Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Σημαντική ενημερωτική ημερίδα στην Άμφισσα για θέματα Ψυχικής Υγείας


 

Ούτε κι εγώ δεν έχω καταλάβει τι κερδίσαμε !

Άρθρο του Αθανασίου Ασημάκη *


Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ακόμα και την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, μπορεί να είναι ήδη ξεπερασμένο. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω να κάνω ένα απολογισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και λέω θα προσπαθήσω γιατί ούτε κι εγώ έχω καταλάβει ακριβώς τι κερδίσαμε!

Ας ξεκινήσουμε με το σίγουρο και δεδομένο πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλέχτηκαν τα κόμματα που είχαν σαν κύριο σύνθημα «έξω από το μνημόνιο, τέλος στη λιτότητα & τέλος στην υπερφορολόγηση των πολιτών». Και ας θυμηθούμε πως προκάλεσαν εκλογές. Με την ευκαιρία της ΜΗ ψήφισης, δεξιού και μνημονιακού Προέδρου της Δημοκρατίας, του Σταύρου Δήμα (τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ). Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει και το μπόνους των 50 εδρών, κόμμα «αριστερό» το οποίο πάντα ζητούσε την απλή αναλογική, αλλά τώρα που διεκδίκησε και κέρδισε την εξουσία, το ξεχνάει. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ, κόμμα αντιμνημονιακό έως το 2012. Μνημονιακό, με πολιτικές λιτότητας χειρότερες και από τις προτάσεις της Τρόικας, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση. Τρίτο, η Χρυσή Αυγή. Ουδέν σχόλιο. Τέταρτο το Ποτάμι. Αγνώστου προέλευσης και προθέσεων, βρήκε πόρτα ανοιχτή και μπήκε. Πρώτα στην ευρωβουλή και τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με πρόγραμμα το οποίο θα ανακοίνωνε 26 Ιανουαρίου (ναι, μετά τις εκλογές). Μετά το ΚΚΕ. Η μόνη σταθερή αξία. Επόμενο οι ΑΝΕΛ. Τελευταία στιγμή για να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο (αφού από την αγγελία δεν συμπλήρωνε) κατέβηκε σαν συνδυασμός με εθνικιστικά κόμματα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους (ΑΚΚΕΛ). Και τέλος το ΠΑΣΟΚ. Ή αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ τέλος.

Σύσταση κυβέρνησης και ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Ταξίδια στην Ευρώπη για Τσίπρα και Βαρουφάκη. Συναντήσεις, συμμαχίες, συνεντεύξεις και πάμε στη διαπραγμάτευση. Δυνατά με θράσος και διάθεση να ΜΗΝ πούμε «Ναι σε όλα». Δυνατές διαπραγματεύσεις. Δεν θέλουμε τα δάνεια, δεν θέλουμε άλλα μνημόνια, δεν θέλουμε άλλες πολιτικές λιτότητας. Ο κόσμος υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στις κυβερνητικές προσκλήσεις να κατεβούν στις πλατείες. Δημιουργείται αισιοδοξία. Ο κόσμος για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει κυβερνητικές πολιτικές. Μέχρι και εγώ νιώθω ότι ίσως έκανα λάθος που δεν στήριξα ΣΥΡΙΖΑ. Και έρχεται η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με πρόταση του Τσίπρα, τον Προκόπη Παυλόπουλο;;;!!! Παγωμάρα… Γιατί; Με ποιο σκεπτικό; Αφού είναι νέος, δεν ανήκει στο κατεστημένο, γιατί; Υπάρχουν πρόσωπα να προτείνει από το χώρο της αριστεράς ή ουδέτερα, ευρείας αποδοχής και διεθνούς κύρους. Παράλληλα όμως προλογίζει τα πρώτα νομοσχέδια που είναι έτοιμα, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα ψηφιστούν μέχρι την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Οπότε σκέφτεσαι, ας περιμένω. Ας δώσω χρόνο να δω έργο. Αλλά δεν σε αφήνουν και στέλνουν την Πέμπτη αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων της. Των όρων της;;;; Οι όροι δεν είναι το μνημόνιο;;; Μήπως έχω καταλάβει κάτι λάθος;;; Σαν «Σκωτσέζικο ντους» μου κάνει. Ας περιμένω να δω το Σαββατοκύριακο τι διαπραγματεύονται. Καθαρά Δευτέρα, τέλος το καρναβάλι, οι μάσκες φεύγουν. Στέλνουν το βράδυ τις προτάσεις και συμφωνούν τετράμηνη παράταση για ολοκλήρωση του προγράμματος, πληρωμή των δόσεων εάν καλυφθούν τα προαπαιτούμενα, αυξήσεις στους μισθούς όταν το εγκρίνουν οι τρεις θεσμοί, όχι μονομερείς ενέργειες και μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα σε λογικά επίπεδα. Καλό το τελευταίο. Περιορίζεται σταδιακά η λιτότητα. Τιιιι;;; Είναι μόνο για το 2015 και μετά βλέπουμε; Και στο καπάκι βγαίνει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή και λέει ότι το Γενάρη υστερούμε από τους στόχους του προγράμματος 1 δις. 1 ολόκληρο δις… Πως θα μαζευτεί αυτό; Αφού έλεγαν να μην πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και φόρους. Και μου λένε ότι το Γενάρη σηκωθήκαν από τις τράπεζες 12 δις και ζορίζονται οι τράπεζες, όχι να δώσουν δάνεια στην αγορά, αλλά να επιβιώσουν. Και ανακοινώνουν και επανασύσταση της ΕΡΤ με αύξηση στα τέλη. Πάλι; Αφού την κλείσαμε και μειώσαμε τα τέλη. Και συζητάνε αύξηση σε κάποια προϊόντα στο ΦΠΑ; Το «Σκωτσέζικο νους» δεν είναι κρύο ζέστη, κρύο ζέστη; Εδώ είναι κρύο κρύο κρύο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, οργιάζει, εσωτερικά. Ξεκινήσαν ήδη οι αρχηγικές διαδικασίες, ανεπίσημα. Ααα, και όταν προλαβαίνουν κάνουν και αντιπολίτευση. Όσο μπορούν! Γιατί στην πρώτη ψηφοφορία υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ. Μάλλον και στο δεύτερο θέμα θα ψηφίσει. Την παράταση της δανειακής σύμβασης! Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το θεωρήσει σωστό να ενημερώσει την Βουλή και τους πολίτες τι περιέχει. (Αυτή τη στιγμή το σκέφτονται, δημοκρατικά) Το Ποτάμι, ρέει από εδώ και από εκεί. Ανάλογα εάν βρέχει (μνημόνια) ή όχι. Η Χρυσή Αυγή, στη φυλακή ακόμα! Το ΚΚΕ καταθέτει νόμο για κατάργηση των μνημονίων και διοργανώνει συλλαλητήριο. Οι ΑΝΕΛ (συγκυβέρνηση) τους έχει ανατεθεί να παίζουν με τα στρατιωτάκια (μάλλον δεν κάνουν για τραίνα!!). Το ΠΑΣΟΚ το σκέφτεται. Προκήρυξε ο Βενιζέλος συνέδριο. Αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα, όχι σε ποιον θα αφήσει την καρέκλα και με ποιόν τρόπο, αλλά εάν θέλει να την αφήσει.

Τελικά, έγιναν οι εκλογές; Ή θα (ξανα)γίνουν; Κέρδισαν κάτι οι Έλληνες πολίτες από τη διαπραγμάτευση; Ή συνεχίζουμε και βλέπουμε; Πότε θα ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια; Έχουμε φτάσει αρχές Μάρτη! Κάτι συζητιέται για εξεταστική για το μνημόνιο. Θα γίνει σε βάθος χρόνου, ώστε να δούμε ποιοι δημιούργησαν τα χρέη; Ή δεν μπορούν λόγω συνεργασίας με πολιτικούς της ΝΔ, Παυλόπουλος ΠτΔ, Καμμένος Υπ. Άμυνας. Και αυτό που ακούγεται για νέο «Συμβόλαιο» μετά το τέλος της παράτασης τον Ιούνιο, θα έχει όρους;

* Ο Αθανάσιος Ασημάκης ζει και εργάζεται στο Μαραθιά Δωρίδας, είναι  απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου και στις τελευταίες εκλογές ήταν  Υποψήφιος Βουλευτής Φωκίδας

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Θρησκευτικός τουρισμός, θέμα συζήτησης του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σανιδά


Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ηλίας Σανίδας, συναντήθηκε χθες, Τετάρτη στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μίας σειράς προγραμματισμένων συναντήσεων του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με όλους τους Μητροπολίτες της Περιφέρειας, με κύριο θέμα συνομιλίας την τουριστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας και τον θρησκευτικό Τουρισμό.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προσέλκυση επισκεπτών - τουριστών στη Στερεά Ελλάδα, αξιοποιώντας τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δημιουργία ενός ενιαίου φυλλαδίου - χάρτη που θα συγκεντρώνει το σύνολο των θρησκευτικών μνημείων της Περιφέρειας.
 
Επιπλέον συζητήθηκαν πιθανές κοινές δράσεις και ενέργειες μεταξύ της Περιφέρειας και της Μητρόπολης Φωκίδας για την ανάδειξη των Μοναστηριών και των θρησκευτικών – πολιτιστικών μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ανάπτυξη μίας πάγιας συνεργασίας με τις Μητροπόλεις και τους Μητροπολίτες της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να προαχθεί, ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που δεν είναι άλλο από το σύνολο των θρησκευτικών της μνημείων.

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Καταργείται ο Καλλικράτης


 Την κατάργηση του Καλλικράτη προανήγγειλε σήμερα το μεσημέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι "μιλάμε σαφέστατα για ένα νέο πλαίσιο, μέχρι και τη χωροθέτηση των Δήμων".

Όσον αφορά το πού θα γίνουν αλλαγές ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι "θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό το οποίο θα προσεγγίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δεν θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας” είπε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα - ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών.

 Όπως σημείωσε ο Ν. Βούτσης σταδιακά θα δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες, ενώ θα υπάρχει και η σχετική "προικοδότηση" η οποία θα προκύψει από την εξοικονόμηση πόρων.

Από την πλευρά του ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κύριος Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι από τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019 , θα υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια στους Δήμους και στις Περιφέρειες και ένα καλύτερο Δημοκρατικό πλαίσιο.

Επανέλαβε δε ότι θα καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Κύμα διαρρήξεων στη περιοχή Ευπαλίου αναστατώνει πολίτες και… αστυνομία !

Κύμα διαρρήξεων έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη περιοχή Ευπαλίου που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους πολίτες και προβληματισμό στην Ελληνική Αστυνομία.

Χθες τη νύχτα άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι ηλικιωμένης στο Καστράκι, γιαγιάς του υποψήφιου βουλευτή Κώστα Χαλιορή και αφήρεσαν δύο πορτοφολάκια με λίγα χρήματα που είχαν μέσα.
Επίσης άγνωστοι εισέβαλαν στη στάνη του Μπομποτά στη περιοχή Καστρακίου, έσφαξαν 4 πρόβατα και… κρέμασαν τα τομάρια τους έξω από τη στάνη παίρνοντας το κρέας!

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες νύχτες εθεάθη μαύρη μερσεντές να κόβει βόλτες στη περιοχή τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Πολίτες πήρανε τον αριθμό της και μετά από έλεγχο της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε τσιγγάνους από την περιοχή της Κοζάνης.
Βέβαια κύκλοι της αστυνομίας εκτιμούν ότι οι διαρρήκτες έστω και αν δεν είναι από την περιοχή σίγουρα έχουν συνεργούς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Να πούμε εδώ ότι πριν λίγο καιρό είχαμε κι άλλο κρούσμα διάρρηξης που δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σε σπίτι της περιοχής Στενό Ευπαλίου.
Οι διαρρήκτες γνώριζαν τις ώρες που απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες, μπήκαν στο σπίτι και αφαίρεσαν μικροπράγματα και 6.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε και τις δύο ακόμα διαρρήξεις τα τελευταία 24ωρα, στα Γρηγορίτικα Ευπαλίου στην οικία Λώλου και στο Ευπάλιο στην οικία Αυγεράκη.

Εθελοντική αιμοδοσία στο Καστράκι

ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Καστρακίου "η Αγία Παρασκευή" σε συνεργασία με το κέντρο αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου Πατρών "ο Άγιος Ανδρέας" διοργανώνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου από τις 9.30 έως τις 13.30 εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Καστρακίου Δωρίδας.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, παλιούς και νέους φίλους της αιμοδοσίας,σε μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
 
Γνωρίζοντας ότι το αίμα δεν είναι αντικείμενο συνδιαλλαγής, ούτε εμπορεύσιμο αγαθό, ούτε προϊόν που κατασκευάζεται καθώς και με την ευαισθησία που όλοι έχουμε απέναντι στη ζωή και τον θάνατο, σας καλούμε λοιπόν όλους, να δώσετε ΖΩΗ.
 
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Εναλλακτικές δραστηριότητες Πεντάπολης

Τον τελευταίο καιρό μια αναπάντεχη επίσκεψη έχει ομορφύνει την Πεντάπολη. Οι μνήμες από τα χρόνια που το χωριό ήταν γεμάτο ζώα, γαϊδούρια και μουλάρια ξαναζωντάνεψαν.

Ο Ρέλλος Θανάσης αποφάσισε να κατοικήσει μόνιμα στο χωριό φέρνοντας μαζί και τα άλογά του. Μπορεί να τα συναντήσει κανείς στο δημοτικό άλσος ή πρώην αλλωνοστάσι και στο δρόμο προς το παραδεισόρεμα να βόσκουν αμέριμνα.

Όπως αναφέρει έχει μεγαλώσει και δουλέψει μαζί με τα άλογα και ιδίως τα μεγάλα αποτελούν αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς του.

Το άλογο είναι πολύ έξυπνο και τίμιο ζώο. Μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη κι έναν άπειρο αναβάτη και να τον προσέξει ώστε να μην πέσει κάτω. Επίσης θα δουλέψει για τον άνθρωπο ως τίμιος εργάτης. Η επικοινωνία με αυτά είναι σε άλλο επίπεδο γεγονός που σε κάνει να δένεσαι μαζί τους. Βέβαια πρέπει να ξέρεις τι μπορεί να σου δώσει κάθε ένα και τι μπορείς να του ζητήσεις.


Εγκλιματίστηκαν γρήγορα στο περιβάλλον του χωριού, μόνο οι καμπάνες των εκκλησιών φαίνεται καμιά φορά να τα ξαφνιάζουν. Αναγνωρίζει πως η Πεντάπολη και τα γύρω χωριά έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν εναλλακτικές δραστηριότητες που θα φέρουν τον κόσμο κοντά στη φύση. Στόχος είναι να γίνει μια σχολή ιππασίας ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα ιππεύσουν τα άλογα.

Ο Ρέλλος για πολλά χρόνια διατηρούσε σχολή ιππασίας στη Σαντορίνη όπου και αποτελούσε πόλο έλξης για τον τουρισμό του νησιού.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Νέο κρούσμα κλοπής είχαμε στο Ευπάλιο

Μέσα σε λίγα 24ωρα είχαμε και δεύτερο κρούσμα κλοπής στο Ευπάλιο.

Διαρρήκτες εισέβαλαν χθες τα μεσάνυχτα στο σπίτι του Βασίλη Αυγεράκη την ώρα που ίδιος απουσίαζε έχοντας νυχτερινή βάρδια στην εργασία του, στη λίμνη Μόρνου.
Οι διαρρήκτες παραβιάζοντας ένα από τα παράθυρα του σπιτιού εισήλθαν ανενόχλητοι κι άρχισαν να «ξαφρίζουν» διάφορα αντικείμενα, όπως δύο τυφέκια κυνηγίου, ένα αλυσοπρίονο και  μία μικρή γεννήτρια.

Χρήματα δεν βρήκαν να πάρουν παρ΄ότι έκαναν άνω κάτω το σπίτι.
Ήδη του θέματος επιλήφθηκε η Αστυνομία Ευπαλίου που πραγματοποιεί τις απαραίτητες έρευνες καθώς και η υπηρεσία σήμανσης.

Κύκλοι της αστυνομίας εκτιμούν ότι οι διαρρήκτες πρέπει να είναι από την περιοχή και να γνωρίζουν τις κινήσεις του ιδιοκτήτη, ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στην εργασία του και στο σπίτι δεν υπήρχε κάποιος άλλος.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγα 24ωρα διαρρήκτες είχαν εισβάλει νύχτα στην οικία Λώλου στα Γρηγορίτικα Ευπαλίου, όπου απέσπασαν κάποια χρήματα από την ιδιοκτήτη και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του με το οποίον διέφυγαν. Το αυτοκίνητο βρέθηκε μετά από αρκετές ώρες εγκαταλειμμένο σε δρόμο της Ναυπάκτου. 

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΩΣ ΟΜΠΡΕΛΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στην οικονομία και την αντιπαράθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν πάλι την εβδομάδα που πέρασε ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις, από το εσωτερικό και την Ευρώπη, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Από όπου και εάν προέρχονται και όποια σκοπιμότητα και εάν εξυπηρετούν οι απόψεις αυτές, διότι αθώες σίγουρα δεν είναι τούτη την ώρα, θα πρέπει να τονίσουμε – περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα – ότι είναι πολιτικά τραγικές και αντιστρατεύονται την επιβίωση του τόπου, την οικονομική υπόσταση και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η συμμετοχή και διατήρηση της χώρας μας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης, αποτελεί σήμερα τη μόνη απόλυτα επιβεβλημένη στρατηγική επιλογή. Είναι εξόφθαλμο.

Σήμερα που οι φωτιές των συγκρούσεων και των πολέμων είναι αναμμένες σε όλη τη γύρω περιοχή και η παρατεταμένη κρίση έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία, έχουμε ανάγκη μεγάλη τη βοήθεια της Ευρώπης και την εμπιστοσύνη που δημιουργεί στους επενδυτές η συμμετοχή στο ευρώ.

Διότι, χωρίς μεγάλες, άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, ο τόπος δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Η διατήρηση της Ελλάδας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης αποτελεί ουσιαστικά την πιο θεμελιώδη, υπαρξιακή σχέση της χώρας μας γεωπολιτικά.

Η πολιτική, ως γνωστόν, χαράσσεται με γνώμονα ποιό είναι πράγματι το ζωτικό συμφέρον του τόπου. Και περί αυτού του θέματος σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να εξακολουθεί να κάθεται στο μεγάλο τραπέζι των ευρωπαικών συμφερόντων και των σημαντικών αποφάσεων.

Στο άκρο της ευρωπαικής ηπείρου και στο κέντρο του εξαιρετικά ταραγμένου ημικύκλιου της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται (Βαλκάνια, Ασία, Αφρική), οποιοσδήποτε υποστηρίξει σήμερα το αντίθετο, θα είναι πραγματικά πολύ ανόητος και επικίνδυνος πολιτικά και εθνικά.

Η Ελλάδα είναι μία πολύ μικρή χώρα και βρίσκεται στην πλέον φλέγουσα περιοχή, για να παίξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Είναι αστείο και να το συζητάμε!

Ακόμη και η Γερμανία, σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης των αγορών και του ανελέητου πολιτικού ανταγωνισμού στη διεθνή σκακιέρα, θα ήταν αδύνατον να σταθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εκτός της Ευρώπαικής Ενωσης και της Ευρωζώνης.

Σε οικονομικό επίπεδο ειδικότερα, για να επανέλθουμε και σε όλα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, η απόλυτη αλληλεξάρτηση των οικονομιών από τη μία πλευρά και από τη άλλη η αποσταθεροποίηση της κρίσης και οι πληγές της ύφεσης, που έχουν διαλύσει την οικονομία και έχουν τσακίσει την ελληνική οικονομία, δεν αφήνουν κανένα μα κανένα περιθώριο για δρόμο διαφορετικό, δηλαδή εκτός ευρώ. Ούτε για να το σκέφτεται κανείς…

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν εντελώς καταστροφική και θα καθιστούσε τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη στις ορέξεις των εχθρικών συμφερόντων.

Ο τόπος σήμερα, έχει ανάγκη από ισχυρές οικονομικές ενέσεις και εμπιστοσύνη. Έχει ανάγκη άμεση από μεταρρυθμίσεις γενναίες, οι οποίες θα γιατρέψουν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και έχει ανάγκη τεράστια, επίσης, από την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε καθόλου ούτε για επενδύσεις, ούτε για αύξηση εισοδημάτων, θέσεις εργασίας και ανάκαμψη.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα