Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μεγάλη  είναι η γκάμα των επαγγελμάτων των 300  βουλευτών της νέας Βουλής που προήλθαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015

Την πρώτη θέση και τώρα έχουν οι δικηγόροι αλλά με μειωμένο το ποσοστό τους.
Σημαντική είναι η παρουσία των δημοσιογράφων καθώς και των ηθοποιών και όσοι ασχολούνται με τα εικαστικά.

Βέβαια μέσα στη σύνθεση της νέας Βουλής υπάρχουν όλα τα επαγγέλματα (επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες, γεωργοί, βιοτέχνες, κλπ) αλλά με μικρό αριθμό για κάθε ένα από τα επαγγέλματα αυτά.
Αναλυτικά η επαγγελματική ανθρωπογεωγραφία της Βουλής:

Νομικοί, δικηγόροι                52
Ιατροί                                        36

Οικονομολόγοι                       33
Εκπαιδευτικοί                         30

Δημοσιογράφοι                      24
Μηχανικοί, αρχιτέκτονες      23

Ηθοποιοί, μουσικοί κλπ        11
Λοιπά επαγγέλματα               91

Χωρίς τηλεόραση πολλά χωριά στη Δωρίδα

Προβληματισμός για τις κεραίες και την… ψηφιακή εποχή!

 Αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν άπτεται καν των αρμοδιοτήτων του, έχει βρεθεί ο Δήμος Δωρίδας, αφού το σήμα και η τηλεόραση για πολλά χωριά πλέον αποτελεί πολυτέλεια.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΩΡΑ της Φωκίδας,  ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης, ενημερώνοντας αναλυτικά τους Δημοτικούς Συμβούλους για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Δήμος Δωρίδας εγκαλείται επειδή δεν έχει ξηλώσει τις κεραίες στο Ευπάλιο και την Αμυγδαλιά. Ενέργεια στην οποία φυσικά δεν προτίθεται να προχωρήσει, αφού αυτό συνεπάγεται πως θα μείνουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα τα χωριά.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία απαίτηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λόγω της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.

Όπως ανέφερε ο Κ. Αντωνόπουλος «Μετέφερα το αίτημά μας στη Digea η οποία ξεκαθάρισε πως είναι πάροχος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τους ενημέρωσα πως δεν έχουμε σήμα στα χωριά και ότι δεν πιάνουμε ούτε καν Δημόσια τηλεόραση την οποία πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ελεγκτικό συνέδριο από την άλλη δεν εγκρίνει δαπάνες για αναμεταδότη κι έτσι μας έχουν δέσει τα χέρια».

Συνεχίζοντας τόνισε πως πριν τις εκλογές ξεκίνησε ο Δήμος κάποιες επαφές με τη Βουλευτή ώστε να περάσει κάποια νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα. Ωστόσο σε αυτή τη φάση η Δημοτική Αρχή αναμένει να ορκιστεί ο νέος Βουλευτής ώστε να τεθεί το θέμα εκ νέου.

«Μας ήρθε εντολή να ξηλώσουμε τις κεραίες στο Ευπάλιο και την Αμυγδαλιά. Εμείς δεν το κάναμε και μας εγκαλέσαμε να κάνουμε αναφορά γι την ενέργειά μας αυτή. Εμείς δεν θα πάμε απολογούμενοι. Θα καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα γιατί έχουμε απόλυτο δίκιο. Ο λαός πληρώνει την τηλεόραση και πρέπει το κράτος να του την παρέχει», κατέληξε ο Κ. Αντωνόπουλος.

Πρόστιμο στο Δήμο Ναυπακτίας για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού

Μεγάλα πρόστιμα επεβλήθησαν σε δήμους από του Υπουργείο περιβάλλοντος για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, για συλλογή - μεταφορά σκουπιδιών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και άλλες παραβάσεις,  τα οποία διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια ελέγχων οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Μεταξύ των Δήμων αυτών είναι και της Ναυπακτίας. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 19.250 ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ναυπάκτου για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της ευρείας περιοχής Ναυπάκτου στη θέση «Μπούτος». Διαπιστώθηκαν παράλειψη απολύμανσης / χλωρίωσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (λυμάτων), απουσία σημαδούρας από το σημείο εξόδου του αγωγού στον θαλάσσιο αποδέκτη, ανεξέλεγκτη απόρριψη υπολειμμάτων λάσπης στο έδαφος και πλημμελής παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων της περιοχής του διαχύτη.

Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα στους εξής Δήμους :

* 232.200 ευρώ στον Δήμο Λαμιέων για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Νευρόπολη».

* 87.300 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Αργολίδας

* 72.900 ευρώ στον Δήμο Κορινθίων για ανεξέλεγκτη απόρριψη και διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων στους ενεργούς ΧΑΔΑ στις θέσεις «Ραχένη» και «Νταμάρι Λαρσινού»,

* 57.600 ευρώ στον Δήμο Τρίπολης για διαχείριση στερεών αποβλήτων χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, συλλογή και μεταφορά αποβλήτων χωρίς άδεια κτλ.

* 56.100 ευρώ στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στην εταιρεία Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Αρση ΑΕ,

* 47.500 ευρώ στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι στον Δήμο Φυλής Αττικής.

* 47.350 ευρώ στον Δήμο Σαρωνικού για τον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης στερεών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Καλυβίων και τον παρακείμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Τίποτι-Κρούδι» του Δήμου Σαρωνικού.

* 38.100 ευρώ στον Δήμο Άνδρου για τον ΧΑΔΑ Άνδρου, στη θέση «Σταυρόπεδα» και για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε όλο το νησί της Άνδρου.

* 19.800 ευρώ στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και ΒΕΑΛ ΑΕ,

* 18.200 ευρώ στον Δήμο Σικυωνίων Κορινθίας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του

* 7.850 ευρώ στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ΠΕ Ηλείας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του.

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Μερικές σκέψεις για τις ανεμογεννήτριες.

Κάποιοι... "παίζουν" με την ανάπτυξη της Δωρίδας !


Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών από εταιρεία στο βουνό Τρίκορφο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ γράψαμε στις 2 Φεβρουαρίου στο DORIDANEWS.

Mέσα όμως από τη συζήτηση αυτή, με νηφαλιότητα και δημοσιογραφική δεοντολογία, μας γεννήθηκαν πολλές σκέψεις και προβληματισμοί που έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε, γιατί αφ΄ενός το θέμα είναι σοβαρό και πολύπλοκο, αφ΄ετέρου δείχνει και την λογική αυτών που έχουν εκλεγεί στο Δήμο για να εξυπηρετούν και να προάγουν τα συμφέροντα των δημοτών.

Πρώτη διαπίστωσή μας είναι ότι κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν είχαν κατανοήσει το θέμα που συζητούσαν και οι τοποθετήσεις τους ήταν κυριολεκτικά εκτός θέματος ή λόγω έλλειψης επιχειρημάτων και προτάσεων απέφευγαν να τοποθετηθούν στη ουσία του συζητούμενου θέματος, που ήταν η έγκριση της συμφωνίας για τα επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη που εξασφάλισε ο Δήμαρχος μετά τη διαπραγμάτευση που έκανε με την εταιρεία και για τα οποία η εταιρεία δεν είχε καμία υποχρέωση για συζήτηση και φυσικά για έγκριση εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ακούσαμε τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης που δεν ψήφισε την έγκριση των επιπλέον αντισταθμιστικών στον Δήμο, να λέει ότι δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά περιμένει τα σημεία στα οποία θα αναπτυχθούν τα αιολικά πάρκα.

Προφανώς στην καλύτερη περίπτωση αγνοούσε την πραγματικότητα, δηλαδή ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει λάβει όλες τις άδειες και ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, με στόχο να λειτουργήσουν τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της εταιρείας που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ζήτησε επίσης να ακούσει την τοποθέτηση των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών για να τοποθετηθεί και αυτός. Οι εκπρόσωποι των τριών εκ των τεσσάρων τοπικών κοινωνιών στις οποίες θα εγκατασταθεί το 96% του αιολικού πάρκου, ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ ο τέταρτος ψήφισε κατά, διότι επεδίωκε περισσότερα οφέλη για το χωριό του, πέρα και έξω από το ποσοστό του 4% που του αναλογούσε από τον Νόμο!

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης αφού χαρακτήρισε την συμφωνία συμφέρουσα για τον Δήμο, αγνόησε τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών (96%) και τελικά καταψήφισε την συμφωνία.

Ο δεύτερος δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας ήταν και αυτός υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά των μικρών οικογενειακών!!!

Θεώρησε ότι τα χρήματα που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά είναι πολλά και αναρωτήθηκε αν η εταιρεία έχει λεφτά για πέταμα. Έτσι προφανώς αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για τα επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη και προσπάθησε να αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας και τελικά να ψηφίσει κατά της συμφωνίας, αγνοώντας και αυτός την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών.

Ένας δημοτικός σύμβουλος, της πλειοψηφίας αυτή τη φορά, δήλωσε ότι επειδή ήταν άρρωστος και δεν ενημερώθηκε, διαφωνεί με τον τρόπο που ήλθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε. Τελικά ψήφισε κατά της συμφωνίας για λόγους όπως είπε συνειδησιακούς, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί !

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Μαραθιά στην οποία θα εγκατασταθεί το 4% του αιολικού πάρκου, παρά το ότι είχε συμφωνήσει όπως ειπώθηκε για τα προτεινόμενα έργα και τις παροχές στο χωριό του και όπως δηλώθηκε από τον Δήμαρχο θα εκτελεστεί έργο πολλαπλάσιο αυτού που δικαιούται, εμφανίστηκε αδιάλλακτος προσπαθώντας να εκβιάσει για μεγαλύτερα ποσά, τα οποία βέβαια θα αφαιρούνταν από άλλη κοινότητα. Επειδή αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό από κανέναν, ψήφισε κατά της συμφωνίας!

Όπως αποκάλυψε δημόσια ο Πρόεδρος της μιας εκ των τεσσάρων κοινοτήτων, περίεργο ρόλο προσπάθησε να παίξει "συμβουλεύοντας" τους Προέδρους, παλιός Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Ευπαλίου, που είχε χειριστεί στο παρελθόν περιπτώσεις αντισταθμιστικών με άλλη εταιρεία ανεμογεννητριών και το μόνο που είχε πετύχει, όπως έλεγαν αρκετοί σύμβουλοι και πρόεδροι, ήταν οι προεκλογικές βαρέλες με μπετόν σε μερικούς "ημέτερους" του Δήμου Ευπαλίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε υπέρ της συμφωνίας και το θέμα θα πάρει το δρόμο της υπογραφής από τα δύο μέρη, δηλαδή τον Δήμο Δωρίδας και την εταιρεία protergia.

Ο προβληματισμός μας από την παρακολούθηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έντονος και έχει να κάνει με μερικά ερωτήματα που μας γεννήθηκαν και διαπιστώσεις.

Α) Έκανε καλά ο Δήμαρχος που διαπραγματεύθηκε με την εταιρεία για να εξασφαλίσει πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο;

Η απάντηση είναι προφανής, καλά έκανε και μπορούμε να πούμε ότι είχε υποχρέωση να το κάνει.

Β) Είναι επωφελής για τον Δήμο η συμφωνία;

Αυτό όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, αλλά αποτέλεσε και θετική έκπληξη από όλους το ύψος των αντισταθμιστικών ποσών.

Γ) Έκανε καλά ο Δήμαρχος που έφερε αυτό το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πιστεύω πως έκανε πολύ καλά, διότι η συμφωνία έγινε πάνω στο τραπέζι, με έγγραφα που δεσμεύουν την εταιρεία, με διαφάνεια και συναίνεση τόσο του Συμβουλίου, όσο και των τοπικών κοινωνιών. Με δικαιοσύνη στην κατανομή των αντισταθμιστικών σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζει ο Νόμος για τις περιοχές εγκατάστασης, για να μην αισθάνεται κανένας αδικημένος και να μη παίζουν οι εμπλεκόμενοι την κολοκυθιά και να διαγκωνίζονται για τα μερίδια.

Δ) Στη συμφωνία που αναγνώστηκε δεν υπάρχουν επαχθή σημεία για τον Δήμο και κανένας συμβιβασμός ή συμψηφισμός με την εταιρεία.

Ε) Αναρωτιέται κανείς, αν εισακουγόταν η φωνή των 4 - 5 που καταψήφισαν τη συμφωνία και περνούσε η πρότασή τους, ποιο θα ήταν το πρακτικό αποτέλεσμα;

Ασφαλώς στέρηση από τις κοινότητες και τον Δήμο χρηματικών πόρων από τις ανταποδοτικές παροχές που είναι σχεδόν διπλάσιες της επιχορήγησης που δίνει το κράτος για έργα σε όλο το Δήμο. Θα λειτουργούσε σαφώς προς όφελος της εταιρείας που δεν θα είχε πλέον καμία υποχρέωση για πρόσθετες παροχές, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο θα τις είχε απορρίψει και θα έκλεινε όλους τους διαύλους για νέα διαπραγμάτευση.

ΣΤ) Τέλος διερωτάται εύλογα κάθε καλοπροαίρετος δημότης, έχουν άραγε το δικαίωμα κάποιοι στο όνομα της όποιας αντιπολιτευτικής τακτικής ή ακόμα ενός άκρατου λαϊκισμού, να στερούν πόρους και να αγνοούν την τοπική κοινωνία, χωρίς να τεκμηριώνουν με σοβαρά επιχειρήματα τη θέση τους; Έχουν την εξουσιοδότηση των δημοτών να διαχειρίζονται με τέτοια ελαφρότητα τις τοπικές υποθέσεις ;

Σ΄αυτά τα ερωτήματα βέβαια, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, οι αρμόδιοι να κρίνουν και να απαντήσουν είναι οι πολίτες της Δωρίδας .

Υ.Γ. Τα επιπλέον ποσά που θα δώσει η εταιρεία για διάφορα δημοτικά έργα, χωρίς να έχει κάποια υποχρέωση να το κάνει από τον Νόμο ή από την σύμβαση, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη *

Πολλά ακούμε για την οικονομική κρίση που διέρχονται οι ανεπτυγμένες κοινωνίες και η Ευρώπη εις την οποία ανήκουμε και εμείς ως χώρα.
Τα γεγονότα όμως αυτά δεν είναι συνταρακτικά για τις Εταίρους μας. Διότι τα αίτια της κρίσης αυτής αντιμετωπίζονται από τις εκεί κοινωνίες με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Εξάλλου κάθε κρίση έρχεται αλλά και παρέρχεται μετά πάροδο μερικών χρόνων όταν  αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα προαναφερθέντα εργαλεία και όπλα.

Δυστυχώς εις την χώρα μας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Διότι όλα αυτά τα οποία  βιώνουμε ως Λαός τα θεωρούμε απλώς συνταρακτικά, προσδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση και υπερβολή, προβάλλοντας μόνο το προσωπικό μας πρόβλημα και την απειλή για το άτομο μας. Βλέπουμε το δένδρο και όχι το δάσος.

Πόλις π.χ. Πολιτεία είναι το άθροισμα των πολιτών οι οποίοι αναδεικνύουν δια της ψήφου τους  πολιτικούς. Εις την κοινωνία υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έντιμοι και οι ανέντιμοι. Όμως όπως σε μία αρένα, ο αγώνας μεταξύ των δύο  αυτών κατηγοριών έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αδιαφιλονίκητη  πλέον επικράτηση ενός εξ αυτών. Τι συμβαίνει όμως εδώ και δεκαετίες εις την χώρα μας; Και γιατί;

Δια διάφορους λόγους, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, κυρίως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εις την πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε επαρκώς, ως οφείλομε, την ιστορική μας διαδρομή και γιατί οι αρχαίοι πρόγονοί μας ανεδείχθησαν δια της σοφίας των σε πρωταγωνιστές της ανθρωπότητας.

Ο αυτοσεβασμός, αλλά και ο σεβασμός των άλλων λαών, αυτή η ισορροπία μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, άνοιγε εις τους προσγειωμένους σοφούς προγόνους μας διάπλατα τις πόρτες προς την Οικουμένη.

Η δημιουργία εκατοντάδων αποικιών σε άλλες περιοχές του τότε κόσμου είναι αποτέλεσμα της αποδοχής των σοφών Ελλήνων από τους άλλους Λαούς, όπως και η αποδοχή του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος δεν επεκράτησε απλώς και μόνον δια της ευφυΐας του και γενναιότητας του μικρού εκστρατευτικού στρατεύματος του, αλλά και διότι οι άλλοι Λαοί δεν είχαν λόγο να αντισταθούνε εις την πνευματική ανωτερότητα των Ελλήνων.

Κατά κοινή αποδοχή όλων, η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη της εις την Πατρίδα μας,  εις τους προγόνους μας. Για αυτόν το λόγο και μόνον μας ενέταξαν εις το νέο δημιούργημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη, δια την διασφάλιση της ευρωπαϊκής ειρήνης και ευμάρειας των Λαών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και κυρίως για την κοινή αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων.

Η ένταξη  του Λαού μας εις την Ε.Ε. έγινε όμως υπό την προϋπόθεση και την υπόσχεση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να γίνει η χώρα μας ισότιμο μέλος αυτής της οικογένειας. Διότι κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Ένταξης η χώρα μας δεν ήταν ούτε εις το παραμικρό ισότιμο μέλος, όπως όμως προέβλεπε η Ιδρυτική Συμφωνία της Ρώμης.

Ως εκ τούτου η Πατρίδα μας  αποτελεί την μοναδική εξαίρεση ένταξης μίας κοινωνικώς και οικονομικώς καθυστερημένης χώρας σε μία ισχυρή οικογένεια που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Λαοί της οποίας συμβάλουν δημιουργικά σε όλους τους τομείς εις την κοινή αυτή προσπάθεια που λέγεται Ευρώπη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί φθάσαμε εις αυτό το σημείο ώστε να μη αντιλαμβανόμαστε ως Λαός ακόμη και σήμερα που κινδυνεύει η Πατρίδα μας, ότι η οικονομική κρίση σε μερικές χώρες της Ευρώπης έχει διαφορετικά αίτια από ότι η κρίση εις την Πατρίδα μας, η κρίση της οποίας είναι επίσης μία εξαίρεση. Η οποία, αδιαμφισβήτητα είναι κρίση Αρχών και Αξιών του Λαού μας, κρίση αυτού του Πολιτικού Συστήματος.

Το οποίο είναι δικό μας δημιούργημα, και εκλέγουμε κάθε τόσο ως Λαός δια της ψήφου μας και ως εκ τούτου εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε δια την ποιότητα και κατάντια του, αλλά και για την δική μας κατάντια  ως σύνολο και κοινωνία, αλλά και ως άτομα.  

Ως εκ τούτου αυτό το Πολιτικό Σύστημα π.χ. Διακυβέρνησης  είναι φωτοαντίγραφο της ποιότητας και της αντίληψης του ίδιου του Λαού μας, της εσφαλμένης ερμηνείας αυτού περί της έννοιας της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Εδώ οφείλουμε να ενστερνισθούμε τα σοφά λόγια του Ισοκράτη (436-338 π. Χ.): Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Ο δε Φρήντριχ Νίτσε (1844-1900) έγραψε: Ελευθερία  είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι εις τον εαυτόν του.

Εις τον 20ο και τώρα 21ο αιώνα που διανύουμε εμείς ως Λαός γνωρίζουμε πλήρως δια του διαδικτύου την πορεία άλλων Λαών και των Εταίρων μας, όπως και δια της παρουσίας εκατομμυρίων επισκεπτών εις την χώρα μας για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη και ευμάρεια.

Αποδεδειγμένα φαίνεται όμως ότι εμάς ως Λαός δεν μας ενδιέφεραν και ενδιαφέρουν  όλα αυτά. Όπως δεν μας ενδιέφερε και ενδιαφέρει η πορεία της χώρας μας,  που οφείλεται εδώ και δεκαετίες η κατάντια μας, η οποία μας απομάκρυνε από την Ευρώπη, ποιος ευθύνεται για την καταστροφή μας.

Ο George Orwell είπε: Ένας Λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες και προδότες δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους!
*Γεώργιος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές, Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά εις την Αθήνα. Απασχολήθηκε επί 5 χρόνια εις την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Οι Δωρικές πίτες στις 8 Φεβρουαρίου


Ο Σύλλογος Διακοπιωτών κόβει την πίτα του στα φιλόξενα γραφεία των Κονιακιωτών (Βερανζέρου 30, Αθήνα), την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00.

Ο Σύλλογος Κοκκινιωτών θα κάνει αρχαιρεσίες ΔΣ και θα κόψει την πίτα του στο χώρο της Δωρικής Αδελφότητας, Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου στο Παγκράτι, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου θα κόψει την πίτα του και θα το διασκεδάσει με χορό, τραγούδι και φαγητό την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 1: 00 το μεσημέρι , στη ταβέρνα "Ο ΒΑΣΙΛΗΣ & ΥΙΟΣ", Λάρνακος 8 κ΄ Αχαρνών 238, Άγιος Νικόλαος Αχαρνών.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Στον τελικό του Κυπέλλου οι Δωριείς, ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με τον Απόλλωνα


Ισόπαλοι με 2 – 2 ήρθαν ο Απόλλων Ευπαλίου με τους Δωριείς Μανάγουλης στον δεύτερο επαναληπτικό αγώνα του ημιτελικού Κυπέλλου Φωκίδας, που έγινε σήμερα στο γήπεδο των Μαλαμάτων.

Έτσι οι Δωριείς προκρίθηκαν στον  τελικό του Κυπέλλου, αφού στον πρώτο ημιτελικό είχαν κερδίσει τον Απόλλωνα με 2 – 0.
Στον τελικό που αναμένεται να γίνει μέχρι αρχές Μαρτίου στην Άμφισσα, θα συναντηθούν οι Δωριείς με τον Αστέρα Ιτέας.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ : Θα αλλάξει ο νόμος για τον “ Καλλικράτη” στους Δήμους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο του «Καλλικράτη», αλλά και το συνολικό μοντέλο λειτουργίας των δήμων, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, ολοκληρωμένο το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τη ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, από τον ίδιο τον υπουργό στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ συμμετείχε από πλευράς δημάρχων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, οι  αντιπροέδροι Δ. Καφαντάρης και Γ. Καραγιάννης και οι  επικεφαλής των παρατάξεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας. Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση ,ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης  Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κ.  Πουλάκης.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ανάπτυξαν τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και αφορούν:
  • Στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην «επιστροφή»  στα ταμεία των δήμων της χώρας του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκηση.
  • Στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, που αφορά 33.000 θέσεις απασχόλησης
  • Τι θα ισχύσει στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου , μετά την κατάργηση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου.
  • Τη συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Καθώς και τη μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου,  προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
  • Στη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι στις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να   επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.
  • Στην παροχή δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της έλλειψης αυτής.
  • Στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού , με το οποίο ζητά να δοθεί η δυνατότητα καταβολής εξόδων σε όλους τους αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους. Καθώς και να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.
  • Στην παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των αθλητικών χώρων των Δήμων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης τόνισε: «Είχαμε μια πρώτη , διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση, με την νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Καταθέσαμε τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για μια σειρά από ζητήματα. Συμφωνήσαμε με τον κ. Υπουργό να περιμένουμε τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και την παρουσίαση των προγραμματικών της δηλώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητήσουμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων που μας απασχολούν. Προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή συνεργασία, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών. Περιμένουμε τον κ. Βούτση τις επόμενες ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. για να έχουμε μια περισσότερο αναλυτική συζήτηση, παρουσία όλων των μελών μας ».

Το Πρόγραμμα αρχαιολογικής ημερίδας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών

ο αρχαιολογικό έργο στη Φωκίδα (2010 - 2014)"
  Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015


17.00-17.15 Χαιρετισμοί Α’ Συνεδρία
Προεδρείο: δρ. Ευάγγελος Βιβλιοδέτης – δρ. Γεώργιος Κακαβάς

17.15-17.30 Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Φωκίδος,
«Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων κατά την περίοδο 2010 - 2014».

17.30-17.45 δρ. Νικόλαος Πετρόχειλος, αρχαιολόγος ΕΦΑ
Φωκίδος,
«Νέα στοιχεία από τα ευρήματα και την έρευνα στο δελφικό τοπίο και τη Δωρίδα».

17.45-18.00 Ανθούλα Τσαρούχα, αρχαιολόγος ΕΦΑ Φωκίδος,
«Όψεις του πρόσφατου αρχαιολογικού έργου στη Φωκίδα».

18.00-18.10 Αθανασία Ρέγκλη, Λουκάς Μαυρόπουλος,
Χρήστος Παντερμάκης,
συντηρητές αρχαιοτήτων ΕΦΑ
Φωκίδος,
«Οι εργασίες συντήρησης μνημείων και κινητών ευρημάτων στη Φωκίδα (2010-2014)».

18.10-18.20 Θεόδωρος Μαυρίδης, συντηρητής αρχαιοτήτων
Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου,
«Η μελέτη συντήρησης του αρχαίου Θεάτρου των Δελφών»

18.20 – 18. 45 Διάλειμμα -

Παρουσίαση ανακοινώσεων τοίχου από το επιστημονικό
προσωπικό έργων ΕΣΠΑ: Αναστασία Βαρελή - Μαρία Βασιλείου - Χρήστος Κίτσος - Κατερίνα Σιαμίδη - Ελένη Σπηλιωτοπούλου - Βασιλική Τσουμάρη, αρχαιολόγοι Νήρια Κουντούρη - Στελίνα Ροπακά, αρχιτέκτονες Αθανασία Ρέγκλη - Παναγιώτα Καραμάνη, συντηρήτριες έργων τέχνης Ευαγγελία Παπαγιάννη, γεωπόνος

Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Μ. Φ. Παπακωνσταντίνου - Μιλτιάδης Κατσαρός
18.45 – 19.00 Alexandre Farnoux, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών «Το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Φωκίδα τα έτη 2010-2014».

19.00 -19.15 δρ. Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων,
«Ανασκαφή τάφων στο Χρισσό έτους 1969: η συμβολή τους στην έρευνα και τη μελέτη της τοπογραφίας της Φωκίδας κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους».

19.15 -19.30 Γιάννης Καραχάλιος, αρχιτέκτων της Δ/νσης
Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων - Βασίλης Μπάκας, τοπογράφος μηχανικός της Δ/νσης Τοπογραφήσεων & Φωτογραμμετρίας - Κων/νος Στρατής, αρχαιολόγος της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων,
«Το δελφικό τοπίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προοπτικές για το αύριο».

19.30 - 19.45 Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Αρχαιολογίας
Πανεπιστημίου Αθηνών,
«Οι εξελίξεις στην έρευνα για τον δελφικό ιππόδρομο».

19.45 -20.00 Μιλτιάδης Κατσαρός, Λέκτορας, Τομέας
Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
«Αρχιτεκτονική & ιστορική τοπογραφία στην περιοχή της
Δωρίδας: η περίπτωση του αρχαίου Φύσκου».

20.00 – 20.15 δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Δ/ντής Επιγραφικού
Νομισματικού Μουσείου,
«Προσπάθειες πολιτιστικής διαχείρισης, προσφοράς και
παρουσίας. Η περίπτωση της Φωκίδας».

20.15 – 20.30 Μαρία Φωτεινή Παπακωνσταντίνου,
Προϊσταμένη ΕΦΑ Φθιώτιδος & Ευρυτανίας,
«Το έργο της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη
Φωκίδα (2012-2014)».

20.30 – 20.45 Συζήτηση –
Συντονιστές: Π. Βαλαβάνης, Α. Farnoux, Έλενα Κουντούρη,
«Το μέλλον της έρευνας στην ανάδειξη και προστασία των
μνημείων της Φωκίδος: προοπτικές και ελπίδες».

20.45 – 20.55
Παρουσίαση της πρότασης για το λογότυπο του αρχαιολογικού μουσείου και χώρου Δελφών από τον γραφίστα Θ. Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα είναι ανοικτή για το κοινό η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, «Ετόλμησα να υμνήσω». ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- 150 χρόνια από τη γέννησή του ( 1864-2014).

Στο πλαίσιο της ημερίδας την Κυριακή 8.2.2014 θα
πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα μνημεία της Άμφισσας.
Συνάντηση στον Iερό Ναός της Θεοτόκου στην Άμφισσα,
10.00π.μ.(δηλώσεις συμμετοχής Α. Τσαρούχα, 2265082313).

Συνδιοργάνωση
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο χορός των εργαζομένων στους Δήμους της Ναυπακτίας και της Δωρίδας


ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Τον τρόπο με τον οποίο η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαπραγματευτεί τα μείζονα θέματα που έχει ανοικτά με την Ευρώπη δεν τον γνωρίζουμε ακριβώς και ασφαλώς δεν μπορούμε να προδικάσουμε έτσι κανένα αποτέλεσμα.


Ωστόσο, για αυτούς που ασχολούνται με τα ευρωπαικά θέματα και την εξέλιξη των πολιτικών αποφάσεων στα κέντρα της Ευρώπης, δεν είναι δύσκολο να διατυπωθεί μία πρόβλεψη και μάλιστα πολύ συγκεκριμένη : ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ως μία διαφορετική περίπτωση έναντι των άλλων εταίρων και κυρίως - μέσα σε αυτό το ευρωπαικό πλαίσιο - ότι δεν πρόκειται να αναζητηθεί και να βρεθεί μία ξεχωριστή λύση για τα μεγάλα της προβλήματα, έξω από τις ευρωπαικές συντεταγμένες, όρους, κανόνες και δεσμεύσεις.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αυτή είναι πραγματικότητα και ο τρόπος που η Ευρώπη χειρίζεται τα μεγάλα θέματα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πραγματοποιώντας κάθε φορά – μέσα από αυτή την επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία – και τα αναγκαία βήματα για την πολιτική της ένωση.
 
Ο ισχυρότερος κανόνας είναι ότι η οποιαδήποτε λύση, για τον οποιοδήποτε εταίρο, δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη την αποδοχή, την ισορροπία και την κοινή ωφέλεια με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Πόσο μάλλον σήμερα, που υπό τις παρούσες συνθήκες οι διαδικασίες αντανακλούν κυρίως τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ των εταίρων, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ανώτατα υπερεθνικά πολιτικά όργανα, άμεσα εκλεγμένα.
 
Υπάρχουν κυρίως, ως εργαλεία λήψης των αποφάσεων, τα διακυβερνητικά θεσμικά όργανα, στα οποία ευλόγως εκφράζεται η βούληση των πιο εύρωστων κρατών μελών.
 
Μία ισχυρή γραφειοκρατία, επίσης, η οποία φροντίζει για τη συνύπαρξη και την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων κοινοτικών οργάνων, λειτουργώντας όχι με πολιτικά αλλά με τεχνοκρατικά κριτήρια και κριτήρια επιβίωσης.
 
 Είναι ένα σύστημα πολιτικής και αμοιβαίων συμφερόντων, το οποίο - παρ ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί - δείχνει ενιαίο, δυνατό και αδιάσπαστο. Είναι αυτό εξάλλου το οποίο κρατάει τα λεφτά στα χέρια του !! Τι άλλο να πει κανείς…

Η υπόθεση της διαπραγμάτευσης – λοιπόν - με τη διοίκηση της Ευρώπης, ας το πούμε έτσι, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμη και διαφορετικά να θελήσει να το προσεγγίσει κανείς το θέμα, σε συνεννόηση πολιτική και σε συνεργασία επιθυμητή με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών της Ευρώπης, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απίθανο να είναι το επιθυμητό, έξω από το κάδρο της διαβούλευσης και των λύσεων σε κεντρικό ευρωπαικό επίπεδο.
 
Διότι, αφενός διαφέρουν οι πολιτικές και οι εθνικές προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης (βλέπε ακόμη και τον χρόνο των εκλογών) και αφετέρου διότι κανείς, καμία κυβέρνηση, δεν προτίθεται να οδηγηθεί σε προτάσεις και λύσεις – κοστούμι, ραμμένο και κομμένο για άλλους.
 
Δεν είναι τυχαίες οι προχθεσινές αντιδράσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για τη διάσκεψη του χρέους. Οι λύσεις στην Ευρώπη περνούν από τα ίδια τα ευρωπαικά θεσμικά όργανα και βασίζονται σε ενιαίους κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις, με βάση την κοινή ωφέλεια και τη δέσμευση.
 
Αυτό, στο εξής, είναι μία αδιαπέραστη πραγματικότητα… Ο τρόπος συνεπώς της διαπραγμάτευσης, σε συνδυασμό με το τάϊμινγκ και κυρίως δηλαδή τα στοιχεία εξέλιξης που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ευρώπη τώρα για την πολιτική της ένωση, αποκτούν την περίοδο τούτη τεράστια πραγματικά σημασία.
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Στελέχη της Ν. Δ. στη Δωρίδα μιλούν για την επόμενη μέρα στο κόμμα τους

Γκρίζο και σκυθρωπό το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα που είχε το κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Στη Δωρίδα βέβαια η Ν.Δ. δεν έχασε, αλλά έχασε μεγάλο κομμάτι  από την δύναμή της.
Αυτό βέβαια δεν αφήνει ασυγκίνητα τα τοπικά της στελέχη που προβληματίζονται για την επόμενη μέρα και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Αρκετά από αυτά, που είναι μάλιστα και Δημοτικοί Σύμβουλοι, μίλησαν στην εφημερίδα «ΩΡΑ της Φωκίδας» καταθέτοντας τις απόψεις τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
"Η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί την εσωτερική της κρίση με ήπιο τρόπο. Η ήττα που υπέστη η φιλελεύθερη παράταξη είναι μεγάλη. Ήττα ιδεολογική και εκλογική. Στην ουσία έχασε μόνη της, γιατί με την πολιτική που εφάρμοσε και τη συμπεριφορά κάποιων στελεχών της, έχασε τη ραχοκοκαλιά της παράταξης, που είναι η μεσαία τάξη. Δεν την κέρδισε κανένας γιατί δεν έσκυψε επάνω στα προβλήματα της κοινωνίας όπως έπρεπε. Δεν έσκυψε να δει τα προβλήματα των πολλών και των ανέργων. Μέσα σε αυτή την κρίση η Ν.Δ. δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα που έπρεπε και γι’ αυτό ευθύνεται η ηγεσία της παράταξης, άρα ο κ. Σαμαράς και η ηγετική ομάδα έπρεπε ήδη να αναλάβουν την ευθύνη τους και με γενναιότητα να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα. 

Θεωρώ ότι η Ν.Δ. πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να δει τα λάθη που έκανε στην διακυβέρνηση της χώρας γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο γόνατο, με προχειρότητα, χωρίς κανένα προγραμματισμό. Πρέπει η παράταξη να αναδιαρθρωθεί από πάνω προς τα κάτω, ακόμα και ηλικιακά. Παραμένω στη Ν.Δ. και μέσα από την παραμονή μου αυτή θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ανασυγκρότηση της παράταξης καθώς και στη δημιουργία ενός κόμματος που θα επανακαθορίσει κάποιες θέσεις για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας γενικότερα".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΣΚΩΝΗΣ
"Καταρχάς θεωρώ πως η προεκλογική καμπάνια του κόμματος δεν ήταν καθόλου σωστή. Έπρεπε να εστιάσει στην ελάφρυνση από τα βάρη που φόρτωσε τον λαό και να εξηγήσει που πήγαν τα χρήματα που πήρε τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος ψήφισε  τον κ. Σαμαρά για το Ζάππειο Ι, ΙΙ, ΙΙ. Άλλα όμως εξήγγειλε εκεί και άλλα έκανε τελικά. Δεν τήρησε αυτά που είπε, άλλαξε ρότα και συμφώνησε με αυτά που τον υποχρέωσε να κάνει η Βόρεια Ευρώπη και η Μέρκελ. Επιπλέον, αν δούμε και παλαιότερες ενέργειές του κ. Σαμαρά, θεωρώ απόλυτα λανθασμένη την επιλογή του να διαγράψει κάποιους Βουλευτές, γιατί διασπάστηκε ο χώρος και δημιουργήθηκε το κόμμα του κ. Καμμένου. Τότε μάλιστα το είχα καταγγείλει αυτό. 

Φορολόγησε τον ελληνικό λαό με αβάστακτο τρόπο, μέσα από ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, ανάγκασε τον κόσμο να πληρώνει ενοίκιο στο ίδιο του το σπίτι… Αναρωτιέμαι όμως που είναι η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ για να πάρει και από αυτούς που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό. Ο κ. Σαμαράς μάλλον το ξέχασε αυτό… Έπρεπε λοιπόν να πάρει από εκείνους που έχουν και όχι από τον ελληνικό λαό. Να πάρει χρήματα από τους λίγους που έχουν… τα πολλά και όχι να την πληρώσει ο απλός λαός και οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι οι έχοντες να μείνουν στο απυρόβλητο. 

Επίσης οι κ.κ. Σαμαράς και Παπανδρέου είναι εκείνοι που δημιούργησαν το κλίμα για την άνοδο του τερατουργήματος της Χρυσής Αυγής. 
Έφτασε λοιπόν η ώρα να ανοίξει το θέμα της ηγεσίας και μάλιστα το συντομότερο. 

Είμαι από τα παλαιότερα φιλελεύθερα, δημοκρατικά, κεντροδεξιά στελέχη της παράταξης. Έχω πολλά χρόνια πορείας στο χώρο και δεν αποτελώ ευκαιριακό στέλεχος. Αυτό το κόμμα το κρατήσαμε και το κρατάμε με αίμα. Πιστεύω στην  έννοια της κεντροδεξιάς, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης και ο κ. Σαμαράς είναι η δεύτερη φορά που πλήγωσε τη ΝΔ παρόλο που οι νεοδημοκράτες του έδωσαν την ευκαιρία να επανορθώσει. 

Κατακρίνω, όπως άλλωστε και πολλά άλλα στελέχη της παράταξης, τη στάση που κράτησε μετεκλογικά, όπου δεν παρέδωσε αξιοπρεπώς στο νέο Πρωθυπουργό. Με αυτή τη συμπεριφορά έθιξε ουσιαστικά όλους τους νεοφιλελεύθερους αξιοπρεπείς νεοδημοκράτες, που σέβονται τη δημοκρατία, τα αποτελέσματα των εκλογών και αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Έπρεπε λοιπόν να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να μην προσβάλει τη φιλελεύθερη παράταξη του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή"

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ  
"Η μόνη λύση για την κεντροδεξία παράταξη είναι ο Κώστας Καραμανλής. Κατά κάποιο τρόπο ο κ. Σαμαράς κράτησε τα ποσοστά σαν αρχηγός όμως για να ξαναμαζευτεί η παράταξη θεωρώ πως ο κ. Καραμανλής είναι η μόνη λύση. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να καταλάβει από μόνος του ότι πρέπει να φύγει για να αποφευχθούν οι κόντρες και η εσωστρέφεια. Θεωρώ λοιπόν  ότι πρέπει να αποχωρήσει και να αναλάβει ο Καραμανλής"

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
"Σίγουρα το κόμμα έχει ανάγκη από ανανέωση. Χρειάζεται νηφαλιότητα στην παράταξη μετά το αποτέλεσμα και φυσικά μια καλή διαχείριση ώστε ο κόσμος, ο δεξιός και πολύ περισσότερο ο κεντροδεξιός, να βρει το βηματισμό του και να διαχειριστεί το κόμμα την εσωτερική του κρίση. Θεωρώ πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα κάποιες διεργασίες και να γίνει συνέδριο. Εάν από εκεί προκύψει ότι δεν αρκεί ο αρχηγός και αυτοπροταθούν πρόσωπα που θα ικανοποιούν τους στόχους της δεξιάς – κεντροδεξιάς και να προχωρήσει ο καταλληλότερος στην αλλαγή ηγεσίας. Προσωπικά ζητώ από τα δεξιά στελέχη και τους απλούς ψηφοφόρους ψυχραιμία, για να μην δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας. Να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Αν στο συνέδριο αποφασιστεί αλλαγή αρχηγού μέσα σε αυτούς θα είμαι κι εγώ. Η Ν.Δ. πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβει το ρόλο της σωστά."

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής με τη δημιουργία του νέου Αιολικού Πάρκου

Πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη  εξασφάλισε ο Δήμος Δωρίδας από την εταιρεία  Protergia
 
Μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή Δωρίδας από την εγκατάσταση στο βουνό Τρίκορφο του δεύτερου Αιολικού Πάρκου.

Το Αιολικό αυτό πάρκο θα εγκαταστήσει και εκμεταλλευτεί για 30 χρόνια η “ Protergia Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που είναι 100% θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον Νόμο η εταιρεία θα αποδίδει στο Δήμο το 2,7% του συνολικού τζίρου της ως εξής:

- Το 1%  θα πηγαίνει στους κατοίκους (καταναλωτές ΔΕΗ) των χωριών Ποτιδάνεια, Σεργούλα, Πύργος και Μαραθιάς που εμπλέκονται άμεσα με το έργο. Η Ποσόστωση που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα χωριά αυτά είναι Ποτιδάνεια 60%, Σεργούλα 29%, Πύργος 7% και Μαραθιάς 4%.

- Από το 1,7%, το 80% θα κατανέμεται στις τέσσερις παραπάνω Κοινότητες με τα ποσοστά που αναφέραμε για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και έργα και το 20% στο Δήμο για αντίστοιχα έργα γενικότερα στην επικράτεια του Δήμου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς για ώρες στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης έκανε αναλυτική εισήγηση-παρουσίαση.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την εταιρεία και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλό της Ντίνο Μπερνουμπή, αποφασίσαμε και υπογράψαμε συμφωνητικό υλοποίησης μιας σειράς επιπλέον αντισταθμιστικών από την πλευρά της εταιρείας.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό αυτό, κι εφ΄όσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, εκτός αυτών δηλαδή που είναι θεσμοθετημένα από τον Νόμο, θα υλοποιηθούν ως εξής :

Πρώτη φάση. Εντός του πρώτου διμήνου του 2015 δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ως πρώτη έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών της για το Δήμο Δωρίδος η εταιρεία θα συνδράμει το Δήμο με δωρεά ποσού 30.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειών και ενίσχυσης του Δήμου σε ανάγκες που αφορούν σχολεία ιατρεία και νεολαία

Δεύτερη φάση. Εντός των επόμενων 4 μηνών του 2015, μέχρι τέλος Ιουνίου 2015, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στις τοπικές κοινωνίες Ποτιδάνειας, Σεργούλας, Μαραθιά και Πύργου, που θα εγκατασταθεί το Αιολικό Πάρκο και τα δίκτυα διέλευσης και λειτουργίας υποσταθμού, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα από το Δήμο Δωρίδος. Κατά τη δεύτερη φάση θα διατεθεί συνολικό ποσό 327.000 ευρώ

Τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος του έτους 2016 η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στο Δήμο συνολικού ποσού μέχρι 205.000 ευρώ.

Τέταρτη φάση. Κάθε χρόνο και για 30 χρόνια η εταιρεία θα διαθέτει 30.000 ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος τον Φεβρουάριο όπως αναφέραμε, που θα δίνονται σε Κοινότητες, σε Συλλόγους, Σχολεία, Εκκλησίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Protergia δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τοπικό προσωπικό και εξοπλισμό για όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες υλικών  από την τοπική κοινωνία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Επίσης η εταιρεία θα αγοράσει άμεσα στο Δήμο ένα ειδικό όχημα-πλυντήριο κάδων απορριμμάτων συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.

Τέλος ένα σημαντικό θέμα που περιλαμβάνει η συμφωνία αφορά τις τυχόν βλάβες ή καταστροφές από φυσικές αιτίες κλπ  από και προς τις εγκαταστάσεις του έργου, η εταιρεία ρητά αναλαμβάνει την αποκατάστασή τους.

Μετά από πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ψηφοφορία για την έγκριση της συνεργασίας του Δήμου με την εταιρεία, γιατί η έγκριση της επένδυσης έχει γίνει από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του κράτους. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των  χωριών που τους αφορά άμεσα το θέμα.

Υπέρ ψήφισαν οι  Κουλούλας, Αντωνόπουλος, Φλέγκας, Μπαρμπούτης, Παλασκώνης, Δημόπουλος, Ευσταθίου, Ζέτος, Φλετούρης, Υφαντής, Φάκος, Τσιλίκης, Σπυροπούλου, Μάμμαλης, Κουτσούμπας, Μπρούμας, Κρικέλας, Γκίκας, Αρβανίτης.

Όχι ψήφισαν οι Αρτινόπουλος, Παπαγεωργίου και Καλλιαμπέτσος  

Υπέρ ψήφισαν επίσης οι πρόεδροι τους οποίους αφορά το θέμα, της  Ποτιδάνειας (Παπαγεωργίου), της Σεργούλας (Λουκόπουλος) και του Πύργου (Μελίστας)

Ο πρόεδρος του Μαραθιά (Βαβάτσικος) ψήφισε κατά.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι υπόλοιποι 5 δημοτικοί σύμβουλοι.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις και το στέλεχος της εταιρείας κυρία Μπέσκου.

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλες νίκες οι ομάδες της Δωρίδας, αναβλήθηκε ο αγώνας του Απόλλωνα

Του Τάσου Τσόλκα

Μεγάλες νίκες σημείωσαν οι ομάδες της Δωρίδας στη 12η αγωνιστική, ενώ το παιχνίδι ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΥ αναβλήθηκε λογω της νεροποντής που είχαμε όλο το 24ωρο του Σαββατοκύριακου που μετέτρεψε σε λίμνη τον αγωνιστικό χώρο.

Ο αγώνας αυτός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 3:00 μ.μ.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 0 – 6 πέτυχε η Ένωση Γλυφάδας στην Ιτέα επί του Ολυμπιακού Κίρρας.

Επίσης χωρίς μεγάλη δυσκολία οι Δωριείς Μανάγουλης κέρδισαν μέσα στη Γραβιά με 0 – 3 τον Ανδρούτσο.

Σημαντική ήταν η νίκη και του Δωρικού Μαλαμάτων που επιβλήθηκε στο γήπεδό του με 2 – 0 του Κρισσαίου Χρισσού.
Μόνο η Τολοφώνα Ερατεινής ηττήθηκε στη Δεσφίνα με 1-0 από τον Ησαΐα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα :


ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ               2 - 0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   0 - 6
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ       0 - 3
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                       Αναβλήθηκε
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ            2 - 0
Ο αγώνας ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ δεν διεξήχθη αφού η Οιάνθη έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και κατακυρώνεται με 3 - 0 άνευ αγώνα υπέρ του Αστέρα.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                30 - 5            32
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                 40 - 5            31
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                    46 - 9            29
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                          30 -17           24
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                  25 -15           22
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                      26 -19           21
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                          15 - 28          11
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ               13 - 28            9
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                 12 - 30            9
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                10 - 35            9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                    9 - 36            5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                         -                 -

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ και ο ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ έχουν έναν αγώνα λιγότερο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 3:00 στο γήπεδο Μαλαμάτων


ΚΥΠΕΛΛΟ
Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο γήπεδο Μαλαμάτων και ώρα 2:45 μ.μ. θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας κυπέλλου μεταξύ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ. Υπενθυμίζουμε ότι στον πρώτο αγώνα οι ΔΩΡΙΕΙΣ είχαν νικήσει με 2-0.