Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ο Παπανδρέου οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε "πολιτικό ευνουχισμό"

- Τον χειροκρότησαν θερμά και όρθιοι οι 2500 σύνεδροι του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

- Ο Αλ.Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα που του είπε

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό», εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματος. Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε».
Ο Βενιζέλος τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».

«Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Όχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο». Με αυτά τα λόγια και εμφανώς συγκινημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο 10ο συνέδριο του κόμματος. Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου.
Για τον Αλ. Τσίπρα
«Να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, για την παραπλάνηση» κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Tσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος, στον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν είπε τίποτε καινούριο στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και τον κάλεσε πρώτα να παρουσιάσει συμφωνία και σχέδιο, μετά να πείσει ότι έχει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ύστερα να συζητήσουν με βάση την πρότασή του για εθνική ομοψυχία.

Ο Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλ.Τσίπρα ότι δείχνει «αλαζονεία» και «απόλυτη αδιαφορία» για συναίνεση και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέει αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Το ΠΑΣΟΚ απέχει από την αμήχανη αντιπολίτευση και την πρόθυμη αντιπολίτευση, που απέχει μόνο μερικά εκατοστά από τη συμβουλευτική συμπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που -όπως είπε- έκανε ο Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και παρατήρησε πως έχουν μπερδευτεί. Ο Καμμένος εμφανίζεται πιο αριστερός από τον Τσίπρα, «πιο αριστερά από την πρώτη φορά αριστερά». Επίσης χαρακτήρισε «καθυστερημένη προσχώρηση» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την όποια συμφωνία υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.

Η εγκατάλειψη ορεινών χωριών Δωρίδας

Του Βασίλη Τριανταφύλλου  Δημοσιογράφου
 

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Το “τούνελ” Παραθάλασσου παραδίδεται στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος Ιουνίου

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το περίφημο «τούνελ» του Παραθάλασσου και η παράδοση στη κυκλοφορία του δρόμου Μοναστηράκι - Παραθάλασσο όπως είχε γράψει εδώ και τρείς μήνες το DORIDA NEWS και επιβεβαιώνεται με τελευταίο ρεπορτάζ του Lepanto TV.

Ειδικότερα τα συνεργεία του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο (Τεχνικός Όμιλος Σακελλάρη) έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του στεγάστρου (τούνελ), καθώς και του τοιχίου αντιστήριξης και τώρα πυρετωδώς επενδύουν τους τοίχους με πέτρα.

Υπενθυμίζεται πως στα πρανή του δρόμο από το Μοναστηράκι έως Παραθάλασσο παρουσιάστηκαν προβλήματα μετά τους σεισμούς που είχαν επίκεντρο το Ευπάλιο στις 18 και 22 Ιανουαρίου του 2010. 


Οι σεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα, να αποκολλήσουν βράχια που βρίσκονταν πάνω από τον δρόμο και άλλα να κρέμονται έτοιμα να καταρρεύσουν.

Έτσι είχε αποφασιστεί ο δρόμος αυτός να παραμείνει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί υπήρχε και ο φόβος για τα σπίτια που βρίσκονται πάνω από τον δρόμο.

Με απόφασή της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χαρακτήρισε το έργο κατεπείγον και είχε προχωρήσει στην έγκριση του ποσού των 2.392.000 ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στις 31 Ιουνίου 2012 και επελέγη ανάδοχος τον Νοέμβριο του 2013 και τα πρώτα μηχανήματα του ανάδοχου εργολάβου ξεκίνησαν τις εργασίες.

Η μελέτη του έργου περιελάμβανε την κατασκευή στεγάστρου και τοίχων τύπου βραχοπαγίδας. Η θεμελίωση τόσο του στεγάστρου όσο και του τοίχου κατά μήκος του δρόμου, έγινε σε πασσάλους , οι οποίοι (τόσο του στεγάστρου όσο και του τοίχου) επενδύονται με πέτρα από τα λατομεία Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας ώστε να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, ενώ το στέγαστρο από την πλευρά της θάλασσας εδράζεται σε στύλους και έχει ανοίγματα που επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό του και αερισμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο δρόμος θα έπρεπε να παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του Ιουλίου του 2015, ωστόσο ο εργολάβος όπως αναφέρουν πηγές της τηλεόρασης του Lepanto, θα παραδώσει το έργο ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη του Ιουνίου.

Αυτό που απομένει είναι ο καθαρισμός του οδοστρώματος, η ασφαλτόστρωση καθώς και άλλα μικρά τεχνικά έργα απαραίτητα για καλύτερη λειτουργία του έργου.

 

Προβολή πεζοπορικών διαδρομών Δωρίδας

Ο Δήμος Δωρίδος στο πλαίσιο καταγραφής και προβολής των ομορφότερων πεζοπορικών διαδρομών της χώρας, αλλά και του Δήμου, με στόχο την αναβάθμιση του πεζοπορικού τουρισμού, υποστήριξε την ψηφιακή καταγραφή με τα πλέον σύγχρονα μέσα, του μονοπατιού Ε4 που διασχίζει όλη την βορειοδυτική πλευρά των Βαρδουσίων με κατεύθυνση από Αρτοτίνα προς Μουσουνίτσα.

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

Όλη η αλήθεια για τον θάνατο πολίτη στο Αλποχώρι μετά από τσίμπημα σφήκας !

Πριν λίγες ημέρες (30 Μαΐου) απεβίωσε ο επισκέπτης του Αλποχωρίου Χρήστος Μπουντρούνας ετών 44, από τσίμπημα εντόμου.

Οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν από άλλους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού και παράλληλα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ.

Μεταφέρθηκε προς το νοσοκομείο Πατρών με ιδιωτικά μέσα και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ στη Ρέρεση.

Δυστυχώς κατέληξε από ανακοπή καρδιάς εξαιτίας του σοκ που υπέστη από το τσίμπημα του εντόμου.

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο η γύμνια της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας κυρίως στα ορεινά χωριά  της Δωρίδας.

Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας που έχει γίνει δέκτης των αιτημάτων για τη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων, τόσο του Δήμου Δωρίδος, όσο και άλλων φορέων, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή, αφήνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες κυριολεκτικά στη μοίρα τους.

Από πληροφορίες μας ο Δήμος Δωρίδος έχει παρέμβει δυναμικά προς όλες τις κατευθύνσεις και κάθε αρμόδιο να δώσει λύση, διαμηνύοντας ότι δεν πάει άλλο με την υποβάθμιση του τομέα υγείας στη Δωρίδα απαιτώντας άμεσες και μόνιμες λύσεις.

Ειδικότερα ο Δήμος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων και έχει προσφέρει δωρεάν διαμονή, ύδρευση και ηλεκτρικό ρεύμα, στους γιατρούς που θα στείλει το Υπουργείο.

Τον λόγο έχει πλέον ο αρμόδιος Υπουργός και ο γιατρός Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου που ενημερώθηκε για το περιστατικό στο Αλποχώρι, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση την επόμενη μέρα από το περιστατικό.

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι διεκδικούν την ηγεσία του Τι θα γίνει στο αυριανό ιστορικό Συνέδριο

Του Άγγελου Μόσχοβα


Αύριο Παρασκευή 5 του μηνός, στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Αθήνα, ξεκινά το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και επί τρεις ημέρες, μέχρι την Κυριακή 7 Ιουνίου, θα δοθεί η πρώτη μάχη για τον διάδοχο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι στρατοί παρατάσσονται

Στην τριήμερη διαδικασία θα καθοριστούν τα πάντα και – αν τηρηθεί το καταστατικό – στις 14 Ιουνίου, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.

Σ' αυτό το συνέδριο θα κριθεί και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Οι «στρατοί» έχουν παραταχθεί ήδη, οι «βυζαντινισμοί» και οι ίντριγκες είναι στην ημερήσια διάταξη, οι προσπάθειες προσεταιρισμού συμμάχων καλά κρατούν, οι αλλαγές στρατοπέδων θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το παρόν συνέδριο δεν θα θυμίζει, φυσικά, σε τίποτα όλα τα προηγούμενα αφού οι σύνεδροι θα είναι λιγότεροι -λόγω οικονομικής στενότητας- και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αποθαρρύνουν τα μεγάλα άλματα και τις πληθωρικές συγκεντρώσεις.

Τρεις δελφίνοι

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα είναι τρεις:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Φώφη Γεννηματά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, ενώ ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει από τους πρώτους και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, είναι άγνωστο ωστόσο αν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό των υπογραφών που απαιτούνται γι' αυτό.

Διάλυση ή μετεξέλιξη;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ:

1. Η μια προτείνει την διάλυσή του ώστε να συνενωθεί με την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Αυτή την άποψη εξέφρασε πρόσφατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και άλλα στελέχη.

2. Η δεύτερη άποψη, της οποίας ένθερμος θιασώτης είναι η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει στις συνεργασίες (όπως είχε γίνει με το εγχείρημα της «Ελιάς») και να επιμείνει στο μοντέλο «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη».

3. Η τρίτη άποψη είναι η μετασχηματισμός/ μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο κόμμα, όπως υποστηρίζει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος
 

Εκτιμά ότι το συνέδριο αυτό έχει τρία διακυβεύματα:

Την σοβαρότητα σε οργανωτικό επίπεδο, την ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ και όχι διάλυσής του και την νέα ηγεσία του.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Α. Λοβέρδος τονίζει: «Χρειάζεται πλήρη προετοιμασία για να κάνουμε ένα σοβαρό συνέδριο, προκειμένου να εξελιχθούμε και όχι να διαλυθούμε». Επισημαίνει επιπλέον ότι η σοβαρότητα απαιτείται και στο οργανωτικό κομμάτι, καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις

Ο Α. Λοβέρδος αναφέρει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και αναφέρεται στους συσχετισμούς, όχι μόνο ως προς την εκλογή προέδρου, αλλά και ως προς την μετεξέλιξη του κόμματος.

Οπως αποκαλύπτει θα καταθέσει σε ψηφοφορία πρόταση για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο ενδεχομένως δε και αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Χρειάζεται συλλογική λειτουργία, όχι συλλογική ηγεσία» λέει στο iefimerida.gr και εξηγεί: «Στόχος είναι να μην μπορεί ο αρχηγός να καταργεί την συλλογική λειτουργία του κόμματος. Ο ισχυρός γραμματέας, ακόμη και ένας ισχυρός αντιπρόεδρος, εκλεγμένοι από το Συνέδριο, δημιουργούν τις εγγυήσεις της συλλογικής λειτουργίας».

Αυτές οι αλλαγές καταστατικού θα προτείνει να είναι άμεσα εφαρμόσιμες, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορούν να ισχύσουν και όποιες άλλες αλλαγές αποφασιστούν.

Την υποψηφιότητα Λοβέρδου στηρίζουν, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας) και Γιώργος Αρβανιτίδης (Β' Θεσσαλονίκης), οι πρώην βουλευτές Πυθαγόρας Βαρδίκος, Χρήστος Σμυρλής, Ρόζα Βρεττού, Τάκης Ντουσκας, Γιώργος Λιάνης, Χρήστος Θεοδώρου και τα στελέχη Ζέφη Δημαδάμα, Νίκος Τσολακίδης, Πάνος Μπιτσαξής, Αντώνης Δημόπουλος κ.α.

Φώφη Γεννηματά

Απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις προτάσεις περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκει, όπως λέει να ανασυσταθεί και να ενωθεί με τον ιστορικό χώρο που εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία στα πρότυπα μιας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλει εκλογή από τη βάση, θεωρώντας ότι θα μετρήσει το «βαρύ» όνομα που φέρει και θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση για εκλογή προέδρου από το συνέδριο. Στο επιτελείο της είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας.

Την Φώφη Γεννηματά στηρίζουν ακόμη ενεργά οι Μανώλης Οθωνας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Δατσέρης, Συλβάνα Ράπτη, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, οι τρεις τελευταίοι γραμματείς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ - ο νυν Παύλος Χρηστίδης και οι πρώην, Κώστας Πανταζής και Παντελής Καμάς κ.α.

Συνομιλητές της διαμηνύουν ότι εφόσον στο μπει θέμα εκλογής προέδρου από το Συνέδριο και όχι - όπως προβλέπει το Καταστατικό - από τη βάση «το Συνέδριο δεν θα λήξει ομαλά, ο Φώφη θα αποχωρήσει». «Οχι κόλπα» προειδοποιούν.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


Προτείνει τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ «σε ένα νέο κόμμα». Το τρίπτυχο του είναι «νέα σχέση, νέα εμπιστοσύνη, αλλαγή πολιτικής».

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος λέει: «Εχουμε δύο επιλογές: Ή τα τρισάγια πάνω από τα μνήματα (τύπου «σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της Αλλαγής») ή με μια νέα πολιτική βάση να απευθυνθούμε στο σύνολο του κόσμου που εκφράζουμε».

Τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στηρίζουν μεταξύ άλλων, οι Εύα Καϊλή, Μιχάλης Κατρίνης, Αντώνης Σαουλίδης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κατερίνα Φαρμάκη, Θωμάς Παπαλιάγκας κ.α.

Ποιος μπορεί να οριστεί υποψήφιος

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, στον Πανελλήνιο, με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το Σάββατο το βράδυ, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την ακρίβεια, όσοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές του 10% των πιστοποιημένων συνέδρων. Οπως φαίνεται οι πιστοποιημένοι σύνεδροι δεν θα είναι πάνω από 2.500 οπότε ο αριθμός υπογραφών που απαιτούνται θα είναι μέχρι 250. Ενας εκ των υποψηφίων, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος πρότεινε να ανέβει το όριο για να οριστεί κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, στο 15% των πιστοποιημένων συνέδρων, αλλά είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί.

Θα ψηφίσουν για... όλα

Στο Συνέδριο αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία όλες οι προτάσεις.

· Για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα οι Α. Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή καταστατικού καθώς προβλέπει ότι εκλέγεται από τη βάση.

· Για εκλογή γραμματέα από την Κεντρική Επιτροπή – όπως ισχύει – και ενδεχομένως αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως θα προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Για την θέση, λένε κάποιοι, ότι προαλείφεται ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίο όπως φέρεται να αρνείται και να αντιπροτείνει τον Γιώργο Φλωρίδη ή τον Κώστα Καρτάλη.

· Σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή 6 Ιουνίου, οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

· Αν δεν περάσει η πρόταση εκλογής προέδρου από το Συνέδριο, τότε στις 14 Ιουνίου θα γίνει ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50+1% τότε θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, όπου θα κονταροχτυπηθούν οι δύο πρώτοι.

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνουν ότι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ το κρατούν δύο άνθρωποι: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο μεν κ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ουδετερότητα και να μην ρίξει το βάρος του υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Εχει ξεκαθαρίσει ωστόσο σε εσωκομματικές διαδικασίες πως δεν θα επιτρέψει ο νέος πρόεδρος να αποτελέσει το όχημα για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου που, όπως εκτιμά, υπονόμευσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Μια αποστροφή που θεωρήθηκε ότι αφορούσε την Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν κρύβει ότι θέλει ένα ΠΑΣΟΚ με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και στην πορεία θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συνέδριο ιδρυτικό της δημοκρατικής παράταξης.

Την άποψη αυτή εκφράζουν και άλλα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή έχει τελειώσει και θα προτείνει να πάρει δεσμευτική απόφαση το Συνέδριο αυτό, ώστε να ορισθεί σε επόμενο χρόνο το νέο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πρόσωπο-κλειδί

ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, «έχει την οργανωτική δύναμη να εκλέξει πρόεδρο» λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εξ ου και πολλοί επιδιώκουν την συμμαχία μαζί του. Ο ίδιος διέψευσε ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος αν και πολλοί εκτιμούν ότι θα το πράξει στην αμέσως επόμενη φάση του ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ότι ο Ανδρουλάκης συνήψε την «συμμαχία των νέων» και πως ο ίδιος με την Εύα Καϊλή θα στηρίξουν μια «νέα» υποψηφιότητα, αφήνοντας να εννοηθεί τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υφίσταται τέτοιου είδους συμφωνία και πως είναι πιο κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, οποίος είχε θέσει παλαιότερα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όταν μονομάχησαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος. Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει πάντως ήταν ότι δεν θα ήταν αρνητικός σε ενδεχόμενο μεταβατικής προεδρίας του κόμματος μέχρι θα διεξαχθεί το συνέδριο επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο και ο ίδιος το απορρίπτει λέγοντας «ο πρόεδρος, είναι πρόεδρος, τι πάει να πει μεταβατικός;».

Τέλος, οι «βενιζελικοί» φαίνεται πως δεν είναι ενιαίο σώμα: Εχουν διαμοιραστεί, αναλόγως προσωπικών σχέσεων και υποσχέσεων, καθώς άλλοι στηρίζουν Λοβέρδο, άλλοι Γεννηματά και κάποιοι Κωνσταντινόπουλο. Πολλοί βουλευτές, τέλος, έχουν κρατήσει στάση αναμονής και θα εκδηλωθούν μέσα στο Συνέδριο.


Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ, ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Φτωχός μάλλον είναι ο πολιτικός απολογισμός της Κομισιόν, κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο της θητείας της με πρόεδρο τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η περιορισμένη κινητικότητα που παρατηρείται και η άπνοια που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την προοπτική της ενοποίησης, δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις μεγάλες προσδοκίες.

Η νέα Κομισιόν, είναι αλήθεια ότι, δημιούργησε ελπίδες για έναν αναβαθμισμένο πολιτικά ρόλο, πιο ανεξάρτητο από το παρελθόν και πολύ πιο προωθητικό στα θέματα της ενοποίησης. Και αυτά όλα, για τρείς λόγους :


Πρώτον, γιατί στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου, του προηγούμενου Μαίου (κλείσαμε ακριβώς έναν χρόνο), δημιουργήθηκε μία σύμπηξη υπερεθνικών πολιτικών σχηματισμών (κεντροδεξιά Γιουνκέρ, κεντροαριστερά Σούλτς, φιλελεύθεροι Φερχόφσταντ, αριστερά Τσίπρας κ.λ.π) που ήταν μια διαφορετική και σημαντική εξέλιξη.

Δεύτερον, γιατί ο ίδιος ο κ. Γιουνκέρ, για πρώτη φορά, εκλέχτηκε απ ευθείας από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου και δεν διορίστηκε όπως συνέβαινε έως τότε.

Τρίτον, γιατί η ανάγκη ή και το άλλοθι ακόμη να αναδειχθούν ισχυρά και ανεξάρτητα υπερεθνικά όργανα, μετά από μία βαθειά κρίση και την αποσυναρμολόγηση του Γαλλο – γερμανικού άξονα, δημιουργούσαν έναν άλλον βηματισμό.

Αλλά, η Κομισιόν δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες αυτές και να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Το πέτυχαν μόνο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι. Με εντυπωσιακό μάλιστα τρόπο.

Η Κομισιόν χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο για να το πετύχει, ίσως πολλά ακόμη πράγματα. Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ περισσότερη τόλμη. Και η Κομισιόν επίσης. Ο κ. Γιουνκέρ μπορεί όντως να κατανάλωσε πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια για το «ελληνικό πρόβλημα», αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία… Ακόμη και το δικό του παιδί, το «πακέτο Γιουνκέρ» έμεινε πίσω. Η Κομισιόν χρειάζεται μια γενναία τομή. 


Από τις εξυπνότερες πολιτικά ιδέες - οι οποίες κυκλοφορούν και γράφονται στα διάφορα κέντρα προβληματισμού - είναι η άμεση εκλογή των κομισαρίων και του προέδρου φυσικά της Κομισιόν από το λαό.
Από τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα με τις εκλογές για τους νέους ευρωβουλευτές.

Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε άλλη πολιτική δυναμική στο ευρωπαικό παιγνίδι και την ενοποίηση. Άλλη η πολιτική εκλογή σε υπερεθνική διάσταση, άλλη η δύναμη και η λογοδοσία των ηγετών μίας πανευρωπαικής «κυβέρνησης» απέναντι στο εκλογικό σώμα. Τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ διαφορετικά…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Συνάντηση Δημάρχων Βύρωνα & Δωρίδας

Συνάντηση εργασίας των Δημάρχων Βύρωνα και Δωρίδος Άκη Κατωπόδη και Γιώργου Καπεντζώνη, με τους Προέδρους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 1ου Σ.Π Βύρωνα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου», Αντώνη Κουρούνη και Γιώργου Λουκίδη, καθώς και μελών των Παλαιών Προσκόπων Καισαριανής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2015, στο κατασκηνωτικό κέντρο που έχουν δημιουργήσει οι παλαιοί πρόσκοποι Βύρωνα στην Τολοφώνα.

Το κατασκηνωτικό κέντρο έχει έκταση 4,5 στρεμμάτων με χώρους για φιλοξενία 50 ατόμων, κτίριο 97 τ.μ που περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των κατασκηνωτών προσκόπων και από το καταστατικό τους προβλέπεται η συνεργασία με τους Δήμους Βύρωνα και Δωρίδος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, Δημήτρης Κόκκαλης και Μιχάλης Καραγιάννης, καθώς και οι αντίστοιχοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδος  Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και Χαράλαμπος Φάκος. Παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης


Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου, η συμμετοχή παιδιών που δεν είναι πρόσκοποι από τη Δωρίδα και το Βύρωνα από 6 έως 10 ημέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η συνεργασία των προσκόπων με την τοπική κοινωνία μέσα από δράσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή επιστολή από τον Κώστα Καψάλη στον βουλευτή Ηλία Κωστοπαναγιώτου


Από τον Κ.Καψάλη ιδιοκτήτη του blog Λιδωρίκι λάβαμε επιστολή που απευθύνει στον βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου με την παράκληση να δημοσιευτεί.

Στην επιστολή θίγονται όλα τα συσωρευμένα προβλήματα του Λιδωρικίου που αφορούν από τα γελάδια μέχρι τα μουσεία, την λειτουργία της αστυνομίας και του Κέντρο Υγείας και άλλα πολλά.

Σε κάποια από τα θέματα συμφωνούμε σε άλλα όχι, όμως για καθαρά λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά ,

αγαπητέ φίλε Ηλία , με το θάρρος της παλιάς μας φιλίας αλλά και πιστεύοντας πως δεν έπαψες ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ , θα ήθελα να σου θυμίσω κάποια απ’ τα χίλια – μύρια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο “ εγκαταλειμμένο “ από χρόνια χωριό μας , που δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση , παρότι τυπικά είναι έδρα του Δήμου Δωρίδας και εξακολουθεί να είναι και Πρωτεύουσα της Επαρχίας Δωρίδας .

Ξέρω πως θα σε στενοχωρήσω , αλλά πιστεύω , γνωρίζοντας τον χαρακτήρα σου , πως θα θέλεις να μάθεις ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ..ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , που συνήθως εμφανίζουμε για να μη…στενοχωρήσουμε κανένα , δυστυχώς όσες περισσότερες αλήθειες λες , τόσο λιγότερους φίλους ..έχεις ..ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ..ΧΡΗΣΙΜΟΙ , ΠΑΡΑ..ΑΡΕΣΤΟΙ ..

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
KYKΛΟΦΟΡΙΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ 
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ..

Γνωρίζεις πολύ καλά το πρόβλημα των “ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ “ ΓΕΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΜΟΝΟΝ , ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΡΑ – ΝΥΧΤΑ , ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ , ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΟΝΤΑΣ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ , ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΑ..” ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΑ “ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ , ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ , ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ , ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ..

Δυστυχώς , το πρόβλημα των γελαδιών , το μεγαλύτερο ίσως , του χωριού μας , μετά το του Κέντρου Υγείας , επί σειρά ετών , δεν έχει βελτιωθεί καθόλου , κι’ απ’ ό,τι βλέπουμε ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ..ΞΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΠΩΣ “ ΘΑ “ ΓΙΝΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ , και το ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ; ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ , ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ..ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΌΓΟΥΣ , ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ , ΑΝ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ , ΤΟΤΕ…ΘΑ ΑΝΑΛΆΒΕΙ Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ..ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ , ΠΆΝΤΩΣ ΚΙ’ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ , ΟΙ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ …

Ύστερα , εκτός απ’ τα γελάδια , έχουν αρχίσει και γιδοπρόβατα να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα μέρη του χωριού μας , π.χ κάποια Σαββατοκύριακα , κοπάδι προβάτων κάνει..” πικ – νικ “ στις αίθουσες Γυμνασίου και Λυκείου με αποτέλεσμα να μη μπορούν τη Δευτέρα τα παιδιά να μπουν στις αίθουσες απ’ τις ακαθαρσίες ..αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές ..

Επίσης , ένα κοπάδι γιδοπρόβατα μαζί με τα ..αιμοβόρα τσοπανόσκυλά τους , περιφέρονται στην είσοδο του νεκροταφείου μας , τρομοκρατώντας τις γυναίκες που δεν μπορούν να πλησιάσουν για να ανάψουν τα καντήλια , φυσικά και τα γιδοπρόβατα αυτά ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ , ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ..ΓΕΛΆΔΙΑ , ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΒΈΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ..” ΑΣΥΛΊΑ “…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική συλλογή

Ο πολιτισμός στο χωριό μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε..” βαθεία..νάρκωση “ και ξεκινάμε απ’ την Αρχαιολογική συλλογή , ή Αρχαιολογικό μουσείο , όπως κακώς από κάποιους , η οποία είναι κλειστή εδώ και μια..δεκαετία περίπου , και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΥΘΥΝΟΣ , ΔΗΜΟΣ , ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΛΠ , δεν κάνουν το παραμικρό για την επαναλειτουργία της , όπως επίσης ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ , απλά , εδώ και χρόνια μας λένε πως χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις , κλιματισμός κλπ , αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα απαραίτητα χρήματα , αυτή ήταν η απάντηση ..

Για την ιστορία αναφέρουμε πως όλα αυτά τα χρόνια που είναι η Συλλογή κλειστή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΉ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ..ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ..

Λαογραφικό μουσείο ..

Το περίφημο “ δαπανηρό λάθος “ όπως το χαρακτηρίσαμε απ’ την πρώτη μέρα που έγινε , που τελικά έγινε στο…” γόνατο “ με αποτέλεσμα να “ χαραμιστεί “ ένα εξαιρετικό παλιό σπίτι και μαζί και το οικόπεδό του .

Δυστυχώς , ενώ έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια απ’ το χτίσιμό του , και ενώ στοίχισε ουκ ολίγα ευρώ και συνεχίζει να ..καταβροχθίζει , ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ , το γιατί το γνωρίζει μόνο η Δ.Α και κάποια επιτροπή που κάνει..κουμάντο ..

Ελπίζαμε πως φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργούσε , αλλά μείναμε και πάλι στο..” θα “ που πάει καιρός τώρα που διαρκώς το ακούμε ..

Κανένας , δυστυχώς , δεν σεβάστηκε τους Λιδορικιώτες και φυσικά δεν “ ξόδεψε “ λίγο χρόνο να τους καλέσει και να τους ενημερώσει για τα τόσα προβλήματά μας που χρόνια τώρα..σωρεύονται ΑΛΥΤΑ , και είναι …πίκρα μεγάλη , να βλέπεις το χωριό μας με ιστορία 14 αιώνων να βρίσκεται στην ουρά των..προτεραιοτήτων ..

Η Δ.Α κάθε προεκλογική περίοδο , δεσμευόταν πως θα άλλαζε κάποια πράγματα , αλλά δυστυχώς ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΠΗΓΑΜΕ ΑΠ’ ΤΟ ΚΑΚΟ..ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ..

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αυτή είναι η περίφημη Δημοτική βιβλιοθήκη του χωριού μας , που είναι εγκαταστημένη στον πάνω όροφο του Γιαλακιδαίϊκου , στη Βαθιά , και φυσικά όπως και τα μουσεία είναι κλειστή για πολλά , χρόνια , παρά τις υποσχέσεις της Δ.Α , πάντα προεκλογικά , πως …οσονούπω…ανοίγει , δυστυχώς , ο εμπαιγμός συνεχίζεται ..

Για την ιστορία αναφέρουμε , πως η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 , απ’ τον ΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣYΛΛΟΓΟ , ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ..ΑΙΜΑ , και λειτουργούσε για κάμποσα χρόνια , στο ισόγειο του σπιτιού του Διον. Δούκα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 , αν δεν κάνουμε λάθος και έκτοτε είχε διαστήματα …φωτεινά , μέχρι που παραδόθηκε στο Δήμο και πήρε την..κατηφόρα ..

Επίσης , θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ , χωρίς να παίρνουμε και όρκο , πως απ’ ‘ο,τι μας έχουν πει , μπορεί μεν να μην λειτουργεί η βιβλιοθήκη , αλλά κάποια χιλιάρικα ευρώπουλων τα..καταβροχθίζει , το γιατί και..πως, δεν το γνωρίζουμε…

Όλα όπως βλέπετε , έγιναν με εθελοντική εργασία των παιδιών αλλά και των μελών του Συλλόγου

Όλα λοιπόν τα βιβλία παραδόθηκαν , στην Κοινότητα τότε , του χωριού μας και έκτοτε , υποτίθεται πως βρίσκονται πακεταρισμένα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης , που όμως ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΊΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΊΧΝΕΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ , ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ…” ΟΡΓΑΝΩΣΗ “ ΟΧΙ..ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ …!!!

Επίσης , θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ , χωρίς να παίρνουμε και όρκο , πως απ’ ‘ο,τι μας έχουν πει , μπορεί μεν να μην λειτουργεί η βιβλιοθήκη , αλλά κάποια χιλιάρικα ευρώπουλων τα..καταβροχθίζει , το γιατί και..πως, δεν το γνωρίζουμε…

Καθημερινότητα …
“ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ…ΜΗΔΕΝ …!!! “

Aυτό είναι το αστυνομικό τμήμα ..”φάντασμα “ του Λιδορικίου , και το λέμε έτσι γιατί
“ αστυνομία ακούμε αλλά αστυνομικούς δεν..βλέπουμε , θα είναι φαίνεται όλοι της ..” ΜΥΣΤΙΚΗΣ “..!!!

Βέβαια , και η επιλογή της θέσης , που χτίστηκε το Α.Τ δεν είναι και η καλύτερη , πίσω στον Ψαλά , μακριά απ’το κέντρο και γενικά απ’ το χωριό , θα μπορούσαμε καθ’ υπερβολήν να πούμε πως είναι πιο κοντά στο..” ΛΕΥΚΑΔΊΤΙ “ !!! παρά στο Λιδορίκι , λες και το έχτισαν εκεί για να μη τους ενοχλεί ο..κόσμος…

Η σελίδα μας έχει πολλές αναφερθεί στην “ ανυπαρξία “ αστυνόμευσης στο χωριό μας , και μάλιστα για συγκεκριμένα περιστατικά , αλλά το θεωρούμε κουραστικό να τα επαναδημοσιεύσουμε , πάντως αν επιθυμείτε να τα διαβάσετε , αναζητήστε τα στο θέμα “ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ “ …και θα μάθετε πάρα πολλά …

Χρόνια και χρόνια λοιπόν , έχουν να δουν οι Λιδορικιώτες “ ΕΝΣΤΟΛΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ “ , ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΚΆΘΕ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ..ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ…ΔΥΣΤΥΧΏΣ..ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΌΣ …

Αποτελέσματα λοιπόν της ανυπαρξίας αστυνόμευσης , είναι η παράνομη στάθμευση που κάποιες ώρες μάλιστα δημιουργεί ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα καταταλαιπωρώντας του ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες , που το σκέπτονται τώρα πια να έρθουν στο χωριό μας μα απολαύσουν τον καφέ τους στον πλάτανο ..

Απολαύστε το χάλι του κεντρικού μας δρόμου , στο κεντρικότερο σημείο του , από Βαθιά μέχρι Αλωνάκι ..η “ αναρχία “ σε όλο της το..μεγαλείο , η φωτογραφία είναι βγαλμένη την 1-8-2014 , τώρα θα με ρωτήσετε προφανώς , καλά γιατί δεν κάνατε ένα τηλεφώνημα στην..” αστυνομία “ ; Αυτό φίλοι μου αν το πείτε σε Λιδορικιώτη , ΑΠΛΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ , γιατί μοιάζει μάλλον με..” ΑΝΈΚΔΟΤΟ “ …γιατί όλοι ξέρουμε την απάντηση που θα μας δώσουν : “ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ “ , μάλιστα , και ρωτάμε το ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΊΤΑΙ ;

Εδώ υπάρχει ΄ ίδια πάντα απάντηση : ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ , αλλά και πάλι τα πράγματα κάπου…στραβώνουν , γιατί στις φυλακές απασχολούντα 4-5 , ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΨΩΜΙ ; ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ , ΠΟΥ ;

Αγαπητέ μου Ηλία , υπάρχουν πάρα πολλά θέματα – προβλήματα της Λιδορικιώτικης καθημερινότητας που θα πρέπει κάποιος , να σκύψει επάνω τους για να δοθούν λύσεις , και εμείς τελικά , δεν έχουμΝΙε σε ποιον να αποταθούμε για ..βοήθεια , και για να χρησιμοποιήσουμε και θρησκευτική έκφραση : “ Την κάθε ελπίδα μας , σε σένα την στηρίζουμε , γιατί πιστεύουμε πως οι Λιδορικιώτες , αλλά και γενικότερα οι “ ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ “ ΈΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΉΣΕΙ ΠΙΑ ΚΑΘΕ..ΟΡΙΟ ΤΟΥΣ ….ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ..ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ …

Με την ευκαιρία , και επειδή προσωπικά θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ένας συμπατριώτης μας ηλικιωμένος από κάποιο απομακρυσμένο χωριό , να πρέπει να ξοδέψει ολόκληρη σχεδόν τη μηνιάτικη ..σύνταξή του για να κατέβει στο Λιδορίκι κι’ από εκεί στην ΑΜΦΙΣΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ , άντε και να ματα..ξαναπάει , για τα αποτελέσματα , ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ , ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ …
Ας γίνει λοιπόν μια συμφωνία με το Νοσοκομείο Άμφισσας να δέχεται κάθε βδομάδα ή 10 μέρες , αίματα Δωριέων και δη..ορεινών , που θα λαμβάνονται στο Κ.Υ Λιδορικίου ( νοσοκόμα νομίζω υπάρχει ) και με ευθύνη του Δήμου να μεταφέρονται αυθημερόν με αυτοκίνητο του Δήμου , δόξα τω..θεώ υπάρχουν αρκετά , στο Νοσοκομείο , το οποίο θα στέλνει τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά στο Δήμο , που θα τα δίνει στους ασθενείς , βέβαια αυτό θα..χαλάσει τη..Δημοτική..σούπα , την ..βόλεψή τους δηλαδή , αλλά τι να κάνουμε , κάτι πρέπει να προσφέρουν κι’ αυτοί…

Αγαπητέ μου Ηλία , αυτά τα λίγα θα σου πω απόψε , αλλά το θέμα μας δεν..εξαντλήθηκε , τα μόνα όμως που έχουν ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ
Η ΥΠΟΜΟΝΉ ΚΑΙ Η…ΑΝΟΧΉ ΜΑΣ

Με Λιδορικιώτικη αγάπη και.. φιλία

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ
Κωνσταντίνος Ευθ. Καψάλης

Η πρώτη στροφή της συντεταγμένης μεταμόρφωσης του Αλέξη Τσίπρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - του Θανάση Λουκόπουλου*

Πολλοί περισσότεροι του αναμενομένου, προσπαθούν στις Βρυξέλλες να ερμηνεύσουν και να εξηγήσουν, την αδυναμία συνεννόησης και την ιδιάζουσα αστοχία υλικού που παρατηρείται στην υπόθεση της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Είναι κάτι που όχι μόνο δεν περνά πίσω από τις γραμμές, αλλά αντιθέτως προβληματίζει και, σε μερικές περιπτώσεις, φοβίζει.

Οι εν λόγω κύκλοι της Ε.Ε., θεωρούν ότι πίσω από αυτή την πρωτοφανή παγκοσμιότητα που απέκτησε το ελληνικό ζήτημα, δεν μπορεί να κρύβονται μόνο τα περίεργα ανακλαστικά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, απέναντι στην κυβερνητική προοπτική αριστερών κομμάτων σε χώρες της Ε.Ε. όπου σοβεί η κρίση. Ούτε τα σχετικά λίγα δισ. ευρώ που χρειάζονται για την διάσωση μιάς χώρας που κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Αυτό που πρωτίστως φοβίζει, είναι το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα, να αποτελέσει την σταγόνα με την οποία θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ανεπάρκειας των δομών της Ε.Ε.

Τους ανησυχεί για παράδειγμα το γεγονός οτι θεσμοθετημένα παγκόσμια όργανα, όπως το G7, οι BRICS και Αμερικάνικοι διακυβερνητικοί θεσμοί, είναι έτοιμοι να παρέμβουν προκειμένου να τελειώσει αυτό το ιδιαιτέρως κουραστικό παιχνίδι με το ελληνικό ζήτημα.

Να υπογραμμιστεί εδώ οτι μαζί με το ελληνικό ζήτημα, η ευρωπαϊκή πολιτική δείχνει να πνίγεται και στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Και στο ακανθώδες Βρετανικό BREXIT. Και στο θέμα των μυστικών φορολογικών εξαιρέσεων. Και στην δυστοκία ολοκλήρωσης του νέου παραγωγικού μοντέλου που απαιτείται για την Ε.Ε. Και στην έλλειψη συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για το διεθνές εμπόριο. Και στην αναποτελεσματικότητα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Και στις παλινδρομίες γύρω από το ενεργειακό. Δεν είναι και λίγα...

Πέραν όλων αυτών, κανείς δεν κλείνει τα μάτια στο ότι η άλλοτε κραταιά Ευρωπαϊκή Ένωση πνίγεται από τη γραφειοκρατία της. Νομοθετεί με βήμα χελώνας. Συζητά χωρίς απτά αποτελέσματα, και όταν αποφασίζει έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Επαφίεται στην ευρηματικότητα των lobbies για την σύνταξη ενός απλού κανονισμού. Το outsouring και οι επιδοτήσεις των πανεπιστημιακών ξεβράζουν καθημερινά σκάνδαλα, με αποτέλεσμα η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου να έχει τόσο μεγάλο όγκο υποθέσεων που καμιά έρευνα δεν ολοκληρώνεται σε προβλέψιμο χρόνο.

Σε όλα αυτά τα θεσπέσια, να προσθέσουμε ότι η Ευρώπη των θεσμών και των κανόνων αδυνατεί να συντάξει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, για τις δαπάνες των θεσμικών της Οργάνων και την υποστήριξη των πολιτικών της. Έχει απαξιώσει την Ευρωβουλή, με τις διαδικασίες των διακυβερνητικών συνεννοήσεων. Τα μεγάλα θέματα επιλύονται σε «πηγαδάκια» ηγετών και στο παρασκήνιο. Παρά την ίδρυση της ΕΚΤ, χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν έκτακτο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δεν αποτελεί μέρος των θεσμικών δομών της ΕΕ, αλλά λειτουργεί με καταστατικό Ανωνύμου Εταιρίας, στο Λουξεμβούργο. Αποκορύφωση της αδυναμίας διαχείρισης της οικονομικής κατάστασης ήταν η αποδοχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στη διάσωση ευρωπαϊκών οικονομικών. Και μάλιστα, οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σαν κερασάκι σε άγευστη ευρωτάρτα, το ΔΝΤ ασκεί κριτική προς την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά περίπλοκο τον έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης των μελών της ΕΕ με στόχους υπερβολικά αυστηρούς για το χρέος, ώστε να αντιμετωπίσουν την πραγματική οικονομία».

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 29/5. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα να προσαρμοστεί στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «σπάνια έχουν εφαρμοστεί ή εκπληρωθεί τέτοιοι στόχοι για όριο χρέους στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%. Οι παρατηρήσεις της μελέτης είναι σωστές, αλλά... δραματικά ανεπίκαιρες. Λόγω αργοπορίας δέκα ετών. Τώρα, δεν μένει παρά να δούμε και πόσο υποκριτικά γραμμένες είναι.

Διότι το ΔΝΤ, προτείνει στην ΕΕ «να επικεντρωθεί περισσότερο στο κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ως ένα μόνο, μεταξύ άλλων, βασικό δημοσιονομικό μέγεθος, υιοθετώντας περισσότερο ευέλικτους κανόνες για τις δαπάνες». Με αυτή την αντίληψη το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, που ζητά η Ελλάδα, θα μπορούσε να επιλυθεί με απόφαση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του και ταυτόχρονη υποστήριξη των δημοσίων επενδύσεων.

Και επειδή ως γνωστόν ο φόβος φυλάει τα έρημα, θέλουν όντως -οι ίδιοι κύκλοι- να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας. Αφενός διότι η αποτυχία απειλεί τις μπίζνες των νέων επενδυτικών σχεδίων (βλ. πλάνο Γιούνκερ) και αφετέρου διότι κούρασε η γκρίνια και η αστάθεια στις χρηματαγορές. Μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις θα περιβάλλονται από απόλυτη μυστικότητα, οι «ειδήσεις» θα προκύπτουν από στοχευμένες διαρροές, ενώ καμιά λέξη δεν θα εκστομίζεται τυχαία.

Ούτε η αναδίπλωση, που θα φτάνει τα όρια της συντεταγμένης μεταμόρφωσης, του Αλέξη Τσίπρα θα είναι τυχαία. Θα είναι μέρος του σεναρίου, για να μην πούμε το σενάριο αυτό καθεαυτό, το οποίο καθαρογράφεται αυτές τις ημέρες. Και αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη λάθος. Αρκεί να γίνει με σχέδιο ώστε να διασφαλιστούν τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα. Αρχής γενομένης από την συγκρότηση ενός νέου επαγγελματικού-παραγωγικού κυβερνητικού σχήματος.


* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης που εργάζεται στις Βρυξέλλες , με καταγωγή από την Δωρίδα

Το ΚΚΕ για τις απολύσεις στα μεταλλεία

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ για τις απολύσεις 3 εργατών στα μεταλλεία βωξίτη της πολυεθνικής εταιρίας Kerneos

 
Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της Φωκίδας την απόλυση 3 εργατών από την εργοδοσία της Kerneos. Άλλοι 3 εργάτες θυσιαστήκαν στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, άλλοι 3 εργάτες μπαίνουν στη μακροσκελή λίστα της ανεργίας ενώ συμφώνα με καταγγελίες εργαζομένων η εταιρία ετοιμάζει να κάνει δεκάδες ακόμα απολύσεις.

Ουσιαστικά η εταιρία προετοίμαζε εδώ και καιρό το έδαφος για τις δεκάδες απολύσεις που έχει στα σκαριά της. Οι εκβιασμοί απέναντι στους οδηγούς των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, η στοχοποίηση συνδικαλιστών, το συνεχές κατσάδιασμα εργατών εκ μέρους του διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρίας αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα από το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλλει ο εργοδότης το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Στόχος εταιρίας είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης με κάθε μέσο. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν οι απολύσεις εργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και πρόσληψη πρώην εργαζομένων στις εργολαβίες με κουτσουρεμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν τα ανεπαρκή μετρά που παίρνει η εταιρία για την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στις στοές με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να πολλαπλασιάζονται τα ατυχήματα.

Απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταπάτηση 8ωρου, εντατικοποίηση εργασίας είναι μόνο ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές σήμερα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, για να έρθει η πολυπόθητη γι’ αυτούς ανάπτυξη. Τέτοιου είδους ανάπτυξη ευαγγελίζεται και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, να απαιτήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την άμεση επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων τους, να χαλάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για νέες απολύσεις. Το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε μέσο τον αγώνα των εργατών, καλεί όλους τους μαζικούς και λαϊκούς φορείς της περιοχής να σταθούν στο πλευρό τους.

Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Το ταξίδι των μπαράζ για τον Απόλλωνα τέλειωσε με ισοπαλία 2-2 και εμπειρίες!

Του Τάσου Τσόλκα

Το πρωτόγνωρο ταξίδι των μπαράζ που έκανε ο Απόλλων Ευπαλίου ολοκληρώθηκε σήμερα στο Κομπότι της Άρτας, όπου ήρθε ισόπαλος 2 - 2 με τον τοπικό Σκουφά.

Μάλιστα κέρδιζε με 2 - 1 μέχρι το τέλος και δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ο Απόλλων έχοντας στο ρόστερ του παίχτες από το Ευπάλιο και τα γύρω χωριά κοίταξε στα μάτια τους αντιπάλους του που είχαν ιστορία και εμπειρία και κυρίως πολύ υψηλότερα μπάτζετ με παίχτες που είχαν αγωνιστεί ακόμα και σε Α΄ και Β΄ Εθνική.

Από καθαρή ατυχία δεν πήρε βαθμούς σε αρκετά ματς, ενώ στα περισσότερα αγωνιζόταν με σοβαρές ελλείψεις λόγω τραυματισμών και δικαιολογημένων απουσιών βασικών παιχτών του.

Το ίδιο έγινε και στον σημερινό αγώνα στο Κομπότι Άρτας όπου δεν αγωνίστηκαν οι Χρ. Φλέγγας, Ηλιόπουλος και Παπακωστόπουλος ενώ και ο Β. Φλέγγας που αγωνίστηκε προέρχεται από μακροχρόνια απουσία λόγω τραυματισμού και η συμμετοχή του ήταν τυπική.

Στο Α΄ ημίχρονο ο Σκουφάς προηγήθηκε με 1- 0 , αλλά στο δεύτερο ο Απόλλων με δύο γκολ του Β. Φλέγγα και Γ. Ζέρβα γύρισε το παιχνίδι και πήρε το προβάδισμα για να ισοφαριστεί στο 91΄!.

Στον άλλον αγώνα του ομίλου που έγινε στο Καναλάκι Πρέβεζας ο Αχέρων ήρθε ισόπαλος 0 - 0 με την Α.Ε. Μεσολογγίου και ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ ΤΕΛΙΚΗ

ΑΧΕΡΩΝ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ         6 - 0       14
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                4 - 3         9
ΣΚΟΥΦΑΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ        5 - 8         5
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ           7 -13        4

Ομιλία για την συμπεριφορά των παιδιών

Σημαντική εκδήλωση για τη συμπεριφορά των παιδιών διοργανώνουν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» του 1ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων «ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ» του 3ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας


Οι έφηβοι διπλασίασαν τη χρήση των ναρκωτικών και μείωσαν το αλκοόλ
Ο ένας στους δέκα εφήβους έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή του. Το ποσοστό των 15χρονων που πειραματίζεται με τις παράνομες ουσίες ανήλθε σε 9,6% το 2014 και σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2002 που ήταν 5,2%.

Στον αντίποδα, πάντως, έχει μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους, με τους ειδικούς να αποδίδουν το γεγονός αφενός επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνουν μικρότερο χαρτζιλίκι από τους γονείς τους, αφετέρου εξαιτίας των υψηλών τιμών των οινοπνευματωδών ποτών. Ενδεικτικά, το 30,1% των μαθητών ηλικίας 11 έως 14 ετών δηλώνουν ότι έχουν κάνει πρόσφατα χρήση αλκοόλ, ποσοστό που το 2010 ήταν 41,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2014, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης είναι τα εξής:

Το 9,6% των 15χρονων αναφέρουν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης, έστω και μία φορά στη ζωή τους. Ακολουθούν, με χαμηλότερα ποσοστά, χρήση υπνωτικών και άλλων φαρμάκων (5,1%), εισπνεόμενων ουσιών, όπως κόλλα, βενζίνη, διαλύτες (4,2%), άλλων συνθετικών ουσιών (2,9%), ηρεμιστικών ή υπνωτικών (2,4%), έκστασης ή άλλης ουσίας (1,5%). Τα αγόρια κάνουν σε υψηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης και τα κορίτσια χρήση φαρμάκων.

Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στον ελληνικό πληθυσμό κυμαίνεται από 14.158 έως 18.530. Από αυτούς, περίπου το 80% είναι άνδρες και οι μισοί διαμένουν στην Αττική. Από τους «προβληματικούς χρήστες», όπως ονομάζονται, οι 4.451 έως 6.338 κάνουν ενέσιμη χρήση ηρωίνης, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Το παρήγορο είναι, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συστηματική μείωση του αριθμού των θανάτων από ναρκωτικά, αύξηση του αριθμού όσων ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης και μείωση των χρηστών που μολύνονται από τον ιό του AIDS. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι μονάδες απεξάρτησης καλούνται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση με όλο και μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ 18 εκατ. ευρώ και στον ΟΚΑΝΑ 23 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΟΚΑΝΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 28% και 16% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2009 και του 2012.

Στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται σήμερα 2.563 χρήστες, εκ των οποίων οι 2.301 στην Αττική. Το 2009, ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τους 5.500.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφεται στις εισόδους στα «στεγνά» προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί 4.894 χρήστες.

Αλκοόλ

Μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους καταγράφεται στη μελέτη του ΕΠΙΨΥ. Το 30,1% των μαθητών ηλικίας 11 έως 14 ετών δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 μέρες πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης, ποσοστό που το 2010 ήταν 41,5%. Τα αγόρια εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ σε σύγκριση με τα κορίτσια (32,5% έναντι 27,8%), αλλά και μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης από τα κορίτσια σε σχέση με το 2010.

Στις έξι εξειδικευμένες μονάδες θεραπείας και το ένα αλκοολογικό ιατρείο, το 2013 κατέφυγαν ζητώντας θεραπεία 546 άτομα, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών (463 το 2012 και 477 το 2011).

Στην πλειονότητά τους (71,1%) ήταν άνδρες, ενώ ο ένας στους τρεις χρήστες είναι άνεργοι. Το 28,2% ανέφεραν ως κύριο είδος αλκοολούχου ποτού που συνήθως κατανάλωναν τον τελευταίο καιρό το κρασί ή τη ρετσίνα ως το κύριο είδος.

Το 26,7% δήλωναν το ούζο, το τσίπουρο ή το ρακί, το 24,4% την μπίρα και το 20,3% ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν, κονιάκ, ρούμι ή λικέρ.