Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μία στροφή της Ευρώπης -  και ειδικότερα της Γερμανίας - στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του Νότου.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα θετικά βήματα που πραγματοποιεί η Αθήνα κατά την υλοποίηση του τρίτου «προγράμματος», δημιουργούν την ελπίδα ότι τα γεγονότα στην ελληνική οικονομία από το 2016 μπορεί να εξελιχθούν πολύ καλύτερα από το 2015, ίσως πολύ πάνω και από τις πιο αισιόδοξες  προσδοκίες. 
Αυτό υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί παρατηρητές, επικαλούμενοι τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα think tank του Βερολίνου και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Μάριο Ντράγκι.
Πράγματι, μετά τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών και τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας  σε μία ακόμη  χώρα του ευρώ και συγκεκριμένα σε μία αγορά  της τάξης των 50 εκατομμυρίων, οι πληροφορίες λένε ότι οι άνθρωποι της Αγκελα  Μέρκελ σκέφτονται ξανά ορισμένα βασικά θέματα στρατηγικής.

Δεν είναι οι απειλές που προκαλούνται μόνο  από την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία, είναι κυρίως οι πιθανότητες απώλειας του ελέγχου στον ευρωπαικό νότο και η σύμπηξη ενός πολιτικού μετώπου με δική του ατζέντα. Αυτό φοβίζει περισσότερο από όλα τη στιγμή αυτή  το Βερολίνο, το οποίο θεωρεί τις εκλογικές μετατοπίσεις προς την Αριστερά, στην Ελλάδα και την Ισπανία, αποτέλεσμα των πολύ υψηλών ποσοστών που γράφει η ανεργία στους νέους.

Το όραμα της Ευρώπης, η ευρωπαική ενοποίηση, σταμάτησε να συγκινεί και  να τροφοδοτεί με όνειρα τους νέους…

Αντίθετα, όπως  φαίνεται, τους απογοητεύει.  Κι ο μόνος τρόπος  για να αλλάξουν τα πράγματα, κυρίως  στον ευρωπαικό νότο, είναι η δημιουργία συνθηκών οικονομικής  ανάπτυξης. Νέες δουλειές, νέα εισοδήματα, νέες προοπτικές για τους νέους!

Αυτή η ρευστότητα και ο προβληματισμός, μπορούν ωστόσο  να αποδειχθούν γόνιμες εξελίξεις για την Ελλάδα και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί…  Μπορεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία  δείχνει ορισμένες φορές  αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα του τρίτου προγράμματος, να γυρίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το παιγνίδι στην οικονομία. Υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα.

Ο τόπος, δηλαδή, να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης, έχοντας βάλει σε δρόμο επίλυσης χρόνια και  βαριά διαρθρωτικά προβλήματα.  Εάν η κυβέρνηση εμφανιστεί συνεπής και τρέξει το «πρόγραμμα», χωρίς παλινωδίες και ρωγμές μέχρι το Φεβρουάριο, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μοχλοί της πολιτικής και της ΕΚΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η  συγκεκριμένη προοπτική  θα δώσει εντυπωσιακό  αέρα στα πανιά της Ελλάδας και σε αυτό ποντάρει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα γράψει πόντους στην πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό και παράλληλα θα ενεργοποιήσει σημαντικά κεφάλαια  για επενδύσεις  από τη διεθνή κοινότητα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία  κολοσσιαία μεταβολή για το μέλλον του τόπου. Αρκεί η κυβέρνηση να αποδειχθεί συνεπής στο «πρόγραμμα» και να συνειδητοποιήσει ότι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι αυτή που δημιουργεί  τον εθνικό πλούτο. Η διαδικασία μείωσης του ελληνικού  χρέους θα ξεκινήσει πολύ πριν από τις πολιτικές αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο Ευρώπης και ΔΝΤ. Θα αρχίσει με την αθρόα αγορά ελληνικών ομολόγων από τον μέγα μαέστρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Είναι δεδομένο.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου