Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Πίτα των Συλλόγων Γυναικών Ερατεινής και Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινής

Ο Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερατεινής διοργανώνουν Πάρτι για το Νέο Έτος, το Σάββατο 9 Ιαναουαρίου, στις 21.00, στην Καφετέρια Γιάννη Πέτσα, στην Ερατεινή.

Στην εκδήλωση, θα γίνει η Κοπή Πίτας των συλλόγων και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα!

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Η Πίτα της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας

    
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας σας προσκαλεί

στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της,

την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στις 11:30 π.μ.

στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών

Ενόπλων Δυνάμεων στην Πλατεία Ρηγίλλης, Αθήνα.

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Περικλής Ν. Λουκόπουλος

 Να έχετε ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2016


 ΕΝΩΣΗ  ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ  ΔΩΡΙΔΑΣ   -   Εφημερίδα    
ΠΡΑΤΙΝΟΥ & ΔΟΥΡΙΔΟΣ 8 ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΑΘΗΝΑ 116 34 τηλ.6972318317, e-mail: perilouko@yahoo.gr

ΑΣΠ.ΜΑΝΔΡΕΚΑ: καλύτερη δυνατή λύση για την παράταξη η εκλογή Β. Μεϊμαράκη

Της Ασπασίας Μανδρέκα,
τ. Βουλευτή Φωκίδας, Δικηγόρου


Όπως γνωρίζετε ποτέ δεν έχω κρύψει τις απόψεις μου για οποιοδήποτε θέμα, φοβούμενη το ενδεχόμενο πολιτικό ή οποιουδήποτε άλλου είδους κόστος. Και αυτό γιατί στις δικές μου προτεραιότητες μπαίνει πρώτα το καλό των συμπατριωτών μου και του τόπου μου αλλά και το καλό της παράταξης στην οποία ανήκω. Για αυτά αγωνίζομαι και παλεύω αδιαλείπτως και από οποιαδήποτε θέση και όχι περιστασιακά, όποτε θα με βόλευε προσωπικά.
Επειδή, λοιπόν, και σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία το κριτήριο μου είναι το καλό της παράταξης έχω από την αρχή προκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη και σε αυτή εμμένω. Δεν έχω κανένα λόγο να αλλάξω άποψη μιας και η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη αποτελεί, κατά την κρίση μου, την καλύτερη δυνατή λύση για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και αυτό πρέπει να δούμε όλοι τώρα, το καλό της παράταξης. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται σήμερα ισχυρή αντιπολίτευση. Και γιατί ο λαός μας απαιτεί η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη της Ν.Δ να ισχυροποιηθεί έτι περισσότερο, ώστε αυτή να αποτελέσει αύριο μια δυνατή Κυβέρνηση.  
Όπως σάς δήλωσα αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών αυτών, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπέρασε τον αρχικό σχεδιασμό του κόμματος, μάς έδωσε το μήνυμα της Ενότητας και μάς απέδειξε, για άλλη μία φορά, ότι η ίδια η κοινωνία έχει ανάγκη από την κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ και μάλιστα απαιτεί αυτή να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί στα όρια που είχαν τεθεί από τον ιδρυτή της, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δηλαδή, αυτή να εκτείνεται ιδεολογικά από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι τη δημοκρατική δεξιά. 

Ο επόμενος Πρόεδρος της Ν.Δ, λοιπόν, θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετήσει την παραπάνω ανάγκη και απαίτηση της Κοινωνίας. Να μπορέσει να πραγματώσει τα «θέλω» της. Και, ναι, πραγματικά πιστεύω ότι τούτη την ώρα εκείνος που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς αυτούς της κοινωνία είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Αυτός μπορεί να διευρύνει τη Ν.Δ στα καταστατικά της όρια, και αυτό γιατί η ιδεολογική – πολιτική αγκαλιά του Μεϊμαράκη είναι μεγαλύτερη και κατά συνέπεια χωρά περισσότερους και αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τον αντίπαλό του, κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στις παρεμβάσεις του προβάλλει ως ιδεολογική πλατφόρμα του τον «φιλελεύθερο πραγματισμό».
Στόχος του Β. Μεϊμαράκη είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η διεύρυνση της επιρροής της παράταξης για να υλοποιήσουμε το τρίπτυχο: Ανανέωση, Αξιοκρατία, Δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι το αναγκαίο τρίπτυχο για να προχωρήσουμε. Τις έννοιες, δε που συναποτελόυν το παραπάνω τρίπτυχο,  τις γνωρίζει καλά ο Μεϊμαράκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία επί 41 έτη, ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας της κομματικής οργάνωσης ένα – ένα. Με πολλή δουλειά, με αξιοσύνη, με δικαιοσύνη και χωρίς τις «πλάτες» άλλων. Υπήρξε, άλλωστε, ο ίδιος ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πέρασε από διάφορα πόστα πριν αναλάβει υψηλές κομματικές θέσεις, όπως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, και ακόμη υψηλότερες πολιτειακές, (πρόεδρος της Βουλής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
Ο Μεϊμαράκης θέλει και μπορεί να τους εκφράσει όλους, ανεξαιρέτως. Ανθρώπους όλων των φύλων, των ηλικιών, κάθε επαγγελματικής, επιστημονικής και κοινωνικής ομάδας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει δεσμευτεί στους ψηφοφόρους ότι δεν θέλει τη Ν.Δ να είναι ένα κόμμα κοινωνικών και πολιτικών ελίτ! 
Θέλει να υπηρετήσει την πολύπλευρη κοινωνία μας και συνεχίζει με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας αυτής, όπως αυτή εκφράστηκε και στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Προσωπικά, είμαι σίγουρη ότι ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης μπορεί να εξασφαλίσει την Ενότητα της παράταξης μας, που αποτελεί και μεγάλο ζητούμενο.
Υποστηρίζω ότι, αυτή την κρίσιμη, για την χώρα αλλά και για την παράταξη μας, συγκυρία, είναι απόλυτη ανάγκη να ηγηθεί της Ν.Δ ένας Πρόεδρος, ο οποίος θα μπορεί να ενώσει και να κρατήσει ενωμένους όλους τους Νεοδημοκράτες. Ένας Πρόεδρος που θα μπορεί να ενώσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που ευλόγως υπάρχουν σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Ένα Πρόεδρος που θα μείνει μακριά από κάθε είδους συμφέροντα. Και αυτός είναι ο Μεϊμαράκης.

Δυστυχώς, δεν αρκεί μόνο η σχετική πρόθεση του κάθε υποψηφίου, η οποία, εκ των προτέρων σάς λέω ότι δεν αμφισβητείται για κανέναν. 
Όμως, αυτός που θα εκλεγεί θα πρέπει, όχι μόνο να έχει την πρόθεση, αλλά να είναι και αντικειμενικά ικανός να ενώσει την Παράταξη. Γιατί πολλοί μπορεί να το επιθυμούν αλλά δεν διαθέτουν τα αντικειμενικά εκείνα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν να το κάνουν πράξη. 

Επιπρόσθετα, για μένα, ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί θα πρέπει να έχει μια πορεία στο χώρο από την οποία να προκύπτει η προσωπική αλλά και η πολιτική εντιμότητα, το ήθος και η σταθερή προσήλωση στις ιδρυτικές αρχές της παράταξης.
Κάποιοι υποστηρίζουν, και ενδεχομένως να έχουν δίκιο, ότι η Παράταξη της Ν.Δ - κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση της χώρας και στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί άμεσα στις πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα απαιτήσεις της οικονομικής κρίσης και των στόχων που τέθηκαν από το Μνημόνιο - απομακρύνθηκε από κάποιες ιδεολογικές αρχές της. 

Υπάρχει η ανάγκη λοιπόν, ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί να στοχεύσει στην επανεκτίμησης της κατάστασης και στην εν συνεχεία ιδεολογική ανασυγκρότηση του κόμματος.
Επίσης, θα πρέπει να αποκαταστήσει και ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνία με όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξαιρέτως, καθώς αυτή μοιάζει να έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. 

Πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος της παράταξης, τόσο με τα στελέχη της, όσο και με το σύνολο της κοινωνίας. 
Πρέπει, ο Νέος Πρόεδρος να έχει, ανάμεσα στις προτεραιότητές του, την προσέγγιση ανθρώπων που παραδοσιακά ανήκαν στην παράταξη και έχουν «φύγει» αλλά και άλλων ανθρώπων που θα καταλάβουν τί πραγματικά πρεσβεύει αυτή και θα έρθουν κοντά μας. Πρέπει να έχει, δηλαδή, το στόχο της επανασύστασης και διεύρυνσης, στο φυσικό της μέγεθος, της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι, άλλωστε, περισσότερο από αναγκαίο, ο Πρόεδρος να εντάξει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ν.Δ την αντιμετώπιση της ηγεμονίας της Αριστεράς του λαϊκισμού και της δημαγωγίας στη χώρα μας και τη στροφή της πολιτικής μας στο ρεαλισμό, την ελεύθερη οικονομία, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελούν το μοναδικό δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από τα αδιέξοδά της. 
Τέλος, ο νέος Πρόεδρος,  που δεν θα είναι φορτισμένος με οποιεσδήποτε δεσμεύσεις που προέρχονται από σχέσεις που διαπλέκονται, θα πρέπει να θέλει και να μπορεί να προβεί στην αναδιάρθρωση του κομματικού σχήματος, η οποία θα ανάγεται, τόσο στο επίπεδο σχεδιασμού και λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού που θα ενταχθεί σε αυτόν.

Ο Πρόεδρος, αυτός, πρέπει, να θέλει και να μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοκρατία και να φέρει την κάθαρση στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Και εδώ για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοώ, ανθρώπους που στήριξαν άλλους υποψηφίους. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Πρέπει, όμως, να απομακρυνθούν οι εκφραστές του αριβισμού καθώς και όλοι εκείνοι που αποτελούν βαρίδια για την παράταξη, αφού «μπαινοβγαίνουν» σε αυτή με μοναδικό γνώμονα το, κατά καιρούς, προσωπικό τους συμφέρον.  
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της Ν.Δ στους απλούς ανθρώπους, στους απλούς και ανιδιοτελείς αγωνιστές, που απομακρύνθηκαν από συμπεριφορές της προαναφερόμενης κατηγορίας ανθρώπων.   

Όπως σάς ξαναείπα, τούτη τη δεδομένη στιγμή ο καταλληλότερος να κάνει πράξει όλα αυτά είναι ο κ. Μεϊμαράκης. 
Αυτός έχει αποδείξει ήδη ότι, αφενός, είναι εκ της φύσεως του ενωτικός, αφετέρου, διαθέτει την ιδεολογική και πολιτική βάση που μπορεί να ενώσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις, είναι, δε, αποδεκτός από τους εκπροσώπους όλων των ιδεολογικών τάσεων ενώ η επικράτηση του στο αξίωμα του Προέδρου της Ν.Δ, αποτρέπει στο μέγιστο βαθμό τον κίνδυνο διάσπασης. Και αυτό το λέω γιατί στην πολιτική πρέπει να τα προβλέπεις όλα.

Και σας λέω την άποψή μου, αφού με ρωτήσατε. Γιατί ο καθένας από εμάς, που ο κόσμος τον έχει τάξει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων του, έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιεί τις πολιτικές του θέσεις.
Περαιτέρω, όμως, ο κόσμος είναι ελεύθερος να κάνει τη δική του επιλογή και να ψηφίσει ελεύθερα και δημοκρατικά.

Προσωπικά, θέλω να παρακαλέσω όλους όσοι συμμετείχαν και ψήφισαν στον πρώτο γύρο να προσέλθουν και στο δεύτερο γύρο. Είναι ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι. 
Για μια πιο δυνατή Νέα Δημοκρατία. Για μια δυνατή Δημοκρατία.

ΗΛ.ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ : Οι προτεραιότητες για την κοινότητα της Τολοφώνας

Το ενδιαφέρον  και οι προτεραιότητες των τοπικών στελεχών στην τοπική κοινότητα της Τολοφώνας είναι στραμμένο στο έργο της παραλίας της. Αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινότητας, καθώς αφενός αφορά το παραλιακό μέτωπο, αφετέρου παρουσιάζει και υψηλή επικινδυνότητα.

Μέσα στον Ιανουάριο πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Ηλία Κορομπίλη στην εφημερίδα “Η ΩΡΑ της Φωκίδας” θα κατασκευαστούν δυο τοιχία στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κοινότητα  καθώς έχουν προκληθεί ουκ ολίγα τροχαία ατυχήματα.
«Είναι ένα σημείο που έχουν φύγει αυτοκίνητα και είναι πολύ επικίνδυνο. Θα κατασκευάσουμε δυο τοιχία για την προστασία των διερχόμενων», λέει ο Ηλ. Κορομπίλης.
Να σημειωθεί ότι η ΣΑΤΑ του 2015 δεν εκτελέστηκε στο χωριό κατά το προηγούμενο έτος, όπου όμως εκτελέστηκαν έργα προγραμματισμένα από παρελθόντα έτη, όπως οι δεξαμενές και το τοιχίο στην παραλία. 
Τέλος, στο δήμο Δωρίδας και την τοπική κοινότητα Τολοφώνος το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα δυο μεγάλα έργα και συγκεκριμένα το φράγμα στη θέση Χάρμισκος, το οποίο θα λύσει οριστικά αρδευτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την παραλία, όπου κατά μήκος παρουσιάζει καθιζήσεις και σπασίματα. 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Οδηγίες για τις εκλογές της Κυριακής 10 Ιανουαρίου

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ περί της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση οι οδηγίες προς τους ψηφοφόρους:
 • Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
 • Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
 • Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για την διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.     
 •  Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.
 • Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.
 • Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχουμε στην Ελλάδα την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, είναι η αλλαγή συμπεριφοράς από την άρχουσα οικονομική τάξη, η ανάδειξη μίας  νέας δημιουργικής φιλοσοφίας για τον τόπο.
Με άλλα λόγια, εκτός από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, το αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας  που πρέπει να μεταδίδει η πολιτική τάξη για να προχωρήσει ο τόπος, η επόμενη αναγκαία συνθήκη για να ανακάμψει και να επιβιώσει η Ελλάδα  στο σημερινό ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι η ριζική ανανέωση αντιλήψεων της οικονομικής ελίτ.  

Οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής,  θα πρέπει να επιδείξουν τώρα τις αρετές τους και τις ηγετικές τους ικανότητες  σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της παρατεταμένης και βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Να αλλάξουν την καθοδική  ροή των πραγμάτων,  να δώσουν ελπίδα, να βάλλουν το δημόσιο χώρο παράλληλα με το εύλογο ιδιωτικό τους συμφέρον.
Η οικονομική ελίτ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πράγματι μία ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα.  Πλούτισε και μάλιστα σχετικά εύκολα με την εύνοια του  κράτους, αλλά τώρα που η οικονομία συρρικνώνεται συνεχώς, τώρα  που  η ανεργία διογκώνεται επικίνδυνα  και τσακίζεται μία γενιά, αυτή, η άρχουσα τάξη, οφείλει  να μπει  μπροστά και να αναλάβει  το ρόλο της.

Να αποδείξει ότι δεν σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο πως θα κερδίσει από την ελληνική κοινωνία, αλλά και πως  θα συνεισφέρει, θα επενδύσει, θα βάλλει πλάτη στα δύσκολα και θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αναστήλωσης της οικονομίας, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Η οικονομική ελίτ θα πρέπει να εγκαταλείψει πλέον την αναπαραγωγή κακών προτύπων, θα πρέπει να εμπνεύσει την εξέλιξη. Δεν μπορούν για παράδειγμα κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι  να οφείλουν απίστευτα δανεικά κεφάλαια στις τράπεζες και να μη γυρίζουν πίσω ούτε ένα ευρώ! Ενώ μάλιστα, την ίδια ώρα, φουσκώνουν οι λογαριασμοί των μετόχων τους στο εξωτερικό. Πως θα αναχρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την ανάπτυξη μετά,  με τέτοιες συμπεριφορές ; Που θα βρουν τα χρήματα ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυρίαρχη τάξη, με βάση την παρουσία που διαθέτει, θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά για να αλλάξει και ο τόπος. Μαζί με την πολιτική τάξη, η οποία επίσης θα πρέπει να αλλάξει άρδην τις  αντιπαραγωγικές της αντιλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να προσδοκούμε στην ανάκαμψη και  στην επιβίωση της  χώρας μας.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα χρήματα που κερδίζουν ή κέρδισαν, ας τα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι …κακό.  Και ας φροντίσει η κυβέρνηση, να δημιουργήσει  το κατάλληλο  έδαφος. Με κίνητρα διεθνώς εφαρμοσμένα, όχι προσωπικές διευκολύνσεις.

Νέοι ορίζοντες, δηλαδή  ελπίδα για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε η διαπλοκή (τα συμφέροντα δύο έναντι όλων των άλλων) ούτε τα λεφτά στο Βερολίνο, το Λονδίνο  ή τη Ζυρίχη.
Είναι φιλοσοφία δημιουργίας, αξιοκρατίας και ποιότητας. Είναι νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας. Είναι άμεσες επενδύσεις, είναι ανταγωνιστικότητα, είναι καινοτομίες στην παραγωγή, είναι εξωστρέφεια και συνεργασία με μεγάλους ξένους επιχειρηματικούς οργανισμούς για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα. Είναι εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στον τόπο που ζούμε.

Αυτό είναι ανάπτυξη.  Και απαιτεί από όλους μας - και πρωτίστως από τους πολιτικούς και οικονομικούς μας ηγέτες - να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό !

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Κοπή Πίτας της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας και της Εταιρείας Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα, σας προσκαλούν στο κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Κέντρο Ημέρας Νομού Φωκίδας [Σαλώνων 29], το Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17:00 μ.μ.

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση,

 Η Συντονίστρια της Ε.Κ.Ψ&Ψ.Υ.           Η πρόεδρος της Εταιρίας Μέριμνας
Δομής Φωκίδας
Αγγελική Καράμπελα                                Σορώκου Αρχοντούλα
 
                                                                 

Μαζί στα... φώτα Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας !

Στα Φώτα (Θεοφάνια) αλλά και στα φώτα των τηλεοπτικών και φωτογραφικών φακών βρέθηκαν χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το Άγιο Πνεύμα να δώσει σε όλους μας δύναμη και ευθυκρισία. Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά» τονίζει στην ανάρτησή του στο twitter λίγο μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και οι τρεις βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των Θεοφανίων και το φωτογραφικό στιγμιότυπο έχει τη σημασία του, λίγα 24ώρα πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του Προέδρου της Ν.Δ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ = ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !

Της Στέλλας Πριόβολου *

Η Αριστερά Κυβέρνηση ηγείται του απεργιακού αγώνα εναντίον των μέτρων που η ίδια έλαβε! Ουδείς βέβαια παραγνωρίζει το γεγονός της ανάλγητης πολιτικής των Ευρωπαίων Εταίρων , που αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση  να εφαρμόσει τις εντολές της , όταν μάλιστα ορισμένες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί  μη νόμιμες από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, όμως, άπαντες μένουν εμβρόντητοι από την ευκολία αλλαγής της προεκλογικής πολιτικής της κυβέρνησης, που υποσχέθηκε ότι δεν θα εφαρμόσει αυτές τις εντολές , θα διαπραγματευθεί για να τις αλλάξει και θα καταδικάσει την νοσηρή έμπνευση των εταίρων για «ισοδύναμα». Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου τα λόγια τα μεγάλα, πριν από τις εκλογές : «Τι σημαίνουν ισοδύναμα; αντί να κόψεις, δηλαδή, το ένα δάκτυλο επιλέγεις να κόψεις κάποιο άλλο;»…

Το ελάχιστο που έχει αυτή η κυβέρνηση να κάνει, είναι να παραδεχθεί το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Γιατί, η συγγνώμη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας , αλλά αντίθετα ένδειξη αυτογνωσίας, ευαισθησίας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που πρέπει να διακρίνουν την Αριστερά . Θα είναι η ελάχιστη «παροχή» σε έναν λαό που διαρκώς καλείται να… «παρέχει» στην κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τη δήλωσή του μετά τις εκλογές του 1920 «Είναι το λάθος ιδικόν μου. Εφρόνουν ότι ο Ελληνισμός, μετά αιώνων ταπείνωσιν ώφειλεν να επανακτήσει την θέσιν του εις την ασιατικήν παραλίαν και εν τη βαλκανική χερσονήσω…».

Στην Ελλάδα σήμερα ουδείς γνωρίζει τι έχει κατά νουν η κυβέρνηση και ποιο πρόγραμμα ακολουθεί για την ανάκαμψη της χώρας .Και οι πολίτες ακολουθούν ως πρόβατα επί σφαγή , για να θυμηθώ το προσφιλές εσχάτως στην κυβέρνηση… ζωικό βασίλειο. Αξίζει και στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε λόγια του Ε. Βενιζέλου «Οι λαοί μεγαλουργούν όταν και αυτοί και οι κυβερνήται των γνωρίζουν τι θέλουν και κανονίζουν αναλόγως την πολιτικήν των».
Σήμερα δυστυχώς…

Ο λαός τα έχει χάσει
δεν μπορεί πια να ξεχάσει
τι σημαίνει Αριστερά! 

* Η Στέλλα Πριόβολου είναι Ομ.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθήνας, πολίτης της Δωρίδας

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Εκδρομή - προσκύνημα του Συλλόγου για τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου

Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών διοργανώνει την καθιερωμένη, κατά έτος, εκδρομή-προσκύνημα, από την Αθήνα στην Αγία Ευθυμία, για τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου.

Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 1μ.μ. Η φετινή εκδρομή θα είναι διήμερη και θα έχει ως αφετηρία το χώρο του λιμανιού του Πειραιά που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του ηλεκτρικού.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το λεωφορείο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συγχωριανοί και φίλοι είναι: Πειραιάς-Καλλιθέα-Σύνταγμα-Ομόνοια-Πατησίων. Στάσεις έχουν προγραμματισθεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, στον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα και όπου αλλού υπάρξουν άτομα προς επιβίβαση, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαδρομή.

Η επιστροφή από το χωριό θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 3μ.μ.

Η δαπάνη για τη μίσθωση του λεωφορείου θα καλυφθεί από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών. Συνεπώς όσοι προτιμήσουν το λεωφορείο του Συλλόγου για την μετάβασή τους στην Αγία Ευθυμία δεν θα έχουν καμιά επιβάρυνση.

Όμως για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 20 άτομα μέχρι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, διότι μπορεί η δαπάνη για το λεωφορείο να καλύπτεται, αλλά δεν είναι σωστό αυτό να πάει με λίγους επιβάτες. Γι’ αυτό δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή ή σε κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. ή στο τηλέφωνο του Συλλόγου: 2103250354 οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Δημοσκόπηση Pulse: Ο Μητσοτάκης «παίρνει» τα ποιοτικά στοιχεία, ο Μεϊμαράκης την παράσταση νίκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να φέρει ανανέωση και διεύρυνση της ΝΔ και θεωρείται ιδανικότερος για την αντιπολίτευση αλλά και την εκλογική νίκη, αλλά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «κερδίζει» στην ενότητα και την παράσταση νίκης.

Αυτά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της Pulse για το Action 24, ενόψει του β' γύρου των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο υποψήφιους μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην ανανέωση του κόμματος, το 38% των ερωτηθέντων απαντούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 23% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 33% κανένας από τους δύο.

Ο Μητσοτάκης προηγείται στο ερώτημα για τη διεύρυνση της ΝΔ (37% έναντι 23%), στο ποιος μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός (31% έναντι 21%) και στο ποιος μπορεί να σκήσει καλύτερη αντιπολίτευση (36% έναντι 25%).

Από την άλλη, στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ενότητα του κόμματος, το 36% των ερωτηθέντων απαντά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 26% ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παράσταση νίκης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το 46% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 30%.

Μέριμνα της Μητρόπολης Φωκίδας για τους άπορους φυλακισμένους

Το Πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος, για να ευλογήσει την προσπάθεια και να δει από κοντά την εξέλιξη της ετοιμασίας των πακέτων φιλανθρωπίας προς τις φυλακές Αμφίσσης και Μαλανδρίνου.

Ο υπεύθυνος της Ποιμαντικής Διακονίας Φυλακισμένων της Ιεράς Μητροπόλεως , Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τσελίκας, με την βοήθεια ιερέων και εθελοντών, ετοίμασαν για ακόμα μια φορά πακέτα αγάπης και φροντίδας, που στέλνει η Ιερά Μητρόπολη, προς τους απόρους φυλακισμένους.

Αυτή τη φορά η Μητρόπολη  συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μας ζήτησαν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι και τα οποία δυστυχώς δεν παρέχει το κράτος προς τους απόρους φυλακισμένους των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας μας. Η μόνη μέριμνα του κράτους στους φυλακισμένους είναι το φαγητό και τίποτε άλλο. Οπότε το λόγο έχει κι εδώ πάλι η Εκκλησία μας.

Έτσι συγκεντρώθηκαν σαμπουάν, οδοντόκρεμες, εσώρουχα, ρούχα, καθαριστικά ρούχων, σαπούνια κ.α. δια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τα οποία μοιράστηκαν προσωπικά στους απόρους φυλακισμένους και συγκεκριμένα στα καταστήματα κράτησης Αμφίσσης και Μαλανδρίνου.

Επίσης η Τράπεζα Alpha Bank προσέφερε στην Μητρόπολη Φωκίδας για 153 πτωχές οικογένειες δέματα αγάπης. Η Ιερά Μητρόπολη ευχαρίστησε την Alpha Bank και πρόσφερε τα δέματα αγάπης σε 153 οικογένειες του Νομού Φωκίδας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

2016..ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Πυκνώνουν οι αιτίες που υποχρεώνουν την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ε.Ε. , να παρακάμψει τις μονοσήμαντες και ιδιαίτερα φορτισμένες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος και απο το 2016 να ανοίξει τις πόρτες στις νέες επεξεργασμένες προτάσεις για συνολική αλλαγή πλεύσης .


Η τόνωση των οικονομιών των χωρών που υποφέρουν από την παρατεταμένη κρίση, η αναπτυξιακή ανασύνταξη και οι θεσμικές ρυθμίσεις που οδηγούν με ασφαλή τρόπο σε αυτήν, πιέζουν σε τέτοιο βαθμό την ευρωπαϊκή ηγεσία που θα είναι πολύ δύσκολο γι αυτήν, να αφήσει και το 2016 να κυλήσει στις ίδιες ράγες με αυτές των προηγούμενων πέντε ετών.

Εξ άλλου έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την λεγόμενη αναπτυξιακή αντεπίθεση όλων εκείνων των δυνάμεων , πολιτικών και οικονομικών , που στην τελευταία επταετία της κρίσης είχαν εγκλωβιστεί στο πειθαναγκαστικό πλαίσιο που είχαν επιβάλει οι δυνάμεις της λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εξ αντικειμένου , το όχημα που αναμένεται να σηκώσει το κύριο βάρος για αποδοτική ρευστότητα στα σώματα των οικονομιών και των κοινωνιών αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν μπορεί να είναι άλλο από τα αναμορφωμένα τραπεζικά συστήματα, που πλέον από το 2016 μπαίνουν κάτω από ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.

Μέσω του μηχανισμού αυτού , το Γιούρογκρουπ και η ΕΚΤ θα επιβάλει μια πιό αποτελεσματική εποπτεία ώστε να αποφεύγονται οι συστημικοί κίνδυνοι , όπως αυτοί που εκδηλώθηκαν την περασμένη πενταετία και διατάραξαν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα δοθεί επίσης μεγάλο βάρος στην πρόληψη ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων μέσω της ασφυκτικής επίβλεψης στη λειτουργία και απόδοση των τραπεζών.

Οι δυνάμεις του υγιούς ανταγωνισμού και της ορθολογικής παραγωγικής ανασυγκρότησης , προσβλέπουν με ικανοποίηση στην σωστή λειτουργία του μηχανισμού , προκειμένου να αλλάξει το βεβαρημένο ψυχολογικό κλήμα και να αντιστραφεί μια κατάσταση που μόνο στασιμότητα και ανεργία συσσωρεύει.

Προβληματισμός ωστόσο εκφράζεται στα κοινοτικά όργανα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ,αλλά και στις πρωτεύουσες των χωρών του νότου, κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαδικασίες του μηχανισμού εποπτείας θα συνδράμουν αποφασιστικά στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και παραγωγικών επενδύσεων που έχουν ανάγκη οι οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών.


Ανησυχίες που επιτείνονται από τις ορατές προσπάθειες για εναρμονισμό με τα κερδοσκοπικά πλάνα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , που όπως είναι φυσικό, καραδοκούν να οικειοποιηθούν την ρευστότητα που θα επιχειρηθεί να πέσει στην αγορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι μεγάλα λόμπυ , που εκφράζουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους , δραστηριοποιούνται ενεργά και έχουν αρχίσει τις σχετικές πιέσεις προς την Κομισιόν και τα άλλα ανώτερα κοινοτικά όργανα.

Η ευκαιρία της ρευστότητας προς όφελος της ορθολογικής παραγωγικής ανασυγκρότησης , δεν πρέπει να αλλοιωθεί και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες. Γιατί αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθεια για αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων και των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό , που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να επέλθει η επιδιωκόμενη ισορροπία στην Ευρωζώνη. 


Η έκθεση-πρόταση της Κομισιόν για την αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων αναμένεται προς το τέλος Ιανουαρίου. Θεωρείται βέβαιο οτι θα συνδέει την βιωσιμότητα των συστημάτων με τον ρυθμό της αναπτυξιακής προοπτικής των χωρών που δοκιμάζονται απο την οικονομική κρίση. Εδώ είναι και ρόλος του νέου συστήματος Τραπεζικής Ένωσης που θα εγκαθιδρύσει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη το 2016   

Η Τραπεζική Ένωση είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη της ζώνης του ευρώ και αποτελείται από 19 μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβακία , η Σλοβενία ​​και η Ισπανία.

Στο εξής ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα εντοπίζει κάθε τράπεζα της Ευρωζώνης ή εγκατεστημένη σε κράτος μέλος που συμμετέχει στην Τραπεζική Ένωση, που είναι σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και πρέπει να διαλυθεί. Στις οριστικές αποφάσεις βεβαίως για την διάλυση μιας Τράπεζας της Ευρωζώνης θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,ενώ θα έχουν προηγηθεί αναλύσεις και προτάσεις των αρμοδίων οργάνων που θα αιτιολογούν πλήρως το κλείσιμο.

Τα βήματα της Τραπεζικής Ένωσης είναι ριζοσπαστικά, τολμηρά και γρήγορα. Οι προετοιμασίες κράτησαν περίπου πέντε χρόνια και αν στην Ελλάδα έχει περάσει στα «ψιλά» οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας σε πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της αστάθειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτή τη φάση, είναι ευτύχημα που οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, παρά το γεγονός ότι εξαϋλώθηκαν οι αξίες των μετοχών τους. Αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήταν οι καταθέτες που θα πλήρωναν το μάρμαρο.


Σε ό,τι αφορά τους μετόχους, μπορεί να υπέστησαν σοβαρές λογιστικές απώλειες αλλά, προϊόντος του χρόνου και σε συνάρτηση με το νέο ρόλο των συστημικών τραπεζών στην ανάταξη της Οικονομίας, οι τιμές των μετοχών θα εξισορροπήσουν αντικατοπτρίζοντας τη σθεναρότητα (ή όχι) του συστήματος.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως τα νέα δάνεια δεν θα δίνονται στο εξής με τους ρυθμούς, τους όρους και τα ύψη του παρελθόντος. Η εποχή του εύκολου κέρδους για της υπεραξίας ,για τούς γύπες, πέρασε... ανεπιστρεπτί.

Τον τόνο και τον ρυθμό για τον ποιοτικό-παραγωγικό προσανατολισμό της Τραπεζικής Ένωσης, θα δώσει η Ολλανδική Προεδρία , που άρχισε την πρώτη του έτους. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα θα περάσει από αρκετά στάδια ,δυσκολίες και υπονομεύσεις. Ευχή και προσδοκία όλων είναι να μην εγκλωβιστεί και αυτό στα γρανάζια της αδυσώπητης κοινοτικής γραφειοκρατίας


* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ, που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυκλοφόρησε " η Φωνή της Πεντάπολης "

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο 67 της εφημερίδας "Η φωνή της Πεντάπολης"
 
Σε αυτό το τεύχος θα διαβάσετε:
 • Ανακοίνωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου στις 24 Ιανουαρίου 2016
 • Χρονογράφημα: Ενός λεπτού σιγή για τους ανυποψίαστους αθώους της Ασημίνας Μαναγλιώτη
 • Ευχές από το Δήμαρχο, τη συντακτική ομάδα και το σύλλογο για το νέο έτος
 • Κοινωνικά
 • Τα νέα της Φωκίδας
 • Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" και μια μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο από τη συντακτική ομάδα
 • Επικήδειος από τον Κύριλλο Μαυρομάτη
 • Καλοκαιρινή εκδήλωση Λεύκας
 • Η ανακαίνιση του παλιού ταπητουργείου
 • Το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας
 • Ανοιξιάτικο αντάμωμα στην Πύλη
 • "Αδεδώ" από τη συντακτική ομάδα
 • Διάκριση για τον Δρ. Νικόλαο Μπάκα
 • Εγκαίνια για το γήπεδο Λιδωρικίου
 • Ξεκινώντας από το χωριό... ΜΕΛΛΗΝ, συνέντευξη με τον Κώστα Ρέλλο
 • Επιτυχόντες πανελλαδικών εξετάσεων

Κοπή πίτας Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καστρακίου Δωρίδος, ενώπιον των ιερέων της Ι. Μητροπόλεως, του Δημάρχου Δωρίδος Γεωργίου Καπετζώνη και των Δημοτικών Συμβούλων, έκοψε την βασιλόπιττα της νέας χρονιάς 2016.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους για την καλή τους συνεργασία και ευχήθηκε, υγεία, ευτυχία και να συνεχίσουν το νέο έτος να εργάζονται πνευματικά, κοινωνικά και ιεραποστολικά μαζί με τον Επίσκοπό τους, προς το καλό του πιστού λαού της Φωκίδος.
Μετά το τέλος των ευχών του Μητροπολίτη τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης  ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και τους ιερείς για την άριστη συνεργασία της Εκκλησίας μετά των αρχόντων και του λαού και τόνισε ότι ο Σεβασμιώτατος μέσα σχεδόν σε ένα χρόνο όργωσε όλη την Μητρόπολη και περιήλθε όλα τα χωριά της Φωκίδος, δίνοντας ξανά σε αυτά πνοή ζωής.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μελισσάρης και αναφέρθηκε στο νόημα και στα μηνύματα που εκπέμπει το εορταστικό δωδεκαήμερο.

Μετά την βασιλόπιττα παρατέθηκε τράπεζα στο Μοναστήρι των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος.

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Τι δείχνουν οι αποδόσεις Στοιχημάτων (μπουκμέικερς) για τις εκλογές στη ΝΔ

Άδωνις Γεωργιάδης: ψήφο στο Μητσοτάκη
Βαγγέλης Τζιτζικώστας: ψήφο κατά συνείδησηΣτην τελική ευθεία για την άτονη και άχρωμη, μέχρις στιγμής, “δεύτερη αγωνιστική” για την εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ και ελλείψει γκάλοπ και δημοσκοπήσεων, σας παρουσιάζουμε την σημερινή εικόνα των “γκάλοπ” των μπουκμέικερς.

Εκεί όπου δεν καταγράφεται κάποια σημαντική μεταβολή, σε σχέση πάντα με τις αποδόσεις πριν τις γιορτές, αφού το παιχνίδι φαίνεται να έχει ένα καθαρό φαβορί και αουτσάιντερ.

Μεϊμαράκης το φαβορί, Μητσοτάκης το αουτσάιντερ και σε επίπεδο πιθανοτήτων η επικράτηση Μεϊμαράκη κυμαίνεται μεταξύ 60% – 72% και αντίστοιχα η νίκη Μητσοτάκη μεταξύ 40% – 28%.

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι μπουκ ΔΕΝ έπεσαν μέσα, ενώ και την πρώτη Κυριακή της εσωκομματικής διαδικασίας της ΝΔ εμφάνιζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην 3η ή την 4η θέση.


Στο μεταξύ όπως είναι γνωστό ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του δήλωση με την οποία θα αποδεσμεύσει τους ψηφοφόρους του και δεν θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου για την ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να κάνει σήμερα ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δήλωσή του δεν θα τοποθετηθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή του Κυριάκου Μητσοτάκη, των δύο υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος, αλλά θα προτείνει στους ψηφοφόρους του να επιλέξουν κατά συνείδηση όποιον εκ των δύο προτιμούν.

Αν και δέχθηκε τρομερές πιέσεις τα τελευταία 24ωρα από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μεϊμαράκη, ο Τζιτζικώστας σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται πάρει τέτοια θέση στη δήλωσή του, αλλά θα επιμένει στην κατά συνείδηση ψήφο.


Δείτε και τις αποδόσεις (κάρτες) από 4 στοιχηματικές εταιρείες