Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη στο θέατρο Προσκήνιο

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ :Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες!


 "... πὸ ὅλα αὐτά, καϊμένη πατρίδα, δὲν θσωθοῦνε τδεινάσου, ὅτι  σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποσκυβερνοῦσαν κασκυβερνοῦν, κατώρα κατατρέχουν τδίκαιον κατὴν ἀλήθειαν καμψέματα θέλουν καμσπιγούνους νσλευτερώσουνε, μήτε τώρα εἶσαι καλά, μήτε διτμέλλοντά σου, μτοὺς ἀνθρώπους ποστριγυρίζουν, πολιτικούς κασπιγούνους..."
Από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του Γιάννη Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος θα παρουσιάσει στο θέατρο “Προσκήνιο” την παράσταση που ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του ήρωα, στο Κροκύλειο Δωρίδος.
Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Βαλίτσας/Athens Suitcase Festival, που θα λάβει χώρα στο Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8, Πολυτεχνείο, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 21.00.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την "απελέκητη γραφή" του.
Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου
«Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας». "Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται  επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα".


Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου
Μουσικός επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ)
Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης
Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

1ο Φεστιβάλ Βαλίτσας/Athens Suitcase Festival,
Θέατρο Προσκήνιο (Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8, Πολυτεχνείο | τηλ. 210 8211855)
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015  Ώρα έναρξης: 21.00 
Διάρκεια: 70΄
Είσοδος: 12 ευρώ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και την υποστήριξη του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα εις Στερεά Ελλάδα και του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης».

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας... «Με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να διεξαχθούν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και τυχόν επαναληπτική ψηφοφορία να γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 15:00».

Ο χρόνος εκλογής προέδρου προέκυψε και από τις τεχνικές δυσκολίες, καθώς η εταιρεία που θα αναλάβει να οργανώσει την διαδικασία και να στήσει το λογισμικό, απαιτεί συγκεκριμένο διάστημα.

Προβληματισμός υπήρξε και για το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, το οποίο υπολογίζεται στα 450.000 - 600.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να στηθούν περίπου 1.200 – 1.300 κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με το αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προσέλθουν στις κάλπες, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις:

- Η μια ζητά να ορισθεί υψηλό κόστος, της τάξης των 20 ευρώ, για να αποθαρρυνθούν οι "περαστικοί".
- Η άλλη, προτείνει χαμηλό αντίτιμο, της τάξης του 1 ή των 2 ευρώ και μάλιστα να εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες από αυτό.


Η γαλάζια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, στις 15:00, προκειμενου να «κλείσουν» διαδικαστικά θέματα.

Έτσι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις στη συνερδίαση της προσεχούς Δευτέρας είναι πόσες κάλπες θα στηθούν και σε ποια μέρη και να κλειδώσει το αντίτιμο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για τα εγγεγραμμένα αλλά και τα νέα μέλη. 

Της 17μελούς επιτροπής προήδρευσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τον Ευ. Μεϊμαράκη εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τάσος Γαϊτάνης, τον Απόστολο Τζιτζικώστα η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Στέφανος Σταμούλης.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος αντικατέστησε προϊσταμένους Υπηρεσιών

Στην αντικατάσταση Προϊσταμένων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Φωκίδας προχώρησε αιφνίδια ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μίχος.

Ειδικότερα , αποφάσισε την τοποθέτηση της Προϊσταμένης της ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικού - Οικονοµικού της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Αγλαΐα Μέγκου στη ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, ως Προϊσταμένης της συγκεκριμένης ∆ιεύθυνσης.

Αναπληρωτής Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Διοικητικού κι Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας τοποθετήθηκε ο Νίκος Κανελλόπουλος, μέχρι τώρα αναπληρωτής Προϊστάμενος Τµήµατος Λογιστικής ∆ιαχείρισης της ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικού - Οικονοµικού.

Συγκίνηση στο Βύρωνα κατά την αναχώρηση των Ιερών Λειψάνων

Μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα από ιερή συγκίνηση, αναχώρησαν χθες βράδυ της Πέμπτης στις 8.30 μ.μ., τα ιερά Λείψανα και το Τίμιο Ξύλο από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βύρωνος, όπου παρέμειναν 18 ημέρες.

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης μετά την ομιλία του, αποχαιρέτισε τους εκατοντάδες χριστιανούς που από νωρίς είχαν κατακλίσει τον Ιερό Ναό για να ασπασθούν για τελευταία φορά τους ιερούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας και να ακούσουν την ομιλία του .

Η επίσημη αναχώρηση ολοκληρώθηκε εν μέσω κωδωνοκρουσιών και βουρκωμένων οφθαλμών των χριστιανών.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Λιόλιος, ευχαρίστησε τον Γέροντα Νεκτάριο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής που έφεραν τα Ιερά Λείψανα στον Ναό του στον Βύρωνα.
 
Επίσης ευχαρίστησε , τόσο τον Μητροπολίτη Φωκίδος  Θεόκτιστο, όσο και τον Μητροπολίτη Καισαριανής  Δανιήλ, για την άδεια και ευλογία που έδωσαν για να έλθει αυτή η μεγάλη ευλογία από το Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδας, στον Βύρωνα Αττικής.

Ευχήθηκε δε, σύντομα ο Γέροντας Νεκτάριος και οι πατέρες να έλθουν και πάλι στον ναό τους, διότι η παρουσία τους μετά των αγίων Λειψάνων σκόρπισε πλούσια ευλογία όχι μόνο στους ενορίτες, αλλά και σε χιλιάδες λαού άλλων ενοριών που προσήλθαν να προσκυνήσουν και να ακούσουν τις αγιοπνευματικές ομιλίες του Γέροντα Νεκταρίου.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Δωρίδας

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Φλετούρης, ο Δήμος Δωρίδος στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων αρωγής για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού , καλεί τους Δημότες του από 6 Οκτωβρίου2015  για την υποβολή δικαιολογητικών προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Αρμόδιοι υπάλληλοι για κάθε Δημοτική ενότητα είναι:

 
Δ.Ε ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ   2266022381 Κοκμοτός Δημήτριος

Δ.Ε ΕΥΠΑΛΙΟΥ   2634350022 Πανουργιά Σπυριδούλα

Δ.Ε ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  2266032360 Ανδρεοπούλου Αικατερίνη

Δ.Ε ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ  2266041244 Νικολέτου Φωτεινή

Από το "πρέπει να" στο "πάμε να"

Άρθρο του Κώστα Μπακογιάννη,
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας


Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ αλλαγής, χωρίς όμως να χάσει την ψυχή της. Σήμερα είναι όμηρος ενός ζωτικού ψεύδους: Πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο πρόσωπο του αρχηγού. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σύνθετη και το πρόβλημα βαθύτερο.

Είναι γεγονός ότι, παρά τις αδυσώπητες συγκυρίες και τις διαδοχικές εκλογικές ήττες, η Νέα Δημοκρατία κρατήθηκε ζωντανή. Προφανώς έχει βαθύτερους δεσμούς με τους ψηφοφόρους της, δεν είναι μια απλή συνομάδωση από φράξιες και φύλαρχους. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να επαναπαύεται στις παλιές ευρωπαϊκές της δάφνες, στο παρελθόν της και στο ότι κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα. Καλείται να ανοίξει έναν νέο δρόμο, πρώτα να ακούσει και μετά να αγγίξει τους πολίτες. Καλό είναι να θυμόμαστε πως η πολιτική δεν είναι συνδικαλισμός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα έλεγε σήμερα αυτά που είπε το 1974, όπως τότε δεν επανέλαβε αυτά που έλεγε το ’60 ή το ’50.

Η εποχή έχει ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία, που απέχει από το να είναι ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα που σέβεται μεν τις αξίες του, αλλά εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά και διεθνή ρεύματα. Ένα κόμμα με σαφές πρόγραμμα για να κυβερνήσει, όχι απλά να εφαρμόζει μνημόνια. Ας προχωρήσουμε, επιτέλους, από το «πρέπει να» στο «πάμε να». Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πλέον για όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Είναι ιδεολογική και πολιτική φτώχεια, ανεξάρτητα με την ιδεολογική μας αφετηρία, να κρυβόμαστε πίσω από μνημόνια και να μην έχουμε πάει πέρα και πάνω από αυτά. Και είναι ακόμη πιο θλιβερό για ένα κόμμα που υπερασπίζεται την ανοιχτή αγορά και την ανοιχτή κοινωνία να ενδίδει σε πρακτικές συντεχνιών, κακού κρατισμού, να εχθρεύεται στην πράξη την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, να μην έχει ατζέντα για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ας μην έχουμε αυταπάτες, τους επόμενους 18 μήνες η νέα ηγεσία είναι πολύ πιθανό να κληθεί να δώσει ξανά τη μάχη της παραμονής μας στο ευρώ. Στο πεζοδρόμιο, στη Βουλή, στα ευρωπαϊκά φόρα. Να κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και ταυτόχρονα να εναρμονίσει το κόμμα με τις σύγχρονες ανάγκες. Το τρίπτυχο του μέλλοντος είναι: ανοιχτό κόμμα, ανοιχτή οικονομία, ανοιχτή κοινωνία. Με άλλα λόγια ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, ανοιχτό στις ιδέες, στον ανταγωνισμό ρευμάτων σκέψης, με οργανώσεις δικτυωμένες με την κοινωνία και τις ενώσεις πολιτών, που εισπνέει ευρωπαϊκό αέρα αλλά σκέφτεται ελληνικά. Που ενώνει πολίτες και στελέχη και δίνει λύσεις.

Ένα έξυπνο κόμμα που παράγει γνώση, στελέχη και προτάσεις διακυβέρνησης, χωρίς να σκέφτεται με όρους αριστεράς-δεξιάς, αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος και προόδου, πέρα και πάνω ακόμα και από το εύκολο ΝΑΙ και το αβίαστο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Έτσι θα κάνει συμμαχίες με τα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας, όσους δηλαδή σκέφτονται, παράγουν, δημιουργούν, εξάγουν, ανταγωνίζονται και μπορούν να παράγουν πλούτο. Για μια ανοιχτή οικονομία με δίκτυα, συνεργασία, εξωστρέφεια, στραμμένη στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας, όχι σε άγονες επιδοτήσεις, ρουσφέτια και ρεντιέρηδες. Και αυτόν τον πλούτο το κράτος να τον αναδιανέμει δίκαια και στοχευμένα, όχι σε προνομιούχους ή σε μια κοινωνία ξεχασμένη στις ανάγκες της δεκαετίας του ’70 ή ραμμένη στη γενιά των πατεράδων μας, όπως είναι σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία καλείται να δουλέψει για ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που αξιολογούνται και επιστρέφουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Και το κυριότερο, δημόσια αγαθά που συνυπάρχουν στη δημόσια και ιδιωτική τους έκφραση, όπως η υγεία και η παιδεία, χωρίς το ένα να υπονομεύει τη λειτουργία του άλλου. Χρειάζεται να κάνουμε άλματα στα ατομικά δικαιώματα, να αναγνωρίσουμε τη συνθετότητα των σύγχρονων κοινωνιών, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνουν τα ανοιχτά σύνορα, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά λαϊκά και φιλελεύθερα κόμματα.

Αν η Νέα Δημοκρατία πάρει οριστικά διαζύγιο με την πρωτοπορία και στοιχηθεί πίσω από μεσσίες, θα καταντήσει ένα κόμμα φοβικό, δυσκίνητο, πολιτικά και κοινωνικά ηττημένο. Όλοι ξέρουμε πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Στην πολιτική κερδίζουν οι δυνατές ομάδες. Διότι ο ορισμός της παράνοιας, κατά τον Αϊνστάιν, είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.

Προκρίθηκαν Φωκικός και Αστέρας Ιτέας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

 Όπως αναμενόταν πέρασαν εύκολα στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου της ΕΠΣ Φωκίδας 2015-2016, ο Φωκικός που κέρδισε την Ένωση Γλυφάδας με 3 - 0 και ο Αστέρας Ιτέας που κέρδισε τον Απόλλωνα Δελφών με 6 - 0 στο γήπεδο του Χρισσού.

Οι αγώνες της προημιτελικής φάσης θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο , 10 και 11 Οκτωβρίου εκτός από τον αγώνα που θα δώσει ο Φωκικός και θα γίνει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου λόγω των υποχρεώσεων της ομάδας για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ  10 Οκτ. ώρα 15:30
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ      Γήπεδο Ιτέας
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ     Γήπεδο Χρισσού
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤ. ώρα 15:30
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  Γήπεδο Μαλαμάτων
ΤΡΙΤΗ 1 ΔΕΚ. ώρα 14:30
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ      Γήπεδο Δεσφίνας

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Doric Business Harmony : έγινε πράξη η Επιχειρηματική Πύλη της Στερ.Ελλάδας


Στην επέκταση και ανάπτυξη της διαδικτυακής Πύλης www.doricharmony.gr και στους επτά Νομούς της Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία-Αττική-Βοιωτία-Εύβοια-Ευρυτανία-Φθιώτιδα-Φωκίδα) προχωρά το "Doric Business Harmony αναβαθμίζοντας τις υποδομές του και αξιοποιώντας κάθε νέο εργαλείο της τεχνολογίας των επικοινωνιών και πληροφορικής.

Στόχος μας, αναφέρει ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Λιάπης, επικεφαλής μάνατζερ του Ομίλου, είναι η μεγίστη αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και η βελτιστοποίηση των ωφελειών για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που είναι εγγεγραμμένοι ή πρόκειται να εγγραφούν στον επαγγελματικό κατάλογο Ρουμελιωτών καθώς και η διευκόλυνση και καλύτερη πρόσβαση των εκατοντάδων χιλιάδων εν δυνάμει χρηστών-επισκεπτών της διαδικτυακής μας πύλης.

Προφανώς δημιουργούνται ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Απανταχού Ρουμελιωτών - Στερεοελλαδιτών επαγγελματιών και επιχειρηματιών (B2B).

Όπως τονίζει ο Κ. Λιάπης η δεκάμηνη πιλοτική λειτουργία και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού μας καταλόγου για τη Φωκίδα υπήρξε επιτυχής, χρηστική και χρήσιμη, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους χρήστες -καταναλωτές και αποτέλεσε τη βάση και τον οδηγό για την πλήρη ανάπτυξη του και λειτουργία και στους επτά νομούς της Στερεάς Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη καινοτόμα δυναμική, χρηστική και χρήσιμη ηλεκτρονική επιχειρηματική πύλη που καλύπτει όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή ζουν ή κατάγονται από οποιοδήποτε Νομό της Στερεάς Ελλάδας.

Έχουμε θέσει λοιπόν στη διάθεση των ενδιαφερόμενων ένα επιχειρηματικό πολυεργαλείο www.doricharmony.gr μέσω στο οποίο μπορούν να προβάλλονται, να επικοινωνούν και να διαφημίζονται, να γνωστοποιούν τις προσφορές τους και να παρουσιάζουν τις Καλές Επιχειρηματικές Πρακτικές τους σε μια στοχευμένη αγορά- Κοινό των Απανταχού Ρουμελιωτών πλέον.

Επίσης θα καλύπτονται πλήρως στον τομέα της Συμβουλευτικής Υπηρεσιών, θα έχουν δωρεάν ενημέρωση για όλα τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Επιχειρησιακά προγράμματα και προνομιακή χρέωση για την οργάνωση και υλοποίηση αυτών , θα μπορούν να βρίσκουν το προσωπικό που αναζητούν μέσα από τη βάση δεδομένων που έχουμε αναπτύξει στην επιχειρηματική μας Πύλη (δωρεάν) για τους ανέργους και βεβαίως θα ενημερώνονται για όλα τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα τόσο στη Στερεά Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Η Πρωτοπόρος, καινοτόμα αναβαθμισμένη και απόλυτα χρηστική Επιχειρηματική Πύλη της Στερεάς Ελλάδας πλέον, θα βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και επιχειρηματιών 24 ώρες το 24ωρο για την άντληση οποιασδήποτε πληροφορίας και για την εγγραφή στον Επαγγελματικό Κατάλογο Ρουμελιωτών της επαγγελματικής τους οντότητας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το help desk τηλεφωνικά στο 2109709770 τις εργάσιμες μέρες και ώρες απο 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και προφανώς ηλεκτρονικά όλο το 24ωρο στο cs@doricharmony.gr .

Επίσης στη σελίδα στο Facebook "Doric Business Harmony PC" και στο Twitter @DoricHarmony.

Πλήρη περιγραφή των Υπηρεσιών του "Doric Business Harmony PC" μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην Διαδικτυακή Πύλη
www.doricharmony.gr
 

Η αιτία του… κακού μας του καιρού

Άρθρο της Στέλλας Πριόβολου *

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει».Αλήθεια, πόσο τα λόγια του ποιητή αγγίζουν την ψυχή μας σήμερα! Ζούμε σε μια Ελλάδα «πληγωμένη». Βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες σε μια εποχή που μοιάζει να αγνοεί τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες, «εγκλωβισμένοι» σε μιαν Ευρώπη που, παρά τις ελληνορωμαϊκές της ρίζες και τα ανθρωπιστικά της ιδεώδη, κατάφερε να γίνει η πρώτη διδάσκουσα την περιφρούρηση του νομίσματος και των υλικών συμφερόντων, απαξιώνοντας τον Άνθρωπο. Η κρίση, εξάλλου, της Ευρώπης δεν είναι στενά οικονομική αλλά ευρύτερα πολιτική και πολιτισμική.

Στο πνεύμα αυτό της εποχής, που στερείται ουσιαστικά δημοκρατικής συνείδησης, η συμπεριφορά πολλών, δυστυχώς, πολιτικών χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, αναίδεια προκλητικότητα και συχνά έλλειψη στοιχειώδους αγωγής. Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί πολύ εύκολα κληροδοτείται στην κοινωνία των πολιτών και παγιώνεται, καθώς η νέα γενιά αναπτύσσεται μαζί του.

Οι ενόψει των εκλογών και των σχετικών νομικών διαδικασιών επιθέσεις εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχουν προηγούμενο για τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το σημαντικό είναι ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται εναντίον του ύψιστου θεσμού της Πολιτείας και όχι εναντίον ενός προσώπου, το οποίο μάλιστα δεν είναι απλώς αξιοσέβαστο αλλά έχει διαπρέψει στη νομική επιστήμη.

Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι όταν οι θεσμοί πλήττονται, η δημοκρατία καταλύεται και στην κοινωνία επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας. Η πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται στα δημοκρατικά καθεστώτα, αρκεί να μην παραβιάζονται τα όρια. Σήμερα, δυστυχώς τα όρια αγνοούνται συστηματικά και οι θεσμικά ασχημονούντες αυξάνονται διαρκώς. Μήπως έχουν διαπιστώσει ότι…δικαιώνονται ; και ποιοι είναι αυτοί που τους δικαιώνουν και γιατί δεν αναζητούνται οι ευθύνες τους; Πολλά τα ερωτηματικά και μία η απάντηση: Λείπει η παιδεία, η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, η κουλτούρα, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε. Αυτή είναι η αλήθεια που όλοι αναγνωρίζουμε και αναμασάμε , χωρίς δυστυχώς να συνειδητοποιούμε τη σημασία της.

Ο Ισοκράτης αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεπαρκής εφαρμογή της Δημοκρατίας ως Πολιτεύματος, που δεν προετοιμάζει τους πολίτες ώστε να μη θεωρούν την ασυδοσία δημοκρατία, την παρανομία ελευθερία και την αθυροστομία ισότητα δικαιωμάτων.

Κάθε μορφή συντεταγμένης κοινωνίας επιβάλλει στο άτομο όρια, που το εμποδίζουν να αντιδράσει απέναντι στους άλλους , όπως του αρέσει. Η ελευθερία είναι πάντα σχετική μέσα στον περιορισμό.

Τις επόμενες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων ανοίγει… τη νέα της σεζόν. Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί μας τις ευθύνες τους , ας «παιδευθούν» για να μην παιδεύουν τον δυστυχισμένο ελληνικό λαό, τον «πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο»!

* Η Στέλλα Πριόβολου είναι καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Η πρώτη σύναξη των κληρικών της Φωκίδας με στόχο τη νεολαία

Η πρώτη σύναξη ιερέων για την νεολαία, με αφορμή την έναρξη της νέας ιεραποστολικής και κατηχητικής χρονιάς 2015 – 2016 έγινε την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ., στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, παρουσία του Μητροπολίτου Θεόκτιστου και με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως,

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης, ως έμπειρος και ικανός καθοδηγητής ψυχών, μετά από πολλά χρόνια διακονίας στον τομέα της νεότητας ως κατηχητής, αλλά και ως Εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεγαλόπολης, έθεσε τις βασικές αρχές, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο προσέγγισης της νεολαίας από τον κατηχητή. Μίλησε για τον ρόλο των κατηχητικών σχολείων που σκοπό έχουν να οδηγήσουν τους νέους κοντά στον Χριστό.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος Μουλατσιώτης, όπου με την μεγάλη του εμπειρία στη νεότητα κατέθεσε τις προτάσεις του και τους προβληματισμούς του.

Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο υπεύθυνος νεότητος και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Σύρρος αναπτύσσοντας σύγχρονους τρόπους και μεθόδους προσεγγίσεως της νεολαίας και του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μετά των ιεροκηρύκων και ιερέων για την καλύτερη επιτυχία της ιεραποστολικής και κατηχητικής χρονιάς.

Τέλος ο Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους να εργασθούν με ζήλο και αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία του για να στεφθεί το έργο με επιτυχία.

Αμεση παρακολούθηση της αιθαλομίχλης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο, υπεγράφη χθες η σύμβαση για την προμήθεια πέντε αυτόματων αναλυτών αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα που εγκαθιστά τέτοιου είδους αναλυτές που θα τοποθετηθούν στις πέντε πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα και το Καρπενήσι.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας (www.pste.gov.gr), προκειμένου οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στα διαθέσιμα στοιχεία.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε για το θέμα: «Μέσα στην κρίση πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για όλες τις οικογένειες. Στο κομμάτι που αφορά στην πρόληψη τοποθετούμε τους αναλυτές, στο κομμάτι που αφορά στην αντιμετώπιση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε έκπτωση από τη ΔΕΗ στις περιοχές όπου θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Το αδιαχώρητο στον Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βύρωνος με Μουλατσιώτη

Το αδιαχώρητο επικρατεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βύρωνος για την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Λουκά του ιατρού και των Αγίων Κολλυβάδων Πατέρων, του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ του ιαματικού, καθώς και τεμάχιο της δεξιάς χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Κατά την διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου προσέρχονται για να λάβουν την ευλογία του θαυματουργού Τιμίου Ξύλου και των Ιερών Λειψάνων. Το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο, έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και πολλούς ανθρώπους τους έχει θεραπεύσει.

Πολλοί εκ των προσκυνητών που προσέρχονται στον Ιερό Ναό ζητούν από τον Γέροντα Νεκτάριο να τους σταυρώσει με το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο, άτεκνα νεαρά ζευγάρια, ζητούν την βοήθεια για να αποκτήσουν παιδί και άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια, ζητούν την ευλογία του Τιμίου Ξύλου για να τους βοηθήσει στα προβλήματα που έχουν.

Κάθε απόγευμα μετά την ακολουθία του Εσπερινού, ο Γέροντας Νεκτάριος ομιλεί πνευματικά στον κόσμο και μετά τους σταυρώνει όλους με το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο.

Ακόμα και χθες το απόγευμα μεγάλη ουρά πιστών περίμεναν πάνω από μια ώρα για να προσκυνήσουν το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο και τα Ιερά Λείψανα, καθώς και να σταυρωθούν από τον Γέροντα Νεκτάριο με το Τίμιο Ξύλο.

Το θαυματουργό Τίμιο Ξύλο και τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν ακόμα μέχρι την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου όπου στις 7.00 το απόγευμα θα αναχωρήσουν για το Τρίκορφο Φωκίδος.

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βύρωνος
Μεταμορφώσεως 1 & Κερασούντος 
Τηλ. 210 7624200

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Ο επανακαθορισμός της στρατηγικής των κομμάτων καθίσταται πλέον αναγκαίος,  όπως καταδεικνύουν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, εξαιτίας των ρηγμάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η προοπτική της πολιτικής της ενοποίησης.

Δεν αναφερόμαστε στα κόμματα μόνο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά, σε όλα τα κόμματα της ευρωπαϊκής επικράτειας, τα οποία αναμφίβολα πλέον βρίσκονται  μπροστά σε νέες  προκλήσεις,  πρωτόγνωρες και μεγάλες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επαναπροσδιορισμού της πολιτικής τους, του ρόλου τους  και της ταυτότητας που θέλουν  να εκφράσουν, αντιμετωπίζουν κατά κοινή ομολογία σήμερα τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι λόγοι φαίνεται να είναι σχετικά απλοί : πρώτον, διότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν αποσαφηνίσει τις επιλογές  και τις πολιτικές τους προτάσεις  για την ενοποίηση της Ευρώπης και δεύτερον, γιατί παραμένουν προσκολλημένα σε μία λογική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος  και όχι σε μία νέα  γόνιμη πολιτική γραμμή  για την ανάπτυξη,  την αναγκαία αναπαραγωγή δηλαδή του εθνικού  πλούτου, πιο απλά των θέσεων εργασίας και των  εισοδημάτων.

Η Αριστερά δείχνει να παρακολουθεί τις κοσμογονικές αλλαγές,  οι οποίες πράγματι συντελούνται στη διεθνή οικονομία και την πολιτική εξέλιξη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, περισσότερο ως  ένας διαμαρτυρόμενος θεατής και πολύ λιγότερο ως  ένας δυναμικός πολιτικός εταίρος, οποίος  συμμετέχει, συμβάλει και διαμορφώνει όρους για την οικονομία και την κοινωνία. 
Ακόμη και εκεί που διαχειρίζεται σήμερα την εξουσία,  εντός εννοείται των ευρωπαϊκών συνόρων, αντί να βάζει τους  κανόνες, παρατηρεί  τους όρους που της επιβάλουν.
Ακριβώς επειδή η ίδια, δεν μπόρεσε να κατανοήσει το τι ακριβώς συνέβη με την παγκοσμιοποίηση και δεν κατάφερε, έτσι,  να επεξεργαστεί  σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές  προτάσεις.
Μία Αριστερά που δεν λαμβάνει υπόψη της τις οικονομικές και γεωπολιτικές παραμέτρους του σύγχρονου κόσμου. Η οποία αμφισβητεί, αλλά δεν προτείνει λύσεις! Η μεγάλη οικονομική κρίση όμως, η οποία  στις χώρες του Νότου ειδικότερα  απέκτησε δομικά κοινωνικά χαρακτηριστικά, τραυμάτισε και τσάκισε βασικούς  παραγωγικούς συντελεστές, απαιτεί τώρα πολύ συγκεκριμένες και αποδοτικές λύσεις.
Το ζητούμενο είναι η οικονομική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, οι νέες δουλειές, οι νέες θέσεις απασχόλησης. Και εάν  αυτό αφορά τον βηματισμό  των κομμάτων της Αριστεράς ανά την Ευρώπη γενικότερα, στη διαλυμένη Ελλάδα  η υπόθεση αυτής της στρατηγικής επανατοποθέτησης παίρνει κυριολεκτικά διαστάσεις επιβίωσης για τον τόπο…
Το έλλειμμα πολιτικής για μία νέα οικονομία και μία νέα Ευρώπη, με γνώμονα όμως το σύγχρονο κόσμο και όχι την αρχαιολογία, γεννά  και άλλα προβλήματα. Όπως, για παράδειγμα, το πρόβλημα αναγέννησης  του εθνικισμού, τον οποίο υποθάλπει η Αριστερά εντελώς παραδόξως για την ιστορία της και την πολιτική των υπερεθνικών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που πάντα εξέφραζε.

Ή ακόμη, για να αναφέρουμε και μία άλλη  επίπτωση, το γεγονός ότι μεγάλα πλέον κομμάτια των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και της εργατικής τάξης έχουν μετατοπιστεί πολιτικά στις γραμμές των ακροδεξιών αντι-ευρωπαϊκών και αντι- δημοκρατικών  κομμάτων. Δεν είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό αυτό ;

Στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος, επίσης, το οποίο έχει πάρει απίστευτες ανθρωπιστικές διαστάσεις σήμερα. Ποια είναι η θέση των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη ; Μπορούμε να την ακούσουμε ;

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Αετός Λιδωρικίου-Τολοφώνα Ερατεινή 3-5 σε αγώνα Κυπέλλου της ΕΠΣ Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Ένα σπουδαίο ματς μεταξύ ισοδύναμων ομάδων έγινε χθες στην Άμφισσα μεταξύ του Αετού Λιδωρικίου και της Τολοφώνα Ερατεινής για τον πρώτο κύκλο του Κυπέλλου της ΕΠΣ Φωκίδας.
Νικητής στην παράταση η Τολοφώνα Ερατεινή με 3 - 5 ενώ ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος με 3 - 3.

Στο Β΄ κύκλο των αγώνων Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου η Τολοφώνα Ερατεινή θα συναντηθεί σύμφωνα με την κλήρωση στο Χρισσό με τον Κρισσαίο.

Υπενθυμίζουμε ότι μεθαύριο Τετάρτη θα γίνουν οι δύο εναπομείναντες αγώνες για να κλείσει ο πρώτος κύκλος του Κυπέλλου

ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ     ώρα 15:30 στο γήπεδο Χρισσού
ΦΩΚΙΚΟΣ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ       ώρα 16:30  στο ΔΗΜ. ΓΥΜ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ