Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ, «καμπανάκι» για τον ΣΥΡΙΖΑ


Του Διονύση Ζακυνθινού *

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει γενέθλια. Κλείνει τα 42 του χρόνια, αλλά αυτή η επέτειος θα περάσει μάλλον απαρατήρητη για κόσμο και κοσμάκη.
Θα την τιμήσουν μόνο τα λιγοστά πιστά στελέχη και μέλη του, που δεν λοξοδρόμησαν στα δύσκολα, που δεν το έβαλαν στα πόδια αναζητώντας κομματική στέγη αλλού, ευελπιστώντας να βρουν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ το «νέο ΠΑΣΟΚ» της εποχής μας.


Ας μην κοροϊδευόμαστε. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από ένα κόμμα της περιθωριακής Αριστεράς, που «μάτωνε» για να μπει στη Βουλή, σε ένα κραταιό κόμμα εξουσίας το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο «παλαιό ΠΑΣΟΚ», σημαντικό μέρος του οποίου μετακόμισε σύσσωμο στην ασφαλή και θερμή αγκαλιά της Κουμουνδούρου. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή μέχρι και τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που κάποτε «σκίζονταν» για τον Ανδρέα Παπανδρέου και σήμερα στελεχώνουν τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ουκ ολίγοι ακολούθησαν με την ίδια ευκολία το σύνηθες δρομολόγιο του πολιτικού αμοραλισμού, του ανελέητου καιροσκοπισμού.

Έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, και πήγαν στο «επαναστατικό» κόμμα της Αριστεράς που (υποτίθεται ότι) θα πέταγε τους δανειστές έξω από την Ελλάδα, που θα ασκούσε κοινωνική πολιτική ανάλογη μ' αυτή του συχωρεμένου Ανδρέα.

Όμως, τους διέφυγε μια… λεπτομέρεια. Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της παντοδυναμίας του μοίραζε λεφτά που ήταν δανεικά, αλλά όχι και αγύριστα.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις για πάντα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα. Κάποτε κι αυτά τελειώνουν. Βέβαια, η «μισητή» στην Αριστερά Μάργκαρετ Θάτσερ, το είχε διατυπώσει κάπως διαφορετικά: «Ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων».

Και ήλθε η μέρα που τα λεφτά των άλλων τελείωσαν και η χώρα χρεοκόπησε. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία, είτε στην τρέχουσα είτε στη μελλοντική μορφή της, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η σκληρή καθημερινότητα μας.

Όπως η ζωή, έτσι και η πολιτική κάνει κύκλους. Νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στα παραδοσιακά, μονοψήφια, ποσοστά του.

Θα καταβάλει (κι αυτός) βαρύτατο τίμημα από την ιδεολογική μετάλλαξη του και τις δριμύτατες επιπτώσεις της στο πεδίο της εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής.

Η πτώση του θα είναι εκκωφαντική, ανάλογη της αλματώδους ανόδου του.

Άλλωστε, όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια νύχτα (κι ας ευεργετήθηκαν πολλοί απ' αυτό) θα φύγουν τρέχοντας, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χωρίς να υπολογίζουμε σ' αυτούς και όσους εξαπατήθηκαν από τις ανέφικτες εξαγγελίες του, αναμένοντας μια ελπίδα που δεν ήλθε ποτέ. Είναι θέμα χρόνου και πολιτικής λογικής να συμβεί…
 
* Ο Διονύσης Ζακυνθινός είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΣΟΚ : Πολιτική εκδήλωση στην Πάτρα

Στην Αχαΐα, ένα νομό που επί πολλές δεκαετίες αποτέλεσε προπύργιο της δημοκρατικής παράταξης, πραγματοποιείται φέτος η πολιτική εκδήλωση για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του Ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Παπανδρέου.

Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016 ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτεία (Παλαιά Σφαγεία) στην Πάτρα.


Εκκινούμε τη φετινή πολιτική περίοδο που στην κατάληξή της ευελπιστούμε να βρει την παράταξη μας ενωμένη, δυνατή και έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Γραφείο Τύπου
Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΦωκίδαςΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΗΕΑ: «Στον αέρα» πάνω από 1.000 εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια


«Τρομακτικό» χαρακτήρισε το σοκ μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος.

«Οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα» είπε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων υπολογίζοντας σε πάνω από 1.000 τις οικογένειες που επηρεάζονται.

«Οι επιχειρήσεις, αν κάποιος δεν έχει πάρει άδεια, και οφείλει στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά τα χρήματα τι θα γίνουν; Ξαφνικά θα σκουπίσουμε τα χρέη;» αναρωτήθηκε ο Σταμάτης Νικολόπουλος.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με τον κόσμο και να μπορέσουμε να βρούμε, παρεμβαίνοντας πια και στους εργοδότες και στην κυβέρνηση, ένα σχήμα, γιατί αυτές οι οικογένειες πρέπει να σωθούν».

«Ο σωστός τρόπος ενημέρωσης είναι θέμα δημοκρατίας και δεν μπορεί να περάσουμε στο νέο τοπίο ισοπεδώνοντας έναν κλάδο» κατέληξε στις δηλώσεις του στο BHMA FM ο Σταμάτης Νικολόπουλος.

Λήγει η προθεσμία αίτησης για άδειες εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων


Την Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη του 2016 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήματος, για έκδοση άδειας σε κτηνοτρόφους εγκατάστασης της κτηνοτροφικής τους μονάδος.


Η Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο 4056/12-3-2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις», οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών,

1ης κατηγορίας - πρόχειρα καταλύματα,
2ης κατηγορίας - θερμοκηπιακού τύπου,
3ης κατηγορίας - κτηριακές κατασκευές με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος, 

που κατά την έναρξη του νόμου αυτού λειτουργούσαν χωρίς άδεια εγκατάστασης, υποχρεούνται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (12/9/2016), να λάβουν άδεια εγκατάστασης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή (12/9/2016), αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, ή κατεδάφισης που τυχόν έχουν εκδοθεί.

Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, ο κάτοχος της ήδη υπάρχουσας κτηνοτροφικής μονάδος, μπορεί να αιτηθεί και πάλι την έκδοση άδειας εγκατάστασης της μονάδος του, αλλά θα πρέπει να καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο είχε τυχόν επιβληθεί πρίν, ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4056/12-3-2012 και μέχρι την συγκεκριμένη ανωτέρω ημερομηνία. 

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ψήφισμα ΠΕΣΤΥ για τον Β. Σωτηρόπουλο

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
                                ΑΜΕΡΙΚΗΣ 20 , ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ-ΦΑΧ : 210 5245675

                                               ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο με μεγάλή λύπη πληροφορήθηκε το θάνατο του εκλεκτού Συνάδελφου, αγαπητού φίλου και μέλους του Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ.

                                            ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συνήλθε εκτάκτως και αφού εξήρε την προσωπικότητα του θανόντος, καλού συζύγου και πατερά, τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, ως εν ενέργεια κεντρικός ταμίας στην Τελωνειακή υπηρεσία και ως συνταξιούχος στην Π.Ε.Σ.Τ.Υ.

Αποφάσισε Ομόφωνα:

1. Να εκφράσει τα θερμά του Συλλυπητήρια, στη Οικογένεια του Εκλιπόντος.
2. Αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φιλοθέης Δωρίδος.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν στις Συνταξιουχικές εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της πατρίδας του.
4. Αντίγραφο του παρόντος θα επιδοθεί και στην οικογένεια του.

                                                              Για την ΠΕΣΤΥ

            Η Πρόεδρος                     Ο Αντιπρόεδρος               Η Γ. Γραμματέας
     ΝΙΟΒΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ        ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΚΑΣ        ΟΛΓΑ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ

                Ο Ταμίας                                                          Τα μέλη
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ        ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΕΡΒΑΣ  ΑΝΑΣΤ. ΚΟΥΛΕΝΤΗΣ

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Η ζωή των άλλων

Της Φένιας Ρουγκούνη *

Ένα ζευγάρι Καναδών υπερηλίκων, ο Βόλφραμ Γκότσοκ, ετών 83, και η γυναίκα του, Αννίτα, ετών 81, αναγκάζονται να ζήσουν χωριστά μετά από 62 χρόνια κοινής ζωής, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα συγκατοίκησης τους στο ίδιο ίδρυμα.


Ο άνδρας πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και καιρό, τα οποία επιτάθηκαν πρόσφατα όταν στην ήδη περίπλοκη κατάσταση του προστέθηκε και ένας καρκίνος.

Η παραμονή του στο σπίτι ήταν αδύνατη, οπότε δρομολογήθηκε η εισαγωγή του σε προνοιακό ίδρυμα υποστηριζόμενης διαβίωσης. Αίτηση για εισαγωγή έκανε εν συνεχεία και η γυναίκα του, με την προσδοκία να συνεχίσει τη ζωή της κάτω από την ίδια στέγη με τον άντρα της, έστω και αν αυτή η στέγη δεν ήταν του σπιτικού που είχαν οι δυο τους στήσει. Επειδή ωστόσο δεν βρέθηκε δίκλινο δωμάτιο στην ίδια μονάδα, οι δύο σύζυγοι ζουν χωριστά και βασανιστικά εδώ και οχτώ μήνες τώρα.

Την ιστορία τους ανέβασε στο φέισμπουκ η εγγονή τους, μαζί με φωτογραφίες. Στην πρώτη φωτογραφία, το παρόν της φθοράς, δύο αποκαμωμένα γεροντάκια σκουπίζουν τα δάκρυά τους. Σε αναπηρικό καρότσι ο άνδρας, απέναντί του η γυναίκα σε καναπεδάκι επισκεπτών.


Στην επόμενη φωτογραφία, ίχνη ευτυχίας από το παρελθόν. Χαρούμενος και σφριγηλός ο άνδρας, ευτυχής και λαμπερή η γυναίκα, και πλάι, δροσερή και γελαστή η εγγονή τους. Το νεαρό κορίτσι ήταν αυτό που θέλησε να δημοσιοποιήσει την οικογενειακή τους ιστορία, μην αντέχοντας την θλίψη των παππούδων της.

Η οικογένεια κατηγορεί το σύστημα πρόνοιας για γραφειοκρατία και έλλειψη ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας πως οι αρμόδιοι δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά για να βρεθεί λύση στο αίτημα αυτών των δύο ανθρώπων, που επιθυμούν να περάσουν μαζί τον όποιο χρόνο τους απομένει.

Η έκταση που πήρε το θέμα στο διαδίκτυο ήταν μεγάλη και πολλοί άνθρωποι προσφέρθηκαν με σημαντικές δωρεές να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένεια για να μεταφέρει το ζευγάρι των υπερηλίκων σε ιδιωτικό ίδρυμα.


Η οικογένεια αρνήθηκε την οποιαδήποτε ενίσχυση με το εξής σκεπτικό: «Αν δεχθούμε χρήματα για να λύσουμε το πρόβλημά μας, θα είναι σαν να βάζουμε μια γάζα, προσωρινά, σε ένα τραύμα. Στόχος μας δεν είναι να μπαλώσουμε το δικό μας πρόβλημα, στόχος μας είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας και πρόνοιας, ώστε να προστατεύονται όλοι εκείνοι που έχουν την ανάγκη των κρατικών δομών γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα».

Αναρωτιέμαι τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους. Οι Καναδοί αυτής της μικρής ιστορίας μας λένε με την επιλογή τους πως το ιδιωτικό συμφέρον δεν νομιμοποιείται όταν η ικανοποίησή του βλάπτει το συμφέρον των πολλών. Τα όρια του εαυτού μας δεν είναι τα όρια του κόσμου. Υπάρχει ζωή και έξω από τον μικρόκοσμό μας. Είναι η ζωή των άλλων. Την βλέπουμε άραγε;

* Η Φένια Ρουγκούνη έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, νομικά και μάνατζμεντ. Σήμερα εργάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη και είναι πολίτης της Δωρίδας

Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ στην ΆμφισσαΔευτέρα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας

Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Αινιάνων 8, Λαμία), συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

-       Ανακοινώσεις Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  Ασημίνας Δ. Παπαναστασίου,

-       Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνου Π. Μπακογιάννη.

                    
                   ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Θέμα 1ο
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για «τη  διάθεση του εγκεκριμένου προσωπικού, από την 6/2016 πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το οποίο ο Δήμος Λαμιέων έχει οριστεί ως εποπτεύων φορέας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγχρόνως η μεταβίβαση και υποχρεώσεων του Δήμου Λαμιέων, που έχει ως εποπτεύον φορέας, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος


                   ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέμα 2ο
Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), για τον σχεδιασμό και εφαρμογή δράσεων Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού  Ιωάννης Κοντζιάς

               
                   ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέμα 3ο
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μελέτη και εκτέλεση του έργου «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος προτεραιότητας: ρύθμιση πρόσβασης & διαχείριση επισκεπτών» και «Μέτρα αντιπυρικής προστασίας» στα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» (LIFE 11NAT/GR/1014).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Ιωάννης Ταγκαλέγκας

                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ»  

Θέμα 4ο
Έγκριση πλαισίου συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του «Ινστιτούτο Prolepsis» για την εφαρμογή του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που αφορά στη Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας, για το σχολικό έτος 2016 - 2017. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του «Ινστιτούτο Prolepsis» για το έργο: «Εφαρμογή του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  για το σχολικό έτος 2016 – 2017».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας, Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  Θεμιστοκλής Χειμάρας 


                   ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Θέμα 5ο
Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2016 που αφορά στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από παρακράτηση 20% των πιστώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων και αφορούν επενδυτικές δαπάνες ΚΑΠ (Περιφερειακοί ΚΑΠ- τροπ.06).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 6ο
Έγκριση τροποποίησης πίνακα υποέργων σε έργο της Συλλογικής Απόφασης ΣΑΕΠ066 του εθνικού Π.Δ.Ε με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» και Κ.Α. 2013ΕΠ06600006.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 7ο
Έγκριση πίνακα υποέργων σε έργα της Συλλογικής Απόφασης ΣΑΕΠ566 του εθνικού Π.Δ.Ε των Π.Ε. Εύβοιας με Κ.Α. 2016ΕΠ56600002 και Φωκίδας με Κ.Α. 2016ΕΠ56600000.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 8ο
Έγκριση 4ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Εύβοιας έτους 2016 (3η Τροπ. του προγράμματος που χρηματοδοτείται από πιστώσεις Ιδίων Πόρων).
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας   Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 9ο
Έγκριση 3ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Ευρυτανίας έτους 2016.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 10ο
Έγκριση τροποποίησης πίνακα υποέργων του ενάριθμου 2014ΕΠ56600011, με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2017» της ΣΑΕΠ 566.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 11ο
Υποβολή πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «Προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αιδηψού», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στο Ε.Π. " Στερεά Ελλάδα" του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας   Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 12ο
Υποβολή πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «Ανέγερση 1ου Δημοτικό Σχολείου Ερέτριας», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στο Ε.Π. "Στερεά Ελλάδα" του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου Ερέτριας και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 13ο
Υποβολή πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στο Ε.Π. "Στερεά Ελλάδα" του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 14ο
Tροποποίηση πίνακα υποέργων και ένταξη νέου στα πλαίσια του έργου "Συντήρηση οδικού δικτύου Π.E. Eυβοίας για τα έτη 2015, 2016 & 2017" του προγράμματος ΣAEΠ 566.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Έγκριση παράτασης της  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών για την υλοποίηση του έργου «Ανακατασκευή οδοστρώματος Ε.Ο Χρισσού – Δελφών β’ Φάση» Δήμου  Δελφών.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 16ο
Έγκριση δεύτερης παράτασης Χρονοδιαγράμματος Εκτέλεσης Εργασιών της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδας για την υλοποίηση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ.  3 ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΠΑΝΟΡΜΟΥ» Δήμου  Δωρίδας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος
                 

                   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  

Θέμα 17ο
Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έως το Β τρίμηνο 2016.
Εισηγητής
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Κωνσταντίνος Π. Μπακογιάννης

Θέμα 18ο
Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου αναχρηματοδότησης των ήδη συναφθέντων δανείων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος     με το Τ.Π. και Δανείων, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 81 του Ν. 4316/2014.
Εισηγητής
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Κωνσταντίνος Π. Μπακογιάννης

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τις τηλεοπτικές άδειες με την δημοπρασία σε εξέλιξη

Με τη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών σε εξέλιξη, η ΕΣΗΕΑ έκανε παρέμβαση με ανακοίνωση της.

Σε αυτή τάσσεται εναντίον του διαγωνισμού τον οποίο χαρακτήρισε «ριάλιτι», ενώ ανέφερε ότι η ενημέρωση δεν μπαίνει σε δημοπρασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.

Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:

* Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.
* Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
* Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
* Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.
* Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ


 

Μάγεψε η “γιορτή φασολάδας” Δροσάτου!

Για άλλη μια χρονιά η “γιορτή φασολάδας” στο Δροσάτο έκλεισε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Δωρίδας μαγεύοντας τους 800 και πλέον παραβρεθέντες με το κέφι, το χορό και το τραγούδι..

Η οργάνωση άψογη από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου-Πευκακίου με συντονιστή τον ακούραστο και αεικίνητο Πρόεδρό τους Μπάμπη Αλεξανδρή.

Η συμμετοχή μεγάλη από φίλους του Δροσάτου όχι μόνο από τα γύρω χωριά αλλά και από πολύ πιο μακρινές αποστάσεις ακόμα και το εξωτερικό!

Η φασολάδα που ετοίμασε για άλλη μια χρονιά ο σεφ Μπάμπης Νικόπουλος πραγματικά άψογη, αφού κάποιοι πέρασαν από την κουτάλα του καζανιού για δεύτερη και… τρίτη φορά!


Μάλιστα ο Σύλλογος βράβευσε τον Νικόπουλο για την πολυετή αυτή προσφορά του.

Δεκάδες και τα δώρα που προσφέρθηκαν στην λαχειοφόρο που δόθηκαν από διάφορους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, δείγμα της αγάπης που τρέφει ο κόσμος στη συγκεκριμένη εκδήλωση.


Και τι δεν περιείχε ο κατάλογος με τα δώρα. Όμως θέλετε να μάθετε ποια τράβηξαν την προσοχή και την επιθυμία να αποκτηθούν ενώ άλλα ήταν πιο ακριβά; Προσέξτε...

Βάζο με ελιές, σετ λουκάνικα, 1 κοτόπουλο, 1 κουνέλι, 1 καρτέλα αυγά, 1 ταψί γλυκό, 1 τενεκές λάδι... όλα χωριάτικα παρακαλώ!!

Το γλέντι γνήσιο ρουμελιώτικο κράτησε μέχρι πρωίας με δεκάδες νέα αγόρια και κορίτσια να κλέβουν την παράσταση με τον χορό τους.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο ότι έβλεπες να χορεύουν από παιδιά 7-8 χρόνων μέχρι γέροντες… 90άρηδες, ενώ το παρόν έδωσαν και μωρά στις κούνιες, έτσι για να μπαίνουν από τώρα στο νόημα!

Ήταν ένα πραγματικό ωραίο δημοτικό, παραδοσιακό, ρουμελιώτικο γλέντι από τα παιδιά … “ του μικρού χωριού με την μεγάλη καρδιά”.


 

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Έλαβε το όνομα Μωυσής προς τιμήν του μακαριστού Γέροντος Μωυσή Αγιορείτη


Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, κατά την διάρκεια του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπος, στο καθολικό του Ιερού Ανδρώου Ησυχαστηρίου Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο Δωρίδας, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου τέλεσε την κουρά του Δοκίμου μοναχού Αγαπίου Μουταφτσίεφ.

Δεκάδες πιστοί προσήλθαν και συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι στην κουρά του νέου μοναχού.

Στην ομιλία του ο Γέροντας Νεκτάριος αναφέρθηκε στον Άγιο Μωυσή τον Αιθίοπα και στην μεταμόρφωση της ζωής του.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς και στον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον αγιορείτη του οποίου προς τιμήν του έδωσε στον δόκιμο μοναχό το όνομα Μωυσής και θα τιμά την εορτή του Μωυσέως του Αιθίοπος.


Ευχές Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου στους μαθητές των πανελλαδικών

Ως Μητροπολίτης και πνευματικός Πατέρας σας θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους νέους της Φωκίδας που πέτυχαν με τις πανελλαδικές εξετάσεις την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Η επιτυχία σας μάς χαροποιεί ιδιαίτερα και μας γεμίζει ελπίδες, διότι καθρεφτίζει την ποιότητα του ήθους, του χαρακτήρα, της νεανικής σας ζωντάνιας.


Θα ήθελα επιπλέον να συγχαρώ τους γονείς, τους καθηγητές και όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα σας και να ευχηθώ σε όλους να έχετε την ευλογία του Θεού μας για την πνευματική σας προκοπή.


Με αγάπη και εγκάρδιες ευχές

Ο Μητροπολίτης σας
 
† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος