Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu στην Στερεά Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα βρέθηκε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής,  Corina Cretu.
 
Την επίτροπο  υποδέχθηκε στο γραφείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Κ. Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες,  Ευθύμιο Καραΐσκο,  Γιάννη Περλεπέ και  Ηλία Σανίδα.
 
Εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία και αυτή της Περιφέρειας κατευθύνθηκαν στο Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα Λαμίας, προκειμένου η Επίτροπος να ξεναγηθεί σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Το εν λόγω έργο, τελικού κόστους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, στεγάζει το 5ο και 6ο Λύκειο Λαμίας σε μία έκταση 9 στρεμμάτων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους.
 
Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς τον χώρο των Θερμοπυλών και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης, το οποίο επίσης χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ με το συνολικό ποσό των 2.250.000 ευρώ και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Ο Κ. Μπακογιάννης αφού επανέλαβε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έδωσε ιδιαίτερη - για ακόμη μία φορά - έμφαση στην μεγάλη αδικία που υφίσταται η Στερεάς Ελλάδα, χαρακτηρισμένη ως μία «υπό μετάβαση» Περιφέρεια.
 
Τόνισε δε την αναγκαιότητα αύξησης των χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, και ταυτόχρονα η επιχειρηματικότητα και τα έργα υποδομής.
 
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ υψηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013, που αγγίζει το 105%.
 
Κατά την επίσκεψή τους στις Θερμοπύλες, ο Κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Να καλωσορίσουμε την Επίτροπο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να μας επισκέπτεται σήμερα. Είναι δε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ίδια η Επίτροπος δείχνουν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την ευαισθησία τους στη χώρα μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Είχαμε την ευκαιρία να την ενημερώσουμε για την πορεία του χρηματοδοτικού προγράμματος της Περιφέρειας και για τα πολύ υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας που αυτό παρουσιάζει στο κλείσιμό του και εν όψει του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Βέβαια, έθεσα και το μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί, αφού όπως ξέρετε, η Περιφέρειά μας έχει χαρακτηριστεί ως Περιφέρεια «υπό μετάβαση», με ότι αυτό συνεπάγεται για εμάς.
 
Να κλείσω λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αισθανόμαστε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι στο πλευρό μας. Ενδεχομένως, να είναι παράδοξο, αλλά εμείς αισθανόμαστε ότι έχουμε στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ ότι με το ίδιο το κεντρικό κράτος στην Αθήνα.
 
Και πάλι κ. Επίτροπε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας αλλά και για την Ελλάδα».

Στις κάλπες Κυριακή το ΠΑΣΟΚ Δωρίδας

Στις κάλπες προσέρχονται τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αύριο Κυριακή 24 Μαΐου για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο που θα  διεξαχθεί στις 5, 6, 7 Ιουνίου 2015 στο γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φωκίδας για τις δύο Δημοτικές Οργανώσεις του Νομού θα στηθούν δύο κάλπες, στην Άμφισσα για τον Δήμο Δελφών  και στο Ευπάλιο για τον Δήμο Δωρίδας.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα.

Το Μητρώο Μελών θα είναι ανοιχτό κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να εγγραφούν και να ψηφίσουν.

Οι υποψηφιότητες έληξαν την Παρασκευή 22 Μαΐου και υποψήφιοι σύνεδροι για την Δημοτική Οργάνωση Δωρίδας θα είναι οι:

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΠΑΓΩΝΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ
ΦΛΕΓΓΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Αμυγδαλιάς

Στην βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της Αμυγδαλιάς, θα προχωρήσει ο Δήμος Δωρίδας.

Το έργο θα εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6.450 ευρώ ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσής του έχει ορισθεί στους 4 μήνες από την ημέρα της υπογραφής του συμφωνητικού με τον ανάδοχο.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως το έργο θα υλοποιηθεί με επίβλεψη και ευθύνη του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλιάς Θανάση Χαϊδεμένου.

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου θα γίνουν υδραυλικές εργασίες στις παρακάτω θέσεις:

- Οικ Πολίτη Γαριφ.: Εκσκαφή για εύρεση του παλαιού δικτύου τάπωμα και αποκατάσταση.

- Οικ Πολίτη Ευθ.: Εκσκαφή για εύρεση του παλαιού δικτύου τάπωμα και αποκατάσταση.

- Οικ. Κατίκα: Παροχές καινούριες 3 ΤΕΜ.

- Οικ. Μπαρούχου: φρεάτιο με βάνα καθαρισμού

- Οικ. Κοκμοτού: Δήμου φρεάτιο με βάνα καθαρισμού

- Παλαιά σφαγεία αντικατάσταση δικτύου για 45,00 μμ σε όρυγμα 0,60Χ0,80 με Φ63 16 Ατ και φρεάτιο με βάνα

- Παλαιό τυροκομείο φρεάτιο και βάνα

- Οικ. Κοκμοτού Ελένη φρεάτιο και βάνα και παροχές ΤΕΜ 10.

Εξιδανίκευση και πραγματικότητα

Ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδειχθεί χρήσιμη


Της Σώτης Τριανταφύλλου *


Πολλοί συμπατριώτες μας κρίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν είναι «αριστερή» και προσβλέπουν σε μια αυθεντική κυβέρνηση της αριστεράς. Αυτή η θέση μαρτυρεί μια παλιά εξιδανίκευση που δεν δικαιολογείται από την ιστορία της εγχώριας –και της παγκόσμιας– αριστεράς· στην ουσία, πρόκειται για την πεισματική προσκόλληση σε μια «τέλεια» αριστερά, επαναστατική, ανθρωπιστική, καλοκάγαθη, «προοδευτική» – σε μια ιδεολογία και παράταξη που δεν υπήρξε ποτέ.

Νομίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της αριστεράς· τα διπλά κριτήρια Καλού-Κακού που τη χαρακτηρίζουν και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά της: καλός, αριστερός πατριωτισμός/ κακός δεξιός πατριωτισμός· καλή, αριστερή παιδεία/ κακή, δεξιά παιδεία· καλή, αριστερή βία/ κακή, δεξιά βία. Όπως έχω γράψει και παλιότερα, ο φασισμός είναι πολύ πιο κοντά στην αριστερά από ό,τι στη δεξιά μολονότι υπάρχει, φυσικά, «δεξιός» φασισμός: ο φασισμός –μαύρος και κόκκινος– είναι λαϊκιστικός, αντικαπιταλιστικός, αυταρχικός, ανελέητος έναντι των εχθρών του.

Έχουμε λοιπόν μια αριστερή κυβέρνηση που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος του κοινού συγχωνεύοντας πατριωτισμό, εθνικές αξίες (στις οποίες προστίθεται η Εκκλησία), λαϊκή κουλτούρα, αγάπη για την Ανατολή, κρατισμό, ταξικό μίσος, εξισωτισμό, επαρχιωτισμό. Θέλω να πω: αυτή είναι η αριστερά, δεν υπάρχει άλλη. Πράγματι, κατά καιρούς, πέρασαν από τον αριστερό χώρο σοφοί άνθρωποι, οραματιστές, μεταρρυθμιστές της γενικής παιδείας και των ηθών –αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, πλήρωσαν ακριβά τη στάση του· όχι μόνον εξαιτίας της εκδικητικής, συντηρητικής δεξιάς, αλλά, κυρίως, εξαιτίας της ίδιας τους της παράταξης. Όπως έχουμε ξαναπεί, ανέκαθεν η δεξιά τιμωρούσε τους εχθρούς της ενώ η αριστερά τιμωρούσε τους φίλους της – με τη λογική και την ηθική της Πέμπτης Φάλαγγας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβαίνει σε μια σειρά από «αριστερές» κινήσεις: επιτίθεται στις επιχειρήσεις (τις οποίες θεωρεί «das Kapital»), κολακεύει τους δημοσίους υπαλλήλους (τους οποίους θεωρεί «προλεταριάτο»), καλλιεργεί τον αντιευρωπαϊσμό, επιδεικνύει πολεμικό πνεύμα στη διπλωματία, συμπιέζει το επίπεδο της παιδείας, δείχνει επιείκεια στην εγκληματικότητα και στο κοινωνικό περιθώριο, καταλαμβάνει την κρατική συσκευή. Επιπλέον, χρησιμοποιεί αναίσχυντα την προπαγάνδα απειλώντας, προς το παρόν εμμέσως, την ελευθερία έκφρασης των αντιφρονούντων.

Νομίζω πως οι ρομαντικοί αριστεροί πολίτες πρέπει να μελετήσουν λίγο βαθύτερα την ιστορία των κοινωνικών κινημάτων προκειμένου να προσγειωθούν και να συνεργαστούν στην εξεύρεση πραγματιστικών λύσεων για όλους μας. Ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδειχθεί χρήσιμη διαλύοντας τις αυταπάτες: την αυταπάτη ότι η αριστερά είναι δίκαιη, την αυταπάτη ότι είναι αδιάφθορη, ότι είναι δημοκρατική, ότι είναι «προοδευτική»· την αυταπάτη ότι ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ευτυχία. Πράγματι, οι όροι έχουν χάσει, διεθνώς, τη σημασία τους – στην Ελλάδα ωστόσο η εικόνα είναι γκροτέσκα· οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» λείπουν σε θεμελιώδη ζητήματα όπως η εσωτερική ευταξία και έννομη τάξη, η λαθρομετανάστευση, η παιδεία, η λειτουργία των νομοθετικών οργάνων, η κοινωνική συμπεριφορά.

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αριστεράς που, ιστορικά, παραπαίει ανάμεσα στην προσέγγιση του αναρχισμού και την εγκατάσταση δικτατορικών καθεστώτων. Αυτή η ταλάντευση είναι προφανής και στη δική μας περίπτωση – εντείνεται μάλιστα από την πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης αντανακλά την παραδοσιακή πολυφωνία της αριστεράς. Όπως είναι γνωστό, το κυβερνητικό σχήμα και η Βουλή περιλαμβάνει αριστερούς διαφόρων σχολών και αποχρώσεων, μερικοί εκ των οποίων προσβλέπουν σε ανατροπή καθεστώτος, ενώ άλλοι είναι πελαγωμένοι στα στάσιμα νερά της ιδεολογίας, καθηλωμένοι σε παράλογες θέσεις από τον φόβο μήπως θεωρηθούν προδότες. Το αποτέλεσμα είναι αντιπροσωπευτικό του αριστερού φάσματος.

Λιγοστές είναι οι αριστερές θέσεις που έχουν μεταλλαχθεί στο πέρασμα του χρόνου: πιθανώς η πιο εντυπωσιακή είναι εκείνη που αφορά το κοσμικό κράτος και στην οποία έχω αναφερθεί πολλές φορές. Η «ρεπουμπλικανική» αριστερά έχει αφομοιώσει αραβοφιλία και πολυθρησκευτικότητα στο πλαίσιο της εξύμνησης των φτωχών. Κατά τα άλλα, παραμένει πουριτανική (με ελευθεριακές εξάρσεις λόγω της συγγένειάς της με τον αντιεξουσιαστικό χώρο), εθνικιστική (με διεθνιστικές εξάρσεις τριτοκοσμικών προσεγγίσεων) και φθονερή έναντι όσων θεωρεί «πλουσίους» και «επιτυχημένους». Η αριστερά, όπως καταδεικνύει η στάση της στην παιδεία, επικροτεί τον loser, τον χαραμοφάη, τον ανεπρόκοπο και αχαΐρευτο. Αυτό το πνεύμα διαδίδει, αυτή τη διαπαιδαγώγηση ασκεί – αναρωτιέται κανείς πώς θα επιζήσουμε χωρίς σταθερότητα, επιχειρηματικότητα, εργασιακό ήθος, χωρίς την αξία της «προκοπής» για την οποία μιλούσαν οι παλιότεροι δημοκρατικοί πολίτες που, για μια σύντομη στιγμή, ανέσυραν τη χώρα μας από τα βάθη του σκοταδισμού.
*Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, με καταγωγή από την Δωρίδα

SOS Αυξημένα περιστατικά Λεϊσμανίασης παρουσιάστηκαν τελευταία στη Φωκίδα!

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται

Το τελευταίο διάστημα, στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Άμφισσας, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά λεϊσμανίασης σε συνανθρώπους μας όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μίχος.

Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στο παράσιτο Leishmania (λεϊσμάνια) και μεταδίδεται από ζώα και κυρίως σκυλιά, στον άνθρωπο, μετά από τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (πολύ μικρών σκνιπών, σχεδόν αόρατων).

Η πιο γνωστή και σοβαρή μορφή της λεϊσμανίασης είναι η σπλαχνική, ευρέως γνωστή ως καλααζάρ και προσβάλλει όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως ήπαρ, σπλήνα, μυελό των οστών κλπ.

Πρόκειται για αρκετά σοβαρή ασθένεια και για το ζώο αν δεν θεραπευτεί, είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος, θεωρείται η περίοδος από Μάρτιο έως Οκτώβριο, όπου υπάρχει περισσότερη ζέστη και συνήθως κοντά σε πράσινο, π.χ. κήπους, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, σημεία συγκέντρωσης σωρών φύλλων, περιοχές υγρασίας.
 
Οι πολίτες, που θα εντοπίσουν κυρίως αδέσποτα σκυλιά, ύποπτα να νοσούν, να ειδοποιήσουν το Δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού, προκειμένου να ελεγχθεί το ύποπτο ζώο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να μας κινήσουν υποψίες, ποικίλουν και μπορεί να είναι: σταδιακή απώλεια βάρους, δερματικά συμπτώματα τύπου πιτυρίδας με ή χωρίς απώλεια τριχώματος, εξάντληση, ανορεξία, πληγές στις προεξοχές των οστών του σκύλου και άλλα.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκυλιών παρακαλούνται να σπεύσουν στον κτηνίατρο, αμέσως μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση ή την εμφάνιση του κατοικίδιού τους.

Όσο για τον άνθρωπο, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των διαβιβαστών-σκνιπών, όπως σίτες, εντομοαπωθητικά, καθαρισμός αυλών και κήπων.

Επισημαίνεται  ότι η λεϊσμανίαση ΔΕΝ μεταδίδεται απευθείας από το σκυλί στον άνθρωπο.

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Θέματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ευρωπαία Επίτροπο Corina Cretu

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχε χθες  στη συνάντηση των Περιφερειαρχών της χώρας με την Ευρωπαία Επίτροπο Corina Cretu.
 
Στην τοποθέτησή του, αφού ενημέρωσε την Επίτροπο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στατιστική στρέβλωση που κατατάσσει τη Στερεά Ελλάδα στις υπό μετάβαση Περιφέρειες για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, λόγω της μεγάλης βιομηχανικής συγκέντρωσης στις περιοχές που συνορεύουν με την Περιφέρεια Αττικής και του αυξημένου ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι αυτές διαθέτουν.
 
Δεδομένων των παραπάνω, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να συμμετέχει πλήρως και με επαρκείς χρηματοδοτήσεις σε προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Χρηματοδοτήσεις που η Στερεά Ελλάδα - όντας η δεύτερη σε έκταση Περιφέρεια της Ελλάδας, με ετερόκλιτες περιοχές, υψηλούς δείκτες ανεργίας και μεγάλες ανάγκες σε υποδομές αλλά και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας - τις έχει απόλυτη ανάγκη.
 
Σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου, ο Κ. Μπακογιάννης θα βρίσκεται στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της Επιτρόπου, ενώ το Σάββατο 23 Μαΐου θα την υποδεχθεί στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία και στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, έργα συγχρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους.
 
 
Πρόγραμμα Επίσκεψης Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Corina Cretu στη Λαμία το Σάββατο 23 Μαΐου 2015

11.30 Άφιξη στο Γραφείο Περιφερειάρχη (Πλατεία Ελευθερίας, Υψηλάντη 1)
11.45 Αναχώρηση για Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα Λαμίας
11.55-12.30 Επίσκεψη & Ξενάγηση στο Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα Λαμίας
12.30 Αναχώρηση για Θερμοπύλες
12.45-13.45 Επίσκεψη &Ξενάγηση στο χώρο των Θερμοπυλών και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών/Δηλώσεις στα ΜΜΕ

" ΛΟΓΙΚΟΣ " ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ Ή ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ

Άρθρο του Αθανασίου (Θάνου) Ασημάκη *

Έχοντας ασχοληθεί με την πολιτική πολύ πρόσφατα (από περίπου μέσα Ιανουαρίου πρώτη φορά) και με μόνες σπουδές ένα απλό πτυχίο του τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, αναρωτιέμαι: «Τι ξέρω εγώ για να τους κρίνω; Εδώ κοτζάμ καθηγητές πανεπιστημίων δυσκολεύονται στις διαπραγματεύσεις.» Όταν ο κ. Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βασικούς ερευνητικούς τομείς, τους: «Πολιτική Οικονομία, Πολιτική Φιλοσοφία, Πειραματική Οικονομική και Θεωρία Παιγνίων» ποιος μπορεί να τον ανταγωνιστεί;

Φαίνεται άλλωστε και από τους ερευνητικούς του τομείς πως έχει μελετήσει αρκετά την πολιτική (παρά τις δηλώσεις του πως δεν είναι πολιτικός) και την αλληλεπίδραση των πολιτικών αποφάσεων με την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τα πειραματικά οικονομικά, δηλαδή πειραματισμούς σε πραγματικές συνθήκες των οικονομικών θεωριών (αν και συνηθώς αυτό γίνεται σε μικρής κλίμακας μεγέθη, και όχι σε χώρες). Επίσης έχει εξειδικευτεί και στη Θεωρία παιγνίων, μια θεωρία η οποία χρησιμοποιείται στην ανάλυση αποφάσεων. Βασική υπόθεση αυτής της στρατηγικής είναι η συμπεριφορά του «ευφυούς» και «λογικού» παίκτη. «Ευφυούς» με την έννοια ότι γνωρίζει τέλεια το παιχνίδι και «λογικού» με την έννοια της μεγιστοποίησης του προσωπικού οφέλους.

Κάπου εδώ μπλέκεται το θέμα, καθώς ενώ ο κ. Βαρουφάκης πέτυχε τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης, την μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς (ή Brussels group), την μετονομασία της παράτασης του μνημονίου, σε παράταση της δανειακής σύμβασης με έλεγχο επίτευξης των στόχων γιατί αλλιώς ευρώ δεν βλέπετε και τη δημιουργική ασάφεια τόσο για τους θεσμούς (τρόικα) όσο και για τους πολίτες. Την μια εβδομάδα δίνουμε στοιχεία την άλλη όχι, την μια εβδομάδα είμαστε κοντά να συμφωνήσουμε την άλλη οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας καταστρέψουν, τη μια ξεκινάει ο αγωγός πετρελαίου την επόμενη οι Ρώσοι το διαψεύδουν, τη μια με το ζόρι βγάζουμε το μήνα Μάρτιο για μισθούς-συντάξεις αλλά καταφέραμε να δώσουμε τη δόση, την άλλη με το ζόρι βγάζουμε το μήνα Απρίλιο αλλά τα καταφέρνουμε και πάλι. Τώρα με το ζόρι βγάζουμε εβδομάδα, το καταφέραμε, με το ζόρι την επόμενη… Δημιουργική ασάφεια… Το πιο πετυχημένο.

Έλα όμως που στράβωσε το σχέδιο και στράβωσε στην βασική υπόθεση του «λογικού» παίχτη η οποία μεγιστοποιεί το όφελος. Ποιανού; Δεν θα έπρεπε των πολιτών; Είναι όμως έτσι; Εδώ κάπου ταιριάζει και το ρητό: «Το χρήμα πολύ εμίσησαν την δόξα ουδείς» Διότι ο κ. Βαρουφάκης με εξασφαλισμένα τα οικονομικά του, αποζήτησε τη δόξα. Ξεκίνησε δοκιμάζοντας λίγη δημοσιότητα με τις «Λαϊκές συνελεύσεις των αγανακτισμένων» και γλυκάθηκε. Ανέλαβε Υπ. Οικονομικών για τη δημοσιότητα και την ευκαιρία να πειραματιστεί με τις οικονομικές θεωρίες στην πράξη. «Κι αν σου κάτσει…» Δόξα! Μετά την συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ, συνεντεύξεις σε περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, περιοδείες σε συνέδρια, πουλάει. Μέχρι και κοινωνικά περιοδικά με γεύμα στο σπίτι… Και κάπου εκεί αρχίζουν τα λάθη αλαζονείας. Στην έκσταση της δόξας υπερεκτιμάει τον εαυτό του, και μετατρέπει τη διαπραγμάτευση σε πόκερ. Αρχίζει τις μπλόφες (θεμιτές τόσο στη διαπραγμάτευση, όσο και στο πόκερ). Αλλά μπλέκεται. Τι έχει πει σε ποιόν, άλλες δηλώσεις στο εσωτερικό, άλλες στο εξωτερικό λες και ζούμε το 1980 που τα μέσα ήταν μια εφημερίδα και η κρατική τηλεόραση και όχι το 2015 με την άμεση και πολύπλευρη ενημέρωση από εφημερίδες, κανάλια ελληνικά και διεθνή, ίντερνετ με δεκάδες ενημερωτικά blogs. Βλέπει να χάνει το κοινό του, αρχίζει και η κριτική εναντίον του και χάνει τον αυτοέλεγχό του. Προσπαθεί να πείσει συμπαίχτες και αντιπάλους πως έχει καλό χαρτί, ζητώντας παράλληλα και μία δόση για να συνεχίσει να τζογάρει, και εκεί που βλέπει πως δεν πείθονται προσπαθεί με μανία. Μανία να πείσει πως αυτός ηγείται, πως αυτός μπορεί να δώσει τη νίκη..

Η κυβέρνηση όμως πρέπει να προχωρήσει. Να διαπραγματευτεί. Στην πραγματικότητα και όχι στη θεωρία. Δεν μπορείς με εξώφυλλα και περιοδείες να βρεις λύσεις για τους πολίτες.
 
* O Αθανάσιος (Θάνος) Ασημάκης είναι Πολιτευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού 1.700.00 ευρώ, μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων  


Με έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών».
Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Σήμερα, το εν λόγω θέατρο δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο, αφετέρου γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας, που το καθιστούν μη ασφαλές για το κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ -το οποίο έχει αναπτύξει πάγια συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάδειξη και την ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων- κατάρτισε μελέτη, βάσει τις οποίας υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών
Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
1. Εργασίες πεδίου (ανασκαφικές διερευνήσεις στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου και στην περιοχή περί το βόρειο ανάλημμα, απομάκρυνση επιχώσεων, τμηματικές ή συνολικές αποσυναρμολογήσεις νεώτερων αργολιθοδομών, διαμορφώσεις, αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις)
2. Μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή. Ταύτιση και ένταξή τους στη σχεδιαστική αποκατάσταση του κοίλου.
3. Εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών στο πλαίσιο επικαιροποίησης και συμπλήρωσης του φακέλου του έργου:
  • Μελέτη εργοταξίου
  • Γεωτεχνική διερεύνηση και μελέτη
  • Επικαιροποίηση μελέτης σύνθεσης κονιαμάτων, ενεμάτων και τεχνητού λίθου.
  • Μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση των αναλημμάτων του θεάτρου.
  • Μελέτη συγκόλλησης αρχιτεκτονικών μελών.
  • Μελέτη απορροής όμβριων υδάτων θεάτρου και βόρειου πρανούς
4. Προμήθεια νέων λίθων
5. Αποκατάσταση αναλημμάτων (παρόδων, πλευρικά και βόρειο ανάλημμα).
6. Αποκατάσταση του κοίλου (καθαιρέσεις σύγχρονων αργολιθοδομών, αποσυναρμολογήσεις, συγκολλήσεις, ανατάξεις, συμπληρώσεις με αρχαίο και νέο υλικό, διαμορφώσεις απογυμνωμένων περιοχών του κοίλου, συμπλήρωση διαζώματος, αποκατάσταση υπόβασης εδωλίων, συμπλήρωση πλακών επίστεψης ποδίου κάτω κοίλου, κάλυψη και επίχωση δυτικού αγωγού του κοίλου)
7. Αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας και καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού.
8. Εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.
Με την υπογραφή της σύμβασης μπορεί το έργο να ξεκινήσει άμεσα καθώς η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή των πιστώσεων.  
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών»
Το Υποέργο 2 θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3316/2005 και τη λοιπή  κείμενη νομοθεσία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.700.000 ευρώ. 
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανέγγιχτη από το χρόνο, ασφαλή και προσβάσιμη στους πολίτες όλου του κόσμου». 

 

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Βραδιά μπαλλέτου και σύγχρονου χορού από Πολιτιστικό Σύλλογο Τολοφώνας
Ο Απόλλων αποδεκατισμένος έχασε 4 - 0 από τον Αχέροντα στο Καναλάκι Πρεβέζης

Με μισή ομάδα απέναντι σ΄ έναν ανώτερο αντίπαλο και φαβορί για την άνοδο, ο Απόλλων Ευπαλίου έχασε με 4 - 0 από τον Αχέροντα στο Καναλάκι Πρεβέζης.

Με τον Απόλλωνα δεν αγωνίστηκαν λόγω τραυματισμών ή άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων οι Β. Φλέγγας, Ηλιόπουλος Τσιριμώκος και Κωνσταντίνου.
Επίσης και ο αρχηγός του Ηλίας Κοντός παρ΄ότι τραυματισμένος αγωνίστηκε στο μισό σχεδόν αγώνα ως αλλαγή, αλλά ουσιαστικά … απλώς συμμετείχε συμπληρώνοντας την ενδεκάδα στο κέντρο της ομάδας !

Στο άλλον αγώνα η Ε.Ε. Μεσολογγίου επικράτησε με 1 – 0 του Σκουφά Κομποτίου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ΜΠΑΡΑΖ          σε 4 αγώνες

ΑΧΕΡΩΝ  ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ               6 - 0      10
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                       4 - 2        8
ΣΚΟΥΦΑΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ               3 - 4        4
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                 4 -11       0

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Οι αγώνες TIHIORACE έγιναν θεσμός !

Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας βουνού στο Τείχιο Δωρίδος.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου αγώνα TIHIORACE 2015 και η Διοργανώτρια Εταιρία GOSPORΤ θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα.

Σε ένα υπέροχο επιβλητικό, μαγευτικό καταπράσινο περιβάλλον στο ΤΕΙΧΙΟ ΔΩΡΙΔΟΣ, 250 αθλητές όλων των ηλικιών και κατηγοριών, άντρες και γυναίκες συμμετείχαν σε μια γιορτή του ορεινού τρεξίματος.

Μέσα σε μια υπέροχη αλλά και δύσκολη διαδρομή, ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι έδωσε και πήρε ζωή από την πανέμορφη πλαγιά της «ΤΟΥΡΛΑΣ».

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Το Σάββατο 16/05 το βράδυ είχε Pasta Party και τεχνική ενημέρωση

Την Κυριακή 17/05
05.00   Αναχώρηση πούλμαν αγώνα από τον σταθμό Ειρήνη (Σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη)
08.00   Άνοιγμα γραμματείας αγώνα στον χώρο της εκκίνησης του αγώνα. Παραλαβή αριθμών και starter pack.
08.30   Άφιξη των αθλητών που ήρθαν με πούλμαν.
10.00   Εκκίνηση αγώνα 25 km
10.30   Εκκίνηση αγώνα 15 km
10.40   Εκκίνηση αγώνα 5 km
13.00-15.00   Γεύμα αθλητών
14.00   Κλήρωση δώρων
14.30   Απονομές μεταλλίων
17.00   Αναχώρηση πούλμαν από Τείχιο Δωρίδος για επιστροφή αθλητών

Μεγάλος νικητής του αγώνα ο πρωταθλητής μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ με άξιους αντιπάλους τον ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΕΦΑΝΗ και τον ΑΛΕΞΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟ.

Σις γυναίκες η ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΙ ήταν η μεγάλη νικήτρια.

Αξίζουν ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους αγωνιζόμενους.
 
Η Οργανωτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν για αυτόν τον αγώνα, τους εθελοντές, τους κατοίκους του χωριού, τους αθλητές και κυρίως τον Θωμά Ρούμπα , ο οποίος αποτελεί τον ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ  αυτής της προσπάθειας.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ 2016…

Με επιτυχία γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων στο Λαογραφικό Ευπαλίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και προσέλευση πολιτών γιορτάστηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του όλη την ημέρα και δέχθηκε στις αίθουσές του, μαθητές, αιρετούς του Δήμου Δωρίδας, εκπροσώπους Συλλόγων, πολίτες του Ευπαλίου και της Δωρίδας, εκπαιδευτικούς, και άλλους επισκέπτες, που περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ στα εκθέματα του Μουσείου.

Ιδιαίτερα συγκινητικές οΙ ιστορίες στις συζητήσεις για τους μεγάλους ευεργέτες - ιδρυτές του Μουσείου, Χαράλαμπο και Αντιγόνη Σμπαρούνη και πόσο ευτυχείς είναι όλοι οι Ευπαλιώτες για τον δικό τους άνθρωπο και γιατρό Χ.Ν. Σμπαρούνη που ζει και θα ζει για πάντα μέσα από το Μουσείο !!! 

Η θαυμάσια μουσική που ετοίμασε ο Γιάννης Τριανταφύλλου δημιουργούσε μια ωραία ατμόσφαιρα στη παραμονή και ξενάγηση των επισκεπτών, που γεύτηκαν τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες Βούλα Γιαννακούρη, Θεώνη Ζέρβα και Ελένη Λακουμέντα.

Η “οικοδέσποινα” Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος του Μουσείου καθηγήτρια Γιάννα Κατσαρού, πανταχού παρών, δεν κουράστηκε στιγμή να υποδέχεται τους επισκέπτες, να ξεναγεί, να αφηγείται ιστορίες γύρω από την ίδρυση και πορεία του Μουσείου, που όπως πάρα πολλοί ανέφεραν δεν είχαν τύχη να το επισκεφθούν ξανά και να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων του.

Η κ. Κατσαρού δεν παρέλειψε να παροτρύνει όλους που έχουν κάποιο αντικείμενο ιστορικής και λαογραφικής αξίας να το φέρουν στον Μουσείο, ευχαρίστησε τους Γεωργία Μπαουστάνου, Πόπη Αθανασίου, Γιάννη Τριανταφύλλου, Χρυσούλα Ψιμάδα και Μαρία Αυγεράκη για τα αντικείμενα που πρόσφεραν στο Μουσείο καθώς και τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Ευπαλίου Κώστα Τσιούστα για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε για να στηθεί η ωραία αυτή εκδήλωση.


Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Εγκρίθηκαν 11 προσλήψεις εποχιακού προσωπικού στο Δήμο Δωρίδας

Αποδεκτό στο σύνολό του έκανε το Υπουργείου Εσωτερικών, το αίτημα του Δήμου Δωρίδας για την πρόσληψη 11 ατόμων με 8μηνη σύμβαση σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΩΡΑ της Φωκίδας». 

Συγκεκριμένα πρόκειται  για συμβάσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού. 
Αξίζει να αναφερθεί πως οι εγκρίσεις  για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου  για το έτος 2015 είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, ενώ από τον περιορισμό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα. 

Αναφορικά με το Δήμο Δωρίδας επισημαίνεται πως στις 31 Οκτωβρίου 2014, απολύθηκε το προσωπικό ΙΔΟΧ που είχε προσληφθεί για οκτώ μήνες στις υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού. 

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο υπάρχουν πέντε εργάτες καθαριότητας, οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και ένας υδραυλικός.
Ενόψει λοιπόν της θερινής περιόδου και της τουριστική κίνησης η οποία στο Δήμο Δωρίδας είναι ιδιαίτερα αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα προσληφθούν άτομα για να καλυφθούν οι εξής ειδικότητες: 

- Οκτώ (8) εργάτες καθαριότητας
- Ένας (1) υδραυλικός
- Ένας (1) χειριστής φορτωτή – εκσκαφέα
- Ένας (1) εργάτης γενικών καθηκόντων στην υπηρεσία ύδρευσης