Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σημαντική μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ με Νέα Δημοκρατία

Η καθυστέρηση της συμφωνίας «τρομάζει» τους πολίτες


 

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28-29 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων, για λογαριασμό του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ protothema.gr.

Πρώτον, ότι η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών -6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι “τους φοβίζει”- και δεύτερον, ότι η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

• Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

• Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

• Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 60,9% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ πιστεούν ότι η συμφωνία δεν θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση.

Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία.

• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο. καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία -71,4%- πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν έξοδό μας από το ευρώ.

• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.

• Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική απεικονίζεται επίσης σε δύο σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, ότι το 52,4% πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δεύτερον, στο γεγονός ότι το 59,4% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς, το 34,2% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς πιθανώς λόγους ο καθένας.

• Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

• Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,2% παραμένει κυρίαρχος, με την διαφορά με τη ΝΔ (24,1%) σταθερή στο +9,1%. Το Ποτάμι παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση με 6,3%, ενώ ενισχυμένοι, σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, είναι οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» είναι ενισχυμένο στο 5,4% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.

Η Βίκυ Καγιά… της Δωρίδας γέννησε ένα πανέμορφο κοριτσάκι

Η Βίκυ με τον άνδρα της με το μωρό ανά χείρας
κατά την έξοδο από το μαιευτήριο
«Είμαι πολύ συγκινημένη και πάρα πολύ χαρούμενη! Είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό πλάσμα, αν και είμαι σίγουρη πως όλες οι μαμάδες λένε τα ίδια πράγματα για όλα τα μωράκια.

Έχω αρχίσει και την θηλάζω και είναι πολύ συγκινητική εμπειρία. Ανυπομονώ να πάμε στο σπίτι μας, να δει το δωμάτιό της να την βάλουμε στο κρεβάτι της. Είναι πολύ χαρούμενη στιγμή» δήλωσε σε κάμερα της τηλεόρασης έξω από το μαιευτήριο η Βίκυ Καγιά και συνέχισε λέγοντας:

«Ο,τι και να σου λένε, αν δεν το δεις και δεν είναι το δικό σου το παιδί, το συναίσθημα αυτό ξεπερνά και τα όρια και την λογική. Είναι κάτι πολύ βαθύ που σε ταπεινώνει, σε προσγειώνει και σε κάνει να φαίνεσαι διαφορετικά από το πρώτο λεπτό».

Μάλιστα αποκάλυψε και τι είπε στον σύζυγο της, Ηλία Κρασσά, όταν αντίκρισε το νεογέννητο κοριτσάκι της:

«Όταν την βάλανε πάνω μου αυτό που είπα στον Ηλία ήταν: Εγώ το έκανα αυτό;»

Συγκινημένος όμως δήλωσε και ο Ηλίας Κρασσάς:

«Ευτυχώς μοιάζει στη μαμά της. Άνοιξα σαμπάνια για να υποδεχτούμε την κόρη μας. Η Βίκυ είναι καταπληκτική και θα είμαι πάντα δίπλα της όχι μόνο για εκείνη την στιγμή αλλά και για το υπόλοιπο, για ο,τι χρειάζεται».

Υπενθυμίζουμε ότι η Βίκυ Καγιά έλκει την καταγωγή της από τον Κάμπο Δωρίδας.

 

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ" ΣΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤην Κυριακή 31 Μαΐου ο Σύλλογος Αλποχωριτών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ξεκινά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2015 με την "Γιορτή του Μοσχαριού".

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προσκαλεί όλους τους Δωριείς και τους φίλους τους να επισκεφθούν το Αλποχώρι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να ξεφαντώσουν μαζί στη "Γιορτή του Μοσχαριού".

Η γιορτή θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι αργά το απόγευμα, με ρουμελιώτικο γλέντι παρέα με άφθονο κέφι όπως πάντα.

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Ημερίδα του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες” για τις προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων

Οι προοπτικές ανάπτυξης των λιμνών της χώρας και κατ΄επέκταση των Δήμων στους οποίους ανήκουν, συζητήθηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στον Δήμο Μαραθώνα.

Την πρωτοβουλία είχε το Δ.Σ. του Δικτύου στο οποίο Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

Στη διάρκεια της ημερίδας, ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση υδατικών πόρων στην Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτούμενα εργαλεία για την αξιοποίηση των λιμνών, καθώς και το πλαίσιο της διεύρυνσης του Δικτύου με τη συμμετοχή και άλλων πόλεων με λίμνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη τοποθέτησή του ο Καπεντζώνης, ανέλυσε τους σκοπούς της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», φορέας που συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012, από τους Δήμους: Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, τους Δήμους Λάρνακας και Παραλιμνίου και των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης της Κύπρου.

Όπως τόνισε ο Γ. Καπεντζώνης “το κοινό στοιχείο των Δήμων και Κοινοτήτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, είναι η ύπαρξη φυσικών ή τεχνιτών λιμνών στις περιοχές τους, με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στο φυσικό περιβάλλον του κάθε Δήμου, καθώς και στις αντίστοιχες οικονομίες τους”

Αναφέρθηκε ακόμα στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5 και την άρση των περιορισμών για την ανάπτυξη των παραλίμνιων οικισμών και τη συμβολή του Δικτύου προς αυτή την προοπτική, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία των κοινών δράσεων των Δήμων για την ανάπλαση των περιοχών τους.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι.
Δήμητρα Κάκαρη, Πολιτικός Μηχανικός και Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα,
Αναστασία Παππά, Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα,
Αντώνιος Καρβούνης, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Υπουργείου Εσωτερικών,
Ευάγγελος Μπαλτάς, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πολιτικών Μηχανικών Τομέα Υδραυλικής,
Γεώργιος Γκίκας, Καθηγητής Δ.Π.Θ. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος,
Δημήτριος Τσιαντής, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ και
Clara Camperstrini, Εκπρόσωπος του Δήμου Molveno της Ιταλίας.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η Ευγενία Φώη, Τοπική Σύμβουλος της Νέας Μάκρης, ενώ την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Κώστας Αντωνόπουλος Αντιδήμαρχος Δωρίδος, Δήμητρα Κάκαρη Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα και Δημήτριος Σκορδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» από τους Δήμους: Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, καθώς και ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Αγίας Άννας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Γ. Καπεντζώνης τίμησε συμβολικά με ένα στεφάνι ελιάς τον οικοδεσπότη της ημερίδας, Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, έγινε ξενάγηση των συμμετεχόντων στο φράγμα της Λίμνης Μαραθώνα.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για δεύτερη χρονιά, η Δωρική Αδελφότητα διοργανώνει  Δ Ω Ρ Ε Α Ν Σεμινάριο για τους Δωριείς που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.

Το σεμινάριο θα καλύψει θέματα:
  • Πού αναζητώ εργασία;
  • Πώς συντάσσω το Βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή; (παραδείγματα – εφαρμογές)
  • Τι μας ρωτούν στις συνεντεύξεις; Με ποιόν τρόπο απαντούμε;
  • Ποια είναι τα συχνότερα λάθη;
  • Τι κάνω μετά τη συνέντευξη;
Μέσα από ένα ζωντανό και αμφίδρομο διάλογο:
  • θα δοθούν κατευθύνσεις και τεχνικές για τη σωστή προβολή των γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων του υποψηφίου
  • θα αναδειχθεί η σημασία αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Linkedin)
  • θα δοθεί σημασία σε θέματα «γλώσσας του σώματος» και «τόνου φωνής» κατά τη συνέντευξη
 Εισηγητής: Μιχ. Δρίτσας, Μηχανικός – Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δωρικής Αδελφότητας  Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Καλές Πρακτικές: Κωνσταντίνος Λιάπης Οικονομολόγος, MSc /Ιδρυτής της Δωρικής Επιχειρηματικής Αρμονίας  ΙΚΕ     www.doricharmony.gr

Θα δοθούν σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους συμμετέχοντες.
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:  Κυριακή  7 Ιουνίου 2015
ΤΟΠΟΣ:  ΔΩΡΙΚΗ ΣΤΕΓΗ, Ιέρωνος 6, Παγκράτι
ΩΡΑ:  10:00 – 14:30
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:  Ελεύθερη


Θ Ε Σ Ε Ι Σ   Π Ε Ρ Ι Ο Ρ Ι Σ Μ Ε Ν Ε Σ . 


ΔΗΛΩΣΤΕ   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΜΕΣΩ:

E-mail:  mikedritsas@yahoo.com   e.vrettou@doricharmony.gr
 

 
 

Το ΠΑΜΕ Φωκίδας για τους βωξίτες

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία βωξίτη της ΚΕRNEOS,
 
Η νέα εργοδοσία αν και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της για το τι εννοεί εργασία, εργάσιμο χρόνο, μισθό, δικαιώματα, ασφάλεια στην εργασία, εν τούτοις με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε αυτή να συνταυτίζεται με μεθόδους εκμετάλλευσης και κερδοφορίας προηγούμενων αιώνων.

Επιβάλλει καθεστώς μόνιμης εργοδοτικής τρομοκρατίας στρέφοντας εργαζόμενους απέναντι σε άλλους εργαζόμενους, δημιουργεί έντεχνα καθεστώς κανιβαλισμού με τρόπαιο τη θέση εργασίας. Επέβαλε την αλλαγή του ωραρίου για τους εργάτες στα υπόγεια με σκοπό την περισσότερη εργασία, την περισσότερη παραγωγή, την μεγαλύτερη κερδοφορία. Στο αυξημένο πρόγραμμα εξόρυξης, με παράλληλη μείωση του κόστους, εντάσσει το πριόνισμα στύλων στήριξης (κολόνες), παροπλισμό των μηχανημάτων ξεσκαρώματος και αντίστοιχη αύξηση των ωρών εργασίας άλλων «πιο παραγωγικών» μηχανημάτων(!) με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και «θάβονται» προκειμένου να μην γίνουν γνωστά όπως εξ άλλου έγινε με κατεστραμμένο φορτωτή από πτώση στοάς, που φυγαδεύτηκε νύχτα για Λαμία και ίσως και άλλα μηχανήματα.

Η εργοδοσία θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον ώστε όπου και όποτε θέλει η εργοδοσία, να προχωράει σε οποιεσδήποτε αρνητικές (για τους εργαζόμενους) αλλαγές, όπως μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, δουλειά τα Σαββατοκύριακα κλπ. Είναι χαρακτηριστικές οι νέες συμβάσεις στους εργαζόμενους των πρώην εργολαβικών ομάδων, που και λιγότερο μισθό τους δίνει και τους επιβάλλει τη δουλειά για δύο Σάββατα το μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν το μισθό! Δηλαδή τα Σάββατα στην ουσία είναι απλήρωτα! Στην τρομοκράτηση επίσης συμβάλουν, η άρνηση της διεύθυνσης να συναντηθεί με τα Σωματεία, οι ξαφνικές συναντήσεις με τους εργάτες με σκοπό το κατσάδιασμα ή και τα κροκοδείλια δάκρυα για τη «σύλληψη» αδήλωτων εργαζομένων, οι ωμοί εκβιασμοί προς τους ιδιοκτήτες των ΔΧ αυτοκινήτων.

Η ΚΕRNEOS έχει συμμάχους τόσο όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό, οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης και που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, εμπλουτίζοντάς το ακόμη περισσότερο με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα, την παραπέρα μείωση μισθών με τις ατομικές συμβάσεις κλπ, όσο και τους κατά τόπους πολιτικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής (βουλευτής, αντιπεριφεριάρχης, δήμαρχοι). Λειτουργεί, όπως εξ άλλου και ο προηγούμενος, σαν ιδιοκτήτης της Φωκικής γης, σαν γαιοκτήμονας στα τσιφλίκια του στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του χώρου να αντιπαλέψουν με σθένος τα σχέδια της εργοδοσίας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε δυστυχήματα και σε παραπέρα ανατροπές τις ήδη κουτσουρεμένες εργασιακές σχέσεις. Να μην δεχθούν καμία μείωση των εισοδημάτων τους είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από την κυβέρνηση (χαράτσια, αυξημένο ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ).
Οι συνδικαλιστές με θάρρος να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους αντιμετωπίζοντας και την αντισυνδικαλιστική και εκδικητική τακτική απέναντί τους όπως αυτή ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες. Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους. Να μην μείνει κανείς εργάτης εκτός Σωματείου.
Το ΠΑΜΕ θα σταθεί αλληλέγγυο, θα βοηθήσει με τις δυνάμεις του να είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις τα σωματεία και οι εργαζόμενοι και όχι τα αφεντικά και οι υπάλληλοί τους στις κυβερνήσεις.
 
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ,
ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
 
ΑΜΦΙΣΣΑ 27/5/2015

" Άντε επιτέλους, να συμφωνήσουν, να ηρεμήσουμε "

Άρθρο του Αθανασίου (Θάνου) Ασημάκη *

Ακούμε τις τελευταίες μέρες τους κυβερνώντες να μιλάνε για πολιτική απόφαση των δανειστών. Ζητάνε δηλαδή να μας δώσουν τα χρήματα της τελευταίας δόσης χωρίς βιώσιμο σχέδιο, χωρίς μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές.

Παράλληλα δηλώνουν καθημερινά ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί πρέπει να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Συμφωνώ. Αλλά έχω και μία ένσταση. Πως θα πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, τον επόμενο μήνα, όταν σαν χώρα παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα (οι μεταρρυθμίσεις που μας ζητάνε). Με τι λεφτά; Που προεκλογικά έλεγαν: «Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ μην τον πληρώσετε», και τώρα ζητάνε από τους πολίτες να πληρώσουν για να λειτουργήσει το κράτος. Με τι λεφτά; Που δεν έχει πληρώσει το κράτος τους τελευταίους 4 μήνες ούτε ένα προμηθευτή, ώστε με τη σειρά του να πληρώσει και αυτός τους υπαλλήλους του. Ή μας νοιάζουν μόνο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων;

Άκουγα τη Δευτέρα το βράδυ τον κ. Φίλη ότι δεν θα εφαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό (μεταρρύθμιση). Θα συνεχίσουν δηλαδή να παράγουν ελλείμματα. Δεν είπε όμως πώς θα καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα. Θα μεταφέρουν άλλα φορολογικά έσοδα για τις συντάξεις, θα πάρουν δάνεια για να πληρώσουν συντάξεις ή απλά δεν θα έχουν να τις πληρώσουν;

Βγαίνουν βουλευτές και μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή και περιγράφουν δημόσια ότι θα είναι δύσκολα, ότι στην αρχή θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (αναλήψεις), υποτίμηση του νομίσματος και ότι η αγοραστική δύναμη της δραχμής, βέβαια και δεν θα έχει την αγοραστική δύναμη ούτε του ευρώ αλλά ούτε και της παλιάς δραχμής.

Μ ’αυτά και μ ’αυτά, ακούς τους πολίτες να συζητάνε με άγχος και αγωνία και να καταλήγουν: «Άντε επιτέλους, να συμφωνήσουν, να ηρεμήσουμε». Από την ελπίδα στη απόγνωση. Απόγνωση γιατί δημιουργείται ένα αβέβαιο μέλλον. Απόγνωση γιατί ακούνε πως έχουν φύγει από τις τράπεζες 30-40 δις ευρώ από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα από τους έχοντες, χωρίς οι ίδιοι να έχουν αποταμιεύσεις. Απόγνωση γιατί ακούνε νέα μέτρα να έρχονται ενώ τους είχαν υποσχεθεί διαφορετικά.

Ποιους εξυπηρετεί όμως αυτή η απόγνωση; Τους πολίτες; Ή μήπως τους κυβερνώντες; Νομίζω φαίνεται ξεκάθαρα από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Οι πολίτες έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι χαμογελαστοί. Ναι, την κυβέρνηση εξυπηρετεί, η οποία θα θέσει το δίλημμα να πάμε σε ρήξη ή να πάρουμε αυτά τα δύσκολα μέτρα και να μείνουμε στο ευρώ. Και η απόφαση αυτή θα παρθεί ένα βήμα πριν τον πανικό, για να περάσει σαν σωτηρία…

* Ο Αθανάσιος (Θάνος) Ασημάκης είναι Πολιτευτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Φωκίδας, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

Ευεργετική Παράταση για σεισμοπαθείς της Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας

Με επείγον έγγραφο του στις 11 Φεβρουαρίου 2015 προς το Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών και την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενική Γραμματείας Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση και τον ορισμό εκ νέου προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για τους πληγέντες πολίτες της Στερεάς Ελλάδας από τους σεισμούς της 7ης Αυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014.

Μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ και όρισε εκ νέου προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.


Ο λόγος που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η παράταση για τις αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής είναι επειδή έχει υποβληθεί μικρός αριθμός αιτήσεων σε σχέση με το πλήθος των βληθέντων κτιρίων και παραμένουν αδιάθετα τα σχετικά κονδύλια αλλά και επίσης επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση όλων των επικινδύνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 472/Β/2015), ορίζεται εκ νέου προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής μέχρι 31.12.2015, από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων, από τους σεισμούς της 7ης Αυγούστου 2013 και 6ης Φεβρουαρίου 2014 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας.


Η παράταση αφορά:
  • Την επισκευή κτιρίων, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού τους. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται και η ταυτόχρονη υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης επισκευής προκειμένου να εκδοθεί Άδεια Επισκευής.
  • Την ανακατασκευή κτιρίων στην περίπτωση που έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτίσματος και έχει παρέλθει η προθεσμία των έξι (6) μηνών από την παραλαβή του.
Οι εν λόγω αιτήσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Αλλη κυβέρνηση του έντιμου συμβιβασμού άλλη της βιώσιμης λύσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ , Του Θανάση Λουκόπουλου *

Είναι φανερό ότι στην κορυφαία υπόθεση της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, οι δύο πλευρές συνομιλούν με διαφορά φάσης και κάτω από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Συνομιλούν, όποτε αυτό γίνεται επί της ουσίας, σαν να μην υπάρχει η εταιρική σχέση , που υποτίθεται τους ενώνει. Επιπλέον δε σαν να μην έχει μεσολαβήσει μια εφιαλτική περίοδο, μέσα στην οποία υπήρχε μια συνεχής ανακύκλωση λαθών και παραλήψεων.

Αυτονόητο είναι πως αν το πρώτο πρόγραμμα ήταν ορθό δεν θα υπήρχε δεύτερο και, ακολούθως, αν και το δεύτερο πρόγραμμα ήταν ορθό (αν «έβγαινε δηλαδή, ως ρεαλιστικά εφαρμόσιμο) δεν θα υπήρχε ανάγκη για το σχεδιασμό ενός τρίτου.

Κατά συνέπεια ,κάτι ουσιώδες και λειτουργικό πρέπει να μεσολαβήσει , για να οδηγηθούν οι δύο πλευρές στον προσδοκώμενο έντιμο συμβιβασμό . Σε αυτόν δηλ. που δεν θα επισφραγίζει , απλά, την ισχύ του δυνατότερου παίκτη , αλλά θα δίνει διέξοδο στις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές διελκυστίνδες ,που είναι βέβαιο οτι θα παρουσιαστούν. 


Αυτή την ώρα, γενική αίσθηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται! Ποιοί υπονομεύουν και γιατί. Πόσοι και ποιοί θέλουν βιώσιμη λύση μέσα από έντιμο συμβιβασμό. Πόσοι και ποιοί ποντάρουν στην αβεβαιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία της διαπραγμάτευσης είναι χαμένη. Δεν έχει προσανατολισμό. Τα τεχνικά κλιμάκια προσπαθούν να λογιστικοποιήσουν τις εκατέρωθεν προτάσεις την ίδια ώρα που σε ηγετικό επίπεδο επιχειρείται μια πολιτική λύση. Ασύμβατα θέματα σε ασύμβατα πλαίσια.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά (και καλά κάνει) με τους ηγέτες των θεσμών στο παρασκήνιο, χωρίς ποτέ να του έχουν δώσει τη δυνατότητα μιας ανοικτής και ειλικρινούς συζήτησης του ελληνικού ζητήματος σε επίπεδο κορυφής, παρότι το προσπαθεί από την πρώτη μέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας. Ούτε Σύνοδος Κορυφής, ούτε Euro-summit αφιερωμένο στην Ελλάδα. Μόνο «στο περιθώριο» άλλων διεθνών συναντήσεων, και με παράδοξα σχήματα (σ.σ. εκτός θεσμικής διαδικασίας) γίνονται οι κουβέντες.


Έτσι, το -εκ των πραγμάτων- ετεροβαρές πλαίσιο διαπραγμάτευσης, γέρνει διαρκώς μονόπατα. Και, ασφαλώς, εις βάρος της πολιτικής διεργασίας που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Στις συζητήσεις υπερισχύουν οι αριθμοί, ενώ οι προβληματισμοί έχουν καθαρά πολιτικό στίγμα. Αλλά... στο τέλος της τετράμηνης παράτασης ο λογαριασμός είναι οικονομικός. Η πολιτική παράμετρος επακολουθεί. Και αυτό αφήνει βαριά σκιά στις εν εξελίξει καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο οτι τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν, (ανοικτά πλέον!) σενάρια αλλαγής του πολιτικού προσανατολισμού του όλου εγχειρήματος , παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σαφώς νωπή εντολή.

Στις Βρυξέλλες, πιστεύουν πως μια «άλλη» λύση για την Ελλάδα είναι η συγκρότηση μιάς καθαρής ευρωπαϊκής κυβέρνησης με σταθερές πολιτικές αναφορές αλλά χωρίς αριστερές αγκυλώσεις. Δηλαδή, προσώπων κύρους που προέρχονται από την γνωστή και καθιερωμένη πολιτική κονίστρα, αλλά που σήμερα δεν βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο ως διεκδικητές της λαϊκής ψήφου.

Πολιτικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και πως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με σενάριο τη μετάλλαξή του από κόμμα διαμαρτυρίας σε πολιτικό οργανισμό συστημικού πολιτικού προσωπικού. Αυτό, πολλοί θεωρούν ότι, μπορεί να γίνει με την προσφυγή σε κάλπες σύντομα, αλλά με λίστα υποψηφίων (όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος για τις εκλογές που διεξάγονται εντός 18μήνου από τις προηγούμενες) που θα επιλεγούν από τους αρχηγούς, κατά τρόπον ώστε να είναι όλοι οι βουλευτές συνεννοήσιμοι (αν όχι και χειραγωγίσιμοι)!

Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλάσσεται από την αριστερή -και θορυβώδη- πλατφόρμα του, παραμένοντας πρώτη πολιτική δύναμη, με αδιαμφισβήτητο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και καθαρή υποστήριξη από άλλες δυνάμεις του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου», μεταξύ των οποίων το Ποτάμι , ενδεχομένως το κόμμα του ΓΑΠ. και υπό προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ καθώς οι Ευρωπαίοι το θεωρούν τελειωμένη υπόθεση, παρατηρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενθυλακώσει πλήρως τα υπολείμματά του.

Με βάση τις πολιτικές παραμέτρους που δημιούργησε η 5μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως άλλη κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει την πρώτη φάση τού έντιμου συμβιβασμού και άλλη την φάση της βιώσιμης λύσης, που όπως εκτιμούν μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους σενάρια απέχουν πόρρω από τη λογική των προσπαθειών ανασύνταξης της χώρας, με εποικοδομητικές και επωφελείς λύσεις για όλες τις εμπλεκόμενες, με την ελληνική οικονομία, πλευρές. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι οι αιτιάσεις σε λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης είναι προσχηματικές, αφού η ουσία των ατέρμονων διαβουλεύσεων ήταν, είναι και θα είναι αμιγώς πολιτική.

Και, γνωρίζοντας την πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης (που σκιαγραφείται από Χριστιανοδημοκράτες και Ευρω-σοσιαλιστές), είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως υπάρχουν κύκλοι που θα υποστήριζαν ενθέρμως λύσεις διεξόδου προς όφελος μιας καθαρά αριστερής κυβέρνησης - είτε στην Ελλάδα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ποιος πυροβολεί τα πόδια του;

Συνεπώς, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η χώρα βαδίζει ακάθεκτη προς τη χρεωκοπία. Οι «θεσμοί» δεν θα θελήσουν να χρεωθούν ακόμη μία αποτυχία, ως προς τις προβλέψεις τους. Λύση για το πρώτο 10ημερο Ιουνίου θα δοθεί, αλλά οριστική λύση (με αναδιάρθρωση του χρέους και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας) είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όσο τα τεχνικά κλιμάκια διατηρούν τον... πρώτο λόγο!


* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ημερίδα για τον Τουρισμό της Δωρίδας από την Ένωση Δωριέων Επιστημόνων

Την πρώτη της εκδήλωση διοργανώνει η νεοσύστατη Ένωση Δωριέων Επιστημόνων, με ημερίδα και θέμα "Τουρισμός και Ανάπτυξη στη Δωρίδα".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (οδός Πανεπιστημίου).

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

· "Μορφές τουρισμού και βιώσιμη ανάπτυξη , η περίπτωση της Δωρίδας" 

 εισηγητής Στέφανος Καραγιάννης , Αν. Καθηγητής, Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας

· "Αρχιτεκτονική Περιβάλλοντος, παραλίμνιων τοπίων και αρχαιολογικών στην περιοχή της Δωρίδας"

εισηγήτρια Λένα Μάντζιου, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Αθηνών

Η Ημερίδα, της οποίας το Συντονισμό θα έχει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμη ομιλίες , άμεσα σχετιζόμενες με το γενικό θέμα και σε εναρμονισμό με τις δύο προηγούμενες, ως κάτωθι:


· "Ανάδειξη και διαχείριση τουριστικού προορισμού στη Δωρίδα" (Destination Marketing & Management), ομιλητής Γιώργος Αποστολίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων,

· "Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ανάπτυξη της Δωρίδας - Η περίπτωση του Προσκυνηματικού & Θρησκευτικού Τουρισμού",

ομιλητής Γιώργος Παπαθανασίου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πρόεδρος ΑΕΜΚΧ «ΙΑИΝΟUS»

ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οι Ελληνες πολιτικοί, αρκετές φορές, δαιμονοποιούν ή αγιοποιούν τους ξένους συναδέλφους τους, κυρίως του ηγέτες των ευρωπαικών εξελίξεων, οι οποίοι παίζουν και τον καθοριστικότερο για την επιβίωση και την προοπτική της Ελλάδας ρόλο.
 
Προφανώς, με τον τρόπο αυτό, μεταθέτουν το βάρος των δικών τους πολιτικών ευθυνών, αδυναμιών ή λαθών και παραπλανούν την κοινή γνώμη, πρόσκαιρα, εξυπηρετώντας τις κομματικές σκοπιμότητες του ενός ή του άλλου μήνα !!
 
Η εικόνα αυτή βεβαίως, εκτός του ότι δεν αντανακλά καμία πραγματικότητα, δεν δημιουργεί επίσης κύρος και κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους... Αντιθέτως μάλλον ως τακτική επιδεινώνει τα προβλήματα.

Έτσι, ο Μάριο Ντράγκι, που για μία περίοδο τον εμφάνιζε η Αθήνα σαν τον μεγάλο σύμμαχο της Ελλάδας, προάγγελο μίας νέας κεϋνσιανής αντίληψης, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη κόντρα στην καταστροφική λιτότητα των Γερμανών, σήμερα θεωρείται ο διάβολος προσωποποιημένος. Ο άνθρωπος που αφήνει την οικονομία χωρίς ρευστότητα, που οδηγεί υποτίθεται τη χώρα στην ασφυξία.
 
Επίσης όμως, ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα, σύγχυσης, αντιφάσεων και καιροσκοπισμού, αποτελεί η Αγκελα Μέρκελ και ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του : πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, εμφανιζόταν ως το πιο μισητό πολιτικό πρόσωπο, σύμβολο υποτίθεται σκληρής καταπίεσης του λαού μας, η οποία ήθελε μάλιστα να τον ταπεινώσει !! Τώρα, σε κάθε μεγάλη δυσκολία, σε κάθε διαπραγματευτικό αδιέξοδο προστρέχουμε για βοήθεια στην κα Μέρκελ…
 
Γιατί άραγε ; Επειδή αυτή εμπιστευόμαστε ως μεγάλη δύναμη και πέφτουμε στην αγκαλιά της (;) ή γιατί τη θεωρούμε μία ηπιότερη και ευέλικτη χαρισματική προσωπικότητα; Ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι (ή ήταν ) η φαντασίωση ;

Μιλάμε για θέματα που κάποια στιγμή θα πρέπει να διευκρινιστούν με ειλικρίνεια στους πολίτες αυτής της χώρας. Για να μην βιώνουμε τη μία απαξίωση του πολιτικού συστήματος μετά την άλλη. Αλλά και για να αποκτήσουμε επιτέλους την απαιτούμενη για την πρόοδο ευρωπαική συνείδηση, διότι με αυτά και με τα άλλα, ενισχύεται στην Ελλάδα ένα ύπουλο αντιδυτικό ρεύμα…
 
Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα αυτά αναθερμάνθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή την προβολή του - πολύ αγαπητού σε όλους - Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ως του «φιλέλληνα» προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος, με το ειδικό του πάντα βάρος και στον αντίποδα του… κακόβουλου κ. Σόϊμπλε, θα αναλάμβανε νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγούσαν στην ενδιάμεση (σχετικά εύκολη!!) συμφωνία για την Ελλάδα.

Τι να σκεφτεί κανείς; Το μόνο που δεν λέγεται στην Ελλάδα, είναι πως όλα αυτά τα πρόσωπα, όλες αυτές οι δοκιμασμένες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, κοιτούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Και τώρα και νωρίτερα…
 
Τον ίδιο τον Γιουνκέρ, εξάλλου, δεν κατηγορούσαμε πέρυσι, κάθε φορά που διατύπωνε μία φιλο-ελληνική πρόταση, για το «δεξιό δεκανίκι» του Σαμαρά ;
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.  

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Συνάντηση της Δωρικής Αδελφότητας για το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη της Δωρίδας

Σε συνέχεια της Ανοικτής Πρόσκλησης που απηύθυνε η Δωρική Αδελφότητα προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Βουλευτή Φωκίδας, την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας, τον Δήμο Δωρίδας, την Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων αλλά και κάθε Δωριέα, πραγματοποίησε την Κυριακή, 17 Μαΐου 2015, στη Δωρική Στέγη, συνάντηση για την παρουσίαση και διαβούλευση ενός Οδικού Χάρτη για την ανάπτυξη της Δωρίδας.

Μετά την σύντομη εισαγωγή του Προέδρου της Δωρικής Αδελφότητας Γιάννη Μπαλατσούρα, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές από άλλες περιοχές της χώρας με ανάλογα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός-Οικονομολόγος (ΜΒΑ), Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, Στέλεχος Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (Προγραμματισμός & Αξιολόγηση δράσεων ΕΣΠΑ).

Στο πρώτο μέρος της εισήγησής του, ο Μ. Δρίτσας, παρουσίασε συγκριτικά στατιστικά στοιχεία της Στερεάς Ελλάδας και της Δωρίδας, θέτοντας ένα έντονο προβληματισμό για το μέλλον.

Παρουσίασε τη στρατηγική και την «αρχιτεκτονική» του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 αναφερόμενος σε κάθε Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (εθνικής εμβέλειας), πώς αυτό δύναται να επηρεάσει τη Δωρίδα και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο αρμόδιο Υπουργείο. Συνέχισε εξειδικεύοντας το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και επ’ αυτού πρότεινε την ενεργοποίηση συγκεκριμένων δράσεων σε «Επίπεδο Θεματικού Στόχου/ Επενδυτικής

Προτεραιότητας/Ειδικού Στόχου» για την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας εντός του Ιουνίου που θα εγκρίνει τις πρώτες προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ. Έτσι δεν θα παρουσιαστεί κενό μεταξύ των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο του 2015) και του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ενεργοποιείται φέτος.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν:

·        την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με έμφαση στους τομείς που συνδέονται με τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Στερεάς Ελλάδας (Αγροδιατροφή, Μεταποίηση, Τουρισμός, Πολιτισμός)

·        την Προκήρυξη Δράσης βελτίωσης της καινοτομικής και οργανωσιακής βάσης των ΜμΕ και της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού

·        την Εξοικονόμηση Ενέργειας, την Προστασία του Δασικού Πλούτου και την Αντισεισμική Προστασία

·        Έργα διαχείρισης / ρύθμισης ρεμάτων

·        Νέους Βιολογικούς καθαρισμούς πέριξ της λίμνης του Μόρνου και αποκατάσταση του τοπίου πέριξ της λίμνης του Μόρνου με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης

·        Την αναβάθμιση υφιστάμενων Βιολογικών καθαρισμών (π.χ. Ερατεινής)

·        Δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης χωριών με πρόβλημα (π.χ. Καρούτες, Κόκκινος), αναβάθμιση δικτύων, δεξαμενές πόσιμου νερού (π.χ. Μηλιά)

·        Τοπικές οδοποιίες, οι οποίες, αν και δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθίστανταικατ’ εξαίρεση επιλέξιμες στο πλαίσιο προτεινόμενης χωρικής παρέμβασης ΤΑΠΤοΚ (CLLD/LEADER) με συγκεκριμένο αναμενόμενο αποτέλεσμα,

Επιπλέον πρότεινε την άμεση προκήρυξη αντίστοιχων δράσεων που προβλέπονται στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για:

·        την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης,

·        την αύξηση συμμετοχής στην αγορά εργασίας των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

·        την αναβάθμιση και διεύρυνση του δικτύου κοινωνικών υποδομών (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι) και των υποδομών υγείας (Κέντρα Υγείας)

·        τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης

Στο δεύτερο σκέλος της παρουσίασης, ο Μ. Δρίτσας ανέπτυξε την πρόταση της Δωρικής Αδελφότητας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της Δωρίδας μέσω του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα την Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) (Community Led Local Development - CLLD), που αποτελεί την μετεξέλιξη των προγραμμάτων LEADER, καλύπτοντας πλέον όλη τη Δωρίδα και όχι αποσπασματικά μόνο τον Καποδιστριακό Δήμο Τολοφώνας όπως προβλεπόταν στους Κανονισμούς της Ευρ. Ένωσης για τη Δωρίδα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Η βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας γίνεται μέσω του συνδυασμού του Μέτρου 19 του υπό έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εφόσον συνδυαστεί με την αντίστοιχη Επενδυτική Προτεραιότητα του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και το αντίστοιχο Μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (υπό έγκριση), αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί ολοκληρωμένα η Δωρίδα, από την ορεινή Δωρίδα μέχρι το παράκτιο μέτωπο.

Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ σύνθετος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης.

Η ΤΑΠΤοΚ (LEADER/CLLD) αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τις τοπικές κοινότητες που διαθέτουν αναξιοποίητο πολιτιστικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πλούτο το οποίο επιθυμούν να αναπτύξουν με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση μνημείων και αξιοθέατων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακά κτίσματα, κ.λπ.), δράσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα για πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα, νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, νέες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, μικρού προϋπολογισμού έργα υποδομής πρόσβασης στα μνημεία (οδικά, πεζοπορικά μονοπάτια, σήμανση), κτίρια εξυπηρέτησης επισκεπτών (μικρά μουσεία, εκθετήρια), χώρους στάθμευσης, ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις για βελτίωση των χώρων τους, δράσεις κατάρτισης των επιχειρηματιών και του προσωπικού τους, προβολή του αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής προϊόντων για την προώθησή τους στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, ενίσχυση τοπικών δρώμενων παραδοσιακού χαρακτήρα δικτυώσεις με άλλες συμπληρωματικές επιχειρηματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες κ.λπ..

 Έτσι μόνο δύναται να αναβαθμιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο μέσω ΕΣΠΑ.

Η ανωτέρω προσέγγιση συνάδει απόλυτα με τα ευρήματα της Έρευνας της Δωρικής Αδελφότητας που παρουσιάστηκε στο 17ο Πανδωρικό Συνέδριο στο Διακόπι Δωρίδος (Ιούλιος 2013) για την ανάπτυξης της Δωρίδας που σκιαγραφείται μέσω της σύζευξης του Εναλλακτικού Τουρισμού & Πολιτισμού, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίησή τους, με πόλους έλξης τη λίμνη του Μόρνου και τις νέες προοπτικές αξιοποίησης που διανοίχθηκαν πρόσφατα, τους
ορεινούς όγκους, τις δαντελένιες παραλίες και τις νησίδες (Τριζόνια).

Για να συμμετάσχει η Δωρίδα στην πρωτοβουλία αυτή πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το σχεδιασμό της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης που θα υποβάλει μία κατά το δυνατόν διευρυμένη και αντιπροσωπευτική Ομάδα Τοπικής Δράσης (υφιστάμενος φορέας Διαχείρισης του LEADER) μέσα από διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης.

Η επιλογή, έγκριση και χρηματοδότηση των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και των τοπικών ομάδων δράσης θα γίνει στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, με κριτήρια που θα αφορούν ενδεικτικά

·        στην καταλληλότητα της τοπικής στρατηγικής,

·        στη συμβολή και στην επίτευξη των αποτελεσμάτων του Προγράμματος,

·        στην οικονομική και διαχειριστική επάρκεια του φορέα

Η αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων για την δημιουργία ΤΑΠΤοΚ δίνεται από Επιτροπή που αποτελείται από στελέχη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 23.05.2016, δηλαδή σε 1 έτος. Ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος αν αναλογιστούμε τις υψηλές απαιτήσεις σχεδιασμού του CLLD/LEADER και την ανταγωνιστική διαδικασία. Η διαδικασία προετοιμασίας για την υποβολή πρότασης προβλέπει απαραίτητα την κατάρτιση Στρατηγικής Μελέτης και συμμετοχικές διαδικασίες Ανοικτής Διαβούλευσης (bottom-up approach).

Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες και συνετάχθη Ψήφισμα που περιλαμβάνει τις θέσεις που αναπτύχθηκαν προς υποβολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν: ο τ. ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων κ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου – Δικηγόρος οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών στην κατεύθυνση των προτάσεων που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή όλων των φορέων της Δωρίδας.

Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, πρότεινε συμπληρωματικά, δράσεις που ενισχύουν την αναπαραγωγή και αξιοποίηση εγχώριων αμνοεριφίων εν αντιθέσει με τα εισαγόμενα, την αξιοποίηση των αποβλήτων ελιάς που περιέχουν μια πολύτιμη ουσία, την ελαιοκανθάλη, την αξιοποίηση των αποβλήτων των τυροκομείων για παραγωγή ενέργειας αλλά και παρασκευή βιολειτουργικών γαλακτοκομικών τροφίμων, τη δημιουργία «τράπεζας» διαφύλαξης του φυτικού γενετικού υλικού της Δωρίδας μέσα από σχετικές επιδοτούμενες δράσεις.

Τέλος, πρότεινε τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής μόνιμων κατοικιών για τους εργαζόμενους των φυλακών Μαλανδρίνου στα χωριά που βρίσκονται πλησίον.

Ο Κώστας Λιάπης, επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Δωρίδας, Κ. Ζωγράφος, Γ. Τρίγκας και Γ. Νικολόπουλος, ο Στέλιος Τσιώρης (Πενταγιοί), ο Γιάννης Ιωαννίδης (Καρούτες), πρόεδροι συλλόγων και φορέων από τη Δωρίδα καθώς και απλοί Δωριείς, αναφέρθηκαν στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για τη Δωρίδα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι οποίες δεν επιτρέπεται να χαθούν.

Ο Γιώργος Καλαντζής, τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Ευπαλίου, επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ΤΑΠΤοΚ (CLLD/LEADER) την οποία έχει εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας και εκπόνησης μελετών ωρίμανσης καθώς και στην ανάγκη σύστασης γραφείου Ενημέρωσης Κοινού στη Δωρίδα για δράσεις του ΕΣΠΑ.

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Ιατρός, Θεόδωρος Γρίβας, παρουσίασε προτάσεις και καινοτόμες ιδέες για ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας στα ορεινά χωριά μας.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ  Ελένη Μάντζιου αναφέρθηκε στην μελέτη που έχει εκπονήσει το ΕΜΠ για τη δημιουργία εκθεσιακού, επιστημονικού, πολυσύνθετου κέντρου νερού στη Λίμνη του Μόρνου που θα μπορούσε να ενταχθεί στην πρόταση.

Ο Επαμ.Τριβήλος, Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Δωρίδας δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τον Δήμαρχο  Γιώργο Καπεντζώνη.

Η Δωρική Αδελφότητα θα συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος και από κάθε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προς όφελος της Δωρίδας.

Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας και η Επιστημονική της Ομάδα, βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, του Δήμου Δωρίδας, της Αναπτυξιακής Φωκικής, (ΑΝ.ΦΩ) και θα συνεισφέρει, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για την οποία πρέπει ΑΜΕΣ να ενεργοποιηθεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε συνεργασία με το Δήμο, την Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Δωρίδας.

Χορευτική πανδαισία στην Τολοφώνα !


Μια αληθινή πανδαισία χορού από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας απόλαυσαν πάνω από 500 άτομα στο στάδιο της Τολοφώνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και συνεχίστηκε με μπαλέτο σύγχρονου χορού.

Τα 60 περίπου παιδιά, εναλλάσσονταν σε ρόλους με χορευτικές φιγούρες μεγάλης ακρίβειας, σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στο κατάμεστο στάδιο εισπράττοντας συνεχή χειροκροτήματα για τις προσπάθειές τους.

Η ποιοτική και επαγγελματική δουλειά από τις δύο δασκάλες τη Ζέφη Μιχαηλίδη για τους παραδοσιακούς χορούς και την Ισαβέλλα Καραμαλέγκου για το μπαλέτο σύγχρονου χορού ήταν εντυπωσιακή και εκτιμήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και τις δασκάλες τους που μόχθησαν όλο το χρόνο για να παρουσιάσουν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Θερμά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον Πρόεδρο Ηλία Κορομπίλη, καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας για τις ευκαιρίες που δίνουν στη νεολαία της περιοχής, να γράφει τη δική της ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Δωρίδος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κώστας Μίχος, η πρώην Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης, οι Αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Φάκος και Κώστας Υφαντής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Ευσταθίου και Γιάννης Μάμαλης, ο πρώην Δήμαρχος Τολοφώνας Ανδρέας Άνθιμος, η Διευθύντρια του Γυμνασίου &Λυκείου Ερατεινής Θεοδώρα Κουρκούνη, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γυναικών Ερατεινής Μαρία Πάζα και Πανόρμου Τασούλα Παπαδημητρίου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Ερατεινής Νίκος Πέτσας και Καλλιθέας Νίκος Ζωητός.

 

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Ο Απόλλων έπαιξε για το γόητρό του και κέρδισε με 1 - 0 την ΑΕ Μεσολογγίου

Του Τάσου ΤσόλκαΤο γκολ του Παπακωστόπουλου
Στην 5η αγωνιστική των μπαράζ  στο γήπεδο των Μαλαμάτων ο Απόλλων Ευπαλίου και η ΑΕ Μεσολογγίου έδωσαν έναν αγώνα με διαφορετικούς στόχους.

Ο Απόλλων έπαιζε για το γόητρό του και να πάρει τους πρώτους βαθμούς σ΄αυτό το μίνι πρωτάθλημα..

Η ΑΕ Μεσολογγίου για να μείνει όρθια στο κυνήγι της πρωτιάς.

Ήταν φανερό ότι η ομάδα του Μεσολογγίου κουβαλούσε όλο το άγχος και την νευρικότητα που επιβάλουν τέτοιοι αγώνες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είχε την εδαφική υπεροχή χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποιες ουσιαστικές ευκαιρίες που να μετατρέψει σε γκολ.


Αντίθετα ο Απόλλων, έξυπνα στημένος, περίμενε τον αντίπαλό του έξω από την περιοχή και με βαθιές μπαλιές κατάφερε να δημιουργήσει 4 - 5 ευκαιρίες , και μία από αυτές να μετατρέψει σε γκολ στο 91΄με τον Παπακωστόπουλο πού σούταρε μέσα από την μεγάλη περιοχή με συρτό σουτ στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα του Μεσολογγίου.

Ελεγχόμενη είναι και η φάση στο 55΄όπου με κάθετα μπαλιά ο Ζέρβας έβγαλε τον Χ. Φλέγγα τεα-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα , αλλά ο επόπτης , ίσως και με κόντρα τον ήλιο, είδε οφσάιντ !
Όλοι οι παίχτες του Απόλλωνα υπερέβαλαν τον εαυτό τους και κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υστέρησε.

Αν πρέπει όμως να δοθεί ο τίτλος του ΜVP σίγουρα τον δικαιούται ο νεαρός αριστερός μπακ Δ.Ζέκα που έφαγε τα χιλιόμετρα με το κουτάλι, ανεβοκατεβαίνοντας σε όλη την αριστερή πλευρά, δίνοντας και κερδίζοντας τις περισσότερες μάχες .
Ο χθεσινός αγώνας του Απόλλωνα έδειξε ότι είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα, με ομοιογένεια που αν δεν είχε «πληγωθεί» από τραυματισμούς και κάποιες απουσίες, σίγουρα θα είχε πάρει διαφορετικά αποτελέσματα σ΄αυτό το μίνι πρωτάθλημα των μπαράζ, απέναντι σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ.

Κατάμεστη η κερκίδα του γηπέδου των Μαλαμάτων από 400 περίπου φιλάθλους, εκ των οποίων οι 100 ήταν φίλοι της ομάδας του Μεσολογγίου που ακολούθησαν την ομάδα τους στον κρίσιμο αυτό αγώνα.

Στον άλλο αγώνα που έγινε στο Κομπότι Άρτας, ο Αχέρων Καναλακίου Πρεβέζης νίκησε  με 0-2 τον τοπικό Σκουφά και κέρδισε την άνοδο στη Γ΄Εθνική , χωρίς να περιμένει το ντέρμπι που θα δώσει στο γήπεδό του με την ΑΕ Μεσολογγίου την τελευταία αγωνιστική.

Tον τελευταίο αγώνα των μπαράζ ο Απόλλων τον δίνει την επόμενη Κυριακή εκτός έδρας με τον Σκουφά Κομποτίου.
Ο Απόλλων αγωνίστηκε με τους:

Χασαπογιάννη, Κωτσικογιάννη, (90΄Αθανασόπουλος Β.), Ζέκα Δ., Ηλιόπουλο, Κοντό, Ζέρβα Γ. , Παπακωστόπουλο, Φλέγγα Γ. , Φλέγγα Χρ. (86΄Τσιριμώκο), Αθανασόπουλο Γ.(84΄Κωνσταντίνου) και Φλέγγα Ι.

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ΜΠΑΡΑΖ          σε 5 αγώνες
ΑΧΕΡΩΝ  ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ               2 - 0      13
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                       4 - 3        8
ΣΚΟΥΦΑΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ                3 - 6       4
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                5 - 11       3

* Οι φωτογραφίες είναι της Λ.Τσιλιγιάννη από το NafpaktiaΝews