Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Εκλογές Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπής Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου πραγματοποιεί η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Οι εκλογές θα γίνουν στα Γραφεία της Ένωσης (Πρατίνου και Δούριδος 8, Παγκράτι ) την Κυριακή 20 Μαρτίου από 10:00 π.μ έως 06:00 μ.μ.

Το Δ.Σ. του συλλόγου είναι 7μελές και η Επιτροπή Οικονομικού & Διαχειριστικού Ελέγχου 3μελής

Το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους:


Σε απεργία - αποχή οι εξεταστές των υποψηφίων οδηγών στη Φωκίδα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και για το Ασφαλιστικό

Με τις διατάξεις του Ν.4354/15 (νέο μισθολόγιο), του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε από 1/1/2016, διεκόπη η καταβολή της αποζημίωσης των συναδέλφων εξεταστών υποψηφίων οδηγών των Περιφερειών για την παροχή εργασίας πέραν του κανονικού τους ωραρίου. 

Παρότι στις 10/2/2016 κατατέθηκε τροπολογία που προέβλεπε την λύση του θέματος της αποζημίωσης, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων των εξεταστών και βοηθών εξεταστών, αυτή τελικά αποσύρθηκε.

Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης των συναδέλφων. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι η αντίθεση σε κάθε μορφή μη αμειβόμενης εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς και σε εφαρμογή της από 3/7/2016 απόφασης της Ομοσπονδίας μας (ΟΣΥΑΠΕ), καλούμε κι εμείς τους συναδέλφους εξεταστές και βοηθούς εξεταστές υποψηφίων οδηγών της Π.Ε. Φωκίδας, σε απεργία-αποχή από το έργο των εξετάσεων που διενεργείται εκτός ωραρίου, μέχρι της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

ΨΉΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε. Φωκίδας καλεί την Κυβέρνηση να μη καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τους Βουλευτές, όπως και τον Βουλευτή Ν. Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου, να το καταψηφίσουν σε περίπτωση που έρθει αυτό προς ψήφιση, διότι:

Α) αποτελειώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Β) τσακίζει στην κυριολεξία όχι μόνο τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.

Γ) καταδικάζει στη φτώχεια τις νέες γενιές που σήμερα εργάζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με πενιχρά μεροκάματα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι αγώνες πρωταθλήματος του Σαββατοκύριακου στη Φωκίδα

Του Τάσου Τσόλκα
Με τους αγώνες της 6ης αγωνιστικής συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Μαρτίου η Β΄ φάση του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας της ΕΠΣ Φωκίδας.


Αναλυτικά το πρόγραμμα :

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/03/2016         ώρα 15:30
  
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ             Δημοτικό Γήπεδο Άμφισσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/03/2016          ώρα 15:30

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ         Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ
       Δημοτικό Γήπεδο Γλυφάδας


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ            5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                                              ΓΚΟΛ           ΒΑΘΜΟΙ

1. Αστέρας Ιτέας                                  21-3     18
2. Απόλλων Ευπαλίου                           7-4      13
3. Αμφισσαϊκός                                    20-5     11
4. Ακαδημία Άμφισσας                         9-15      6
5. Δωρικός Μαλαμάτων                       3-18      3
6. Ένωση Γλυφάδας                             5-20      1

* Ο Απόλλων Ευπαλίου και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους 3 βαθμών ως πρώτοι στους ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
* Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.


Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στην Κίνα


Το ‘Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου’ της Κίνας παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, η ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Οργανωμένες και Ασφαλείς Εξαγωγές στο «World Commerce Valley -Yanjiao International Trade City” στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν από την εταιρεία ΚΑΠΕΡΩΝΗ BFG Α.Ε, επίσημη και αποκλειστική αντιπρόσωπο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις δυνατότητες και τα οφέλη συμμετοχής στην διαρκή έκθεση «World Commerce Valley – Yanjiao, International Trade City».

O Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς, Δημήτριος Βουρδάνος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε:

“Tο ‘Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Κίνας’, είναι ένα καινοτόμο έργο, στρατηγικής σημασίας για την Εξωστρέφεια της Οικονομίας, γιατί βασικός σκοπός του είναι η προώθηση της υποδοχής - εισαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το Κέντρο θα λειτουργεί σαν επιχειρηματική πλατφόρμα Πωλήσεων για την Κινεζική αγορά αλλά και για τις αγορές της Ασίας. Θα φιλοξενεί, με οργανωμένο τρόπο, επιχειρήσεις από πλήθος χωρών και θα καταστεί σταδιακά ένας μεγάλος «Εισαγωγέας» και «Αγοραστής» Αγαθών και Υπηρεσιών Τουρισμού, Τέχνης και Πολιτισμού δημιουργώντας μία “καινούργια ταυτότητα εισαγωγών” της Κίνας.

To όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από τον υφυπουργό των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Μάρδα και από το Τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο. “

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, τόνισε:

“Από την αρχή της θητείας μας, ως νέα περιφερειακή αρχή, έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας μας, αλλά και στοίχημα συγχρόνως, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.

Τα αγαθά της γης μας θα πρέπει να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό, στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες και τότε να είστε σίγουροι ότι θα βγουν σίγουρα νικητές.”

Το παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας ξεκινά στις 26 και 27 Μαρτίου


Του Τάσου Τσόλκα

Στις 26 και 27 Μαρτίου ξεκινά το παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας που συμμετέχουν τρείς ομάδες από τον Δήμο Δελφών (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ιτέας , Αμφισσαικός, Αστέρας Ιτέας ) και πέντε από το Δήμο Δωρίδας (Αετός Λιδωρικίου, Ένωση Γλυφάδας, Ηρακλής Μοναστηρακίου, Κούμαρος Μοναστηρακίου, Τολοφώνα Ερατεινή)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ομίλου Δωρίδας


1η Αγωνιστική
Ένωση Γλυφάδας - Ηρακλής Μοναστηρακίου
Κούμαρος Μοναστηρακίου - Τολοφώνα Ερατεινή
Ρεπό: Αετός Λιδωρικίου

2η Αγωνιστική

Ηρακλής Μοναστηρακίου - Κούμαρος Μοναστηρακίου
Τολοφώνα Ερατεινή - Αετός Λιδωρικίου
Ρεπό: Ένωση Γλυφάδας

3η Αγωνιστική
Κούμαρος Μοναστηρακίου - Ένωση Γλυφάδας
Αετός Λιδωρικίου - Ηρακλής Μοναστηρακίου
Ρεπό: Τολοφώνα Ερατεινή

4η Αγωνιστική
Ένωση Γλυφάδας - Αετός Λιδωρικίου
Ηρακλής Μοναστηρακίου - Τολοφώνα Ερατεινή
Ρεπό: Κούμαρος Μοναστηρακίου

5η Αγωνιστική
Τολοφώνα Ερατεινή - Ένωση Γλυφάδας
Αετός Λιδωρικίου - Κούμαρος Μοναστηρακίου
Ρεπό: Ηρακλής Μοναστηρακίου

Οι αγώνες του 2ου γύρου αντίστροφα

Πρόσληψη στη Φωκίδα ενός νοσηλευτή από την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας,

ΚΑΛΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: ΕΝΟΣ (1) ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ, ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να προβούν στην υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για πρόσληψη με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ήτοι έως 30/6/2016, πλήρους απασχόλησης με δυνατότητα ανανέωσης, για τις Μονάδες:
Οικοτροφείο Ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση «Ευρύκλεια» και Προστατευόμενα Διαμερίσματα στο Ν. Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα.

Η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες δομές  είναι επιθυμητή καθώς και η καλή γνώση στην χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Θα συνυπολογιστεί θετικά στο προφίλ του υποψηφίου η γνώση μίας ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της Αγγλικής.  Ως κριτήρια λαμβάνονται υπόψη, πέραν των πιστοποιημένων γνώσεων, η διάθεση για εργασία με άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και η δυνατότητα λειτουργίας και αρμονικής συνεργασίας στα πλαίσια μιας πολυκλαδικής ομάδας. Περαιτέρω πληροφορίες για το έργο της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. μπορείτε να αναζητήσετε στο site της Εταιρείας:  http://www.ekpse.gr

Υποβολή αιτήσεων - βιογραφικών:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες  θα πρέπει  να συμπληρώσουν και να προσκομίσουν υποχρεωτικά με έναν από τους τρεις τρόπους, αυτοπροσώπως,  ταχυδρομικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα εξής:
•          Υπεύθυνη δήλωση ενδιαφέροντος
•          Φωτοαντίγραφα Πτυχίων
•          Βιογραφικό Σημείωμα

μέχρι και την 24η Μαρτίου 2016  και ώρα 15:00, στη διεύθυνση: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας – Εθνικής Αντιστάσεως 13, 33 100 Άμφισσα ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekpsfoki@otenet.gr .

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22650-22600 κατά τις εργάσιμες ημέρες και από 9.00 π.μ έως 16.00 μ.μ.

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ : Η ελληνική οικονομία ανακτά την ελπίδα της

Αγροτικά προϊόντα, real estate, εμπόριο και τουρισμός 
είναι οι τομείς ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές
«Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά την αισιοδοξία της. Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί ελαφρώς», δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κάνοντας λόγο για τρεις θετικές τάσεις: οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφόρα εποχής τους, ο όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους περιορίζεται και αποπληρώνουν τα δάνεια προς την ΕΚΤ.
«Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
«Υπήρξε βελτίωση, ειδικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», προσέθεσε, παραδεχθείς, ωστόσο, πως τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν «αγκάθι».
Τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων και των καταναλωτικών εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, αλλά, όπως επεσήμανε περίπου 35-40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήκουν σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες χρειάζονται απλά χρηματοδότηση για να σταθούν στα πόδια τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς διακρατά περίπου 26,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων  - 18 με 20 δισ. ευρώ -  είναι προς ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Μ. Σάλλας εξέφρασε την πεποίθησή του πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και περίπου το ήμισυ του όγκου των επιχειρηματικών δανείων στα βιβλία της τράπεζάς του είναι βιώσιμα.
Σύμφωνα με τον  Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, hedge funds από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε αντίθεση με επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μεγάλο μέρος των δανείων αυτών ανήκει σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. 

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας πως οι Γερμανοί επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι. «Ενδιαφερόμαστε για γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις».
 «Μέχρι στιγμής, η εμπειρία μας με τους Γερμανούς επενδυτές είναι καλή», υποστηρίζοντας πως η αντι-γερμανική διάθεση στην χώρα είναι προσωρινό φαινόμενο, ξεχωρίζοντας πως τα αγροτικά προϊόντα, το real estate, το εμπόριο και τον τουρισμό να αποτελούν τομείς ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές.

Η προμήθεια καυσίμων σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου Δωρίδος για το οικονομικό έτος 2016 με την έγκριση διενέργειας προμήθειας καυσίμων, θα συζητήσει σε κατεπείγουσα συνεδρίαση αύριο Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Στην συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημαρχείο Λιδωρικίου αύριο στις 6:00 το απόγευμα, εισηγητής του θέματος θα είναι ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξενοφών Χασούρας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης η κατεπείγουσα διαδικασία γίνεται λόγω της εξάντλησης των ποσοτήτων καυσίμων της προηγούμενης σύμβασης, με σκοπό την κίνηση των οχημάτων (απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου κ.λπ.), για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Το Ράλλυ Ακρόπολις πάει Στερεά Ελλάδα


Ξεκινά και επίσημα η προετοιμασία για το Ράλλυ Ακρόπολις που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην Στερεά Ελλάδα. 

Αυτό ανακοινώθηκε στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, Δημήτρης Μιχελακάκης, ο Αλυτάρχης, Νικόλαος Μανώλης, οι δήμαρχοι Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης, Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου, Ιωάννης Συκιώτης, ο αντιδήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Κώστας Γκιώνης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας, Αλέξανδρος Διαμαντάρας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Έκθεση Λαμίας, Λάμπρου Γιώργος.

Ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον συντονισμό της προετοιμασίας και την διοργάνωση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία όλων των δήμων από τους οποίους θα περάσει το ράλλυ και δήλωσε: 

«Στόχος μας δεν είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του θεσμού μόνο για το 2016. Θέλουμε το Ράλλυ Ακρόπολις εδώ, για πάντα. Αυτός είναι ο λόγος που θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να είναι ξεχωριστή αυτή η χρονιά για έναν θεσμό σύμβολο».

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Είπαν "Ναι" στο Κέντρο Υποστήριξης οι επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας

Αριθμός ερωτηματολογίων
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δημόσιας διαβούλευσης στην οποία τέθηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την δημιουργία του Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.

Στις πέντε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στην Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και την Λαμία συμμετείχαν περισσότεροι από 320 εκπρόσωποι επίσημων φορέων και δεκάδες επιχειρηματίες.


Επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση

Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης κατατέθηκαν οι προτάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα κάνει χρήση των υπηρεσιών του, οι οποίες έχουν να κάνουν με:
την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης τόσο σε νέους επιχειρηματίες όσο και σε ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις
την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους
τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους
την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους
την καινοτομία

Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για τον τρόπο και τη μορφή που θα λειτουργήσει το Κέντρο που αναμένεται να είναι έτοιμα έως το τέλος του Ιουνίου.


Πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Κέντρου

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαβούλευσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Η μαζική συμμετοχή των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου δείχνει ότι είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας του Κέντρου που θα στηρίζει τον έμπορο και τον επιχειρηματία, όχι μόνο για να επιβιώσει σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες αλλά και να αναπτυχθεί. Αυτό το εγχείρημα θα πετύχει, γιατί μιλήσαμε με τους επιχειρηματίες και ακούσαμε τις πραγματικές τους ανάγκες. Σε λίγο καιρό που το Κέντρο θα είναι έτοιμα, θα αποδείξουμε, για ακόμη μία φορά, ότι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φέρει πρόοδο και ανάπτυξη για όλους».


Οκτώ απλές ερωτήσεις και απαντήσεις
για την πρωτοβουλία της δημιουργίας
Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας
της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


1. Γιατί δημιουργείται το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας;
Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να στηριχθεί έμπρακτα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Στερεά Ελλάδα. Η στροφή στην επιχειρηματικότητα είναι μόνη σίγουρη διέξοδος από την ανεργία και την οικονομική κρίση. Χρειάζεται όμως συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, σύγχρονη και εφαρμόσιμη τεχνογνωσία.

2. Σε τι στοχεύει η Περιφέρεια με την ίδρυση του Κέντρου;

Στόχος είναι κινητοποιηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην επιχειρηματική αγορά σε μια διαδικασία που θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή οικονομία. Στόχος είναι η διαρκής ενημέρωση και επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, ο διάλογος και η διαβούλευση με τους οργανωμένους φορείς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ο σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικών και δράσεων, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη συνεργασιών και συνεργιών, η επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, η ανεύρεση και διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων, η αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων, η προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων, η δημιουργία επιχειρηματικής ταυτότητας για την Περιφέρεια.

3. Ποιος μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο;

Στο ΚΥΕ μπορεί να απευθύνεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πολίτες, επιχειρηματίες, ενώσεις, φορείς που έχουν οποιοδήποτε επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Θα είναι ανοικτό για τον πολίτη που θέλει να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα και χρειάζεται καθοδήγηση, για τη νέα ή υφιστάμενη επιχείρηση που ζητάει υποστήριξη για να βελτιώσει τη θέση της αγορά, ο υποψήφιος επενδυτής από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που θέλει να επενδύσει στην Στερεά Ελλάδα.

4. Υπάρχει κάποια ειδική στόχευση σε σχέση 
με τις υπηρεσίες που θα παρέχει το Κέντρο;
Προβλέπονται πέντε κύριες κατηγορίες “πελατών”. Μια σημαντική ομάδα είναι Νέοι Μεγάλοι Επενδυτές που ενδιαφέρονται να φέρουν κεφάλαια στην Περιφέρεια. Μια δεύτερη ομάδα είναι οι Δυναμικές και Πρωτοπόρες επιχειρήσεις, αυτές που διακρίνονται για τη δημιουργική και αναπτυξιακή δραστηριότητά τους. Μια τρίτη ομάδα είναι οι Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις, όσες δηλαδή εξάγουν τα προϊόντα τους εκτός Περιφέρειας και εκτός χώρας. Μια τέταρτη είναι οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις, δηλαδή οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Τέλος μια πέμπτη ομάδα είναι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των επιχειρήσεων στην Στερεά Ελλάδα.

5. Τι υπηρεσίες θα παρέχει το Κέντρο;

Το ΚΥΕ θα παρέχει δύο κατηγορίες υπηρεσιών. Μία οριζόντια που θα απευθύνεται γενικά σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και ιδιότητας. Για παράδειγμα το Κέντρο θα δημιουργήσει μια Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα καταχωρίζονται οι επιχειρήσεις με υλικό που θα προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δραστηριότητα τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν με έναν ενιαίο τρόπο, σε ένα σημείο στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Η δεύτερη κατηγορία υπηρεσιών είναι η κάθετη που θα παρέχει υπηρεσίες για τις προαναφερθείσες “ειδικές κατηγορίες” επιχειρήσεων. Για παράδειγμα θα δημιουργηθεί υπηρεσία “μιας στάσης” για τη διαχείριση μεγάλων επενδύσεων ώστε να προωθούνται με ταχύτητα και να διεκπεραιώνονται χωρίς περιττή γραφειοκρατία οι σχετικές διαδικασίες.

6. Το Κέντρο θα συντάσσει επιχειρηματικά σχέδια; 
Θα δίνει χρηματοδοτήσεις;
Το Κέντρο δεν θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δεν παρέχει χρηματοδοτήσεις. Δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο συμβουλευτικών εταιρειών. Το Κέντρο επίσης δεν θα δίνει χρηματοδοτήσεις αλλά θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Με λίγα λόγια, ο ρόλος του είναι στρατηγικός, κατευθυντήριος, συντονιστικός και υποστηρικτικός.

7. Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του; 
Από που θα χρηματοδοτείται;
Το ΚΥΕ ιδρύεται στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), η λειτουργία του προβλέπεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει με το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ίδρυσής του.

8. Που θα βρίσκονται τα γραφεία του;

Το Κέντρο θα έχει συνολικά πέντε γραφεία, ένα σε κάθε πρωτεύουσα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Άμφισσα, Καρπενήσι). Η έδρα του θα βρίσκεται στη Λαμία.

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ–ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΙ ΗΠΑ


Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Που πάει τελικά η Ευρώπη; Ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο της Γηραιάς Ηπείρου σε λίγους μήνες; Ουδείς μπορεί να απαντήσει… Αλλά, το κυριότερο για εμάς ερώτημα είναι, προς τα πού βαδίζει τελικά η ίδια η Ελλάδα; Ποια θα είναι η εικόνα της χώρας σε λίγους μήνες; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στην περιοχή, ποιο το ειδικό πολιτικό της βάρος; Υπάρχει προοπτική; Ερωτήματα βασανιστικά, πιο κρίσιμα ίσως από άλλα προβλήματα, την επιπλέον περικοπή των μεγαλύτερων συντάξεων ή την επιπλέον αύξηση της φορολογικής εξάντλησης των υψηλότερων εισοδημάτων. 

Δυσμενείς αναμφίβολα εξελίξεις κι αυτές για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της διαλυμένης ελληνικής οικονομίας, αλλά, ίσως, μικρότερης εμβέλειας όσον αφορά στο μέλλον του τόπου, σε σύγκριση με τα αναπάντητα υπαρξιακά προβλήματα της χώρας, την τύχη και την μοίρα που μπορεί να διαγράψει η Ελλάδα, ο αδύναμος κρίκος της ασθενούς Ευρώπης, σε ένα εξόχως ταραγμένο, αβέβαιο και επικίνδυνο, γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η Ευρώπη σήμερα, ανάμεσα σε δύο Συνόδους Κορυφής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, είναι με σηκωμένα τα σύνορα. Ποιος το περίμενε αυτό; Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Η περιοχή μας διατρέχει την πιο άγρια και επικίνδυνη ιστορική της φάση και η Ελλάδα, τσακισμένη και οικονομικά, κρέμεται κυριολεκτικά από μία τεντωμένη κλωστή που κρατούν οι Γερμανοί και οι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι. Ποιοι εταίροι… 

Η Ευρώπη είναι διαμελισμένη, η δεύτερη μεγάλη κρίση μετά την οικονομική, κοντεύει να την σκορπίσει σε τρία και τέσσερα κομμάτια. Η βαριά αβεβαιότητα διαποτίζει σταδιακά και δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, γι αυτό τροφοδοτείται ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ακροδεξιά και ο αντιευρωπαϊσμός, εξέλιξη η οποία ανατροφοδοτεί στη συνέχεια και επιτείνει το αδιέξοδο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση για παράδειγμα βρίσκεται στην αναμονή, ενόψει των τοπικών εκλογών του Σαββατοκύριακου. Η Μέρκελ παίρνει ρίσκα, ανοίγει δρόμο, αλλά δεν θα παίξει όπως φαίνεται πολιτικά και το κεφάλι της. Ο Ολάντ λούφαξε σαν ένα μικρό φοβισμένο παιδί. Οι πρώην ανατολικοευρωπαίοι λειτουργούν με τη νοοτροπία και τα φοβικά ανακλαστικά του ψυχρού πολέμου. Έλεος !

Μπροστά σε όλα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβρεί την προσωπικότητα της, να κερδίσει την χαμένη της αξιοπιστία, να δείξει μεγάλη πολιτική ωρίμανση. Να κλείσει γρήγορα το οικονομικό μέτωπο και να ξεκαθαρίσει στρατηγικά την πίστη της στο κολοσσιαίο πολιτικό και οικονομικό project που λέγεται Ευρώπη. Εάν τελικά αυτό χαθεί, η Ελλάδα ως προοπτική θα περάσει σε καταστροφική μοίρα. Τα πράγματα είναι δύσκολα. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν προσφέρουν καμία απολύτως βοήθεια. Η στάση των Αμερικανών, θα έλεγε ένας ψύχραιμος αντικειμενικός παρατηρητής, είναι επιπλέον ασυγχώρητη. Διότι, παρά το γεγονός ότι αυτοί προκάλεσε την κρίση στη Συρία και όλα τα υπόλοιπα γύρω ανοικτά και φλέγοντα μέτωπα, τώρα η Αμερική κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, δείχνει ακόμη να αδιαφορεί να τηρήσει συμφωνίες και να εκπληρώσει υποσχέσεις. Απαράδεκτη στάση για μία υπερδύναμη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απεδείχθησαν στην προκειμένη περίπτωση τρομακτικά ελλειποβαρείς! Ας πρόσεχαν, όμως, και όσοι Ευρωπαίοι έβαλαν πλάτη στην πολιτική του Μπούς τζούνιορ και δίχασαν από τότε την ευρωπαϊκή στάση. Έτσι φθάσαμε έως εδώ.

*
Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ : Το Φθινόπωρο στην κυκλοφορία το τμήμα Κορίνθου-Κιάτου

Μέχρι τέλος του έτους το τμήμα Κόρινθος-Ξυλόκαστρο

To Φθινόπωρο θα παραδοθεί το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο και μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα μέχρι το Ξυλόκαστρο. Αυτό δήλωσε μετά από συνάντηση που έγινε με τους Δημάρχους της περιοχής ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες.

Σε σύσκεψη που έγινε στο εργοτάξιο Ξυλοκάστρου για την επίλυση των προβλημάτων ενημερώθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία και άκουσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Το έργο της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα έχει επανεκκινήσει πλήρως και μάλιστα πριν από 2 εβδομάδες επεγράφη μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου.

Ταυτόχρονα υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου, της ΕΡΓΟΣΕ και της Ολυμπίας Οδού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις εμπλοκές του οδικού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Δέδε όλος ο αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του Μαρτίου του 2017.

Θα έχουμε μία "λειτουργική" Ολυμπία Οδός εκτός από 2-3 σημεία και το παράπλευρο οδικό δίκτυο που θα παραδοθεί λίγους μήνες αργότερα.