Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 445η επέτειο της Ναυμαχίας Ναυπάκτου


Έναρξη εκδηλώσεων σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου των εκδηλώσεων για την 445η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα διαρκέσουν μέχρι στις 9 Οκτωβρίου.

Το απόγευμα στις 6:00 στην αίθουσα «Ναυπακτία» θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη και τον εκπρόσωπο της περιφερείας της Βενετίας Pierro Peteno για το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών πόλεων με θέμα τη ναυμαχία του Lepanto και έδρα την Ναύπακτο.

Αμέσως μετά στις 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα «Ναυπακτία» θα γίνει εκδήλωση – παρουσίαση του ζωγράφου Wassili Lepanto (Βασίλης Λουκόπουλος – Λεπάντο, Dr φιλοσοφίας) από:

· Δώρα Μαρκάτου, αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
· Μαρία Κακαβούλια αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θα ακολουθήσει διάλεξη του Wassili Lepanto με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571».

Στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής στην αίθουσα της Τέχνης «Art Lepanto» στο Λιμάνι, με θέμα: «Οικολογική τάξη για να γίνει η γη πάλι πράσινη».

“Καίνε” τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ακόμα νέα γκάλοπ

Προβάδισμα οκτώ μονάδων στην ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis, και της Alco δίνει ΝΔ 26,1% και  ΣΥΡΙΖΑ 19%Προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει στην πρόθεση ψήφου η μεγάλη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr,( site του Στ.Κούλογλου) με τη διαφορά να περιορίζεται στο 5% στην τελική εκτίμηση ψήφου και μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από τη γενική εικόνα και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι η δημοσκοπική επικράτηση της ΝΔ δεν οφείλεται σε αύξηση των δικών της ποσοστών, που στην πρόθεση ψήφου παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 20%, αλλά στην αποστασιοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, δεν στρέφονται είτε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είτε προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παραμένουν αναποφάσιστοι.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 4,9%, Χρυσή Αυγή με 4,6%, η ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%.

Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Εκτίμηση ψήφου
Μετά την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 5%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αντιθέτως, εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αναλυτική, η μέση εκτίμηση ψήφου δίνει τα εξής ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία:              32%
ΣΥΡΙΖΑ:                           27%
ΚΚΕ:                                 7,5%
Χρυσή Αυγή:                    7,5%
ΠΑΣΟΚ-Δημοκρ. Συμπ.:  6,5%
Πλεύση Ελευθερίας:         3,5%
Το Ποτάμι:                        2,5%
Ένωση Κεντρώων:            2,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:        2%
Λαϊκή Ενότητα:                 1,5%
Άλλο κόμμα:                       8%

Alco: Η ΝΔ με 26,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%
Το Γκάλοπ της Alco για την εφημερίδα τα «Παραπολιτικά» δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,1% έναντι19% .

Όπως προκύπτει η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη κατά 7 μονάδες με τη συσπείρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση να φθάνει το 83%, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται σταθερά σαν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 75% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ενώ ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο, το 85%, δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης.

Όλα αυτά, ενώ σχεδόν 9 στους 10 λένε ότι ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Απαγορεύεται στους μαθητές να έχουν κινητά, tablets και laptops στα σχολεία


Απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων
 αλλά και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (tablets, laptops κλπ), με δυνατότητα καταγραφής εικόνας και ήχου από μαθητές στα σχολεία σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας. 


 Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εγκυκλίους που ήδη ισχύουν εδώ και χρόνια οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

Διαβάστε το έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα laptop και τη χρήση τους. Οι οδηγίες αναφέρονται και στο θέμα της ανάρτησης των φωτογραφιών

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές και εκπαιδευτικούς Π/θμιας Εκπ/σης στο χώρο του σχολείου και λαμβάνοντας υπόψη την με αριθμ. πρωτ. 14/21-04-2016 Πράξη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ορίζουμε τα εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ),δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997(ΦΕΚ 50,τ.Α’/1997) και 3471/2006(ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Τέλος, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

Ο Δήμος Δωρίδας στηρίζει και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας μας, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2016), ένα σημαντικό θεσμό, που καθιερώθηκε από το 2002, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή.

Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ,για το 2016 αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη ,ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και το μήνυμα που έχει υιοθετηθεί είναι το «’Εξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία»(Smart mobility. Strong economy).

Ο Δήμος Δωρίδος μετέχει, στηρίζοντας και φέτος αυτό το σπουδαίο θεσμό και με τη συμμετοχή του αυτή προβάλλει την ταυτότητά του και κατ’επέκταση την ταυτότητα της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για πρώτη φορά, μπορούν και καλούνται όλοι οι ενεργοί πολίτες να συμμετέχουν με τις δράσεις τους, εγγράφοντάς τες στη διεύθυνση: http://www.mobilityweek.eu/about-mobilityactions.

Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Έκθεση Ζωγραφικής του Wassili Lepanto στη Ναύπακτο με θέμα: “Οικολογική τάξη για να γίνει η γη πάλι πράσινη”

Εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής στην Ναύπακτο με θέμα: «Οικολογική τάξη για να γίνει η γη πάλι πράσινη» του Wassili Lepanto (Βασίλης Λουκόπουλος – Λεπάντο, Dr φιλοσοφίας) στην αίθουσα της Τέχνης «Art Lepanto» στο Λιμάνι, αύριο Σάββατο
17 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 το βράδυ.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα «Ναυπακτία» θα γίνει παρουσίαση του καλλιτέχνη από:
• Δώρα Μαρκάτου, αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

• Μαρία Κακαβούλια αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Θα ακολουθήσει διάλεξη του Wassili Lepanto με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571».

Διάρκεια έκθεσης:

17 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου
Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά: 19:00 – 22:00
Σάββατο και Κυριακή: 11:00 με 13:00 και 19:00 – 22:00

Τηλ. 2634360100

Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οι λαϊκιστές και οι δυνάμεις που αντιμάχονται την ενοποίηση της Ευρώπης , μετατόπισαν το κέντρο βάρους της πολιτικής τους ατζέντας και ανέβασαν στην πρώτη γραμμή τους μετανάστες, αντί του ευρώ.

Είναι προφανές ότι «πουλάει» περισσότερο στο εκλογικό ακροατήριο, είναι κάτι που εισβάλει από έξω, πιο απτό και «απειλητικό», συνεπώς… δικαιολογεί αμυντικές (αντιδημοκρατικές) πρακτικές στην πολιτική μάχη.

Το «κακό» ευρώ, εξάλλου, ήταν το αγαπημένο θέμα των αριστερών λαϊκιστών, ότι ήταν να δώσει το έδωσε, τώρα οι δεξιοί εθνικιστές έχουν το μεταναστευτικό πρόβλημα σημαία και πολεμούν λυσσαλέα τις ιδέες και την παράδοση της Ευρώπης, ροκανίζουν την προοπτική μίας ενωμένης Ευρώπης.

Οι εθνικιστές της δεξιάς και το ακροδεξιό στρατόπεδο αποδεικνύονται σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την προοπτική της Ευρώπης…

Ο κίνδυνος κατακερματισμού και διάλυσης, μία επιστροφή στο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την αστάθεια και την πτώση του βιοτικού επιπέδων των λαών της Γηραιάς Ηπείρου εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, η οποία απαιτεί ισχυρούς υπερεθνικούς σχηματισμούς.

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι το εθνικιστικό κίνημα και οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή προοπτική, κερδίζουν έδαφος και στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμή την προπαγάνδα κατά των μεταναστών. Δεν είναι μόνο συνεπώς η απειλή της Λεπέν στη Γαλλία, είναι τώρα και το ΑfD στη Γερμανία.

Μπορεί να μην δικαιολογεί τη στιγμή αυτή πανικό, είναι όμως μία εξέλιξη συναγερμού για τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ένα ανησυχητικό μήνυμα που πρέπει να λάβει υπόψη της η Μέρκελ και να υποχωρήσει.

Εάν χαθεί η Γαλλία στα χέρια της Λεπέν είναι φανερό ότι η Ευρώπη, με την έννοια μίας ενιαίας οντότητας, θα θρυμματιστεί, ας φανταστούμε τι μπορεί να γίνει εάν διογκωθεί και στη Γερμανία το εθνικιστικό μέτωπο, καταστροφή.

Ο Ολάντ φαίνεται απόλυτα αδύναμος να αντιδράσει. Η Μέρκελ όμως δεν είναι το ίδιο και η στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, όπως και η επιμονή της στις προτεραιότητες για την επιβίωση της Ευρώπης, δεν γεννούν σήμερα απαισιοδοξία. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…

Το γεγονός ότι την άνοιξη του επόμενου χρόνου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και το φθινόπωρο του ίδιου έτους οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, αυξάνουν τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο περίφημος Γαλλο -Γερμανικός άξονας που ήταν άλλοτε η ατμομηχανή της ενοποίησης έχει αποσυναρμολογηθεί και θεωρείται σχεδόν απίθανο να επαναλειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε η ελπίδα ενός τέτοιου υπερεθνικού συγχρονισμού σήμερα, αλλά στα εθνικά κράτη, ακόμη και στα μεγαλύτερα όπως βλέπουμε, οι απόψεις και η προπαγάνδα του φόβου κυριαρχούν έναντι μίας κοινής πολιτικής λογικής για το μέλλον.

Ο κίνδυνος λοιπόν του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας αυξάνεται, γίνεται τεράστιος και μάλιστα σε μια συγκυρία που και οικονομικά και πολιτικά η Ευρώπη αδυνατεί να σταθεροποιηθεί.

Οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες και τα ευρωπαϊκά κόμματα, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, έχουν ευθύνες μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν. Πρέπει να δώσουν τη μάχη της Ευρώπης, μπορεί αύριο να είναι πολύ αργά !

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα
 

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο ΛιδωρίκιΣε ασφαλτοστρώσεις δρόμων του Λιδωρικίου προχωρά ο Δήμος Δωρίδας μέσα στο Φθινόπωρο.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιεί προφορική δημοπρασία για επιλογή αναδόχου με πρόχειρο διαγωνισμό.

Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημαρχείο Λιδωρικίου την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 15.526 ευρώ
.

Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι να συμμετέχουν στη δημοπρασία για την ανάληψη του έργου μπορούν να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του Δήμου για να πάρουν τα σχετικά έγγραφα. 

Ενημερωτική Ημερίδα στην Πενταγιού για τα Αναπτυξιακά προγράμματα Φωκίδας

Στόχος η δημιουργία μικρού Βοτανικού Κήπου στη Β. Δ. Δωρίδα

 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Πενταγιού Ενημερωτική Ημερίδα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καλύτερο σχεδιασμό του προς υποβολή αναπτυξιακού τοπικού προγράμματος για την Φωκίδα .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της υποβολής πρότασης τοπικού προγράμματος από την ΑΝΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε στο νέο πρόγραμμα CLLD-LEADER Μ.19 του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε - Α.Α.Ε ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε), την Δ.Ε Βαρδουσίων τoυ Δήμου Δωρίδας, και τους Συλλόγους Δωρικής Αδελφότητας και Πενταγιωτών Βορειοδυτικής Δωρίδας.

Η ημερίδα αυτή ήταν συνέχεια 3 ανάλογων εκδηλώσεων που προηγήθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2016, σε συνδιοργάνωση με τη Δωρική Αδελφότητα και το Δήμο Δωρίδας.

Η αρχική ομιλία είχε ως εισηγητή τον Χρήστο Γάτο, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Α.Ε‐ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε) ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με την συνεργάτιδά του Πηνελόπη Πατρινού, Πολιτικό Μηχανικό, στέλεχος της ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε.

Ο Χρήστος Γάτος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά:

• στις θεματικές ενότητες – υπομέτρα του νέου προγράμματος CLLD/LEADER από την ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε για τέταρτη κατά σειρά προγραμματική περίοδο στην Φωκίδα, καθώς και στην τεχνογνωσία – εμπειρία που διαθέτει ο φορέας για την υλοποίησή του μετά από τρείς διαδοχικές εφαρμογές (LEADER II, LEADER + και Προσέγγιση LEADER) στην περιοχή της Φωκίδας

• στο εταιρικό σχήμα, στα επίπεδα λήψης των αποφάσεων και στην λειτουργία του φορέα, παράγοντες οι οποίοι εξετάζονται και αξιολογούνται ως προς την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα – συμμετοχικότητα των φορέων της περιοχής στο εταιρικό σχήμα του φορέα, καταδεικνύοντας την επιλεξιμότητά του ως φορέα υλοποίησης.

• στην χωροθέτηση εφαρμογής του προγράμματος και στον καθορισμό της περιοχής παρέμβασης του με βάση τα πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, καλύπτοντας πλέον το σύνολο της Φωκίδας

• στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος και στην απαιτούμενη από «κάτω προς τα πάνω προσέγγιση» σε ό,τι αφορά τις βασικές κατευθύνσεις αλλά και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις που θα ληφθούν υπόψη με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της περιοχής (SWOT Ανάλυση), κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων δράσεων για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής.

• στις προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητα προτάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, τα χρηματοδοτικά στοιχεία (προϋπολογισμοί έργων, ποσοστά επιδότησης, ίδια συμμετοχή κ.λπ). 


• στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα που απαιτείται να έχει το τοπικό πρόγραμμα στην εφαρμογή του με την επιλογή δράσεων προώθησης της δικτύωσης, των συνεργασιών διατοπικού /διακρατικού χαρακτήρα, εκτός των κύριων δράσεων που έχουν σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση της απασχόλησης, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση των υποδομών μικρής κλίμακας κ.λπ.

• στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων – επενδυτικών σχεδίων από τους εν δυνάμει δικαιούχους του προγράμματος και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΑΑΤ, ΠΕ.ΣΤ.Ε, ΟΤΔ κ.λπ).

• στο ότι κατά την κατάρτιση της πρότασης του τοπικού προγράμματος πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα του με άλλα μέτρα του ΠΑΑ καθώς και με άλλα τοπικά, περιφερειακά και τομεακά προγράμματα που θα εφαρμοστούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με σκοπό την αποφυγή κατασπατάλησης των πόρων και την επίτευξη της μέγιστης κατά το δυνατόν ωφελιμότητάς τους.

• στο ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος αποτελεί μεταξύ άλλων ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο και μια ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στην συνέχεια και κατόπιν της αναλυτικής εισήγησης του Χρήστου Γάτου σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος CLLD/LEADER, ο Στέλιος Τσιώρης, Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πενταγιωτών, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην προοπτική δημιουργίας Βοτανικού Κήπου στον ευρύτερο οικισμό της Πενταγιούς, μέσω του CLLD/LEADER.

Στην επιτυχία του σχεδίου συμβάλλει η σημαντική δωρεά προς τον Δήμο Δωρίδας διώροφου σπιτιού της οικογένειας Γεωργακόπουλου. Ο Βοτανικός Κήπος θα προέλθει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πάτρας η οποία περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο, ως βάση εκθεμάτων, γραφείων, χημείου κ.λπ., πολλά στρέμματα, (άνω των 20) τα οποία θα αξιοποιηθούν ως βάση των πειραματικών καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ο αρμόδιος φορέας θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα καλλιεργούμενα και συσκευασμένα αρωματικά φυτά, ώστε όλες οι δράσεις να είναι ανταποδοτικές, και να συντελούν στην ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας της περιοχής μας.

Η ίδρυση μικρού Βοτανικού Κήπου με αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής μπορεί να αποτελέσει μια δράση με μεγάλες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή. Θα είναι επισκέψιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο για πληροφορίες για τα φυτά του και για τα φυτά της ευρύτερης περιοχής, θα παρέχει πληροφορίες για καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που είναι αυτοφυή στην περιοχή, με σκοπό την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων αγρών της περιοχής, θα συμβάλλει στη δημιουργία μικρών μονάδων καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί στο απώτερο μέλλον μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης-συσκευασίας του φυτικού υλικού, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά, σε μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού παραγωγής φυτών πιστοποιημένων για διάθεση στην αγορά καθώς και στην δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού.

Ακολούθησε εισήγηση του Σπύρου Παπαγεωργίου, Χημικού εκ Πενταγιών, Καθηγητή Εφαρμογών στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών με εξειδίκευση στην Κοσμητολογία, ο οποίος εκ μέρους του Δρ. Γεώργιου Δημητρέλλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε το θέμα «Η Δημιουργία Θεματικού Βοτανικού κήπου στην Πενταγιού Δωρίδας με Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά».

Ακολούθησαν από τους παραβρισκόμενους ερωτήσεις προς τον Χρ. Γάτο και την συνεργάτιδά του και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Φλετούρης. Από τη Δωρική Αδελφότητα τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος Γιάννης Μπαλατσούρας, ο επίτιμος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Λιάπης, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Δρίτσας και το μέλος της Γιώργος Καλαντζής, υποστηρίζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων – παρεμβάσεων ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα που έχει κατατεθεί από το Σύλλογο, στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου στους Πενταγιούς. Μεταξύ άλλων ο Ι. Μπαλατσούρας πρότεινε τη διεξοδικότερη μελέτη της μικροχλωρίδας της περιοχής και την έμφαση στην παραγωγή ριγανέλαιου με βάση πανεπιστημιακές μελέτες για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή μέσω του εμπλουτισμού ζωοτροφών για βοοειδή.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Αιμοδοσία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα στη μνήμη του Κώσ.Μίχου


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην προσπάθεια
διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας και εθελοντικών δράσεων, προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία "Τράπεζας Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στερεάς Ελλάδας".

Με αφορμή την δημιουργία της Τράπεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτριος Αργύρης σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κο Ευάγγελο Κατσαγούνο προχωρούν με την πρώτη αιμοδοσία στην Φωκίδα.


Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί 21 Σεπτεμβρίου 2016 , ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φωκίδας.

Η εθελοντική αυτή προσπάθεια θα γίνει στην μνήμη του άδικα και πρόσφατα εκλιπόντα Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κώστα Μίχου που από τους πρώτους μήνες της θητείας του έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και την σύνδεση του εθελοντισμού με τις ανάγκες της κοινωνίας, την προσφορά και την αλληλεγγύη.

Εκτέλεση τριών έργων στο Δήμο Δωρίδας

Πενταγιού
Καστράκι
Ο Δήμος Δωρίδος θα προχωρήσει στην επιλογή αναδόχων για την με απευθείας ανάθεση εκτέλεσης των παρακάτω έργων, με κριτήριο την συμφερότερη προσφορά, με ποσοστό έκπτωσης επί του προϋπολογισμού του κάθε έργου:
Μαλανδρίνο

 
 1. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης ΤΚ Καστρακίου - ΔΕ Ευπαλίου 12.654 €

2. Αναπλάσεις δημοτικών χώρων ΤΚ Μαλανδρίνου - ΔΕ Λιδωρικίου 12.532 €

3. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων ΤΚ Πενταγιών - ΔΕ Βαρδουσίων 10.000 €

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Εργολάβοι Δημοσίων Έργων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 19/09/2016 ημέρα Δευτέρα, υποβάλλοντας σχετική σφραγισμένη οικονομική προσφορά και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στα γραφεία του Δήμου Δωρίδος.

Δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα πρόσκληση έχουν Εργολάβοι Δημοσίων Έργων καθώς και Εμπειροτέχνες, που πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκτέλεση έργων, οι οποίοι μαζί με την προσφορά τους θα πρέπει να υποβάλλουν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Εργοληπτικό πτυχίο ή πιστοποιητικό εμπειροτέχνη
2. Φορολογική ενημερότητα
3. Ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ
4. Πιστοποιητικά εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων προς τις επαγγελματικές εργοληπτικές ενώσεις
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν βρίσκονται σε πτώχευση, εκκαθάριση , αναγκαστική διαχείριση ούτε τους έχει επιβληθεί ποινή που να τους στερεί το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοπρασίες δημοσίων έργων.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά καθώς και η σφραγισμένη οικονομική προσφορά θα απευθύνονται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δωρίδος.

Για περισσότερες πληροφορίες και την παραλαβή της σχετικής τεχνικής περιγραφής του έργου και εντύπου προσφοράς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22663 50115, κα Κυριακή Βελίγκου.

Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ας τελειώσει η παρωδία : ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο

Toυ Γιώργου Λακόπουλου *

Αν πάρουμε της μετρητοίς την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – κάτι όχι και πολύ σοφό γενικά – το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ παίρνουν 5,5% και το Ποτάμι μόλις 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα μετέχουν στην επόμενη Βουλή, με αξιοπρόσεκτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, και ο Σταύρος Θεοδωράκης όχι.


Αν αυτό το στοιχείο δεν είναι ικανό να αφυπνίσει τη Φώφη και να δει την παγίδα στην οποία οδηγεί τον εαυτό της και το ΠΑΣΟΚ – χωρίς να την έχει εξουσιοδοτήσει γι’ αυτό η βάση του που την εξέλεξε- φρόντισε ο ίδιος ο Σταύρος να προσθέσει ένα ακόμη.

Αφού τίναξε στον αέρα το κλίμα σύγκλισης που δημιούργησαν με επιπολαιότητα κάποιοι αλαφροΐσκιωτοι Πασόκοι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δικό του κείμενο με δέκα προϋποθέσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. Δεν χρειάζεται να το μελετήσει πολύ κανείς για να δει ότι βασική επιδίωξη του Θεοδωράκη είναι να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Και… βλέπουμε.

Θα επακολουθήσει μια περίοδος τριών μηνών στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όπως π.χ. να ναυαγήσει το εγχείρημα από τις αντιδικίες των υποψηφίων επικεφαλής του, στους οποίους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιοι θα προστεθούν, αλλά μπορεί να υποθέσει. Ακόμη και … τρεις υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανοί. ‘Η υποψηφιότητες ….πολυτελείας και μιντιακής κατασκευής, για συγκεκριμένη χρήση.

Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο αποτέλεσμα θα είναι ότι νέο κόμμα δεν θα υπάρξει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ θα έχει ήδη διαλυθεί.

Από μόνο του το κείμενο Θεοδωράκη μαρτυράει ότι πρόθεσή του είναι να αποκλειστούν οι πιθανότητες να είναι η Φώφη επικεφαλής του νέου κόμματος. Ενδεχομένως κάποιοι σύμβουλοί της δεν το καταλαβαίνουν, ή είναι στο κόλπο. Η ίδια και οι μπαρουτοκαπνισμένοι δίπλα της δεν το βλέπουν;

Εδώ υπάρχει σχέδιο που βγάζει μάτια. Πρώτο στάδιο: πάση θυσία διάλυση του «καταραμένου ΠΑΣΟΚ» και φυσικά απογαλακτισμός από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλοί από τους κοπτόμενους σήμερα για νέο κόμμα, πολέμησαν, όχι με θεμιτά μέσα. Άλλοι γράφουν βιβλία για να τον αποδημήσουν. Ευτυχώς που δεν ζει, όπως επισημαίνει κάθε τόσο ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης που παρακολουθεί από κοντά τα πράγματα.

Δεύτερο η επιχείρηση ελέγχου του νέου σχήματος από κάτι καλά παιδιά που χρόνια τώρα τρώνε ψωμί κι αλάτι με συγκεκριμένους ολιγάρχες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο τελευταία και χρειάζονται επειγόντως κόμμα του χεριού τους.

Ένα κόμμα –εργαλείο τους, τους είναι απαραίτητο.

Αν δεν πετύχει ο στόχος σ’ αυτό το στάδιο θα ακολουθήσει ανατίναξη του εγχειρήματος και προσχωρήσεις στο σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας ψάξει η κυρία ποιοι πηγαινοέρχονταν στο Ακρωτήρι στη Κρίση όλο το καλοκαίρι και θα καταλάβει.

Πολλοί πιστεύουν ότι ύστερα από τη γελοιοποίηση της διαδικασίας , -καθώς τη μια μέρα το ΠΑΣΟΚ διέδιδε ότι όλα έκλεισαν και την άλλη το Ποτάμι αντέτεινε ότι τίποτε δεν έκλεισε και τις εκατέρωθεν μπηχτές που επακολουθήσαν -η Φώφη Γεννηματά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι το ιστορικό κόμμα που βρέθηκε στα χέρια της -κυρίως χάρη στο όνομα του πατέρα της.

Να δώσει τέλος σ’ αυτή τη παρωδία στην οποία ένα κόμμα που διαλύεται και ένα νεόκοπος αρχηγός που δεν έχει σχέση με αυτό το χώρο, βάζει όρους, λοιδορεί και εμμέσως εκβιάζει το κόμμα που εκφράζει διαχρονικά το χώρο.

Μεγάλο ή μικρό κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεν παύει να είναι εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Και αν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχουν ανάγκη από την λειτουργική παρουσία αυτού του χώρου με ισχυρό πολιτικό φορέα, η λύση βρίσκεται στην αναζωογόνηση του ΠΑΣΟΚ όχι στη διάλυσή του.

Αν η Φώφη Γεννήματα ως εκλεγμένη πρόεδρος αυτή την περίοδο δεν θέλει να πέσει επάνω της το ανάθεμα ζώντων και νεκρών της ελληνικής κεντροαριστεράς, έτσι όπως μεγαλούργησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη που τον διαδέχθηκε- από εκεί και πέρα ας μην το συζητάμε- πρέπει να επιστρέψει στη γραμμή : ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο.

Σ’ αυτή τη βάση η σύμπραξη με τη φρεσκάδα που δίνουν στο σχήμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και νέοι άνθρωποι του Κινήματος σαν το Παυλο Χρηστίδη, εξασφαλίζουν τη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή.

Από κει και πέρα στο χέρι της είναι να αποκαταστήσει τη σχέση του με το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης -στην οποία ανήκουν και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ – να επανακαθορίσει τις διαχωριστικές γραμμές του με τη Δεξιά και να διαμορφώσει με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες τις ράγες για το μέλλον του.

Τα κόμματα με βαρύ ιστορικό φορτίο δεν διαλύονται. Έχουν ακμή και παρακμή. Στην Ευρώπη υπάρχουν κόμματα με ζωή δυο αιώνων και ανάλογα σκαμπανεβάσματα. Αν μη τι άλλο κανένας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το οδηγήσει σε διάλυση χωρίς να ρωτήσει τη βάση που τον ανέδειξε.

Όσο για το μέλλον αρμόδιοι δεν είναι να αποφασίσουν ούτε οι περιφερόμενοι σαλτιμπάγκοι και οι ….μονοπρόσωπες «κινήσεις» που δεν εκπροσωπούν τίποτε ούτε οι κολαούζοι όλων των καταστάσεων στους οποίους αναθέτει αποστολές η Φώφη -χωρίς να ακούσει τη βουή του κόσμου για το παρελθόν τους- και στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους ….μοιράζουν υπουργεία!

Όσοι ξέρουν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του επιμένουν ότι πρέπει να πάει στις επόμενες εκλογές με τη σημερινή μορφή του- συνεργαζόμενο με τη ΔΗΜΑΡ. Όποιος ενδιαφέρεται για την Κεντροαριστερά δεν έχει παρά να προσχωρήσει στις γραμμές του-ειδικά εκείνοι που έφυγαν για ασήμαντες αφορμές.

Για τα υπόλοιπα θα κάνει το λογαριασμό ξενοδόχος.


* Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης και συγγραφέας βιβλίων

Εγκύκλιοι του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων

Προς τους Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς
των σχολείων μας


Αγαπητοί μου Διδάσκαλοι και Καθηγητές,

 Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2016-2017 επιθυμώ να σας εκφράσω τα αισθήματα συμπαράστασης της Εκκλησίας μας για σας, που υπηρετείτε στον χώρο της Παιδείας, τον τόσο σημαντικό για το μέλλον του τόπου μας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ όσους στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την πατρίδα μας εργάζονται με υπευθυνότητα μέσα στο σχολείο και αντιστέκονται στην αλλοτρίωση ενός συστήματος που υποτιμά την αξία του δασκάλου και της διδαχής.

 Προσωπικά προσεύχομαι η Χάρις του Θεού να ενισχύει τον αγώνα σας, έτσι ώστε σε πείσμα των καιρών η συμβολή σας στο χτίσιμο της αγωγής των παιδιών μας με τα ιδανικά του Γένους να συνεχίσει να είναι ευεργετική και καρποφόρα.

Με τιμή και εγκάρδιες ευχές
Ο Μητροπολίτης σας

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος
 
 Προς τους μαθητές των Γυμνασίων και
Λυκείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

Αγαπητά μου παιδιά,

Καθώς το σχολικό σας περιβάλλον σάς υποδέχεται μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, η Εκκλησία μας που είναι για όλους μας ένα πνευματικό σχολείο, τελεί τον Αγιασμό και ζητά για σας την ευλογία του Θεού για επιτυχία και πρόοδο στις προσπάθειες αυτού του νέου σχολικού έτους.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι στην εποχή μας υπάρχουν αρκετοί που λησμόνησαν ή δεν αντιλαμβάνονται ότι η ευλογία του Θεού και η πίστη του ανθρώπου είναι εγγύηση για να έχει κανείς πραγματική επιτυχία και αληθινή γνώση στη ζωή του. Είναι δυστυχώς κι αυτό ένα θλιβερό αποτέλεσμα της «κρίσης» που μαστίζει την παιδεία μας, για την οποία ακούμε τόσος λόγος να γίνεται, αλλά ελάχιστοι αντιστέκονται ηρωικά στην μεθοδευμένη κατεδάφισή της.

Σε μια εποχή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα και οι διάφοροι πανίσχυροι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς ασκούν εξουσία στα έθνη και στους λαούς, το ελληνικό σχολείο αποτελεί ένα από τα τελευταία κάστρα αντίστασης και ελπίδας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο η παιδεία όσο και η Εκκλησία μας δέχονται επιθέσεις, αυτός είναι ο λόγος που αποκεφαλίζονται οι παραδοσιακές μας αξίες και που ονομάζεται από κάποιους «πρόοδος» η καταστροφή των στοιχείων και των δεσμών που μας ενώνουν μεταξύ μας.

Αν η δική σας γενιά επιβαρυνθεί με ένα δυσβάστακτο όγκο γνώσεων, πληροφοριών και μαθησιακών υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα μισήσει τη μόρφωση, αν η δική σας γενιά χάσει την ουσία της γνώσης, την ευθυκρισία, το νόημα της Πίστης, τα διδάγματα της Ιστορίας, την ευχέρεια στη χρήση της ελληνικής μας γλώσσας και σκέψης, τότε θα καταντήσει μια μάζα ευκολοκυβέρνητη, μια γενιά πιο αδύναμη και πιο αυτοκαταστροφική από τις προηγούμενες.

Αγαπητά μου παιδιά,

Ως Μητροπολίτης σας θέλω να πιστεύω ότι στην τοπική μας κοινωνία υπάρχουν αρκετοί υπεύθυνοι γονείς και αξιόλογοι καθηγητές που αγωνίζονται σε πείσμα των καιρών να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν. Αυτοί που έχουν αντιληφθεί ότι πραγματικό σχολείο δεν είναι η ποσότητα των γνώσεων, αλλά η ποιότητα των αξιών και των οραμάτων, είναι η ανθρωπιά, η ενσυνειδησία, η ενότητα, η καλοσύνη.

Ακολουθείστε τις καλές συμβουλές, τις οδηγίες και το παράδειγμά τους. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία και τις οθόνες επιλεκτικά, με μέτρο και σύνεση, μην τις αφήνετε να μολύνουν την καθαρότητα της σκέψης και της καρδιάς σας, μην τις αφήνετε να καταργούν την πολύτιμη φυσική επικοινωνία μεταξύ σας.

Να ξέρετε ότι η Εκκλησία μας, ακόμα και αν απαγορευθεί η επίσημη παρουσία της κοντά σας, θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλάι σας, θα προσεύχεται για την αληθινή σας πρόοδο και θα μαρτυρά την Αλήθεια.

Με όλη μου την αγάπη
Ο Μητροπολίτης σας

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

 
Προς τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

 Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα που το σχολείο σας σάς υποδέχεται για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιά, η Εκκλησία μας που είναι για όλους μας ένα πνευματικό σχολείο, με την τέλεση του Αγιασμού ζητά για σας την ευλογία του Θεού, για να έχετε στη ζωή σας χαρά, αληθινή πρόοδο και υγεία.

Τώρα αρχίζει για σας ένας νέος αγώνας για να αποκτήσετε καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες που αποτελούν εφόδια για τη ζωή. Στις προσπάθειές σας αξίζει να εργασθείτε με προθυμία, καλή διάθεση και ζήλο. Δίπλα σας έχετε συμπαραστάτες τους γονείς και τους δασκάλους σας που χαίρονται με την πρόοδό σας και σας προσφέρουν τα θεμέλια για το αύριο.

Όμως ο μεγαλύτερος βοηθός που στέκεται κοντά σας είναι Εκείνος που χαρίζει τη ζωή στον καθένα μας, ο Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Θεός μας. Εκείνος αγαπά ιδιαίτερα εσάς τα παιδιά που έχετε καθαρή καρδιά και είναι έτοιμος να σας βοηθήσει κάθε στιγμή όταν Του το ζητάτε.

Εκείνος μας βοηθά όχι μόνο να αποκτήσουμε πολλές γνώσεις, αλλά και μέσα στο σχολικό περιβάλλον να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να διαμορφώσουμε καλύτερο χαρακτήρα, να δημιουργήσουμε καλές φιλίες, να λέμε την αλήθεια με θάρρος, να μιλάμε με ευγένεια και καλοσύνη, να βοηθάμε τους συμμαθητές μας, να σεβόμαστε τους δασκάλους μας.

Να ξέρετε ότι η Αγία Εκκλησία του Χριστού που είναι μητέρα όλων μας, προσεύχεται για να έχετε αληθινή πρόοδο και επιτυχία στη ζωή σας.

Με όλη μου την αγάπη

Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργασία της ΕΡΤ με τον Δήμο Δωρίδας

Θέματα συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Δήμο Δωρίδας συζητήθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η κάλυψη όλου του Δήμου Δωρίδος με το τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ. Παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τα προβλήματα σχετικά με την κάλυψη και μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ στις ορεινές κυρίως Τοπικές Κοινότητες, καθώς και στην ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος.

Ζητήθηκε η αλλαγή και η τοποθέτηση νέων πομπών από την ΕΡΤ, σε διάφορες περιοχές, ώστε να καλυφθεί το 100% των Κοινοτήτων και οικισμών του Δήμου με ποιοτικό σήμα χωρίς προβλήματα ευκρίνειας.

Επίσης ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ,

1. Η προβολή του Δήμου με εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του που δεν έχουν υποστεί τις σύγχρονες αλλοιώσεις και για το λόγο αυτό αποτελούν την προστιθέμενη αξία του. Η παραγωγή αυτή θα αποτελέσει σημαντική προσφορά στον τόπο μας και θα συμβάλει στην ήπια τουριστική του ανάπτυξη.

2. Η παραγωγή από την ΕΡΤ ειδικού ντοκιμαντέρ για Φράγμα και τη Λίμνη του Μόρνου ως προσφορά στον τόπο που «έδωσε» το νερό, αλλά και ως ενημέρωση στους πολίτες, κυρίως της Αττικής, για το μεγάλο αυτό έργο που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υδροδότηση τους.

3. Η συνδιοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων (μουσικών, θεατρικών, κ.ά), κατά τη διάρκεια της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, σε διάφορες περιοχές του Δήμου.

4. Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας - οδηγού για τις κοινές δράσεις ΕΡΤ και Δήμου Δωρίδος, για όλες τις παραπάνω προτάσεις, καθώς και για άλλες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ανταποκρίθηκε αμέσως στο θέμα της αλλαγής και τοποθέτησης νέων πομπών από την ΕΡΤ, ώστε να καλυφθεί το 100% των Κοινοτήτων και οικισμών. Κάλεσε τα αρμόδια τεχνικά στελέχη και έδωσε σχετικές οδηγίες, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.

Για τα υπόλοιπα θέματα θα είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Δήμο Δωρίδος, ώστε να σχεδιαστούν και προγραμματιστούν οι δράσεις αυτές. Επίσης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για επίσκεψη στο Δήμο, για να γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές του τοπίου του. 

Σημαντική συνεργασία Περιφέρειας με Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου για την καινοτομία και τη γνώση

Με στόχο την προώθηση της γνώσης, της κατάρτισης και της καινοτομίας για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης, υπέγραψαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, προγραμματική συμφωνία. 

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας, το οποίο στο πλαίσιο του Οργανισμού θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης, θα διεξάγει μελέτες, θα καταρτίζει στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα προωθεί συστηματικά και στην πράξη καινοτόμες πολιτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η χορήγηση υποτροφιών (ενίσχυση και παροχή εκπαιδευτικής βοήθειας) σε κατοίκους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε άτομα με καταγωγή από τη Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε κατά τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του EPLO, παρουσία του επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, πρ. Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Giuliano Amato, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Με τη συμφωνία αυτή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γίνεται η πρώτη περιφέρεια που επενδύει στη γνώση, στη διεθνή δικτύωση και στην κατάρτιση των υπαλλήλων της, προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να φέρει πιο κοντά τη γνώση και την καινοτομία με τη δημόσια διοίκηση.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:


«Αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες και δρόμους που δίνουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά και η συνεργασία μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, για να μπορούμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες μας και τα στελέχη της Περιφέρειάς μας, την δυνατότητα γνώσης και αναζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας για την λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων γύρω από την λίμνη του Μόρνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, μετά από σχετικό έγγραφο του Προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδος και την ανταλλαγή απόψεων και γνωμών, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα για την άρση των απαγορευτικών περιορισμών λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων πέριξ της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

·         Θεωρεί ότι οι απαγορευτικοί περιορισμοί για τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων σε απόσταση μέχρι 1.500 μ. πέριξ της λίμνης του Μόρνου είναι άδικοι , διότι η κτηνοτροφία της  περιοχής μας είναι κυρίως εκτατική και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν τόσα λύματα τα οποία να επηρεάζουν την ποιότητα του νερού της λίμνης.

·         Σε περίπτωση που ισχύσουν οι ως άνω περιορισμοί θα υπάρξει μεγάλη ζημιά στην κτηνοτροφία μας, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό την περιοχή μας.

·         Ζητάμε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για λήψη άδειας λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου 2016.

·         Ζητάμε την άρση των σχετικών απαγορευτικών περιορισμών λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων πέριξ της λίμνης του Μόρνου όπως προσδιορίζονται στη επίμαχη Α5/2280/83 (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη, όπως αυτή τροποποιήθηκε - συμπληρώθηκε μεταγενέστερα και την επαναφορά σε ισχύ του Ν. 4056/2012, ο οποίος επέτρεπε τη νομιμοποίηση των μονάδων ανάλογα με τη δυναμικότητά τους και την απόστασή τους από το ανώτατο όριο της λίμνης.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετικό συνοδευτικό έγγραφο του Δημάρχου και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 

Αρτοκλασία στη Ναύπακτο του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας και Δωρίδας


Ο σύλλογος Ευρυτάνων Ναυπακτίας και Δωρίδας πραγματοποίησε χθες Αρτοκλασία με τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου.

Παρευρέθηκαν, οι δήμαρχοι Ναυπακτίας και Δωρίδας Τάκης Λουκόπουλος και Γιώργος Καπεντζώνης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, ο πρόεδρος του συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας και Δωρίδας Χαράλαμπος Χρήστου, η πρόεδρος του συλλόγου Ευρυτάνων Αχαίας Φωτεινή Τσινιμέκη καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία ακολούθησε δεξίωση σε καφέ-ζαχαροπλαστείο της πόλης με εδέσματα που πρόσφεραν οι γυναίκες του Συλλόγου, ενώ τα μέλη του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους Δημοτικούς άρχοντες προβλήματα που απασχολούν τα χωριά τους.

Mπουρκίνι στη θάλασσα

Η μάζα των δοσίλογων ενθαρρύνει τις προκλήσεις εναντίον της νεωτερικότητας και υπέρ του σκοταδισμού
 
Της Σώτης Τριανταφύλλου *
                                          
Κάθε φορά που απειλείται η ακεραιότητα της Γαλλίας, διαμορφώνεται μια μάζα δοσιλόγων που απεργάζονται την καταστροφή της.


Στον πόλεμο των Εκατό Ετών ήταν οι Μπουργκινιόν, στην αρχή της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV ήταν οι εξεγερμένοι της Σφενδόνας, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης οι πρωσόφιλοι εμιγκρέδες από το Κόμπλετς, στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι υποστηρικτές του καθεστώτος του Βισύ και των Γερμανών, στους αντιαποικιακούς αγώνες ήταν όσοι αποθέωσαν τους πιο φανατικούς εθνικιστές που, στη συνέχεια, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στις απο-αποικιοποιημένες τους πατρίδες.

Σήμερα, η μάζα των δοσιλόγων συντίθεται από άτομα και ομάδες που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν δοσιλόγους τους εχθρούς τους – ποτέ τον εαυτό τους.

Στη Γαλλία η μαχητική τους ρητορική είναι υπονομευτική: ευθύνεται για τον εξισλαμισμό που προχωρεί σαν γάγγραινα, εξασθενώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς κι αποτελώντας αναπόδραστη καθημερινή εμπειρία.


Οι άνθρωποι αυτοί –από ένα μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (με επικεφαλής τον Z.-K. Kαμπαντελίς) μέχρι το άκρο του αριστερού φάσματος– διαχωρίζουν τους μουσουλμάνους από το Ισλάμ, κηρύσσουν την «αρμονική συμβίωση» με κάθε τίμημα και μπροστά σε κάθε αξίωση, ρίχνουν το φταίξιμο στον Καθολικισμό εξισώνοντας το Ισλάμ με τους «φανατικούς» Καθολικούς (μολονότι, είναι περιττό να το αναφέρω, οι Καθολικοί δεν κόβουν κεφάλια) και επαναλαμβάνοντας την επωδό της επάρατης ισλαμοφοβίας την οποία ανάγουν σε πρωταρχικό πρόβλημα.

Και η οποία, σπεύδω να συμπληρώσω, εκτός του ότι θεωρείται αβάσιμη, υποτίθεται πως προκύπτει από ρατσιστική ιδεολογία, άρα είναι ηθικά απαράδεκτη και κοινωνικά διαλυτική.

Αυτή η μάζα, η μεθυσμένη από την ίδια της τη μεγαλοψυχία, ελαχιστοποιεί τα γεγονότα («μερικές μεμονωμένες πράξεις βίας»), τα ψυχιατρικοποιεί («μια χούφτα ανισόρροπων»), τα τοποθετεί σε κοινωνικό συγκείμενο («θύματα του περιρρέοντος ρατσισμού»), καθώς και σε ιστορικό συγκείμενο («συνέπειες της αποικιοκρατίας»).


Τέλος, ευτελίζει τα προβλήματα όπως συνέβη με το ζήτημα του «μπουρκίνι» (φαιδρή λέξη): «Το μπουρκίνι είναι ένας τρόπος ντυσίματος». Προσθέτω το φτηνό μου επιχείρημα: και η στολή του αξιωματικού των SS είναι ένας τρόπος ντυσίματος.

Η μάζα των δοσιλόγων δεν βλέπει τις προκλήσεις και εγκλήματα των ισλαμιστών, βλέπει επιπτώσεις εγκλημάτων των Γάλλων. Επίσης, δεν βλέπει ότι η Γαλλία απεμπολεί ηθικές αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα.


Πρόκειται για αντεστραμμένο σοβινισμό: η Γαλλία παθαίνει όσα παθαίνει (οικονομικό μαρασμό, πολιτιστική υποχώρηση, μουσουλμανικό εκφοβισμό) επειδή «φταίει». Κάτι τέτοια έλεγε και ο στρατάρχης Πεταίν το 1940: η Γαλλία είναι ένοχη – Λαϊκό Μέτωπο, πνεύμα επικούρειο, πάθος για επαναστάσεις.

Κι ενώ οι τζιχαντιστές σκορπούν τον θάνατο σε όλον τον κόσμο χωρίς οι μουσουλμάνοι να εξεγείρονται εναντίον τους (υπάρχουν λιγοστές εξαιρέσεις), στη μάζα των δοσιλόγων συρρέουν φεμινίστριες της διεστραμμένης πτέρυγας –που επιμένουν ότι η νιχάμπ, το μπουρκίνι κι όλες οι ενδυματολογικές μορφές αποπροσωποποίησης είναι «γυναικείο δικαίωμα»– και διανοούμενοι τύπου Ταρίκ Ραμαντάν οι οποίοι έχοντας αξιοποιήσει στο μέγιστο την κοσμική κοινωνία θέλουν να την καταργήσουν.

Έχει αναπτυχθεί πανίσχυρο φιλομουσουλμανικό λόμπι που εξασκεί τυραννία σε όλες τις όψεις της γαλλικής ζωής: όχι, οι μουσουλμάνοι δεν είναι οι ταπεινοί και οι καταφρονεμένοι – ταπεινοί και καταφρονεμένοι είναι όσοι δεν έχουν φωνή.

Σήμερα, στη χώρα του Μολιέρου, θριαμβεύει ο Ταρτούφος. Στη χώρα της Ζορζ Σαντ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ θριαμβεύει η πιο πρωτόγονη αρρενωπότητα ενώ οι καλοσυνάτες και συγκαταβατικές φεμινίστριες χειροκροτούν την παραίτηση από τους αγώνες τους. Προστίθενται οι επαναστάτες του γλυκού νερού· η αριστερά της σαμπάνιας και οι τύποι του ’68 που περιφρονούν την «αστική νομιμότητα».


Και αίφνης όλοι μεταμορφώνονται σε νομομαθείς που επιθυμούν την πιστή εφαρμογή του νόμου. Η αντίφαση τούς διαφεύγει εντελώς, όπως και το φαινόμενο της νομικής δειλίας που αποτελεί γνώρισμα όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η διαμάχη για το μπουρκίνι είναι διαμάχη για την υποταγή, όπως ήταν πάντα όταν ανέβαινε στη σκηνή η μάζα των δοσιλόγων. Ο Μισέλ Ουελμπέκ είχε για μια ακόμη φορά δίκιο και κανείς στη Γαλλία δεν του το συγχωρεί – ο καθένας για τους λόγους του.


Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνος: για όσους πιστεύουν στον γαλλικό πολιτισμό και στη γαλλική δημοκρατία, υπάρχει το παρελθόν: ο Μονταίν, ο Πασκάλ, ο Βολταίρ, ο Καμύ, η Σιμόν Βέιλ – και, απέναντι στη μάζα των δοσιλόγων, μερικοί σημερινοί στοχαστές που επαναλαμβάνουν ότι το Ισλάμ είναι φασιστικό πρόγραμμα που εργαλειοποιεί μια ολοκληρωτική θρησκεία.

Ανέκαθεν η αριστερά έδειχνε θάμβος για τον πρώιμο φασισμό, τον τριτοκοσμικό εθνικισμό και τον εξωτισμό. Με την ανοχή των Σοσιαλιστών και την παρότρυνση της άκρας αριστεράς οι μουσουλμάνοι ζητούν φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία και στις αθλητικές δραστηριότητες, κατάργηση του νόμου για την μπούρκα στον δημόσιο χώρο (τον έχουν καταργήσει στην πράξη όπως κι άλλους στοιχειώδεις νόμους: πολυγαμία, απαγόρευση γάμων ανηλίκων), μπουρκίνι στη θάλασσα και τοιαύτα: βαθμιαία προσπαθούν να εγκαταστήσουν τη σαρία· δεν το κρύβουν· δεν πρόκειται για φαντασίωση, ούτε για «φοβία».

Εξάλλου, επικρίνουν με σφοδρότητα τις κοινωνίες που τους έχουν υποδεχτεί και τους έχουν προσφέρει εργασία, ελευθερία και ευκαιρίες.

Ωστόσο, με το να επιβάλλουν το μπουρκίνι ως ένδυμα σεμνότητας χαρακτηρίζουν τις γυναίκες που φορούν μαγιό άσεμνες και αχρείες. Ούτε αυτό το κρύβουν.

Εξάλλου, οι Γάλλοι εκλαμβάνουν το επιλεγόμενο μπουρκίνι ως μέρος του life-style: οι μουσουλμάνοι είναι ειλικρινείς· κάνουν ανοιχτά λόγο για υπακοή στο Κοράνι, για ηθική αυστηρότητα, για την απαραίτητη γυναικεία αιδώ.

Κι όμως λίγοι βλέπουν, λίγοι αναγνωρίζουν ότι εκτυλίσσεται πόλεμος στο εσωτερικό των κοινωνιών μας και σε παγκόσμια κλίμακα – έτσι κι αλλιώς, λίγοι έβλεπαν την άνοδο του ναζισμού, λίγοι παραδέχονταν τα εγκλήματα του σταλινισμού. Εφησυχασμός, επανάπαυση, ευνουχισμός, απάθεια. Ψευδαισθήσεις οριενταλισμού, υποταγή.


Η μάζα των δοσιλόγων ενθαρρύνει τις προκλήσεις εναντίον της νεοτερικότητας και υπέρ του σκοταδισμού – κι επειδή η πρόοδος δεν είναι αμείλικτη και αναπόφευκτη, επιστρέφουμε, εθελοτυφλώντας, στην εποχή πριν από τη μάχη του Πουατιέ.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Δωρίδα