Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ελλάδα πρέπει αναμφίβολα να σοβαρευτεί και να λάβει γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την επιβίωσή της… Αλλά πρέπει να σοβαρευτεί επιτέλους και η Ευρώπη. Το προσεχές τρίμηνο (Φεβρουαρίου – Απριλίου) αποδεικνύεται όπως φαίνεται για την Ελλάδα το κρισιμότερο των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό εξαιτίας μίας μυωπικής πολιτικής, κοντόθωρης, μικρόψυχης και αυτοκαταστροφικής, από την πλευρά των ηγεσιών των ισχυρότερων δυνάμεων της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εάν δεν αντιστρέψει τους όρους του παιγνιδιού, κινδυνεύει να γίνει Λίβανος ! Και αυτό είναι δική της ευθύνη. Τη στιγμή αυτή είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος της Ευρωπαικής Ενωσης. Θα πρέπει επειγόντως λοιπόν να κλείσει στο οικονομικό επίπεδο το θέμα των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης και παράλληλα, να κλείσει το πλέον καυτό πρόβλημα στο μεταναστευτικό με τα σύνορα, για να μην πεταχτεί η χώρα από τη συνθήκη του Σέγκεν και γίνει η Ελλάδα στρατώνας συγκέντρωσης (πρόσθετων) εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Απομονωμένη και ευρωπαικά τελειωμένη.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και πρώτα από όλους εννοείται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν τις αναγκαίες ιστορικές αποφάσεις. Το πρόβλημα τείνει να γίνει υπαρξιακό. Θα πρέπει να διασώσουν τη χώρα από την άβυσσο. Να αλλάξουν τον ρού των εξελίξεων, να μη γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος και τσακιστεί ολότελα. 


Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να σηκώσουν ένα τεράστιο εθνικό φορτίο στη συνέχεια εάν δεν κάνουν την λογική πολιτική υπέρβαση σήμερα… Εάν φοβάσαι τις ενέσεις δεν γίνεσαι γιατρός. Εάν φοβάσαι να παίρνεις μεγάλες αποφάσεις, απλά δεν μπορεί να γίνεσαι πολιτικός. Ας σταθούν λοιπόν στο ύψος του θεσμικού και του ιστορικού τους ρόλου.

Κομματικές σκοπιμότητες και συμψηφιστικοί μέσοι όροι δεν χωρούν στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Και αυτό αφορά το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής τάξης, η οποία - δυστυχώς - στα δύσκολα το βάζει πάντα στα πόδια.

Ας συνειδητοποιήσουμε μόνο ότι η αποπομπή από τη Σέγκεν μπορεί και να καταστεί χειρότερη από την έξοδο από το ευρώ. Και κυρίως, ας γνωρίζουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, ότι ενώ με την έξοδο από το ευρώ θα υπήρχαν αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με την απομάκρυνση της χώρας από τη Σέγκεν τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Αντιθέτως, μία τέτοια διαδικασία θα διευκολύνει αρκετούς κοντόθωρους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη στα εσωτερικά τους ακροατήρια, η Ελλάδα θα «τιμωρηθεί» άσχημα, η οικονομία της θα διαλυθεί πλήρως. Αυτή θα είναι η κορύφωση της κρίσης!

Ασφαλώς μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα τελειώσει το σημερινό πολιτικό σύστημα, αλλά θα δημιουργήσει και συνθήκες κοινωνικών εκρήξεων… Μονομερής, απαράδεκτη η αντίληψη των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αδύναμη περισσότερο παρά δυνατή εμφανίζεται μετά τη μεταναστευτική κρίση, οι ευρω-σκεπτικιστές εξάλλου, εθνικιστικές και λαϊκιστές, κερδίζουν έδαφος.

Αλλά, άμεσα, ένα είναι το απολύτως βέβαιο : το μάρμαρο θα το πληρώσει η Ελλάδα. Επώδυνα.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθεί καθαρά, αποφασιστικά, σχεδόν αστραπιαία. Για την επιβίωση της Ελλάδας είναι μονόδρομος.


*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου