Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Ο Απόλλων Ευπαλίου νίκησε με 2-1 στο ντέρμπι και τους Δωριείς Μανάγουλης

Στο τοπικό Δωρικό ντέρμπι των αδυνάτων ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε με 1 - 0 την Ένωση Γλυφάδας

Του Τάσου Τσόλκα

Σ΄ ένα πραγματικό ντέρμπι πρωτοπόρων στο γήπεδο της Γλυφάδας , ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε με 2 - 1 τους Δωριείς Μανάγουλης.

Το παιχνίδι ήταν σκληρό με πολλές φάσεις και στις δύο
εστίες.

Ο Απόλλων προηγήθηκε νωρίς στο 4΄ με τον Γ.Αθανασόπουλο,
οι Δωριείς ισοφάρισαν στα μέσα του ημιχρόνου με τον
Τσουκαλά και ο Απόλλων πήρε την νίκη με ωραία κεφαλιά
του Χρ. Φλέγγα στο 82΄, που κέρδισε στον αέρα τον τερματοφύλακα.

Στο τέλος είχαμε ένταση , αποβλήθηκαν δύο παίχτες των Δωριέων , ο ένας γιατί εξύβρισε φιλάθλους στην κερκίδα
και ο άλλος με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Με το αποτέλεσμα αυτό οι Δωριείς ουσιαστικά έμειναν
εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ ο Απόλλων παρέμεινε
πρώτος και αντιμετωπίζει το Σάββατο στην Ιτέα τον Αστέρα,
όπου πάει για δύο αποτελέσματα ωστε να διατηρηθεί
στη κορυφή.

Εύκολο σχετικά απόγευμα είχε στην Τολοφώνα ο Αστέρας
Ιτέας που κέρδισε την Τολοφώνα Ερατεινής με 0 - 4.

Σε αγώνα που έγινε την Κυριακή ο Δωρικός Μαλαμάτων
κέρδισε με 1 - 0 την Ένωση Γλυφάδας με γκολ που
πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής,

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                 2 - 3
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ              1 - 0
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ         2 - 1
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                   0 - 4
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ             1 - 0
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                          0 - 3 ά.α


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ    17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                              64 - 13       47
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                          57 - 7         45
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                          51 - 10       40
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                            41 - 22       34
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                33 - 27       33
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                   34 - 28       26
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                   25 - 35        20
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                         17 - 42       18
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                        15 - 39       10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                          14 - 52       12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                            14 - 56         8
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                     -               -

 

Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 6:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο Λιδωρίκι.
 
Τα θέματα που θα συζητηθούν και οι εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης είναι τα εξής :
 1. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Υφαντής Κωνσταντίνος)
 2. Καθορισμός αρδευτικής περιόδου, αριθμός υδρονομέων, τομέων δράσης και αμοιβής αυτών στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
 3. Έκθεση Δ΄ τριμήνου έτους 2014 προς το Δ.Σ., για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
 4. Αποδοχή ένταξης της πράξης με τίτλο: <Ανάπλαση χώρου Βρύσης «ΔΕΣΗ» Τ.Κ. Κριατσίου>, Περιφερειακής Ενότητας ΦΩΚΙΔΑΣ, στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α. 2007-2013) και υπογραφή συμφώνου αποδοχής όρων ένταξης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπο)
 5. Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας κατασκευής του έργου «Διαμόρφωση Νεκροταφείων Δ.Ε. Ευπαλίου», με αριθ. μελέτης 21/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
 6. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των ορεινών όγκων Δ.Δ. Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου και Ποτιδάνειας της Δ.Ε. Ευπαλίου», με αριθ. μελέτης 23/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
 7. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος σε ενημερωτική ημερίδα στις Βρυξέλλες, με θέμα «Κοινωνική επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση» - κάλυψη εξόδων μετακίνησης. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης)
 8. Έγκριση μίσθωσης διαμερίσματος Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης Ι. Κοντώση μετά από διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 9. Έγκριση μείωσης μισθωμάτων διαμερισμάτων Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης Ι. Κοντώση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 10. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2015 Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης Ι. Κοντώση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 11. Αποδοχή της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα LEADER των έργων «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιΐας ΤΚ Πανόρμου» και «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας ΤΚ Γλυφάδας» του Δήμου Δωρίδος, αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου αρνήθηκε αυτοκίνητο και αστυνομικό φρουρό

Του Νίκου Γαραντζιώτη
Δημοσιογράφου - Μέλους της ΕΣΗΕΑ

Νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε μόνο να παραλάβει το βουλευτικό αυτοκίνητο αλλά και τον αστυνομικό φρουρό!

Πρόκειται για τον βουλευτή της ορεινής Φωκίδας, γιατρό χειρουργό Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος είπε όχι στο βουλευτικό αυτοκίνητο αλλά και στον «υπηρέτη» αστυνομικό.

Εξάλλου ο γιατρός, όπως λένε παλιοί συνάδελφοί του στο νοσοκομείο «Γ Γεννηματάς» όπου υπηρέτησε 30χρόνια, δεν έχει να φοβηθεί και κανέναν για να έχει φρουρό .

Κι αυτό γιατί ο ιεραπόστολος της ιατρικής, έτσι τον αποκαλούσε το νοσηλευτικό προσωπικό στο «Γ Γεννηματάς», έχει στο βιογραφικό του πάνω από 30.000 χειρουργεία, καθώς υπήρξε ο χειρουργός των απόρων, των τσιγγάνων, των φτωχών, των ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πολλών άλλων.

Το όνομα του δεν είδε το φώς της δημοσιότητας γι αυτό και το αναφέρουμε. Ίσως είναι ο μόνος, χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε αν υπάρχει κι άλλος, που αρνήθηκε αυτοκίνητο και αστυνομικό φρουρό, πιστός στις ιδέες του και στη στάση ζωής του.

Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ , ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *

 

Αναμενόμενο είναι , πως ευρισκόμενα εν μέσω ενός επικίνδυνου στροβιλισμού , σχετικά με την κατεύθυνση και τον στόχο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης , τα δύο εμπλεκόμενα μέρη , Ελλάδα και δανειστές – κυρίως Γερμανία – να επιδίδονται σε έναν σκληρό ψυχολογικό πόλεμο. Η περίπτωση πέρα από ιδιάζουσα , θα έχει , απ’ ότι φαίνεται και πολλές συνέχειες , μέχρι να βρεθεί η απόλυτη ή η σχετική ισορροπία. Η χρυσή τομή της ανακούφισης.


Με τα σημερινά ωστόσο δεδομένα ,οι σκληροί της Ευρωζώνης είναι εκείνοι που καθοδηγούν τις εξελίξεις και δίνουν τον τόνο των κινήσεων και αποφάσεων της πλευράς των δανειστών . Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα το κάνουν κατά τρόπο εξόχως ετεροβαρή και αντιπαραγωγικό, δίνοντας την εντύπωση πως εσκεμμένα εξωθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Απέναντι σε αυτές τις αντισυμβατικές απειλές, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική των καθυστερήσεων και της αγοράς χρόνου , ελπίζοντας στην κόπωση της άλλης πλευράς και στην ενδεχόμενη επενέργεια κάποιων θετικών γεγονότων , που στο μεταξύ επισυμβούν.

Το κάνει όμως ευρισκόμενη εξ’ αρχής σε μειονεκτική θέση , η οποία της περιορίζει, εκ των πραγμάτων ,τις κινήσεις που κάτω από άλλες συνθήκες ενδεχομένως απέδιδαν τα επιδιωκόμενα.

Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και κινούνται αναλόγως.

Παρά ταύτα για να έχει προοπτική επιτυχίας η τακτική των καθυστερήσεων , πρέπει να συνοδεύεται με στοχευμένες κινήσεις που δεν αφαιρούν διαπραγματευτικά όπλα και δεν προσθέτουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση η τελική φάση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεί συνολικά τη χώρα και όχι μόνο την κυβέρνηση Τσίπρα , ως ισότιμο συνομιλητή ,αξιόπιστο , φερέγγυο και έτοιμο να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασύνταξης .

Αυτό σημαίνει πως στην ενδιάμεση περίοδο , η Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει με επιμέλεια και συνέπεια , όλες τις κερκόπορτες στην άσκηση της οικονομικής, κυρίως, πολιτικής , οι οποίες αν τον Ιούνιο είναι ανοιχτές, τότε είναι βέβαιο ότι θα τις χρησιμοποιήσουν ολοι εκείνοι, που για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους, θέλουν την Ελλάδα υποχείριο των δικών τους επιδιώξεων και σχεδίων. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις και να πάρει μέτρα , που θα βελτιώνουν την σημερινή κακή εικόνα του οικονομικού και παραγωγικού ιστού της χώρας , χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να επιδεινώνει την ήδη κακή κατάσταση των νοικοκυριών και των πολιτών , ούτε να τροφοδοτεί την ανεργία , ούτε την εσωτερική ζήτηση και τις κοινωνικές ισορροπίες .

Αυτό είναι εφικτό και ας ακούγεται ως ένα ακόμη ευχολόγιο. Αρκεί να υπάρξει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο , με χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και συνέπεια συγκεκριμένων βημάτων που θα αποδίδουν και δεν θα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Στόχος να πείσουμε τον Ιούνιο και τις πιο δύσπιστες πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης πως η τελική ρύθμιση του χρέους , θα είναι το μεγάλο βήμα που θα επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει απρόσκοπτα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην χρηματο-οικονομική κανονικότητα. Αλλά παράλληλα θα απαλλάξει την Ευρωζώνη από μια διαρκή αποσταθεροποιητική εστία, με παρενέργειες στην οικονομική , αναπτυξιακή και κυρίως κοινωνική της ισορροπία.

Μεταξύ της χαμένης εμπιστοσύνης που επικαλείται η πλευρά των δανειστών και της αδήριτης αναγκαιότητας για ρύθμιση του χρέους , είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί το σημείο ισορροπίας που θα ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των ελληνικών παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων από την μία , ενώ παράλληλα δεν θα ανατρέπει τον προγραμματισμό των πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών της Ευρωζώνης .

Αυτά δεν είναι ασύμβατα. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς αν συζητήσει σε βάθος και με ειλικρίνεια με κορυφαίους παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών , που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος , εδώ στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και καλείτα να επιλέξει τη γεωπολιτική της θέση, με αυτογνωσία. Μπορεί μερικοί, καθ’ όλα ύποπτοι κύκλοι της Ευρωζώνης να νύπτουν τας χείρας τους και να μας αφήνουν να αποφασίσουμε το δρόμο (χωρίς επιστροφή!) που εμείς θεωρούμε ότι μας εκφράζει. Είναι, όμως, και η πολλοστή φορά που θέλουμε να πιστεύουμε ότι «ένα θαύμα θα μας σώσει» απ’όσα μας κατατρέχουν. Είτε τα προκαλέσαμε είτε μας έλαχαν.

Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Με μεγαλύτερη απ’ όλες αυτήν που αφορά στο χρέος. Η αίσθηση ότι «κάπως θα τη γλειτώσουμε» από τα δανεικά, από τους δανειστές και από τις υποχρεώσεις της χώρας, είναι φενάκη. Ας γίνει κατανοητό ότι, ανεξάρτητα από το αν «τα φάγαμε όλοι μαζί» ή αν «γίναμε θύματα επιτήδειων», το χρέος υπάρχει και βαρύνει τον κρατικό κορβανά. Διότι από τον κρατικό κορβανά αναλήφθηκε.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ισορροπίες τρόμου. Από τη μια θέλει (και καλά κάνει) να υπηρετήσει με ειλικρίνεια και τις προεκλογικές εξαγγελίες της, από την άλλη οφείλει να διασφαλίσει και τη συνέχεια του κράτους και την εθνική επιλογή παραμονής στην Ευρωζώνη.

Δεν είναι φετίχ αυτή η επιλογή. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους από μια «ατυχηματική» έξοδο από την ΟΝΕ. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά, η συνέχεια βασίζεται σε προϋποθέσεις τις οποίες όλες οι πλευρές, στο εσωτερικό, οφείλουν να αναδείξουν με πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης. Και έχοντας πάντα κατά νού την ιστορική ρήση του Αμερικανού Προέδρου Τζών Κέννεντυ το 1961 « μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σας για εσάς , αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας»
 
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρία νέα έργα στη Στερεά Ελλάδα προϋπολογισμού 617.209 ευρώ


Στην υπογραφή των συμβάσεων τριών νέων έργων για τη Στερεά Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 617.209,94 ευρώ, προχώρησε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης.
Πρόκειται για δύο έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και ένα που αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, μέσω των οποίων υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια οδικών δικτύων, αλλά και εργασίες που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα τα έργα είναι τα εξής:
1.«Συντήρηση και συμπλήρωση οδικού ηλεκτροφωτισμού στο ΕΟΔ των νομών Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας (Χρήση 2014-2017)», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
Η συντήρηση συνίσταται στην επισκευή και συμπλήρωση ή την αντικατάσταση τμημάτων του οδικού ηλεκτροφωτισμού σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο Φθιώτιδας-Φωκίδας- Ευρυτανίας που έχουν υποστεί βλάβες ή ζημιές έτσι ώστε ο ηλεκτροφωτισμός να βρίσκεται πάντα  σε  καλή κατάσταση  λειτουργίας.

2.«Σήμανση οδικού δικτύου Νότιας Εύβοιας», προϋπολογισμού 136.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης και ειδικότερα στηθαίων ασφαλείας, πινακίδες διαγράμμιση κ.λ.π. στο  Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Νότιας  Εύβοιας.

3.«Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου Βυζαντινών Ναών Αττάλης», προϋπολογισμού 81.209 ευρώ. 

Με το παρόν έργο, πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο βυζαντινούς ναούς στην Αττάλη.
Έπειτα από την υπογραφή και των ανωτέρω συμβάσεων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν ξεκινήσει συνολικά 13 έργα, ύψους 24.292.902 ευρώ, με τις αντίστοιχες συμβάσεις να έχουν υπογραφεί μετά την οριστική ανάδειξη των αναδόχων.
Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Μέσα σε περίπου 6 μήνες έχουμε συμβασιοποιήσει 13 νέα έργα, που ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 24.000.000 ευρώ. Έργα με εξασφαλισμένες πιστώσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρονική συγκυρία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καταφέρει να σταθεί όρθια. Με συνεχή προσπάθεια και καθημερινή δουλειά από τις υπηρεσίες μας, αλλά και από τους συνεργάτες της Περιφέρειας καταφέραμε να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας. Γιατί η Στερεά Ελλάδα χρειάζεται πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις. Κι εμείς, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και να τιμούμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες της».   

Το δασικό χωριό Καψίτσα στη Γκιώνα

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί τελικά το 1ο Survivor Training Camp Event, στο Δασικό Χωριό Καψίτσα στη Φωκίδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην φύση (το οποίο γίνεται ήδη στο εξωτερικό) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Tεχνικές επιβίωσης
- Πρώτες βοήθειες
- Νυχτερινή πορεία
- Τεχνικές προσανατολισμού
- Διατροφή
- Δραστηριότητες στο βουνό 
Oλοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές προετοιμασίες από την υπεύθυνη εταιρεία  Seal Solutions & Training Center LTD. Οι εκπαιδευτές αφού εξέτασαν τους χώρους του Δασικού Χωριού αλλά και την γύρω περιοχή διαμόρφωσαν το πρόγραμμα το οποίο θα είναι διάρκειας τριών ημερών.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αφού όμως πρώτα επικοινωνήσουν με τους έμπειρους εκπαιδευτές.
Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες εγγραφές.
Πληροφορίες και κρατήσεις για το πρόγραμμα: 210-4102780 και 6970012488 (υπεύθυνος προγράμματος, Χρήστος Ταμβάκης.
Το Δασικό Χωριό βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα βουνά
της Ελλάδας, την Γκιώνα και συγκεκριμένα στην Καψίτσα,
σε υψόμετρο 1100 μέτρων, 19 χιλιόμετρα από την Άμφισσα.
 
Η ευρύτερη περιοχή εκτός του ότι έχει ιστορική αξία, αποτέλεσε
σημείο ανεφοδιασμού από αέρος των αντάρτικων ομάδων
κατά την γερμανική κατοχή, είναι ένα καταπράσινο τοπίο
πλημμυρισμένο από έλατα και περιτριγυρισμένο από τις
πανύψηλες κορυφές της Γκιώνας.
 
Επιπλέον, αν κάποιος έχει την διάθεση μπορεί να γνωρίσει καλύτερα
την περιοχή της ορεινής Δωρίδας και να διαπιστώσει την
ομορφιά του ευρύτερου ανεπανάληπτου φυσικού περιβάλλοντος
με ένα ολιγόλεπτο ταξίδι.
 

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Στα μαλακά έπεσαν οι Δωριείς Μανάγουλης για τα επεισόδια

Του Τάσου Τσόλκα

Στα μαλακά έπεσαν οι Δωριείς Μανάγουλης από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Φωκίδας για τον επεισοδιακό αγώνα τους με τον Αστέρα Ιτέας.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Πειθαρχική Επιτροπή, έλαβε υπόψη τον Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων 2014, τις Προκηρύξεις της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ποδοσφαιρικής περιόδου 2014 – 2015 καθώς και τις παρατηρήσεις του διαιτητή και των παρατηρητών του αγώνα μεταξύ των ομάδων, ΑΟ ΔΩΡΙΕΙΣ – ΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ, που διεξήχθη στο γήπεδο Μαλαμάτων (07-03-2015), ομόφωνα αποφάσισε και επιβάλλει στο γηπεδούχο σωματείο ΑΟ ΔΩΡΙΕΙΣ για όσα το βαρύνουν, την χρηματική ποινή των πενήντα (50) ευρώ, για την ρίψη αντικειμένου (μπουκάλι με νερό) εντός του αγωνιστικού χώρου και πενήντα (50) ευρώ λόγω Υπότροπής και πενήντα ευρώ (50) για την είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο.

Στον αγώνα αυτόν είδαν κίτρινη κάρτα 6 ποδοσφαιριστές των Δωριέων και 7 ποδοσφαιριστές του Αστέρα!

Επίσης η Πειθαρχική Επιτροπή τιμώρησε με μία αγωνιστική τον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Ευπαλίου Γιώργο Δημάκη.

Φορολογικά έσοδα: “Τρόποι υπάρχουν απλοί και οικονομικοί, θέληση;”

Άρθρο του Αθανασίου Ασημάκη *

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνουν, ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες μια στροφή προς ρεαλιστικές προτάσεις διακυβέρνησης. Βέβαια είναι ακόμη στην προσπάθεια, στην προσπάθεια να συγχρονιστούν τα μέλη της κυβέρνησης μεταξύ τους, αν και μετά από 50 σχεδόν ημέρες θα έπρεπε να έχουν εφαρμόσει, τουλάχιστον το μισό από το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που είχαν έτοιμο! Κατέθεσαν τελικά το νόμο των 100 δόσεων για διαβούλευση με το κοινό, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι μία βελτιωμένη πρόταση του νόμου της ΝΔ. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και δεν θα υπάρξει κούρεμα χρεών, αλλά μόνο των προστίμων και των προσαυξήσεων, γιατί αλλιώς θα είχαμε καταιγισμό ενστάσεων από όλους τους νομοταγείς πολίτες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Επόμενη κίνηση, οι μεταρρυθμίσεις που κατέθεσαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Πολύ καλές, αλλά δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες εξαγγελίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρέπει όμως να δείξουν πυγμή για την εφαρμογή τους και να βρουν συμμάχους (αν και δύσκολο , γιατί οι τωρινοί κυβερνώντες έβαζαν εμπόδια στις ίδιες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων 5 ετών).

Υπάρχει και μία πρωτοτυπία. Οι προτάσεις Βαρουφάκη για πολίτες φοροελεγκτές, συνδεδεμένους με κάμερες και μικρόφωνα, με δίμηνες συμβάσεις. Επιπλέον, κίνητρα με κληρώσεις δώρων, για όσους μαζεύουν αποδείξεις. Καλή προσπάθεια, απαραίτητη και πρωτοποριακή σε δύσκολες στιγμές (όπως και παλαιότερα η επιβολή φόρου για της πισίνες που ανακαλύφθηκαν μέσω Google earth!!!).

Αλήθεια όμως, γιατί πρέπει να δίνουμε δώρα; Έτσι θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση; Όταν προσφέρεις δώρα αποκτάς νοοτροπία συναλλαγής. Όπως στα παιδάκια που τους δίνεις καραμέλα όταν μαζεύουν τα πράγματά τους και μετά από μια-δυο φορές, θέλουν σοκολάτα, μετά παγωτό, μετά κινητό και θέλουν θέλουν… και οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Όχι δεν είναι σωστό. Κατ’ εμέ όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους. Με μηδέν αφορολόγητο. Πρέπει να συμβάλουν όλοι στα έσοδα του κράτους, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Για παράδειγμα. Για τα πρώτα 6.000€ ατομικά να υπάρχει μία πρώτη κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 0.5% ώς 1%. Δηλαδή να αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος ως 60€ το χρόνο. Για ποσό από 6.000€ ώς 12.000€ ατομικά, συντελεστής 10%. Οπότε, φορολογούμενος με 12.000€ εισόδημα θα πληρώσει 660€ φόρο. Για εισοδήματα ώς 20.000€ ατομικά 20%. Οπότε φόρος 2.660€. Για μεγαλύτερα ένας υψηλότερος συντελεστής. Στα οικογενειακά εισοδήματα θα έπρεπε η πρώτη κλίμακα να είναι ας πούμε περίπου τα 12.000€ με 1%, η δεύτερη τα 12.000€-20.000€ με συντελεστή 10% και ούτω καθεξής. Παράλληλα, θα πρέπει να τίθεται ένας ελάχιστος στόχος εσόδων και αντίστοιχα να κυμαίνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Εάν επιτυγχάνονται, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές σε όλους, ή να δημιουργηθεί αποθεματικό με σκοπό κοινωνικές πολιτικές σε ευπαθείς ομάδες, αλληλεγγύης γενεών και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές.

Για να πετύχει αυτό όμως πρέπει να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Γιατί να πάμε σε πρόσκαιρα μέτρα με μεγάλο κόστος, εκπαίδευσης και υλικών (κάμερες, μικρόφωνα); Συνήθως οι πιο αποδοτικές λύσεις είναι οι πιο απλές. Ορίζουμε λοιπόν ότι κάθε φορολογούμενος για να ωφελείται αυτών των φορολογικών συντελεστών πρέπει να αιτιολογήσει όλα του τα εισοδήματα με αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, εισόδημα 10.000€, αποδείξεις σουπερμάρκετ 3.000€, αποδείξεις ΔΕΚΟ 2.000€, πληρωμή δανείων 2.000€, αποδείξεις γιατρών 500€, εστιατόρια-καφέ 1.000€, αποταμίευση 1.500€ (με βεβαίωση από την τράπεζα). Εάν δεν αποδείξει μέρος του εισοδήματος του, τότε θα πρέπει να φορολογείται το αναπόδεικτο μέρος με υψηλό φορολογικό συντελεστή πχ. 30%. Οπότε εάν για εισόδημα 10.000€ έπρεπε να πληρώσει 460€ φόρο, εάν προσκόμιζε όλα τα δικαιολογητικά σε περίπτωση που δεν δικαιολογήσει 500€ θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετο φόρο 150€ άρα συνολικό 610€ (Θα μπορούσε να υπάρχει και ένα περιθώριο λάθους, χωρίς πρόσθετο φόρο, πχ να χάσει-ξεχάσει 200-300€ αποδείξεων). Έτσι όλοι θα ζητούν τις αποδείξεις, και χωρίς κόστος για ένα κράτος που δεν έχει περιθώριο για άλλα περιττά έξοδα, θα συγκεντρωθούν έσοδα. (Το παράδειγμα για να γίνει πιο ακριβές θα έπρεπε να έχω στη διάθεσή μου στατιστικά στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό). Στο χέρι βέβαια της φορολογικής διοίκησης είναι η εισπραξιμότητα των φόρων και στης κυβέρνησης η διαφανής και ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων, ώστε οι πολίτες να μην νιώθουν ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν χαμένα.

Άρα τρόποι υπάρχουν απλοί και οικονομικοί, θέληση είναι το θέμα εάν υπάρχει. Να μην υπερτερεί το κομματικό αλλά και προσωπικό συμφέρον των κυβερνόντων έναντι του κοινού καλού.
 
* Ο Αθανάσιος Ασημάκης, ζει και εργάζεται στο Μαραθιά, είναι υποψήφιος Βουλευτής με «Το Κίνημα», Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου
 

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ : Σημαντική ομιλία και συναυλία φλάουτου

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

“Κοινωνικές συμπράξεις” της Περιφέρειας για βασική στήριξη και συνδρομή απόρων

Επιτυχής ολοκλήρωση της διαμόρφωσης Κοινωνικών Συμπράξεων στις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση πέντε «Περιφερειακών Κοινωνικών Συμπράξεων» (μία για κάθε νομό) και κατατέθηκαν οι σχετικοί φάκελοι προτάσεων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι «Κοινωνικές Συμπράξεις» συγκροτήθηκαν μέσω περιφερειακών και τοπικών συνεργασιών και διαβουλεύσεων, με συμμετοχή τοπικών Κοινωνικών Εταίρων και στόχο τη δημιουργία ευέλικτων και λειτουργικών σχημάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των ωφελούμενων στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Στις Κοινωνικές Συμπράξεις συμμετείχαν από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας οι:
·       Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας
·       Δήμος Δελφών 
·       Δήμος Δωρίδας
·       Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας
·       Ινστιτούτο Prolepsis
Κάθε «Κοινωνική Σύμπραξη» αναλαμβάνει την ευθύνη :
α) Για την υποβολή της πράξης, διασφαλίζοντας την καθολικότητα των δράσεων του Προγράμματος μέσω του απαραίτητου δικτύου δομών, των Οργανώσεων - Εταίρων στην Περιφερειακή Ενότητα  «ευθύνης» της
β) Της τελικής ταυτοποίησης (επιβεβαίωσης) των ωφελουμένων, που θα εντάσσονται σε Εθνικό μητρώο
γ)  Των αποκεντρωμένων προμηθειών
δ) Του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της διανομής τροφίμων και της υλικής βοήθειας  είτε αυτές προέρχονται από τις κεντρικές είτε από τις αποκεντρωμένες προμήθειες
ε) Του συντονισμού της επιτόπου παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών
στ) Της συστηματικής παροχής επικυρωμένων στοιχείων προς τη Διαχειριστική Αρχή  σχετικά με τους ωφελούμενους και την παροχή υλικής και λοιπής στήριξης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται η παρακολούθηση του Προγράμματος και η διενέργεια αντικειμενικών αξιολογήσεων.
Οι ωφελούμενοι των δράσεων ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
·       Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας
·       Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης
·       Πολυμελείς Οικογένειες
·       Άστεγοι
·       Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας / διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιούν οι «Κοινωνικές Συμπράξεις» είναι :
·       Παροχή Υλικής Βοήθειας:Τρόφιμα (περιλαμβανομένων φρέσκων τροφίμων, έτοιμων γευμάτων και βρεφικών τροφών)
·       Παιδικά / Σχολικά,  - Είδη καθαρισμού / προσωπικής υγιεινής &Ρουχισμός
Συνοδευτικές Δράσεις
·       Αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών (π.χ. συμβουλές για οικογενειακή οικονομική διαχείριση, ψυχοκοινωνική στήριξη, ισορροπημένη διατροφή, κοινωνική ένταξη παιδιών κλπ).
·       Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας (παιδιών και γονέων), συμπληρωματικών προς εκείνες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Δίκτυο Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, υπηρεσίες πρόσβασης σε συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.).
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δηλώνει αρωγός στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ενσωμάτωσης τόσο των ευπαθών ομάδων και του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, όσο και των νοικοκυριών που βρίσκονται στο φάσμα της σχετικής φτώχειας.

Με Σαμπρίνα και Δασκουλίδη ο χορος του Ναυπακτιακού Αστέρα στις ΦΛΟΓΕΣ


Εκδήλωση της Δωρικής Αδελφότητας για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγγιάνη


Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ (ΑΚΟΜΑ) ΜΥΘΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Στην Ελλάδα είναι πολύς ο λόγος που υποκριτικά εξακολουθεί να γίνεται για την εθνική κυριαρχία, την οποία - ωστόσο - εκουσίως έχουμε απολέσει σε σημαντικό βαθμό.
 
Πολλοί Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι κινούνται από τη μία έως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος και υπεραμύνονται της «εθνικής ιδιαιτερότητας», υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με την πολιτική που ακολουθούν, επιδιώκουν να τσακίσουν τις αντοχές και την ανεξαρτησία μας για να επιβάλουν τους δικούς τους όρους. Εις βάρος της Ελλάδας!
 
Πρόκειται για τερατώδες ψέμα, δημαγωγία και πολιτική απάτη, κόντρα στις ίδιες τις ευρωπαικές και τις ελληνικές εξελίξεις. Ένα φθηνό άλλοθι, το οποίο αναπαράγει το κομματικό (πελατειακό) σύστημα της χώρας μας, μπροστά στα ιστορικά του αδιέξοδα…

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και τον μύθο (πλέον) όλων όσων περί της εθνικής κυριαρχίας λέγονται με στόμφο, τουλάχιστον όσον αφορά στην οικονομία και στα εργαλεία πολιτικής, ας υπογραμμίσουμε τα εξής :

Πρώτον, από τη στιγμή που η Ελλάδα επί της ουσίας χρεοκόπησε, απεμπόλισε ταυτόχρονα και σημαντικά οικονομικά και πολιτικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η πολιτική τάξη στην Ελλάδα, μαζί με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που η επί δεκαετίες σπατάλησε για να συντηρήσει ένα πελατειακό και αντιπαραγωγικό Δημόσιο, σπατάλησε παράλληλα και ένα σημαντικό κομμάτι ανεξαρτησίας της χώρας, οικονομικά και πολιτικά κυριαρχικά δικαιώματα! 
 Όσα βεβαίως από αυτά είχαν ή έχουν απομείνει και δεν έχουν εκχωρηθεί ενσυνείδητα και στρατηγικά από την Ελλάδα, με δεδομένη την θεμελιώδη επιλογή του ελληνικού λαού να συμμετέχουμε στη Ζώνη του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος, άρα να υπακούουμε και στους ενιαίους κανόνες ή τις αποφάσεις που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Δεύτερον, πράγματι, η συμμετοχή μας στη Ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι η σταθερότητα των οικονομιών, η πολιτική για τα ελλείμματα και τις δαπάνες, ο πληθωρισμός, τα κίνητρα ή το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη κ.ο.κ. διαμορφώνονται από τα κεντρικά όργανα διακυβέρνησης της Ευρώπης και όχι από τις εθνικές κυβερνήσεις, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης και εάν είναι.
Και οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται με βάση τα εθνικά ή τα οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα, αλλά με βάση τα υπερεθνικά ευρωπαικά συμφέροντα.
Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει εξ αρχής και έχουν από μόνα τους ήδη εκχωρήσει σπουδαίες οικονομικές και πολιτικές εξουσίες στους κεντρικούς υπερεθνικούς θεσμούς!
Διότι, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται προτάσσοντας πάνω από όλα το κοινό συμφέρον της Ευρώπης των 500 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, έτσι δεν είναι; Που λοιπόν χωράει και τι νόημα έχει η προπαγάνδα περί εθνικής κυριαρχίας;

Τρίτον, τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, δηλαδή υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης, της οικονομικής και πολιτικής ένωσης.
Τι σημαίνει αυτό ; Ότι όσο περνάει ο καιρός, σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θα εκχωρήσουν και άλλες, σχεδόν όλες τις ουσιαστικές εξουσίες τους στο κέντρο της Ευρώπης ή ορθότερα (τότε) στην υπερεθνική κυβέρνηση της Ευρώπης.
Οικονομική και πολιτική ένωση σημαίνει πανίσχυροι κεντρικοί μηχανισμοί αποφάσεων ( όπως είναι τώρα η Ε.Κ.Τ.), υπερεθνικές ηγεσίες πανευρωπαικά εκλεγμένες! Ποιος, λοιπόν, κοροϊδεύει ποιόν στην Ελλάδα ;
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα