Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε 0-2 μέσα στην Άμφισσα την τοπική Ακαδημία

Ο Αστέρας Ιτέας 2-1 πήρε το ντέρμπι με Αμφισσαϊκό

Του Τάσου Τσόλκα

Παρά τις πολλές ελλείψεις κυρίως λόγω τραυματισμών αλλά και τιμωριών ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε μέσα στην Άμφισσα με 0 - 2 την ισχυρή όπως παρουσιάζεται τελευταία Ακαδημία Άμφισσας.

Τα γκολ του Απόλλωνα πέτυχαν ο Κωνσταντίνου και ο Αθανασόπουλος Βαγ.

Στην Ιτέα ο τοπικός Αστέρας έκανε ένα ακόμα βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κερδίζοντας 2-1 στο τοπικό ντέρμπι τον Αμφισσαϊκό.

Αύριο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 3:00 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων κλείνει η 4η αγωνιστική με το παιχνίδι Δωρικού Μαλαμάτων - Ένωσης Γλυφάδας.

Αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                 2-1
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ       0-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ       4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                    ΓΚΟΛ                ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας                        16-2        15
2. Απόλλων Ευπαλίου                5-4        10
3. Αμφισσαϊκός                          13-5         8
4. Ακαδημία Άμφισσας              8-10       6
5. Ένωση Γλυφάδας                    4-11        1
6. Δωρικός Μαλαμάτων            1-15        0
*  Ένωση Γλυφάδας και Δωρικός Μαλαμάτων έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο
*  Ο Απόλλων Ευπαλίου  και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους  3 βαθμών ως πρώτοι στους  ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
 * Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.

Η Επίτροπος Corina Cretu συνεχάρη τον Μπακογιάννη για την πορεία των έργων

Με την Επίτροπο της Ε.Ε. Corina Cretu  , αρμόδια για τα θέματα περιφερειακής πολιτικής, συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την Corina Cretu για την πορεία των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από την περιφέρεια για τον Ασωπό, επισκέφθηκαν τους Δελφούς όπου η Επίτροπος είδε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους χώρους του μνημείου και συζήτησαν για την ανάπτυξη του δικτύου παροχής φυσικού αερίου.

Ο Κ. Μπακογιάννης έθεσε το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τόνισε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων αποφάσεων από την Ε.Ε., ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Ήθελα η επίτροπος να δει με τα μάτια της ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Περιφέρεια, αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις από την Ε.Ε πιάνουν τόπο και επί της ουσίας επενδύονται. Διαπίστωσε και εκείνη ότι η Στερεά Ελλάδα όχι μόνο αξίζει τη στήριξη της Ευρώπης αλλά και ότι η δική μας Περιφέρεια μπορεί να δείξει το δρόμο για το πώς μπορούν να γίνονται έργα ανάπτυξης, προόδου και δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος συνεχάρη τον Κ. Μπακογιάννη για την πορεία και την ολοκλήρωση πολλών έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γίνεται δουλειά και φαίνεται». 

Τέλος "Ο Λιδωρικιώτης" η εφημερίδα του Συνδέσμου Λιδωρικίου "η Γκιώνα"

Το φύλλο του " Λιδωρικιώτη" που κυκλοφόρησε μετά από πολύ καιρό , είναι και το τελευταίο , όπως δηλώνει η παρούσα διοίκηση , αν και το συμβούλιο που θα εκλεγεί σις προσεχείς εκλογές , τον Απρίλιο νομίζουμε , μπορεί να αλλάξει γνώμη .
  
Σημασία όμως έχει πως η εν λόγω συλλογική εφημερίδα , που τελευταία..φυτοζωούσε όπως και ο Σύλλογος επίσης , διακόπτει την έκδοση λόγω " οικονομικής " κρίσης όπως δηλώνουν οι ίδιοι .
  
Σύντομα όμως θα γίνουν εκλογές και ελπίζουμε να μπει μέ νέο αίμα , με γνώσεις , μεράκι και φυσικά σύγχρονες ιδέες και όνειρα , για να προχωρήσει ο Σύνδεσμος , γιατί αν βαδίσουν στα ίδια με τους προηγούμενους " χνάρια " δεν τον βλέπουμε να έχει..μέλλον ..
  
Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν στο να γίνουν ..' ελεύθερες " εκλογές κι να ανανεωθεί το Συμβούλιο .
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία
www.lidoriki.com

Οι αγώνες του πρωταθλήματος Α΄Φωκίδας

Με σπουδαίους και κρίσιμους αγώνες συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας για την 4η αγωνιστική της 2ης Φάσης.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/02/16 Ώρα 15:00 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    Δημοτικό Γήπεδο Άμφισσας
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ Δημοτικό Γήπεδο Ιτέας

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/02/16 Ώρα 15:00   
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                  ΓΚΟΛ          ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας                14-1     12
2. Αμφισσαϊκός                  12-3      8
3. Απόλλων Ευπαλίου        3-4       7
4. Ακαδημία Άμφισσας      8-8       6
5. Ένωση Γλυφάδας           4-11      1
6. Δωρικός Μαλαμάτων   1-15      0

*  Ο Απόλλων Ευπαλίου  και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους  3 βαθμών ως πρώτοι στους  ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
     Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ εκδήλωση με βραβεύσεις Δωριέων συμπολιτών μας και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στη «Δωρική Στέγη», Ιέρωνος 6 και Τιμοθέου, Παγκράτι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΥΛΙΩΤΩΝ, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου από 11:10 το πρωί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και κοπή της πίτας στη στέγη του Συλλόγου, Λεωφόρο Καρέα 106.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΑΤΟΥ, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου κοπή πίτας και συνεστίαση, στην οικογενειακή ταβέρνα «ΤΟ ΕΛΑΤΟ», Λ. Φυλής 2,  Χασιά, Τηλ. 210 2411405.  Ώρα προσέλευσης 13:00 το μεσημέρι.                         

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Σύσκεψη στη Λαμία του Περιφερειάρχη για τους διερχόμενους πρόσφυγες

Συγκλήθηκε σήμερα υπό τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, στη Λαμία, έκτακτη σύσκεψη για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανακούφισης των προσφύγων που διέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Ευθύμιο Καραΐσκο, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου άμεσα να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες προσωρινής διαμονής αυτών των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν καθώς επίσης και κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου ανθρωπιστικού ζητήματος.

Στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για την ανακούφιση των προσφύγων που βρίσκονται στην Στερεά Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης επισκέφθηκε το χώρο όπου θα διατεθεί προκειμένου να εξυπηρετούνται προσωρινά οι διερχόμενοι πρόσφυγες. Πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται στις Θερμοπύλες και λειτουργούσε στο παρελθόν ως ξενοδοχείο. Οι χώροι του θα είναι έτοιμοι εντός 48 ωρών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των προσφύγων.

Ο κ. Μπακογιάννης μετά την επίσκεψη του στο κτίριο δήλωσε: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε άμεσα και συντονισμένα. Μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει και οι ενέργειές μας σε σχέση με την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων δείχνουν να αποδίδουν. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ευχαριστούμε και όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν καθώς επίσης και κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου ανθρωπιστικού ζητήματος».

 

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης : Δεν επιλέγησαν τελικά οι Δελφοί !


Προκρίθηκαν η Ελευσίνα,
η Καλαμάτα και η Ρόδος

Τέλος στα όνειρα των Δελφών για την διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος είναι οι τρεις πόλεις που προεπιλέγησαν σήμερα στον διαγωνισμό για τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021. Σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006.


Η πρόταση για την προεπιλογή έγινε από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τις αιτήσεις 14 διαγωνιζόμενων ελληνικών πόλεων μετά την ολοκλήρωση 4ήμερης συνεδρίασης στην Αθήνα. Οι προεπιλεγμένες πόλεις έχουν διορία μέχρι το φθινόπωρο για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους. Η κριτική επιτροπή θα συναντηθεί εκ νέου στην Αθήνα πριν από το τέλος του 2016 για να προτείνει την πόλη που θα αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Μετά την Wroclaw (Πολωνία) και την Donostia-San Sebastian (Ισπανία) φέτος, το 2017 ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες θα είναι το Aarhus (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος), το 2018 το Leeuwarden (Κάτω Χώρες) και η Βαλέτα (Μάλτα) και τέλος το 2019 η Matera (Ιταλία) και το Plovdiv (Βουλγαρία). Η Ιρλανδία και η Κροατία θα φιλοξενήσουν την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020.

EurActiv.gr

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Tihiorace 2016 και Wolf ’s Race 50 χιλιομ.


Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στο Τείχιο Δωρίδας

Για 3η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται ο αγώνας Tihiorace με αφετηρία το Τείχιο Δωρίδας. Ο αγώνας με την πανέμορφη διαδρομή και τα πλούσια δώρα θα περιλαμβάνει τις αποστάσεις των 5, 15 και 27 χλμ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μια νέα πανέμορφη διαδρομή 50 χλμ.

Tihiorace 5k

Η διαδρομή αυτή αποτελεί μια εύκολη και παράλληλα πολύ όμορφη διαδρομή για τους νεαρούς ασκούμενους αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν το χωριό και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μέσα από το τρέξιμο ή το περπάτημα.

Tihiorace 15k και 27k

Η διαδρομή του αγώνα αποτελείται από 25% δρόμο δασικό, 70% μονοπάτι και μόλις 5% ασφάλτινο δρόμο.

Στην διαδρομή των 27χλμ η υψομετρική είναι 1400μ ενώ για την ενδιάμεση διαδρομή των 15χλμ η υψομετρική είναι 700μ.

Η εκκίνηση δίνεται για όλους στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο. Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι σταθερά ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό). Το τμήμα αυτ'οτης διαδρομής φτάνει μέχρι το 6,5 km και εδώ χωρίζουν η μεγάλη με την μεσαία διαδρομή. Οι αθλητές των 27 km συνεχίζουν ανάβαση. Οι αθλητές των 15 km διαγράφουν τόξο για να επιστρέψουν και να συναντήσουν την μεγάλη διαδρομή σε 500μ. περίπου.

Τα 27χλμ συνεχίζουν σε μικρό αλλά δύσκολο ανηφορικό τμήμα μέχρι τον επόμενο σταθμό:

- 9χλμ Αγία Τριάδα με καλό ανεφοδιασμό (νερό/ισοτονικό , μπανάνες, σταφίδες, πατατάκια, σοκολάτες, παστέλια και μπάρες δημητριακών).

Από τον τρίτο σταθμό συνεχίζουμε ανηφορικά μέχρι τον τέταρτο σταθμό. Εδώ είναι το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 1537μέτρα και αποτελεί κεντρικό σταθμό με checkpoint.

Τα επόμενα 5 χλμ είναι κατηφορικά σε καλοσχηματισμένο μονοπάτι, πολύ καλής βατότητας, μέχρι το 16ο χλμ όπου συναντάμε τον επόμενο σταθμό.

Από εδώ η διαδρομή μπαίνει σε καινούριο μονοπάτι. Θέλει προσοχή στην είσοδό του. Θα συνατήσει τους δεκαπεντάρηδες 500μ αργότερα. Ακολουθούν συνεχείς εναλλαγές κλίσης σε πιο δύσβατο τερέν που θέλει προσοχή

Φτάνουμε στον τελευταίο σταθμό: 22ο χλμ για τη μεγάλη διαδρομή και 12ο χλμ για την μεσαία διαδρομή.

Από τον Αη Γιάννη θα κατηφορίσουμε προς το χωριό μπαίνοντας σε ασφάλτινο δρόμο σηματοδοτημένο με κόκκινο σπρέυ που μας καθοδηγεί μέσα στο χωριό. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω ανηφόρας αλλά ο τερματισμός είναι κοντά.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 15k
 


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 27k

 
Wolf’s Race 50k

Η εκκίνηση του αγώνα των 49,3 χιλιομέτρων δίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο. 


Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό). Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού που συναντάμε είναι στα 2,9χλμ (Μουντούνια) και αφού έχουμε κάνει 302μ. θετικής υψομετρικής. Συνεχίζουμε αρχικά ανηφορικά και σύντομα ισουψώς πάνω στην κορυφογραμμή. Κατηφορίζοντας για λίγο συναντάμε τον δεύτερο σταθμό (Πλαλίστρα) στα 6,6χλμ. αφού έχουμε κάνει 170μ. θετικής υψομετρικής (συνολικά από αρχής +472μ.). Εδώ χωρίζουν η μεγάλη διαδρομή με τις μικρότερες. Ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση το χωματόδρομο. Φτάσαμε στα 12.1χλμ.

Από τον 3ο σταθμό συνεχίζουμε κατηφορικά σε εγκαταλειμμένο χωματόδρομο που έχει τη μορφή μονοπατιού. Φτάνουμε στο ρέμα και περνάμε απέναντι ακολουθώντας πανέμορφο μονοπάτι καλυμμένο από βλάστηση. Το μονοπάτι έχει μικρές ανηφοροκατηφόρες και διασχίζει όμορφα μικρά λιβάδια, καταπράσινα. Φτάνουμε στην είσοδο του χωριού Πύργος (χώρος αναψυχής) όπου σε πηγή υπάρχει ο 4ο σταθμός (οι χωρικοί έχουν φτιάξει υπαίθριο μουσείο παλαιών εργαλείων). Μέχρι εδώ έχουμε κάνει 17,2χλμ με συνολική υψομετρική +697μ. Ανηφορίζουμε ανάμεσα στα παλιά σπίτια του χωριού από όμορφο μονοπάτι αλλά σχετικά τεχνικό. Φτάνουμε σε ράχη όπου για λίγο κινούμαστε σε χωματόδρομο και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε σε μονοπάτι. Τέμνουμε κάποιες φορές το χωματόδρομο που πάει στο χωριό Σεργούλα αλλά τελικά το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην πλατεία του χωριού όπου και ο 5ος σταθμός. Από εδώ αρχίζει και το πιο όμορφο τμήμα του αγώνα. Μπορεί να είναι ανηφορικό μονοπάτι αλλά είναι παρθένο χωρίς να συναντά πουθενά δρόμο. Είναι πετρόχτιστο παλιό καλντερίμι. Κοιτάζοντας κανείς πίσω του εντυπωσιάζεται από τη νήσο Τροιζόνια που κάνει τον Κορινθιακό κόλπο να μοιάζει με φιόρδ. Φτάνοντας στο παλιό οικισμό Παλιοχώρι (6ος σταθμός) έχουμε διανύσει 26,6χλμ. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μονοπάτι μέσα σε όμορφο δρυοδάσος. Στρίβουμε αριστερά και τον ακολουθούμε μέχρι την ψηλότερη κορυφή του όρους Τρίκορφα. Από εκεί η θέα είναι υπέροχη προς τα μεγάλα βουνά της Στερεάς (Γκιώνα, Βαρδούσια, Παρνασσός) αλλά και της Πελοποννήσου (Χελμός, Ζήρια, Ερύμανθος). Μικρή ανηφόρα οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου και συνεχίζουμε πάλι σε κατηφόρα. Φτάνουμε στο χωριό Ποτιδάνεια όπου ο 8ος σταθμός. Ανηφορίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι που μας βγάζει σε τσιμεντένια δεξαμενή. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο δρυοδάσος και μετά από 5,2χλμ. συναντάμε τον 9ο σταθμό στο 44,4χλμ. με 2511μ. συνολικής θετικής υψομετρικής.

Τα τελευταία 4,9χλμ. είναι σχετικά πιο εύκολα. Αφού συνεχίσουμε για λίγο σε μονοπάτι βγαίνουμε σε μικρό χωματόδρομο που τον ακολουθούμε δεξιά (βόρεια) κατηφορικά. Βγαίνουμε για λίγο σε άσφαλτο και περνάμε μέσα από το χωριό Τείχιο. Μια μικρή τελική ανηφόρα και φτάνουμε στο χώρο τερματισμού (στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο) αφού έχουμε διανύσει συνολικά 49,3χλμ.

Εθελοντισμός TihioRace 2016

Για την συμμετοχή σας ως εθελοντής στον Αγώνα TihioRace 2016 παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία στην φόρμα που ακολουθεί. Σύντομα οι υπεύθυνοι του Εθελοντισμού της Διοργάνωσης, θα έλθουν σε επαφή μαζί σας. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Ονομα ...............................
Επώνυμο .............................
Ονομα πατέρα ....................
Ημ/νία γέννησης ................
Φύλο ..................................
Διεύθυνση ..........................
Πόλη ..................................
Τηλ. οικίας ........................
Κινητό Τηλ .......................
Email ................................
ΜΕΓΕΘΟΣ T-SHIRT  (S – M – L – XL - XXL)

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα της κατασκευής


Στο 70% περίπου αγγίζει η συνολική πρόοδος των εργασιών στην Ιόνια Οδό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η παραχωρησιούχος κοινοπραξία, με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δημοσιοποίησε η
εταιρία, από την πιο εντυπωσιακή Χαραδρογέφυρα.

Πρόκειται γι’ αυτήν που βρίσκεται κοντά στο Τσαγκαρόπουλο Πρέβεζας, η οποία κατασκευάζεται με τη μέθοδο της προβολοδόμησης.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2016, η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό άγγιζε το 68,62%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:

- 0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου

- 76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισόπεδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή της Συκούλας. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
- 145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
- 170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού

Στα προαναφερθέντα εργοτάξια, στο τέλος Ιανουαρίου απασχολούνταν περισσότερα από 1.900 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 1.478.

Τα οφέλη στην τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ με την ολοκλήρωσή της η Ιόνια Οδός θα προσφέρει σε όλους τους οδηγούς ασφάλεια, άνεση, ποιοτικές υπηρεσίες και μειωμένη κατά μία ώρα διάρκεια διαδρομής στο ταξίδι Αντίρριο – Ιωάννινα.

Η Ιόνια Οδός αποτελεί το συνδετήριο άξονα μεταξύ της γέφυρας του Αντιρρίου και του κόμβου της Εγνατίας Οδού στα Ιωάννινα. Ο δρόμος αυτός έχει τεράστια σημασία- κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών και να δώσει νέα ώθηση σε όλους τους νομούς της ευρύτερης περιοχής.

Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.

Από τις 4 συνολικά σήραγγες, η διάνοιξη των 3 έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμπελιάς), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα.

Η πρόοδος των εργασιών στην σήραγγα Κλόκοβας είναι σημαντική καθώς πρόκειται για το τμήμα του οδικού άξονα, που ξεκίνησε με την μεγαλύτερη καθυστέρηση, λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο τέλος Ιανουαρίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 650 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 990 μέτρα, σύνολο δηλαδή 1.640 μέτρα από τα 2.854 συνολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ιόνια Οδός αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2017, ενώ σταδιακά τμήματα που θα έχουν ολοκληρωθεί θα δίνονται στην κυκλοφορία.

Μάνα είναι μόνο μία. Ευτυχώς!

Της Φένιας Ρουγκούνη *

Πριν λίγες μέρες διάβασα στη Γκάρντιαν ότι η μητέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπέγραψε μαζί με άλλους δέκα χιλιάδες συμπολίτες της ψήφισμα εναντίον της απόφασης που πήρε το συμβούλιο της κομητείας του Όξφορντσιρ να κλείσει λόγω κόστους τα τοπικά κέντρα παιδικής μέριμνας.

Στη Βρετανία, τα κέντρα παιδικής μέριμνας είναι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που στηρίζουν με πολύτιμες υπηρεσίες τις οικογένειες με παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αυτή τη στιγμή, σαράντα τέσσερα κέντρα στην κομητεία του Όξφορντσιρ απειλούνται με κλείσιμο. Η φτώχεια δεν χτυπά μόνο τη δική μας πόρτα, επισκέπτεται και καλές οικογένειες ενίοτε. Η Μαίρη Κάμερον, ετών 81, επιβεβαίωσε το γεγονός της υπογραφής της σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου της εφημερίδας Ντέιλυ Μίρορ, αλλά, ως γνήσια Βρετανή, δήλωσε πως δεν επιθυμεί περαιτέρω συζητήσεις.

Βλέπω τη μητέρα του πρωθυπουργού στη φωτογραφία. Πάλλευκη κόμη, γλυκό χαμόγελο, ύφος μειλίχιο κι ευγενικό, τουίντ σακάκι. Η εικόνα της μοιάζει να συνάδει απολύτως με το ρόλο της πρωθυπουργικής μητέρας. Κι όμως, αυτή η γλυκιά, ατσαλάκωτη κυρία βάζει την υπογραφή της σ' ένα κείμενο που εναντιώνεται δημόσια και επικρίνει την απόφαση του συντηρητικού, πολιτικά, δημοτικού συμβουλίου του Όξφορντσιρ, το οποίο βεβαίως εκφράζει τις πολιτικές επιλογές του επίσης συντηρητικού πρωθυπουργού και γιου της για περικοπές κοινωνικών δαπανών. Με άλλα λόγια, εναντιώνεται στις επιλογές του παιδιού της.

Φαντάζομαι κάποια σκηνή όπου ο γιος θα λέει στη μητέρα «όταν αρνείσαι τις επιλογές μου, αρνείσαι εμένα τον ίδιο στην ουσία». Και η μητέρα, ψύχραιμα και βρετανικά, θα απαντά «αγαπητό μου παιδί, αυτού του είδους οι ανδρικές ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις ενδιαφέρουν αποκλειστικά τις ερωτικές συντρόφους, όχι τις μητέρες». Και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Αλλά η μητέρα δεν θα μεταπειστεί. Γιατί έχει απόψεις. Απόψεις αταλάντευτες και σταθερές. Τι κι αν ο γιος είναι πρωθυπουργός, τι κι αν κυβερνά 60 εκατομμύρια Βρετανούς, τη μαμά του δεν μπορεί να την κατευθύνει προς την οδό που επιθυμεί.


Γιατί οι μαμάδες δεν καθοδηγούνται. Έχουν το δικό τους δρόμο, τις δικές τους επιλογές, τη δική τους επιμονή. Λατρεύουν τα παιδιά τους, θα δώσουν τη ζωή τους αν χρειαστεί, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στις απόψεις τους ποτέ. Και είναι απολύτως λογικό.

Είναι ποτέ δυνατόν η γυναίκα που σε μετέτρεψε με κόπο από άναρθρο ζωάκι σε άνθρωπο με υπόσταση να πιστέψει ότι εσύ μπορεί να ξέρεις το σωστό; Σε έμαθε να τρως, να μιλάς, να περπατάς, να διαβάζεις, να σκέφτεσαι. Δεν σε έμαθε να την καθοδηγείς. Αυτό το μάθημα δεν το διδάσκει καμιά μητέρα. Δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών και δεν θα μπει ποτέ στη διδακτέα ύλη.

Θυμάμαι μια πρόσφατη δική μας ιστορία, με τη μαμά της τέως υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία απέσυρε μεγάλο χρηματικό ποσόν λίγες μέρες πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες. Δεν γνωρίζω προσωπικά την τέως υπουργό, ούτε ασφαλώς και τη μητέρα της.


Για το γεγονός ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Εγώ έχω τη δική μου εκδοχή. Μια ογδοντάχρονη έχει ένα σοβαρό ποσόν στην τράπεζα. Γερνάει σε μια χώρα όπου όλα μοιάζουν εύθραυστα και απειλητικά. Όλοι αγωνιούν, οι νέοι για το μέλλον, οι ηλικιωμένοι για τα ανώδυνα, τα ανεπαίσχυντα και τα ειρηνικά τους γηρατειά. Η μαμά Βαλαβάνη, όπως και κάθε μαμά με κάποιες οικονομίες, απεχθάνεται τα ρίσκα. Πηγαίνει στην τράπεζα και σηκώνει όλα της τα λεφτά.

Το δικό μου υποθετικό σενάριο λέει πως η θυγατέρα υπουργός θα πάλεψε να αποτρέψει το συμβάν με το προφανές επιχείρημα ότι είναι απαράδεκτο η μάνα της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης να αποσύρει όλα της τα χρήματα την ώρα που αυτή η κυβέρνηση, και η ίδια η υπουργός βεβαίως, προσπαθεί να καταλαγιάσει τον πανικό και να ακυρώσει τα σενάρια καταστροφής, των αντιπάλων.

Φαντάζομαι κι εδώ κάποια σκηνή όπου η κόρη, κάθιδρη, θα ολοφύρεται «θα τις σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταθέσεις, πίστεψέ με» και η μάνα, η Κρητικιά, με σθένος και με φρύδι σηκωμένο, θα απαντά «σιγά μην εμπιστευτώ τους κόπους μιας ζωής στον ανορθόγραφο που γράφει το Γιάννης με ένα νι». Και ίσως, αν το τραβήξει και λίγο παραπέρα, θα της πει «και σιγά μην εμπιστευτώ και σένα, που μια ζωή κάνεις παρέα με τρελάρες».

Έτσι είναι οι μαμάδες μας, και οι μαμάδες οι εγχώριες, και οι μαμάδες οι ξένες. Του φλεγματικού βορρά και του μελοδραματικού νότου. Επίμονες, ανυποχώρητες, εμμονικές κάποιες φορές, ωστόσο μοναδικές κι ασυναγώνιστες. Και όπως πολύ σοφά έλεγε με το σπάνιο χιούμορ του ο πρόωρα χαμένος αγαπημένος φίλος Σταύρος Κωνσταντακόπουλος : «Μάνα είναι μόνο μία. Ευτυχώς!»

* Η Φένια Ρουγκούνη έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, νομικά και μάνατζμεντ. Σήμερα εργάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη.

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Πίτα και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Κροκυλιωτών “Ο Μακρυγιάννης”


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης», καλεί σύμφωνα με το καταστατικό του, όλα τα μέλη στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11:00 το πρωί στη στέγη του Συλλόγου, Λεωφόρο Καρέα 106.

Η ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης θα περιλαμβάνει:
  • Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του έργου 2015, του Διοικητικού Συμβουλίου,
  • Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και έγκριση πεπραγμένων
  • Παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του Συλλόγου και προοπτικές
  • Ενημέρωση των μελών και συζήτηση για τον σχεδιασμό δράσεων το επόμενο έτος
Μετά την Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Βασιλόπιτας.
 
 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
 Η Γεν. Γραμματέας                        Ο Πρόεδρος
Ασπασία Τριανταφύλλου         Γραββάνης Ευάγγελος
 
 
 

Νέος Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης ΡούμεληςΝέος Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Ρούμελης στη θέση του Γιάννη Πολύζου ο οποίος αποστρατεύτηκε .

Ο νέος Διευθυντής Φωκίδας έχει διατελέσει βοηθός αστυνομικού διευθυντή Φθιώτιδας, έχει υπηρετήσει σε Αμφίκλεια και Αταλάντη και διαμένει στο Πολύδροσο.

Προήχθη σε Διευθυντή κατά τις περσινές κρίσεις των Αστυνομικών Υποδιευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας, από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων του Σώματος.
 

Από την Δωρίδα ο Αθανάσιος Σερεντέλλος, νέος Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος

Ο νέος Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Σερεντέλλος, που επιλέχθηκε από το ΚΥΣΕΑ πρόσφατα, γεννήθηκε στη Μακρινή Δωρίδας το 1962 και από το 1973 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Αίγιο, όπου και μεγάλωσε.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Αποφοίτησε το έτος 2006 από τη σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Έχει υπηρετήσει στο Ανακριτικό της Δ.Π.Υ. Αθηνών, στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., στο Μηχανολογικό Τμήμα του Α.Π.Σ. ως Τμηματάρχης και ως αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Εφαρμογών Α.Π.Σ., στις Σχολές Πυροσβεστών και Αρχιπυροσβεστών ως Υποδιοικητής, στην Π.Υ. Σάμου ως Υποδιοικητής, στη Διεύθυνση Οικονομικών Α.Π.Σ. ως Διευθυντής, στη Δ. Π.Υ. Δυτικής Αττικής ως Διοικητής, στην 1η Ε.Μ.Α.Κ. ως Υποδιοικητής και στη συνέχεια ως Διοικητής, καθώς και στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου και στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής ως Διοικητής.


Προήχθη από το ΚΥΣΕΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2016 κατ΄ επιλογή στο βαθμό του Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακή η πίτα της Δωρικής Αδελφότητας

 

Το 1ο Οικονομικό Forum των Δελφών με συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
από 25 έως 28 Φεβρουαρίου


Τo πρώτο Οικονομικό Forum των Δελφών (Delphi Economic Forum) θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, 25- 28 Φεβρουαρίου 2016 και τελεί τελεί υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πολύ σημαντικές προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς «ανοίγουν» την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι η κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους που πρέπει να θέσει η χώρα και η περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Θα συμμετέχουν περισσότερες από 80 σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς καθώς και σημαίνοντες εκπρόσωποι της διεθνούς και εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας.
Μεταξύ αυτών θα είναι:

Corina Cretu, Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής
Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Ες. Υποθέσεων & Ιθαγένειας
Declan Costello, Διευθυντής Οικονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Deborah Wince-Smith, Πρόεδρος & ΔΣ, US Council on Competitiveness
Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Ιωάννης Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

Με υψηλόβαθμα στελέχη θα συμμετέχουν επίσης στις συζητήσεις και σημαντικές διεθνείς δεξαμενές σκέψεις και οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, German Marshall Fund, Stratfor, Rand Corporation, Eurasia Group, Vienna Institute for International Economic Studies, London School of Economics, Ίδρυμα Konrad Adenauer κ.α.

Η ετήσια συνδιάσκεψη “Delphi Economic Forum” τελεί υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.


Χορηγοί του Οικονομικού Forum των Δελφών είναι οι Βωξίτες Παρνασσού-ELMIN, The Hellenic Initiative, Libra Group, ο OTE και η KPMG. Το Φόρουμ υποστηρίζεται επίσης από την εταιρεία Imerys

Στο «Φόρουμ Βιομηχανίας» συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Δ.ΒουρδάνοςΣτο Φόρουμ Βιομηχανίας, ένα θεσμικό και πολιτικό “όργανο εθνικής συνεργασίας”, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη άμεσων δράσεων για τη βιομηχανία και την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανίας, συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτριος Βουρδάνος , με απόφαση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρας Τζάκρη, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας στην εισήγηση του στην Ομάδα Εργασίας “Επιχειρηματικό Περιβάλλον” ανέφερε ότι:

“H χώρα μας οφείλει να κινηθεί άμεσα προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση και για το σκοπό αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές λύσεις με μετασχηματισμούς και μεταρρυθμίσεις, που να αντιμετωπίζουν το δομικό-παραγωγικό πρόβλημα. Ο κρίσιμος ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι να καταφέρει να εμπνεύσει και να αναδιατάξει τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προϊόντων διεθνώς ανταγωνιστικών αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι σε ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις για όλους μας. Βασικός παρανομαστής των προτάσεων μας είναι το Υγιές Περιβάλλον λειτουργίας των Επιχειρήσεων στις Περιφέρειες της χώρας”.

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις που αφορούν στο φορολογικό περιβάλλον, στο πτωχευτικό δίκαιο, στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στην εποπτεία της αγοράς και στα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου θα διαμορφωθεί η τελική εισήγηση της Ομάδας προς την Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
 
 

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

 Το μείζον πρόβλημα, τούτη ακριβώς την ώρα, είναι για την Ευρώπη το προσφυγικό. Έπονται το ανοικτό θέμα του δημοψηφίσματος και της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ενωση, καθώς βεβαίως και το συνεχώς αυτοτροφοδοτούμενο (επώδυνο και πολύ επικίνδυνο πλέον) ελληνικό ζήτημα. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση κρατικών δαπανών κ.λ.π.


Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, συζητήθηκαν και τα τρία καυτά θέματα της ευρωπαικής ατζέντας, με επίκεντρο και προτεραιότητα το πιο πιεστικό και απρόβλεπτο, το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Διότι, το πρόβλημα αυτό, το οποίο θα ήταν υπό άλλες συνθήκες απολύτως διαχειρίσιμο, σήμερα μπορεί να δημιουργήσει στην Ευρώπη συνθήκες ντόμινο. Η μία αρνητική εξέλιξη να προκαλεί και να διαδέχεται την άλλη κ.ο.κ. Όπως, όμως, μπορεί να συμβεί ενδεχομένως και με μία αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., θα υπάρξουν αναμφίβολα αλυσιδωτές συνέπειες που θα επιδεινώσουν την ευρωπαική πορεία.

Στο μέτωπο της Βρετανίας, ωστόσο, η αίσθηση είναι ότι μπορεί κάτι να γίνει, οι αντιφάσεις και τα ερωτήματα όμως παραμένουν ακόμη μεγάλα (τουλάχιστον έτσι εξελίσσονταν τα πράγματα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής). Η πρόθεση φαίνεται ότι δεν είναι να σπάσει το σχοινί, γιατί αυτό δεν συμφέρει κανέναν.


Ο Κάμερον δεν έχει κλείσει μία συμφωνία , για να γυρίσει πίσω και να ετοιμάσει το δημοψήφισμα για την παραμονή. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα μπορούσε να πεί κανείς «όχι ακόμη». Ο δρόμος πάντως το πιθανότερο είναι να ανοίξει… Τα προβλήματα της Ευρώπης αυξάνονται και όσο δεν θα υπάρχει ένα ισχυρό υπερεθνικό κέντρο πολιτικών αποφάσεων η κατάσταση θα γίνεται απειλητική για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης ως ενιαίας κατά κάποιο τρόπο δύναμης, άρα και υπολογίσιμης !

Η Ευρώπη, συνεπώς, για να μείνουμε σε αυτό το επίσης κρίσιμο θέμα της Βρετανίας, επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να κλείσει την πληγή.

Εάν τακτοποιήσει μία συμφωνία με τον Κάμερον, θα μπορεί η Ευρώπη, αλλά και η Αγκελα Μέρκελ προσωπικά, να προχωρήσουν πολύ πιο εύκολα στα υπόλοιπα, στο προσφυγικό πρωτίστως.


Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να συγκεντρώσει όλες της τις προσπάθειες στο προσφυγικό, από αυτό δείχνουν τα πράγματα ότι κινδυνεύει η ίδια πολιτικά. Και αυτό πράγματι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και για την Ευρώπη, για την ευρωπαική ιδέα και ότι εν πολλοίς κατακτήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ως ανοικτές κοινωνίες και κοινωνίες προόδου.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, άλλωστε, διογκώνει και επιταχύνει το αντιευρωπαικό κύμα, την περίοδο αυτή μάλιστα πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ιδίως στις χώρες του Βορρά. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αισθάνονται τριγμούς, ο εθνικισμός, ο λαικισμός και ο ρατσισμός κερδίζουν έδαφος.

Στην Ευρώπη, κοντολογίς, η εικόνα σήμερα είναι πολύπλοκη και , ως εκ τούτου, κάτω από τις τρομακτικές συνθήκες που δημιουργούν οι δύο μεγάλες κρίσεις ( μεταναστευτικό και οικονομικό), συν την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και τους πολέμους που συνεχίζονται, το μίγμα που δημιουργείται γίνεται εκρηκτικό.


Η πολιτική αδράνεια και η έλλειψη υπερεθνικών αποφάσεων απειλεί και επιδεινώνει την οικονομία. Και από την άλλη, η οικονομική καχεξία και η έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης, υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα και επιτείνουν την αδυναμία πολιτικών λύσεων. Η Ευρώπη αναζητεί μία διέξοδο, ένα μέλλον επιβίωσης…

*
Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Αποκριάτικη εκδήλωση στην Αθήνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δροσάτου πραγματοποιεί την Κυριακή 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ το μεσημέρι συνεστίαση στην οικογενειακή ταβέρνα «ΤΟ ΕΛΑΤΟ», Λ. Φυλής 2, Χασιά, Τηλ. 210 2411405. Ώρα προσέλευσης 13:00.                        

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος, σ’ έναν ζεστό χώρο θα μας προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία φαγητού, απεριόριστο κρασί και αναψυκτικά, με τη συντροφιά ζωντανής μουσικής, θα συναντηθούμε για να περάσουμε όλοι μαζί ένα ευχάριστο μεσημέρι.

Τιμή πρόσκλησης 15 €. Παρακαλούμε να δηλώσετε στα μέλη του Δ.Σ. την συμμετοχή σας, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Κρητικός Γεώργιος                6936641066    2108317927
Παπαϊωάννου Άλκης              6972809744     
Κονιστή Κωνσταντίνα           6975501498      
Παπασυριόπουλος Τάκης      6942014874      
Αποστολόπουλος Κων/νος     6944777337      
Καλαντζής Νικόλαος              6974319579     
Νταουσιάνης Γεώργιος          6980915483      

Ο Αντώνης Ζέρβας για το βιβλίο Μελανθώ

Η σύσταση Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος και η κατάσταση στη μαρίνα των Τριζονίων

Συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής Δωρίδας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Βουλευτή Φωκίδας

Η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη μαρίνα της νήσου Τριζονίων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Δωρίδος.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από το Υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, η Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Βάνα Μελά και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και από το Δήμο Δωρίδος ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, στις αρμοδιότητες και υπηρεσίες του οποίου περιλαμβάνονται η διοίκηση και εκμετάλλευση των χώρων της ζώνης λιμένα, καθώς και η κατασκευή και συντήρηση των αναγκαίων λιμενικών έργων.

Στη συνέχεια παρουσίασαν στην ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη μαρίνα της νήσου Τριζονίων, του μοναδικού κατοικημένου νησιού του Κορινθιακού κόλπου, στο οποίο κατασκευάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά λόγω έλλειψης φορέα διαχείρισης απαξιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στα βουλιαγμένα σκάφη και τη ρύπανση της θάλασσας από τις δεξαμενές καυσίμων τους, τον άμεσο κίνδυνο να βουλιάξουν και άλλα, τα προβλήματα από την ασυδοσία στον ελλιμενισμό των σκαφών, τα δεκάδες ανοιχτά φρεάτια στο χερσαίο χώρο και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, τη μη ύπαρξη φύλαξης και τέλος τον αρνητικό αντίκτυπο όλης αυτής της κατάστασης στην τουριστική εικόνα της Ελλάδας και της Δωρίδας. Τόνισαν επίσης τη συμβολή των κατοίκων και των Συλλόγων τους στην προστασία του Θαλάσσιου περιβάλλοντος και του χερσαίου χώρου του νησιού.

Ο Υπουργός ανέπτυξε τις κατευθύνσεις του Υπουργείου σχετικά με την λιμενική πολιτική, τη συγκρότηση, λειτουργία και βιωσιμότητα των Λιμενικών Ταμείων, καθώς και τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή διαδικασία των περιοχών ευθύνης τους. Άκουσε με πολλή μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον, τις τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής και εξέφρασε τη βούληση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Ζήτησε από το Δήμο να καταθέσει έκθεση βιωσιμότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου γνωρίζοντας άριστα το θέμα, έκανε καίριες επισημάνσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη μαρίνα Τριζονίων, στη ζήτηση για ελλιμενισμό στα αλιευτικά καταφύγια, στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των ελλιμενιζόμενων σκαφών και τις προοπτικές ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Έκρινε δε ως αναγκαία, τη σύσταση φορέα διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δωρίδος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, με διάθεση επίλυσης των προβλημάτων. Εξετάστηκαν τα θέματα σε βάθος από όλες τις πτυχές τους, και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία γόνιμη και δημιουργική σύσκεψη. 


Συνάντηση του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη με Δήμαρχο ΚαπεντζώνηΣυζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης και στήριξης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

 Τα θέματα του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και Πρόεδρο του Δικτύου.

Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Κ. Αντωνόπουλος, ήταν η ενημέρωση του Έλληνα ευρωβουλευτή για τη δημιουργία του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» τις πρωτοβουλίες και τους στόχους του.

Κύριο μέλημα του Δικτύου που ήδη συμμετέχουν 27 Δήμοι από την Ελλάδα και 4 Δήμοι από την Κύπρο με φυσικές ή τεχνητές λίμνες είναι η ανάδειξη της ανάγκης συνεργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δήμων.

Απώτερος στόχος είναι η προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ήπια τουριστική ανάπτυξη και η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.

Όλες αυτές οι δράσεις θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των δημοτών και θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους Δήμους που απαρτίζουν το Δίκτυο.

Ο Πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» δήμαρχος Δωρίδος Γ. Καπεντζώνης ζήτησε τη συνεργασία και τη βοήθεια του Μανώλη Κεφαλογιάννη στα πλαίσια της απόκτησης γνώσεων σχετικά με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση υδάτινων πόρων καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των στόχων του Δικτύου.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δράση του Δικτύου και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την εκπλήρωση των στόχων του όπως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προετοιμάσει το έδαφος για σειρά επαφών του Δικτύου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου

Η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2016 από τα διάφορα ταμεία θα γίνουν τις εξής ημερομηνίες.

Το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις του Μαρτίου 2016 την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις του Μαρτίου 2016 την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις του Μαρτίου 2016 την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Έχασε ο Απόλλων 0 - 2 από τον Αστέρα

Σπουδαίο παιχνίδι στη Γλυφάδα όπου η Ένωση ηττήθηκε με 3-4 στο 90΄ με πέναλτι από την Ακαδημία Άμφισσας
Του Τάσου Τσόλκα


Με σημαντικές ελλείψεις στο ρόστερ του ο Απόλλων Ευπαλίου για την 3η αγωνιστική της Β΄ φάσης του πρωταθλήματος ΕΠΣ Φωκίδας έχασε στο γήπεδο των Μαλαμάτων με 0-2 από τον πρωτοπόρο Αστέρα Ιτέας.

Ο Απόλλων πάλεψε στα ίσα το παιχνίδι, είχε ευκαιρίες να σημειώσει γκολ, αλλά οι απουσίες βασικών παικτών του λόγω τιμωρίας και τραυματισμών (Κοντός, Γ. Ζέρβας, Ζέκα) δεν άφησαν πολλά περιθώρια να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην έμπειρη ομάδα του Αστέρα.

Σπουδαίο παιχνίδι έγινε στη Γλυφάδα όπου η τοπική Ένωση έχασε τελικά στο 90΄με πέναλτι 3-4 από την Ακαδημία Άμφισσας.

Τέλος το Σάββατο στην Άμφισσα ο τοπικός Αμφισσαϊκός επιβλήθηκε άνετα με 6-0 του Δωρικού Μαλαμάτων.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά της 3ης αγωνιστικής,

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ             6 - 0
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ      3 - 4
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ             0 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ   3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                 ΓΚΟΛ            ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας               14-1        12
2. Αμφισσαϊκός                 12-3         8
3. Απόλλων Ευπαλίου         3-4         7
4. Ακαδημία Άμφισσας       8-8         6
5. Ένωση Γλυφάδας            4-11       1
6. Δωρικός Μαλαμάτων      1-15       0

* Ο Απόλλων Ευπαλίου και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους 3 βαθμών ως πρώτοι στους ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.


Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι αγώνες της 4ης αγωνιστικής,

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (Κυριακή 15:00)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ (Σάββατο 15:00)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ
(Σάββατο 15:00)

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 7:30 στο Δημαρχείο Άμφισσας

Οι κινητοποιήσεις ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στις νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δημιουργούν μια νέα ελπίδα.

Η τεράστια συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην πρόσφατη πανεργατική απεργία, οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών και οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, δείχνουν ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί την εφαρμογή των μνημονίων που καταργούν την δυνατότητα επιβίωσής της.

Συζητάμε για τον συντονισμό των αγώνων για την απόσυρση του ασφαλιστικού

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΟΛΜΕ)

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΤΑΛΗΣ (π. Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ)