Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού από δύο νέα γκάλοπ της Alco και της Metron Analysis

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προοιωνίζει η ανάδειξη
του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει τη συσπείρωσή της, διευρύνει την επιρροή της και αποσπά σαφές προβάδισμα 3,3% στην πρόθεση ψήφου, υπερσκελίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταβυθίζεται, χάνοντας σχεδόν τους μισούς από τους ψηφοφόρους που του έδωσαν την πρωτιά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ένας στους δύο πολίτες αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, η ογκούμενη απογοήτευση από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνουν την απαισιοδοξία της κοινής γνώμης, η οποία εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα ύψη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 18% (από το 35,46% που πήρε στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου) δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να προσπεράσει και, με το 21,3% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, να αποσπάσει προβάδισμα 3,3 εκατoστιαίων μονάδων, που επιτυγχάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ περνά τρίτο με 5,4%, αφήνοντας τέταρτη τη Χρυσή Αυγή με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει η εφημερίδα “TΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” που κυκλοφόρησαν χθες Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 3,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά την πρόθεση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία:                   23,6%
ΣΥΡΙΖΑ:                                19,9%
ΚΚΕ:                                       4,6%
Χρυσή Αυγή:                           4,6%
Δημοκρατική Συμπαράταξη:   4,1%
Ένωση Κεντρώων:                   2,7%
Λαϊκή Ενότητα:                        2,3%
Ποτάμι:                                     2,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:             2,1%
Άλλο:                                        2,4%
Άκυρο/Λευκό:                          7,6%
Δεν θα ψηφίσουν:                  14,4%
Αναποφάσιστοι:                       7,1%
ΔΑ:                                          2,4%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου