Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Δίκαιο το αίτημα του Δ.Δωρίδας για αντισταθμιστικά Μόρνου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και την καταβολή από το φορέα διαχείρισης υδάτων αντισταθμιστικού τιμήματος, με την ενημέρωση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. Από την Ένωση Κεντρώων Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης, ο Άρης Ασλανίδης Φυσικός και η Γρηγορία Λεβέντη Γεωπόνος Περιβαλλοντολόγος.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος.

Από τη μεριά του Δήμου Δωρίδος αναλύθηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Φράγματος του Μόρνου όπως:

Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία νέα ήπια αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

 
Τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αστικά και εμπορικά κέντρα, με επακόλουθο την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως προϊόντων, από και προς τις περιοχές γύρω από τη λίμνη.
Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης, κλπ, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και την εγκατάλειψη της από τον ενεργό πληθυσμό.

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως, την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής γύρω από το φράγμα, τη μείωση της ποσότητας του νερού στο ποτάμι κάτω από το φράγμα λόγω της έλλειψης της υποχρεωτικής για τον φορέα διαχείρισης οικολογικής παροχής νερού και συνακόλουθα την αποσάθρωση των εδαφών λόγω αυτής της έλλειψης, τη διάβρωση των ακτών γύρω από τις εκβολές του ποταμιού από τη μείωση της αναγκαίας φερτής ύλης, κ.ά και γενικά στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η κατασκευή της λίμνης σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.

Αναλύθηκε διεξοδικά, γιατί η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από τον φορέα διαχείρισης υδάτων στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και στους άλλους Δήμους, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν τεχνητές ή φυσικές λίμνες που υδροδοτούν την Περιφέρεια Αττικής, είναι επιβεβλημένη.

Επίσης παρουσιάστηκε η νομική βάση για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος που είναι το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βασίλης Λεβέντης και τα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του Δήμου για την ενημέρωση, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του, για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος, αναλαμβάνοντας σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου