Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Επεισοδιακό ντέρμπι Δωριέων-Αστέρα με νικητή στο τέλος 1-2 την ομάδα της Ιτέας

"Φωτιά” έχει πάρει η κορυφή της βαθμολογίας

 
Του Τάσου Τσόλκα


Σ΄ ένα ματς για γερά νεύρα, πραγματικό ντέρμπι, στο γήπεδο των Μαλαμάτων ο φιλοξενούμενος Αστέρας Ιτέας κατάφερε να πάρει τη νίκη από τους Δωριείς Μανάγουλης στο 88΄λεπτό. Είχε προηγηθεί  στο πρώτο ημίχρονο και οι Δωριείς ισοφάρισαν στο τέλος του Α΄ ημιχρόνου.

Η κρισιμότητα του ματς δημιούργησε νεύρα και μικροεπεισόδια , ιδιαίτερα στο χώρο των αποδυτηρίων και έξω από αυτά και ρίξεις αντικειμένων από την εξέδρα κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ γεμάτη ήταν η κερκίδα από φιλάθλους και των δύο ομάδων.

Στο γήπεδο της Γλυφάδας ο πρωτοπόρος Απόλλων Ευπαλίου με δυσκολία κατάφερε να επιβληθεί της τοπικής Ένωσης Γλυφάδας με δύο γκολ που πέτυχε στο 84΄και στο 89΄, ενώ η Γλυφάδα είχε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Δωρικός Μαλαμάτων δεν τα πήγε καλά στην Ιτέα και έχασε με 2 - 0  από τον Ολυμπιακό Κίρρας, ενώ με το ίδιο σκορ έχασε και η Τολοφώνα Ερατεινής στη Γραβιά από τον Ανδρούτσο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής,

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  –  ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ              2 - 0
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  –  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                 1 - 2
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  –  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ            2 - 1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ  –  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ   2 - 0
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  –  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ             1 - 2
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ  –  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ             3 - 0 ά.α

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ         16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                    64 - 12          44
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                53 - 7             42
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                50 - 9             40
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                      33 - 20           33
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                  38 - 22           31
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                         34 - 23           26
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                          22 - 33          17
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ               16 - 42           15
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ              15 - 35           10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                13 - 52             9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                  12 - 53             8
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                           -                   -

Στο Ευπάλιο 28/3 η Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας

Στο Ευπάλιο στις 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .

Ειδικότερα σε πρόσκλησή του ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρει :

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετατροπής της νομικής μορφής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. βάσει του αρ. 16 παρ. 6 το ν.4071/12 και την υπ’ αρ. 207/18487/19-2-2015 έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5/2015 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α., καλείστε να προσέλθετε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που θα γίνει στο Ευπάλιο, στο Δημαρχείο του Δήμου Δωρίδας, στις 28 Μαρτίου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 π.μ.,  για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:   
  • Έγκριση καταστατικού 
  • Εκλογή προσωρινού 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου  
Στην συνεδρίαση θα πρέπει να παραβρεθούν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των Δήμων – Μελών του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Όσοι Δήμοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει εκπρόσωπο τους για την υπογραφή του καταστατικού του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ με τη νέα νομική μορφή και δεν έχουν ορίσει εκπρόσωπο τους στην Γενική Συνέλευση, θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 να το πράξουν. 
Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή όλων των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό ΦοΔΣΑ είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το αρ. 13 παρ. 1 του ν.4071/12. Σε περίπτωση που κάποιος Δήμος δεν συμμετέχει (δεν ορίσει εκπρόσωπο) για την υπογραφή του καταστατικού και την εκπροσώπησή του στη Γ.Σ., ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α θα προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο με τους υπόλοιπους Δήμους, επαναπροσδιορίζοντας τα ποσοστά συμμετοχής των υπολοίπων Δήμων στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α καθώς και το συνολικό του κεφάλαιο.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ          
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

Μετά από 10ετία, αθώωση και δικαίωση του Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη


Δικαιώθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο μετά από δεκαετή εκκλησιαστικοδικαστική διαμάχη ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης .

Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Agioritiko vima, το 2005, ο τότε μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων Καρανικόλας πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εγγραφεί τιμητικά ο Γέροντας Νεκτάριος για το όλο έργο του (πνευματικό, κτιριακό, κοινωνικό, συγγραφικό) στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.
 Το αίτημα του μακαριστού Κορίνθου κυρού Παντελεήμων απορρίφθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), λέγοντάς του ότι η εγγραφή του ονόματος του π. Νεκταρίου στον εν λόγω Κατάλογο να γίνει δια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. 

Ο μ. Μητρ. Κορίνθου επικοινώνησε τότε με τον νυν μ. Μητροπολίτη Φωκίδος κυρό Αθηναγόρα ώστε ο ίδιος να κάνει αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο για να εγγραφεί ο Γέροντας Νεκτάριος στον ανωτέρω Κατάλογο.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος Αθηναγόρας γνωρίζοντας το όλο έργο του Γέροντος Νεκταρίου, έστειλε αμέσως στην ΔΙΣ τον φάκελο του Γέροντος Νεκταρίου το 2006 για την εγγραφή του στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων, κάτι όμως που δεν κατέστη και πάλι εφικτό διότι τότε με ένστασή του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός απέτρεψε την εγγραφή του Γέροντα Νεκταρίου διότι υπηρετούσε την Εκκλησία ως άμισθος κληρικός.


Η Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος
και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδος
που ίδρυσε ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης
 


Την περίοδο εκείνη με προτροπή του μ. Κορίνθου Παντελεήμωνος ο Γέροντας Νεκτάριος επικοινώνησε με ισχυρό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξέθεσε πως έχει η υπόθεσή του. Ο Ιεράρχης πρότεινε στον Γέροντα Νεκτάριο να προσβάλει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι ήταν άδικη. Ο Γέροντας έκανε υπακοή στον ισχυρό Ιεράρχη και έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου.

Η προσφυγή του Γέροντα Νεκταρίου από το 2006 εξετάστηκε το 2013. Ο εισηγητής δικαίωνε τον Γέροντα Νεκτάριο διότι ήταν ο μόνος άγαμος κληρικός που εφήρμοζε την ελληνική νομοθεσία η οποία προβλέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, οι δε άγαμοι να υπηρετούν άμισθοι και να διορίζονται μόνο προσωρινά. Με την εισήγηση αυτή ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης εγγραφόταν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Τότε ο νυν Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον Γέροντα και του εξήγησε ότι τον δικαιώνει το ΣτΕ και μπορεί πλέον να εγγραφεί στον Κατάλογο αλλά υπάρχει ο κίνδυνος εάν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ να χάσουν τον μισθό τους όλοι οι άγαμοι κληρικοί, δι’αυτό και τον παρακάλεσε εάν θέλει να κάνει ανάκληση της προσφυγής του.

Ο Γέροντας Νεκτάριος έκανε αμέσως υπακοή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και δέχθηκε να αδικηθεί για ακόμα μια φορά, για να μην χάσουν την μισθοδοσία τους οι διορισθέντες επί μισθό Αρχιμανδρίτες και Ιερομόναχοι.

Στην επόμενη ΔΙΣ ο Μακαριότατος έφερε το θέμα του π. Νεκταρίου και μίλησε με θετικά και επαινετικά λόγια για το πρόσωπό του και ότι προτίμησε ο Γέροντας Νεκτάριος να αδικηθεί πάλι, για να μην χάσουν όλοι οι Ιερομόναχοι τον μισθό τους και πρότεινε στην ΔΙΣ με έγγραφό της να ζητά από τον Μητρ. Φωκίδος να στείλει εκ νέου τον φάκελο του Γέροντος Νεκταρίου για να εγγραφεί στον ανωτέρω Κατάλογο. Για τρίτη φορά ο φάκελος του Γέροντος Νεκταρίου δια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος πηγαίνει στην Ιερά Σύνοδο για να εγγραφεί στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Ο Μητροπολίτης όμως Ηλείας κ. Γερμανός κάνει νέα ένσταση κατά του Γέροντος Νεκταρίου. Η Ιερά Σύνοδος αναθέτει σε ανακριτή την διαδικασία και ο ανακριτής καταθέτει τελικά αθωωτικό πόρισμα, το οποίο εξετάζει η προς Αρχιερατείαν Επιτροπή η οποία και δικαιώνει τον Γέροντα Νεκτάριο και φέρνει αθωωτικό πόρισμα για τον Γέροντα Νεκτάριο στην Ιερά Σύνοδο, η οποία τον αθωώνει και ζητά από την Ιεραρχία να τον εγγράψει στον εν λόγω Κατάλογο.

Έτσι στις 18 Οκτωβρίου του 2013 συγκαλείται η ΙΣΙ της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Μητρ. Ηλείας κ. Γερμανός ενίσταται αυτή τη φορά κατά της αποφάσεως της ΔΙΣ και ότι η απόφασή της για την εγγραφή του Γέροντος Νεκταρίου στον Κατάλογο είναι λανθασμένη. Το σώμα της Ιεραρχίας με 65 ψήφους υπέρ του Ηλείας κ. Γερμανού και 13 υπέρ του Γέροντος Νεκταρίου αποδέχεται την ένσταση του Ηλείας και το όνομα του Γέροντος Νεκταρίου δεν εγγράφεται στον Κατάλογο.

Ο Σεβ. Μητρ. Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, λαμβάνοντας τον λόγο υπέρ του Γέροντος Νεκταρίου είπε: «Εφόσον γίνεται δεκτή η ένσταση του Ηλείας κ. Γερμανού, τότε ο π. Νεκτάριος είναι ένοχος και πρέπει να διεξαχθούν ανακρίσεις και να καταδικασθεί». Το θέμα ανατέθηκε στην ΔΙΣ για ανακρίσεις. Τις ανακρίσεις ανέλαβε ο Σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Μετά από πολύμηνες ταλαιπωρίες του Γέροντος Νεκταρίου οι ανακρίσεις βγάζουν αθωωτικό πόρισμα και πάλι το οποίο παραπέμπεται στην νομοκανονική επιτροπή η οποία εισηγείται στην ΔΙΣ την αθώωση του Γέροντος Νεκταρίου διότι ουδέν στοιχείο μεμπτό προέκυψε για το πρόσωπό του.

Η ΔΙΣ στις 3/3/2015 παμψηφεί αθωώνει τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη από τις κατηγορίες που του είχε προσάψει ο Μητρ. Ηλείας κ. Γερμανός και ζητά από τον νέο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο να στείλει εκ νέου τον φάκελο του Γέροντος Νεκταρίου, ώστε να εγγραφεί στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Σε χθεσινή επικοινωνία που είχαμε με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη σχετικά με την δικαίωσή του από την Ιερά Σύνοδο μας είπε: «Ευχαριστώ τον Θεό και τη ΔΙΣ γιατί έλαμψε η αλήθεια».

Εκ του ανωτέρω σύντομου ιστορικού φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Γέροντας Νεκτάριος ουδέποτε ο ίδιος κίνησε διαδικασία για την εγγραφή του στον Κατάλογο προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Δι’ αυτό και σε ερώτησή μας εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται για την εγγραφή του στον Κατάλογο μας απάντησε: «Προσωπικά όχι. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ μου και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και τώρα. Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Ποιμενάρχης μου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος».

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου χθες και σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Κώστας Μπακογιάννης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας και την ανάπτυξη σχέσεων και καναλιών συνεργασίας με διεθνείς τουριστικούς φορείς.

Ο Περιφερειάρχης, που συνοδεύεται από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας,  Νίκο Χαρδαλιά, συναντήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με φορείς του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στον ιαματικό τουρισμό και σε μία προσπάθεια αξιοποίησης του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής, ο Κ. Μπακογιάννης πραγματοποίησε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας της Περιφέρειας με τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία, για την ανάπτυξη του θερμαλισμού.

Επιπλέον, ο Κ. Μπακογιάννης συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή δημογραφικής αλλαγής, ηλικιωμένων και δημόσιας φροντίδας του Υπουργείου Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας, Matthias von Schwanen Flugen, και τη Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Claudia Dorr-Voss.

Μέσω αυτών των πρώτων επαφών τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη περεταίρω συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, από το Βερολίνο, όπου θα παραμείνει και σήμερα, συνεχίζοντας της επαφές του, δήλωσε τα εξής:

« Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε τόσο σπουδαία διεθνή γεγονότα είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Με συμμάχους τους ξενοδόχους μας, τα επιμελητήρια μας και το σύνολο των φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό, συνεχίζουμε να χτίζουμε σταδιακά μια ενιαία τουριστική ταυτότητα.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Θέτουμε τις βάσεις για να μπορούμε σε λίγο καιρό να διεκδικούμε ένα σημαντικό μερίδιο από την πίτα τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού τουρισμού.

Στο Βερολίνο εστιάσαμε στη συνεργασία με γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να συνδέσουμε τις ιαματικές μας πηγές με την έλευση Γερμανών τουριστών ειδικά στην Φθιώτιδα και την Εύβοια, που διαθέτουν και το σύνολο αυτών.

Παράλληλα, αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των περιοχών μας, την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τους καλοκαιρινούς προορισμούς και τα χειμερινά θέρετρα.

Ο δρόμος είναι μακρύς και εμείς είμαστε μόνο στην αρχή. Με συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, μα πάνω απ’ όλα με τη στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά ».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την ανάπτυξη του τουρισμού, συμμετέχει στην τρίτη κατά σειρά διεθνή έκθεση, με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού της προϊόντος και την ενίσχυση των σχέσεων με ξένα τουριστικά πρακτορεία.

Ακολουθεί η προγραμματισμένη παρουσία της στη διεθνή έκθεση της Μόσχας, στις 18 Μαρτίου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συμμετοχών της σε μερικά από τα πιο σημαντικά τουριστικά γεγονότα διεθνώς.

Η Γιώτα Γαζή ανακοίνωσε από το ΠΑΣΟΚ γιατί καθαίρεσαν πολλά γνωστά στελέχη

Τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ καθαίρεσε από την Κεντρική Επιτροπή σημαντικά στελέχη, όπως τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Μανώλη Όθωνα, τον Χάρη Τσιόκα, τον Κώστα Τριαντάφυλλο, τον Παύλο Γερουλάνο και την Ντίνα Λάζαρη, εξηγεί η Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά τα δημοσιεύματα, η πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γιώτα Γαζή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω στελέχη προέβησαν σε «εχθρικές ενέργειες» κατά του κόμματος. Αναφερόμενη προφανώς στην παρουσία τους σε προεκλογικές εκδηλώσεις του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου – αν και ο Απ. Κακλαμάνης είχε παραβρεθεί και στην συγκέντρωση του Ευ. Βενιζέλου.

«Η σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής  Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ελέγχθηκε ενόψει της συνόδου της στις 28.2. και με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ως προς ορισμένα από τα ex officio μέλη της» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Γιώτα Γαζή και προσθέτει με έμφαση:

«Θεμελιώδης προϋπόθεση προκειμένου να είναι κάποιος μέλος της ΚΠΕ είναι να είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και να μην έχει προβεί σε εχθρικές ενέργειες κατά του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά τασσόμενος δημόσια υπέρ άλλου κόμματος, δηλώνοντας δηλαδή έτσι την αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ».

Όπως διευκρίνισε η Γαζή περαιτέρω «ειδικότερα ως προς τους βουλευτές της προηγούμενης Βουλής, οι αποφάσεις  της ΕΚΑΠ ελήφθησαν σύμφωνα με το άρθρο 27 του καταστατικού το οποίο αναφέρει ότι: «θα μετέχουν Αριστίδην και όσοι εξελέγησαν το Μάιο του 2012 και δεν εξελέγησαν στην εκλογή του Ιουνίου 2012», ήταν δηλαδή υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Κατ' αντιστοιχία του άρθρου αυτού θα συμμετέχουν στην ΚΠΕ οι βουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο ή Ιούνιο του 2012 και ήταν υποψήφιοι και δεν εξελέγησαν τον Ιανουάριο του 2015. Εξαιρούνται άρα όσοι δεν ήταν υποψήφιοι στην εκλογική αναμέτρηση του 2015 και κατά μείζονα λόγο όσοι ανήκουν πλέον σε άλλα πολιτικά κόμματα».

Ο Μανώλης Οθωνας, αντιδρώντας στην απόφαση είχε δηλώσει: «Μεγάλη μου τιμή! Μια ανόητη κομματική γραφειοκρατία, εκτελώντας εντολές άνωθεν, με καθαίρεσε αυθαίρετα και αδικαιολόγητα από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ξεχνώντας οι αφελείς ότι χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα είμαστε ΠΑΣΟΚ  "άμα τη εμφανίσει", χωρίς να χρειαζόμαστε τα πιστοποιητικά τους. Εν αντιθέσει με άλλους που δεν θα γίνουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, όσο και αν εμφανίζονται ή υποδύονται ότι είναι.

Πάντως ο Γερουλάνος και η Λάζαρη, που είχαν εκλεγεί με σταυροδοσία στο συνέδριο του 2013, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα να επανέλθουν.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη *
 
Πληροφορούμεθα καθημερινώς  από τα ΜΜΕ για τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις εις την νέα Κυβέρνηση για την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, με την παράλληλη ανταλλαγή κειμένων και απόψεων με τους Θεσμούς, ώστε να οριστικοποιηθεί  τέλη Απριλίου 2015 η Συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εμείς οι απλοί πολίτες δεν είμαστε όμως ούτε τεχνοκράτες, ούτε εμπειρογνώμονες, ούτε ειδικοί σύμβουλοι και διαπραγματευτές. Όμως επειδή βιώνουμε την κρίση εδώ και 6 ολάκερα χρόνια με όλες τις οδυνηρές συνέπειες, αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε, αν και αργά, ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αλλά παράλληλα συνειδητοποιούμε τώρα, ότι εδώ και πολλές δεκαετίες παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι, το οποίο εις το τέλος θα έχει άσχημα αποτελέσματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και την πορεία της χώρας μας.

Επειδή η κρίση και η αβεβαιότητα όχι για το μέλλον μας, αλλά ακόμη για αυτό το σήμερα, αρχίζει να μας αφυπνίζει, διερωτώμεθα τώρα για τους λόγους, γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις με τα οδυνηρά Μνημόνια, και τις ακατανόητες για εμάς τους Έλληνες εμμονές της ΤΡΟΙΚΑ,  για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν εις τα 6 τελευταία χρόνια, αν και η ΤΡΟΙΚΑ, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη επέμενε εξαρχής, ότι το μακροχρόνιο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ο στενός και ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, και ότι τώρα χρήζει άμεσων, σαρωτικών ολοκληρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για να σωθεί ο Λαός μας και η Πατρίδα μας.

Οι 3 Κυβερνήσεις των Μνημονίων, ως γνωστόν και εκ του αποτελέσματος, το οποίο βιώνουμε με όλες τις τραγικές συνέπειες, αρνήθηκαν με πείσμα να αγγίξουν τον Δημόσιο Τομέα, δηλαδή την πολυδάπανη «Ιερή Αγελάδα», παρά όλες τις πιέσεις των Δανειστών π.χ. της ΤΡΟΙΚΑ.  

Στράφηκαν εγκληματικά κατά του Ιδιωτικού Τομέα, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τον μοναδικό Πυλώνα της Εθνικής Οικονομίας. Έστειλαν πλέον των 1,5 εκατ. ανθρώπων εις την ανεργία και πλέον των 3,5 εκατ. συνανθρώπων μας εις τα όρια της φτώχειας.

Όμως εξαιτίας του πείσματός των να υπερασπισθούν την αντιπαραγωγική, φθοροποιό Ιερή Αγελάδα, δηλαδή το «πελατειακό τους Κράτος», εις το οποίο οφείλουν την αμαρτωλή ύπαρξη τους, προτίμησαν να καταστρέψουν την ίδια την Πατρίδα μας.  Αλλά και να διογκώσουν  το Δημόσιο χρέος, παρόλο το προηγηθέν και τόσο καταστροφικό PSI, το οποίο και αυτό πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός, το οποίο τώρα διογκούμενο χρέος δεν αποπληρώνεται  σε καμία περίπτωση. Ας μη αυταπατόμαστε, ούτε σε 5 αιώνες!

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου 2015, το οποίο τιμώρησε την τελευταία Κυβέρνηση ως συνυπεύθυνη για την κατάντια της χώρας μας, αλλά και το οποίο ανέδειξε μία νέα Κυβέρνηση, αναπτέρωσε μεν το ηθικό, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η χώρα μας είναι εις θέση να βγει από το μεγάλο αδιέξοδο και την κρίση.

Διότι η σύγκρουση με την Ευρωζώνη μετά την 25η Ιανουαρίου 2015, η οποία μας συγκλόνισε, είναι μεν εντυπωσιακή για εσωτερική κατανάλωση, όπως και η παρασχεθείσα ανάσα για τους επόμενους 4 μήνες, αλλά εις την πραγματικότητα υποκρύπτει σοβαρότατους κινδύνους. 

Και τούτο διότι, δυστυχώς, ούτε και η νέα Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους πραγματικούς λόγους οι οποίοι κατέστρεψαν την Πατρίδα μας, και οι οποίοι οφείλονται αποκλειστικώς και μόνον εις το διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελλάδος. Tο οποίο είναι ο εγκληματικός και καταστροφικός διαχωρισμός μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, και ο οποίος διαχωρισμός σκότωνε επί δεκαετίες την Ελλάδα.

Ήδη από την δεκαετία του 60 γνώριζε όλη η Ευρώπη το σοβαρό πρόβλημα της Ελλάδος, και εκ του λόγου αυτού επέμενε ήδη από τότε εις την εφαρμογή και ολοκλήρωση σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ως προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις,  για να ενταχθεί η χώρα μας εις την ΕΟΚ.

Δυστυχώς εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια δεν συνέβη τίποτε από όλα αυτά, αλλά και ούτε μετά την πλήρη ένταξη το 1981, αλλά ούτε και μετά την είσοδό μας εις την Ευρωζώνη, παρά  όλες τις συχνές συστάσεις της Ευρώπης, του ΟΟΣΑ και πολλών Διεθνών Οργανισμών.

Δυστυχώς και η νέα Κυβέρνηση φαίνεται ότι προσποιείται να μη αντιλαμβάνεται αυτό το σοβαρό και τεράστιο πρόβλημα, το οποίο επέφερε την καταστροφή της Ελλάδος.

Όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν συμφέρει εις την Ελλάδα η σύγκρουση με την Ευρώπη, ούτε η μετονομασία της ΤΡΟΙΚΑ σε ΘΕΣΜΟΥΣ πείθει τους ανθρώπους και κυρίως τους δεινοπαθούντες πολίτες της χώρας μας, αλλά ούτε και όλα τα άλλα παραληρήματα και εντυπωσιασμοί για εσωτερική ή διεθνή κατανάλωση.

Η νέα Κυβέρνηση, εάν πράγματι ενδιαφέρεται για τον μέλλον του Λαού μας, οφείλει να γνωρίζει από μόνη της, ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκρουσθεί με τον ίδιο τον εαυτό της και μόνον, για να βγει από το αδιέξοδο. Να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα σε σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Μετά από αποτυχίες και ολιγωρίες δεκαετιών οι οποίες κόστισαν και ζημίωσαν το Έθνος μας, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι εθνική πολιτική δεν επιτυγχάνεται ,

ούτε με παροτρύνσεις, εκθέσεις, αξιολογήσεις, συστάσεις και απειλές από εξωτερικούς παράγοντες,

ούτε με Προγράμματα και Συμφωνίες οι οποίες για διάφορους λόγους δεν εφαρμόζονται ή δεν τηρούνται,

ούτε με καθυστερήσεις, ενδοιασμούς, πολιτικές, κομματικές, προσωπικές σκοπιμότητες, ιδεολογίες, ιδεοληψίες και ιδιοτέλειες.

Εθνική πολιτική σημαίνει σύγκρουση με όλους εκείνους τους Χώρους Διαπλοκής και Διαφθοράς οι οποίοι επί δεκαετίες εγκλώβιζαν την Πατρίδα μας σε ένα Σπήλαιο της Παλαιολιθικής Εποχής.

Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πορεία της ανθρωπότητας δεν είναι στάσιμη, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Ότι η εποχή  των Σπηλαίων της Παλαιολιθικής Εποχής εις τα οποία κατέφευγαν οι πρώιμοι άνθρωποι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες για να βρούνε προστασία  έχει παρέλθει. Μία εποχή εις την οποία η ζωή και η τύχη των ανθρώπων ήταν όμως κοινή για όλους, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια.

Μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια δεν επιτρέπεται να υπάρχει εις την σημερινή Ελλάδα μας ένα Σπήλαιο που να θυμίζει Παλαιολιθική Εποχή, εις το οποίο ευρίσκει καταφύγιο ένα μέρος του Ελληνικού Λαού, το δε υπόλοιπο και κατά πολύ μεγαλύτερο να είναι εκτός αυτού, το οποίο με τον μόχθο και την εργασία του να φροντίζει εσαεί  για την συντήρηση και ευμάρεια του πρώτου, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βαριές θυσίες και επικίνδυνα για το Έθνος δάνεια.

Οι Κυβερνώντες, αλλά και όλοι οι πολίτες, οφείλουν επίσης να γνωρίζουν ότι η Πατρίδα μας έχει φθάσει εις το χείλος του γκρεμού, ότι ο χρόνος και η ανάσα έχουν τώρα όρια, και ότι το μέλλον  και η τύχη της χώρας μας ευρίσκεται μόνον εις τα δικά μας χέρια.

Ότι για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο και να σωθεί η Πατρίδα μας, ώστε να συμπορευθούμε ισότιμα και επάξια με τους άλλους λαούς και την Ευρώπη, οφείλουμε από μόνοι μας, με δική μας πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα, με δικές μας δυνάμεις να αλλάξουμε σελίδα και  τα πράγματα εις την χώρα μας. Όμως, για να αλλάξει τώρα η χώρα μας, πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Άλλη λύση δεν υπάρχει! 

* Γεώργιος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές, Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά εις την Αθήνα. Απασχολήθηκε επί 5 χρόνια εις την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ : ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά, θα πρέπει να αναμετρηθεί κυρίως με τον εαυτό της, για να υποστηρίξει τη στρατηγική επιλογή επιβίωσης του τόπου, δηλαδή την παραμονή της και την ενεργό συμμετοχή της στην πορεία της ευρωπαικής ολοκλήρωσης.


Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων Ευρωπαίων εταίρων, την εμπιστοσύνη των διεθνών οικονομικών οργανισμών, την εμπιστοσύνη των μεγάλων ξένων επενδυτών. Αυτή είναι η ουσία και το κρίσιμο στοίχημα… Η εμπιστοσύνη!

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας, όμως, στο εξωτερικό, δεν είναι το μοναδικό μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να κερδίσει σταδιακά η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία έδαφος, για μία ακόμη φορά, δείχνοντας συγκεκριμένα δείγματα γραφής για να γυρίσει σελίδα. Είναι και το εσωτερικό μέτωπο, μία εξίσου σοβαρή και καθοριστική παράμετρος.
 
Το περιβάλλον εμπιστοσύνης λειτουργεί ενιαία, εντός και εκτός των εθνικών συνόρων και, όπως είναι λογικό, αλληλο-τροφοδοτείται, πράγμα αυτονόητο σε όλες τις ανοικτές πλέον, ανεπτυγμένες και διεθνοποιημένες οικονομίες.
 
Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, λοιπόν, πάνω στα σημερινά βήματα της οικονομικής πολιτικής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη.
 
Χωρίς ευνοικό κλίμα και περιβάλλον εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους που σηκώνουν στην πλάτη τους την παραγωγική διαδικασία στο εσωτερικό, η ελληνική οικονομία θα είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεράσει την δεινή της κρίση και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη, την παραγωγική αναδιάρθρωση, την προσδοκώμενη αύξηση των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας.

Η πολιτική οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αποτελεί τον πλέον ασφαλή δρόμο εξάλλου για την κοινωνική και την πολιτική συναίνεση, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Ελλάδας, το οποίο, λίγο έως πολύ, επικαλούνται ως ανάγκη επιτακτική σήμερα όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα.
 
Η εθνική συνεννόηση προυποθέτει κλίμα εμπιστοσύνης, αναμφίβολα. Πολύ περισσότερο οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και η προσέλκυση κυρίως μεγάλων ξένων κεφαλαίων, η μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας που δεν διαθέτει επαρκώς η Ελλάδα κ.ο.κ.
 
Η εμπιστοσύνη αναδεικνύεται σήμερα στον καταλύτη των εξελίξεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Και ας μην την υποτιμούμε το γεγονός, προτάσσοντας πολιτικές σκοπιμότητες για εσωτερική κατανάλωση. Η αντίστροφη μέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία και την ελληνική οικονομία ξεκίνησε από το καλοκαίρι, που ο δείκτης εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική πολιτική της χώρας μας κατέρρευσε…

Το ευρωπαικό οικοδόμημα ολόκληρο, ας μην το ξεχνάμε, στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, σε συμφωνίες, δηλαδή, κανόνες και προθέσεις. Η οικονομία η ίδια είναι στην ουσία ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι και οι πολιτικές παρατάξεις του τόπου ακόμη περισσότερο.
 
Άλλωστε, τι συνέβη κατά τους τελευταίους μήνες, μετά το καλοκαίρι, όπου κυριάρχησε ο πολιτικός κύκλος στα πράγματα της χώρας και κατέρρευσαν η συνέπεια και η εμπιστοσύνη στην οικονομία; Δεν φύγανε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις ; Δεν σηκώθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις ; Τι μέλλον μπορεί να έχει μία οικονομία, η οποιαδήποτε οικονομία, όταν τα κεφάλαια τρέπονται σε φυγή και οι καταθέτες της απομακρύνουν ακόμη και τις αποταμιεύσεις τους ;
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Σε δήμους 32.000 θέσεις εργασίας μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Εκδίδεται σε λίγες ημέρες η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Στην συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Στην προκήρυξη που θα εκδοθεί και αφορά στις 32.000 εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικές φόρμες οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις δημοτικές αρχές. Οι φόρμες θα περιγράφουν το αντικείμενο απασχόλησης των ωφελούμενων καθώς και το παραγόμενο έργο.

Η δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη των 32.000 θέσεων θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Να επισημανθεί τέλος ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ της, έχει προτείνει σε επόμενο κύκλο προσλήψεων να επανεξεταστούν και τα κριτήρια επιλογής των ανέργων. Η σχετική πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο, ενώ ο προσδιορισμός των νέων κριτηρίων θα αποτελέσει αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου και της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ανάπλαση του χώρου "βρύση" στο Κριάτσι

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των Τμημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Δωρίδας, εντάχθηκε η Πράξη  «Ανάπλαση χώρου Βρύσης «Δέση» Τ.Κ. Κριατσίου» στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α. 2007-2013) – Μέτρο 322 με την 23957/13-02-2015 Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων-Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Π.Α.Α. – Μονάδα Β3.

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΓΤΑΑ) με Κωδικό ΣΑ 282/8 και Δικαιούχο τον Δήμο Δωρίδος.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την ανάπλαση του χώρου της βρύσης εντός του οικισμού Κριατσίου καθώς και τις προσβάσεις (πεζόδρομοι) σε αυτή. Ο χώρος θα επιστρωθεί με φυσικές πέτρινες πλάκες, θα αποκατασταθούν παλαιές λιθοδομές και παλαιοί τοίχοι, θα επιστρωθούν οι πεζόδρομοι-προσβάσεις στο χώρο της βρύσης και θα κατασκευασθούν καθιστικά.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από την 05/02/2015 έως την 31/12/2015.

Η Δημόσια και Κοινοτική Συμμετοχή της Πράξης προς εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 125.000 ευρώ εκ των οποίων 23.373 αποτελούν τον Φ.Π.Α. 23%.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ : Συνταξιούχοι και νοικοκυρές έδωσαν την εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ!

Θα το πιστεύατε αν σας έλεγαν ότι οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι νοικοκυρές χάρισαν τη μεγάλη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Κι όμως αυτές οι τρεις κατηγορίες ψηφοφόρων στάθηκαν καθοριστικές για την άνετη διαφορά των 8,5 μονάδων και αρκεί γι’ αυτό ένα παράδειγμα:

Τον Ιούνιο του 2012 μόνο το 16% των συνταξιούχων είχε
εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 43% που είχε προτιμήσει τη Ν.Δ. Στις 25 Ιανουαρίου το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ισόπαλο. 36% Ν.Δ. - 32% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη στους αγρότες και στις νοικοκυρές που απεδείχθησαν τα τελευταία γαλάζια κάστρα τα οποία κατόρθωσε να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπως βέβαια και στους ανέργους και τους φοιτητές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικυριαρχήσει της Ν.Δ. ήδη από το 2012.

Η ανάδειξη των κομματικών προτιμήσεων των πολιτών αναλόγως της επαγγελματικής τους προέλευσης και κυρίως η σύγκριση με το τι ψήφισαν το 2012 (βλ. πίνακα), ήταν ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στο Πάντειο σε μια ημερίδα αφιερωμένη στις εκλογές που διοργάνωσαν οι Γιάννης Βούλγαρης και Ηλίας Νικολακόπουλος με τη συμμετοχή γνωστών εκλογολόγων, όπως ο Στρ. Φαναράς, ο Δημ. Μαύρος, ο Γ. Κωνσταντινίδης και ο Πάνος Σταθόπουλος.

Και θα σταθούμε ιδιαίτερα σε κάποιες επισημάνσεις του τελευταίου, καθώς ο Π. Σταθόπουλος έκανε και συνδυαστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της κάλπης και των ευρημάτων των exit polls. Με πρώτη και πολύ σημαντική παρατήρηση το πόσο ευμετάβλητη έχει καταστήσει η οικονομική κρίση την πολιτική κρίση μας. Θα εκπλαγείτε αν συνειδητοποιήσετε ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους (42%) επέλεξε τον Ιανουάριο διαφορετικό κόμμα από αυτό που είχε ψηφίσει το 2012!

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η επισήμανση ότι η Ν.Δ. διεσώθη στις εκλογές χάρη κυρίως στη συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Απεδείχθη αυτό διότι στις περιοχές που οι πράσινοι είχαν παραδοσιακά αυξημένες δυνάμεις (δυτικά προάστια Αττικής, Πειραιάς, Χανιά, Εύβοια κ.λπ.), η Ν.Δ. όχι μόνον δεν είχε σημαντικές απώλειες, αλλά εμφάνισε ακόμη και οριακή άνοδο (Β΄ Πειραιώς). Στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων στα exit polls. Δείχνουν ότι από το 27,8% που πήρε η Ν.Δ. στις εκλογές, οι 7 μονάδες προέκυψαν από ψηφοφόρους που δεν την είχαν ψηφίσει το 2012 και προήλθαν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τους ΑΝΕΛ ή τη Χ.Α. Εξυπακούεται βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το 36,3% που έλαβε, το 3% μετακόμισε κατευθείαν από το ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα 3% από τη Ν.Δ. γεγονός που έγειρε βέβαια καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ του κ. Τσίπρα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα αφορά το «Ποτάμι». Τα exit polls ανέδειξαν το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη ως αυτό που κατεξοχήν ενισχύθηκε λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, καθώς ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του (1,6%) δήλωσε ότι αποφάσισε να σταυρώσει το «Ποτάμι» την ημέρα των εκλογών! Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν βέβαια δυνάμει Νεοδημοκράτες, οι οποίοι επέλεξαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο ξέροντας από τις δημοσκοπήσεις ότι το κόμμα τους είχε ήδη ηττηθεί. Κάτι που πιστοποιήθηκε και από τα πραγματικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στα γαλάζια βόρεια προάστια της Αττικής, στα περισσότερα των οποίων συγκέντρωσε άνω του 10%!

Τέλος, ένα από τα εντυπωσιακά φαινόμενα που επιβεβαίωσαν οι κ. Φαναράς και Μαύρος είναι η πρωτοφανής στήριξη που απολαμβάνει μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φαναράς έδειξε μάλιστα έναν πίνακα της Μέτρον Ανάλυσις με τις ανά μήνα απαντήσεις (από το 2012) στο ερώτημα αν η χώρα κινείται στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση. Ενώ παγίως το 70-75% απαντούσε ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και μόνον το 20-25% σε σωστό, αμέσως μετά τις εκλογές τα νούμερα αντιστράφηκαν. Το 75% απάντησε ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μόνον το 17% στη λάθος, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα που παρουσίασε και ο Δημ. Μαύρος στον περιβόητο δείκτη αισιοδοξίας που μετρά η MRB.

Όλοι ωστόσο οι εκλογολόγοι συμφώνησαν πως τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να ξαναμετρηθούν σε λίγο καιρό. Όταν δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν ψυχραιμότερα να αποφανθούν για το αν οι προσδοκίες τους επαληθεύθηκαν και κυρίως αν η ζωή τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Ας σημειωθεί ενδεικτικά ότι στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο Νίκος Μαραντζίδης στον ΣΚΑΪ ο ενθουσιασμός για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του μειώθηκε σε μια εβδομάδα από το 75% στο 53%, με τους πολίτες που πιστεύουν το αντίθετο να αυξάνονται από το 19% σε 40%.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Στραβοπάτημα 1-1 του Αστέρα στην Ιτέα και το πρωτάθλημα πήρε πλέον…φωτιά !

Του Τάσου Τσόλκα

Απρόσμενη ισοπαλία 1-1 έφερε στην έδρα του ο Αστέρας Ιτέας με την Ένωση Γλυφάδας που τον βάζει πλέον σε μπελάδες στη διεκδίκηση του τίτλου.

Αν μάλιστα τη προσεχή αγωνιστική το Σάββατο, στο ντέρμπι με τους Δωριείς Μανάγουλης στο γήπεδο Μαλαμάτων έχει και νέες απώλειες βαθμών, σίγουρα τίθεται νοκ άουτ και ο τίτλος θα παιχθεί μεταξύ των δύο ομάδων της Δωρίδας , του Απόλλωνα Ευπαλίου και των Δωριέων Μανάγουλης.

Με δηλώσεις τους παράγοντες του Αστέρα Ιτέας ήταν έξαλλοι με την διαιτησία που δεν τους έδωσε τρία πέναλτι (!), αφήνοντας υπονοούμενα  ότι με το αποτέλεσμα δεν ήθελαν να ευνοηθεί η Ένωση Γλυφάδας αλλά… άλλη ομάδα !

Από την πλευρά του ο Απόλλωνας Ευπαλίου συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις κέρδισε με 6-0 τον Ολυμπιακό Κίρρας, στο γήπεδο της Γλυφάδας που χρησιμοποίησε ως έδρα του.

Οι Δωριείς Μανάγουλης δυσκολεύτηκαν εκτός έδρας από την Τολοφώνα Ερατεινής αφού μέχρι το 84΄ήταν ισόπαλοι με 1-1, πετυχαίνοντας το 1-3 στο πρώτο λεπτό της παράτασης.

Στο τοπικό ντέρμπι ο Κρισσαίος Χρισσού κέρδισε τον Αμφισσαϊκό με 1-2 μέσα στην Άμφισσα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής,

ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ   ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                              1 - 1

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                 1 - 2

ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ      1 - 3

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                  6 - 0

ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ    ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ          3 - 0

ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ   ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                       0 - 3 ά.α.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                   62 - 11         41
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ               49 -  8           40
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                               51 -  6           39
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                     30 - 20          30
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                 36 - 22          28
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                        33 - 21          26
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ               16 - 40         15
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                         20 - 32         14
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ              15 - 33         10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                12 - 50           9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                  10 - 53           5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                         -                   -

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Ένα “τραγούδι των χεριών” της Δωρίδας!

Η στέγη της πολιτισμικής και λαϊκής κληρονομιάς μας  


«Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν, οι μαθητές μοιάζουν πιο έτοιμοι να αντικρίσουν αισιόδοξα το μέλλον τους…»
Συχνά το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου πλημμυρίζει με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών σχολείων από την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας!

Το ταξίδι στο παρελθόν μοιάζει σαν παραμύθι για τους μικρούς επισκέπτες, που προσπαθούν να φανταστούν τη δύσκολη ζωή κάποτε, να συγκρίνουν το παρελθόν με το παρόν και βιωματικά να προσεγγίσουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου χαρακτηρίστηκε χωρίς καμία υπερβολή, από τον γνωστό λαογράφο Νέστορα Μάτσα σαν «το τραγούδι των χεριών»,  για την απλότητα και αντικειμενικότητα που παρουσιάζει την πολιτισμική και λαϊκή κληρονομιά των ανθρώπων της Δωρίδας, μια κιβωτός της παράδοσης.

Γι αυτό και ο οραματιστής και δημιουργός του καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Ν. Σμπαρούνης με συγκίνηση ανέφερε… «ευλογημένη η ώρα της αρχής όπως κι εκείνη των εγκαινίων - της γέννας… Ο καθένας για την προσφορά του ας χαίρεται αλλά και όλοι οι χωριανοί μας ας καμαρώνουν !»

Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου θεμελιώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1995 από τον Καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Ν. Σμπαρούνη και τη σύζυγό του Αντιγόνη με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου τ. Μητροπολίτη Φωκίδος Μακαριστού Αθηναγόρα.

Ένα χρόνο μετά, στις 26 Οκτωβρίου 1996, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου, σε μια συγκινητική τελετή με την συμμετοχή της Πολιτικής, Εκκλησιαστικής, Νομαρχιακής και Δημοτικής Αρχής του τόπου, εκλεκτούς προσκεκλημένους απ΄όλη την Ελλάδα των δωρητών και πλήθος κόσμου από το Ευπάλιο και τα χωριά της Δωρίδας και Ναυπακτίας, σ΄ένα Δωρικό γαλήνιο τοπίο και τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας Ναυπάκτου.


Στους χώρους του μουσείου, θα περιπλανηθείτε στον κόσμο του χθες, θα δείτε από κοντά πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, θα μάθετε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ευπαλιωτών. Τα αγαπημένα τους εργαλεία, τα είδη της οικοσκευής τους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, χειροποίητα υφαντά και κεντητά, λαϊκές φορεσιές, πήλινα, ο αργαλειός, οι ρόκες, τα σφοντύλια, το τζάκι, ο γιούκος, τα γεωργικά μηχανήματα, οι παλιές φωτογραφίες, ολόκληρη η ζωή των προγόνων μας, οι χαρές, τα βάσανα, οι καημοί τους, τα ήθη και έθιμα, ο τρόπος και τα μέσα ζωής τους, προστατεύονται και διαφυλάσσονται σε τούτη την κιβωτό της παράδοσης.

Ο λαογραφικός θησαυρός των προκατόχων αυτής της ήμερης και όμορφης γης που κρατάει μέσα της την κιβωτό της παράδοσης, το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας. Είναι ο καθρέφτης της τοπικής μας κοινωνίας, ο γνήσιος θεματοφύλακας των παραδόσεων μας και ο πνευματικός πυρήνας του Ευπαλίου και της Δωρίδας.

Σήμερα την διαχείριση του έχει η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου" με είσοδο ελεύθερη και υπεύθυνη λειτουργίας την Γεν. Γραμματέα του, Καθηγήτρια Γιάννα Κατσαρού.

Το μουσείο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αρκεί να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 6944390576 και 2634051363.

Κάθε Κυριακή πρωί 11:00 - 13:00  γίνεται ξενάγηση.