Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές από την Πατραϊκή Χαρτοποιία elite


Ευχές από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας


Η  ΕΝΩΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΦΩΚΙΔΑΣ

σας εύχεται
Καλά Χριστούγεννα!!!

Χαρούμενο και
αισιόδοξο το 2016

Ευχές από Ένωση Δωριέων Επιστημόνων


Ευχές Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Φωκίδας


Ευχές από Οικουμενικό e-Σχολείο"Αθηνά"


Ευχές από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών


Ευχές εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Φωκίδας


Ευχές από τον Σύλλογο των Πενταπολιτών


Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές στους μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου


 Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ευπάλιο χθες Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία για τους μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιφέρειας Ευπαλίου από τον εφημέριο του ναού Αιδεσιμότατο πατέρα Δημήτριο Αδαμόπουλο.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου έδωσαν το παρών μαζί με τους καθηγητές τους. Ακόμη παρευρέθησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης και ο υπεύθυνος νεότητας, της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μίλησε στα παιδιά απλά και ουσιαστικά για τον ερχομό του Χριστού μας στη γη. Υπενθύμισε, στα παιδιά, το πραγματικό νόημα της γέννησης του Θεανθρώπου μέσα στο σκοτεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Εξήγησε, ότι το σκοτάδι μέσα στο σπήλαιο υποδηλώνει τη γεμάτη μίσος και φθόνο ψυχή μας. Το φως που πλημμυρίζει το σπήλαιο είναι ο μικρός Χριστός.

Προτίμησε να γεννηθεί ταπεινά σε ένα σπήλαιο και όχι σε ένα μεγαλοπρεπές παλάτι όπως αρμόζει στους βασιλιάδες. Είναι ο βασιλιάς του κόσμου και γεννιέται ταπεινά θέλοντας οι άνθρωποι να Τον αγαπήσουν ως πρόσωπο και όχι σαν Βασιλιά. Ωστόσο σιγά-σιγά, με τα θαύματα του, αποκαλύπτει τη θεϊκή του υπόσταση.

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε μαζί με το αντίδωρο στους μαθητές ένα όμορφο δώρο από το Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστο. Το δώρο αυτό περιελάμβανε αφενός μια χριστουγεννιάτικη κάρτα με φωτογραφία μαθητών και καθηγητών με το Μητροπολίτη, ευχές του για το νέο έτος 2016 και αφετέρου ένα
νεανικό βιβλίο με τίτλο "Ο Σκύλος της Μονής".

Ιερείς, καθηγητές και μαθητές χαρούμενοι αφού ευχήθηκαν
αναχώρησαν από τον Ιερό Ναό.

- Δημητρία Αθανασοπούλου -
    Μαθήτρια Β΄ Λυκείου
 

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας"ΤO ΕΥΠΑΛΙΟ"


Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφόρησε το τεύχος  Δεκεμβρίου της έγκριτης και μεγαλύτερης εφημερίδας της Δωρίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”.

Μεταξύ των θεμάτων θα διαβάσετε :
  • Για το Περιφερειακό Ιατρείο του Ευπαλίου, που ανακαινίστηκε πλήρως και λειτουργεί ως σύγχρονο ιατρείο για τις ανάγκες των κατοίκων της Νοτιοδυτικής Δωρίδας.
  • Τις επισκέψεις του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου στα Σχολεία όλων των βαθμίδων.
  • Την τοποθέτηση ειδικής συσκευής στον Κορινθιακό κόλπο που προειδοποιεί για την πιθανότητα τσουνάμι και στην περιοχή της Δωρίδας.
  • Ένα πλούσιο οδοιπορικό στην Ορεινή Δωρίδα … τον Παράδεισο των Φυσιολατρών!
  • Άρθρο - μελέτη της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Λένας Μάντζιου για το Δωρικό Διεθνές Κέντρο στη Λίμνη του Μόρνου που προάγει τον Πολιτισμικό και Περιβαλλοντικό Τουρισμό.
  • Τι ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα της Αστυνομίας του Ευπαλίου.
  • Εκτενείς παρουσιάσεις των νέων βιβλίων από τους Δωριείς συγγραφείς, Αντώνη Ζέρβα, Ανδρέα Μήτσου και Σώτη Τριανταφύλλου.
  • Ρεπορτάζ για τον πρωταθλητή Φωκίδας Απόλλωνα Ευπαλίου, την πορεία του και τα επόμενα βήματα που προγραμματίζουν διοίκηση και προπονητής.
  • Πλούσιο ρεπορτάζ για κοινωνικά, αναπτυξιακά, λαογραφικά, πολιτισμικά θέματα της περιοχής.
Η εφημερίδα, με τιράζ κυκλοφορίας 2.500 φύλλων, εκτός των συνδρομητών της θα διατίθεται από το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου και από το Περίπτερο της κεντρικής πλατείας του Ευπαλίου.

Ευχές από τον βουλευτή Φωκίδας Κωστοπαναγιώτου Ηλία


Ευχές από τον Πρόεδρο του Ευπαλίου Κωνσταντίνο Τσιούστα


Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κωνσταντίνο ΜίχοΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2016
                                
Κωνσταντίνος Ν. Μίχος

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας

Ευχές από τον Σύλλογο των Αρτοτινών "Αθανάσιος Διάκος"


Ευχές από την Δωρική Αδελφότητα


Ευχές από την Doric Business Harmony


Ευχές από τους Αστυνομικούς Φωκίδας


Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Το 2015 κατέδειξε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι πολλά, άκρως  ζωτικά και επείγοντα. Συνεπώς,  θα πρέπει οπωσδήποτε το 2016  να γίνουν βήματα μεγάλα, να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις και να τεθούν  οι βάσεις για την επιβίωση της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια άλλα.
Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει δέκα κομμάτια, κάτω  από ένα πλέγμα εσωτερικών αντιθέσεων και ανισορροπιών, που αναπτύσσονται  επειδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός υπερεθνικός άξονας άσκησης της εξουσίας.  Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι προφανές ότι  χρειάζεται να κατασκευαστεί πολιτικά από την αρχή.  Είναι επικίνδυνα ημιτελές σήμερα και απειλείται από τα πολιτικά παράγωγα μίας βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανατροπές.

Στην ατζέντα του 2016, αναμφίβολα την πρώτη θέση καταλαμβάνει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ειδικά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα  τελευταία. Οι αντιθέσεις μεταξύ ορισμένων χωρών στην Ευρώπη διογκώθηκαν, στην κοινωνία  ξύπνησαν οι φοβικοί  εφιάλτες του παρελθόντος και το πολιτικό σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις τους αξιοποίησε,  κυρίως μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Η Ευρώπη χωρίστηκε πάλι στα δύο και το χειρότερο είναι ότι το  προνόμιο  της ανοικτής κοινωνίας και των ελεύθερων ευρωπαϊκών συνόρων απειλείται με ακύρωση. 
Το 2016 η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει λοιπόν τον μηχανισμό για την ενιαία εξωτερική πολιτική και την ενιαία πολιτική ασφάλειας.  Διαφορετικά η κρίση αυτή θα την καταπιεί. Η κοινή πολιτική αποτελεί την μόνη βιώσιμη και γόνιμη απάντηση απέναντι στην άνοδο της εθνικιστικής ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων, που δηλητηριάζουν το ευρωπαϊκό όραμα και επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης. Η αναχαίτιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη νέα χρονιά.

Το 2016 θα πρέπει να είναι επίσης το έτος που θα πραγματοποιηθούν τα μεγάλα βήματα για την οικονομική ολοκλήρωση. Επτά χρόνια μετά από το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης !Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη πολιτική ολιγωρία και ανεπάρκεια.
Οι οικονομίες των χωρών του Νότου έχουν γονατίσει από τη λιτότητα και την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, ενώ ο Βορράς συσσωρεύει πλούτη από την εσωτερική ανισορροπία της κοινότητας. Κανένας μηχανισμός εξισορρόπησης,  μεταφοράς πόρων. Η υψηλή ανεργία όμως μετατρέπεται σε βαθειά κοινωνική πληγή για πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Το οικοδόμημα, χωρίς θεμελιώδη ανακατασκευή στην Ευρωζώνη, θα γκρεμιστεί. Το τίμημα θα είναι πολύ σκληρό κυρίως για τα μικρότερα κράτη μέλη που δεν θα έχουν καμία απολύτως τύχη στον ωκεανό της γεωπολιτικής θύελλας. 

Η Ευρωζώνη χρειάζεται ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Είναι  άμεση προτεραιότητα για το 2016, τεράστιας σημασίας. Όπως κάθε μεγάλο οικοδόμημα,  για να αντέξει στο  χρόνο και τις δοκιμασίες, χρειάζεται  έναν κεντρικό εσωτερικό άξονα.  Ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μόνο ένα φωτεινό παράδειγμα , αυτή κράτησε το ευρώ ζωντανό !
Τα ρήγματα  που μπορούν να δημιουργηθούν τη νέα χρονιά στην Ευρώπη δεν είναι λίγα, με διάφορες αφορμές εξάλλου. Οι συσχετισμοί των δυνάμεων εντός του ευρωπαϊκού χάρτη αλλάζουν ανάλογα με την πρόκληση κάθε φορά  και τις εθνικές σκοπιμότητες , τα συμφέροντα ή τα εθνικά κόμπλεξ. Ποια θα είναι η εξέλιξη για παράδειγμα με τη Μεγάλη Βρετανία που οδεύει  για το δημοψήφισμα;

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ωραία μουσική βραδιά στο Μαλανδρίνο


Ευχές από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας


Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Των κουμπάρων οι κοινότητες

Της Φένιας Ρουγκούνη*

Υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο υπάλληλο στη χώρα μας; Όντως ο ιδιωτικός τομέας σφύζει από εργατικότητα, αξιοκρατία και πνεύμα καινοτομίας; Και από την άλλη, ο δημόσιος υπάλληλος είναι στ' αλήθεια ένα πλάσμα ελλειμματικό, που κάθεται νωχελικά στην πολυθρόνα της απάθειας, και απολαμβάνει μακαρίως τον φραπέ του;

Τα χρόνια της κρίσης άνθησε μια πρωτόγνωρη πολεμική με στόχο το δημόσιο υπάλληλο. Είναι τεμπέλης, βολεμένος, οπισθοδρομικός, ιδιοτελής. Δεν σκέπτεται, δεν παράγει, δεν αξιολογείται, δεν τιμωρείται. Απλώς μισθοδοτείται.

Η πάλαι ποτέ Τρόικα, τώρα Κουαρτέτο, του χρόνου πιθανόν Κουιντέτο, υπήρξε μέγας παίκτης στην πολεμική κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Πίεζε ασφυκτικά για απολύσεις, στοχεύοντας να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας και να τρυπήσει την ασπίδα της ασφάλειας που το δημόσιο προσφέρει ως δώρο εκλεκτό.

Ωστόσο, στις τακτικές της επισκέψεις όλα αυτά τα χρόνια, έστελνε ανελλιπώς τα τεχνικά κλιμάκιά της να συνεργάζονται στενά με δημοσίους υπαλλήλους. Αυτοί οι υπάλληλοι τους έδιναν στοιχεία, αυτοί κατέθεταν προτάσεις, αυτοί παρείχαν υλικό για διαβούλευση.

Το πώς κατέληγαν εν τέλει οι διαπραγματεύσεις ήταν υπόθεση πολιτική, η ευθύνη για τα μέτρα ήταν των ηγετών, η επεξεργασία όμως των θεμάτων, τα σενάρια των συνεπειών της μιας ή της άλλης επιλογής, οι εναλλακτικές που δίνονταν, ήταν όλα προϊόν δουλειάς δημοσίων υπαλλήλων.

Προφανώς λοιπόν, ορισμένοι υπάλληλοι είχαν ικανότητες και προσόντα. Και σκέπτονταν και δούλευαν και παρήγαν. Δεν πάλλονταν από ενθουσιασμό για τη συνεργασία που είχαν με τους δανειστές, αλλά έστω και απρόθυμα, τη δουλειά τους την παρείχαν αποτελεσματικά, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του ο καθείς, όπως επέβαλε η ανάγκη των καιρών και οι εντολές που λάμβαναν από την ηγεσία.

Ας ξεχάσουμε λίγο τα της Τρόικας και ας δούμε τη δική μας μικρή καθημερινότητα. Όλοι μας έχουμε συναλλαγές με το δημόσιο. Από τη δική μου δεξαμενή, μπορώ εύκολα να ανασύρω μια νυχτερινή κλήση στο ΕΚΑΒ, μια εφημερία σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο, ένα πιστοποιητικό από τα ΚΕΠ, μια φοίτηση σε δημόσιο σχολείο, ένα σεμινάριο στο δήμο, ένα πιστοποιητικό από την Εφορία.

Ούτε αδιαφορία έχω να αναφέρω, ούτε ανικανότητα. Κάποιες φορές έχω αγανακτήσει, είναι αλήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετα, έχω αισθανθεί ευγνωμοσύνη. Βελτιώσεις μπορώ να σκεφτώ πολλές, δομικές αδυναμίες του συστήματος μπορώ να επισημάνω επίσης, αλλά να θεωρήσω το δημόσιο υπάλληλο εξοβελιστέο, φορέα κάθε ανικανότητας και κακοδιοίκησης, θα το αρνηθώ.

Το «τραγικό ψεγάδι» των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι, πιστεύω, το κλαδικό μικροσυμφέρον, ο συντεχνιακός εγωκεντρισμός. Κάθε ομάδα εργαζομένων στο δημόσιο, που συγκροτείται ως ομάδα βάσει κάποιων κοινών χαρακτηριστικών, φροντίζει να κατακτήσει κάποια προνόμια. Αδιαφορεί αν τα δικά της προνόμια επεκταθούν και σε άλλες ομάδες ομοειδείς, όπως θα υπαγόρευε η κοινή λογική, αν βεβαίως υπήρχαν και οι πόροι. Αδιαφορεί επίσης αν τα δικά της προνόμια βλάπτουν στο μακρύ χρόνο, τους συμπολίτες της.

Για παράδειγμα, αν μπορεί ένα υπουργείο να προσφέρει ένα οριζόντιο επίδομα σε όλους τους υπαλλήλους του, από κλητήρες μέχρι γενικούς διευθυντές, αδιαφορεί αν το διπλανό υπουργείο δεν απολαμβάνει το ίδιο προνόμιο. Μα και τα δύο δεν είναι υπουργεία της ίδιας χώρας; Η απάντηση φυσικότατα θα είναι «ασφαλώς όχι, εμείς εδώ είμαστε ξεχωριστοί».

Σε κάθε διοικητική δομή στο δημόσιο χώρο έχει καλλιεργηθεί η μοιραία φαντασίωση ότι αυτή αποτελεί κάτι το εξαιρετικό. Για παράδειγμα,  οι του υπουργείου Οικονομικών μοιάζει να φαντασιώνονται ότι είναι όλοι θησαυροφύλακες, οι του υπουργείου Παιδείας ότι είναι όλοι μεταρρυθμιστές, οι του υπουργείου Πολιτισμού ότι είναι όλοι διανοούμενοι. Και ως εξαιρετικοί που είναι δεν μπορεί να υπαχθούν σε καμιά ευρύτερη συλλογικότητα που να θεωρεί όλα τα υπουργεία ισοδύναμες κρατικές δομές και να τα υπαγάγει σε γενικές ρυθμίσεις, εκτός βεβαίως από τις περιπτώσεις που κάποιες ιδιαιτερότητες για θέματα ασφάλειας ή άμυνας επιβάλλουν διαφοροποιήσεις.

Η κουλτούρα αυτή, «εμείς μοιραίοι, ωραίοι και εκλεκτοί, οι άλλοι ταπεινοί και μέτριοι», είναι η μεγάλη παθολογία που γεννήθηκε από τον συνδικαλισμό της Μεταπολίτευσης, τον εναγκαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων με τους συνδικαλιστές και τον λαϊκισμό των Ελλήνων πολιτικών.

Όποιοι είχαν το πιο δυναμικό συνδικαλιστικό σωματείο από τη μια, δηλαδή το πιο ευέλικτα ελισσόμενο, και τον καλύτερο υπουργό από την άλλη, δηλαδή τον πιο ενδοτικό στις απαιτήσεις και τον πιο γενναιόδωρο με το κρατικό χρήμα, πετύχαιναν τα μέγιστα. Οπότε όλοι οι υπόλοιποι έτρεχαν κάθιδροι πίσω από τους δυναμικούς διεκδικητές επιδομάτων και προνομίων, για να εξασφαλίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους ό,τι οι ηγεσίες είχαν ευχαρίστηση.

Ερωτήματα του τύπου «αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός τέτοιες δαπάνες;» ή «μέχρι πότε υπάρχουν αποθέματα για έξτρα παροχές;» δεν ετίθεντο διότι, πέραν του συντεχνιακού εγωκεντρισμού, μέχρι να έρθει η Τρόικα κανείς δεν ήξερε πόσους δημοσίους υπαλλήλους πληρώνει αυτή η χώρα.

Αυτό το μάθαμε λόγω της Τρόικας, όπως επίσης και λόγω της Τρόικας απέκτησε η χώρα την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ως οργανική μονάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και έτσι έχουμε πλέον μια κεντρική μονάδα παρακολούθησης της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτή η παθολογία είναι η πηγή της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα. Δεν θεραπεύεται με απολύσεις, διότι δεν είναι ποσοτική η ασθένεια, είναι ποιοτική. Ακόμη και αν απολυθούν οι μισοί, κάποιοι θα μείνουν. Όλοι όσοι μείνουν και όλοι όσοι έρθουν το ίδιο έργο θα αναπαράγουν εις το διηνεκές, αν δεν αποφασίσει η κεντρική εξουσία και οι κοινωνικοί εταίροι να εξορθολογήσουν το δημόσιο με τομές, αφού πρωτίστως γίνει αποδεκτό απ? όλους ότι μεταρρύθμιση δεν γίνεται με παροχές και κολακείες αλλά με αξιολογήσεις και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μια άλλη κηλίδα στην εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο ρουσφετολογικός τρόπος πρόσληψης. Πικρή αλήθεια που αφορά πολλούς. Σας προτρέπω, ωστόσο, να κοιτάξετε επιμελώς οργανογράμματα ιδιωτικών εταιρειών και ιδρυμάτων. Πολλά κοινά επίθετα κοσμούν τους καταλόγους.

Και αν έχετε και εμπειρία εργασίας σε φορέα ιδιωτικό, διαπιστώνετε εύκολα διασυνδέσεις οικογενειακές ή φιλικές στη δεξαμενή εργαζομένων. Ο προϊστάμενος είναι γιος του οδηγού του αφεντικού, η λογίστρια αδελφή του καφετζή, η γραμματέας κόρη του κουμπάρου της λογίστριας, ο πληροφορικάριος ανιψιός της αγαπημένης του προϊστάμενου.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη περάσει στη νεωτερικότητα. Την κυβερνούν τα σόγια, οι κουμπαριές και τα καπετανάτα. Δημόσιο ή ιδιωτικό, μικρή σημασία έχει. Στο δημόσιο, απλώς το ρόλο του κουμπάρου τον παίζει ο βουλευτής, ο οποίος άνετα παίζει και τον κουμπάρο. Δεν έχει πρόβλημα.

Αφού λοιπόν το τοπίο της κρατικής εξουσίας είναι πρωτόγονο και ο σχεδιασμός αλυσιτελής, η χώρα πορεύεται στον εικοστό πρώτο αιώνα με όρους δέκατου ένατου και επιβιώνει ακόμα χάρη στη φιλοτιμία κάποιων ηρωικά ανθεκτικών Ελλήνων, όσων Ελλήνων δουλεύουν γιατί έχουν αίσθημα ευθύνης, όσων Ελλήνων πληρώνουν τα χρέη τους γιατί έχουν αίσθημα καθήκοντος, όσων Ελλήνων τολμούν να μη μετράνε το ανάστημά τους με φιλοδωρήματα.

* Η Φένια Ρουγκούνη έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, νομικά και μάνατζμεντ. Σήμερα εργάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη

Ευχές από τον Απόλλωνα Ευπαλίου


Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Όπως συνηθίζεται από τα προηγούμενα χρόνια οι συντάξεις του ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ καταβάλλονται προ της εορτής των Χριστουγέννων.

Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 την 22 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Τρίτη .

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 την 23 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Τετάρτη.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 την 21 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Δευτέρα.

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 την 21 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Δευτέρα.

Οι συντάξεις των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών θα καταβληθούν στις 23−12−2015 αντί της 30−12−2015

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

Ο Β.Μεϊμαράκης είναι ο μεγάλος νικητής στο Δήμο Δωρίδας με ποσοστό 57,5%

Πρώτος και στη Φωκίδα με 53,32 % και δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 22,16%

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο νικητής των εκλογών στο Δήμο Δωρίδας με διαφορά μάλιστα από τους υπόλοιπους συνυποψήφιους του, παίρνοντας ποσοστό 57,5 %.

Συνολικά στα 4 εκλογικά τμήματα της Δωρίδας ψήφισαν 706 πολίτες. Στο Ευπάλιο  330, στο Λιδωρίκι 205, στην Ερατεινή 127 και στο Κροκύλειο 44.
Οι τέσσερις υποψήφιοι έλαβαν :

Μεϊμαράκης       407
Τζιτζικώστας    137
Μητσοτάκης      133
Γεωργιάδης          24

Αναλυτικά σε κάθε Δημοτική Ενότητα οι 4 υποψήφιοι έλαβαν :

ΕΥΠΑΛΙΟ    Ψήφισαν 330      Άκυρα 4      Λευκό 1
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ        184
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ          73
ΤΣΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ         53
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ             15

ΛΙΔΩΡΙΚΙ     Ψήφισαν    205
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ         123
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ          51
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ           29
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ                3

ΕΡΑΤΕΙΝΗ     Ψήφισαν  127     Άκυρο 1
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ            64
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ          30
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ           27
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ                3

ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ       Ψήφισαν   44
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ             36
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ              4
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ             3
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ                 1

Πρώτος και στη Φωκίδα ο Μεϊμαράκης
Στο Νομό Φωκίδας ψήφισαν συνολικά 1611 πολίτες και κάθε υποψήφιος έλαβε :

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ        859   ( 53% )
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ        357   ( 22% )
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ         306   ( 20% )
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ              89   (   5% )

Εκλογές Νέας Δημοκρατίας για πρόεδρο

Τι δήλωσαν τα στελέχη της ΝΔ μετά την προσέλευσή τους στην κάλπη


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας: «Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλη νικήτρια είναι η ΝΔ».

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κηφισιά όπου ψήφισε, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου και έστειλε μήνυμα ενότητας. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη» τόνισε.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στις εκλογές και τόνισε: «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη ΝΔ και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν».Ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη ΝΔ. Από το Περιστέρι, όπου ψήφισε, έστειλε το μήνυμα ότι «από αύριο θα είμαστε όλοι ενωμένοι για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε».O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

Το μεσημέρι ψήφισε στην Κηφισιά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τη σύζυγό του. Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα ενότητας στην παράταξη «για να μπει τέλος σε αυτήν την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση».

Μεγάλη νίκη εκτός έδρας με 0 - 2 του Αετού Λιδωρικίου επί του Δωρικού

Του Τάσου Τσόλκα

Το μπαμ έκανε στον όμιλο της Δωρίδας ο Αετός Λιδωρικίου κερδίζοντας με 2-0  εκτός έδρας τον Δωρικό Μαλαμάτων.

Ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε σχετικά εύκολα εκτός έδρας με 2-0 την Τολοφώνα Ερατεινής και η Ένωση Γλυφάδας με 3-0 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου.

Έτσι απ΄ ότι φαίνεται θα δοθεί μάχη μέχρι τέλους για την τρίτη θέση που θα επιτρέπει την συμμετοχή στα play of, μεταξύ του Δωρικού Μαλαμάτων και της Τολοφώνα Ερατεινής.

Στον άλλο όμιλο ο Αστέρας Ιτέας συνέχισε την προέλαση συντρίβοντας με 7-1 τον Κρισσαίο Χρισσού ενώ ο Ολυμπιακός Κίρρας κέρδισε εκτός έδρας τον Απόλλων Δελφών με 2-0 και διεκδικεί κι αυτός μαζί με την Ακαδημία Άμφισσας την προνομιούχο Τρίτη θέση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στους δύο Ομίλους

Β΄ Όμιλος (Δήμος Δωρίδας) - 8η Αγωνιστική

Τολοφώνα Ερατεινής -  Απόλλων Ευπαλίου          0-2
Δωρικός Μαλαμάτων - Αετός Λιδωρικίου              0-2
Ένωση Γλυφάδας - Ηρακλής Μοναστηρακίου       3-0


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Β΄ Ομίλου) - 8η Αγωνιστική

                                                                               ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ
1. Απόλλων Ευπαλίου             24       29-2
2. Ένωση Γλυφάδας                15       29-10
3. Δωρικός Μαλαμάτων           11      17-19
---------------------------------------------------------------
4. Τολοφώνα Ερατεινής           10      18-18
5. Αετός Λιδωρίκου                    6       12-20
6. Ηρακλής Μοναστηρακίου     0         5-41
* Ο Αετός Λιδωρικίου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς από ποινή της περσινής περιόδου
 Α΄ Όμιλος (Δήμος Δελφών) - 10η Αγωνιστική
Ακαδημία Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας        2-1
Απόλλων Δελφών - Ολυμπιακός Κίρρας         0-2
Αμφισσαΐκός - Ανδρούτσος Γραβιάς               3-0 α.α.
Αστέρας Ιτέας – Κρισσαίος Χρισσού                7-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Α΄ Ομίλου) 10η Αγωνιστική

                                                                   ΒΑΘΜΟΙ                             ΓΚΟΛ
1. Αστέρας Ιτέας                         30                     58-3
2. Αμφισσαικός                          24                     35-11
3. Ακαδημία Άμφισσας              17                    21-20 
-------------------------------------------------------------------
4.Ολυμπιακός Κίρρας               16                     17-26
5. Κρισσαίος Χρισσού               12                     20-22
6. Ησαΐας Δεσφίνας                   10                     20-23
7. Απόλλων Δελφών                   4                       7-36
8. Ανδρούτσος Γραβιάς             -6                       2-39
* Ο Κρισσαίος Χρισσού έχει -2 βαθμούς από τιμωρία της περσινής περιόδου 2014-2915
** Ανδρούτσος Γραβιάς έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα