Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον μεγάλο Δωριέα δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο

Εκδήλωση τιμής στον Κώστα Νίτσο, Δημοσιογράφο - Ενεργό πολίτη - Αντιστασιακό, οργανώνει η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων  Εφημερίδων Αθηνών και το Μορφωτικό της Ίδρυμα την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ,  αίθουσα «Γεωργίου Καράντζα»,  Ακαδημίας 20, α΄ όροφος.

Θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμώμενου η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, ο Καθηγητής Φάνης Κακριδής και οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαγεωργίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος και η δημοσιογράφος Φώφη Κορίδη.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, κλείνοντας τις εκδηλώσεις της πρώτης εκατονταετίας της ΕΣΗΕΑ, θα απονείμει στον ΚΩΣΤΑ ΝΙΤΣΟ, για την προσωπικότητα και την προσφορά του στη Δημοσιογραφία, το μετάλλιο «Ξενοφών», που αποτελεί την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Ενώσεως Συντακτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Ο Κώστας Νίτσος μιλάει για την έκδοση της εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», το Μάη του 1975.

Είσοδος ελεύθερη.

Σ.Σ. Ο Κώστας Νίτσος κατάγεται από το Κουπάκι Δωρίδας. Είναι μάχιμος δημοσιογράφος. Περισσότερο από μισόν αιώνα δίδαξε και άσκησε δημοσιογραφία υψηλού φρονήματος, ευθύνης και ήθους -είδος που σήμερα εκλείπει. Για πάρα πολλά χρόνια, ως αρχισυντάκτης και διευθυντής, δημιούργησε τη χρυσή εποχή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Παράλληλα, δημιούργησε το "Θέατρο", ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά ΄σ' όλο τον κόσμο. Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες μελέτες και άρθρα για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως για πολιτιστικά θέματα. Έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα "Θεατρικά Άπαντα" του Γιάννη Ρίτσου, έχει έτοιμα για έκδοση τα "Άπαντα" του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων. Σπούδασε Νομικά και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Λιδωρικίου

 
 
Εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση με θέμα “Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 από την μακραίωνη δουλεία από τους Τούρκους” διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 19:00 μμ στην αίθουσα του Δημαρχείου.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δημήτρης Μάρκος, καθηγητής Βυζαντινής - Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ιλίου με συμμετοχή της νεοσυσταθείσας χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του πολιτιστικού συλλόγου Λιδωρικίου σε επίκαιρα παραδοσιακά επετειακά τραγούδια.
Παρουσίαση - Προλόγηση τραγουδιών από την ηθοποιό Έλενα Ρουμελιώτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Μέρος Πρώτο
ΟΜΙΛΙΑ: Η εξέγερση των Ελλήνων στη Ρούμελη και ειδικότερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Μέρος Δεύτερο
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ (που αναφέρονται στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου)
1. ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ (τη υπερμάχω...)
2. ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ Θ’ ΩΔΗΣ (ως εμψύχω θεού κιβωτώ)
3. ΠΡΟΣΟΜΟΙΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ (των ουρανίων αψίδων...)
Μέρος Τρίτο
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1. Θούριος του Ρήγα (Ως πότε παλληκάρια...)
2. Συντάς εθεμελιώνανε (Ορεινής Δωρίδας)
3. Δεροπολίτισσα (Ηπείρου) (Ιστορικό πολυφωνικό τραγούδι για τους κρυπτοχριστιανούς της εποχής του Διονυσίου Σκυλοσόφου1612 - 1635, 4/σημος, χορός στα τρία).
4. Δέλβινο (Ηπείρου) (Ιστορικό πολυφωνικό [τραγούδι αντίστασης των χριστιανικών πληθυσμών κατά τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις (Τανζιμάτ) των Τούρκων], 4/σημος, χορός στα τρία).
5. Από περ’ απ’ το ποτάμι (Μοριά - Ρούμελης)
6. Στ’ Αναπλιού το Παλαμήδι (Πελοποννήσου) [ερμηνεύει η Ανδριάνα Μόκα]
7. Λαλούδι της Μονεμβασιάς (Μωριά - Ρούμελης)
8. Τ’ Ανδρούτσου η μάνα (Ρούμελης) [ερμηνεύει η Ανδριάνα Μόκα]
 ΧΟΡΩΔΙΑ
Ζωή Αναγνώστου, Μαρία Γεωργοσοπούλου, Αλέκα Κικιώνη, Σοφία Κλώσσα, Μάκης Κλώσσας, Κατερίνα Κούτρα, Εύη Κορμέντζα, Αφροδίτη Λακαφώση, Γιούλα Λακαφώση, Νίκος Λακαφώσης, Αποστολία Μαγκλαβέρα, Μαρία Μουλά - Κρικέλα, Μαρία Παπαϊωάννου, Ντίνα Παπακωνσταντίνου, Στεφανία Πλάκα, Βούλα Σουλάντζου - Γκίκα, Ανδριάνα Μόκα, Λάμπρος Μάρκος, Γιάννης Μάρκος.
 ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τρύφωνας Παπαϊωάννου (κλαρίνο) Γιάννης Σεβαστόπουλος (λαούτο)
Αμφότεροι τελειόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Ιλίου (Β/θμια Εκπ/ση)
Σήμερα, ο μεν Τρύφωνας Παπαϊωάννου είναι φοιτητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα μουσικών σπουδών).
Ο δε Γιάννης Σεβαστόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος οδοντιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθηθούν παραδοσιακοί χοροί με δημοτικά τραγούδια, για όλους τους παρευρισκόμενους.
Τραγούδι: Ανδριάνα Μόκα
Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Διεύθυνση: Μάρκος Δημήτριος

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ : Τι πρέπει να αποφύγουμε για να προφυλαχθούμε

 Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας και συστήνει την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 θα γίνει μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και στη χώρα μας. 

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

Στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.


Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.


Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στη Δωρίδα


Στη Μόσχα ο Κ.Μπακογιάννης για Ρώσους τουρίστες από την μεγάλη αγορά τους

Δυναμική η παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Μόσχας (ΜΙΤΤ), με δικό της stand στο περίπτερο του EOT


Στη Μόσχα βρέθηκε χθες Τρίτη 18 Μαρτίου, ο Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ (22η Moscow International Travel &Tourism Exhibition), συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Νίκο Χαρδαλιά.

Το πρωί παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης , καθώς επίσης και στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ, στο χώρο του οποίου διαθέτει δικό της stand η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο περιθώριο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, Δανάη – Μαγδαληνή Κουμανάκου, την Υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη, Πατέρα Σπυρίδωνα.
Επίσης, στο χώρο της έκθεσης συναντήθηκε με τους σημαντικότερους tour operators της χώρας, καθώς επίσης και με άλλους φορείς του τουρισμού από τη Ρωσία και την Ελλάδα, συζητώντας μαζί τους τις προοπτικές ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς τη Στερεά Ελλάδα και προωθώντας την πρόταση της Περιφέρειας για τον θρησκευτικό τουρισμό. 
Έχοντας προετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο για τον θρησκευτικό τουρισμό, ενημέρωσε ξένες αντιπροσωπείες και δημοσιογράφους για τα σημαντικά χριστιανικά μνημεία των νομών της Στερεάς, συνδέοντας τα με τον ιαματικό και πολιτιστικό τουρισμό, καθώς επίσης και με τον τουρισμό δράσης και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις ήταν αυτή με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Τουρισμού, κ. Davydenko Dmitry, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας προκειμένου να κινητοποιηθεί το ρωσικό κοινό προς τη Στερεά Ελλάδα.
Θέτοντας τις βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα διερευνήσει πρωτίστως το πλαίσιο μίας ευρύτερης και πάγιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Τουρισμού.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της από κοινού διοργάνωσης ενός συνεδρίου, με τη συμμετοχή τουριστικών γραφείων από τη Ρωσία και ξενοδόχων από την Στερεά Ελλάδα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής με συγκεκριμένα πακέτα προσφορών και προσφερόμενες υπηρεσίες.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, στο τέλος της ημέρας δήλωσε:
«Συναντήσεις, παρουσιάσεις, στοχευμένες δράσεις: αυτό είναι το τρίπτυχο του σχεδίου τουριστικής προβολής της Στερεάς Ελλάδας. Στη Μόσχα είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας. Παράλληλα, οι επαφές μας με κυβερνητικούς αξιωματούχους πραγματοποιήθηκαν σε θετικότατο κλίμα, μιας και οι ίδιοι επέδειξαν μεγάλη διάθεση συνεργασίας μαζί μας. Προβάλαμε τα θρησκευτικά μας μνημεία, δεδομένου του ομόθρησκου με τη χώρα μας στοιχείου και έχοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, βάση της οποίας ενημερώναμε τους συνομιλητές μας για τους σπουδαίους χριστιανικούς θησαυρούς που κρύβονται στην καρδιά της Ελλάδας.
Με την Μόσχα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ενεργειών της Περιφέρειας μας, οι οποίες είχαν ως στόχο την εξωστρέφειά μας και τη δικτύωσή μας στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους συνεργάτες που δούλεψαν σκληρά προκειμένου και στις τέσσερις εκθέσεις που συμμετείχε από την αρχή αυτού του έτους η περιφέρεια, να έχουμε όχι απλά μία αξιοπρεπή, αλλά μία δυναμική και ουσιαστική παρουσία.
Συνεχίζουμε δυναμικά, έχοντας ωστόσο πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας. Τα καλύτερα έπονται.»

Διοικητής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων ο Δωριέας Αρχιπύραρχος Γεωργακόπουλος

Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανέλαβε ο Δωριέας Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος

Μέχρι τώρα ο Γεωργακόπουλος, που κατάγεται από το Καστράκι Δωρίδας, ήταν Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαϊας.

Μετά την προαγωγή του στο νέο νευραλγικό πόστο ο Ευθ. Γεωργακόπουλος έκανε την εξής δήλωση :

Αποχωρώντας μετά από μια διετία από τη Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, λόγω προαγωγής μου στο βαθμό του Αρχιπυράρχου, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και ιδιαίτερα της πόλης των Πατρών, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλαν. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ με τους συναδέλφους μου ενδιαφέρουσες εμπειρίες και να εισπράξω από την κοινωνία αμέριστη εμπιστοσύνη και εκτίμηση.


Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον Αντιπεριϕερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας, τις συναρμόδιες Αρχές και φορείς, τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για την στήριξη που εκδήλωσαν στο πρόσωπό μου, αλλά και για την ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία τους σε κοινές προσπάθειες.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αχαΐας για τη συλλογική και συγκροτημένη προσπάθεια και το υψηλό φρόνημα ευθύνης που το διαπνέει, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα μας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εξαιρετική τιμή που μου κάνει, αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση καθήκοντος, σας διαβεβαιώνω πως εγώ και οι συνεργάτες μου, με πειθαρχεία, εργατικότητα και ανιδιοτελή προσφορά και αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε με το έργο μας το πολύτιμο αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας, που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.”

Ο Διοικητής της Περιφερειακής
Διοίκησης Π.Υ. Ιονίων Νήσων

Ευθύμιος Μιλ. Γεωργακόπουλος
Αρχιπύραρχος

Μ΄ένα σμπάρο… πολλά μοσχάρια και θα γεμίσει έτσι και το πιάτο του φτωχού !

Να, μια ωραία κίνηση, που μ΄ ένα σμπάρο… πολλά  αδέσποτα μοσχάρια, και θα χορτάσει κι ο φτωχός !

Πριν λίγες μέρες ένα ακόμα από τα αδέσποτα μοσχάρια που κυκλοφορούν στη Δωρίδα, αυτή τη φορά στα πεδινά στη περιοχή του Ευπαλίου, άρχισε τα τρελά του σκορπίζοντας τον φόβο και προκαλώντας ζημιές.
Οι άνθρωποι του Δήμου προσπάθησαν να το συλλάβουν με τους γνωστούς τρόπους  αλλά στάθηκε αδύνατον .

Έτσι το θανάτωσαν εξ΄ αποστάσεως με σφαιρίδιο.
Το μάζεψαν, αφού δεν εμφανίστηκε ιδιοκτήτης(!) , το τεμάχισαν σε 50 μερίδες των 3 κιλών και το μοίρασαν σε αντίστοιχες άπορες οικογένειες.

Εμπρός λοιπόν, αφού οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες των μοσχαριών κωφεύουν για να κερδίζουν χρήματα, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για πρόστιμα και σε αποφάσεις δικαστηρίων.
Ας θανατώνουν τα αδέσποτα οι άνθρωποι του Δήμου και ας μοιράζουν το κρέας στους φτωχούς.

Θα γλυτώσουμε από τους … «επικίνδυνους επισκέπτες» σε δρόμους, πλατείες, νεκροταφεία και σχολεία και θα χορτάσουν κρέας και οι φτωχοί !

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Μήντυμα Γ.Καπεντζώνη για 25η Μαρτίου

Φαντάζει χθες που συνέτασα το περσινό (και κάθε παλαιότερο) μήνυμα - χαιρετισμό μου προς όλους εσάς, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Κι όμως! Αλλιώτικα χτυπάει η καρδιά - από συγκίνηση περίσσια μάλλον, με μόνη την προσέγγιση της σκέψης πως κάποιοι πατριώτες σ' εκείνα τα χρόνια, κόντρα στις αντιξοότητες και στην ανέχεια, ύψωσαν τρανό το παράστημά τους,  μα και τρανότερα ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης ενάντια στον Τουρκικό ζυγό!

Κι η σκέψη μου από εκείνο το μακρινό και ηρωικό χθες, εύκολα μεταβαίνει στο σήμερα! Στο 2015, έτος που η χώρα μας για μια ακόμη φορά σχοινοβατεί επικίνδυνα ήδη βαθειά λαβωμένη από χρόνια λεηλασίας ντόπιων και ξένων συμφερόντων....

Φίλοι μου συμπολίτες ετούτη την ώρα που ακόμα μια φορά στην διαχρονική ιστορία της,  η Ελλάδα μας μάχεται για ένα αξιοπρεπές αύριο, νιώθω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω λέξεις - κλειδιά, σαν από εκείνες που υποθέτω ότι μονιάσανε κι ένωσαν τους προγόνους μας και τους αντέταξαν ως μια γροθιά ενάντια στη σκλαβιά, την ανέχεια, την εξαθλίωση.

Γιατί και τότε η Ελλάδα είχε απέναντι της την ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, μα κι όλους τους ευρωπαίους , γιατί θεωρούσαν πως είναι αδύνατο μια τόση δα μικρή χώρα να μπορέσει να έχει επιτυχή έκβαση στη επανάστασή της.

Όπως τότε , έτσι και τώρα  νιώθω - και νομίζω πως όλοι οι έλληνες διακατεχόμαστε από το ίδιο αίσθημα οδύνης και ταυτόχρονα ευθύνης για την πολύπαθη πατρίδα μας - πως ακόμα μια φορά πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σαν μια γροθιά ενωμένοι να αντισταθούμε σθεναρά σε ό,τι άσχημο κάποιοι προμηνύουν για την Ελλάδα μας και ως σύγχρονοι ακρίτες να την υπερασπιστούμε όπως της αξίζει... Γιατί «...θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία »  όπως προείπε ο ποιητής μας Ανδρέας Κάλβος.
 
Χρόνια πολλά σε όλους και με το κεφάλι ψηλά αλλά και το φρόνημα υψηλότερο ας αναλογιστούμε ο καθένας τις ευθύνες του κι ας παλέψουμε με ομόνοια και σύμπνοια.
 
Ο Δήμαρχος Δωρίδος
Γεώργιος Καπεντζώνης

Μεγάλος "βραχνάς" στη Δωρίδα ... τα αδέσποτα μοσχάρια !

Συνεχίζονται τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν τα αδέσποτα βοοειδή στο Δήμο Δωρίδας. Τα μεγαλόσωμα ζώα προκαλούν σημαντικές ζημιές στις ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής του Καστρακίου και του Ευπαλίου, ενώ έχουν αναφερθεί καταστροφές ακόμη στα κοιμητήρια και σε πολλά ορεινά δημοτικά διαμερίσματα.

Τελευταίο περιστατικό το βράδυ της Κυριακής όπου ένα μοσχάρι αφηνιασμένο εισέβαλλε από το κοιμητήριο του Καστρακίου στον οικισμό και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα το εξαγριωμένο ζώο, επιτέθηκε και σε αυτοκίνητο ενώ στην προσπάθειά του να δραπετεύσει, κατέστρεψε περίφραξη και ακινητοποιήθηκε σε περιβόλι. Προς στιγμήν μάλιστα «απείλησε» και μια οικογένεια που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής με τον εντεταλμένο σύμβουλο Ευπαλίου Ανδρέα Ευσταθίου, ενημέρωσαν τον κτηνίατρο της Ερατεινής, ο οποίος προσπάθησε με αναισθητικά βέλη να ακινητοποιήσει το ζώο, πράγμα δύσκολο και επικίνδυνο καθώς αυτό προσπάθησε να τους χτυπήσει. Στη συνέχεια επιστρατεύθηκε έμπειρος κτηνοτρόφος ο οποίος με λάσο προσπάθησε να τιθασεύσει το ζώο. Και αυτή η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό. Ο κτηνίατρος τελικά αποφάσισε να θανατωθεί το μοσχάρι και έτσι τελικά το εκτέλεσαν.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τους βγάζει τις ειδικές μάρκες που υπάρχουν στα αυτιά τους και τα αφήνει ελεύθερα να βόσκουν. Η πράξη του αυτή έχει επιφέρει προβλήματα ακόμη και στην διέλευση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους πολλών δημοτικών διαμερισμάτων αφού τα μοσχάρια πολλές φορές ξεκουράζονται πάνω στο οδόστρωμα ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί δεν τα αντιλαμβάνονται.

Το θέμα αυτό αποτελεί μάστιγα για τις περιοχές του Δήμου Δωρίδας, όπου τα βοοειδή κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, στους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές κλπ, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Πολλοί επαγγελματίες όπως ο κ. Σανιδάς βλέπουν καθημερινά τα αδέσποτα να τους προκαλούν ζημιές στις κυψέλες των μελισσών του. Όπως λέει: «καθημερινά τα μεγαλόσωμα ζώα περνούν μέσα από την ιδιοκτησία του, αναποδογυρίζουν τις κυψέλες και καταστρέφουν τα δέντρα από το περιβόλι μου. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και δεν είμαι μόνο εγώ που διαμαρτύρομαι. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες και κάτοικοι που ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό».

Τι λέει ο δήμαρχος Δωρίδας

Ο Δήμος Δωρίδας εδώ και καιρό έχει στείλει όλον το φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία της Άμφισσας ενώ ο ιδιοκτήτης αυτών των ζώων έχει καταδικαστεί ουκ ολίγες φορές για την δράση του. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Σε παλαιότερη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την πρόσληψη ενός ατόμου, κατοίκου της περιοχής, ο οποίος θα είχε την αρμοδιότητα του εντοπισμού και της συλλογής των αδέσποτων βοοειδών τα οποία στη συνέχεια θα τα παραλάμβανε ο ιδιοκτήτης τους πληρώνοντας το πρόστιμο.

Όμως, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη, ο νόμος είχε δέσει τα χέρια του συγκεκριμένου άνδρα καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αναισθητικά βέλη για την ακινητοποίηση των ζώων. «Ο νόμος άλλαξε και το πλαίσιο πλέον μας δίνει ξεκάθαρα την δυνατότητα για άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις που θα καταστείλουν το φαινόμενο. Ένα μεγάλο ζώο δεν είναι δυνατόν να πιαστεί όπως ένα αρνί ή ένα κοτόπουλο. Χρειάζεται μια μέθοδο και μια τεχνική που σε πολλές των περιπτώσεων δεν είναι εύκολη. Πάντως έχουμε περιορίσει κατά πολύ την μάστιγα και σε πολύ λίγα χωριά εντοπίζονται ζώα που δημιουργούν προβλήματα. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο κ. Καπεντζώνης.

« Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στην υπόθεση αυτή ενώ θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι ασυνείδητοι και πως οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Δήμου» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Δωρίδας

Ρεπορτάζ, Σωτήρης Καρέλης - Lepanto RTV

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Μετά από έξη χρόνια οικονομικής κρίσης, λιτότητας, αποπληθωρισμού και αύξησης της ανεργίας, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου ανάκαμψης των οικονομιών.


Μιλάμε για μία προοπτική που θα απαιτήσει χρόνο ακόμη, σημαντικές αναδιαρθρώσεις και μέτρα πολιτικής σε πανευρωπαικό επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η στροφή στις οικονομικές εξελίξεις, πράγματι, μόλις ξεκίνησε. Αυτή είναι η εικόνα… Η μηχανή της οικονομίας άρχισε να αποψύχεται.

Υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές και πολύ σοβαρές ελπίδες σήμερα στην πολιτική της Ευρώπης. Υπάρχουν εξελίξεις που αλλάζουν βασικές προϋποθέσεις των ευρωπαικών οικονομιών :

Η πρώτη κολοσσιαία εξέλιξη, στη βάση των κινήσεων που σχεδίασε και άρχισε να ξεδιπλώνει ο Ντράγκι με σκοπό την αναθέρμανση, είναι η παροχή απεριόριστης ρευστότητας. Η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από ρευστό… έγραψαν οι διεθνείς εφημερίδες, αποτυπώνοντας τη δυναμική των πραγμάτων και τη σημασία τους στην ανάκαμψη.
 
Από την εξέλιξη αυτή, οι οικονομίες των χωρών της περιφέρειας θα βγούν κερδισμένες περισσότερο από τις άλλες. Πρόκειται για πολύ μεγάλη ευκαιρία προς αξιοποίηση, για νέους οικονομικούς ορίζοντες στην άκρη της κρίσης.

Παράλληλα, η δεύτερη μεγάλη εξέλιξη, η οποία διευκολύνει την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και ενισχύει την προοπτική της ανάκαμψης, είναι η υποτίμηση του ευρώ περίπου κατά 20% έναντι κυρίως του δολαρίου, κατά τους τελευταίους μήνες.
 
Μεταβολή εντυπωσιακή, με αλυσιδωτές θετικές συνέπειες στις οικονομίες της Ευρώπης: την άνοδο των εξαγωγών, την τόνωση της παραγωγής, των θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαικών οικονομιών. Μιλάμε, επίσης δηλαδή, για μία εξέλιξη – μοχλό για την οικονομική ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.

Η τρίτη σημαντική παράμετρος, προς την ίδια θετική κατεύθυνση, είναι η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου, περίπου κατά 50%. Αυτό σημαίνει δραματικά φθηνότερο κόστος ενέργειας για την Ευρώπη, την βιομηχανία, τις μεταφορές και τις οικονομίες της.
 
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και εξοικονόμηση πόρων. Διότι, ως γνωστόν, η ηπειρωτική Ευρώπη δεν διαθέτει δικές της ενεργειακές πηγές, άρα διψάει για φθηνή ενέργεια και το κόστος της μετράει στην ανάπτυξη.
 
Θετικά όμως μετράει ένας ακόμη παράγων για τις επενδύσεις, την αναθέρμανση των οικονομιών και την ανάπτυξη: τα επιτόκια, τα οποία – ως αποτέλεσμα πάλι των αποφάσεων Ντράγκι – έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Πρόκειται αναμφίβολα για μία μοναδική συγκυρία ! Οι μηχανές της Ευρώπης θα ξαναπάρουν μπροστά…
 
Και σε όλα αυτά ας υπολογίσουμε επιπλέον και το πουγκί των 300 δισεκατομμυρίων που θέλει σιγά – σιγά να γεμίσει ο Γιούνκερ, με σκοπό τις επενδύσεις και τα έργα υποδομών, στις οικονομίες κυρίως της περιφέρειας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία μοναδική συγκυρία, που ίσως πρώτη και πάνω από όλους θα έπρεπε (και επιβάλλεται) να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Το δικαιούται, πρώτον, μετά από μία φάση μείωσης του εθνικού εισοδήματος κατά 25% και μπορεί να το διεκδικήσει, δεύτερον, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε μία περίοδο διαπραγμάτευσης ενός νέου οικονομικού προγράμματος. Η ευκαιρία είναι πραγματικά εξαιρετική!
 
Από εμάς πρωτίστως εξαρτάται εάν θα την πάρουμε στα χέρια μας ή θα την αφήσουμε (και αυτή ) να χαθεί, με αποτέλεσμα την περαιτέρω από-επένδυση, τη μείωση των εισοδημάτων, την περαιτέρω αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Θέματα απασχόλησης - υγείας - πρόνοιας συζήτησαν στο Βόλο ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι

Θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο χθες  Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Συζητήθηκαν επίσης τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας .
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπετζώνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ).

Ειδικότερα  συζητήθηκαν θέματα σχετικά:
  • Με την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, από Τομεακά η Επιχειρησιακά Προγράμματα, με κατεύθυνση σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσεων της  Αυτοδιοίκησης,
  • Με την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 από τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στους  πολίτες με  έμφαση στις ευπαθείς ομάδες λόγω και της παρούσας συγκυρίας (π.χ. Άστεγοι , Άνεργοι, Άμεα κ.α.).
  • Με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Προαγωγής της Υγείας.
  • Τη σαφή και θεσμοθετημένη περιγραφή του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στο «Χάρτη Απασχόλησης» της χώρας και την αποτύπωση αυτής με Νόμο.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, καθώς και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Από τον Δήμο Δωρίδος συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Υφαντής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Γκίκας και ο Γραμματέας του Δ.Σ Χαράλαμπος Μπάκας.

Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων σε Αμυγδαλιά,Κονιάκο,Καρούτες,Λευκαδίτη

Στην δημοσιότητα δόθηκε από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη η προκήρυξη του έργου «κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου», που αφορά τέσσερα χωριά , με προϋπολογισμό 36.597 ευρώ και χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ.

Το έργο θα εκτελεστεί στο Κονιάκο, στην Αμυγδαλιά, στις Τ.Κ Καρούτες και στο Λευκαδίτη, ενώ η προθεσμία παράδοσης είναι 120 μέρες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ο διαγωνισμός που είναι πρόχειρος θα διεξαχθεί την Τρίτη  31/03/2015 στις 10:00 π.μ., ενώ αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διεξαχθεί η δημοπρασία την προαναφερθείσα ημερομηνία ή αν διεξαχθεί μεν αλλά δεν κατατεθεί καμιά προσφορά, θα διενεργηθεί σε νέα ημερομηνία που θα καθορίσει με πράξη της η Προϊσταμένη Αρχή και η οποία θα γνωστοποιηθεί με fax21 πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν τη νέα ημερομηνία, σε όσους έλαβαν τεύχη του διαγωνισμού και την ίδια ώρα (10:00 π.μ.). Η ίδια διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί και δεύτερη φορά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΑΚΟΥ 
Στο Κονιάκο στα πλαίσια του παρόντος έργου θα συνεχισθεί η κατασκευή του δικτύου όμβριων εντός της τοπικής κοινότητας με την εκτέλεση των εξής εργασιών:
ΤΜΗΜΑ 1: Ξεκινώντας από το σημείο εκβολής της υφιστάμενης σωλήνας στη σκάλα θα κατασκευασθεί φρεάτιο φόρτισης εξωτερικών διαστάσεων 1,70χ1,10μ από το οποίο θα αναχωρεί σωλήνας μήκους 16,70 μ διατομής Φ200, ο οποίος θα οδεύει εντός των σκαλοπατιών μέχρι το πέρας της σκάλας στην οδό Επαμ. Βώττα. Στο τμήμα αυτό οι εργασίες θα εκτελεσθούν όπως περιγράφονται στη προμέτρηση που συνοδεύει τη μελέτη. 

ΤΜΗΜΑ 2: Το δεύτερο τμήμα θα αρχίσει με τη κατασκευή καναλιού συλλογής ομβρίων καθαρού πλάτους 40 εκ. καθαρού βάθους 60 εκ. και μήκους 3,00μ, στο οποίο θα εκβάλλει ο αγωγός του πρώτου τμήματος. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί δίκτυο με σωλήνες PVC-U Φ315 σε μήκος 95,50 μ. Κατά μήκος αυτού του δικτύου και σε θέσεις που φαίνονται στο σχέδιο της μελέτης ,θα κατασκευασθούν δύο φρεάτια ελέγχου και δύο σχάρες συλλογής των ομβρίων. 

ΤΜΗΜΑ 3: Το τρίτο τμήμα θα κατασκευασθεί με σωλήνες PVC-U Φ400 θα έχει μήκος 80,00μ και θα καταλήγει σε τεχνικό απορροής ομβρίων που υπάρχει στην είσοδο της τοπικής Κοινότητας. Σε αυτό το τμήμα και σε θέσεις που φαίνονται στο σχέδιο της μελέτης ,θα κατασκευασθούν δύο φρεάτια ελέγχου και δύο σχάρες συλλογής των ομβρίων. Κατά την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής τόσο των δικτύων όσο και των φρεατίων και των καναλιών υδροσυλλογής θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή (με την εκτέλεση δοκιμαστικών τομών) για να αποφευχθούν ζημιές στα υφιστάμενα υπόγεια δίκτυα πόσιμου νερού ,αγωγών ποτίσματος με άγνωστη διαδρομή και βάθος.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ 
Στην Αμυγδαλιά θα γίνει διευθέτηση της απορροής των ομβρίων υδάτων στο τμήμα του δρόμου που έρχεται από τον περιφερειακό προςτο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα σε μήκος 12,00 μέτρων θα κατασκευαστεί ανοικτός τσιμενταύλακας σε αντικατάσταση υπάρχοντος χωμάτινου σε διατομή που φαίνεται στο σχέδιο που συνοδεύει τη μελέτη. Επειδή ο δρόμος που υπάρχει δίπλα στο χωμάτινο αύλακα έχει υποστεί καθιζήσεις, το κατάντη τοιχίο του τσιμενταύλακα θα λειτουργήσει και ως τοίχος αντιστήριξης για τη συγκράτηση του δρόμου. Στο τέλος του τσιμενταύλακα τα όμβρια νερά θα οδηγηθούν μέσω σωλήνας διατομής PVC-U Φ400 μήκους 17,00μ σε σημείο που οδηγούνται και σήμερα και είναι επιθυμητή η διάθεσή τους. Λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους η πλαστική σωλήνα θα συγκροτηθεί από τέσσερα τεχνικά αγκύρωσης όπως έχουν σχεδιαστεί στα σχέδια που συνοδεύουν τη μελέτη. 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΟΥΤΩΝ 
Στην Κοινότητα Καρουτών της θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις: • Στον κεντρικό δρόμο των Καρουτών και παρά της οικίας Τυλιγάδα θα κατασκευαστεί κανάλι απορροής ομβρίων μήκους 5,70 μέτρων που θα αρχίζει από 11υφιστάμενο τεχνικό συλλογής και θα οδηγεί τα νερά κατάντη του δρόμου. Το νέο προς κατασκευή κανάλι θα καλυφθεί με εσχάρες από σφαιρικό γραφίτη κλάσης D400 για να είναι εύκολος ο καθαρισμός του . • Το δεύτερο κανάλι απορροής ομβρίων θα κατασκευαστεί παρά της οικίας Πασσά θα έχει μήκος 6,50 μέτρων. Σκοπός του είναι να συγκεντρώνει τα όμβρια δύο δρόμων και να τα οδηγεί σε συγκεκριμένο σημείο διάθεσης των. Το νέο προς κατασκευή κανάλι θα καλυφθεί με εσχάρες από σφαιρικό γραφίτη κλάσης D400 για να είναι εύκολος ο καθαρισμός του. Η διατομή καναλιών φαίνεται στο αντίστοιχο σχέδιο της προμέτρησης.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ 
Στο Λευκαδίτη θα κατασκευαστεί τεχνικό με τσιμεντοσωλήνες Φ1000, για την απορροή των όμβριων υδάτων από την οικία Ιωάννη Λακαφώση προς Νικ. Κρικέλα. Για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης θα γίνουν οι εξής εργασίες: • Θα γίνει τοπική εκσκαφή - απομάκρυνση των φερτών υλικών στο τεχνικό συλλογής των όμβριων που ήδη υπάρχει. Θα κατασκευασθεί νέο τεχνικό σε επέκταση του υφιστάμενου σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο.  Θα τοποθετηθούν τσιμεντοσωλήνες διαμέτρου Φ1000 σε μήκος 7,00 μέτρων κάτω από το δρόμο για την παροχέτευση των όμβριων από το τεχνικό σε σημείο κατάντη του δρόμου όπου οδηγούνται και τώρα αλλά με επιφανειακή διάθεση.

Επαγγελματικός κατάλογος Φωκιδέων

Επαγγελματικό οδηγό των απανταχού Φωκιδέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών δημιούργησε η εταιρεία Doric Business Harmony.

Για την συμμετοχή στον κατάλογο, έναντι μικρής ετήσιας συνδρομής,  η εταιρεία δίνει μια σειρά από προνόμια εγγραφής όπως ,

Στοχευμένη Προβολή και Γνωστοποίηση του επαγγελματία και των προϊόντων και υπηρεσιών  που παρέχει στους 100 και πλέον χιλιάδες Φωκιδείς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό(B2C).  

Δημιουργία συνθηκών αλληλογνωριμίας, συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ των Φωκιδέων Επιχειρηματιών και Ελ. Επαγγελματιών                           

Αναζήτηση και ανεύρεση στον επαγγελματικό κατάλογο με κριτήριο Χωριό/Πόλη καταγωγής / Επαγγελμα/ Επίθετο/ Έδρα/Επαγγελματική κατηγορία/Επωνυμία Επιχείρησης

Αυτόματη διασύνδεση με τον ιστοχώρο των προβαλλομένων επιχειρήσεων και απευθείας επικοινωνία με την επιχείρηση μεσω e-mail.                                                  

Δυνατότητα ανάρτησης δωρεάν του βιογραφικού των εγγεγραμμένων στον κατάλογο Ελ. Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών.                                                              

Δωρεάν Δημοσίευση φωτογραφιών της επιχείρησης.      

Διαμόρφωση  προϋποθέσεων γνωριμίας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Φωκιδέων Επιχειρηματιών, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας παραγωγής στην λειτουργία τους και στη βελτίωση της Εμπορικής τους θέσης.                           

Δωρεάν ενημέρωση σχετικά με τα Επιχειρησιακά προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ ,και τον Αναπτυξιακό Νόμο απευθείας στο e-mail των Εγγεγραμμένων στον κατάλογο Απανταχού Φωκιδέων Ελευθέρων Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών.                                                                    

Δωρεάν καταχώρηση και δημοσίευση Αγγελίας Αναζήτησης Προσωπικού από τους Εγγεγραμμένους στον Ηλεκτρονικό Επαγγελματικό Κατάλογο και αυτόματη συσχέτιση με τις αγγελίες που δημοσιεύουν οι Άνεργοι Φωκιδείς.                            

Δωρεάν Δημοσίευση Επιχειρηματικών δρώμενων (εκδηλώσεων-εκθέσεων-συνεδρίων)  των εγγεγραμμένων Επιχειρηματιών και Ελ. επαγγελματιών στον κατάλογο.        

Δωρεάν επισκόπηση και προσομοίωση της Ηλεκτρονικής παρουσίας του Επαγγελματία στο διαδίκτυο.                    

Δωρεάν ενημέρωση σχετικά με Προγράμματα Κατάρτισης και Απασχόλησης που υλοποιούν Δημόσιοι Φορείς ,απευθείας στο e-mail των εγγεγραμμένων Ελ. Επαγγελματιών -Επιχειρηματιών και Ανέργων Φωκιδέων.      

Έκπτωση 20% στις διαφημιστικές καταχωρήσεις (tailor made) για τους Εγγεγραμμένους Ελ. Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες του καταλόγου.                                              

Προβολή του Πολιτισμού της Φωκίδας, της Ιστορίας της και των Πολιτιστικών Δρώμενων που οργανώνουν οι Φορείς και οι Σύλλογοι της οπουδήποτε κι αν εδρεύουν.

Το ετήσιο κόστος της συνδρομής διαμορφώνεται ανάλογα με την μορφή της εταιρείας ,

ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ                                                              ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες & τις Ατομικές επιχειρήσεις   30€ (+ΦΠΑ)
Για τις  εταιρείες ΟΕ , ΕΕ, Συνεταιρισμούς                                             45€ (+ΦΠΑ)
Για τις εταιρείες ΕΠΕ και ΙΚΕ                                                                     55€ (+ΦΠΑ)
Για τις Ανώνυμες Εταιρείες ΑΕ                                                                 65€ (+ΦΠΑ)


Για επικοινωνία με την Doric Business Harmon ,
email : info@doricharmony.gr.
και τηλέφωνο 210 9709770
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου Στέλλας Πριόβολου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις Πεδίο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ομότιμης καθηγήτριας Στέλλας Πριόβολου

Οι Ελληνορωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης μέσα από τον στοχασμό Ευρωπαίων μελετητών

Την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 18:00 στον Ιανό (Σταδίου 24).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

  • Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας
  • Monica Zecca, διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
  • Νίκος Περόχειλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, Ματρώνη Διακιάκου

Με επιτυχία η εκδήλωση της Δωρικής για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα στο πολεμικό Μουσείο η εκδήλωση της Δωρικής Αδελφότητας για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Ο Πρόεδρος της Δωρικής Ιωάννης Μπαλατσούρος καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους. Ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει σαν σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο αγωνιστή και συμπατριώτη Ιωάννη Μακρυγιάννη. Εξήρε το έργο της Δωρικής αδερφικότητα με έτος ίδρυσης το 1906 και ανέφερε ότι βασικός σκοπός της είναι η διάσωση της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαρίστησε το πολεμικό μουσείο, τον υπουργό και τον Δήμο Δωρίδας για την υποστήριξη. Αναφορικά με τον Μακρυγιάννη, ανέφερε ότι εκτός από μεγάλος αγωνιστής του 21', υπήρξε μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα με ρόλο στην καθιέρωση του πρώτου συντάγματος της Ελλάδος, ενώ παράλληλα υπήρξε αυτοδίδακτος συγγραφέας (απομνημονεύματα), επιτυχημένος έμπορος αλλά και μουσικός.

Δεύτερος ομιλητής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος που ευχαρίστησε για την πρόσκληση τονίζοντας ότι η Δωρική Αδελφότητα θεωρεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την δράση της, την οποία τιμά. Δεν θέλησε να μιλήσει πολύ για την προσωπικότητα και το έργο του Μακρυγιάννη λόγω των σπουδαίων ιστορικών που θα μιλήσουν μετά από αυτόν, αλλά αντί αυτού θέλησε να παραλληλίσει την στάση του ήρωα στην πολιτική με το σήμερα.

Ο Μακρυγιάννης ανέφερε ότι δεν προερχόταν από αστική οικογένεια με υψηλό επίπεδο γραμματικής μόρφωσης, αλλά καλλιέργησε και πέτυχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης ψυχής. Ήταν φορέας της λαϊκής σοφίας που κουβαλούσε μια λαϊκή παράδοση αιώνων. Ήταν το αρχέτυπο του Έλληνα Ρωμιού. Όταν μιλούσε για την πατρίδα, η ψυχή του δάκρυζε. Είναι ένας ορκισμένος πατρίδο-φύλακας.

Η ιστορία του, ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού λαού. Η Ελλάδα του Μακρυγιάννη ήταν αυτή που θριάμβευσε στους Βαλκανικούς πολέμους, όχι αυτή που σκύβει το κεφάλι σε δανειστές σήμερα.

Η πλατιά λαϊκή βάση της εποχής εκείνης δε , έσωσε και διατήρησε τις παραδόσεις, τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους. Αυτό το αναφέρει για όλους αυτούς που θεωρούν ότι στα χρόνια της κρίσης σήμερα, πιστεύουν ότι οι δυσκολίες της πατρίδας ξεπερνιόνται ισοπεδώνοντας και εξαφανίζοντας την λαϊκή βάση και προστατεύοντας του λίγους, την δήθεν σύγχρονη ''διανοουμενίστικη'' ελίτ.

Η πατρίδα του Μακρυγιάννη ανέφερε ήταν μεγάλη και υπερήφανη, όχι μικρή και ταπεινωμένη Ελλάδα των μνημονίων. Η πατρίδα εκείνη που διασφαλίζει μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισοτιμίας.

Στη συνέχεια  μίλησε ο Βουλευτής Φωκίδας , ιατρός Ηλίας Κωστοπαναγιώτου που στον σύντομο χαιρετισμό του έμεινε σε φράσεις περί προσπαθειών όλων μας να ανα-καταλάβουμε την πατρίδα μας σήμερα. Ταύτισε την προσπάθεια αυτή με την ανάλογη προσπάθειά του 21'. Καλούμαστε να πάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας πάλι, ανέφερε. Επισήμανε ότι οι εχθροί δυστυχώς είναι και έξω και μέσα. Ζήτησε την βοήθεια όλων των Ελλήνων για να συνεχίσει το έργο της και τον αγώνα της η κυβέρνηση .

Μετά στο βήμα ανέβηκε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος που ευχαρίστησε για την πρόσκληση, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο στρατηγός Μακρυγιάννης με την ζωή, τους αγώνες και το έργο του, άφησε πλούσια παρακαταθήκη στους νεοέλληνες για ενότητα και συλλογική δράση.

Διατυπώνοντας διάφορες ιστορικές φράσεις όπως “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΣ ΤΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣ ΣΤΟ ΕΓΩ'' μας αφήνει πολιτική παρακαταθήκη για δράση σήμερα και προβάλει την ανάγκη υποχώρησης της τάσης για προβολή του ατόμου έναντι του συνόλου. Κάνει δηλαδή ένα μάθημα πολιτικής αγωγής τόσο στους ανθρώπους της εποχής του, όσο και στους μεταγενέστερους.

Η φράση του ''ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΑΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ'' δηλώνει με την χρήση του ενεστώτα διαρκείας ένας αιώνιο δεσμό στην σχέση ατόμου και πολιτείας και υπενθυμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί αυτή την σχέση.

Σε αναφορά του για τις πολιτικές ιδέες του ήρωα, ανέφερε ότι η πολιτική του πράξη με αποκορύφωμα τους συνταγματικούς του αγώνες, μαρτυρούν ότι η παραδοσιακή κοινωνία της οποίας ο ίδιος ήταν εκφραστής και εκπρόσωπος, δείχνει κάποια δεκτικότητα στις νέες ιδέες χωρίς να σημάνει ότι δεν υπήρχαν και ρίξεις, ώστε να προσαρμοστούν αυτές στην τότε πραγματικότητα.

Οι δημοκρατικές και φιλελεύθερες πολιτικές αντιλήψεις του Μακρυγιάννη, διαπνέονται από τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε πολλά συνταγματικά κείμενα του αγώνα και ψηφίστηκαν στις αντίστοιχες εθνοσυνελεύσεις.

Κλείνοντας τόνισε προς τους παρευρισκομένους ότι τα ιστορικά γεγονότα, μπορεί να επαναλαμβάνονται αλά δεν είναι ίδια. Γιατί πραγματοποιούνται σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά δεδομένα. Η πολιτική παρακαταθήκη του Μακρυγιάννη όμως έχει διαχρονική αξία για τον Ελληνισμό.

Στη συνέχεια έγινε προβολή σύντομης ταινίας μικρού μήκους παραγωγής του τέως προέδρου συλλόγου Κροκυλιωτών Παρασκευά Μπακαρέζου που την προλόγισε ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Ευάγγελος Γραββάνης.

Ακολούθησαν ομιλίες σύμφωνα με το πρόγραμμα από τους :

Κα Μαντούβαλου, καθηγήτρια νεότερης και μεσαιωνικής φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του πολεμικού μουσείου με θέμα « Ο Μακρυγιάννης: Πρότυπο πατριώτη και αγωνιστή»,

Γιάννης Κοντίτσης, υποδιευθυντής του μουσικού σχολείου Παλλήνης, με θέμα  « Η μουσική συνεισφορά του Μακρυγιάννη »,

Δρ. Άννα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια-χαρολόγος, με θέμα  «Σχέση του Μακρυγιάννη με τον χορό και το σημασιολογικό του περιεχόμενο».
 
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε καλλιτεχνικά με δημοτικά τραγούδια που ερμήνευσε ο γνωστός Λάλαζας Παναγιώτης και το χορευτικό της αδελφότητας υπό την καθοδήγησή του Μπάμπη Παναγιωτόπουλου.