Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Μετά το δημοψήφισμα τι;

Άρθρο του Χρίστου Κων. Πασσάκου,
Ιατρού, Δημότη Δωρίδας

Ο Ελληνικός λαός ανέκαθεν ήξερε να επιβιώνει και να υφίσταται στο ρου της ιστορίας του, τόσο μετά από μεγάλα ΝΑΙ όσο και μετά από μεγάλα ΟΧΙ. Ταυτόχρονα όμως το υπεραναπτυγμένο ΕΓΩ του τον οδηγεί δυστυχώς σε αβίαστη συχνά διαμάχη με τον συμπολίτη-συνάνθρωπό του.

Θα ήταν πιστεύω συνετό και ζωτικής σημασίας να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγηθούμε σε καταστάσεις διχόνοιας-διχασμού και ώ μη γένοιτο σε εμφυλιακές καταστάσεις.

Ανακαλώντας την ιστορία μας και δη την πρόσφατη, βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα υφίστανται ανεπούλωτες μετεμφυλιακές πληγές. Δεν χρειαζόμαστε καινούριες πληγές.

Να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας μας και να μην ξεχνάμε ότι πέρα από την οικονομική μας υπόσταση υπάρχουν και αξίες όπως η υγεία μας (σωματική και ψυχική) και η υπαρξιακή μας ολοκλήρωση που δεν καθορίζονται απόλυτα πιστεύω, από οικονομικούς όρους.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 καλούμαστε να γράψουμε εξέχουσα ιστορία. Ας την διαβάζουν αύριο τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να συμπεραίνουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, η εθνική ενότητα που υπέδειξαν οι Έλληνες ήταν αυτό που χαρακτήρισε την μετέπειτα πορεία της πατρίδας μας.

Το μόνο που μας απομένει πέρα από τη συμμετοχή μας σε μια ύψιστη δημοκρατική διαδικασία όπως αυτή του δημοψηφίσματος, είναι και η επίκληση όσων πιστεύουμε, στη Θεία Πρόνοια για φώτιση τόσο των πολιτικών μας για σωστές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν το δημοψήφισμα, όσο και για τη δική μας φώτιση να δούμε τον συμπολίτη μας που επέλεξε το αντίθετο από εμάς σαν αδερφό μας και ακόμη καλύτερα σαν εαυτό μας και μαζί να πορευτούμε στους νέους αγώνες για το καλό της πατρίδας μας. 

Guardian: Τι πρέπει να μάθει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου

… ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Του Διονύση Μαρίνου
 

Για τους ξένους αναλυτές, από την πρώτη στιγμή η κατάσταση έμοιαζε με το κλασικό «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και ο τρόπος που διαχειριζόταν την εικόνα του παρέπεμπαν ευθέως στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πέντε μήνες μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, κάποιες ομοιότητες -ακόμη- διαφαίνονται, αλλά και κάποιες διαφορές δείχνουν τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετώπιζε τα κορυφαία ζητήματα ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η Natalie Nougayrede γράφει στον Guardian για τους δύο ηγέτες της Ελλάδας που ο καθένας στον καιρό του, συνέγειραν τα πλήθη, συγκέντρωσαν πάνω τους τα βλέμματα και πάνω από όλα κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

Ευθύς εξαρχής, η δημοσιογράφος αναφέρει πως οι όποιοι παραλληλισμοί είναι ατελείς, καθώς η χρονική απόσταση και η διαφορετικότητα των προβλημάτων, ανά εποχή, είναι τόσο μεγάλη που δεν γίνεται να υπάρξουν ατόφιες συγκρίσεις.

Αντικομφορμισμός
Παρά ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας που ως νέος διάβαζε Τρότσκι και Γκράσι και του αρέσει να δηλώνει τον αντικομφορμισμό του με το ντύσιμό του, εξακολουθεί να φέρνει κάπως στον Παπανδρέου.

«Και στον Παπανδρέου δεν άρεσαν οι γραβάτες. Μα, πάνω από όλα ερχόμενος στην εξουσία το 1981 ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο είναι διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες ο συντηρητικός προκάτοχός του. Ο Παπανδρέου κατακεραύνωνε την τότε ΕΟΚ ως μια απειλή για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και ως μια οικονομική ολιγαρχία αποικιακού ύφους. Στην πραγματικότητα, όμως, έγινε ο απόλυτος μάστορας της τέχνης να παίρνει το μέγιστο της οικονομικής βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς πόρους». Φευ, εδώ ακριβώς φαίνεται πόσο πάσχει ο παραλληλισμός. Το 2015 δεν είναι 1981 και ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο με τους Ευρωπαίους.

Τι έκανε ο Ανδρέας
Από την άλλη, όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου κλήθηκε να αντιμετωπίζει δύο καίριας σημασίας ζητήματα: την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στο εσωτερικό και την γεωπολιτική αστάθεια στο εξωτερικό. Και στις δύο περιπτώσεις αντέδρασε άμεσα. Ας μην ξεχνάμε πως επί εποχής του, η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει ακόμη να κλείσει όλες τις πληγές της χούντας, ενώ το πελατειακό κράτος ήταν μια χαρά αναπτυγμένο. Αυτό που βοήθησε την ελληνική οικονομία, εκείνα τα χρόνια, ήταν η ραγδαία άνοδος της αγροτικής παραγωγής σε σημείο που κατάφερε να ξεπεράσει την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παράλληλα, ο Παπανδρέου τόνωσε τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και είδε ως ευκαιρία το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Χερσονήσου που ήταν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κάτι που στις μέρες μας τίθεται, πλέον, εν αμφιβόλλω.

Το φλερτ με τον Πούτιν
Οι ομοιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν: ο Αλέξης Τσίπρας φλέρταρε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Ανδρέας είχε αποκτήσει πολύ καλές σχέσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι, ενώ στη συνέχεια επέδειξε μιας μορφής συμπάθεια προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το άρθρο αναφέρει πως η ελληνική κρίση δεν πρέπει να αναλυθεί μόνο κάτω από το οικονομικό πρίσμα, καθώς έχει να κάνει με το αν η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της και αν αποδέχεται πως η παρουσία της είναι κάτι σαν... άγκυρα για τη νεαρή δημοκρατία.

Το μάθημα του Ανδρέα
Οι διαφορές ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το άρθρο, έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση κρίσεων. «Ο Παπανδρέου, ένας χαρισματικός ρήτορας, έβαλε στην άκρη τη ριζοσπαστική ιδεολογία και τη συγκρουσιακή τακτική. Μέτρησε τα εθνικά αντανακλαστικά που κατευθύνονταν προς τη θυματοποίηση, με εποικοδομητικές πολιτικές. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε να μικρύνει το τραύμα του Εμφύλιου Πολέμου στην Ελλάδα – ένα τραύμα που ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει με τις αναφορές του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντί να γίνει ο εκδικητής της ελληνικής Αριστεράς, ο Παπανδρέου επέλεξε τον πραγματισμό. Αντί για ριζοσπαστική ρητορική, πάντρεψε τη σύνεση και βοήθησε τη χώρα να βγει από το ταραγμένο παρελθόν της», καταλήγει.

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Πώς και πού θα ψηφίσουμε την Κυριακή Μόνο με σταυρό έγκυρο το ψηφοδέλτιο

Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να πάνε στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που διενεργεί η κυβέρνηση. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. 

Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση «ΝΑΙ (εγκρίνεται)» ή «ΟΧΙ (δεν εγκρίνεται)».

Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Έγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

Σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουμε

Οι πολίτες ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εκλογών του Ιανουαρίου. Για την ανεύρεση του εκλογικού τμήματος λειτουργεί το «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα www.ypes.gr, στο «Εκλογές», και το τηλεφωνικό κέντρο 213-1361500 (σήμερα και αύριο 8.00-21.00 και Κυριακή 7.00-19.00).

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες


Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

 

Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (
www.ypes.gr).

Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Για τον περιορισμό των εξόδων δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι πολίτες µε αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.
 
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινή Δήλωση των Αυτοδιοικητικών
Α΄και Β΄Βαθμού της Στερεάς Ελλάδας


Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα και την πορεία της, όλοι εμείς οι Αυτοδιοικητικοί της Στερεάς Ελλάδας οφείλουμε συγκροτημένα και με απόλυτη νηφαλιότητα και ευθύνη να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά και να συνδράμουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του και τη θεσμική του θέση, στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα, με στόχο την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση οφείλει, μακριά από τα όποια μικροπολιτικά διαχωριστικά ψευτοδιλήμματα του χθες, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες, με καθαρή φωνή, να ζητήσει και να απαιτήσει το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Όσοι υπηρετήσαμε και υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσοι καθημερινά ασχολούμαστε και παλεύουμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή στους πολίτες αυτού του τόπου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και «όμηροι» εδώ και δεκαετίες των αδυναμιών ενός απρόσωπου κεντρικού κράτους, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός θα πάρει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις που ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να διακινδυνεύσουν, αλλά αντίθετα, οφείλουν να εξασφαλίσουν, την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να εξασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των πολιτών της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Δήμου, της κάθε Τοπικής Κοινότητας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Γιατί, είναι η Ευρώπη  που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί δράσεις και έργα σημαντικά, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλη την χώρα, σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.

Γιατί, είναι η Ευρώπη που εξασφάλισε και εξασφαλίζει με χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις και κίνητρα,  την παραγωγή και την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.

Γιατί, είναι η Ευρώπη που δεκαετίες τώρα, συνέδραμε και συνδράμει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινωνικής ενίσχυσης,  στη συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας και την άρση των ανισοτήτων.

Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, πρέπει να αγωνισθούμε, όλοι μαζί οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, για την άρση των όποιων αρτηριοσκληρώσεων και παθογενειών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη και περισσότερη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αμφίδρομης κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των λαών που την απαρτίζουν.

Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα, θα πρέπει όλη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, να οικοδομήσει το μέλλον της νέας γενιάς της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί, μέσα σε αυτή την Ευρώπη, όλοι εμείς οι Αυτοδιοικητικοί, μπορούμε εν τέλει, απρόσκοπτα, να σχεδιάσουμε, να λειτουργήσουμε και να παραδώσουμε Περιφέρειες και Δήμους ανθρώπινους. Να δημιουργήσουμε δομές που στέκονται δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Να υλοποιήσουμε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του και διευκολύνουν την καθημερινότητά του. Να επανεκκινήσουμε μεγάλα έργα υποδομής και να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές δράσεις.

Για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.

Για όλους αυτούς που χτίζουν τη ζωή τους, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για μια Αυτοδιοίκηση που αγωνίζεται, διεκδικεί, φέρνει αποτελέσματα πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές και αδιέξοδα.

Το ανωτέρω κείμενο υπογράφουν:


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Κώστας Μπακογιάννης

Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας
1. Ευθύμιος Καραϊσκος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας
2. Φάνης Σπανός,     Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας
3. Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας
4. Κώστας Μίχος,     Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας
5. Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας

Οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας
1. Δημήτρης Βουρδάνος, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
2. Γιώργος Κελαϊδίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
3. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
4. Γιάννης Περλεπές, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας
5. Ηλίας Σανίδας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού
6. Χάρης Σανιδάς, Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
Ασημίνα Παπαναστασίου

Οι Δήμαρχοι Στερεάς Ελλάδας
 1. Λουκάς Υπερήφανος, Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχος Ορχομενού
 2. Αμφιτρίτη Αλημπαντέ, Δήμαρχος Ερέτριας
 3. Γιάννης Γεωργακός, Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
 4. Απόστολος Γκλέτσος, Δήμαρχος Στυλίδας
 5. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού
 6. Χρήστος Καλυβιώτης, Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
 7. Γιώργος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδας
 8. Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δήμαρχος Αγράφων
 9. Θανάσης Μπουραντάς, Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου
 10. Σπύρος Νικολάου, Δήμαρχος Θήβας
 11. Γιώργος Ντασιώτης, Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων
 12. Χρήστος Παγώνης, Δήμαρχος Χαλκιδέων
 13. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Δελφών
 14. Ευθύμιος Παπαευθυμίου, Δήμαρχος Μακρακώμης
 15. Βασίλης Περγάλιας, Δήμαρχος Τανάγρας
 16. Λευτέρης Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου
 17. Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου
 18. Γιάννης Συκιώτης, Δήμαρχος Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου
 19. Δημήτρης Τζιαχρήστας, Δήμαρχος Δομοκού
 20. Γιώργος Ψαθάς, Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα

Οι απορίες, η αγωνία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στους πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα όποια χρήματά τους και κυρίως στους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Παραθέτουμε  απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα με τα capital controls και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

1. Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για κάποιες μέρες.

2. Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

3. Οσο διαρκεί, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
Τα ΑΤΜ θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

4. Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι και κατέχουν ισάριθμες κάρτες αναλήψεων, μπορούν όλοι να κάνουν ανάληψη.

5. Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

6. Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για το λογαριασμό.
Εάν ο λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους και ένας μόνο έχει κάρτα, θα βγάζει μόνο 60 ευρώ τη μέρα.

7. Εάν ένας λογαριασμός έχει ένα δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με ένα δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

8. Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

9. Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την τράπεζα.

10. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα.

11. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο Ιντερνετ;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

12. Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή έως τις 28/6/2015. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

13. Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω Ιντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

14. Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω Ιντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

15. Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

16. Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

17. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία;
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
- Για υποχρεώσεις καταβολής - βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/Internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s), με καταβολή μετρητών στα ΕΛΤΑ ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα απόλλυνται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.
- Περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 και μετά.
- Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

18. Τι θα γίνει με τα τελωνεία;
Τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-banking.

19. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

20. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

21. Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Γι’ αυτή την περίπτωση αρμόδια είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει το αίτημα στην τράπεζά του και αυτή ενημερώνει την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία αποφασίζει εάν θα δεχθεί το αίτημα και μέχρι ποιο ποσό.

22. Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

23. Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;
Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

24. Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν δεν έχει δώσει διατραπεζική εντολή, μπορεί να επικοινωνεί με την τράπεζά του, ώστε να ρυθμιστεί η μισθοδοσία και να λυθούν τυχόν προβλήματα.

25. Εμβάσματα από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες γίνονται;
Υπάρχει όριο στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, δεν υπάρχει, όμως, όριο για τα εμβάσματα που θα πραγματοποιηθούν από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες.

26. Εάν δεν βγάλω μία μέρα τα 60 ευρώ, μπορώ να βγάλω 120 ευρώ την επόμενη;
Οχι, δεν λειτουργεί σωρευτικά. Εάν μία μέρα δεν κάνετε ανάληψη τα 60 ευρώ, την επόμενη δεν σας αναλογεί μεγαλύτερο ποσό.

27. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χρεωστικές κάρτες ή αναλήψεων τι θα κάνουν;
Επιλεγμένα τραπεζικά καταστήματα θα ανοίξουν για αυτούς πιθανότατα την Πέμπτη, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ένα μέρος της σύνταξής τους αναλογικά: τα 60 ευρώ επί τις ημέρες που δεν «τράβηξαν» χρήματα, δηλαδή έως 240 ευρώ.

28. Οι επιχειρήσεις που έχουν αυξημένα μετρητά, όπως τα σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων κ.λπ., τι θα κάνουν όσες ημέρες είναι κλειστά τα τραπεζικά καταστήματα;
Μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και να κλείνουν ειδικό ραντεβού ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα με αστυνομική συνοδεία. Επίσης έχει ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των τραπεζών.

29. Εχω μια επιταγή που λήγει. Μπορώ να την εισπράξω;
Οχι. Η επιταγή θα προσκομιστεί στην τράπεζα μετά τη λήξη της αργίας και θα κατατεθεί στο λογαριασμό που επιθυμείτε.

30. Εχει σημασία αν η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μου είναι Visa ή Mastercard;
Οχι, τις χρησιμοποιείτε κανονικά. Τόσο η Visa όσο και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα διαχείρισης συναλλαγών τους λειτουργούν κανονικά. Οι κάρτες λειτουργούν για αγορές σε επιχειρήσεις αλλά και στα ΑΤΜ εντός Ελλάδας και σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

31. Με τη μέθοδο πληρωμής paysafecard τι ισχύει;
Λόγω της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, η πώληση κωδικών PIN της paysafecard αναστέλλεται άμεσα μέχρι νεωτέρας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος νέους κωδικούς PIN. Η εξαργύρωση των υφιστάμενων κωδικών PIN της paysafecard παραμένει εφικτή.

32. Πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στις καθημερινές συναλλαγές;
Εχει συσταθεί ομάδα αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε κάθε τράπεζα θα λειτουργούν call centers, που θα δίνουν οδηγίες στους πελάτες για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει και θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την Ομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

33. Αν δεν έχω χρήματα να πληρώσω τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θα μου «κόψουν» το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο;
Οχι. Για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής των παροχών από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ιντερνετ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Παράλληλα οι οφειλές δεν χρεώνονται με τόκους υπερημερίας.

34. Μέχρι πότε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων;
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή εάν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια αλλαγή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Η εμπειρία της Ισλανδίας και της Κύπρου έδειξε ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που διαρκεί τουλάχιστον μία διετία. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 27/3/2013 μέχρι και πριν από δύο μήνες.

35. Το πλαφόν αφορά και τα χρήματά μου σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδος ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό;
Ισχύει για όλες τις τράπεζες, εντός και εκτός επικράτειας.

36. Καταθέσεις μπορώ να κάνω;
Βεβαίως. Για μία εβδομάδα μέσω των ΑΤΜ και από τις 7 Ιουλίου και στα γκισέ των τραπεζών.

37. Τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις;
Μια προθεσμιακή κατάθεση δεν μπορεί να «σπάσει» πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της. Στην πρώτη ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό της θα μεταφερθεί ή σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας στην ίδια τράπεζα.

38. Ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων αφορά και στην επιχείρησή μου;
Οι περιορισμοί ισχύουν για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, ώστε να ελεγχθεί η έξοδος χρημάτων εκτός Ελλάδος. Οσοι κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό, π.χ. εισαγωγικές επιχειρήσεις, υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και αυτή θα εγκρίνει ή όχι εμβάσματα και πληρωμές στο εξωτερικό. Προτεραιότητα στην κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων από εισαγωγές έχουν τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

39. Εχω προγραμματίσει μια αγορά αυτοκινήτου. Μπορώ να την κάνω;
Ναι, εφόσον τα χρήματα μένουν μέσα στο ελληνικό σύστημα. Εάν θέλετε να κάνετε την αγορά στο εξωτερικό, όχι.

40. Το στεγαστικό μου δάνειο αλλά και τα άλλα δάνεια που έχω θα πληρώνονται κανονικά;
Ναι, θα είναι κανονικά απαιτητά και θα εξοφλούνται με τους όρους που ισχύουν και σήμερα. Η τράπεζα θα «τραβάει» τη μηνιαία δόση από το λογαριασμό σας εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. Εάν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο όσες ημέρες ισχύει η τραπεζική αργία, δεν θα χρεωθείτε με τόκους υπερημερίας.

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Αποπομπή του Βαρουφάκη ζήτησαν από τον Τσίπρα υπουργοί και συνεργάτες του

…ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», φέρεται να φώναξε για τον Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς στην κρίσιμη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής για τα capital controls.
Ο Γιώργος Παπαχρήστος σήμερα στα ΝΕΑ αποκαλύπτει πως το κλίμα στη σύσκεψη ήταν εκρηκτικό με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σφυροκοπείται από στελέχη και υπουργούς που απαίτησαν την απομάκρυνσή του εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζύτησαν ευθέως την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν εντόνως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σπύρος Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και βασικό μέλος της διαπραγμάτευσης Γ. Χουλιαράκης και ο σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Α. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος.

Ακούστηκαν βαριές κουβέντες με αφορμή ένα κείμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε συντάξει ο Γ. Βαρουφάκης ενώ ο Νίκος Παππάς έφτασε στο σημείο «ωρυόμενος» να δηλώσει «εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Κυκλοφόρησε με πλούσια ύλη το νέο τεύχος της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ με πλούσια όπως πάντα ύλη για θέματα της ευρύτερης περιοχής

Διαβάστε   μεταξύ άλλων ,
 • Γιατί οι εφημερίδες των Συλλόγων της Δωρίδας αργοσβήνουν.
 • Όλη η παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου «Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα» του καθηγητή Φώτη Κατσούδα.
 • Ποιες είναι οι τέσσερις γαλάζιες σημαίες που πήραν παραλίες της Δωρίδας, που και πότε απαγορεύεται το ψάρεμα και τα θαλάσσια τζετ-σκι.
 • Όλες οι δραστηριότητες του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστέλλας Πειραιά στην 20χρονη πορεία του με ψυχή… Ευπαλίου!
 • Ποιες  ασφαλτοστρώσεις δρόμων θα γίνουν σε Μοναστηράκι, Μαλάματα, Μανάγουλη και Μαραθιά.
 • Ποιοι και τι προτείνουν για Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Κοινοτήτων της Δωρίδας.
 • Πως το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, χρόνο το χρόνο ανεβάζει στροφές και δραστηριότητες.
 • Στα Γρηγορίτικα έκαναν το πρώην Δημοτικό Σχολείο, χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 • Γιατί ο Μητροπολίτης Φωκίδας τα «έψαλε» σε παπάδες για κερδοσκοπική εκμετάλλευση σε εξωκλήσια.
 • Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωταθλητή Φωκίδας ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ.

Η εφημερίδα εκτός από τους εκατοντάδες συνδρομητές που έχει, διατίθεται και από το περίπτερο της κεντρικής πλατείας του Ευπαλίου.

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι τράπεζες μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και με όριο 60 ευρώ από τα ΑΤΜ

Μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες έπειτα από την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση.

Σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα  ΑΤΜ, ενώ, γίνεται προσπάθεια να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα είτε το βράδυ της Δευτέρας είτε από το πρωί της Τρίτης.

Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι το όριο ανάληψης από τα μηχανήματα θα είναι 150 ευρώ, ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρότερο όριο, περίπου 60 ευρώ.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι Τράπεζες για έξη ημέρες

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε πριν από λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ’ όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει απόψε την επιβολή capital control.

Οι πρώτε πληροφορίες αναφέρουν ότι, η εισήγηση στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας ήταν για ανώτατο όριο αναλήψεων 150 ευρώ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί απόψε από το υπουργικό συμβούλιο.

Τι θα συμβεί με τα ATM’s
Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Δευτέρα τα ATM’s δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM’s θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί.

Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard.

Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.

Απόψε το βράδυ συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό, εκτός απροόπτου, της απαιτούμενης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας

Ολοκληρώθηκε το"τούνελ" Παραθάλασσου

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του "τούνελ" στο δρόμο Μοναστηρακίου - Παραθάλασσου καθώς και τα τοιχία αντιστήριξης των πρανών στον ίδιο δρόμο  και η ασφαλτόστρωσή του.

Ένα σημαντικό έργο για την δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας που η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια και στοίχισε σχεδόν 2.000.000 ευρώ.
Όπως είχε δημοσιεύσει από τις αρχές του χρόνου το DORIDA NEWS η παράδοση από την τεχνική εταιρεία έγινε στο τέλος Ιουνίου, παρ ΄ότι η σύμβαση προέβλεπε για τα τέλη Αυγούστου.

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου δεν έγινε μόνο στο τμήμα κατασκευής του "τούνελ" και των τοιχίων αλλά κάλυψε όλη την απόσταση από το Παραθάλασσο μέχρι και το λιμάνι του Μοναστηρακίου όπως βλέπουμε και στις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Τα τσιμεντένια τοιχία αντιστήριξης έχουν επενδυθεί με πέτρα όχι όμως και οι κολώνες του τούνελ και αυτό πρέπει να γίνει για την σωστή περιβαλλοντική - αισθητική εικόνα του πανέμορφου τοπίου. Δεν αξίζει ένα τόσο σημαντικό έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να μη ολοκληρωθεί πλήρως για μερικές χιλιάδες ευρώ !

Και τον λόγο εδώ έχει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.
Ο δρόμος παρ΄ ότι είναι πλέον έτοιμος δεν θα δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία αλλά σε λίγες ημέρες και αφού τον παραλάβει επίσημα η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται τα εγκαίνια να γίνουν άμεσα από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.