Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *
Η Ευρώπη δοκιμάζεται σήμερα από τρείς μεγάλες κρίσεις, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και μεγαλόπνοα, για να επιβιώσει και να μην εκφυλιστεί. Είναι οι κρίσεις αυτές  οι ίδιες που προσδιορίζουν και τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ευρώπης  για το αμέσως πρόσεχες διάστημα. Προβλήματα καυτά,  τα οποία  θα πρέπει να απασχολήσουν  στρατηγικά τις ηγεσίες των μεγάλων κρατών μελών, πρωτίστως εννοείται τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η πρώτη μεγάλη κρίση είναι βεβαίως η οικονομική και η κρίση του νομίσματος, η οποία έχει σχεδόν αποδεκατίσει τον ευρωπαικό νότο και διατηρεί καθηλωμένη την Γηραιά  Ηπειρο  σε χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και υψηλής επενδυτικής αβεβαιότητας. Διαιρεί την Ευρώπη στα δύο, σε χώρες  πλούσιες και χώρες φτωχές, σε χώρες δανειστές και οφειλέτες.  
Έτσι,  όμως,  δεν μπορούν  να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την οικονομική  ανάπτυξη,  ούτε  και  για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Και αυτή η εξέλιξη,  είναι μία συνθήκη απαραίτητη για να ξεκολλήσει η Ευρώπη από το σημερινό της τέλμα,  για  να μπορέσει να παίξει το ρόλο που της αναλογεί σε  γεωπολιτικό επίπεδο. Τα επτά  χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αρχίζουν και λειτουργούν πλέον απειλητικά.
Η πολιτική ανικανότητα, ωστόσο,  των ηγεσιών της Ευρώπης, δεν αναδεικνύεται μόνο από την άλυτη οικονομική κρίση, καταδεικνύεται παράλληλα από την παντελή έλλειψη αποτελεσματικότητας, συνεργασίας και διαμόρφωσης κοινής πολιτικής, απέναντι σ τα εφιαλτικά - όπως εξελίχθηκαν -  ζητήματα της μαζικής μετανάστευσης και της τρομοκρατίας στην καρδιά της ευρωπαικής  ηπείρου.
Είναι μία κρίση πολέμων, η δεύτερη μεγάλη κρίση που ταλαιπωρεί και γονατίζει σήμερα την Ευρώπη και η οποία επίσης  φανερώνει τη γύμνια του ευρωπαικού οικοδομήματος, την έλλειψη ηγεσίας.
Τόσο ο πόλεμος που ανοίχτηκε με την Ουκρανία όσο και ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία, αποκάλυψαν μία Ευρώπη που παραπαίει στρατηγικά, χωρίς ενιαία αντίληψη και κοινή εξωτερική πολιτική,  επεξεργασία κοινών συμφερόντων και κοινή γραμμή άμυνας. ΤΙ είδους  Ευρώπη προς ενοποίηση  είναι αυτή ;
Η τρίτη βαθειά κρίση (αιτία και επιβεβαίωση όλων των παραπάνω δεινών), είναι αναμφίβολα η κρίση ηγεσίας,  το κενό εξουσίας στην κορυφή της Ευρώπης, η έλλειψη μίας ενιαίας υπερεθνικής κυβέρνησης της Ευρώπης.
Κατακερματισμένη σήμερα σε εθνικές πολιτικές ηγεσίες, η Γηραιά  Ήπειρος δεν έχει πολλές ελπίδες σωτηρίας, είναι σχεδόν αδύνατο να σταθεί με τους δικούς της όρους απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις της εποχής, στις κολοσσιαίες αλλαγές που σημειώνονται σε όλα τα επίπεδα, στις ανακατατάξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Οι εθνικές ηγεσίες  οδηγούνται μοιραία στη μικροπολιτική και τις εθνικές σκοπιμότητες, υποκύπτουν στα εθνικά ακροατήρια και τις μυωπικές ή φοβικές  πολλές φορές απαιτήσεις τους.
Ετσι όμως η Ευρώπη δεν πάει μακριά. Αντιθέτως αφήνει ανοικτό  το έδαφος στην όξυνση  του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που δηλητηριάζουν και αποσαθρώνουν το ευρωπαικό όραμα, υπονομεύουν άμεσα  την πορεία  προς την ενοποίηση.
Αλλά, οι σημερινές ηγεσίες είναι αυτές που  με τη στάση τους  και την πολιτική τους δειλία αφήνουν την κερκόπορτα ανοικτή…  Χρειάζεται ανατροπή συνειδήσεων και πορείας, λοιπόν, σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.  Η Ευρώπη δεν θα ήταν σε αυτή την πολλαπλώς αδύναμη θέση, εάν τη  διοικούσαν υπερεθνικοί ηγέτες !  
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα
 

Τα προβλήματα της πεδιάδας του Μόρνου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα προβλήματα αποστράγγισης των κτημάτων της περιοχής εκτέλεσης του έργου «ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΩΡΥΓΩΝ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΜΟΡΝΟΥ» ήταν το θέμα που απασχόλησε και συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Νικόλαο Στουπή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Μίχο Κ., ο Βουλευτής Φωκίδας Κωστοπαναγιώτου Η., ο Δήμαρχο Δωρίδας  Καπεντζώνη Γ., ο Γραμματέας ΤΟΕΒ Κουτσόπουλος Κ. και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το Γραφείο του βουλευτή Ηλία Κωστοπαναγιώτου, η σύσκεψη ξεκίνησε με την αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των υποδομών του έργου, καθώς και το ιστορικό της κατασκευής, από τον Γραμματέα του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, με παράλληλη παράθεση οπτικού υλικού.

Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου για τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει και για αυτές που προτίθεται να κάνει, ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους ένα έργο λειτουργικό, το οποίο θα επανεκκινήσει την οικονομία της περιοχής.
Επιπλέον, από την πλευρά της η Περιφέρεια δήλωσε ότι έχει ήδη έτοιμη την μελέτη Αναδασμού και ότι θα συνεργαστεί άμεσα με το Υπουργείο για να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Το Υπουργείο από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη σύνταξης μίας μελέτης «κόστους - οφέλους» που θα αναδείξει τη βέλτιστη λύση για την διατήρηση ή όχι του ανοικτού συστήματος διωρύγων ή την αλλαγή τους σε κλειστού τύπου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο.
Τέλος, συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί συνάντηση άμεσα με θέμα τις «Αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας», ζήτημα το οποίο δεν συζητήθηκε, μιας και δεν ήταν το θέμα της πρώτης αυτής σύσκεψης.

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών με τα εξής θέματα:

• Απολογισμός πεπραγμένων για το 2015

• Οικονομικός απολογισμός

• Προτάσεις των μελών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συλλόγου.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Αριστογείτονος 11-13, 2ος όροφος, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα) και από ώρα 10.30 π.μ.

Το Δ.Σ. χρειάζεται την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων μελών σ' αυτή. Η ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του Συλλόγου, η επισήμανση λαθών ή παραλείψεων και η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του μπορούν να γίνουν και να φέρουν αποτελέσματα μόνο δια της φυσικής παρουσίας. Γι' αυτό παρακαλούνται τα μέλη του Συλλόγου να θυσιάσουν λίγες ώρες από την ξεκούραση της Κυριακής και να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση. Ως μέλη θεωρούνται όλοι όσοι κατάγονται από μητέρα ή πατέρα, παππού ή γιαγιά από την Αγία Ευθυμία καθώς και οι σύζυγοι αυτών (νύφες και γαμπροί).  

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Νέο ΔΣ στην Ένωση Δωριέων Επιστημόνων

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων από τις αρχαιρεσίες που έγιναν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε η 1η Τακτική Γενική Συνέλευσή της.

Στη Γεν. Συνέλευση , που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), προσήλθαν πάνω από 50 μέλη και ενεγράφησαν 9 καινούργια.

Της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδας και Ιδρυτικό Μέλος της Ε.Δ.ΕΠ.

Μετά την παρουσίαση από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή των πεπραγμένων της περιόδου 15 Νοεμβρίου 2014 (ημερομηνία της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Σωματείου )  μέχρι την παρούσα  Γενική Συνέλευση, διεξήχθησαν από την Εφορευτική Επιτροπή, Πρόεδρος της οποίας εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσώνος, οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και της πρώτης  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.ΕΠ.

Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγησαν (κατά αλφαβητική σειρά ) οι:

1. Αντωνίου Ευσταθία του Γεωργίου
2. Θεοχαρόπουλος Σίδερης του Παναγιώτη   
3. Καλαντζή Μαρίνα του Ταξιάρχη                               
4. Καρατζαφέρης Χρύσανθος του Αναστασίου
5. Κατσαρός Μιλτιάδης του Γεωργίου 
6. Κουφάκης Παναγιώτης του Κων/νου                       
7. Λιάπης Κωνσταντίνος του Ιωάννη                 
8. Λουκόπουλος Περικλής του Νικολάου        
9. Παναγιωτόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτη
10. Παπαθανασίου Γεώργιος του Ευθυμίου   
11. Πίτσιος Ιωάννης  του Αθανασίου

Αναπληρωματικά μέλη (κατά αλφαβητική σειρά ) τους:

1. Αναγνωστόπουλος Σπύρος του Βασιλείου
2. Καλαντζής Γρηγόρης του Ταξιάρχη              
3. Καλμαντής Κωνσταντίνος του Μιλτιάδη     
4. Καραγιάννης Ιωάννης του Βασιλείου          
5. Μπακαρέζος Παρασκευάς  του Αθανασίου

Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής  εξελέγησαν (κατά αλφαβητική σειρά )οι:
1. Αντωνίου Μαρία του Λουκά                                      
2. Γεωργακόπουλος Δημήτριος του  Βασιλείου
3. Παπαβασιλείου Πρόδρομος του Βασιλείου

Αναπληρωματικά μέλη (κατά αλφαβητική σειρά ) τους:

1  Βήλος Γεώργιος του Αθανασίου        
2. Καψάλης Ευθύμιος  του Γεωργίου

Την προσεχή Τρίτη τα πιο πάνω Συλλογικά Όργανα της Ε.Δ.ΕΠ. θα συγκροτηθούν σε Σώμα, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό και θα προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα των δράσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος   της ΕΔΕΠ  είναι  να συσπειρωθούν όλοι οι Επιστήμονες της Δωρίδας, με σκοπό την από κοινού προσπάθεια με τους τοπικούς φορείς για  την  ανάπτυξη και προβολή της περιοχής και την ανάδειξη και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της, με τη συμβολή του οποίου θα γίνει εφικτή η πραγματοποίηση του οράματος για τη  Δωρίδα του πολιτισμού και της ιστορίας.

Η Στερεά Ελλάδα επενδύει στον τουρισμό

Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό στη Στερεά Ελλάδα από τον ΣΕΤΕ


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παρουσίασε χθες το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας για τον τουρισμό.

Το εν λόγω σχέδιο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον Σύνδεσμο, προκειμένου να προχωρήσει στη μεθοδική, συνολική και οργανωμένη προώθηση του τουρισμού. Αποτελεί δε ένα πρακτικό εργαλείο στη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και της κοινωνίας της, το οποίο δε στέκεται στη θεωρία, αλλά μπορεί να βρει άμεσα εφαρμογή τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τόσο τον ΣΕΤΕ, όσο και τη Μarketing Greece για τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει έως σήμερα με την Περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έθεσε ως βασική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής την ανάπτυξη του τουρισμού και την αξιοποίηση του πλούσιου και δυναμικού τουριστικού προϊόντος της Στερεάς.


«Η Στερεά Ελλάδα έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχή λειτουργία του πρώτου Περιφερειακού Γραφείου του ΣΕΤΕ στην Ελλάδα, το οποίο φιλοξενείται στο κτίριο της Περιφέρειας, στη Λαμία, ενισχύοντας το έργο της Περιφέρειας και των επαγγελματιών του τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα.

«Είμαι χαρούμενος που σήμερα παραλαμβάνουμε ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για τον τουρισμό μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος επισήμανε ότι με την τεχνογνωσία του ΣΕΤΕ, τη συνεργασία των δήμων, τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και με τη στήριξη της Περιφέρειας, ολόκληρη η περιοχή μπορεί και πρέπει να έχει οφέλη που θα αναβαθμίσουν τη ζωή κάθε κατοίκου.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ, μέσω του προέδρου του, Ανδρέα Ανδρεάδη, τόνισε την υποδειγματική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Γραφείου στην Ελλάδα, αλλά και την άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο φορέων, η οποία, σε μόλις πέντε μήνες, κατάφερε να αποδώσει ένα ολοκληρωμένο marketing plan για την Περιφέρεια. 

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Πιο νωρίς οι συντάξεις του Ιανουαρίου


Πιο νωρίς θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου όλων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των εορτών.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου οι συντάξεις κύριες και επικουρικές του μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:
- Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016
- Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λ.π.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Τα προβλήματα του αναδασμού στο Μόρνο σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων  που έχουν ανακύψει από τις κακοτεχνίες του έργου για την άρδευση και τον αναδασμό της πεδιάδας του Μόρνου ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο  Γενικός  Γραμματέας του Υπουργείου  Νικόλαος Στούπης, ο Βουλευτής Φωκίδος Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Δήμαρχος  Δωρίδος  Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδος Κωνσταντίνος  Μίχος, ο Αντιδημάρχος Δωρίδος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι  Ιωάννης  Μάμαλης  και Γιώργος Αρτινόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Μανάγουλης και του ΤΟΕΒ πεδιάδας Μόρνου Βασίλης Καραμπάρμπας, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΟΕΒ Μόρνου Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Αναλύθηκε η μέχρι τώρα πορεία του έργου και εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος με δεδομένη τη διάλυση της σύμβασης του εργολάβου.

Επισημάνθηκε η δυνατότητα υδροδότησης με κλειστούς αγωγούς, καθώς και άλλες τεχνικές παράμετροι.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος επεσήμανε το γεγονός, της μη καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής από το Υπουργείο λόγω ακαταλληλότητας του έργου και της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μετέθεσε τη συζήτηση του θέματος αυτού σε άλλη σύσκεψη.

Για όλα τα τεχνικά ζητήματα θα συνταχθούν σχετικές μελέτες με κοστολόγηση κάθε δράσης, προκειμένου να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οι σχετικές αποφάσεις.       

Ροκανίζοντας την ανάπτυξη

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια βιώνει μια βαθιά ύφεση η οποία έχει καθηλώσει τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας.

 Του Ανδρέα Σπυρόπουλου *


Από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας του ´90 και κυρίως της πρώτης δεκαετίας του 2000, τα οποία άλλαξαν το πρόσωπο της Ελλάδας, δημιούργησαν υποδομές που θα ζήλευε κάθε σύγχρονο κράτος (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Αττική Οδός, Εγνατία Oδός, Μετρό Αθήνας), αναμόρφωσαν την πρωτεύουσα και έβγαλαν από την απομόνωση την ηπειρωτική χώρα, φτάσαμε στη διάλυση του κατασκευαστικού κλάδου και τη φυγή χιλιάδων μηχανικών στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε λοιπόν η ανάγκη, το κράτος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα νέο πλάνο για τις ανάγκες των υποδομών της χώρας, της εκπόνησης των μελετών, της κατασκευής, του νομοθετικού πλαισίου αλλά κυρίως του βέλτιστου τρόπου που θα κατανεμηθούν τα λιγοστά πλέον κονδύλια.
Στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών να ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους φορείς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις σύγχρονες προκλήσεις.

Αντ’ αυτού παρακολουθούμε τους 10 τελευταίους μήνες να λειτουργεί σαν παρατηρητής των εξελίξεων και χωρίς να παρουσιάζει κανένα ουσιαστικό σχέδιο.


Αρχικά ακούσαμε τον μύθο της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων για τους οδικούς άξονες που, σε συνδυασμό με τη στάση πληρωμών και τα capital controls, οδήγησε στο να σταματήσουν τα έργα, τα οποία μόλις πριν λίγους μήνες, με τεράστιες προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν επανεκκινήσει.

Ακολούθησαν τα λαϊκίστικα μέτρα για ελεύθερες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που οδήγησαν σε νέα μεγάλα ελλείμματα στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, το μάρμαρο να το πληρώνει πάλι ο πολίτης με την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από λίγες μέρες, ακούσαμε τις μετ’ επαίνων εξαγγελίες για τα έργα-γέφυρες, που θα συνεχιστούν στο νέο ΕΣΠΑ μαζί με έναν ευρύ κατάλογο απενταγμένων.


Αλήθεια, ποιος ευθύνεται που αυτά τα έργα τα οποία σταμάτησαν τους τελευταίους 8 μήνες, χωρίς να γίνεται καμιά πιστοποίηση κατασκευαστικών εργασιών και χωρίς καμιά προσπάθεια για την επίσπευσή τους;

Το χειρότερο όμως, το οποίο δεν μας είπε ποτέ ο Υπουργός, είναι ότι το απαιτούμενο ποσό για τα έργα-γέφυρες μαζί με τα απενταγμένα μεταφερόμενα έργα αγγίζει τα 4,4 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της νέας προγραμματικής περιόδου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ.

Έτσι, οδηγούμαστε στο απλό συμπέρασμα ότι, εντός αυτού του οικονομικού σχεδιασμού, τα νέα έργα πλέον δεν χωρούν. Ποια είναι λοιπόν η νέα μεγάλη επιτυχία του υπουργείου;

Θα περίμενε κανείς λοιπόν από την κυβέρνηση, ακόμη και την ύστατη ώρα, μετά από τόσα λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες, να επιταχύνει τις ενέργειές της.


Πρώτα απ’ όλα, να έχει διαπραγματευθεί μια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα της προηγούμενης περιόδου και να απορροφηθούν τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια, ιδίως σ’ αυτή τη συγκυρία που δεν υπάρχουν πόροι για ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Θα είχε έτσι αποφευχθεί η μεταφορά τους και δεν θα επιβαρυνόταν το καινούργιο πρόγραμμα με 4,4 δισ. ευρώ. Το μόνο όμως που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ένα νέο κράτος ημετέρων, η δημιουργία ενός νέου κομματικού στρατού.

Απόδειξη αυτού η προσπάθεια του κ. Σπίρτζη να αλλάξει τον νόμο και να δημιουργήσει ξεχωριστές θέσεις Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων στους οργανισμούς ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ., ώστε να βολέψει περισσότερους και να αυξήσει τις εξυπηρετήσεις, αδιαφορώντας για τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας. Είναι η επιβεβαίωση του νέου ήθους, των νέων ιδεών, των νέων και καθαρών προσώπων που έφερε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη κυβέρνηση και σχέδιο διακυβέρνησης. Τα δημόσια έργα μαζί με πρωτοβουλίες για ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και τη μετάβασή της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η διαβούλευση και ο σχεδιασμός μιας έξυπνης εξειδίκευσης στο πακέτο Γιούνκερ θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως θα μπορούσε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει αρχίσει ήδη να διαπραγματεύεται τμήμα των κοινοτικών πόρων, απ’ αυτό το πακέτο, να κατευθυνθεί για τη συνέχιση της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, όπως και των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτό προϋποθέτει όμως συντονισμό φορέων που, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να κάνει.


Η Ελλάδα, όμως, χρειάζεται άμεσα μια «έξυπνη ανάπτυξη» που θα απελευθερώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και θα συνθέσει ένα νέο όραμα- εισιτήριο επιστροφής για τους χιλιάδες νέους που έφυγαν στο εξωτερικό.

Να φέρει πίσω μια γενιά με όνειρα και πολλά προσόντα που κοιτά το μέλλον με το ένα μάτι πίσω στην πατρίδα. Περιμένουν το νεύμα ότι ο τροχός γύρισε, ώστε να γίνουν αυτοί με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους οι ατμομηχανές της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Για την Ελλάδα της εργασίας, της καινοτομίας και της προόδου. Να πάρει ξανά η χώρα τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη.

 * Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ - Υπεύθυνος των Τομέων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιφερειακού Σχεδιασμού.

 

Διανομή πορτοκαλιών από Περιφέρεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών

Η Περιφέρεια Στερεάς  Ελλάδας / Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στα πλαίσια της ενίσχυσης των ευάλωτα κοινωνικά ομάδων, παρέλαβε σήμερα  Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015  ποσότητες πορτοκαλιών  , που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας και  διέθεσε  αποκλειστικά για τις ανάγκες των ωφελούμενων – μελών  της.

Η παραλαβή των προϊόντων από τις παραγωγικές οργανώσεις υλοποιείται υπό την εποπτεία  της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας   που διενεργεί τους απαιτούμενους ελέγχους.

Τα προϊόντα μετά την παραλαβή τους , διατίθενται στους συμπράττοντες φορείς , Δήμο Δελφών , Δήμο Δωρίδας , Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ για τελική διανομή στους ωφελούμενους.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κώστας Μίχος, στοχεύουμε τη διεύρυνση των ανωτέρω συνεργασιών με παραγωγικούς φορείς μέσω της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας , ώστε να εξασφαλίσουμε όλο και περισσότερα προϊόντα προς διανομή .

Οι ωφελούμενοι – πολίτες οφείλουν να ελέγχουν από τα κέντρα διανομής την παραδοτέα ποσότητα .

Κατεπείγουσα σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας

Δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Δωρίδος στο Λιδωρίκι στις 10 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00΄, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο,

 α) να εγκρίνουμε τον παρακάτω Α.Π.Ε. για να πληρωθεί αμέσως το έργο του θέματος,

β) να αποδεχτούμε πίστωση και να αναμορφώσουμε τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν διάφορες επείγουσες υποχρεώσεις του Δήμου και

γ) να εγκρίνουμε την παραχώρηση χρήσης δημοτικού δρόμου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου.

Τα θέματα είναι τα εξής :
  • Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «Βελτίωση ύδρευσης Τ.Κ. Ελαίας», Δήμου Δωρίδος (Α.Μ. 4/2011). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  • Αποδοχή πίστωσης, αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  • Παραχώρηση χρήσης Δημοτικού δρόμου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα Τ.Κ. Καλλιθέας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ


Γεύσεις και ήχοι

… από Ψυχής!!!!!
 

Σάββατο  12    & Κυριακή    13/12/2015,     

11:00 – 14:00 , 17:00 – 22:00

Αίθουσα εκδηλώσεων των 3ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου στον Περισσό  (Μακελαράκη και Σαλαμίνος).

Μας προσφέρετε και  Διαθέτουμε   από το περίσσευμα της αγάπης όλων μας

·    Χειροποίητα / παραδοσιακά τρόφιμα, γλυκά και ποτά

·    Οτιδήποτε συνιστά για εσάς δώρο και θέλετε να μας το εμπιστευθείτε!!!!

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 

·    17:45. Προβολή της ταινίας Το Νησί. OCTPOB.Η ταινία μας παρουσιάζει ένα επεισόδιο του β Παγκοσμίου πολέμου σε νησί στην λευκή θάλασσα όπου αρχίζει η τραγωδία ενός νεαρού ρώσου ναύτη που τον εξαναγκάζουν οι Γερμανοί να εκτελέσει τον αξιωματικό του για να του χαρίσουν την ζωή. Η ταινία απευθύνεται στους ανθρώπους για τους οποίους τα αισθήματα ενοχής έχουν κάποια σημασία, διότι η ύπαρξη αυτού του αισθήματος όπως και της συνειδήσεως επιτρέπουν στον κόσμο να βρίσκουν την ισορροπία τους. Ο θεατής αυτής της ταινίας είναι ο άνθρωπος που δεν έχασε την ελπίδα να βρει το νόημα της ζωής

·      19:45. Το Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής σας καλεί να συμμετάσχετε σε «ανοικτό μάθημα» για να σιγοτραγουδήσουμε αξέχαστες επιτυχίες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού!!!!! Επιμέλεια κ. Πέτρος Παπαδάκης. Συμπράττει ο κ. Δημήτρης Παπουτσόγλου 

Κυριακή 13  Δεκεμβρίου 2015

·      19:00. Τα παιδιά χορεύουν…… για τα παιδιά!!!! Επιμέλεια  κ. Ανδρέας Ατζάμπος

·      19:30 Θεατρικό δρώμενο «Ξαφνικά τα Χριστούγεννα!!». Επιμέλεια κα. Μάρθα Κοσκινά

Μεγάλο Παραδοσιακό γλέντι με χορούς

απ όλη την Ελλάδα.!! 

Συμπατριώτισσες/ ες

Φίλες /οι

          Με αίσθημα ευθύνης αλλά και συνέπειας έργων και λόγων, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Φίλων Η Αλληλεγγύη απευθύνονται σε κάθε ευαίσθητη ψυχή. Σας προσκαλούμε να στηρίξετε από το περίσσευμα της καρδιάς σας την προσπάθειά μας στις 12 & 13 Δεκεμβρίου 2015 :

·      Στην εκπαίδευση

Συγκεντρώνουμε μεταξύ άλλων:

ü Γραφική ύλη

ü Σχολικά βοηθήματα όλων των τάξεων του σχολείου

ü Βιβλία

που μπορείτε να μας εμπιστευθείτε για να αποσταλούν σε ορεινά σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

·      Στην Τρίτη Ηλικία

Συνδράμουμε ώστε και φέτος να επισκεφθούμε όπως αρμόζει στις ημέρες που έρχονται τη Στέγη Γερόντων Περισσού της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
·      Στην υγεία
Συνδράμουμε ώστε και φέτος να επισκεφθούμε όπως αρμόζει στις ημέρες που έρχονται το Ξενώνα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές ασθένειες ΦΛΟΓΑ
Συγκεντρώνουμε μεταξύ άλλων φάρμακα και υγειονομικό υλικό για να ενισχυθούν κοινωνικές δομές

·      Στην κοινωνική αλληλεγγύη
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Ιωνίας συγκεντρώνουμε τα εξής είδη για να αποσταλούν στα νησιά υποδοχής προσφύγων

ü   Είδη Ατομικής υγιεινής (βρεφικές πάνες , μωρομάντηλα, κρέμες συγκάματος για βρέφη, σερβιέτες, οδοντόπαστες  οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σαπούνια  ), χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, απολυμαντικά χεριών, είδη καθαρισμού, αυτοκόλλητα επιθέματα τραυμάτων, σερβιέτες, επίδεσμοι, παυσίπονα, αντισηπτικά, αντιπυρετικά, φυσιολογικό ορό.

ü   Ξηρά τροφή  (μπισκότα, φρυγανιές, κρουασάν, παστέλι, μπάρες δημητριακών, κονσέρβες ψαρικών, ατομικά βαζάκια παιδικών τροφών)

ü Σκουφιά, γάντια, κασκόλ, αντρικά παπούτσια, νο 41 – 44 και παιδικά.


Τηλ. 6972978570, Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr,    

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα η 1η Γεν. Συνέλευση στην Αθήνα της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ.) προσκαλεί τα μέλη της Ε.Δ.ΕΠ. και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της, να παρευρεθούν στην 1η Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Ακαδημίας 20, Αθήνα σήμερα Δευτέρα  7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 6.00 μ.μ.

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός πεπραγμένων Προσωρινής Διοικούσας  Επιτροπής
2. Προοπτικές της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων – Διάφορες ανακοινώσεις
3.
 Εκλογή  του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και της πρώτης  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.ΕΠ.

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Πρεμιέρα είχε στο γήπεδό του ο Αετός και αγγλικό σκορ 4-4 με την Ένωση Γλυφάδας

Οι επικεφαλείς των 2 ομίλων Αστέρας Ιτέας και Απόλλων Ευπαλίου ήδη ξεχώρισαν και η μάχη γίνεται για τις άλλες δύο προνομιούχες θέσεις

Του Τάσου Τσόλκα

Εγκαίνια είχαμε στο γήπεδο Λιδωρικίου  όπου ο Αετός έδωσε τον πρώτο αγώνα στη φυσική του έδρα με την Ένωση Γλυφάδας παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων με πρώτο τον Δήμαρχο Γ.Καπεντζώνη.
Ο αγώνας  που έληξε ισόπαλος 4- 4 ήταν συναρπαστικός με την Γλυφάδα να προηγείται στο πρώτο ημίχρονο με 1-3. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αετός πέρασε στην αντεπίθεση πετυχαίνοντας να ανατρέψει τα δεδομένα και τελικά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 4-4 στο πρώτο λεπτό της παράτασης.

Στο άλλο τοπικό ντέρμπι ο Δωρικός Μαλαμάτων αναδείχτηκε ισόπαλος 3-3 με την Τολοφώνα Ερατεινή, ενώ ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε εύκολα όπως αναμενόταν με 6-0 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου.
Στον πρώτο όμιλο και στο Ενωσιακό γήπεδο στην Άμφισσα, ο Αμφισσαϊκός δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στον Ησαΐα Δεσφίνας  τον οποίον κέρδισε με το ίδιο σκορ που του πρώτου γύρου (5-2).

Στο Χρισσό  ο Κρισσαίος αν και καρδιοχτύπησε τους φίλους του τελικά πήρε σημαντικό τρίποντο απέναντι στην Ακαδημία  Άμφισσας μένοντας ζωντανός στο κυνήγι της τρίτης προνομιούχου θέσης.
Ο Ολυμπιακός Κίρρας πήρε εύκολα το τρίποντο 3-0 άνευ αγώνα από τον Ανδρούτσο Γραβιάς που έχει εγκαταλείψει το φετινό πρωτάθλημα, αφού για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική δεν κατέβηκε να αγωνιστεί και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

Τέλος ο Αστέρας Ιτέας συνεχίζει να φορτώνει τους αντιπάλους του με γκολ κερδίζοντας αυτή τη φορά με 8-2 τον Απόλλωνα Δελφών. Όμως έσπασε και η «παρθενιά του» αφού δέχτηκε τα πρώτα δύο γκολ !

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες

Α΄ Όμιλος (Δήμος Δελφών) - 8η Αγωνιστική

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006 - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ               5-2
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ        3-1
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ   0-3  α.α.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                    8 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Α΄ Ομίλου) 8η Αγωνιστική

                                                       ΒΑΘΜΟΙ                    ΓΚΟΛ
1. Αστέρας Ιτέας                         24                      45-0
2. Αμφισσαικός                          21                      31-4.
3.Ολυμπιακός Κίρρας                13                     15-18
----------------------------------------------------------------
4. Ακαδημία Άμφισσας               11                     16-18 
5. Κρισσαίος Χρισσού               11                     17-18
6. Ησαΐας Δεσφίνας                    7                      17-20
7. Απόλλων Δελφών                 4                        6-32
8. Ανδρούτσος Γραβιάς              0                        2-33
* Ο Κρισσαίος Χρισσού έχει -2 βαθμούς από τιμωρία της περσινής περιόδου 2014-2915

Β΄ Όμιλος (Δήμος Δωρίδας) - 6η Αγωνιστική

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                      4-4
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    0-6

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ          3-3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Β΄ Ομίλου ) - 6η Αγωνιστική

                                             ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ
1. Απόλλων Ευπαλίου             18        25-2
2. Δωρικός Μαλαμάτων           11       17-11
3. Ένωση Γλυφάδας                  9       20-10
---------------------------------------------------------------
4. Τολοφώνα Ερατεινής            7        19-9
5. Αετός Λιδωρίκου                    3       10-18
6. Ηρακλής Μοναστηρακίου     0         4-23

* Ο Αετός Λιδωρικίου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς από ποινή της περσινής περιόδου