Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Βάζουν λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ , κόβουν και την ασπιρίνη των δημοσιογράφων !

Η απεργία συνεχίζεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη


Βάζουν λουκέτο στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Κόβουν μια και έξω το αγγελιόσημο που είναι ο μοναδικός πόρος των Ταμείων μας επειδή η γραμμή τους είναι:

- Να σβήσουν τώρα τους δημοσιογράφους από τον χάρτη
- Να κάνουν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, σφραγίδα της πολιτικής τους.
- Να δημεύσουν και τα ρέστα από τα αποθεματικά των Ταμείων μας για να στήσουν το θνησιγενές Ενιαίο Ταμείο ΕΦΚΑ, που πριν μερικές ώρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι ιδρυτικές διατάξεις του, είναι ήδη αντισυνταγματικές!!!


Προηγήθηκε ένα πρώτο ξήλωμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις μέρες του Στουρνάρα και με την Κυβέρνηση Σαμαρά, που πήραν μέτρα για να μπει η θηλιά και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι απάνθρωπες επιλογές Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου αναδεικνύουν ως…
αριστερή πολιτική, τον ταξικό ρατσισμό, αφού εκτός των άλλων υπηρετούν ανοιχτά τα non papers της ασύδοτης εργοδοσίας (όπως αυτές εμφανίστηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή στη συζήτηση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου) και εκτελούν, εν ψυχρώ, το δικαίωμα του κάθε συντάκτη στη ζωή, στην εργασία, την ελευθερία της έκφρασης και το υπέρτατο αγαθό της αλήθειας και της ενημέρωσης.

Πετάνε στο δρόμο τους άνεργους, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους, με αυτή την πολιτική, που τους στέλνει να καλύψουν τις ανάγκες τους στα σκουπίδια.

Με τον ΕΔΟΕΑΠ που κλείνουν, συμπληρώνουν το έγκλημα με το PSI, τη ληστεία με τα τοξικά ομόλογα, τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, τα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων και τις διαχειριστικές ανωμαλίες διοικήσεων του.

Προχωρούν σε σεισάχθεια, με μποναμά τα εκατομμύρια που οφείλουν οι ιδιοκτήτες εφημερίδων, περιοδικών, καναλιών, διαφημιστικών εταιρειών, γραφεία ισολογισμών, Τράπεζες και ΔΕΚΟ στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι άμεσες συνέπειες είναι:
- Δεκαοχτώμιση χιλιάδες ασφαλισμένοι με τις οικογένειές τους, μένουν από περίθαλψη, χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα.
- Άτομα με αναπηρία και ειδικά προβλήματα στερούνται τη νοσοκομειακή φροντίδα και υποστήριξη.
- Οι άνεργοι και οι απλήρωτοι συνάδελφοι χάνουν την τελευταία ελπίδα για φροντίδα και περίθαλψη.
- Οι συνταξιούχοι, μαζί με τη στέρηση της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης, χάνουν και την επικούρηση.
- Οι εργαζόμενοι και όλοι οι δικαιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ χάνουν τα λεφτά που έχουν πληρώσει έως τώρα και ούτε κουβέντα για εφάπαξ και σύνταξη.

Και ενώ το Ενιαίο - Ταμείο λαιμητόμος -, προβλέπεται να λειτουργήσει από 1/1/17, μόνο το αγγελιόσημο κόβεται αμέσως με το μαχαίρι (άρθρο 38 παρ. 9).

Η πολιτική αυτή «κουμπώνει» με τις συναλλαγές της Κυβέρνησης, που κουβεντιάζει, ξαφνικά, να κάνει τώρα πέντε τις τηλεοπτικές άδειες. Απλώς, μέσα στη συμφωνία είναι ευδιάκριτη τώρα και η δολοφονία της ενημέρωσης.

Συμπέρασμα:
1. Τα Ταμεία των δημοσιογράφων θα χρηματοδοτήσουν το νέο τηλεοπτικό και διαδικτυακό τοπίο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, μαζί με τα νέα τζάκια, που μπορεί να είναι και από υλικά κατεδάφισης.
2. Παραβιάζεται το Σύνταγμα (άρθρο 14 παρ. 2), αφού η ενημέρωση μπαίνει στο ψυγείο…
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)

ΠΟΕΣΥ : Η απεργία συνεχίζεται


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή, αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Την ίδια ημέρα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των Προέδρων των Ενώσεων του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματά μας.

Κατά το τριήμερο της απεργίας επιτρέπεται:
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό προσωπικό ασφαλείας

Οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ από τους εκπροσώπους των Ενώσεων σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.

Καλούνται οι διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΕΠΤΥΜ, να πάρουν όλα τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της.
 

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Tο Ευπάλιο πρώτο σε γιατρούς στη χώρα!

Mιά αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”

Με αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” παρουσιάζει αποκαλυπτική έρευνα όπου το Ευπάλιο σαν χωριό έχει αναλογικά δημιουργήσει τους περισσότερους γιατρούς στην Ελλάδα.
Στην έρευνα μάλιστα καταγράφονται ένας προς ένας οι εβδομήντα εννέα (79) Ευπαλιώτισσες και Ευπαλιώτες γιατροί και οι ειδικότητές τους.
Ακόμα η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου που την θεωρεί ως την πιο ολοκληρωμένη στο είδος της σε όλη την Ελλάδα !
Στο τεύχος Απριλίου που κυκλοφόρησε μπορείτε ακόμα να διαβάστε :
-        Ποια έργα  στη Δωρίδα υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης  να προχωρήσουν άμεσα και για ποια άλλα δεσμεύτηκε να προωθήσει.
-        Πότε και που θα μετεγκατασταθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Ευπαλίου.
-        Το σπουδαίο γενεαλογικό δένδρο των Σμπαρουναίων και οι σημαντικοί επιστήμονες που ανέδειξε.
-        Ποιοι είναι οι “γερόλυκοι” που στηρίζεται η ομάδα του Απόλλωνα Ευπαλίου και συνεχώς τελευταία πρωταγωνιστεί.
-        Οι σημαντικές δραστηριότητες Συλλόγων του Ευπαλίου, του Δροσάτου, του Τρικόρφου και του Τειχίου,

καθώς και άλλα κοινωνικά, δημοτικά, εκπεδευτικά και πολιτιστικά θέματα.

Ένα τεύχος που αξίζει να διαβαστεί και δεν πρέπει να χάσετε.

“ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” , που έχει ένα τιράζ 2.500 φύλλων, εκτός από τους εκατοντάδες συνδρομητές του, σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατίθεται και από το περίπτερο της κεντρικής πλατείας του Ευπαλίου.

Ευχές από τον Σύλλογο των Αρτοτινών


Η Ανάπτυξη Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Σχέδιο στήριξης Γυναικείων Συνεταιρισμών - επιχειρηματικότητας

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η πρώτη, ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Γιώργος Κελαϊδίτης η Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ίδρυσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με Δήμους, Επιμελητήρια , Οργανώσεις παραγωγών και επιχειρήσεις του τομέα με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται εντός ορίων της Περιφέρειας.

Στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης το οποίο θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τις πρώτες δράσεις της.

Στήριξη Γυναικείων Συνεταιρισμών
και επιχειρηματικότητας


Η ένταξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης συζητήθηκε σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λαμία.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε η ανάγκη τόνωσης του ενδιαφέροντος και υποστήριξης των δράσεων των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες αποτελούν ένα βασικό δομικό στοιχείο ανάπτυξης της περιφερειακής αγροτικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουν οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης., όπως επίσης και οι δυνατότητες που θα τους δοθούν μέσα από τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, δυο σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία που δημιούργησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Γιώργου Κελαϊδίτη, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Μίνας Παπαναστασίου, της ειδικής συνεργάτιδας του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νικόλαου Στουπή, Ελένης Τσιομίδου, καθώς και εκπροσώπων των αναπτυξιακών εταιρειών ΟΤΑ και των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών που εδρεύουν στην Περιφέρεια.                               

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Επιτυχημένη ημερίδα αφιερωμένη στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό 1821-1831

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών η Επετειακή Ημερίδα για την ημέρα του Φιλελληνισμού, παραμονή της 19ης Απριλίου, ημέρας αφιερωμένης στον Φιλελληνισμό, όπως ομόφωνα έχει οριστεί από την Βουλή των Ελλήνων.

Ομιλητές ήταν η κα Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου (πρεσβευτής Σύμβουλος Α’, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου ΥΠ. ΕΞ.), η κα Δήμητρα Κοσμοπούλου (Διδάκτωρ Ιστορίας, Υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων στη Διεύθυνση Επιστημονικής Εποπτείας της Επιστημονικής Υπηρεσίας), ο Δρ. Αριστείδης Διαμαντής (Πλοίαρχος – Ιατρός ΠΝ, Ιστορικός της Ιατρικής – συγγραφέας), η κα Ντίνα Αδαμοπούλου (Αρχειονόμος – Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας), ο κος Παναγιώτης Κουφάκης (Δικηγόρος), ενώ συντονιστής της ημερίδας ο κος Ευστάθιος Σταθόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης).

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, της Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και της Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά Στερεάς Ελλάδας.

Την ημερίδα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της θρησκευτικής, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα “ ΑΡΤΟΤΙΝΑ”

Κυκλοφόρησε με πλούσια ύλη το νέο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου -  Μαρτίου “ΑΡΤΟΤΙΝΑ” που εκδίδει ο Σύλλογος Αρτοτινών Φωκίδας
Στις σελίδες του υπάρχουν πλούσια ρεπορτάζ :
-      Από την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
-      Τον ετήσιο χορό και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου στην Αθήνα
-      Την Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Αρτοτινών Μεσολογγίου «Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»
-      Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αρτοτίνα που έκαναν μαζί οι δύο Σύλλογοι.
Επίσης αρκετά άρθρα όπως :
- του Τάσου Κολού για «Τους Επιφανείς Αρτοτινούς πολεμιστές»
- του Βάσου Αποστολάκη «Εμείς θα τα ξαναβρούμε»
- του Δημήτρη Γ. Μπράνη « Το ΄21, ηρωικό και θρυλικό, αναγέννησε το Έθνος και το κατέστησε ΕΘΝΟΣ - ΚΡΑΤΟΣ».
- της Βούλας Κανούρη «ΚΑΣΣΙΑΝΗ, Η φημισμένη υμνογράφος του Βυζαντίου.
- του Αριστοτέλη Βασιλάκη «Όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στη Ιθάκη…»
Τέλος πολλά είναι τα διάφορα κοινωνικά θέματα που παρουσιάζονται.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΑΚΡΥ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η πολυθρύλητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία  μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο, όπως όλα δείχνουν  θα αργήσει ακόμη μία χρονιά και  για μακρύτερο  μάλλον χρονικό διάστημα.
Η ζοφερή αυτή πρόβλεψη ανακύπτει  από την αναντιστοιχία μεταξύ των βασικών αναγκών αναδιάρθρωσης που παρουσιάζει από τη μία πλευρά η ελληνική οικονομία και από την αναποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα από την άλλη.
Χωρίς γνώση και συνείδηση για το τι ακριβώς έχει χαθεί αμετακλήτως από την οικονομία και κατά συνέπεια από την ελληνική κοινωνία, για το τι απαιτείται επειγόντως για να αναπαραχθεί εθνικό εισόδημα και νέες θέσεις απασχόλησης, για το τι πραγματικά έχει ανάγκη για να επιβιώσει ο τόπος.
Η Ελλάδα πορεύεται   χωρίς ένα στρατηγικό  σχέδιο αναβάθμισης, χωρίς πολιτική και κοινωνική σύμπνοια, χωρίς ανθρώπους εμπνευσμένους για τις προκλήσεις των καιρών …
Σε μία χώρα τσακισμένη από την κρίση και την αναξιοπιστία, όπου η οικονομία έχει σχεδόν διαλυθεί και η κοινωνία έχει υποβαθμιστεί επικίνδυνα,  η οικονομική  ανάπτυξη χρειάζεται  πολύ γερά κότσια, αποφασισμένους ανθρώπους στην ηγεσία της πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση και στον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος εκφυλίζεται και αυτός  από μία οικονομική ελίτ που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.  

Η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται ηγέτες και χρειάζεται πάνω από όλα κεφάλαια για επενδύσεις, από την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως, αφού το κράτος δεν έχει ούτε για συντάξεις. Επίσης  χρειάζεται εμπιστοσύνη, απόλυτη εμπιστοσύνη από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τους εταίρους μας , τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης που συνεχίζουν να μας χρηματοδοτούν αφειδώς.
Υπό τις παρούσες λοιπόν συνθήκες, δεν δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης  της οικονομίας. Για την προοπτική ανάπτυξης, τη μόνη που μπορεί να αποκολλήσει την  Ελλάδα από το τέλμα, σε αντίθεση  με το σημερινό σκηνικό απαιτούνται ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις :

Η πρώτη είναι η εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας. Η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνέψει να βρεθεί εκτός ευρώ και ότι δεν θα εκμηδενιστούν  ξανά, εισοδήματα και περιουσίες. Έτσι, μόνο, θα επιστραφούν τεράστια  κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας τεράστια ζημιά στην οικονομία. Έτσι, παράλληλα, θα αρθούν και τα capital control, γιατί είναι αστείο να πιστεύει κανείς  σε ένα σενάριο ανάπτυξης με τους κεφαλαιακούς ελέγχους σε ισχύ !
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ένα σταθερό, απλό, ισορροπημένο και ανταγωνιστικό  φορολογικό σύστημα.  Ένα σύστημα που θα  προαγάγει  την παραγωγικότητα εργαζομένων και επιχειρήσεων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει φυσικά επενδύσεις, το μέγα ζητούμενο. Χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχουν δουλειές. Φορολογικό  σύστημα που λειτουργεί  σαν μία άγρια φοροεισπρακτική μηχανή, αποτελεί επανάληψη του πελατειακού μοντέλου της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικό, εντελώς διαφορετικό  από  αυτό της  κατανάλωσης και του συνεχούς δανεισμού.
Η τρίτη προϋπόθεση, συνεπώς, είναι  η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας,  η τόνωση και η διεύρυνση  της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ανταγωνιστικούς όρους, με εξωστρεφή προσανατολισμό, σε τομείς υψηλής ζήτησης. Είναι φύσει αδύνατο να μιλάμε για οικονομική ανάκαμψη του τόπου, όταν το πολιτικό σύστημα αντιστρατεύεται,  πολεμά και υπονομεύει με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δημιουργία.
* O Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τα “δώρα” του Περιφερειάρχη Μπακογιάννη για ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Δωρίδας

Με αρκετά «δώρα» ήρθε τελικά στην παραλιακή Δωρίδα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης που περιόδευσε για δεύτερη ημέρα.

Ξεκίνησε το πρωινό του από τα Τριζόνια, όπου χθες βράδυ διανυκτέρευσε όπου και δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς τα αρμόδια Υπουργεία και ιδιαίτερα αυτό της Ναυτιλίας που καθυστερεί για την συγκρότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας που έχει αποφασίσει ο Δήμος, θα έχει έδρα τα Τριζόνια και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και λειτουργία της Μαρίνας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Γλυφάδα και τον οδικό κόμβο της Γλυφάδας επί της Εθνικής οδού Ιτέας-Ναυπάκτου όπου ανέφερε ότι και αυτός ο κόμβος και ο δεύτερος επι της ιδίας οδού στα Μαλάματα έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης για ανάδοχο κατασκευής.

Επίσης δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό έργο για την παραλιακή νοτιοανατολική Δωρίδα ο αποχετευτικός αγωγός και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επανενταχθεί το έργο στα σχετικά προγράμματα και να χρηματοδοτηθεί.

Επόμενος σταθμός η κεντρική πλατεία Καρυάς Ευπαλίου όπου τον περίμενε αρκετός κόσμος και όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου. Οι Πρόεδροι έθεσαν από την πλευρά τους το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί την Κοινότητά τους που οι συνεργάτες του Περιφερειάρχη σημείωσαν για να εξετασθούν ένα-ένα ποια και πως μπορούν να επιλυθούν.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας έθεσε το σοβαρό θέμα που απασχολεί όλη την Νοτιοανατολική Δωρίδα της μετεγκατάστασης του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου στο κτίριο του ΚΕΓΕ που ανήκει στην Περιφέρεια, για να λυθεί οριστικά πλέον η παραμονή του Τμήματος στο Ευπάλιο.

Επίσης έθεσε το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης της αρχαίας Ακρόπολης του Ευπαλίου καθώς και των βυζαντινών μνημείων της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Αγροτικής Ημερίδας που είχε διοργανωθεί στο κτίριο του ΚΕΓΕ από την Γεωργική Διεύθυνση Φωκίδας.

Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Σαρώφ στο Τρίκορφο όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Πρωτοσύγκελος Νεκτάριος Μουλατσιώτης. Συζητήθηκαν θέματα της Εκκλησίας που αφορούν γενικότερα τη περιοχή και ο Μητροπολίτης έθεσε το θέμα της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου Τρικόρφου για να διευκολύνονται οι χιλιάδες προσκυνητές που επισκέπτονται απ΄ όλη τη χώρα το Μοναστήρι.

Στη Μανάγουλη ο Κ. Μπακογιάννης συναντήθηκε με την διοίκηση του ΤΟΕΒ και τους προέδρους των χωριών της πεδιάδας του Μόρνου και συζήτησε το περίφημο θέμα του αναδασμού που δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να πάρει η περιφέρεια την αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δήλωσε επίσης ότι ταυτίζεται με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για μη εγκατάσταση αιολικού πάρκου (ανεμογεννήτριες) στην πεδιάδα του Μόρνου.

Ακολούθως επισκέφτηκε τις δύο μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΤΡΩΝΗ και τις ΙΧΘΥΟΚΑΛΕΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΗΡΕΑΣ.

Στο εργοστάσιο πλαστικών ΚΟΤΡΩΝΗ στα Μαλάματα ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, γνωρίζοντας από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής της πλούσιας γκάμας προϊόντων που παράγονται.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος που μέσα στην κρίση η εταιρεία έχει επενδύσει 8 εκατομμύρια ευρώ σε καινούργιο παραγωγικό εξοπλισμό καθώς και σε κτίρια, με αποτέλεσμα να έχει ήδη αυξηθεί ο κύκλος εργασιών κατά 20% το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ με 25% αύξηση «τρέχει» η φετινή χρονιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για των αριθμό των ατόμων που εργάζονται στην εταιρεία, που μετά και την προσθήκη 30 ατόμων κατά την περσινή χρονιά, ξεπερνούν σήμερα τα 120 άτομα.

Τελευταίος σταθμός του Περιφερειάρχη ήταν η Ερατεινή όπου και εκεί συζήτησε με εκπροσώπους φορέων και κοινοτήτων για θέματα που του έθεσαν και ειδικότερα δεσμεύτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποκατάσταση άμεσα του δρόμου και της παραλιακής ζώνης Τολοφώνας που έχουν καταστεί επικίνδυνοι.


Φωτορεπορτάζ από την περιοδεία....

Με τον Μητροπολίτη Θεόκτιστο και τον Αρχιμανδρίτη Μουλατσιώτη
 
Ξενάγηση από Μουλατσιώτη στην Ι.Μ.Σαρώφ στο Τρίκορφο
 
Ξενάγηση στα Τριζόνια
 
Στον οδικό κόμβο της Γλυφάδας
 
Στην Αγροτική Ημερίδα στο ΚΕΓΕ Ευπαλίου
 
 
Με πολίτες και Προέδρους στην πλατεία Καρυάς του Ευπαλίου
 
Με αγρότες στην Μανάγουλη για τον αναδασμό
 
Στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑ στη Χιλιαδού
 
Στο εργοστάσιο πλαστικών ΚΟΤΡΩΝΗ στα Μαλάματα

Στην Ερατεινή
 

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Περιοδεία Κ. Μπακογιάννη στην Δωρίδα Σε ποια θέματα δεσμεύτηκε να στηρίξει


Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα της περιοδείας του Περιφερειάρχη  K. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στον δήμο Δωρίδας.

Σύσσωμη η δημοτική αρχή αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης συνόδευαν τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη του, βάσει προγράμματος που από κοινού είχε σχεδιαστεί. Το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα χωρίς καμία αλλαγή στις επισκέψεις που είχαν οριστεί.
Στις επιμέρους κουβέντες, συμφωνήθηκε από όλες της πλευρές ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στον Δήμο την περίοδο αυτή είναι τα λύματα. Δέσμευση του Περιφερειάρχη ήταν, ότι πρέπει και θα κλείσει το θέμα τον λυμάτων στις φυλακές, αλλά και στην Τ.Κ Μαλανδρίνου και σε δεύτερο χρόνο θα βρεθούν λύσεις και σε άλλες περιοχές.

Αναφορικά με το τεράστιο θέμα που χρόνια ταλανίζει την περιοχή και αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο, λόγω διάθεσης νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς την Αττική, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα στον αγώνα της δημοτικής αρχής εμπράκτως και όχι με λόγια. Για τον λόγο αυτό δεσμεύτηκε να συνδράμει οικονομικά σε οποιαδήποτε νομικά έξοδα προκύψουν από την ενδεχόμενη νομική διευθέτηση του ζητήματος που ο Δήμος θα ακολουθήσει.
Επιπλέον ο περιφερειάρχης, μετά από συζήτηση με τους αγρότο-κτηνοτρόφους της περιοχής του Λιδορικίου, δεσμεύτηκε να κλείσει άμεσα ραντεβού με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα που απαγορεύει κτηνοτροφικές μονάδες  και ποιμνιοστάσια σε απόσταση μικρότερη των 1500μ από την λίμνη,την στιγμή μάλιστα που υπήρχαν  πριν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Πρέπει να τονισθεί ότι για πρώτη φορά Περιφερειάρχης επισκέπτεται  ορεινά χωριά σαν την Αρτοτίνα, το Κροκύλειο, την Πενταγιού και να συνομιλεί με τους κατοίκους τόσο απομακρυσμένων περιοχών, καταγράφοντας τις αγωνίες τους και τις ανάγκες τους.
Δέσμευση του στους κατοίκους της περιοχής των Βαρδουσίων ήταν ότι θα αποσταλεί μηχάνημα έργου για όσο χρειαστεί ώστε να ανοίξουν οι αγροτικοί δρόμοι των χωριών. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι κάτοικοι  συγχάρηκαν τον Περιφερειάρχη  για τους χειρισμούς της περιφέρειας στο ζήτημα των εκχιονισμών τον χειμώνα που πέρασε.

Τέλος  ο Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σε γεφύρια είτε κατά μήκος του εθνικού δικτύου είτε του επαρχιακού, θα επιδιορθωθούν με κονδύλια από την Περιφέρεια.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας , επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η άριστη σχέση που διατηρούν μεταξύ τους ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Δωρίδας. Οι σχέσεις αυτές χτίζονται μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, όπως ειπώθηκε , βασισμένες στην ειλικρίνεια, την σωστή συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.
Στην περιοδεία του συνόδευσαν τον Περιφερειάρχη , ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης,  ο  Νίκος Χαρδαλιάς  Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας , ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μίχος, η Πέγκυ Αραβαντινού  ειδικός συνεργάτης  του Περιφερειάρχη, η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χαράλαμπος Κατσαρός  και  Στάθης Κάππος , οι Αντιδήμαρχοι Κ. Αντωνόπουλος , Κ. Φλετούρης, Κ. Υφαντής και Χαρ. Φάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρ.Τσιλίκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Ανδρ. Ευστάθιου, Κ. Παλασκώνης, Γ. Γκίκας,  Ιωαν. Μπαρμπούτης, ο πολιτευτής Κ. Χαλιορής, και οι ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου Επ.Τριβήλος και Δ. Ασημακόπουλος.

Το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη σήμερα Τρίτη 19/04/2016 
08:30 Περιήγηση στα Τριζόνια με Δήμαρχο
09:00 Επίσκεψη στην Γλυφάδα 
09:35 Επίσκεψη στον Κόμβο Γλυφάδας
10:00 Επίσκεψη στο Ευπάλιο 
10:30 Επίσκεψη στο Ευπάλιο στο κτίριο της ΠΕ Φωκίδας, στην αίθουσα του ΚΕ.ΓΕ. Ευπαλίου για την ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες και μέσα βελτίωσης και ανάδειξης του αγροδιατροφικού τομέα».  
12:20 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο
13:10 Επίσκεψη στον Κόμβο Μαλαμάτων
13:20 Επίσκεψη στο Άτυπο Βιομηχανικό Πάρκο και στην εταιρεία Κοτρώνης Πλαστικά ΑΒΕΕ΄΄.  
14:00 Συνάντηση στην Μανάγουλη με ΤΟΕΒ ΜΟΡΝΟΥ 
14:35 Επίσκεψη στην μονάδα ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ στην Χιλιαδού
15:50 Επίσκεψη στην παραλία Τολοφώνας
17:30 Συνάντηση  στην Ερατεινή με φορείς
 Στη προτομή του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη στο Κροκύλειο
Στο Κροκύλειο

Στην πλατεία Βάθειας στο Λιδορίκι
Στο Μαλανδρίνο

Στην πλατεία της Αρτοτίνας
Στη Λίμνη του Μόρνου
 
Στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας
Με την Ηγουμένη μέσα στο Ναό της Παναγίας Βαρνάκοβας
Στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα
 

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Η Ανθή Ματσάκη νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. στην Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

H Ανθή Ματσάκη με την πρώην βουλευτή Ασπασία
Μανδρέκα και φίλη τους Νεοδημοκράτισσα
Σε ήρεμο  τουλάχιστον επιφανειακά κλίμα, αλλά με πολύ παρασκήνιο, έγιναν χθες στην Άμφισσα οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ψήφισαν συνολικά 47 εκλεγμένοι στα όργανα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Φωκίδας.

Έλαβαν η Ανθή Ματσάκη 27 ψήφους και εκλέχτηκε και ο Νίκος Κατσικούλης 19.

Να πούμε εδώ ότι η νέα Πρόεδρος Ανθή Ματσάκη είναι της επιρροής της πρώην βουλευτού Ασπασίας Μανδρέκα, ενώ o τριαντάρης ιχθυολόγος Ν.Κατσικούλης συγκέντρωσε τις ανανεωτικές τάσεις στο κόμμα, καθώς και κάποιων πολιτευτών της Ν.Δ. ,στη Φωκίδα.

Έπεσε η αυλαία στο πρωτάθλημα Φωκίδας

Με την Ένωση Γλυφάδας να κάνει την έκπληξη μέσα στην Άμφισσα και τον Αστέρα Ιτέας πρωταθλητή 2015 - 2016

Του Τάσου Τσόλκα

Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας με τον Αστέρα Ιτέας να στέφεται πρωταθλητής και να έχει στραμμένα το νου του στους αγώνες του μίνι πρωταθλήματος για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική.

Η 10η και τελευταία αγωνιστική έκριβε μια έκπληξη, όπου η Ένωση Γλυφάδας κέρδισε μέσα στην Άμφισσα τον Αμφισσαϊκό με 3 - 4 κι έτσι απέφυγε την τελευταία θέση.

Στο γήπεδο των Μαλαμάτων Απόλλων Ευπαλίου και Δωρικός Μαλαμάτων ήρθαν ισόπαλοι με 1 - 1 , σ΄ ένα παιχνίδι νευρικό με ένταση και δύο αποβολές. Ο Απόλλων δεν διεκδικούσε τίποτα, αφού με οποιοδήποτε αποτέλεσμα  είχε καπαρώσει την 2η θέση.

Γι΄αυτό και χρησιμοποίησε αρκετούς αναπληρωματικούς.

Αντίθετα ο Δωρικός ήθελε ποιο πολύ το παιχνίδι, για λόγους γοήτρου αλλά και να αποφύγει την τελευταία θέση. Μάλιστα προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με 0 - 1. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν ο ένας βαθμός της ισοπαλίας.

Τέλος ο Αστέρας Ιτέας σε αγώνα προπόνησης και το μυαλό του αλλού όπως είπαμε, κέρδισε με 2 - 0 την Ακαδημία Άμφισσας.

Ο Αστέρας στους αγώνες μπαράζ του μίνι πρωταθλήματος θα συναντηθεί τις επόμενες βδομάδες με του πρωταθλητές της Αιτωλοακαρνανίας , Άρτας  και Πρεβέζης-Λευκάδας

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής,

Αμφισσαϊκός  – Ένωση Γλυφάδας                    3 - 4
Αστέρας Ιτέας – Ακαδημία Άμφισσας                2 - 0
Δωρικός Μαλαμάτων – Απόλλων Ευπαλίου    1 - 1


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ     10 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚH

                                                                         Ν.Ι.Η.             ΤΕΡΜΑΤΑ         ΒΑΘΜΟΙ            
1. Αστέρας Ιτέας                 10-0-0       43 - 7        33
2. Απόλλων Ευπαλίου        6-2-2        18-12        23
3. Αμφισσαϊκός                    5-1-4        33-19       17
4. Ακαδημία Άμφισσας       3-1-6        18-29        10
5. Ένωση Γλυφάδας           2-0-8        14-35         7
6. Δωρικός Μαλαμάτων      1-2-7        10-34         5

* Ο Απόλλων Ευπαλίου και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους 3 βαθμών ως πρώτοι στους ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
* Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Κάτι σοβαρό κινείται στην Κεντροαριστερά

Tην πρώτη τους κοινή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι αρχηγοί των κομμάτων του
ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, μετά την ανακοίνωση της «Επιτροπής Διαλόγου και θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», επιβεβαιώνοντας την θέληση τους για περεταίρω συνεργασία και συμπόρευση.

Ειδικότερα, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό στην πρώτη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Το παρών στη Συνδιάσκεψη έδωσαν στελέχη και από τα τρία κόμματα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνστναντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραίτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οι βουλευτές του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας και Ιάσων Φωτήλας, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Στέφανος Ξεκαλάκης και Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου και Ανδρέας Σπυρόπουλος κ.ά.

Στην ομιλία της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι παίζει ξανά το έργο της διαπλοκής και της λάσπης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης γιατί, όπως είπε, «τίποτα δεν φοβάται και τίποτα δεν έχει να κρύψει».

Η Φ. Γεννηματά μίλησε για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων ενώ επέκρινε και τη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι σφυρίζει αδιάφορα και σιωπά στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει χωρίς αστερίσκους θέματα της οικονομίας.

Αναφορικά με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά ανέφερε ότι υπάρχει εθνική ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτόνομου μεταρρυθμιστικού πόλου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι το πρώτο βήμα έγινε το καλοκαίρι με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πριν λίγες ημέρες το δεύτερο με τη συγκρότηση της επιτροπής με το Ποτάμι.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιτροπή είναι δυναμική και ανοιχτή για όποιον άλλον θέλει να συμμετάσχει, ότι θα πρέπει στο τέλος να παραδώσει ένα πολιτικό – προγραμματικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, τελικός κριτής της προσπάθειας θα είναι η κοινωνική βάση, λέγοντας ότι και η ίδια έχει βάλει τον εαυτό της στην κρίση της παράταξης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι «το νέο και μεγάλο θα έρθει αν προστεθεί μια κρίσιμη μάζα από την κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να αφήσουμε άδειες κάποιες πρώτες καρέκλες. Ο κορμός – και θέλω να είμαι ξεκάθαρος – του νέου και μεγάλου δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί του χθες».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «προφανώς έχουμε ανάγκη από αυτούς που έδωσαν τις σωστές μάχες, προφανώς πρέπει να είναι εδώ. Προφανώς κάποιοι θα είναι και στην πρώτη σειρά. Αλλά θα επιμείνω. Ο κορμός θα πρέπει να είναι νέα πρόσωπα. Που θα εκπροσωπούν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας».

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού ότι «ο τίτλος της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ό,τι να?ναι», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ από την τηλεοπτική εκπομπή που είναι πολύ πιο τεκμηριωμένη».

Ο επικεφαλής του Κινήματος για άλλη μια φορά είπε ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρόταση «για ένα Κοινοβούλιο της Αναγέννησης όπου θα αντιπροσωπεύονται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Παλιές και νέες. Προοδευτικοί πολίτες, φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, ριζοσπάστες».

Και όπως εξήγησε στη συνέχεια, «για να ανατραπεί το άρρωστο πολιτικό σκηνικό χρειάζονται πολλοί, χρειάζεται μια συνωμοσία του καλού, χρειάζονται και οι «ανένταχτοι υποψιασμένοι», αυτοί που δεν πλησιάζουν πλέον την κάλπη».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι στη νέα αυτή προσπάθεια χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις και όχι περιχαρακώσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιους εκφράζουμε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, να συμμετάσχουν νέοι άνθρωποι χωρίς, όπως είπε, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ενώ όσο αφορά το σχήμα τάχθηκε υπέρ ενός μεταβατικού πολυκομματικού φορέα πριν τον σχηματισμό ενός ενιαίου σχήματος.

Στη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών υπήρξαν εισηγήσεις πάνω σε μια σειρά από ζητήματα, όπως «οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», «ποιοί είμαστε», το «ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας», «η πολιτική συγκυρία», οι «μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», «ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», «ο νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, και τέλος η οργανωτική εισήγηση των Κινήσεων.

Στη συνέχεια και πριν τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπήρξε πολιτική εισήγηση από τον Γιάννη Τούντα (ποιοί είμαστε, οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε), από τον Τάκη Ιωακειμίδη (το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας),τον Νίκο Διακουλάκη (η συμμετοχή μας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) καθώς και ομιλία του Σπύρου Λυκούδη.

Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη ήταν από την πλευρά τους θαρραλέα και ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν μεταρρύθμιστικό πολιτικό φορέα. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο αυτό εγχείρημα δεν θα πετύχει αν εκλυφθεί ότι γίνεται για τη διάσωση πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Προς το τέλος των εργασιών θα γινόταν εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή δύο μελών από κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας και ένα ισοδύναμο αριθμό μελών από το κέντρο.