Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Επίκειται ρύθμιση των πλειστηριασμών

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, οι καταθέσεις και το μηνιαίο εισόδημα θα κρίνουν την αναστολή ή μη της κατάσχεσης απαντά ο Υπουργός Οικονομάς Γ. Σταθάκης σε ερώτηση του βουλευτή Ηλία Κωστοπαναγιώτου

 Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ύψος των καταθέσεων και το μηναίο εισόδημα θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίζουν την αναστολή του πλειστηριασμού κύριας ή μοναδικής κατοικίας, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη προς τον βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ηλ.Κωστοπαναγιώτου στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι «το τελευταίο διάστημα μας έχει γνωστοποιηθεί ότι στην περιοχή της Φωκίδας, αλλά πιθανότατα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν κοινοποιηθεί πάνω από σαράντα (40) εντολές κατάσχεσης Ακίνητης Περιουσίας λόγω οφειλών, είτε από Τραπεζικούς φορείς είτε από Δημόσιους φορείς όπως π.χ. το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις συναντάμε και εντολές κατάσχεσης πρώτης κατοικίας αλλά και εντολές κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας με αξία πολλαπλάσια από την ίδια την οφειλή. Με δεδομένη την πρόθεση και εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργού για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας αλλά και θα θεραπεύει φαινόμενα όπως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων πολλαπλάσιας αξίας από την οφειλή».

Ο Γ. Σταθάκης με την αρ.πρωτ. 36972/1-4-2015, τονίζει τα ακόλουθα:

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας σας ενημερώνουμε ότι για το θέμα των κατασχέσεων επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς κύριας ή μοναδικής κατοικίας για τους οφειλέτες. Τα βασικά σημεία της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης θα περιλαμβάνουν το μηνιαίο εισόδημα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Παράλληλα επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την παραπάνω.

Τέλος, ο Ν 4321/2015 που ψηφίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2015 προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου που υπάγονται σε αυτήν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου