Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Το Νόμπελ του “Nέου Ουμανισμού”

Της  Στέλλας Πριόβολου*

Εύγε σε όσους πρωτοστάτησαν και στήριξαν την γενναία πρωτοβουλία για τη βράβευση των Ελλήνων νησιωτών του Αιγαίου. Το αξίζουν!
Σε μια εποχή που τα ανθρωπιστικά ιδεώδη περιφρονούνται προκλητικά, η βράβευση των ανώνυμων ανθρώπων των νησιών μας, που άνοιξαν την φτωχή αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, είναι κίνηση ανθρωπιάς και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να μη λησμονούν ότι οι αξίες της ελευθερίας , της δημοκρατίας , της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης γεννήθηκαν στην πάντα φτωχή μα πάντα πλούσια Ελλάδα.

Το Νόμπελ ειρήνης αξίζει στους εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, που με την άδολη ψυχή τους και την αυθόρμητη ανθρωπιά τους γίνονται παράδειγμα προς μίμηση στον υλιστικό κόσμο που ζούμε, και όπου διαρκώς σκεφτόμαστε πώς να κερδίσουμε χρήματα και πώς να αποκτήσουμε δύναμη, πάντα υλικά μεταφρασμένη!
Ο πολιτισμός, όμως, δεν ενδιαφέρεται πρωταρχικά για το χρήμα και τα υλικά αγαθά, αλλά για το ανθρώπινο πνεύμα. Αυτό μας δίδαξε ο Πλάτων, που πίστευε ότι «πολιτισμένο» δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ούτε το πλουσιότερο κράτος του κόσμου , ούτε καν μια οικουμενική κοινωνία με απεριόριστα πλούτη και ανέσεις . Θα ήταν απλώς μια «υών πόλις» (πολιτεία χοίρων), που τρώνε, πίνουν ζευγαρώνουν και κοιμούνται ώσπου να πεθάνουν.

Με τη βράβευση του Αιγαίου το Νόμπελ της ειρήνης θα γίνει Νόμπελ του «Νέου Ουμανισμού», του ανεκτικού στην πολυπολιτισμικότητα και στα νέα δεδομένα, με στόχο του την ανοικοδόμηση της κοινωνίας των πολιτών, των θεσμών, των αξιών, των ιδεωδών, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Η Στέλλα Πριόβολου είναι Ομ.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθήνας, πολίτης της Δωρίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου