Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Σήμερα το πάρτυ νεολαίας του Ευπαλίου


Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων
KontraNewsI
ToParonI
StarPressI
MakedoniaI
TiposThessalonikisI
EloraI
ToXwniI

Αγώνες κολύμβησης σήμερα στη Γλυφάδα

Αγώνες Κολύμβησης διοργανώνουν σήμερα 13 Αυγούστου στη Γλυφάδα ο Ναυταθλητικός Όμιλος Γλυφάδας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας...

Σήμερα το Πάρτι του Συλλόγου Χιλιαδούς

 
 

 


Διδακτικό παιδικό θέατρο στο Ευπάλιο


 

22ο Αντάμωμα σήμερα στου Πρατά - Λάκο


Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ποτιδάνεια


Αντάμωμα για ξεφάντωμα στο Παλιοξάρι


Δημοτική βραδιά στην Αγία Ευθυμία


Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2016: σημαντική εκδήλωση για πλοήγηση με ασφάλεια στο διαδίκτυοΠολιτιστικές εκδηλώσεις στο ΜαλανδρίνοΑιμοδοσία την Κυριακή στο Καστράκι


ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ: Εκδηλώσεις Μνήμης του Δήμου, Δευτέρα 29 Αυγούστου


 

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Παιδική παράσταση σήμερα στην Ερατεινή

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 : Εκδηλώσεις του Συλλόγου Υψηλοχωριτών Δωρίδας

11 Αυγούστου:
1ον Δρομάκι Ψηλό Χωριό – Τρίστενο
Καθαρισμός, επαναοριοθέτηση
Σημείο αναχώρησης: Αγία Μαρίνα
Ωρα αναχώρησης: 8:00 π.μ.

12 Αυγούστου: 1ον Ζωγραφική για όλους- μικρούς και μεγάλους
Τόπος συγκέντρωσης: Πλατεία
Ωρα συγκέντρωσης: 10:30 π.μ.

2ον Συλλογή τροφίμων και φαρμάκων
Τόπος συγκέντρωσης: Αίθουσα Συλλόγου-Αγ.Μαρίνα
Ωρα συγκέντρωσης: Από 16:00 έως 19:00

13 Αυγούστου: Συμμετοχή στο 22ο Αντάμωμα Ρουμελιωτών και Συλλογή τροφίμων
Τόπος συγκέντρωσης: Πραττά Λάκκος
Ωρα συλλογής τροφίμων: Από 11:00 έως 14:00

14 Αυγούστου: 1ον Κυνήγι χαμένου θησαυρού
Τόπος συγκέντρωσης: Πλατεία
Ωρα έναρξης: 10:30 π.μ.

2ον Ενημέρωση συγχωριανών
Τόπος συγκέντρωσης: Πλατεία
Ωρα συγκέντρωσης: 7:00 μ.μ.

15 Αυγούστου: Πανηγύρι
Τόπος συγκέντρωσης: Πλατεία
Ωρα συγκέντρωσης: 12:30

16 Αυγούστου: Γιορτή Βαρδουσόπιτας
Τόπος συγκέντρωσης: Πλατεία
Ωρα συγκέντρωσης: 13:30

17 Αυγούστου: Πάμε ρέμα για πεταλούδες
Τόπος συνάντησης: Βρύση Λάκκου
Ωρα συνάντησης: 09:30 π.μ.

Καθημερινά θα γίνεται προβολή σε οθόνη στην Πλατεία των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία, όπως επίσης και προβολή ταινιών ανάλογα με τις επιθυμίες των συγχωριανών. 


Προς διάθεση των συγχωριανών θα υπάρχουν μπλουζά-κια με διάφορες στάμπες και σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου.

Γιά οποιαδήποτε πιθανή μεταβολή στο πρόγραμμα θα ενημερώνονται οι συγχωριανοί εγκαίρως.

Ο εκκλησιασμός του 15Αύγουστου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα διότι όταν συντάχθηκε αυτό, δεν είχε καθοριστεί ακόμα πότε και πού θα γίνει.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας


Από το ΔΣ του Συλλόγου


Ο Περικλής Ιακωβάκης στην Αγία Ευθυμία

Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2016 συνεχίζονται με σημαντικές εκδηλώσεις στην Αγία Ευθυμία. Για την Πέμπτη 11 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει Αθλοπαιδιές για μικρούς και μεγάλους, αφιερωμένες στον Αγιαθυμιώτη Βαλκανιονίκη Ευθύμιο Λουκόπουλο.

Το ξεχωριστό γεγονός στις αθλοπαιδιές για φέτος θα είναι η παρουσία ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές στίβου όλων των εποχών, του Περικλή Ιακωβάκη, με μετάλλια σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και με συμμετοχή σε 4 Ολυμπιάδες. Θα μιλήσει για αθλητισμό, θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα κάνει τις απονομές στους νικητές.

Ελάτε όλοι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Ευθυμίας την Πέμπτη 11 Αυγούστου και από ώρα 7.00 μ.μ. για να τιμήσουμε έναν μεγάλο Έλληνα αθλητή.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΄16: πρόγραμμα εκδηλώσεων Συλλόγου Κροκυλιωτών “Ο Μακρυγιάννης”

Τετάρτη, 10 Αυγούστου

19:00 Άνοιγμα του παζαριού στη πλατεία (κάθε απόγευμα μέχρι τις 17 Αυγούστου)
22:00 Έναρξη λειτουργίας του εντευκτηρίου «Λιβάδι» (κάθε βράδυ μέχρι τις 17 Αυγούστου)

Πέμπτη, 11 Αυγούστου
19:00-21:00 «Παιδότοπος», ζωγραφική και παιχνίδι για τα παιδιά με τη συνεργασία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Άμφισσας στο Λιβάδι

Παρασκευή, 12 Αυγούστου
10:30-13:00 Αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος Κροκυλείου από την κινητή μονάδα στο ξενοδοχείο
19:00 Εγκαίνια έκθεσης τύπου & βιβλίου Δωρίδος στο Σχολείο. Παράλληλα θα γίνει ομιλία του Νισσήμ Μπενμαγιώρ, εγγονού και του ραβίνου Μπαρζιλάι για την διαφυγή του παππού του, ενώ θα παρουσιαστεί και το αρχείο της εφημερίδας «Το ΚΡΟΚYΛΕΙΟ». Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε απόγευμα μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Σάββατο, 13 Αυγούστου
11:00 Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδος στου Πρατά-Λάκο. Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση τροφίμων που θα διατεθεί με την βοήθεια του Δήμου σε κόσμο που έχει ανάγκη.
17:30 Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα μπάσκετ Δωρίδας (1ος & 2ος ημιτελικός)
Κροκύλειο – Ζωριάνο
Πενταγιοί - Αλποχώρι

Κυριακή, 14 Αυγούστου8:00 Λαϊκή πεζοπορία προς Αγλαβίστα
17:30 Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα μπάσκετ Δωρίδας (Μικρός και Μεγάλος τελικός)
22:00 Έντεχνη-Λαϊκή βραδιά στο Λιβάδι

Δευτέρα, 15 Αυγούστου
9:00 Ανάβαση στο οροπέδιο της Παναγίας και θεία Λειτουργία

Τρίτη, 16 Αυγούστου
18:30 H ετήσια Λαϊκή Συνέλευση του χωριού στο Λιβάδι.
22:00 Ο χορός Γαμπρών και Νυφών Κροκυλείου στην πλατεία, 40 χρόνια θεσμού.

Κυνήγι θησαυρού σήμερα στο Μαραθιά


Οι VAVOURA BAND στην Αγία Ευθυμία

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδιά αναμένεται να είναι σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου. Για πρώτη φορά στην Αγία Ευθυμία και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2016, οι VAVOURA BAND, το γνωστό ροκ συγκρότημα που παραμένει στην πρώτη γραμμή από το 1976 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, θα δώσει μια μοναδική συναυλία.

Η Αγία Ευθυμία θα έχει την ιδιαίτερη χαρά να απολαύσει αλλά και να τιμήσει ένα δικό της παιδί, τον κιθαρίστα Γιάννη Δρόλαπα, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής και από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος αλλά κι όλοι όσοι παρευρεθούν θα απολαύσουν ένα σπουδαίο συγκρότημα. Το έτερο ιδρυτικό μέλος -που θα είναι κι αυτός μαζί μας σήμερα Τετάρτη το βράδυ- είναι ο γνωστός Τζώνυ Βαβούρας. Στην παρέα θα βρίσκεται και ο ντράμερ Θωμάς Ανδρέου. Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν παραδοσιακά κομμάτια σε ροκ εκτέλεση και θα παίξουν διάφορα όργανα.

Αυτή τη διαφορετική βραδιά δεν θα πρέπει να την χάσει κανείς, άλλωστε δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στον τόπο μας. Θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε πραγματικά κορυφαίους μουσικούς.

Σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου και από ώρα 9 μ.μ., στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Ευθυμίας - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ευχαριστίες και σχέδια του νέου Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Τολοφώνα Ερατεινής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Τολοφώνας Ερατεινής (Α.Σ.Τ.Ε), εκφράζει τις ευχαριστίες του στα μέλη του Συλλόγου, γιατί με την αθρόα προσέλευση τους στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, έδειξαν την αγάπη και τη στήριξή τους στο Σύλλογο και έδωσαν δύναμη και κουράγιο στους παίκτες, τους προπονητές και τη νέα Διοίκηση ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.

Εκφράζει τις ευχαριστίες του στον προπονητή και κόουτς της ανδρικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ηλία Βούτσινο, για την ανιδιοτελή προσφορά του στη συγκρότηση και οργάνωση της ομάδας, την ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος και την εμπέδωση κανόνων αγωνιστικού ήθους στους παίκτες.

Δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες του δυνάμεις τις προσπάθειές του προπονητή για την άρτια αγωνιστική πορεία και επιτυχία στο πρωτάθλημα της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2016-2017.

Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του στον προπονητή του παιδικού τμήματος ποδοσφαίρου Ιωάννη Μαρκοδήμο και δηλώνει ότι θα είναι αρωγός στο έργο που προσφέρει στα μικρά παιδιά της ομάδας, προκειμένου να αναπτύξουν αγωνιστικό ήθος, συλλογικότητα και αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Η Διοίκηση του Συλλόγου δηλώνει επίσης ότι θα στηρίξει το αγωνιστικό πλάνο του προπονητή για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2016 – 2107, με στόχο την επιτυχία στο πρωτάθλημα της κατηγορίας του.  


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μάρκος Κατσούλης

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Η μεγάλη μουσική εκδήλωση της Δωρίδας


Προτάσεις για τη Φωκίδα

Του Θάνου Ασημάκη*

Το Σάββατο 30 Ιουλίου αποφάσισα να παρευρεθώ στο αναπτυξιακό Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας να ακούσω ιδέες και προτάσεις για την Δωρίδα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε όμορφα, όπως όλες οι εκδηλώσεις άλλωστε, με χαιρετισμούς και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με βιβλία και εφημερίδες της περιοχής.

Στη συνέχεια ξεκίνησε το κυρίως θέμα όπου ως είθισται ξεκινάει με τους χαιρετισμούς των επισήμων. Με έκπληξη άκουσα τον βουλευτή Φωκίδας, που έκοψε και την κορδέλα της έκθεσης, να μιλάει πολύ σωστά πριν αποχωρήσει.


Είπε πως τα πολλά λόγια είναι περιττά και πως καλό είναι να κάνουμε και πράξεις τα όσα λέμε. Κάπου εκεί μπερδεύτηκα. Ο εκλεγμένος βουλευτής και εκπρόσωπος των πολιτών της Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου, έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό του!!! Ο εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας, μιλάει για πράξεις και μετά αποχωρεί καθώς η γνώμη των συλλόγων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας είναι μόνο λόγια.

Στο Συνέδριο ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως οι προτάσεις για την τηλεϊατρική, πρόβλημα μεγάλο της Φωκίδας λόγω της διασποράς των χωριών, όπως και για την τουριστική εκμετάλλευση του Μόρνου, και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων και υποπροϊόντων τους.

Πέρα από την εκμετάλλευση, τουριστικά, της λίμνης του Μόρνου έγινε και μια αναφορά στα αντισταθμιστικά, θέμα που έχει έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, μιας και ο αρμόδιος υπουργός έχει εκφραστεί θετικά, ενώ ακολούθησαν και όλα τα πολιτικά κόμματα.


Θα ήθελα κάπου εδώ να τοποθετηθώ κι εγώ. Όχι, δεν θα πω το τετριμμένο πως κι εγώ συμφωνώ, αλλά μόνο προς ενημέρωση θα ήθελα να αναφέρω πως υπάρχει σχέδιο νόμου που ορίζει 0,0030€ έως 0,0060€ ανά λίτρο νερού και (ή αλλιώς 3€ ως 6€ το κυβικό) ανταποδοτικό από εταιρίες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, ενώ και οι χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ κυμαίνονται από 0,35€ για τα πρώτα 5 κυβικά ως 3,2€ για άνω των 35 κυβικών, ώστε να υπάρχει ένα μέτρο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης, αλλά και να μην ακουστεί κάτι τύπου 1 λεπτό το κυβικό και θεωρηθεί επιτυχία για πολιτικούς λόγους.

Ανάπτυξη στη Φωκίδα θα μπορούσε να έρθει και με τις κατάλληλες «μεταρρυθμίσεις». Συγχώνευση μικρών και αδύναμων κοινοτήτων εντός των υφιστάμενων Δήμων. Παράδειγμα η κοινότητα Πύργου (Καρούτια) Δωρίδας, με το γειτονικό Μαραθιά, από όπου οι κάτοικοι του Πύργου τη δεκαετία του 1960 μετακόμισαν στο Μαραθιά και πλέον ο Πύργος έχει δύο κατοίκους (χειμώνα καλοκαίρι) με ξεχωριστό Πρόεδρο.


Το παράδοξο, ο Πύργος έχει περί τα 25.000€ ανταποδοτικά έσοδα από ανεμογεννήτριες με προοπτικές αύξησης, ενώ ο Μαραθιάς, των 450 σχεδόν μόνιμων κατοίκων, περί τα 10.000€. Κάτοικοι σχεδόν όλοι καταγόμενοι από τον Πύργο. Γιατί λοιπόν να μην συγχωνευθούν οι δύο κοινότητες ώστε να επωφεληθούν οι κάτοικοι από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ λόγω ανταποδοτικών που θα χαθούν αλλιώς στο πράσινο Ταμείο σε κάποια αστική περιοχή.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα ήταν ευχής έργο. Όμως για να αναπτυχθεί σωστά θα πρέπει να υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος και δράσεις για να δελεάσουν τους τουρίστες να παραμένουν περισσότερο, όπως είχε ειπωθεί στην ημερίδα στους Δελφούς τον περασμένο χειμώνα, από καθηγητή Πανεπιστημίου Τουριστικών Σπουδών.


Η συνεργασία με γειτονικούς νομούς θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κρουαζιέρες του Κορινθιακού κόλπου με στάσεις, στην Ιτέα και παράλληλη πρόσβαση στους Δελφούς, στην Κόρινθο και ξενάγηση στον Ισθμό, στο Αίγιο με πρόσβαση στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στο Μοναστηράκι με πρόσβαση στην Ιερά Μονή Αγ. Αυγουστίνου Ίππωνος και Σεραφείμ του Σαρωφ Τρικόρφου Φωκίδος, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες κλπ.

Δεν υπάρχουν υποδομές; Υπάρχουν και μπορούν και να δημιουργηθούν με το επικείμενο LEADER, ή άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σχεδιασμός δεν υπάρχει.

Ανάπτυξη θα μπορούσε να έρθει και με βελτίωση της προσβασιμότητας. Βελτίωση δηλαδή του οδικού δικτύου. Πως; Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με τον κύριο άξονα που αφορά την Ελλάδα να είναι ο ανατολικός διάδρομος/διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου που προβλέπει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου με λιμάνια και αεροδρόμια.


Θα μπορούσαν λοιπόν οι αρμόδιοι εκτελεστικοί να αναρωτηθούν αν το λιμάνι της Πάτρας θα μπορούσε να συνδέεται με αυτό της Ιτέας και στη συνέχεια με αυτό του Αγ. Κωνσταντίνου ή/και του Βόλου, με οδικό δίκτυο που θα συμπληρώνει των διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου και που θα μειώνει σημαντικά το χρόνο μεταφορών μιας και δεν θα χρειάζεται να γίνεται πάντα ο κύκλος μέσω Αθήνας βοηθώντας στην αποσυμφόρηση και το φορτωμένο οδικό δίκτυο Πατρών-Αθηνών.

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας άλλος ανεκμετάλλευτος τομέας στη Φωκίδα. Όμως χρειάζεται και προσοχή.


Τα πρόσκαιρα «δώρα» των εταιριών εκμετάλλευσης μπορεί να φαίνονται δελεαστικά μπροστά στα μηδαμινά έργα των τελευταίων χρόνων αλλά μια ασφαλτόστρωση και μια μάντρα δεν προσφέρουν παραγωγικές προοπτικές.

Έργα τα οποία θα λειτουργούσαν πιο αναπτυξιακά σε βάθος χρόνου θα πρέπει να προτιμηθούν. Όπως ένα γήπεδο, ένα θέατρο ή ακόμα και παραγωγικές εταιρίες τύπου Κοιν.Σ.Επ. διαχειριζόμενες από τους κατοίκους, όπου τα κέρδη θα επενδύονται στις κατά τόπους κοινότητες για έργα κάθε έτος, αλλά και θα δημιουργούν και μόνιμες θέσεις εργασίας. Ούτως ή άλλως εκεί είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Φωκίδας. Η ανεργία.

Βέβαια ποιος ο λόγος να τα πούμε. Ούτως ή άλλως είναι μόνο λόγια όπως είπε και ο εκλεγμένος βουλευτής. Τα έργα πρέπει να δούμε. 


*
Ο Θάνος (Αθανάσιος) Ασημάκη είναι Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από τη μάχη στις Καρούτες


Με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε ότι το χώμα που πατάμε, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ», πλήθος κόσμου, επιζήσαντες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, απόγονοι μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, έδωσαν και φέτος το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης -για τα 72 χρόνια από τη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας- που έγινε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του χωριού.

Η εκδήλωση άνοιξε με προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων ΕΛΑΣιτών μαχητών και κατοίκων του χωριού, κατέθεσαν ο Ανάγνος Βασιλόπουλος από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Φωκίδας, ο Γιώργος Ιωσηφίδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών, Γιάννης Μούρτος. Ακολούθησε το χρονικό της μάχης από τον Μπάμπη Κοντάρη.

Στην κεντρική ομιλία που έκανε ο Δρόσος Τσελές, γραμματέας της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, τονίστηκε πως: Είναι εκδηλώσεις σαν και την σημερινή που στην ουσία πρέπει να θυμίζουν και να διδάσκουν, ενώ ακόμα περισσότερο πρέπει να δείχνουν τον δρόμο στους αγώνες του σήμερα.


Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

2.000.000 ευρώ από Περιφέρεια Στερεάς για την αγορά αστυνομικών οχημάτων

Την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της Ελληνικής Αστυνομίας με 2.011.500 ευρώ αποφάσισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σκοπός της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Σώματος αλλά και η μείωση του χρόνου επέμβασης όπου χρειάζεται.

Η Περιφέρεια, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προχωρά στην αγορά διαφόρων τύπων οχημάτων αλλά και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 «Τα τελευταία χρόνια, παρά τις περικοπές, παρά τα διαλυτικά φαινόμενα που μαστίζουν το κράτος, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της με ευσυνειδησία και ακεραιότητα. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε τους ανθρώπους της για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κανονικές συνθήκες και με σύγχρονο εξοπλισμό» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας και των μετακινήσεων όλων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Πενταγιού


ΡΟΖ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ = ΡΟΖ ΠΟΛΙΤΕΣ

του ΑΝΤΩΝΗ ΖΕΡΒΑ*


Όπως όλοι ξέρουμε, η καλύτερη δικαιολογία της αναγνωστικής αμηχανίας είναι η φράση «Το τελευταίο είναι το καλύτερό του». Είναι κωμικό, αλλά είναι έτσι. Και είναι έτσι, διότι, κατά κανόνα, θέλουμε να είμαστε αναγνώστες, αλλά χωρίς την απαιτούμενη αναγνωστική προσπάθεια. Η ανάγνωση ήταν και θα είναι απαιτητική, προϋποθέτει συστηματική συνέχεια για να σχηματισθεί στη συνείδηση το ενεργό πεδίο ανταποκρίσεων.

Το νέο κείμενο έρχεται να φωτίσει πλευρές του παλαιού και το παλαιό κατευθύνει υπογείως το καινούργιο. Η ανάγνωση δεν είναι σκάμμα αποδόσεων και ρεκόρ, αλλά παρακολούθηση, εποπτεία και εμβάθυνση. Μόνο έτσι προκαλείται αναγνωστική τέρψη, δηλαδή κατανόηση του αντικειμένου.

Κατ’ αναλογίαν των σοβαρών συγγραφέων, σοβαροί αναγνώστες είναι ελάχιστοι. Ο μεγάλος αριθμός συμπεριφέρεται σαν το κυματάκι ανάλογα με τη φορά του ανέμου της στιγμής. Είναι αδύνατο όμως να αναδειχθούν τα σοβαρά βιβλία χωρίς σοβαρούς αναγνώστες. Και άρα είναι αδύνατο να τεθούν σοβαρά ερωτήματα του παρόντος μας, χωρίς σοβαρούς αναγνώστες. Το πνεύμα κατοικούσε ανέκαθεν σε λιγοστούς.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα τί χρειάζονται τόσα βιβλία, αφού τόσο λίγοι μελετούν πλέον. Τα βιβλία σήμερα είναι σαν τις εντυπωσιακές κοπέλες των κέντρων. Κράζουν προς κατανάλωση άλλου πράγματος. Τα βιβλία που εξακολουθούν να μας εγκαλούν, γράφηκαν σε εποχές πολύ περιορισμένου, αλλά σοβαρού αναγνωστικού κοινού. Ο σοβαρός αναγνώστης είναι εχέγγυο ελευθερίας μα και αντιστάσεως προς τίς σύγχρονες κακοποιήσεις της Ελευθερίας.

Διάβαζα τελευταία ένα άρθρο που κράτησε ψηλά τον πήχη, ακόμη και στις εφημερίδες. Με εμφανή ζήλο συνταυτισμού, ο αρθρογράφος τον εξεθείαζε, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αναγνωστικές προσπάθειες που κατέβαλλε με τα πρωτότυπα επί πενήντα χρόνια συγγραφικού βίου. Διερωτώμαι αν ο ίδιος προσπάθησε ποτέ να μελετήσει ένα ξένο κείμενο στο πρωτότυπο και άρα να εντοπίσει τους κρυφούς και ανοικτούς διαλόγους του εκθειαζόμενου συγγραφέα. Πώς είναι δυνατόν να μιλάς για την ευρωπαϊκή γραμματεία και το χειρότερο να εκφέρεις συναφείς κρίσεις, χωρίς να έχεις εντρυφήσει σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα!

Γνωρίζω καθηγητές της Ιστορίας Τέχνης που δεν βγήκαν ποτέ από τα σύνορα της χώρας τους, ξέρουν όμως όλα τα έργα σε ιλουστρέ χαρτί. Τί προσωπική εμπειρία μπορεί να αποκομίσει κανείς από δεύτερο και τρίτο χέρι! Τί απαιτήσεις μπορεί να έχει από τον δημιουργό και από τον εαυτό του!

Μια συμπαθής φιλόλογος και εκπαιδευτικός με διόρθωνε τελευταία, λέγοντας πως η Έρημη Χώρα είναι του Έλιοτ και όχι του Σεφέρη. Δεν της περνούσε καν από το μυαλό ότι ο Έλιοτ έγραψε την Waste Land, αλλά η Έρημη Χώρα είναι του Σεφέρη! Οι λεπτομέρειες αυτές δείχνουν την ποιότητα του στρώματος, όπου πλαγιάζουν οι αξιώσεις πολλών αναγνωστών και συγγραφέων.

Μια ευγενής υπερεβδομηκοντούτις κυρία ντρέπεται που διαβάζει ροζ μυθιστορήματα και τα κρύβει κάτω από το μαξιλάρι, αναφέροντας πάντα τους κλασσικούς της νεότητάς της. Πού να ήξερε πως, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, μόνο ροζ λογοτεχνία κυκλοφορεί πλέον! Και γιατί όχι! Μόνο που χωρίς αυστηρή κριτική, ακόμη και η ανάγνωση των κλασσικών θα είναι ροζ ανάγνωση.

Στα γράμματα χρειάζεται αυστηρότης, όπως ήξεραν οι παλιότεροι. Μια μορφή αυστηρότητας ήταν και η διδασκαλία γραμματικής και συντακτικού. Η ανορθογραφία σε έκανε να ντρέπεσαι. Να προστρέχεις στο λεξικό. Να ξαναθυμάσαι κανόνες ακρίβειας και σαφήνειας. Ο πρόθυμος τραπεζικός υπάλληλος γέλασε κοροϊδευτικά, σαν παρατήρησα ότι η λέξη «ενοίκιο» δεν γράφεται με ιώτα. - Με τί ασχολείσαι τώρα, είπε!

Η γενικευμένη ανοχή γεννάει τα φαινόμενα που μας εξοργίζουν καθημερινώς. Όταν το 80% των πολιτών τρέχει σαν τρελό με τα μηχανάκια, έτοιμο να σε καθυβρίσει σκαιώς και μάλιστα να χειροδικήσει υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, πώς θέλετε να έχουμε πολίτες και έννομη κοινωνία!

Πώς θα καλλιεργηθεί η πολυπόθητη αυτογνωσία και πώς θα διαμορφωθούν σοβαροί αναγνώστες, δηλαδή σοβαροί πολίτες! Γιατί επιτέλους η λαϊκή Αθήνα έχει λάβει μορφή Πακιστάν; Ποιος είπε ότι προοδευτισμός σημαίνει ξέφραγο αμπέλι; Μήπως όλα τούτα είναι εν μέρει και απόρροια της ροζ ανάγνωσης και σκέψης;

Το πρόβλημα π.χ. δεν είναι απλώς οι ξένοι. Ξένοι κατοικούν από δεκαετίες στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι ασφαλώς ο παράδεισος που μας προβάλλουν, όσοι γνωρίζουν την Ευρώπη τηλεοπτικώς. Υπάρχει όμως νόμος και ισονομία ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Και υπάρχουν έντιμες φωνές που δεν σιωπούν, κι ας μην ελπίζουν. Αλλά σε μια χώρα που αποτελεί σκέτη κοροϊδία το να σέβεσαι και να τηρείς τους Νόμους, τί προοπτική σοβαρού πνεύματος μπορεί να υπάρξει!

* Ο Αντώνης Ζέρβας είναι συγγραφέας - ποιητής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με καταγωγή από την Δωρίδα