Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Κυκλοφόρησε με πλούσια ύλη το νέο τεύχος της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”

Με ένα αφιέρωμα - φωτορεπορτάζ στην καλοκαιρινή μαγεία της Δωρικής Ριβιέρας κυκλοφόρησε το φύλλο Αυγούστου της εφημερίδας "ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ".

Στο ίδιο τεύχος διαβάστε ακόμα :
  • Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των χωριών στο πρόσφατο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
  • Τι αποφάσεις πάρθηκαν για τον αναδασμό του Μόρνου και πως φθάσαμε να έχει γίνει… «γεφύρι της Άρτας» !
  • Ολοκληρώθηκε επιτέλους το «τούνελ» Παραθάλασσου – Μοναστηρακίου και δόθηκε ο δρόμος στη κυκλοφορία
  • Ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας μιλά για όσα έγιναν στο πρώτο χρόνο της θητείας και τι προγραμματίζουν για τον επόμενο.
  • Η ιστορία και η πορεία της "Σταυράκειου Βιβλιοθήκης Ευπαλίου".
  • Για την τριπλή γιορτή του Δροσάτου στο " Τρίγωνο Πευκακίου".
  • Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή της Βαρνάκοβας, την εορτάζουσα Παναγιά της Δωρίδας.
  • Πως «χτίζουν» το σήμερα και το αύριο του πρωταθλητή Φωκίδας, Απόλλωνα Ευπαλίου.
  • Πλούσιο ρεπορτάζ σε "πρόσωπα & γεγονότα" καθώς και σε κοινωνικά θέματα της Δωρίδας.
"ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ" έχει ένα τιράζ 2.500 φύλλων και εκτός από τους συνδρομητές διατίθεται και από το περίπτερο του Ευπαλίου στην κεντρική πλατεία.

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Πρόγραμμα του Δήμου για τους Απόρους

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Φλετούρης, ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος στην Κοινωνική Σύμπραξη, με επικεφαλή Εταίρο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την υλοποίηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) (Σχετική πρόσκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.pste.gov.gr)

Για το σκοπό αυτό καλεί τους δημότες του Δήμου Δωρίδας, να απευθύνονται στα γραφεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και στους παρακάτω  υπαλλήλους μέχρι  5 Αυγούστου 2015

Δ.Ε ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ        τηλ. 2266022381   Κοκμοτό Δημήτριο

Δ.Ε ΕΥΠΑΛΙΟΥ          τηλ. 2634350022    Πανουργιά Σπυριδούλα

Δ.Ε ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ         τηλ.2266032360    Ανδρεοπούλου Αικατερίνη

Δ.Ε ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ     τηλ.2266041244    Νικολέτου Φωτεινή

Ο Άβορος γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο!


Ο Σύλλογος Αβοριωτων Δωρίδας « η κοιμησις της θεοτοκου » ανακοίνωσε ότι ο Άβορος γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο , με την ευκαιρία της γιορτής της εκκλησίας του χωριού και το πανηγύρι εδώ και 50 χρόνια διαρκεί τρεις μέρες 14 , 15 , 16 και Αυγούστου .

Το πανηγύρι του χωριού μας, τονίζει η ανακοίνωση
, είναι ίσως το μοναδικό που διατηρεί την παράδοση (χωριάτικο πανηγύρι ) στο οποίο συμμετέχουν και διασκεδάζουν όχι μόνο οι Αβοριώτες αλλά και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά. Το πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί και φέτος όπως κάθε χρόνο με την συνδρομή των χωριανών και φίλων .

Σε μέρες που οι ανθρώπινες σχέσεις τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο απρόσωπες, το πανηγύρι μας αποτελεί εγγύηση ότι μπορούμε να ξαναβρισκόμαστε, επικοινωνώντας και δημιουργώντας με βάσει την παράδοσή μας, τους κοινούς μας στόχους και σκοπούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όσο και όλοι οι Αβοριώτες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να να διατηρήσουν το το πανηγύρι του Αβόρου είναι ίσως το μοναδικό που διατηρεί την παράδοση και να χαρίσει σε όλους μας ένα ευχάριστο και αξέχαστο γλέντι 3ήμερο στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς δημοτικούς Χορούς.

Σας ευχαριστούμε εκ των πρότερων για την βοήθεια σας και σας περιμένουμε να γλεντήσουμε μαζί στο πανηγύρι μας .

Διαγωνισμός Future Agro Challenge


 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Διαγωνισμός Future Agro Challenge έρχεται να αναδείξει και να προωθήσει τους πρωτοπόρους της αγροτικής καινοτομίας στην Ελλάδα και στον κόσμο, συνεισφέροντας στη δημιουργία μίας αγροτικής επιχειρηματικής κουλτούρας και βάζοντας στο επίκεντρο μία νέα γενιά αγροτών επιχειρηματικών. Σήμερα, που περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την εξωστρέφεια και το άνοιγμα των ευκαιριών σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η ελληνική πρωτοβουλία των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) που πραγματοποιείται σε σαράντα δύο χώρες, είναι στην πραγματικότητα ένα διεθνές πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε επενδυτές και σε όσους αντιλαμβάνονται τον πρωτογενή τομέα με νεωτερική ματιά, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τον αγρότη ως επιχειρηματία.

Ο Διαγωνισμός Future Agro Challenge, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομα του: ένα παγκόσμιο βήμα ανταλλαγής ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και επενδυτικών ευκαιριών για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κοινότητας εμπειρογνωμόνων, επενδυτών, φορέων και ιδιωτών της αγροτικής καινοτομίας, συνδέοντας την τεχνολογία με την αγροτική ανάπτυξη και με στόχο ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.

Στο Διαγωνισμό που «τρέχει» μέχρι τις 15 Αυγούστου 2015 μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι έχουν μια πρωτοποριακή ιδέα στον αγροδιατροφικό τομέα, μία ιδέα που θα μπορούσε να έχει μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας εφαρμογή και που θα συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Τελικός θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων του Disrupt Startup ScaleUP (
http://www.disrupt2015.com/) με τον ευρηματικό τίτλο “Entrepreneurship Under Siege”, επιχειρώντας δηλαδή σε κατάσταση πολιορκίας, το διάστημα 1- 4 Οκτωβρίου 2015.

Ειδικότερα για τον Διαγωνισμό

Για τους υποψήφιους που θέλουν να διεκδικήσουν τη θέση τους στον Παγκόσμιο Τελικό κερδίζοντας διεθνή προβολή, έπαθλα και υπηρεσίες η διαδικασία υποβολής συμμετοχών έχει ξεκινήσει στο
http://futureagrochallenge.com/ και θα ολοκληρωθεί στις 15 Αυγούστου 2015.

Οι βασικές διαγωνιστικές κατηγορίες είναι:

· Πράσινες και Καινοτόμες Πρακτικές
· Διατροφή και Υγεία
· Agro Logistics
· Εισοδηματικές ιδέες
· Εκπαίδευση
· Αγροτουρισμός
· Ασφάλεια και Υγεία
· Μεταποίηση και Συσκευασία

Ποιοι είναι οι
Industry Disruptors – Game Changers (ID – GC)

 Οι
Industry Disruptors – Game Changers (ID – GC), αποτελούν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, οι ID-GC προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να ωριμάσουν τις ιδέες τους μέσα από δικτύωση, διαγωνισμούς, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, mentorship, και στρατηγικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες μιας start-up επιχείρησης. Διαβάστε περισσότερα για τους ID-GC στο www.industrydisruptors.org

 Για περισσότερες πληροφορίες 


Έλλη Παπουτσάνη, ellie.p@id-gc.org
Βάσω Παπαχαραλάμπους, papacharalambous@mscommgroup.com
Τηλ: 210 7236217

14ο φεστιβάλ «ήχοι του δάσους» όρος Αγίας Τριάδα στην Καλοσκοπή Φωκίδος

Οι Imam Baildi ξαναπαίρνουν τους δρόμους! Το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015. Ώρα έναρξης: 00.00


Αν ένα πράγμα σε μαθαίνουν οι περιοδείες είναι να μην κρίνεις τον κόσμο με μια ματιά αλλά να περιμένεις πρώτα την αντίδρασή του αφού πρώτα τον προσεγγίσεις. Και συνήθως αυτή η διαδικασία σε αφήνει με τις πιο όμορφες αναμνήσεις και την επιθυμία να ξαναγυρίσεις”. Λύσανδρος & Ορέστης Φαληρέας

Μετά από ένα χειμώνα στην Αθήνα με πρόβες αλλά και ιδιαίτερα επιτυχημένες εμφανίσεις οι Imam Baildi κατέληξαν σε ένα ολόφρεσκο νέο πρόγραμμα, και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την καινούρια εξόρμηση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δεκάδες σταθμούς.

Στα οκτώ χρόνια ζωής των “Imam Baildi”, το συγκρότημα των αδερφών Φαληρέα, κατάφερε να δημιουργήσει μια καινούρια ταυτότητα στον ελληνικό ήχο και να την κάνει αποδεκτή στο εξωτερικό ως μια νέα μουσική πρόταση με γνήσια ελληνικό χαρακτήρα.

Το 2014 συστήθηκαν ξανά με ένα δίσκο διαφορετικό από τους άλλους. Το τρίτο κατά σειρά album με τίτλο “Imam Baildi - ΙΙΙ” περιέχει ήδη πολυαγαπημένα remix όπως το «Αργοσβήνεις Μόνη» και η «Μουρμούρα», αλλά και τρεις αυθεντικές συνθέσεις, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο:

Οι “Πόλεις”, το “Rider” κέρδισαν τις καρδιές των ακροατών, ενώ το Σημείωμα, ένα από τα single του δίσκου γνώρισε διεθνή αναγνώριση: Στο διαγωνισμό του μεγαλύτερου γερμανικού ραδιοφωνικού με διεθνή μουσική Funkhaus Europa, οι “Imam Baildi” με το “Σημείωμα” τους κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, έχοντας απέναντί τους ονόματα του βεληνεκούς της Vanessa Paradis και του “Quantic”.

Στην ευρωπαϊκή περιοδεία των Imam Baildi ξεχωρίζουν δύο σταθμοί:

1. 20 Μαρτίου στο Amsterdam. Έπειτα από το περσινό πανηγυρικό sold out του συγκροτήματος στο “Paradiso”, έναν από τους ιστορικότερους συναυλιακούς χώρους της Ολλανδίας, το συγκρότημα από την Αθήνα, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στο “αδερφάκι” του “Paradiso”, το “Tolhuistuin.

2. 2 Ιουλίου στο Παρίσι. Έχοντας συμμετάσχει σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας, οι Imam Baildi επιστρέφουν στη Γαλλία με την πρώτη μεγάλη δική τους συναυλία συναυλία, στο “Divan du Monde”, ένας χώρος θεάματος και πολιτισμού με δύο και πλέον αιώνες ζωής.

Στο μεταξύ και μέχρι τους δύο αυτούς σπουδαίους σταθμούς , η νοσταλγική γοητεία της Ρένας Μόρφη, η εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka, η βαλκανική ζεστασιά του Γιάννη Δίσκου και οι στιβαρες πενιές του Αλέξη Αραπατσάκου, Λάμπη Κουντουρόγιαννη και Στέλιου Προβή πλαισιωμένες από την παραγωγική μαεστρία των αδελφών Φαληρέα, θα περιδιαβαίνουν την Ελλάδα.

Ενημερωθείτε για τις εμφανίσεις των Imam Baildi από τη FB Page του συγκροτήματος: www.facebook.com/imambaildi

Για περαιτέρω πληροφορίες – διευκρινίσεις:
Art On The Road Productions Αλέξανδρος Σαλαμές,Τηλ.: 6970034210

Τουρνουά μπάσκετ & volleyball Ερατεινής


Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ… ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η επιτυχία του νέου Προγράμματος για την διάσωση, την εξυγίανση και την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, θα κριθεί από τρεις αναγκαίες και καθοριστικές προϋποθέσεις.

Από τρείς πολύ σημαντικές παραμέτρους, που θα πρέπει να συν-λειτουργήσουν οπωσδήποτε, για να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία, το πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της Ελλάδας.

Το πρώτο κολοσσιαίο ζήτημα είναι η απαραίτητη διοικητική επάρκεια, που αποτελεί τη βάση για την επιτυχή εφαρμογή αυτού του δύσκολου Προγράμματος. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εκ των πραγμάτων μία γενναία αναβάθμιση του διοικητικού της μηχανισμού, εξαιρετικά αναγκαία για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Το ερώτημα είναι : με ποιους ανθρώπους ; Με ποια πολιτική ενθάρρυνση ; Η Ελλάδα, μέσα από μία υπερκομματική διαδικασία θα πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους, τους ικανότερους στο. Πρόσωπα καταξιωμένα, με ιδέες και γνώση, που θα ηγηθούν αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας. Ποιοι άνθρωποι θα αναλάβουν την αναστήλωση των νοσοκομείων, της δημόσιας υγείας ; Την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα ή την αναδιάρθρωση για παράδειγμα του τουριστικού κλάδου και της ακτοπλοΐας ;

Το δεύτερο μείζον θέμα, είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό, εμπνευσμένο και αποφασισμένο πολιτικό σύστημα, μία κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, με καθαρή σκέψη και στρατηγική, που θα σηκώσει με θάρρος και γενναιότητα την Ελλάδα στους ώμους της. Για να εκπληρωθούν οι πολιτικές εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για να ξανακερδηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη για τους Έλληνες, θα πρέπει πάση θυσία η παρούσα πολιτική τάξη, κυβέρνηση κυρίως και αντιπολίτευση, να υπερβούν κατά πολύ τους εαυτούς τους. Η καθοδήγηση της οικονομίας και η ανάταξη της κοινωνίας μετά την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, επιβάλλει πρώτα από όλα τη διακομματική συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συναίνεση, ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης. Διαφορετικά η οικονομία και η κοινωνία θα βυθιστούν στο τέλμα και θα αποδεκατιστούν. Που είναι όμως αυτά τα θεμελιώδη πολιτικά συστατικά της προόδου, μέσα στην πιο επώδυνη φάση της κρίσης ; Αρκεί να παρατηρήσει κανείς την δραματική εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης, αυτό φτάνει.

Η τρίτη κρίσιμη παράμετρος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποια θα είναι τελικά η μοίρα αυτού του τόπου, είναι η συμπεριφορά της οικονομικά ισχυρότερης τάξης, της λεγόμενης οικονομικής ελίτ. Οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν κερδίσει τα πάντα - και πολλές φορές ευνοιοκρατικά - από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα, θα πρέπει τώρα να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πρωτοπόροι, ότι τρείς γενιές τώρα απέβαλαν το σύνδρομο του κομπραδορισμού, ότι είναι πράγματι η άρχουσα τάξη της χώρας, ότι αγωνιούν, ότι βάζουν πλάτη τώρα στα δύσκολα, επενδύουν στον τόπο αυτόν από όπου απέκτησαν απίστευτες περιουσίες. Είναι π.χ. εξοργιστικά απαράδεκτο να υπάρχουν επιχειρηματικά σπίτια τα οποία έχουν αποθηκευμένα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να μην επενδύουν ούτε χίλια ευρώ. Ή ακόμη πολύ χειρότερα να μην εξυπηρετούν καν τα τραπεζικά τους δάνεια και να κινδυνεύουν τώρα να την πληρώσουν άλλοι, μέτοχοι και καταθέτες!

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Στήθηκε και λειτουργεί μια πανέμορφη παιδική κατασκήνωση στη Πενταγιού

Στη θέση «Κεφαλόβρυσος» της ΤΚ Πενταγιών δίπλα, από το αθλητικό κέντρο Πενταγιών με τα γήπεδα μπάσκετ βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5 με πλαστικό τάπητα, κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και δίπλα σε άφθονο τρεχούμενο νερό, διαμορφώθηκε χώρος με πρωτοβουλία του προέδρου της ΤΚ Πενταγιών Αποστόλη Ασημάκη και με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου Δωρίδος για την φιλοξενία παιδικών κατασκηνώσεων.

Ήδη το πρώτο γκρουπ έχει κατασκηνώσει στον εν λόγω χώρο με 45 παιδιά ηλικίας 11-14 ετών από 20 Ιουλίου - 30 Ιουλίου (Από Ζάκυνθο, Πάτρα, Αθήνα, Άμφισσα, Καρέα και Σπάτα).

Το δεύτερο γκρουπ παιδιών ηλικίας 16 -19 χρονών θα κατασκηνώσει από τις 2 -13 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος με τη βοήθεια του Δήμου θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις υποδομές ώστε η κατασκήνωση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερες συμμετοχές, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε η λειτουργία του χώρου ως κατασκήνωση  να γίνεται και άλλες εποχές του χρόνου.

Τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή από τις δραστηριότητες αυτές είναι πολλά, αφού γνωρίζουν την ορεινή περιοχή της Δωρίδας ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι, έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση τοπικών προϊόντων κ.ά.

Σήμερα  Τετάρτη 22 Ιουλίου  επίσκέφθηκαν  τον χώρο ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος  Κώστας Υφαντής, ο εκπρόσωπος της ΤΚ Πενταγιών Αποστόλης Ασημάκης, ο  ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου μηχανικός Μιλτιάδης Ασημακόπουλος και ο Δημήτρης  Καραδήμας μέλος του τοπικού συμβουλίου της ΤΚ Πενταγιών για να καλωσορίσουν τους κατασκηνωτές και να καταγράψουν τις τυχόν ελλείψεις των υποδομών και του χώρου ώστε να βελτιωθούν άμεσα.

Η Ελλάδα στο και 5'. Ευκαιρία;

Άρθρο του Αθανάσιου Ασημάκη *

Δειλά δειλά η κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και τα πρώτα επίσημα στοιχεία αυτής της αποτυχίας. Πλέον οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για επαναφορά της χώρας σε ύφεση μετά από την ελάχιστη περσινή ανάπτυξη. Ανεπίσημα ήταν ορατό εδώ και καιρό, καθώς οι περισσότερες ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φυτοζωούσαν, με καίριο χτύπημα τα capitalcontrols, τα οποία προκλήθηκαν ή από λάθος χειρισμούς ή απειρία της κυβέρνησης. (Δεν θέλω να πιστεύω ότι ήταν εσκεμμένα ώστε να πάμε στη δραχμή)

Όμως μέσα σε όλο το πλαίσιο της αποτυχίας έχει προκύψει και μία θετική παράμετρος την οποία ούτε η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει. Έχει δημιουργηθεί ένα γενικό κλίμα συμπόνιας των Ευρωπαίων πολιτών προς τον δοκιμαζόμενο, για 5 συν 3 χρόνια, ελληνικό λαό. Μπορεί να υπάρχουν και Ευρωπαίοι που θέλουν απλά να πτωχεύσουμε, αλλά επειδή και αυτοί έχουν δανείσει τη χώρα μας, δημιουργείται μια θετική προοπτική για την Ελλάδα. «Πρέπει επιτέλους το πρόγραμμα να πετύχει!» γιατί το πολιτικό κόστος των Ευρωπαίων πολιτικών, είτε από τη σκοπιά των συμπονούντων είτε των διαφωνούντων, θα είναι τεράστιο. Οι μεν θα θέλουν να ορθοποδήσουν οι Έλληνες πολίτες, οι δε να μην πληρώσουν από την τσέπη τους μια χρεοκοπία της Ελλάδας.

Επειδή «ο χρόνος είναι χρήμα», καλώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο μνημόνιο και νέο δανεισμό, έστω και με λάθος μέτρα, ώστε να αγοράσει χρόνο, εντός της Ευρώπης. Όμως ο χρόνος αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Πρέπει να δημιουργηθούν ευρύτερες συνεργασίες. Τόσο στο πολιτικό όσο και στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Να δημιουργηθεί ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης της χώρας. Πρέπει να πάψουν οι μικροπολιτικές ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Να σταματήσουν οι βουλευτές και οι υπουργοί να στηρίζουν μέτρα με το εάν είναι αρεστά ή δημοσκοπικά αποδεκτά και να κυβερνήσουν με γνώμονα το μέλλον των νέων της χώρας. Πρέπει ο πολιτικός λόγος να γίνει ρεαλιστικός και να σταματήσουν οι ουτοπικές υποσχέσεις που δημιουργούν μόνο διχόνοια στους πολίτες. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια: «Πως ο δρόμος είναι δύσκολος και θέλει δουλειά, συνεργασία και θυσίες». Τόσο των πολιτών αλλά και κυρίως των πολιτικών. Θυσίες αλλά με προοπτική.

Με ένα Ελληνικό σχέδιο, το οποίο θα έχει καθολική αποδοχή, να ζητήσουν από την Ευρώπη πέρα από τα δάνεια και αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη, μέσω εισαγωγής επενδύσεων από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όχι εξαγωγής νέων Ελλήνων εργαζομένων στην Ευρώπη. Αλληλεγγύη, μέσω τεχνογνωσίας και «καλών πρακτικών» διοίκησης ώστε να πατάξουμε την διαφθορά και τη γραφειοκρατία και όχι ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αλληλεγγύη, την οποία η Ευρώπη θα μας τη δώσει, γιατί διαφορετικά το πολιτικό τους κόστος θα είναι μεγάλο.

Όταν ακούμε γύρω μας να λένε «εδώ είναι Ελλάδα, δεν γίνονται αυτά» η απάντηση είναι μία: «Μπορούν να γίνουν, πρέπει να γίνουν. Είμαστε στο και 5’ και είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία!»

* Ο Αθανάσιος Ασημάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής Φωκίδας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, Facebook page: Αθανάσιος Ασημάκης, Mail:athanasiosasimakis@gmail.com

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Κοινή Προσπάθεια για την ανακήρυξη των Δελφών σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της υποψηφιότητας

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει και επισήμως την υποψηφιότητα των Δελφών για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ένας θεσμός, που ξεκίνησε από την Ελλάδα, έπειτα από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, και από κοινού Δήμος Δελφών και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου αυτός να φιλοξενηθεί το 2021 στην «Καρδιά της Ελλάδας».

Οι Δελφοί, αναμφισβήτητα αποτελούν ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.  Με σπουδαία αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, διεθνούς αναγνώρισης, πληρούν σαφώς τις ιστορικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις για να ανακηρυχτούν επάξια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Με συντονισμένες ενέργειες και με τη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επιχειρείται να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εν λόγω υποψηφιότητα που θα καταστήσει τον «Ομφαλό της Γης», την ισόβια αυτή κοιτίδα πολιτισμού, κέντρο της Ευρώπης, αλλά και θα συντελέσει αποτελεσματικά και έμπρακτα στην περαιτέρω ανάπτυξή της περιοχής, μιας και η νικήτρια πόλη λαμβάνει ένα σπουδαίο χρηματικό βραβείο.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ακόμη και τώρα, σε αυτές τις δύσκολες για τη χώρα στιγμές, εμείς οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και να σχεδιάζουμε το μέλλον, με αφετηρία τον σπουδαίο πολιτισμό της χώρας μας. Εμμένοντας στη συνεργασία μεταξύ Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, η Περιφερειακή Αρχή συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις τον Δήμο Δελφών, με τη βεβαιότητα ότι η ήδη υφιστάμενη θέση που κατέχει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, θα τον οδηγήσουν στην κατάκτηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2015 στην Αγία Ευθυμία

Από 1 έως 17 Αυγούστου στην Αγία Ευθυμία θα πραγματοποιηθούν φέτος τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2015. 

 Όπως μας ενημερώνει ο  Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών "Ο Άγιος Ευθύμιος"
δεκάδες τηλεφωνημάτων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αγωνίας για την τύχη των φετινών ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ μας έπεισαν ότι, σε πείσμα των πολύ δύσκολων στιγμών που διέρχεται η χώρα και σε πείσμα της ανυπαρξίας ενίσχυσης από τον Δήμο Δελφών και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, αξίζει να το προσπαθήσουμε και φέτος.


Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών αναλαμβάνοντας όλο τον κίνδυνο -και σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας- ετοίμασε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων εφάμιλλο των προηγούμενων πολύ πετυχημένων και σας το παρουσιάζει.

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων γι’ αυτό και σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις δεν υπάρχει επιβάρυνση για όσους θελήσουν να τις παρακολουθήσουν.

Για να «τα βγάλουμε πέρα» θα βασιστούμε στις όποιες ιδιωτικές χορηγίες, στη λαχειοφόρο αγορά μας (1€ ο λαχνός) και στη διαχείριση τόσο της δημοτικής βραδιάς όσο και της αντίστοιχης λαϊκο-δημοτικής.

Φυσικά ο εθελοντισμός που αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ θα πρέπει φέτος να εκδηλωθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Εμείς ρισκάραμε, από εσάς ζητάμε την συμπαράστασή σας και φυσικά την συμμετοχή σας στο σύνολο των εκδηλώσεων.
 

Τακτικό Διαβητολογικό και Παθολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο της Άμφισσας

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Άμφισσας ανακοινώθηκαν τα εξής :

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας ότι στο νοσοκομείο μας λειτουργούν:

1. Τακτικό Διαβητολογικό Ιατρείο από 21 Ιουλίου 2015 ημέρα Τρίτη και κάθε Τρίτη εκάστης εβδομάδας. Τα ραντεβού κλείνονται από τη γραμμή 1535.
- Υπεύθυνος ιατρός: Κρασσάς Αντώνιος Συντ. Δ/ντης Παθολόγος.

2. Τακτικό Παθολογικό Ιατρείο κάθε μέρα (από Δευτέρα έως και Παρασκευή)
Τα ραντεβού κλείνονται από τη γραμμή 1535.

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Ο Μητροπολίτης Πατρών χοροστάτησε στη Μονή του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδος


Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε χθες 18 Ιουλίου 2015 ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ του ιαματικού στο Τρίκορφο Φωκίδος, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, η οποία φέτος πανηγυρίζει τα 30 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η ίδρυσή της.Παράλληλα φέτος θα ηχήσει και πάλι ολόκληρο το καμπαναριό της Ιεράς Μονής με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, όπου κλείνει μια 20ετία από τότε που δημιουργήθηκε.

Προσκεκλημένοι του Μητροπολίτη Φωκίδος ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Ισπανίας Πολύκαρπος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη Φωκίδας για την πρόσκληση αυτή, κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε τρεις από τις πολλές αρετές του Οσίου Σεραφείμ, την αγάπη προς τον Θεό, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την αγάπη προς την φύση που πρέπει να έχει ο άνθρωπος.

Αρκετοί ιερείς από την Μητρόπολη Φωκίδος και τις όμορες Μητροπόλεις προσήλθαν να τιμήσουν τον θαυματουργό Όσιο Σεραφείμ του Σαρώφ, διότι όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών στον λόγο του, ο Όσιος Σεραφείμ και οποιοσδήποτε άγιος δεν προστατεύει μόνο τον τόπο όπου βρίσκεται, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Εκατοντάδες προσκυνητές παρά την οικονομική κρίση, προσήλθαν και κατέκλισαν τον Ιερό Ναό της Ιεράς Μονής για να τιμήσουν τον θαυματουργό Όσιο Σεραφείμ και να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανά του, όπου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα και πανηγυρική τράπεζα.