Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Νέα δημοσκόπηση με προβάδισμα της Ν.Δ.

Προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό 30,8% έναντι 25,6% για το ΣΥΡΙΖΑ, με αναγωγή στην αδιευκρίνιστη ψήφο, εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Reasearch για το Βήμα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η έρευνα μετρά τη δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου):

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ      20,8%   (30,8%)
ΣΥΡΙΖΑ                            17,3%   (25,6%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                  5,9%    (8,7%)
ΚΚΕ                                   5,1%    (7,5%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ              5%       (7,4%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ       3,1%    (4,6%)
ΑΝΕΛ                                2,3%    (3,4%)
ΠΟΤΑΜΙ                            2%      (3%)
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ          1,2%    (1,8%)
ΛΑΟΣ/ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ     1,1%    (1,6%)
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,2%    (3,2%)
Άλλο Κόμμα                      1,6%    (2,4%)

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα του 32,4%, ενώ συνολικά 42,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ελαφρώς του Αλέξη Τσίπρα (29,1% έναντι 28 %) η πλειιψη΄φία(39,7%) απαντά "κανένας από τους δύο"

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


a1
a2
a3
a4
a5
a6
a10
a7
a8
a9
a11
a12
a13

9ο Κοινωνικό Παζάρι στην Ναύπακτο από το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας

Το 9ο Κοινωνικό Παζάρι συνδιοργανώνουν στην Ναυπακτο το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Αποκαύκου 16, Ναύπακτος) και ώρες 8.00 - 14:00 & 17:30 - 21:00.

Τα προϊόντα που θα βρουν οι επισκέπτες είναι:

Προϊόντα με παραγγελία:
Πατάτες Αχαΐας συσκευασία των 15 κιλών /5,00ευρώ
Τηλ. Παραγγελιών: 26340-29614 e–mail: eknd@otenet.gr

 Προϊόντα χωρίς παραγγελία:
- Τυριά: φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, φορμαέλα
- Παραδοσιακά ζυμαρικά: χυλοπίτες, λαζάνια, κριθαράκι, τραχανάς (γλυκός, ξινός, σταρένιος)
- Μέλι: θυμάρι, έλατο, έλατο με γύρη καστανιάς
- Ρύζι: νυχάκι, καρολίνα, γλασέ
- Κρασιά: λευκό, ροζέ, κόκκινο
- Χαρτικά - απορρυπαντικά κ.α.

Τέλος κατά τη διάρκεια του 9ου Κοινωνικού Παζαριού θα πραγματοποιηθεί συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου, και συλλογή πλαστικών καπακιών όλων των ειδών.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Ομιλία ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο Σχολείο

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος για το 
«Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, στις 7:30μ.μ., στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας.

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του τμήματος παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνάντηση του Κώστα Μπακογιάννη με τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη

Με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε, για ακόμη μία φορά, την αποδέσμευση των χρημάτων της Περιφέρειας τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών των νοσοκομείων της Περιφέρειας αλλά και ως επιδόματα-κίνητρα για την κάλυψη θέσεων γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές. 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο Κ. Μπακογιάννης εξέθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν από την λειτουργία της ενιαίας Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας) και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας αυθύπαρκτης Υγειονομικής Περιφέρειας για την Στερεά Ελλάδα ή την τοποθέτηση στελέχους στην ενιαία που θα προέρχεται από αυτή.


Επίσης συζητήθηκαν οι προτάσεις και των δύο πλευρών για τους τρόπους αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ για τη βελτίωση των δομών Υγείας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

"Αναγκάστηκα να επαναφέρω θέματα για τα οποία δίνουμε μάχη εδώ και πολύ καιρό. Είναι θλιβερό να μη μας επιτρέπεται να διαθέσουμε χρήματα για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες των νοσοκομείων μας αλλά είναι επίσης θλιβερό η Στερεά Ελλάδα να μην έχει δική της Υγειονομική Περιφέρεια ή έστω έναν εκπρόσωπο στην ενιαία μαζί με τη Θεσσαλία. Οφείλω να πω ότι κάναμε μία ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο κομμάτι της Υγείας. Έγινε σε πολύ καλό κλίμα το οποίο ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι και την επίλυση αυτών των προβλημάτων".

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για νέους γεωργούς από την Περιφέρεια Στερεάς

Στη νέα ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αναρτηθεί όλες οι προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους του προγράμματος που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, αμέσως μετά την έναρξή του.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εκκίνηση επιχείρησης από νέους γεωργούς» που προδημοσιεύεται με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών που καλύπτουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

"Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να δώσει διέξοδο απασχόλησης και ανάπτυξης μπροστά στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει και η Στερεά Ελλάδα. Στόχος μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται και γι αυτό από τώρα προσπαθούμε να κάνουμε γνωστά τα δεδομένα του" τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης εν όψει της έναρξης του προγράμματος.

Δείτε εδώ
http://www.pste.gov.gr/?p=24061 όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ : Η επένδυση στο Ελληνικό βάζει την Αθήνα στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου


Η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική κρίση χρειάζεται επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέο πλούτο για τους εργαζομένους, τις εταιρίες και την κοινωνία, αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε γραπτή δήλωσή του για το έργο του Ελληνικού.

Η μεγάλη επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ύψους 8 δις. κινείται ακριβώς προς αυτή τη κατεύθυνση, τονίζει και προσθέτει ότι η υλοποίησή της θα αλλάξει συνολικά τις προοπτικές στην Αττική, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Βάζει την Αθήνα στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου», σημειώνει, χαρακτηριστικά και καταλήγει:

«Είναι ένα βήμα σημαντικό στην προσπάθεια για να περάσει η χώρα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι οδηγός για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οικονομία.»

Καλοκαίρι μύρισε... παραμύθι κύλησε...

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας ανακοινώνει την Παραδοσιακή Βραδιά που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση μελών και φίλων με την ευκαιρία της λήξης του «Συλλογικού Έτους», την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 8:30 στο χώρο των 3ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου στον Περισσό (Μακελαράκη και Σαλαμίνος).

Γενικός θεματικός τίτλος είναι:

Καλοκαίρι μύρισε...
.... παραμύθι κύλησε.....


Φέτος τα Τμήματά μας θα παρουσιάσουν ένα παραμύθι από τη λαϊκή μας Παράδοση,
εμπνευσμένο από τις Παραλογές με τη συνδρομή της Παραδοσιακής Ορχήστρας του κ.Παναγιώτη
Σδούκου.

Τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο κ. Ανδρέας Ατζάμπος.

Θα ακολουθήσει Γλέντι με τους καταξιωμένους μουσικούς μας. 

Καλούμε κάθε φίλη και φίλο, κάθε μέλος, κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη, κάθε συμπατριώτισσα και συμπατριώτη να συμμετάσχει στο γλέντι!!!

Η είσοδος είναι ελεύθερη!!

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας, ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6979047801, ή στο Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr

Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ: και ηλεκτρονικά οι λογαριασμοί ύδρευσης - αποχέτευσης

Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους δημότες του Δήμου Δωρίδας και γενικότερα στους υπόχρεους καταναλωτές ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ κ.λπ ΤΕΛΩΝ ο Δήμος προχωρά στην δημιουργία "ΒΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ".

Σκοπός είναι οι καταναλωτές που επιθυμούν (με την ολοκλήρωση της δημιουργίας της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ) να λαμβάνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ κ.λπ τελών.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.dorida.gr όποιος επιθυμεί, μπορεί να τυπώσει και να συμπληρώσει την σχετική
ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ και να την αποστείλει στην Διεύθυνση:

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΥΠΑΛΙΟ - ΦΩΚΙΔΑΣ
330 56 ΕΥΠΑΛΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλέφωνο: 2634350031
Αρμόδιος Υπάλληλος ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

Την Κυριακή στο γήπεδο της Τολοφώνας οι τελικοί του παιδικού πρωταθλήματοςΤην Κυριακή 12 Ιουνίου στο Γήπεδο Τολοφώνας θα γίνουν οι αγώνες της 3ης Φάσης (Μικρός & Μεγάλος Τελικός) του Παιδικού Πρωταθλήματος Φωκίδας ποδοσφαιρικής περιόδου 2015 - 2016.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας (ΕΠΣΦ) το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Κυριακή 12 Ιουνίου 
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ   ώρα 17:15       
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ     ώρα 19:15  
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006 - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔ.ΙΤΕΑΣ

“Μαγγάνη”: γιορτή της στρούγκας στην Ποτιδάνεια της Αναλήψεως 9 Ιουνίου

Η όμορφη βρύση Μαγγάνη στην Ποτιδάνεια
Την Πέμπτη  9 Ιουνίου 2016 , ημέρα της Αναλήψεως οι Ποτιδάνειοι και ο Σύλλογός τους θα γιορτάσουν στη «Μαγγάνη» τη γιορτή της στρούγκας.

Προσκαλεσμένοι να παραβρεθούν όλοι οι Δωριείς και οι φίλοι τους όπου και να διαμένουν.

Για το σκοπό αυτό όσοι διαμένουν Πάτρα, Ναύπακτο και Ευπάλιο θα δρομολογηθεί λεωφορείο.

Πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν από την Πάτρα :

Γιάννης Μπακλέσης     6973.022.691
Άντα Λάγιου      6947.151.020
Μαγδαληνή Βαβάτσικου     6973.237.459

Πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν από την Ναύπακτο, Ευπάλιο και τις γύρω περιοχές :

Παρθενία Μηλιώνη     6972.331.512

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ BREXIT ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Του Γιάννη Κοτόφωλου*

Η Ευρώπη είναι μουδιασμένη… Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ένα μεγάλο θέμα που δημιουργεί τις αγωνίες και τις αβεβαιότητες στην ηπειρωτική Ευρώπη - και κυρίως στους μεγάλους εταίρους - το άλλο μείζον ζήτημα είναι η συνεχής καθυστέρηση που παρατηρείται στην προσδοκώμενη ανάπτυξη των οικονομιών.

Χωρίς ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να λύσει τα ζωτικά της προβλήματα, με πρώτο τη διογκούμενη ανεργία, η οποία είναι η σημαντική αιτία που πυροδοτεί τα αντιευρωπαϊκά εθνικιστικά και λαϊκιστικά πολιτικά ρεύματα. 

Τώρα, για να υπάρξει μία αποφασιστική προοπτική οικονομικής άνθησης στο μεγαλύτερο μήκος και πλάτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασική προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. 

Ένα σταθερό και δυναμικό σύστημα, έναν γρήγορο και γερό ιμάντα μεταβίβασης - αυτό είναι οι τράπεζες - που θα τροφοδοτεί με χρήματα και κεφάλαια τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα ακόμη κολοσσιαίο θέμα για την Ευρώπη, όπου το 80% των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, κινείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Σχετικά με την υπόθεση του Brexit, εάν τυχόν επικρατήσει ως επιλογή των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι άνθρωποι οι οποίοι αντανακλούν τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα κεντρικά υπερεθνικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει, οι πολιτικές ηγεσίες της ηπειρωτικής Ευρώπης και οι αρμόδιοι θεσμοί, να το αντιμετωπίσουν σαν μία ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εμβάθυνση της ενοποίησης.

Εάν λοιπόν η πλειοψηφία των Βρετανών πει έξω από την Ε.Ε., οι μεγάλοι εταίροι θα πρέπει να πουν και «τώρα περισσότερο Ευρώπη» για μας τους άλλους.

Στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε., τότε οι πολιτικές ηγεσίες των υπολοίπων εταίρων, θα πρέπει να ξεκόψουν οποιαδήποτε επανάληψη του βρετανικού φαινομένου. Η αναγκαία συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, εννοείται, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί και ο τρόπος που θα κόψει η Ευρώπη το βήχα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να επιχειρήσει τον ίδιο πολιτικό εκβιασμό. Διότι, απλά, σε μία τέτοια εξέλιξη η Ευρώπη θα μετατραπεί σε πολλών ταχυτήτων και θα αποσυντεθεί.

Όσον αφορά στο απειλητικό θέμα της οικονομίας και ειδικότερα για τις κοινωνίες του Νότου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια προσπάθεια και πολύ χρόνο προκειμένου να έχουμε κάποιο πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει το μεγάλο της πουγκί, αλλά η πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει μπροστά.

Αφενός διότι ακόμη, όπως προαναφέραμε, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι όπως θα πρέπει μονταρισμένο για να παίξει τον ηγετικό του ρόλο και αφετέρου διότι η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις παραγωγικές και επενδύσεις υποδομών, πράγμα που δεν φαίνεται να μπορεί να σημειωθεί άμεσα.

Όσο το κυρίαρχο δόγμα θα παραμένει η αυστηρή λιτότητα και οι Γερμανοί δεν θα αποφασίζουν ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη να βάλουν το χέρι στη τσέπη, οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα πρέπει να παραμένουν χαμηλές.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα
 

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ημερίδα στο Λιδωρίκι για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά


Ημερίδα για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα πραγματοποιηθεί στο Λιδωρίκι, Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016, ώρα: 10.30 π.μ.

Η εκδήλωση αρχικά σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τον Δήμο Δωρίδας και τον Σύλλογο Πενταγιωτών, και στην πορεία ετέθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς και προσωπικά του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μπακογιάννη!

Έχει την πλήρη υποστήριξη του Δημάρχου μας Γεώργιου Καπεντζώνη, (που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το πρόγραμμα δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου ΑΦΦ) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Πενταγιωτών, και με μία μεγάλη Πανεπιστημιακή υποστήριξη όπως από: το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και τέλος τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ελένη Μαλούπα), δημιουργό Βοτανικών Κήπων σε όλη την χώρα!

Στην εκδήλωση θα δώσουν δυναμικό παρόν και νέοι άνθρωποι από αστικά κέντρα, κυρίως από Αθήνα, ενδιαφερόμενοι για μετοίκηση στα ορεινά χωριά μας, της ορεινής Δωρίδας, για καλλιέργεια ΑΦΦ, οι οποίοι και ζήτησαν να κάνουν και παρέμβαση στην ημερίδα, προβάλλοντας προβλήματα από τη σκοπιά τη δική τους πάνω στο θέμα των ΑΦΦ!

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν (χωρίς ακόμη να είναι γνωστή η σειρά) οι κάτωθι:

1. Ελένη Μαλούπα –Δρ. Γεωπόνος, εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα: Προστασία και αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας μέσω δράσεων δημιουργίας Βοτανικού Κήπου, εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας και Αγροτουρισμού. Η Ελένη Μαλούπα είναι δημιουργός του Βαλκανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών και πρωτοστατεί στη δημιουργία του Δικτύου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων, ενώ ταυτόχρονα είναι εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο ΑΤΕΙΘ, στο ΜΑΙΧ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΑΠΘ, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και σε ΚΕΓΕ.

2. Διαμάντω Λάζαρη-επίκουρος καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Laboratory of Pharmacognosy, School of Pharmacy, Faculty of Health Sciences με θέμα: Aξιοποίηση ΑΦΦ με βάση τις ιδιότητες τους.

3. Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος, σύμβουλος Έρευνας επιχειρήσεων αγροτοδιατροφικού τομέα, με θέμα : Η καλλιέργεια ΑΦΦ- Προϋποθέσεις επιτυχημένης καλλιέργειας /μεταποίησης ΑΦΦ.

4. Δρ. Γεώργιος Δημητρέλλος, Ε.ΔΙ.Π Τομέας Βιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας με θέμα: Η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην Πενταγιού Δωρίδας με ΑΦΦ.

5. Σπύρος Παπαγεωργίου- Καθηγητής Εφαρμογών Κοσμητολογίας, Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας, ΤΕΙ Αθήνας, με θέμα: Η Φύση στην σύγχρονη Κοσμητολογία. Ερευνα και Ανάπτυξη Φυσικών και Βιολογικών καλλυντικών.

6. Γρηγόρης Ιατρού, καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας με θέμα: Η ενδημική χλωρίδα της Ελλάδας. Μοναδικός πλούτος και ανάπτυξη άγονων και ορεινών περιοχών.

7. Θα προλογίσει την ημερίδα ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος υπήρξε από την αρχή ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης για Β.Κ. στην καρδιά της Ρούμελης!

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει περίπου μέχρι τις 18.00 . Θα υπάρξει διάλλειμα και φαγητό το μεσημέρι για τους ομιλητές, και την άλλη μέρα το πρωί, θα επισκεφθούμε την Πενταγιού με πούλμαν για να γνωρίσουν όλοι οι επίσημοι την μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας του ΒΚ, επί τόπου , τα δωριζόμενα κτίρια στο χωριό, τις εκτάσεις για καλλιέργεια εντός και εκτός οικισμού, ως και το συνεδριακό μας κέντρο γνωστό ως Μέγαρο Παπούλια.

Με τιμή και σεβασμό προς όλους, και με πίστη για μια θαυμάσια ημερίδα,

Στέλιος Τσιώρης
Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών


Για πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, μπορείτε να απευθύνεστε
1) στο γραφείο της Καστρίτη Βιβής, Αντιπεριφέρεια Στερεάς στην Άμφισσα, τηλ: 22650-28295,22650-23850,email:
p.kastriti@gokida.gr
2) στην Δέσποινα Τίτου, γρ.Δημάρχου Δωρίδας στο Λιδωρίκι, 22660-22066 email:desptitos@hotmail.com

Η "Γιορτή Μοσχαριού" στο Αλποχώρι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλποχωριτών Δωρίδας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη «Γιορτή του Μοσχαριού» που θα λάβει χώρα στις 19 Ιουνίου 2016 ημέρα Κυριακή (τριήμερο του Αγ. Πνεύματος).

Η γιορτή θα ξεκινήσει από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα.


Σας περιμένουμε όλους να γλεντήσουμε παρέα με άφθονο κέφι όπως πάντα.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                  Η Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτα Τσακατούρα            Λουκία Μαστροπέρρου

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα από σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο στη γέφυρα του Μόρνου

Το σημείο της γέφυρας στην αρχή
που έγινε η σύγκρουση
Καβαλώντας την αγαπημένη του μοτοσυκλέτα ο Ευθύμιος Τυροπάνης συγκρούστηκε μετωπικά χθες το απόγευμα με ΙΧ αυτοκίνητο στην είσοδο της γέφυρας του Μόρνου.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά 
Ο Τυροπάνης με την αγαπημένη του
μοτοσκλέτα που συγκρούστηκε
στο κεφάλι ο Τυροπάνης και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο Τυροπάνης 51 ετών, είναι κάτοικος της Δάφνης Ναυπακτίας και εργάζεται ως οδηγός σε σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Δωρίδας.

Αδιευκρίνιστο είναι μέχρι στιγμής από την αστυνομία αν ο τραυματισθείς φορούσε το κράνος του.

Οι πληροφορίες που είχαμε από τους γιατρούς του Ρίου αργά τα μεσάνυκτα, ενώ το σώμα του δεν έχει κακώσεις και τραυματισμό, το κεφάλι του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα "Το Κροκύλειο"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Αρ. Φυλ. 142 (Ιαν.- Μαρ.) της εφημερίδας “ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ” που εκδίδει ο Σύλλογος Κροκυλιωτών “Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”.

Μεταξύ των θεμάτων έχει και ρεπορτάζ για την λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου Κροκυλείου.

Επίσης τον απολογισμό δραστηριοτήτων του Συλλόγου στην θητεία του την χρονιά που πέρασε.

Πλούσια θεματογραφία με τα κοινωνικά δρώμενα του Κροκυλείου.

Ένα ωραίο ιστορικό αφήγημα για τη διαμονή του Ραβίνου Αθηνών στο Κροκύλειο.

Τέλος ένα ωραίο άρθρο του Νέστορα Μάτσα για έναν αγωνιστή κι ένα χωριό της Ρούμελης.
 

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες που θα κυκλοφορήσουν από την νέα χρονιά

Παρελθόν θα αποτελέσει η κλασική μπλε ταυτότητα που υπάρχει, συνήθως, στα πορτοφόλια. Από του χρόνου θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι νέες ταυτότητες με το μικροτσίπ, που θα έχει όλα τα στοιχεία μας, όπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κ.ά.

«Η επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα ταυτότητα. Ένδεκα εκατομμύρια έγγραφα και πιστοποιητικά του Δημοσίου θα αποτελούν παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο ΣΚΑΪ.

«Από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το μητρώο πολιτών και η χώρα θα έχει απαλλαγεί από όλο αυτό το μπέρδεμα. Έτσι, θα μπορούν να διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου», επισήμανε.

Το παράβολο για τις νέες ταυτότητες, που θα κοστίσουν στο κράτος περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, θα κοστίζει 10 ευρώ.

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Νέος Αντιπεριφερειάρχης ο Ευστ. Κάππος

Μέσα στην εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης θα ορίσει τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι ο Ευστάθιος Κάππος.
Ο Κάππος είναι ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης μετά τον Κώστα Μίχο, στις τελευταίες Περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο “Aλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας” του Κώστα Μπακογιάννη.

Την κενή θέση που άφησε ο εκλιπών Κ. Μίχος θα καταλάβει ως Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας η Αραβαντινού-Τζε Μαρία Παγωνίτσα.

Ο Κ. Μίχος είχε αναλάβει Αντιπεριφερειάρχης μετά την παραίτηση του εκλεγέντος Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Ράμμου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σταυροί προτίμησης για τον συνδυασμό του Κ. Μπακογιάννη “Aλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας” στη Φωκίδα στις Περιφερειακές εκλογές του 2014 ήταν :

Ράμμος Ιωάννης   υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης
Μίχος Κωνσταντίνος                              3207
Κάππος Ευστάθιος                                  2215
Κατσαγούνος Ευάγγελος                        2000
Κατσαρός Χαράλαμπος                          1536
Αραβαντινού-Τζε Μαρία Παγωνίτσα     1529
Γούβαλης Θωμάς του Κωνσταντίνου     1100

 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ
 

Ο Ευστάθιος Κάππος γεννήθηκε στην Άμφισσα και στην οποία διαμένει μόνιμα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

• Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Παντείου και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

• Από το 1982 υπηρετεί σε σχολεία του νομού ως μόνιμος εκπαιδευτικός. Σήμερα εκτελεί τα καθήκοντα του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας.

• Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από το συνδικαλιστικό χώρο των δασκάλων. Έτσι από το 1982 έως και σήμερα ως ενεργό μέλος του Συλλόγου εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» Φωκίδας εκλέγεται πρόεδρός του,
αντιπρόσωπός του στην Δ.Ο.Ε , στην ΑΔΕΔΥ και συνεχώς μέχρι σήμερα αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Π.Ε Φωκίδας.

• Το 1990 ορίστηκε ειδικός συνεργάτης του Νομάρχη Φωκίδας, υπεύθυνος Ν.Ε.Λ.Ε και κέντρων Λαϊκής Επιμόρφωσης Φωκίδας. Το 2002 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και
διετέλεσε πρόεδρος Νομαρχιακής επιτροπής, Αντινομάρχης και αναπληρωτής Νομάρχης.

• Από το 2007 ως υποψήφιος δήμαρχος Άμφισσας εκλέχτηκε στη μείζονα αντιπολίτευση, αντιπρόεδρος δημοτικής επιτροπής, αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Φωκίδας και μέλος της γενικής συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

• Από το 2007 ως το 2010 διετέλεσε διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας.

• Πήρε μέρος ως μέλος οργανωτικών επιτροπών εισηγητής και επιμορφωτής σε εκδηλώσεις επιμόρφωσης, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τη διοίκηση και τα καθήκοντα στελεχών εκπαίδευσης, με τη δημόσια διοίκηση
και διαχείρισή της, με την εφαρμογή καινοτομιών σε δημόσιες διοικητικές μονάδες.

• Έχει πάρει μέρος ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή μέλος σε πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις, σχολικές δημοτικές και νομαρχιακές επιτροπές καθώς και επιτροπές όπως αυτή της Συμβουλευτικής και Ερανικής της Εκκλησίας, της Περιφερειακής «Αθλητισμός για όλους», της Κοινωνικής Συμπαράστασης της Εφορείας Προσκόπων Άμφισσας της αξιοποίησης τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας της Επιτροπής διαχείρισης προγράμματος.

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ: Με 7,5% προηγείται η Ν.Δ.

Στο 7,5% διαμορφώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ. 

Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την εφαρμογή των μέτρων φωτιά που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρούν στο 15% (έναντι 17,3% το Μάρτιο), ενώ η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 21,3%.

Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

· ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:         21,3%
· ΣΥΡΙΖΑ:                              15%
· ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:                     6,8%
· ΚΚΕ:                                      5,4%
· Δημοκρατική Συμπαράταξη: 3,6%
· ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:             2,6%
· ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ:          2,5%
· ΑΝΕΛ:                                   2,1%
· ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ:    2%
· ΠΟΤΑΜΙ:                              1,8%
· Άλλο κόμμα                           4,2%
· Λευκό                                     4,4%
· Αποχή                                   11,9%

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

· ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ         25,4%,
· ΣΥΡΙΖΑ                              17,9%,
· ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                     8,1%,
· ΚΚΕ                                      6,5%,
· Δημοκρατική Συμπαράταξη  4,3%
· ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ              3,1%,
· ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ           3%,
· ΑΝΕΛ                                    2,5%,
· ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ     2,4%,
· ΠΟΤΑΜΙ                               2,2%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας όπως αυτό που δείχνει ένα 75% των ερωτηθέντων να απαντά «Οχι» στην ερώτηση για το αν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ναι» απάντησε το 17% και 8% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».


Η έρευνα διεξήχθη από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου.

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων Εφημερίδων

a1
a2
a3
a4
a5
a6
SEL 1 KYRIAKIS
a7
a8
a9
a10
a12
a13

Ακύρωση εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κονιάκου

Λόγω της οδυνηρής απώλειας του πολυαγαπημένου μας συγχωριανού, συγγενή ,φίλου, Κωνσταντίνου Μίχου, Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδος, η προγραμματισμένη εκδήλωσή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κονιάκου για την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 ακυρώνεται.