Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Αιμοδοσία την Κυριακή στο Καστράκι

Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Καστρακίου Δωρίδος διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 τις ώρες 8:30 π.μ.-13:30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου.

Δώσε και εσυ αίμα

Γίνε τώρα αιμοδότης

Χάρισε ζωή στον συνάνθρωπο σου

Έκθεση φωτογραφίας στο Μοναστηράκι


Γιορτή καλαμποκιού στη Μανάγουλη


ΣΥΡΙΖΑ: Τα “βρόντηξαν” 11 μέλη της οργάνωσης από τη Δωρίδα

Τα «βρόντηξαν» 11 μέλη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας και διαχώρισαν τη θέση τους από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβερνητική ομάδα.

Με επιστολή τους κάνουν προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό και μιλούν για «ολιγομελή ομάδα που κυβερνά ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας».
Έτσι δηλώνουν ότι αποχωρούν από το κόμμα που οδηγεί τη χώρα στο «3ο επαχθές μνημόνιο».  

Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας, που υπογράφει ακόμα και ένα μέλος της οργάνωσης του Δήμου Δελφών έχει ως εξής :
«Το επαχθές 3ο μνημόνιο είναι η κορύφωση της πορείας ενός εξαμήνου όπου μια ολιγομελής ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα κυβέρνησε ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ κι ερήμην της λαϊκής βούλησης η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή εκφράστηκε με θάρρος μέσα από το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν τεράστιες ευθύνες για την εθνική και κοινωνική καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, έχοντας υπερψηφίσει και υποστηρίξει την πλήρη υποταγή στη βούληση των δανειστών.
Το κόμμα, όπως και όσο εκφράζεται από την Κεντρική Επιτροπή του, συγκαλέστηκε για να συζητήσει κατόπιν εορτής και αφού έχουν παρθεί οι αποφάσεις κι έχουν πέσει οι υπογραφές.

Ακόμα και το έκτακτο συνέδριο που αποφασίστηκε, θα γίνει στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των επιλογών Τσίπρα και με στόχο να απελευθερωθεί το κόμμα "από τα βαρίδια" και τις παραφωνίες, όπως προστάζουν οι ξένοι πατρόνες και το ντόπιο πολιτικό σύστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να υποστηρίξει μνημόνια μεταλλάσσεται πλήρως σε ένα κόμμα - υποστύλωμα του σάπιου συστήματος.

Από τη μεριά μας, πιστεύουμε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας χωράει. Έχει πάψει να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο κι ενδιαφέρον εγχείρημα της αριστεράς. Για μας αριστερά είναι η συνάντηση του λαού και των αγώνων του με ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας που θα έχει σαν κέντρο τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πολιτισμική αναγέννηση. Δεν είναι ο κυβερνητισμός, ο μικροκομματισμός, οι διαβουλεύσεις ερήμην του λαού, τα μνημόνια και η εθνική υποτέλεια.
Σε τοπικό επίπεδο η Ο.Μ.ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΙΔΑΣ έδωσε τρείς εκλογικές μάχες σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες κάνοντας μια μικρή επανάσταση στα τοπικά πράγματα. Αυτές τις μάχες τις έδωσε μόνη της και βασιζόμενη σε όλους τους συντρόφους και φίλους που ήρθαν κοντά μας και αποκλειστικά σε αυτούς!

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη για αυτά τα οποία πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε να γίνουν και δεν έγιναν, θέλοντας επίσης να ευχαριστήσουμε αυτούς που πίστεψαν και αγωνίστηκαν μαζί μας!
Δεν θα εξαφανιστούμε, ούτε τέλειωσαν όλα. Μπροστά στην εθνική καταστροφή, θα συναντηθούμε, θα συσπειρωθούμε, θα δημιουργήσουμε νέους χώρους και κινήματα, θα φτιάξουμε αργά και κοπιαστικά το δικό μας πρόγραμμα. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι θα εγκλωβίσουν τον λαϊκό καημό και ριζοσπαστισμό σε ένα μνημονιακό μόρφωμα.

Κλείνουμε "ραντεβού" εκεί όπου ζει, αναπνέει και θα αγωνίζεται ο Λαός για μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!
Η ζωή συνεχίζεται με ότι έχει και ότι της λείπει......

Κούγιας Γιάννης                          Συντονιστής Ο.Μ. Δωρίδας
Βαβάτσικος Θεοδωρής      Μέλος συντ. επιτροπής Ο.Μ. Δωρίδας 
Βαβάτσικου   Μπεξεβέ                       Μέλος  Ο.Μ. Δωρίδας
Βελίγκου Βάσω                                    Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας 
Λάιος Νίκος                                           Μέλος Ο.Μ. Δελφών
Λακουμέντας Σπύρος                         Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας
Λουίζος Κωνσταντίνος                        Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας 
Μπουζενίκης Κώστας                         Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας
Πανάγου Στάθης                                  Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας
Παπαγεωργίου Σωτήρης                    Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας
Σταμάτη Γεωργία                                 Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας
Φουστέρης Σάκης                                Μέλος Ο.Μ. Δωρίδας

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

'Ενα μουσείο... “ τραγούδι των χεριών ” γιορτάζει τα είκοσι χρόνια πορείας του

Τα δρώμενα στην εκδήλωση για τα “20 χρόνια του Λαογραφικού Μουσείου Ευπαλίου”

Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου χαρακτηρίστηκε από τον γνωστό λαογράφο Νέστορα Μάτσα σαν «το τραγούδι των χεριών», για την απλότητα και αντικειμενικότητα που παρουσιάζει την πολιτισμική και λαϊκή κληρονομιά των ανθρώπων της Δωρίδας. Μια κιβωτός της παράδοσης.

Θεμελιώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1995 από τον Καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Ν. Σμπαρούνη και τη σύζυγό του Αντιγόνη με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου τ. Μητροπολίτη Φωκίδος Μακαριστού Αθηναγόρα.

Στο Μουσείο θα δείτε από κοντά πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, θα μάθετε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ευπαλιωτών και γενικότερα των Δωριέων. Τα αγαπημένα τους εργαλεία, τα είδη της οικοσκευής τους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, χειροποίητα υφαντά και κεντητά, λαϊκές φορεσιές, πήλινα, ο αργαλειός, οι ρόκες, τα σφοντύλια, το τζάκι, ο γιούκος, τα γεωργικά μηχανήματα, οι παλιές φωτογραφίες, ολόκληρη η ζωή των προγόνων μας, οι χαρές, τα βάσανα, οι καημοί τους, τα ήθη και έθιμα, ο τρόπος και τα μέσα ζωής τους, προστατεύονται και διαφυλάσσονται σε τούτη την κιβωτό της παράδοσης.

Ο λαογραφικός θησαυρός των προκατόχων αυτής της ήμερης και όμορφης γης που κρατάει μέσα της την κιβωτό της παράδοσης, το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας. Είναι ο καθρέφτης της τοπικής μας κοινωνίας, ο γνήσιος θεματοφύλακας των παραδόσεων μας και ο πνευματικός πυρήνας του Ευπαλίου και της Δωρίδας.

Σήμερα την διαχείριση του έχει η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου" με είσοδο ελεύθερη και υπεύθυνη λειτουργίας του την Γεν. Γραμματέα του, Καθηγήτρια Γιάννα Κατσαρού.

Το μουσείο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αρκεί να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 6944390576 και 2634051363.

Κάθε Κυριακή πρωί 11:00 - 13:00 γίνεται ξενάγηση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 8:30 μ.μ. στον προαύλειο χώρο του Δημαρχείου Ευπαλίου η Ένωση Γυναικών Φωκίδας και η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 20 " χρόνια του Λαογραφικού Μουσείου Ευπαλίου".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κύρια ομιλίτρια θα είναι η καθηγήτρια Dr.Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη τ.Δ/τρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα “Λαϊκός πολιτισμός και ανάπτυξη”.

Για τον ιδρυτή του μουσείου καθηγητή Πανεπιστημιίου Ιατρικής Χαράλαμπο Σμπαρούνη θα μιλήσει ο ιατρός Αναστάσιος Μπάμπος, ενω θα τιμηθεί από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας και η δωρήτρια Αντιγόνη Σμπαρούνη.

Την εκδήλωση θα κλείσουν με παραδοσιακούς χορούς ο Χορευτικός Ομιλος Άμφισσας του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας και τα Χορευτικά Τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Τολοφώνας και Ευπαλίου.

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Σημαντική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Λαογραφικού Μουσείου Ευπαλίου


Τα τέλη του Δήμου Δωρίδας για το 2016 αποφασίζει την Τρίτη το Δημ.Συμβούλιο

Για όλα τα τέλη του Δήμου το 2016 (ύδρευσης, φωτισμού, αποχέτευσης, καθαριότητας, άρδευσης, κοιμητηρίων, χρήσης κοινοχρήστων χώρων κλπ) θα αποφασίσει  το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει  στο Λιδωρίκι  την Τρίτη  11  Αυγούστου στις 6:30 μ.μ.

Ειδικότερα τα  24 θέματα που θα συζητηθούν σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης  και οι εισηγητές τους είναι τα εξής :

1.    Προτάσεις - Παρατηρήσεις επί του "Β1 Σταδίου της Μελέτης Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας" (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

2.    Έγκριση σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Δωρίδος για την περίοδο 2015-2019». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

3.    Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών  Χασούρας Ξενοφών)

4.    Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών δρόμων ΔΕ Βαρδουσίων» και αριθ. μελέτης 18/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

5.    Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) και 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.) του έργου με τίτλο: «Δημοτική οδοποιία Δ.Ε. Ευπαλίου» και αριθ. μελέτης 24/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

6.    2η παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου με τίτλο: «Δημοτική οδοποιία ΔΕ Ευπαλίου» και αριθ. μελέτης 24/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

7.    Έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς (Σ.Μ.Α.) στερεών αποβλήτων του Δήμου Δωρίδος» και αριθ. μελέτης 10/2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

8.    Τοποθέτηση κτηνοτρόφου για χρήση βοσκοτόπων και σε άλλη (όμορη) Τοπική Κοινότητα απ’ αυτή της μόνιμης κατοικίας του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φλετούρης Κωνσταντίνος)

9.    Καθορισμός τελών ύδρευσης για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

10.Καθορισμός τελών αποχέτευσης για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

11.Καθορισμός τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

12.Καθορισμός τελών κοιμητηρίων για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

13.Καθορισμός συντελεστών δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

14.Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π. για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

15.Καθορισμός τελών διαφήμισης για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

16.Καθορισμός δικαιώματος βοσκής για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

17.Καθορισμός τελών άρδευσης για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

18.Καθορισμός τέλους παρεπιδημούντων για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

19.Καθορισμός τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων για το οικονομικό έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

20.Καταγγελία μίσθωσης δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Πενταπόλεως. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Υφαντής Κωνσταντίνος)

21.Διαγραφή χρεών κ. Κατσούλη  Κωνσταντίνου του Θεμιστοκλή από βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου μας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Υφαντής Κωνσταντίνος)

22.Παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου δημοτικού χώρου (πλατείας), χωρίς αντάλλαγμα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας Δωρίδας «ΟΙΑΝΘΗ», για τη διενέργεια εκδηλώσεως. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

23.Χορήγηση άδειας τοποθέτησης ομπρελών θαλάσσης, κατά μήκος της δυτικής παραλίας Χιλιαδούς Τ.Κ. Μανάγουλης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χιλιαδούς «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)

24.Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Τρικόρφου στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικόρφου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος   Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Κατά την κορύφωση του ελληνικού δράματος, τις προηγούμενες εβδομάδες, αναδύθηκε και το μείζον πρόβλημα της εσωτερικής εικόνας, της επικοινωνίας και του προσώπου της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, η σχέση αποδοχής, αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης, μεταξύ κυρίως των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, για να παραμερίσουμε τις επιμέρους (και δευτερεύουσες) αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, όμως, στη χώρα μας, τα πράγματα απέναντι στην Ευρώπη, πήραν μία ανεξέλεγκτη, σχεδόν ακραία μορφή. Το κλίμα αυτών των σχέσεων δυναμιτίστηκε, ειδικότερα την περίοδο του δημοψηφίσματος, όπου ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός λειτούργησαν σε επίπεδα απερίγραπτα για τα έως πρότινος δεδομένα.

Ο ελληνικός λαός από υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής, άλλοτε και κατά μεγάλη πλειοψηφία, διχάστηκε και σήμερα εμφανίζεται επιφυλακτικός, αρνητικός, εάν όχι πολέμιος του ευρωπαϊκού δρόμου. Αυτή η οφθαλμοφανής διαπίστωση αποτελεί κατά τη γνώμη μας και το πλέον βαθύ δομικό πρόβλημα για την Ελλάδα.

Είναι ένα τεράστιο πολιτικό project, το οποίο οφείλει να αναλάβει η πολιτική τάξη του τόπου. Να αναδιατάξει και να δημιουργήσει ένα καινούργιο εποικοδόμημα, εάν – πράγματι- θέλουμε να ελπίζουμε στην ανασυγκρότηση, την ανάκαμψη και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Εάν δεν αποκαταστήσουμε αυτή τη μεγάλη ιστορική βλάβη και τελικά κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την Ευρώπη, μαζί θα κοπεί και ο λαιμός ο δικός μας. Και οικονομικά και γεωπολιτικά.

Το πολιτικό σύστημα – παλαιό και νέο – καλλιέργησε βαθμιαία την αντιευρωπαϊκή στάση για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες σχετικά με την μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το ρήγμα να κλείσει. Χωρίς την Ευρώπη δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε ούτε βήμα.

Ας μην ξεχνάμε : το ίδιο δεν συνέβη πριν από 30 και 40 χρόνια, από άλλες αφορμές και αιτίες, με το μένος ενός ολόκληρου λαού κατά των Αμερικανών; Και τι βλέπουμε σήμερα; Κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης της Αριστεράς, να λένε εν τέλει «ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Ομπάμα»… Γιατί ;

Διότι - όπως φαίνεται - οι Ηνωμένες Πολιτείες κράτησαν τη χώρα μας όρθια, ακυρώνοντας το «πραξικόπημα» που πήγε να επιχειρήσει η συμμορία της δραχμής !

Οι ελληνικές κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση, έκαναν πολλά λάθη. Αλλά, λάθη μεγάλα και κρίσιμα απέναντι στην Ελλάδα έκαναν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και οι ηγεσίες της Ευρώπης. Και όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα.

Κακά τα ψέματα, το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, η ηγεσία της Ευρώπης υπήρξε ανεπαρκής απέναντι στην κρίση και την ύφεση που καθηλώνει τη Γηραιά Ήπειρο έξη χρόνια τώρα.

Και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει η Γερμανία, η οποία επίσης έως τώρα κινείται με άξονα πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο έτσι που αναβιώνει ο εθνικισμός και θερίζει ο λαϊκισμός σε αρκετές υπό πίεση χώρες της Ευρώπης.

Ο ευρω-σκεπιτικσιμός, λοιπόν, και η δημιουργία των απαραίτητων πολιτικών και των θεσμικών υποδομών για την ισορροπία και το μέλλον της Ευρώπης, είναι και μία τεράστιας σημασίας ιστορική πρόκληση για την ηγεσία πρωτίστως της ίδιας της Γηραιάς Ηπείρου.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2015 : το πρόγραμμα


Έκθεση φωτογραφίας στο Μοναστηράκι


Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Έγιναν τα Θυρανοίξια βυζαντινού ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Άμφισσα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν τα Θυρανοίξια του σημαντικού βυζαντινού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Άμφισσα, το Σάββατο 1η Αυγούστου 2015.

Η πρωτοβουλία ήταν της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή των θυρανοιξίων και τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος.
Παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θ. Παναγιωτόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας κ. Δ. Καραγιάννης.

Ο ναός ανήκει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμφίσσης και θα χρησιμοποιείται για την τέλεση Θείας Λειτουργίας με την ευθύνη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, ενώ με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος θα είναι ανοιχτός για το κοινό σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινώνονται στις αρχές κάθε μήνα.
Για τον Αύγουστο θα είναι επισκέψιμος κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 10.00 – 13.30. Την παραμονή της Μεταμορφώσεως θα τελεστεί η ακολουθία του Εσπερινού και ανήμερα η Θεία Λειτουργία.

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ & έκθεση ζωγραφικής

 Χαράλαμπος Στέφος:
επιστροφή στο Κροκύλειο (10-16 Αυγούστου)


Ήταν στα Μακρυγιάννεια του 1991, όταν οι Κροκυλιώτες γνώρισαν από κοντά το έργο ενός πολύ σημαντικού ζωγράφου, του Χαράλαμπου Στέφου από τον Κόκκινο.
 

Έζησε τα περισσότερα χρόνια του στην Άμφισσα και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 77 ετών αφήνοντας πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο. Εφέτος, 24 χρόνια μετά τα έργα του Στέφου επιστρέφουν για άλλη μία φορά στο Κροκύλειο.

Στην έκθεση με τίτλο «Χαράλαμπος Στέφος, επιστροφή στο Κροκύλειο», που γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μακρυγιάννεια 2015, θα φιλοξενηθούν στην μεγάλη αίθουσα του σχολείου πάνω από 25 έργα.

Ο Χαράλαμπος Στέφος ήταν αυτοδίδακτος, είχε ένα έμφυτο ταλέντο το οποίο ταυτιζόταν με την ίδια του την ύπαρξη. Η ζωγραφική έγινε για αυτόν δημιουργία, σχέδιο, πίνακας. Θαύμαζε το τοπίο τριγύρω του, τις εναλλαγές του φωτός, τις αλλαγές της ώρας στη φύση, τη διαδοχή των ημερών και των εποχών οι οποίες έφερναν και τις ανάλογες μεταπτώσεις στα συναισθήματα του.

Το πάθος του για την ζωγραφική ήταν τόσο μεγάλο ώστε όταν δεν εργαζόταν, ζωγράφιζε, σε οποιεσδήποτε συνθήκες της καθημερινότητα του. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθήνας και Άμφισσας, στο ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, στο Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας, στην Ελληνική πρεσβεία της Χάγης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα εγκαίνια της έκθεση θα γίνουν στις 10 Αυγούστου το πρωί, ενώ θα παραμένει ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο κάθε απόγευμα 6μμ-9μμ, μέχρι τις 16 Αυγούστου.

"Γιορτή καλαμποκιού" στη Μανάγουλη


Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

"Σφηνάκια ... γέλιου" στα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ !


Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Καρούτες

Πλήθος κόσμου, επιζήσαντες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, απόγονοι μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, έδωσαν και φέτος το παρών στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια από τη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας που έγινε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του χωριού.

Η εκδήλωση άνοιξε με προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων ΕΛΑΣιτών μαχητών και κατοίκων του χωριού κατέθεσαν οι, Θύμιος Πολυζώης από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Φωκίδας, Δρόσος Τσελές, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών, Γιάννης Μούρτος.

Ακολούθησε το χρονικό της μάχης από την Ευγενία Αναγνώστου.

Στην κεντρική ομιλία που έκανε η Λιάνα Κορομπίλη, μέλος της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, τονίστηκε πως: Είναι εκδηλώσεις σαν και την σημερινή που στην ουσία πρέπει να θυμίζουν και να διδάσκουν, ενώ ακόμα περισσότερο πρέπει να δείχνουν τον δρόμο στους αγώνες του σήμερα. Πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να βάζουμε στην επικεφαλίδα ποιοι πολεμάνε, ενάντια σε ποιους. Πρέπει σήμερα, μελετώντας την Ιστορία, να αξιοποιούμε την γνώση που μας προσφέρει η μελέτη της στον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στους δυνάστες του, τότε και τώρα, την ολιγαρχία του πλούτου, τα  ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Και κατέληξε: Αν κάτι όμως αποδεικνύει το έπος της εαμικής αντίστασης, είναι ότι οι δυνάμεις του λαού είναι ανεξάντλητες και ότι οι λαοί είναι παντοδύναμοι. Μπορούν να ανατρέψουν την εξουσία των αστών, μπορούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, μπορούν να χτίσουν μια νέα κοινωνία, μια νέα ζωή. Δεν είναι οι λαοί καταδικασμένοι να ζουν στην φτώχεια, να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα. Χρειάζεται όμως για να γίνει αυτή η δύναμη, που θα οργανώσει, θα καθοδηγήσει, θα εμπνεύσει αυτόν τον αγώνα, υπηρετώντας αταλάντευτα αυτόν τον στόχο, που δεν θα υποχωρεί και δεν θα συμβιβάζεται μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Παρουσίαση βιβλίου Στέλλας Πριόβολου Δευτέρα βράδυ στο ADAGIO Ναυπάκτου

Το νέο βιβλίο της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Στέλλας Πριόβολου παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο ADAGIO II στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Τίτλος του βιβλίου  “Οι Ελληνορωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης μέσα από τον στοχασμό Ευρωπαίων μελετητών “.

Με την συγγραφέα θα συζητήσει η φιλόλογος Λένα Αναγνωστοπούλου.

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 9:00 το βράδυ.

Στα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ... "Με άρωμα Ελλάδας"

Σήμερα, Κυριακή 2 Αυγούστου, τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ μεταφέρονται στον φιλόξενο χώρο του Αγίου Ευθυμίου. Στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί παράκληση (Εσπερινός) στον Ι. Ν. Αγίου Ευθυμίου. Θα ακολουθήσει, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, με ώρα έναρξης 8.15 μ.μ., μουσική εκδήλωσημε ελεύθερη είσοδο και με τίτλο "Με άρωμα Ελλάδας". Τρία νέα παιδιά με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία, η Αθηνά και η Δάφνη Ζαχαριά και ο Χρήστος Δασκαλόπουλοςμε την συμμετοχή και του Νίκου Παπουτσή, θα μας "ταξιδέψουν" με καλά ελληνικά τραγούδια.
Είστε όλοι προσκεκλημένοι.
Οι διοργανωτές
Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας-Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας-Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών

Πρόγραμμα αγώνων 5ου Τουρνουά 5 χ 5 της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας

Αρχίζουν τα ματς από σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου του 5ου Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5χ5 που διοργανώνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Οι αγώνες θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου & Λυκείου Ευπαλίου.
Στο Τουρνουά δήλωσαν συμμετοχή 8 ομάδες εφήβων ( SLE F.C,   ΨΗΜΑΔΑΙΟΙ,  VODKA JUNIORS,  ΑΜΠΑΛΟΤΕΛΗΔΕΣ,  KILLERS,  ΚΟΥΓΙΑΙΟΙ,  IS,  ΑΓΙΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ) που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους.

Το πρόγραμμα των αγώνων σύμφωνα με την κλήρωση έχει ως εξής :

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15    SLE F.C  -  VODKA JUNIORS
19:15 - 20:15    ΨΗΜΑΔΑΙΟΙ  -  ΑΜΠΑΛΟΤΕΛΗΔΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15    ΑΓΙΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ  -  IS
19:15 - 20:15    ΚΟΥΓΙΑΙΟΙ  -  KILLERS

TΡΙΤΗ  4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15    SLE F.C  -  ΑΓΙΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
19:15 - 20:15    ΨΗΜΑΔΑΙΟΙ   -  ΚΟΥΓΙΑΙΟΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ  5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15    ΑΜΠΑΛΟΤΕΛΗΔΕΣ   -  KILLERS
19:15 - 20:15    IS   -  VODKA JUNIORS

ΠΕΜΠΤΗ  6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15    ΑΓΙΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ   -  VODKA JUNIORS
19:15 - 20:15    ΨΗΜΑΔΑΙΟΙ  -   KILLERS

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:15 - 19:15     ΚΟΥΓΙΑΙΟΙ   -  ΑΜΠΑΛΟΤΕΛΗΔΕΣ
19:15 - 20:15     SLE F.C   -  IS  

ΔΕΥΤΕΡΑ  10  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18:30  -  19:30     Α1  -  Β2
19:30  -  20:30     Α2  -  Β1

ΤΕΤΑΡΤΗ  12  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
19:30      ΤΕΛΙΚΟΣ

Επίσης δήλωσαν συμμετοχή και 4 ομάδες για το Τουρνουά Παίδων το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί.