Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Το Γαλλικό δάκρυ, δάκρυ όλου του Κόσμου


 






 



Με κήρυγμα μίσους το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη
 
 



Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στο «Ισλαμικό κράτος»
 

 

Η τρομοκρατία του ISIS σε 5 γραφήματα
 

Πέντε διαφορετικά γραφήματα αποτυπώνουν τους φίλους και τους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους.
Πώς βλέπουν τους εξτρεμιστές οι Ευρωπαίοι;

 

Κατά την τελευταία καταμέτρηση, οι πιο «δυτικοί» μαχητές του Isis κατάγονταν από τη Γαλλία ή τη Βρετανία

 
 




Οι περισσότεροι εκ των μαχητών του Isis εκτός Συρίας είναι Τυνήσιοι

 







Σύμφωνα με  πρόσφατα στοιχεία, οι περισσότεροι φίλοι του Isis στο Τουίτερ βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία 




Οι Δυτικές χώρες που τείνουν να είναι πιο ανήσυχες για τον ισλαμικό εξτρεμισμό
 






Αν και, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, οι χώρες εκτός Ευρώπης είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν στόχος του Isis

Οι αγώνες πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας

Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Νοεμβρίου το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας με τους αγώνες της 5ης Αγωνιστικής για τον Α΄ Όμιλο και της  3ης αγωνιστικής για τον Β΄ Όμιλο


Α΄ όμιλος (Δήμος Δελφών)

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 15:00
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ         Γήπεδο Δεσφίνας
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006 - ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ               Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ         Γήπεδο Χρισσού

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ώρα 15:00
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 Γήπεδο Χρισσού

Β΄ όμιλος (Δήμος Δωρίδας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ            ώρα 15:00 Γήπεδο Τολοφώνας
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ    ώρα 12:00 Γήπεδο Μαλαμάτων
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ         ώρα 15:15 Γήπεδο Μαλαμάτων

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά την 1η Δεκεμβρίου

Την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

Αυτό αποφάσισε oμόφωνα κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κρίνεται επείγουσα και αναγκαία καθώς σήμερα η λειτουργία των δήμων αγγίζει πλέον τα όρια αντοχής και ομαλότητας.

Ειδικότερα μετά τη δραματική μείωση, πάνω από 65%, των δημοτικών πόρων την περίοδο 2010-2014, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του 2015 υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και η συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού των δήμων διαμορφώνεται ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό τοπίο, που θα έχει ως πρώτη και άμεση συνέπεια την αδυναμία των δήμων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Και για φυσικό αέριο στη Στερεά Ελλάδα συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Μπακογιάννης



Με την Corina Cretu, Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας  Μπακογιάννης.
 
Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων με την ευρωπαία αξιωματούχο ήταν η εξεύρεση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων αναφορικά με τον Ασωπό και η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου σε Λαμία, Λιβαδειά, Καρπενήσι, Χαλκίδα και Άμφισσα.
 
Όπως δήλωσε μέσω του Facebook μετά ο  Κ. Μπακογιάννης :
 
Ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση που κάναμε σήμερα με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και τους συνεργάτες της στις Βρυξέλλες.
 
Συζητήσαμε για τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την περιφέρειά μας, αλλά σταθήκαμε πολύ και στην ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάζουμε για τον Ασωπό.
 
Χαίρομαι, γιατί η επίτροπος και το επιτελείο της έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλα αυτά που σχεδιάζουμε για την επίλυση του μείζονος αυτού περιβαλλοντικού ζητήματος.
 
Στη συνεργασία που είχαμε, συζητήσαμε εκτενώς και για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, το Καρπενήσι και την Άμφισσα.


 
 
 
 
 

Σημαντική Ημερίδα στη Φωκίδα "Στηρίζω την Επιχειρηματικότητα του Τόπου μου"

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Άμφισσα και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Στηρίζω την Επιχειρηματικότητα του Τόπου μου", με διοργανωτές το Δήμο Δελφών, το Εμπορικό Επιμελητήριο Φωκίδας και με την στήριξη του  Ρ/Σ Γαλαξίας FM.

Τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας  Κωνσταντίνος Μίχος, ενώ ομιλητές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Δημήτρης Βουρδάνος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Π.Σ.Ε. Κωνσταντίνος Λέμας, ο οποίος και μίλησε για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Στήριξης Επιχειρηματικότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Σ.Ε. Δημήτρης Βουρδάνος, στην ομιλία του που αφορούσε στο ρόλο και την σημασία της Ευρώπης στην Επιχειρηματικότητα, επεσήμανε ότι όταν μιλάμε για την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της ουσίας μιλάμε για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις οποίες συχνά και όχι άδικα τις χαρακτηρίζουμε ως την ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.  

Επίσης τόνισε ότι η δράση για την επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Επιτροπής Γιουνκέρ και αναφέρθηκε στους έξι βασικούς άξονες:

 Α . Η Δημιουργία ενός φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος

 Β. Η προαγωγή της Επιχειρηματικότητας

 Γ. Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες αγορές

 Δ. Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις

 Ε.Η Βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και η υποστήριξη της καινοτομίας των ΜΜΕ

 ΣΤ. Η λειτουργία υποστηρικτικών δικτύων πληροφόρησης για τις ΜΜΕ.

Συνεχίζοντας τόνισε  επίσης  το κύριο πρόβλημα που εντοπίζεται για τις ΜΜΕ είναι προφανώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη τους και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες μεταξύ των άλλων που προωθεί η ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το πρόγραμμα "COSME" και το πρόγραμμα " HORIZON 2020".

Κλείνοντας την εισήγησή του και μεταφέροντας το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

".....Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τις δυνατότητες που παρέχουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Πρωτόκολλα σε επίπεδο στήριξης της Επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συγκροτημένα, με ξεκάθαρο όραμα και σχέδιο, συμμετέχει με τα στελέχη της στην διαβούλευση για τα ζητήματα αυτά και προετοιμάζεται μέσα από ρεαλιστικές μελέτες και πρωτοβουλίες να ανταποκριθεί στο ρόλο της  και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των ΜΜΕ και των πέντε Περιφερειακών μας Ενοτήτων να ενταχθούν, να εξασφαλίσουν και να απορροφήσουν κονδύλια, να εκμεταλλευτούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχουν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το στοίχημα της εξωστρέφειας, η ανάγκη η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να είναι πρωταγωνίστρια τα επόμενα χρόνια σε όλα τα θέματα που άπτονται στην λειτουργία και τις δυνατότητες των ενεργών δυνάμεων της κοινωνίας μας, αποτελεί το καθημερινό μέλημα, καθημερινή αγωνία αλλά και απόλυτο στοίχημα τόσο προσωπικά του Κώστα Μπακογιάννη, όσο και όλων όσων βρισκόμαστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια......"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στη Λίμνη Πλαστήρα

Κατά 100% αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του Δικτύου

  

 

 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Καλύβια Φυλακτής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, η ετήσια  γενική  συνέλευση  του  «Δικτύου  Πόλεων  με  Λίμνες».

Οι εργασίες της συνέλευσης έγιναν το  Σάββατο  και  την  Κυριακή  7-8  Νοεμβρίου  σε αίθουσα του πανέμορφου  ξενοδοχείου  KAZARMA  Lake  Resort  and  Spa  που  είναι  δείγμα  ανάπτυξης  της  περιοχής.

Σε  μια  περιοχή  που  η  Λίμνη  Πλαστήρα  της  έχει  προσδώσει  τεράστια  υπεραξία,  συναντήθηκαν  αντιπροσωπείες των  15  μελών του  Δικτύου, (Από την Ελλάδα οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, και από την Κύπρο ο Δήμος Λάρνακας και Παραλιμνίου, καθώς και οι Κοινότητες Άλασσας και Βορόκληνης,)  και  καλωσόρισαν  τις αντιπροσωπείες των 16  νέων  μελών (Δήμοι Αιγιάλειας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας,  Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Ιωαννίνων, Καρπενησίου, Νικολάου Σκουφά, Παρανεστίου,  Σερβίων – Βελβεντού και Χερσονήσου Κρήτης).  Ο  καθένας  μπορεί  να  αντιληφθεί  τη  σημασία  αυτής  της  συνέλευσης  που  τα  μέλη  της,  σε  σύγκριση  με  την  προηγούμενη,  αυξήθηκαν  πάνω από 100%.

Μετά από την παραπάνω διεύρυνση, στο Δίκτυο συμμετέχουν 31 Δήμοι από 10 Περιφέρειες και 18 Νομούς  της Ελλάδας και 4 Δήμοι και Κοινότητες από την Κύπρο.  

Η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης  ξεκίνησε  με  χαιρετισμό  του  Προέδρου  του  Δικτύου  και  Δημάρχου  Δωρίδος   Γιώργου  Καπεντζώνη και του  φιλοξενούντος Δημάρχου  Δημητρίου  Τσιαντή. 

Συνεχίστηκε  με  την  εισήγηση  του  Βασιλείου Μπέλλη, Γενικού  Διευθυντή  της  «Αναπτυξιακής  Καρδίτσας  Α.Ε.», ο οποίος  στην  ομιλία  του  ανέπτυξε  το  ζήτημα  της  αξιοποίησης  των  τεχνητών  λιμνών  και  ανέλυσε  τα  συμπεράσματα  από  την  εμπειρία  της  αξιοποίησης  της  Λίμνης  Πλαστήρα.

Ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας Πρόεδρος της EUROPEAN  PROFILES παρουσίασε την εμπειρία έργων σε 60 χώρες και τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων Ο.Τ.Α

Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα  της  πρώτης  ημέρας  αφιερώθηκε  σε  διαδικαστικά  θέματα  του  Δικτύου  με  κυριότερο  την  αποδοχή  των αιτήσεων  ένταξης  των  16 νέων  μελών.   

Τη  δεύτερη  ημέρα  οι  εισηγήσεις  ξεκίνησαν  με  τον  Γενικό  Πρόξενο  του  Ουζμπεκιστάν  στην  Ελλάδα   Olim  Kasimov.  Αναφέρθηκε  στην  τραγωδία  ερημοποίησης  της  περίφημης  λίμνης  Αράλης  λόγω  υπεράντλησης  των  υδάτων  της,  γεγονός  που  προκάλεσε  αίσθηση  στο  ακροατήριο  και  προβληματισμό  για  πιθανά  ανάλογα  φαινόμενα  στην  Ελλάδα.  Διαβάστηκε η εισήγηση του Πρέσβη της Ουκρανίας Volodymyr Shkurov που λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, με θέμα τη Λίμνη της Οδησσού, τα προβλήματα τις προοπτικές.

Ακολούθησε  ο  Δημοτικός  Γραμματέας  του  Δήμου  Λάρνακας  Ελευθέριος  Εμπεδοκλής  που  ανέλυσε  τον  τρόπο  αξιοποίησης  των  Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων  για  τις  λίμνες  εκ  μέρους  της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης. 

Στη  συνέχεια τα νέα μέλη παρουσίασαν τις  λίμνες  των περιοχών τους και ανέλυσαν τα  προβλήματα,  αλλά  και  τα  πλεονεκτήματα  κάθε  περιοχής  καθώς  και  τις  αισιόδοξες  προοπτικές  που  ανοίγονται  από  τη  δράση  του  Δικτύου.  

Οι  εισηγήσεις  ολοκληρώθηκαν  με  ομιλία  της  συνεργάτιδας του Δικτύου Γενικής  Διευθύντριας  της  EUROPEAN  PROFILES,  Δρ.  Πολιτικού Μηχανικού  και  Μηχανικού  Περιβάλλοντος   Έλενας  Μουρελάτου  η  οποία  παρουσίασε τη  βάση  δεδομένων-μητρώο  λιμνών της  Ελλάδας  που  ανήκουν  στο  Δίκτυο, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του Δικτύου και ειδικότερα στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Δικτύου και των μελών του  στα προγράμματα «Balkan Med» και «Europe for citizens». Επίσης αναφέρθηκε  στον  τρόπο  λειτουργίας  του  Δικτύου  και  έδωσε  διευκρινίσεις  σε  ερωτήματα  που  τέθηκαν.

Όλες  οι  εισηγήσεις  απέσπασαν  θετικά  σχόλια,  συνοδευόμενες  από  διαλογική  συζήτηση  και  κατάθεση  εμπεριστατωμένων  προτάσεων.  Το  κλείσιμο  της  συνέλευσης  έγινε  μέσα  σε  κλίμα  διάχυτης  ικανοποίησης  για  την  επιτυχή  εκτέλεση  των  εργασιών  της.

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΦΟΙ 2021 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στις 25 Νοεμβρίου η παρουσίαση στην Αθήνα του φακέλου  υποψηφιότητας των "Δελφών 2021"

 
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 6:00 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13) στην Αθήνα, ο Δήμος Δελφών ανακοινώνει την Υποψηφιότητά του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρηστίδου, η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο για το 2015 από τη στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης και η χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση.

Λίγα λόγια για τους “Δελφούς 2021”

Στο πέρασμα των αιώνων, η δελφική επικράτεια βίωσε πολιτισμούς, γεγονότα και στιγμές που άφησαν αναλλοίωτο το σημάδι τους. Αρχαιολογικοί χώροι, θρύλοι, καστροπολιτείες, δρόμοι επανάστασης, παραδοσιακά επαγγέλματα, ναυτικές υπερδυνάμεις, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, φυσικός πλούτος, όλα μαζί δημιούργησαν έναν τόπο-σταυροδρόμι που ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει σε κάθε του γωνιά.
Μνημεία και χώροι, μουσεία, παράδοση, διαδρομές, γιορτές και ιστορικές μνήμες αποτελούν το πολιτιστικό εκείνο δίκτυο που κάνουν τους Δελφούς και ευρύτερα το Δήμο Δελφών ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Ελλάδας.

Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS” είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. Τελικά …να μεταμορφωθούμε!

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση επικοινωνήστε με την Βαλεντίνη Ζώτου στο 6976617154

Η Περιφέρεια Στ.Ελλάδας στις Εκθέσεις Meat Days - Dairy Expo - Frozen Foods

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή για πρώτη φορά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις κλαδικές εκθέσεις Meat Days - Dairy Expo - Frozen Food που έλαβαν χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo από τις 7-9 Νοεμβρίου.

Μέσα από τις συγκεκριμένες εκθέσεις οι οποίες αποτελούν ένα από τα κορυφαία γεγονότα προβολής και προώθησης προϊόντων σχετικά με το κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα σε εθνικό επίπεδο, οι παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, είχαν την δυνατότητα να εκθέσουν μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας.

Όπως δήλωσε Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής Γιώργος Κελαϊδίτης σκοπός της προσπάθειας μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία , να συμμετέχουν στο εκθεσιακό αυτό γεγονός με την πλήρη οικονομική και οργανωτική υποστήριξη της Περιφέρειας αλλά κυρίως να χτίσουμε μέσα από ανάλογες συλλογικές δράσεις την μεγάλη οικογένεια των παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ευχαριστούμε θερμά, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, τους 14 παραγωγούς μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, παίρνουμε θάρρος από το θετικό πρόσημο της συμμετοχής μας και την ικανοποίηση των παραγωγών μας, και ξεκινάμε από σήμερα δουλειά για την επόμενη παρουσία μας σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για την επίθεση στο σπίτι του Γ.Καπεντζώνη



Με δύο ψηφίσματα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας. Το πρώτο αναφέρεται στην επίθεση κατά της οικίας του Αντιπροέδρου της και Δημάρχου Δωρίδας, Γ. Καπεντζώνη, και εκφράζει την συμπαράστασή της προς το πρόσωπο του Γ. Καπεντζώνη και την καταδίκη της προς τέτοιες πράξεις. Το έτερο ψήφισμα αφορά την εγκατάσταση διοδίων στην οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας.

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ σχετικά με την επίθεση στην οικία Γιώργου Καπεντζώνη, Δημάρχου Δωρίδας και Αντιπροέδρου της ΠΕΔ.

Κατά τη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, το Προεδρείο και τα Μέλη καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση στην οικία Γιώργου Καπεντζώνη, Δημάρχου Δωρίδας και Αντιπροέδρου της ΠΕΔ και κατόπιν τούτου εκδίδουν το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας εκφράζει την καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για την άνανδρη επίθεση εναντίον του Αντιπροέδρου της και Δημάρχου Δωρίδας, κυρίου Γεωργίου Καπεντζώνη.

Μια από τις παρενέργειες της οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης είναι η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού. Δεν θα πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε τη χάρη, σε κείνα τα σκοτεινά συμφέροντα που καιροφυλακτούν, να θεωρήσουμε πως όλο το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και πως θα πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας ή να πάψουμε να είμαστε ενεργοί και πολιτικοποιημένοι.

Από την ημέρα γέννησης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ρόλος των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των δημοτών, η προαγωγή της ισονομίας και της αξιοκρατίας, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η κατασκευή έργων ανάπτυξης, η λειτουργία κοινωνικών δομών και γενικά η ανάληψη δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Δημοτών και των Δήμων.

Εστιάζοντας στην Περιφέρειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας έχει την διαύγεια και την κρίση και κατανοεί πως πραγματικά όλοι οι Δήμαρχοι εργάζονται σκληρά, συγκρούονται με την κεντρική εξουσία και με τα τοπικά συμφέροντα, βάζουν τον Δήμο πάνω από όλα και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες.

Είναι πλέον πασιφανές ότι κάποιοι επιτήδειοι, σκεπασμένοι με τον μανδύα της δήθεν αγανάκτησης, προβαίνουν σε πράξεις εκφοβισμού, που στόχο έχουν την συνέχιση της παραβατικής τους δραστηριότητας και την ανακοπή της προσπάθεια των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης για το σπάσιμο χρόνιων αποστημάτων και το ξήλωμα των τοπικών καπετανάτων, που επιβιώνουν σε βάρος των Δήμων και των συμπολιτών μας.

Η επίθεση στην οικία του κ. Καπεντζώνη δεν ήταν προσωπική, ήταν μια επίθεση στη Δημοκρατία, μια επίθεση στην Αυτοδιοίκηση.

Βάσει των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας:

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Δωρίδας, Γιώργο Καπεντζώνη.

Καταδικάζει τις πράξεις εκφοβισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όπου και αν προέρχονται αυτές.

Καλεί όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας να απομονώνουν κάθε είδους φαινόμενα βίας.

Καλεί το Κράτος να διασφαλίσει την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες στην ουσία είναι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας, με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Δεσμεύεται πως η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας θα συνδράμει με κάθε μέσο τους Δήμους, στην προσπάθειά τους για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος, με γνωμοδοτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα προωθούν τη διαφάνεια και τη ορθή εφαρμογή της λογοδοσίας.

Ο Γ. Καπεντζώνης μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσε μεταξύ άλλων:

« Η επίθεση δεν ήταν προσωπική. Ήταν μια επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Έχω εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Αρχές και είμαι σίγουρος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», ενώ κλείνοντας μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά θα πρέπει να προστατευθούμε για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες και τους Δήμους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΠΕΔ, τους Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας αλλά και όλους τους συνδημότες μου και τους πολίτες άλλων περιοχών για την ειλικρινή και εγκάρδια συμπαράστασή τους».

Απεργία των δημοσιογράφων την Πέμπτη

 
Τι θα γίνει με τα προγράμματα των τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και πότε θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Ενημέρωσης για
 μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015.

Η απεργία για τους δημοσιογράφους αρχίζει στις 06.00 της Πέμπτης και λήγει στις 06.00 της Παρασκευής και κηρύσσεται σε όλα ανεξαιρέτως τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και στα γραφεία Τύπου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, ημέρα της απεργίας, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εφημερίδες. Την ίδια μέρα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Από την απεργία εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και στο διαδίκτυο επιτρέπεται η μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων, σε ώρες που θα καθορίζουν τα ίδια τα Μέσα.

Όλες οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν κανονικά το Σάββατο, καλύπτοντας και την απεργία.


Επίσκεψη του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου στα σχολεία της Δωρίδας

Του Θανάση Λουκόπουλου





















Στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας ως Πατέρας προς τα παιδιά του, αλλά και με αίσθημα αγάπης και ταυτόχρονα αγωνίας για το μέλλον των παιδιών, ο  Μητροπολίτης Φωκίδος  Θεόκτιστος, συνοδευόμενος από κληρικούς συνεργάτες αυτού, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2015, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Ευπάλιο Δωρίδας.
Για ακόμα μια φορά ο Μητροπολίτης βρέθηκε κοντά στα παιδιά, για να τους δώσει τις ευχές του, για να συνομιλήσει μαζί τους, να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, αλλά και να τους ωθήσει να έχουν όρεξη για μάθηση, η οποία θα τους βοηθήσει και θα τους δώσει εφόδια για το μέλλον τους.

Η επίσκεψη του Πατέρα στα παιδιά του, ξεκίνησε από το Γυμνάσιο, όπου ο Μητροπολίτης μέσα στο αμφιθέατρο του σχολείου συνομίλησε με τα παιδιά για 20 λεπτά περίπου, τους έδωσε τις πατρικές συμβουλές του, απέναντι στα καθήκοντά τους ως μαθητές, αλλά και απέναντι προς τους Καθηγητές τους, οι οποίοι αγωνιούν, κοπιάζουν και φροντίζουν να τους δώσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν.

«Η γνώση είναι το πιο δυνατό όπλο που θα σας χρειαστεί στο μέλλον, μην χάνεται τον χρόνο σας και μην ψάχνετε τρόπους να χάνεται ώρες από τα μαθήματά σας, τα οποία θα σας βοηθήσουν. Κάποτε στα ίδια θρανία βρισκόμασταν και εμείς, καθώς και οι Καθηγητές σας, όπου κοπιάσαμε και διαβάζαμε για να φτάσουμε ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στα παιδιά.

Θυμήθηκε επίσης τα χρόνια που είχε ως εκπαιδευτικός για περίπου μια 25ετία στην Μεγαλόπολη και μετέφερε στα παιδιά κάποιες από τις εμπειρίες που είχε εκεί.

Έπειτα επισκέφθηκε τα παιδιά του Λυκείου μέσα στις τάξεις, όπου συνομίλησε για λίγα λεπτά μαζί τους, λέγοντάς τους ότι δεν ήρθε να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο τους, αλλά ήρθε σαν Πατέρας να δει τα παιδιά του και πως θα είναι στο πλευρό τους, δίνοντας την υπόσχεσή του ότι θα τους επισκεφθεί και πάλι.
Ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και τους Καθηγητές, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σύγχρονη εποχή.
Εν συνεχεία η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό του Ευπαλίου, όπου και εκεί ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στα παιδιά, να τους μιλήσει, να τα ευλογήσει και να τους δώσει τις ευχές του για την σχολική χρονιά.
Ο Σεβασμιώτατος έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες σε όλα τα σχολεία, τις οποίες θα δώσει ως ευλογία σε όλα τα παιδιά.
Τέλος ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο του Ευπαλίου, όπου μετά την θερμή υποδοχή και ξενάγηση που έτυχε, τόνισε ότι το εν λόγω Μουσείο είναι εξαίρετο και το οποίο διασώζει και διατηρεί σε άριστη κατάσταση διάφορα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ένα Μουσείο, που θα ζήλευαν μεγάλες πόλεις της χώρας μας για να το έχουν. Αξίζει σε όσους δεν το έχουν επισκεφθεί να το επισκεφθούν.
Τον Μητροπολίτη στην επίσκεψη αυτή συνόδευαν επίσης ο Πρωτοσύγκελος Φωκίδας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης , ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας.