Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Η γεωπολιτική της Ευρώπης και τα ελληνικά συμφέροντα

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Τη θέση της οικονομίας  στο  υψηλότερο σημείο της ευρωπαικής ατζέντας, πήρε πλέον  η γεωπολιτική. Η Ευρώπη τώρα πρέπει  να αντιμετωπίσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και κυρίως να διαμορφώσει την (ανύπαρκτη σήμερα) θέση της στις μείζονες μετατοπίσεις δύναμης και επιρροής στην παγκόσμια σκακιέρα. 

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη χρειάζεται μία στρατηγική απέναντι στις  άλλες μεγάλες δυνάμεις και τη χρειάζεται τώρα! Μια ενιαία εξωτερική πολιτική μπροστά στις ιστορικές αλλαγές που σημειώνονται σε επίπεδο υπερδυνάμεων, που παρατηρούνται  μεταξύ Δύσης και Ανατολής κ.ο.κ.

Υπό το πρίσμα αυτό, για  την Ελλάδα η παρούσα συγκυρία είναι ευτυχής,  με δεδομένο ότι τα ελληνικά συμφέροντα συμπίπτουν απόλυτα με τα ευρωπαικά και τα υπερατλαντικά συμφέροντα.

Η πολιτική της Δύσης περνάει αναγκαστικά μέσα από το ρόλο στην περιοχή και την ενίσχυση της θέσης της  Ελλάδας, χάριν  βεβαίως του εξαιρετικού γεωγραφικού της σημείου. Για την χώρα μας, είναι  θέμα ζωτικό να μπορέσει να συμπήξει η Ευρώπη μία στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Είναι  οι αναταράξεις της περιοχής και τα φλέγοντα κυριολεκτικά προβλήματα που προκάλεσαν και το μείζον μεταναστευτικό, τα οποία  καθιστούν τη διαμόρφωση γεωπολιτικής γραμμής κατεπείγουσα. Αλλά είναι και το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμούμε καθόλου. Για την Ελλάδα,  η εξέλιξη των θεμάτων αυτών είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Τι όμως πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αποκτήσει επιτέλους γεωπολιτική προσωπικότητα; Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τρείς απαραίτητες προϋποθέσεις για το σκοπό αυτόν.

Πρώτον, τονίζουν, θα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία πολιτική βούληση.

Δεύτερον, να ζυγίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες, τα βασικά ζωτικά της συμφέροντα.

Και τρίτον, να συνδυάσει την εξωτερική της πολιτική με τις εσωτερικές της ισορροπίες, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι των εθνικών συμφερόντων.

Αυτό, βέβαια, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι χρειάζεται μία γιγαντιαία πολιτική προσπάθεια και έμπνευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ας το ευχηθούμε… Σύντομα, γιατί δεν υπάρχει καθόλου μα καθόλου άλλος  χρόνος.

Οι μεγάλες υποθέσεις και οι πόλεμοι του Ιράκ, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Λιβύης και τελευταία της Συρίας που φουντώνει και  το μεταναστευτικό, δείχνουν κραυγαλέα το μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι, πολύ απλά, η Ευρωπαική Ενωση  στερείται τα στοιχειώδη γεωπολιτικά ανακλαστικά. Η Ευρώπη τη στιγμή τούτη κινείται σαν δευτερεύουσα περιφερειακή δύναμη. Καμία σχέση με την υπερδύναμη που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και καμία σχέση με την νεοεμφανιζόμενη και εξελισσόμενη σε νέα υπερδύναμη Κίνα.

Αλλά καμία σχέση δυστυχώς και με άλλες μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία. Είναι πιο ισχυρή και κυρίως ξέρει τι θέλει και πως θα το πετύχει. Η Ευρώπη όχι! Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Διότι θα πληρώσουμε και άλλες κρίσεις. Το μείζον  πρόβλημα που λέγεται μεταναστευτικό – προσφυγικό, κατέδειξε ότι η Ευρώπη είναι παντελώς απροετοίμαστη και  ανοχύρωτη!

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου