Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ : Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία από φέτος

Έκπληξη οι αρνητικές προβλέψεις από διάφορους οικονομολόγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς
Την εκτίμησή του ότι η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους εκφράζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο Μ. Σάλλας υπογραμμίζει ότι υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις το 2016 θα έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης.

Όπως εξηγεί, «βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών».

Παράλληλα, ο Μ. Σάλλας εκφράζει τη «μεγάλη έκπληξή του» για «μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016».

Ειδικότερα με αφορμή τις εκτιμήσεις των διάφορων οικονομολόγων και αναλυτών που μιλούν για αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι:

«Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.» 

Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. 

«Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου