεχή φροντίδα του Ράινχαρντ Χούμφερ, που είναι Γερμανός και αποφάσισε
να ζήσει μόνιμα στη Δωρίδα.

Δυστυχώς, το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου άγνωστοι μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις κατέστρεψαν κεραία και καλώδια και άφησαν χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνέτ εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται σε όποιον ή όποια έχει κάποιες πληροφορίες μπορεί να βοηθήσει για να στηθεί εκ νέου το δίκτυο, να επικοινωνήσει στη σελίδα του i4free στο facebook ή και με το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Σκύρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου (Χώρα Σκύρου), θα συνεδριάσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 12:00 π.μ. το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

 - Ανακοινώσεις Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Ασημίνας Δ. Παπαναστασίου,


- Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνου Π. Μπακογιάννη.


                   ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Θέμα 1ο
Μεταφορά εργαζομένων από το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» [Κ.Ε.Κ.Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.], στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και σύσταση αντίστοι­χων προσωποπαγών θέσεων, σύμφωνα με τις δια­τάξεις του άρθρου 199 του Ν. 3852/2010.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 2ο
Έγκριση δέκα οκτώ (18) θέσεων πρακτικής άσκησης των μαθητών του ΕΠΑ. Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για την Π. Ε. Φθιώτιδας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 3ο
Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, δίμηνης διάρκειας, για αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Π. Ε. Βοιωτίας
Εισηγήτρια
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά

Θέμα 4ο
Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο (2) μηνών, για αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Π. Ε. Ευρυτανίας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός

                   ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέμα 5ο
Τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθμ.170-2016 Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μελέτη και εκτέλεση του έργου «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος προτεραιότητας: ρύθμιση πρόσβασης & διαχείριση επισκεπτών» και «Μέτρα αντιπυρικής προστασίας» στα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» (LIFE 11NAT/GR/1014).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας

                   ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Θέμα 6ο
Έγκριση διορθωτικών Κτηματολογικών Στοιχείων (Πίνακες και Διαγράμματα) της απαλλοτρίωσης για την κατασκευή της οδού Νεοχωράκι - Τανάγρα.
Εισηγήτρια
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά

                   ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέμα 7ο
Τροποποίηση του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2016 - 2019.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Ιωάννη Κοντζιάς

Θέμα 8ο
Τροποποίηση προϋπολογισμού του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Π.Σ.Ε., έτους 2016.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Ιωάννη Κοντζιάς
                 
                   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΜΠΟΡΙΟ

Θέμα 9ο
Παράταση ωραρίου λειτουργίας των  καταστημάτων  στη Λιβαδειά  του Δήμου Λεβαδέων το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 από τις 5.00 μ.μ έως τις 24.00 μ.μ.  προκειμένου ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις Λευκής Νύχτας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρ. Εξωστρ. Περιφ. Αναπτ. Προγρ. κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας

                   ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Θέμα 10ο
Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2016 που αφορά στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από παρακράτηση 20% των πιστώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων και αφορούν επενδυτικές δαπάνες ΚΑΠ (Περιφερειακοί ΚΑΠ- τροπ.07).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 11ο
Έγκριση ένταξης & διαγραφής έργων και τροποποίησης προϋπολογισμού ενταγμένων έργων της ΣΑΕΠ 766 (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2016 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 12ο
Έγκριση πινάκων υποέργων των  ενάριθμων 2014ΕΠ56600004 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2015, 2016 & 2017» και 2014ΕΠ56600010 «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2017» της  ΣΑΕΠ 566.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 13ο
Έγκριση 3ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Βοιωτίας (Τροπ.03 του προγράμματος από πιστώσεις ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ έτους 2016 και Τροπ. 01 του προγράμματος από πιστώσεις ΤΟΚΩΝ έτους 2016).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 14ο
Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Φθιώτιδας, για το έτος 2016.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 15ο
Έγκριση  4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Ευρυτανίας έτους 2016.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 16ο
Έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, κατά το Ν. 4071/2012-άρθρο 8-παρ.10, με το Δήμο Λεβαδέων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την πράξη «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 17ο
Έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, κατά το Ν. 4071/2012-άρθρο 8-παρ.10, με το Δήμο Μακρακώμης και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την πράξη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ Δ.Κ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΑΡΑΚΩΜΗΣ».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 18ο
Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ» στο Ε.Π. " Στερεά Ελλάδα" του ΕΣΠΑ 2014 -2020 και έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την υλοποίηση του έργου».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 19ο
Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’ /Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων –Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων για το έργο: «Εκτέλεση Ερευνητικού Έργου: Μελέτη του παραδοσιακού τυριού ‘’ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ’’», εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για την υπογραφή της  και ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 20ο
Έγκριση  Νέου Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Καρπενησίου για το  έργο : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», εξουσιοδότηση        Περιφερειάρχη για την υπογραφή της και ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 21ο
Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου  για το  έργο : «Γεωτεχνική έρευνα στο 1° Δημοτικό Σχολείο Κύμης », εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για την υπογραφή της  και ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της  Προγραμματικής Σύμβασης.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 22ο
Έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Κέντρου Κοινωνική Πρόνοιας και ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης  για το έργο: «Επισκευή κτιρίου και αποκατάσταση τοιχίου αντιστήριξης του παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Λαμίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

Έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης  μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης παλαιού γεφυριού επί του Βοιωτικού Κηφισού».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

                   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  

Θέμα 24ο
9η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2016.
Εισηγητής
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Π. Μπακογιάννης